Tuesday, 31 December 2013

mau panas ke..mau sejuk??

assalamualaikum semua...
semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu...
hari ni hari terakhir di tahun 2013...
semoga tahun depan lebih membahagiakan dan memberikan kejayaan untuk kita semua..
ini...cerita ni nak bagi mama panas ke, nak bagi mama sejuk nih???
kisahnyerrr...
satu pagi yg dah tak berapa nak pagi la..mama sibuk iron baju sbb nak keluar, si kenit adrien pun sibuk2 kat dalam bilik...
tetiba dia dtg kat mama...
" mamaa..." dia tunjuk cermin mata mama yg telah dipatahkan pastu dgn muka tak bersalah dia blahhh.. kusss semangat mama dibuatnya.. beristighfar sampai en.azmi berlari2 naik atas nak tgk apa yg terjadi, tp tak bole nak kata apa-apa...senyummm tak perlu kata apa-apa...
panas dah hati mama nih..sedang mama siap-siap si kenit, gedek-gedek lalu belakang,
ingat nak buat apa...rupa-rupanya...
 
 
 
bentang sejadah terus solat...
solat sunat dhuha ke ni? terus sejuk hati mama kejap...
lama lak tu sujudnya, nak doa bg mama lembut hati ye???
 
 
macam biasaaa...budak nih memang muka tak bersalah je dia buat..
rasa nak cubit-cubit je pipi dia tu..
nak beli cermin mata baru memang tak la lgi,mujur cermin mata lama masih boleh digunakan...hmmm senyum je mama ni tau dgn kerenah anak-anak bertuah mama ni...
wassalam

Saturday, 28 December 2013

luv is in d air

assalamualaikum
salam jumaat, semoga semuanya berbahagia di hari jumaat yg indah ini dan di hari-hari yg mendatang inshaAllah..
  adik akak nor syuhada dalila bt ibrahim telah pun selamat menikah bersama pasangannya,jauh disudut hati terasa sedih dan sayu bila melepaskan seorang adik kepada org lain utk dijaga,hampir menitis airmata ni masa melihat acara akad nikah dijalankan.
terasa adik masih kecil lagi sedangkan mereka telahpun dewasa,
(inilah agaknya perasaan mak ayah bila melepaskan anak perempuan mereka ke tangan seorang lelaki.)
airmata yg hendak menitis akak tahankan supaya tidak jatuh...
majlis biasa-biasa je..alhamdulillah segalanya berjalan lancar walapon sedikit kalut menyediakan segala kelengkapan...
layankan gambar sekitar majlis...hehehe 
bak kata adik lelaki akak yg sorang dlm statu fb dia... pengantin rilek je tp family pengantin yg crazy hahaha...biasa la dpt berkumpul ramai2 meriah la,dpt lak bergambar gedik2...lagi la meriahhhh
 
amik kesempatan menyambut ulangtahun dua org hero akak si abg adam ngn adrien, seronok abg adam, pilih kek padang bola sepak lak tu, siap ada ronaldo tu...hehehe
tak sabar dia nak potong kek, dr malam dok nyanyi-nyanyi kat telinga mama ni nak makan kek..nak makan kek...
layankan gambar..
banyak sangat nak dikongsikan..
apa yang ada je la

wassalam

Wednesday, 25 December 2013

warkah buat abang

 assalamualaikum...




hari ni genap umur abg 4 thn, dah besar anak mama ni.
rasa mcm baru semalam mama lahirkan abg.anak yg mama tunggu2 walapon perit menahan sakit mama tetap tabah demi utk lahirkan abg dan rasa tak sabar nak jumpa abg.
lega rasa bila abg dah selamat dilahirkan.
abg anak mama yg hensem...
jadi anak yg baik ye,jadi abg yg baik utk adik2.
mama tahu kadang2 abg terasa hati sebab mama lebihkan baby dari abg, mama bukan sengaja tapi baby kan tak boleh berjalan sendiri lagi jadi mama kena la dukung baby.apa apa pun baby tak pandai lagi.tapi mama tahu abg mmg sayangkan baby,bila mama minta abg jagakan baby bila mama nak buat kerja,abg boleh jagakan,baby pun seronok bila abg jaga sampaikan baby selalu ajak abg borak cuma abg tak faham apa yg baby cakapkan.
abg buah hati pengarang jantung mama...
mama sayang abg tak berbelah bahagi sama rata je dgn adrien dan adelya,tak lebih tak kurang.
mana mungkin kasih ini terbahagi kerana semuanya anak-anak mama.
mama yg kandung selama 9 bulan, bulan2 yg sangat indah buat mama,walapon sakit tapi bahagia.
anak mama sayang...
mama tahu abg ni berjiwa lembut orangnya,mudah tersentuh hati bila apa-apa berlaku.mama dapat lihat melalui mata abg.abg tau tak..bila abg bersedih mama juga bersedih.ingat lagi masa papa terlupa nak ambil abg pergi kenduri..abg tunggu papa balik,kata papa lepas baca yassin nak ambil abg,abg pun tunggu,tapi papa terlupa...terus muka abg berubah sedih,tak sampai hati mama nak menengoknya.esoknya papa minta maaf dengan abg,tp abg mmg pemaