Sunday, 30 November 2014

pahitnya kutelan jua..

assalamualaikum...

pertama kali mencuba,dah google tengok macammana cara nak masak takut pahit..dah ikut petua yang ada,bila siap masak pahit juga,pahit pun akak telan jugak la

ada sapa2 bole bagi petua tak supaya tak pahit,dah rendam dengan air garam pun masih pahit juga.tinggal sebiji lagi tu..nak buat masak apalagi agaknya..

yang akak masak ni cuma goreng dengan telur je,pahit2 pun telan juga sbb yg pahit itu ubatkan,google baca banyak juga khasiat peria ni...ok la nak masak utk minum petang pulak...hahaha tengah rajin la katakan

wassalam

Saturday, 29 November 2014

sosej roll hangit

assalamualaikum...

semalam dah buat sosej roll ni, dalam 6 roll je,boleh pulak tak cukup.dah abis pun abg adam minta lagi...selera pula makannya yang si adelya pun sama naik juga dok pulun makan,macamkan sedap sangat mama masak tu. pada hal takde letak apapun..

roti gardenia,sosej ramly,telur dan garam..simple je guna apa bahan yang ada kat dapur je la kan.

sebabkan semalam tak cukup pagi ni mama buat lagi,lebih sikit untuk dimakan dan untuk bekalan en.azmi bekerja...kerja dihari sabtu,mama duduk rumah je la dengan anak2...

sekejap je 9 ketul sosej roll mama buat tu dah licin,sambil main sambil makan...
walapon hangit habis juga..mau tak hangit sambil masak sambil layan anak2 nak itu ini..kejap2 panggil...tengok2 sosej roll dlm kuali dah hitam sikit lagi nak rentung...hihihi

tengoklah rupanya yang tak semenggah tu...disusun sedemikian rupa supaya tak nampak yang hangitnya tu...kihkihkih

wassalam

Friday, 28 November 2014

ayam goreng kunyah katanya..


assalamualaikum..

melayan anak-anak bermain ni adakalanya boleh menghilangkan stress,
ada je idea dorang ni yang mencuit hati,kadang2 tak terfikir pun dorang boleh berfikir macam tu..
semalam lepak dengan anak2 diruang tamu selepas makan malam yang ringkas.(sebab mama malas nak masak...penat konon,hajat nak makan bubur jagung untuk berbuka,tapi jagung takde pulak kat nsk tu..puas pusing tak jumpa,ke akak yang rabun???hehehe jadi makan je la apa yang ada)

pada mulanya anak-anak sibuk dengan mainan masing-masing,
mama pun berkemas apa yang patut sambil melayan adelya makan.
sekali abg adam ambil kotak mainan adelya,lepas tu adrien pulak join, habis pinggan,mangkuk dapur dan segala ikan,udang sayur milik adelya dikeluarkan.
aktiviti memasak pun bermula...







adrien goreng telur, mulut tu muncung dah ala-ala chef wan dah tu.. memasak sambil berceloteh,
abg adam masak sup dan ikan kari..
semangat okeh memasak, ntah macammana tetiba..abg adam amik alih memasak,
abg adrien lak sambil pegang buku macam kat atas tu..
terus datang dekat mama...
"mama nak makan apa? ayam goreng kunyah (errrrkkkk????...)..ayer pesh oren"
belum sempat mama jawab dia dah jawab dulu..
ayam goreng kunyah tu..hahaha ayam goreng kunyit la tu kaannn...
pas amik order..terus pegi bancuh air okeh, abg adam lak memasak,
lepas amik order mama..papa pun kena jugak...siap paksa makan telur tu..hahaha

sampaikan cik pah dengan cik bear tu pun menjadi mangsa tau..
tengok la hidangan untuk cik pah dan cik bear tu..
udang dan telur mata..wahahaha..layannn je la..
tersenyum simpul cik pah dan cik bear di aryan's cafe tu ya..
dapat layanan istimewa tu..




abang2 sibuk memasak adelya dimana???











 
adelya bersantai sambil makan mangga...
semangat betul makan mangga tu,pada hal masam kot mangga tu,
mama ingat manis,belasah beli sampai tiga biji,besar2 pulak tu,
sekali makan..masam le pulak,,ada jugak mama bikin mangga asam boi ni kang...hehehe

sedaplah adelya mengunyah..gigi dah ada 6 batang tu,
4 diatas, 2 dibawah...haishh makin menjadi-jadi selera makannya,
pantang nampak makanan, mesti dia nak punya..kalau tak dapat selagi tu la bising mulut dok minta...

hilang stress mama seharian di ofis dengan gelagat anak2 ni,
walapon kadang2 lepas main tu dorang malas nak mengemas,mama jugak yg kena...
haaa...sambil mengemas tu membebel la mama ni kan...lagi hilang stress lepas membebel kihkihkih...
hoih..bila datang angin malasnya bebudak ni,memang tak dilayannya mama suruh kemas,
nak pulak abg adrien tu.."tak nak.." jawabnya memang tak payah suruh la, memang dia takkan buat la..berbulu je mama menengoknya...
kalau datang rajinnya...
tak payah mama suruh..dorang akan buat sendiri,
siap cakap tu..
"mama...dah siap kemas dah, ok tak mama"
siap berebut pulak tu nak bgtahu sapa yang kemas...
hmmm...macam-macam la kerenah kan...

wassalam


Thursday, 27 November 2014

lama tapi berharga


assalamualaikum...

perkongsian jumaat

buku yang dah lama akak beli..6 tahun dah rasanya buku ni,
walaupun lama tapi tetap berharga..
gara2 setiap petang lama menunggu en.azmi, akak mencari la buku2 lama yang boleh dibaca sementara menunggu en.azmi sampai..

wanita sebagai isteri :

memberi hadiah dan penghargaan buat suami.(yg ke 7)

ia wajar dipraktikkan, pemberian ini tidak semestinya pada tarikh-tarikh tertentu dan berupa barang sahaja tetapi ia boleh memberikan kejutan buat pasangan(tapi janganlah terkejut beruk sampai pengsan pulak kejutan yg dibuat tu kan...hahaha okeh ini akak tambah takde dalam buku ye..)

doa dan pujian juga merupakan hadiah yang berharga buat suami,
seorang isteri yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan suaminya(akak tahu semua yg membaca tulisan akak ni dah tahukan pasal ni,tapi saja akak sharekan disini,akak pasti setiap hari pun semua mendoakan untuk suamikan..)
sentiasa beri pujian dengan hati yang ikhlas,walaupun pada hal2 yg kecik yang dilakukan oleh suami ( ini pun pasti ramai yg buatkan...)

nasihat dan senyuman juga merupakan satu bentuk hadiah yang boleh diberikan kepada suami.

kalau tengok balik kat atas tu..akak dah melompat ke isi yg ke 7 dah...hahaha
ini semua gara-gara wassap yg akak dapat sebelum ni...hehehe
biras dan adik2 ipar tanya,akak bagi bekal hari2 dekat en.azmi dapat tak nota cinta dari en.azmi?
takde dapat nota pun..cuma dapat wasap je,tu pun sekali sekala.
hmmm...en.azmi akak tu bukanlah romantik orangnya,jadi janganlah mengharap yg lebih dari dia,
akak suarakan nak sejambak bunga dihari anniversary...(sebab best tgk member dapat bunga dari suamikan)
"apa faedahnya nak dapat bunga..bukan boleh kenyang pun..." haaa...itu jwb dia,ko tak sentap???
makan dalam dibuatnya kan...jadinya jgnlah nak mengharapkan yg lebih2

akak dulu rajin juga, beli apa2 pastu letak kad ucapan..wah romantik la kononnya kan,
pernah beli jam tangan bawa macam tu je tinggal dalam kereta, tanpa kad atau apa2
cuma akak cakap je..haaa jam ni utk tengok masa tau,jangan lambat..
"jam sapa ni? tanya en.azmi
"jam mike la..."hahaha
romantik2 takde ye...cuma sekarang ni memang takde la buat macam tu lagi,
asal keluar je,teringat barang anak2 je,jadi dah tak ingat nak surprise2 kat tok laki...
oh..cannot2...itu tidak bagus,nampaknya kena mulakan kembali apa yg dibuat dulu tu,
dia tak romantik takpe..yg penting kita ni mulakan,bila lama2 dia akan terbiasakan...
biar makin tua..makin romantik..kahkahkah...ada yg muntah tak ni?
sebelum ada yg muntah baik akak stop dulu...hehehe


inilah bukunya...
lama tapi berharga...

inshaAllah...kalau ada kerajinan akak share lagi isi yg terkandung dalam buku ni...

wassalam

optimus prime pulak dah..


assalamualaikum...

ada hero dua orang memang macam ni lah agaknya kan...
hehehe...papa garang tapi bila berkaitan dengan anak,walapon anaknya takde ingat je..
semalam berjalan2 dikedai buku,mencari sesuatu..terjumpa sesuatu..

kata en.azmi " beli saja la.."
tengok tu..kalau untuk anak2 boleh aje, ok lah mama tak kisah sangat,
cumanya terpaksa beli yang sama lah sebab adrien punya takde..




optimus prime in the house yo..
adrien minat bumblebee..tapi disebabkan hanya ada topeng optimus prime,
jadi mama beli je yang sama kalau beli satu nanti berebut pulak..
dah ada dua sekarang ni optimus prime kat dalam rumah tu.
bisinglah...dok hiyaarrrkkk....hiyaarrrrkkk...
ikutlah anak-anak ye..asalkan bahagia..
lepas ni taktau apa pulak,jangan minta ninja turtle pulak dah la...

setakat ni..rancangan kegemaran dua hero akak tu...

upin ipin
pada zaman dahulu
boboiboy

power rangers
tenage mutant ninja turtle
ultramen
tom & jerry

jadi takde la nak berebut sangat chanel tv dengan mama
sebab masa cerita ni ada je,anak2 tengok cerita dorang..

wassalam

Wednesday, 26 November 2014

kitakan power rangers


assalamualaikum...

abg adam la ni,suka sangat dia dengan beberapa watak kartun yang dia selalu tengok,
sudahnya..mama dan papa pun terlibat sama



 
(gambar ihsan en google)

dari kiri : adelya,adrien,abg adam,papa dan mama

haaa...amik cukup2 je geng power rangers tu kan.. kadang2 tak panggil mama, tapi abg adam panggil power rangers kuning dekat mama...hahaha
dekat papa pulak power rangers biru..layankan aje la..
 
tapi senang juga kerja mama kadang tu sebabnya, bila nak minta tolong abg adam buat kerja,
mama panggil je..
"power rangers merah..tolong mama sekejap,ambil baby bawa turun" itu masa adelya tengah panjat tangga,konon abg adam jadi penyelamat la...

"ok mama...jom rangers hijau(merujuk pada adrien)..kita ambil baby.."
pastu mula la edisi menyelamatkan adelya...siap bersama-sama mengusung adelya turun tangga tu..
yang adelya pun suka la...bila abang dukung.

tapi kalau masa abg adam jadi ultramen..pening sikit la sebab mama kena jadi rasaksa..
hoi nak main lawan2 pulak dah...bila mama kata mama ultramen,dia tak bagi pulak,
mama tetap kena jadi rasaksa...
hamboih dia amik part hero je kan...
takpe kita layankan aje,sementara anak2 kecik macam ni lah kita dapat bermain dengan dorangkan, kot dah besar nanti,dorang dah taknak lagi..
itupun ada hati dia minta ipad kat mama..mana abg adam tahu pun ntah lah..
tapi maaf ye abg adam ye..yg ipad tu tak dapatlah mama nak bagi...hehehe mama pun takde..

wassalam

sila berusaha anak2

assalamualaikum....

janji harus ditepati hihihi... dah lama abg adam nyanyi kat telinga mama ni...nak lego...nak lego.. tak sampai hati nak hampakan
semalam mama pun beli la, tapi bukanlah jenama lego, brand biasa2 je,asalkan bentuknya macam lego itu dah memadai. mama beli dekat diy je,harga bawah rm10,beli dua lah utk dua hero tu...mlm terus masing2 tak sabar nak buat, sebenarnya ok juga beli permainan ni dapat menguji kesabaran dan daya kreativiti anak2.. tengok gambar dan mula membina kereta bomba masing2... hah macam2 gaya budak berdua tu.. tekun sangat dah gayanya...

wassalam

Tuesday, 25 November 2014

sakit ke jari tu

hai la budak sorang ni, suka sangat main pintu.mama baru je sudah subuh tak sempat nak doa lagi, tetiba dengar adrien meraung..
sekali tengok jari dah kepit celah pintu...
itu la mama dah kata, pintu itu jgn dimain, nak juga main...kan dah kena, lepas ni taktau la serik ke tak tu..

Monday, 24 November 2014

tetiba senyum sampai telinga..hehehe

Assalamualaikum...


Sengsorang kat opis..
ada sesuatu yg membuatkan akak nak tersenyum sampai ke telinga..ceh3
korg jangan geli bila baca ni okeh..

tetengah leka ngadap pc buat keje,dtg penyelia sorang nih kat tempat akak,penyelia tu chinese yer,
dia senyum2 kat akak,akak pun senyum la balik,tetiba dia tanya..
" u pakai produk apa yer,muka nampak glowing.." kih3 akak x menahan nak gelak.
pastu dia menambah "u pakai produk yg iklan dlm tv tu ke " akak tatau la produk apa yg dimaksudkan.
akak cakap la xder pun..i pakai produk biasa2 yg murah2 jer..

"ooo..ye ke?tp muka u nampak glowing"kah3 gelak lagik,pastu dia blah..
akak kat tempat terus senyum2 sampai telinga..adakah betul muka akak ini nampak begitu?
pada halnyer muka ni..kusam jek..nak amik cermin tengok kat mana glowingnye pun akak malu...

adeh3 matiklah perasan akak nih,mujur xder org lain yg dengar..kalu tau matikla akak kena kutuk..keh3
ala..adik2 kat opis tu suka kutuk2 manjer gitu..sbb kitorg mmg suka buat macam tu,kutuk je depan2 belakang2 x main..hehe..

sebenarnya akak xder la pakai produk apapun,cuma akak setia dengan safi dari dulu,masa sekolah dulu pakai safi yg botol hijau putih tu,tu pun kdg2 pakai kdg2 x,maklum la sekolah lg mana ada duit nak beli,yg ada tu pun rembat kakak akak punyer jer..
bila dah berumur sikit nih tukar la produk,tp tetap setia dgn safi,cuma sekarang guna safi rania gold la,
dari pencuci muka,toner,krim siang..pendek kata sumer safi la..itu baru pendek kata..belum pjg kata lg...
bedak lak dulu2 akak guna bedak baby johnson,semenjak dah berumur jer guna bedak kompak,maklumla bedak johnson dah x sesuai (akak la kata,pd hal gatal nak tukar bedak,dulu suka pakai bedak tu dr sekolah2 lagik sebab rasa mcm bau baby jer..walapon umur dah tua..)semenjak 4,5thn kebelakang ni dah pakai bedak kompak za..tu jer yg sesuai pun,penah pakai bedak kompak johnson & simly siti tapi x sesuai dgn akak..naik jerawat kecik2 kat dahi,pastu tukar pakai za,ok..terus la guna sampai sekarang,bedak ni pun tahan berbulan2 lamanya..sebab akak guna sekali je sehari,masa nak pegi keje,lepas tu dah cuci muka,amik wuduk,mmg dah x pakai,natural beauty jer..(perasan lagik..jgn muntah yer..)

jadi sampai sekarang ini jer la akak guna


ia halal juga..hehe,asalkan muka akak x naik jerawat akak guna je safi ni,mana tau kot2 bole cantik macam rozita che wan..tetiba..ye la rcw kan model utk iklan nih.

korang nak tengok ker muka akak yg glowing itteeww????huh mesti muntah korang kan..




mari2 sapa nak tengok..(ceh bajet ada org nak tengok lak)









scroll ke bawah yer bawak2 besabar..














dah pakai spec itam ke?takut2 silau nanti














turun bawah lagik





















jeng3
































nah terimalah akak seadanya


























kui3

















kelasss kau jah...

















haha..amacam rasa2 ada iras rozita che wan x? keh3
sekarang nora danish dah duta safi rania nikan, tp xpe..
sebab umur pun dah nak baya2 che ta..akak tetap suka che ta..hahaha


dah2 cukup2 la renung muka akak nih..bole pegi buat keje sekarang..
 
wassalam

main la anak weh

assalamualaikum...

bila mereka bertiga ada je keje yang nak dibuatnya.
riuh rumah dengan suara mereka bermain,mama lipat kain dorang amik bakul kain mama buat main.
mula-mula abg2 tolak adelya yg duduk dalam bakul, lepas tu semua pakat nak duduk dalam bakul pulak....hehehe

ikut la anak2 asalkan bahagia

Sunday, 23 November 2014

tak jemu ke bebudak ni?


assalamualaikum...




tengoklah ni..
tak sempat-sempat tunggu mama habis masak
kejap-kejap datang minta
dah dibagi sorang satu,
dah habis minta..dah habis minta...
tak sempat nak sejuk...
yg si adelya pun sama..
mengikut je abg adrien dia tu..

tau bebudak ni tunggu apa yg tak sabar2 sangat nih?
hahaha..nak tunjuk pun malu




ini je lah bendanya
cekodok mama buat..
adoii laa..tak jemu2 minta cekodok tetiap minggu
macam sedap bebenor, udah rope makan piza pulak sedapnya
tak sempat nak angkat dari kuali,dok ulang mintak
makan panas-panas memang layan gak la cekodok nih..
udah anak2 suka,buat je le,
bukannya payah pun,

tepung,garam,air panas..
pastu goreng ler sesedap rasa..makan cicah sos  
memang mabelles jugak rasanya..hehehe

wassalam


Saturday, 22 November 2014

si bidadari kecil


Assalamualaikum...




adelya azra..
hari ni sudah mencapai usia 1thn 3bln
memang terasa sekejap je anak2 ni membesarkan..

ada-ada saja kerenah adelya sekarang,
yang paling mama perasan,
adelya cukup suka mengusik abg adrien,
abg adrien tengah tido,dia kejutkan,
abg adrien main susun block,adelya suka musnahkan apa yang abg adrien buat,
peliknya kalau yang abg adam buat dia tak kisah pun..

kalau mama peluk abg adam,adelya ok je..
boleh senyum2 je tengok,
cuba la mama peluk abg adrien,laju2 adelya datang..nangis2 suruh mama peluk adelya,
haishhh...jeles sungguh dia dengan abg adrien ye

cukup suka ke dapur,
kalau pagar dapur tak bertutup,kejap je hilang..
ke mana lagi kalau tak memunggah pinggan mangkuk kat dapur tu,
rajin sangat nampaknya tu..

kalau ada azan kat tv,
adelya akan berdiri tegak tengok azan sampai habis,
sekarang ni dah pandai pulak,bila azan je..adelya letak dua2 tangan kat telinga
pastu cakap "Allah...Allah..."


panjat memanjat satu kemestian,
kerusi,meja, laci kecil tepi kati tu pun dia panjat,lepas tu tak pandai nak turun,
mula lah menangis minta orang angkat kan..


semangat mama belikan mainan zirafah ni,
mula2 dulu dia letak kat montot je..
sekarang ni ok la,nak juga la main2 denga zirafah ni,
tak pun versi adelya panggil.. paaa...pahhh

wassalam

1st give away - Sayang Anak- By MamaMuiz


Assalamualaikum...

akak telah dijemput untuk join satu give away,
untuk tidak menghampakan,akak join ye...



tarikh tutup penyertaan : 30 november 2014

sesiapa yang sudi join boleh ke :


wassalam


Friday, 21 November 2014

lembaran hidup wanita solehah





mampukah aku menjadi seperti khadijah
agung cintanya pada Allah dan Rasulullah
hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
penawar hati kekasih Allah
susah dan senang rela bersama

dapatkah kudidik jiwa seperti Aishah?
isteri Rasulullah yang bijaksana
pendorong tatkala kesusahan dan penderitaan
lantaran keikhlasan yang sentiasa bersarang

mengalir airmataku
melihat pengorbanan puteri solehah Fatimah
akur dalam setiap perintah
taat dengan ayahandanya yang sentiasa berjuang
tiada sebarang harta dunia
layaklah dia penghulu wanita Syurga

ketika  aku marah
inginku intip serpihan sabar
dari catatan hidup Siti Sarah
mampukah aku menjadi wanita solehah seperti mereka?
mati dalam keunggulan iman
bersinar indah,harum tersebar
bagai wanginya pusara Masyitah.

petikan dari :
hadiah buat muslimah
ustazah siti nor bahyah mahamood

Thursday, 20 November 2014

geng gigirl


assalamualaikum...

beruntung sebenarnya hidup dikelilingi dengan gigirl nih,
boleh bertukar-tukar cerita dan pandangan.

kali ni geng gigirl sebelah en.azmi pulak..
en.azmi ada 3 adik perempuan..
okeh susunan adik beradik dalam family en.azmi menarik
3 yang diatas adalah lelaki,3 yang dibawah perempuan,
jarak kelahiran antara mereka juga menarik
dan ada yang berkongsi tarikh lahir yang sama juga,
en.azmi dan adik lelaki yang no.3



 ini adik-adik en.azmi,
yang tudung hijau tu adik ipar en.azmi,merangkap biras akak,
dulu-dulu jarang berbual akak dengan adik2 ni,
mungkin dorang segan dengan akak yang mcm diva ni..ahahaha
sekarang sejak dah ada group whatsapp ni
rajin juga la kitorang berhubung dan berbual,
nak pulak adik yang sorang tu nak kawin dah,
boleh la memberi pendapat sikit2...
pada hal akak ni takde la pandai sangat nak memberi idea,
sebab majlis sendiri dah lama berlalu..hehehe
tapi nak bg idea tu bole la jugak kan..

sekarang hubungan tu dah semakin rapat..
syukur alhamdulillah..ye tak kenal maka tak cinta kan...
akak ni bukanlah diva pun cuma kadang2 berlagak diva..eceh
itu yang dorang segan nak berbual dengan akak tu..kihkihkih
tengok gambar tu..dah macam sebaya pulak akak dgn adik2 ni...
hahaha..nampak tak perasaan akak disitu?..
konon nak nampak muda la kan..
tak sedar 3 tahun lagi dah nak masuk 40...
errrrkkkk...betulkah ini??

ok wassalam..


Wednesday, 19 November 2014

dua gambar dua cerita


assalamualaikum...

akak sekarang dah tak aktif sangat dengan fb,
update status pun dah lama tak buat,
ada tak ada pun share cerita dan gambar dekat blog ni je,
sebab dekat blog ni tak ramai sangat yg follow,
dekat fb tu sekali kita post ramai lak yang tengok,macam segan pun ado hehehe
sesekali buka juga tengok citer kawan2...


baru2 ni buka fb tengok status adik2 yg ditagged kat akak dorang nih..
tetiba jauh dilubuk hati terasa syahdu


I miss all the little time we shared,
For there were so many good moments,
Looking back on my life's assorted scenes,
I realized you guys taught me what love truly means;
My sisters were my trusted confidante and best friend,
On whose loving support I could always depend....
Me love u long time!!! 

oh..yang diatas memang bikin syahdu

tapi yang ini...

wak doyok punya status kat wechat..
haaa...yang ni betul2 bikin akak kawasan panas..hahaha


status ni bikin kakak2 dan adik panas..
apa taknya..dia guna nama gelaran kekecik dulu..
nasib nama akak ni glemer sikit..kahkahkah

ko ni wak..memang tau,suka cari pasal..
nanti la memang nak kena sekeh ler tuuu...

wassalam



tears in my heart


assalamualaikum...




senget lak gambornye..x reti mama nak betolkan..heheheh

sabar dan tabahlah hai anak..sebagaimana sabar dan tabahnya mama menghadapi segala ujian ini..

duhai anak...setiap ujian yg datang itu tandanya Allah sayangkan kita
jangan sesekali kita mengeluh,
jangan sesekali kita rebah,
jika kita rebah bangunlah kembali
kerana mama pasti dipenghujung jalan ini
pasti bahagia yang menanti
tabah dan redha lah hai anak...

bila adrien besar nanti..mama akan ceritakan pada adrien cerita disebalik gambar ini...
inshaAllah...jika umur kita masih panjang ye...





wassalam



Tuesday, 18 November 2014

terima kasih..


assalamualaikum...


akak nak ucapkan terima kasih buat yg memberi..
 



alhamdulillah....
walapon tak seberapa, tapi bolehla buat menambah apa yang kurang,
tetiba rasa seronok sangat..rezeki ni dapat dikala memerlukan..
hasil pertama berblog..cek dari nuffnang
moga2 akan ada rezeki lagi selepas ini...
terima kasih buat kawan2 yang sudi singgah dan click2 pada iklan akak tu ye...
sangat2 akak hargai




ini satu lagi..dah lama sangat akak dapat,
tapi tu la..asyik lupa je nak up...hehehe sorry yana
dapat hadiah cute dari yana..beserta surat..
terima kasih sangat2 yana...abg adam suka tengok hadiah cute tu,
dia dah lekat dekat peti ais pun


 
moga persahabatan kita dialam maya ini terus kukuh,
teringin juga nak jumpa kawan2 dialam maya ni,
sebab ada antara kita ni duduknya dekat2 jugakkan,
cuma itu lah belum rezeki nak jumpa kan..

satu hari nanti inshaAllah..jika umur kita panjang..

wassalam

Monday, 17 November 2014

berapa hengget ni???


assalamualaikum...




ce tengok kuih ni..
karipap tu memang sebesar tangan akak
donut juga begitu..sedap okeh
karipap tu..sebesar itu kuihnya..inti didalam pun padat tau...
cuba teka berapa harga seketoi???

rm1,rm2 atau rm3????
jangan tak percaya harganya hanya 40sen seketoi..
ye...percayalahhh...(baca versi siti menyanyi ok...hehehe)
nak habiskan seketul pun penat tau..besar sangat kuih ni..
memang tak kedekut peniaga ni..
moga dimurahkan rezeki..kedai nya di meru,
tempat yang sebetulnya akak pun taktau sebab,
akak ni pun ada adik yang duduk area situ yang belikan...

wassalam

mama bangga sangat


assalamualaikum...

pagi ahad semangat bangun awal.. mandi dan bersiap.
abg adam terlebih lagi sebab nak konvo katanya,
tapi bukanlah abg adam yg konvo,abg adam cuma nak pergi tengok je.
sebelum tu mama ada tanya
"abg ada dapat hadiah ke nanti?"
"ada mama..abg no.3"
"oo...ye ke?"
mama ni dalam hati..ye ke abg adam ni?
papa kata abg no.8,tapi takpe lah kita pergi je la meriahkan majlis ye.
mujur tempat konvo tak jauh dari rumah,dekat dewan dekat bukit naga je.
sampai2 orang dah ramai,mujur kawasan kg,boleh je main parking kat celah2 kan..

nak melangkah ke dewan,muka abg adam dah monyok semacam..
mama tau dah..mesti darah gemuruh la tu,macam mama la pulak..
lepas daftarkan abg adam,terus cikgu amik abg bawa pergi belakang pentas,
takpe la mama cari kerusi duduk dgn adelya,papa pula jumpa kawan terus borak2 lupa kat mama..
selepas bacaan doa,ucapan pengetua semua..
ada persembahan...
seronok sangat tengok bebudak kecik ni buat persembahan,
ketua dikir barat punya arahan dah macam askar bunyinya...hahaha
tarian bollywood sangat comel..terus terimbau cerita kuch kuch ho ta hai
masa anjali kat summer camp tu...rasa macam nak menari sama...
mujur tak buat kalau tak..hmmm mesti org kata,org gila mana ni???

dalam pada acara berlangsung tu,mama risau juga dekat abg adam tu,
apa yg abg adam buat kat belakang pentas tu..
dok kalut dengan adelya yg mengamuk nak pegi kat papa dia yang duduk kat belakang,
mama pun gerak ke belakang,
"eh abg ni nombor berapa sebenarnya?dia kata no.3"
"eh mana ada..no.8 la" kata en.azmi
sekali dengar pengacara majlis, panggil nama pelajar di tempat ke 3 dengan subjek english dan math terbaik..
"adam aryan bin azmi"
berderau darah mama dibuatnya...sambil jeling en.azmi terus ke depan nak amik gambar,
tapi tak sempat..dapat dari jauh je..
sekali lagi mama kesal...selalu tak peduli dgn apa yg abg cakap,
maafkan mama ye abg... mesti papa silap tengok,cikgu tulis no.3 papa nampak 8 kan...



tengoklah abg adam kat belakang pentas..sorang2 je
sedih lak mama tengok,pada hal kawan2 dok je panggil nama dia,
mama tanya..abg kenapa?
abg nak air rupanya..aduhai abg ni..
macam mana mama nak lepaskan abg macam ni..
abg macam tak pandai nak bawa diri lagi..risau mama

abg selalu cakap abg nak sekolah tahfiz..mama bangga bila abg cakap macam tu,
ada sekolah tahfiz yang sediakan program untuk cuti sekolah ni,
mama dah tengok,tapi mama belum sedia nak bagi abg pergi,
sebabnya..abg kena tinggal dekat asrama,dari isnin hingga jumaat,
mama tak dapat bayangkan macam mana abg nak uruskan diri sendiri,
bangun tido,makan,mandi,cuci baju sendiri...
haisshhh ke mama yang takut nak lepaskan abg ni???hehehe..memang betul pun
mama takut nak lepaskan abg sebenarnya,
tunggu abg besar sikit ye..masa tu mesti mama dah bersedia lepaskan abg,
takpun kita tunggu sekolah tahfiz sepupu papa tu siap,boleh abg ikut program kat situ je nanti,
takde la mama risau sangat nanti...hehehe

alhamdulillah..abg sebenarnya mama bangga sangat dengan abg tau, dapat no.3 tu..
tapi walapon abg dapat nombor akhir pun mama tetap bangga dengan abg,
sebab nombor tu hanyalah nombor...
apa yang penting..abg dapat kenal huruf,dapat mengira..itu dah cukup buat mama,
mama dulu2 pun macam abg jugak..hehehe
tapi satu abg jgn ikut mama..darah gemuruh bila nak naik pentas...
cuma apa yg mama tengoklah..abg ni lebih ikut sikap mama ni..

abg terbaik dalam math dan english..alhamdulillah,
tak sia-sia usaha kita..belajar mengira dengan batang aiskrim tu kan,
walapon jenuh nak memahamkan abg tapi hasilnya, buat mama senyum sepanjang hari..
tahniah abang..mama bangga dengan abang

wassalam


Friday, 14 November 2014

puji ke perli ni???


assalamualaikum...

sekarang ni tiap2 hari..seawal 4.30am dah bangun,
macam bangun sahur le pulakkan...
dulu2 masak bekalan untuk diri sendiri je,
sekarang ni masak untuk dua orang,masak yg simple2 je pun..
satu untuk akak,satu untuk en.azmi,
edisi perbelanjaan berhemah namanya ni..
akak mmg dah lama bawa bekal sebab jemu nak membeli,
masakan sendiri lagi sedap (hahahaha...puji diri sendiri pulak)

tetengah makan bekalan..
tut..tutttt..wassap berbunyi(bunyian sebenar bukan macam tu ye...)
baru nak suap nasi,tapi tangan amik gak enpon tu
(nampak tak kenkadang enpon lagi penting dari makan)
ish3..tak bagus ini macam lorrr

"terima kasih..masakkan lauk ayam sedap,pedas berapi...terbakor lidah.."
uiiittt..ni ayat memuji ke,memerli nih..
hahaha...tahu la terletak cili lebih masa masak lauk tu..
"teman makan la sambil menitiskan airmata..."
hahaha..teruk sungguh pedasnya tu,sampai menitik airmata,
nampak benor menipu..pada hal dia tu memang kuat pedas,
pendek kata kalau takde cili,memang tak selera dia nak makan..
itulah suami akak...kadang2 ayat dia tu tak boleh dijangka,
kalau tengok orangnya memang serius je,
nak dibawa bergurau pun cemas...silap2 haribulan kita buat lawak,
gelak sorang2 je..dia buat bodo

pernah dulu..mak mentua akak citer sebelum akak kawin dgn en.azmi la,
adik dia balik kg dengan dia,
adik dia lapar nasi nak minta berenti makan nasi pun takut,
udahnya en.azmi beli burger kat adik dia,
telan la juga budak tu..sebab kang minta nasi ada lak yg kena tinggal kat tengah highway,
balik kg jalan kaki...hahaha ok itu akak yg pandai2 tambah,
 


suami akak jugakkk
 
selalu fefeeling kata dia taraf model..
citt..ferasan je lebih,tengok la tu bergambar pun takmo pandang kamera
bajet model la waktu ni
ini gambar lama ni,susah nau nak amik gambar dia sekarang,
udah model katanya,exclusive la kononya..xleh kuar majalah kerap sangat
nanti harga turun kata dia...rasa macam nak sekeh2 pulak..hehehe

wassalam

Thursday, 13 November 2014

bila dia tunjuk kreatif


assalamualaikum...

godek2 segala gambar yang ada tersimpan,
jumpa satu gambar...macam nak tergelak pun ada tengok gambar tu..
boleh tak?ko hias pastu amik gambar send kat group wasap org lain?

ini keje en.azmi la ni
saja nak tunjuk bakat,citer dah lama dulu,
lama tu tak lama la, dalam tahun ni jugak kejadiannya
seksyen akak ada buat jamuan, akak beli coklat dan gula2
nak bagi cantik isi je dalam bakul
tetiba en.azmi kata
"biar je..pegi masak sana.."
ok la akak pun tinggalkan bakul coklat tu pegi la ke dapur
sekali tengok kat group wasap
bila masa pulak akak hantar gambar ni???
rupa2nya suamiku itu tunjuk kreatif,
amik gambar pastu guna enpon akak hantar kat group wasap kengkawan ofis akak,
ecehh..kononnya macam akak lak yang hantar...

tau..dia buat apa dengan bakul coklat akak?




 tunjuk kreatif pulak...
dah macam gubahan untuk hantaran jadinya..
kebetulan pulak bakul tu memang bakul hantaran masa kitorang kawin dulu
taram je la ye..hehehe




wassalam

Wednesday, 12 November 2014

kalau adelya takpe ye


assalamualaikum...


kadang2 abg adam bengang je dengan papa
"papa tu..kalau baby takpe je,kalau abg mesti kena kemas"
ahahaha...ini kes sebab sepahkan mainan la ni.

kalau abg adam sepahkan mainan tentulah abg adam yang kena kemaskan,
tapi kalau adelya yang sepahkan..
abang adam jugak yg kena kemas, itu yg abg adam berbulu je tu..hehehe

adelya pulak..memang peel nya suka menyepah,
kalau mama dah kemas elok2 segala block yg dorang main,
tunggu la 5minit kemudian, dia pergi tarik semula bekas block tu,
tarik pulak dengan sesungguh hati,ikut je kat mana dia nak taburkan block tu..



tengoklah muka tak bersalah adelya ni...
papa pun..kalau adelya yg buat takpe..
"ehhh..budak adelya ni...ada je keje dia ye.."
itu je la ayatnya pun...
pastu jap lagi
"abg..tolong kemas ni..."
mau abg tak bengang...hehehe
ala..adelya tu pun tak lama la tu..tunggu la besar sikit..
kena jugak dengan papa tu rasanya..


wassalam

Tuesday, 11 November 2014

omel sangat ye tuu..


assalamualaikum..


sesaja petang2 ni nak bercerita pasal gigirl2 nih...





daeisha dynara bt daniel

ok ini anak buah akak, cucu perempuan pertama..
arwah pak berahim dan arwah mak limah,
cucu lelaki ada 5 orang..
kalau anak2 ramai perempuan,datang kat cucu ramai lelaki
mujur la adelya ada geng..hehehe
tapi macam taktau la nak geng ke tidak,
tengok kakak daeisha nih ala2 gigirl gitu..
tengok tu pergi kenduri,bertudung dan berbunga besar didada..
amboihh kemain... ini ikut peel mummy dia la ni,
suka sangat bergaya nih

adelya akak letak headband kat kepala, tak sampai sesaat dia buang..
hangin je mama...nak bagi nampak gigirl pun taknak..
nampak sangat sempoi macam mama dia ni..hehehe




aimy qairina azizul..

ini pulak kakak aimy,
geng adelya sebelah family en.azmi
oh ya..ibu aimy ada blog tau..
sesapa yang belum berkenalan boleh la berkunjung ke blog ibu aimy..
dear diary boleh la kita meramaikan kenalan dialam maya ni..
cumil kakak aimy bertudung..

sebelah en.azmi..
ada 2 cucu lelaki dan 2 cucu perempuan..
inshaAllah...ada rezeki nanti bertambah lagi..
tahun depan adik en.azmi bakal melangsungkan perkahwinan
lepas ni makin meriah lah rumah tok dan wan dengan gelagat cucu2 nih.
kalau family akak ramai gigirl..
family en.azmi sama je..6 beradik 3lelaki 3perempuan




ok..ini si comel mama..
yang banyak sangat akal dia sekarang nih
dah pandai nak bawa kereta sendiri..heheheh
berebut stereng dengan abang adrien..kalah dah abang adrien sekarang ni..
mulu pun bising je...
paling kerap panggil "mama..mama..."
sangat suka pergi ke dapur..haa ini bagus dah besar nanti rajin2 ke dapur ye..
 senang sikit mama bila ada pembantu nanti.

wassalam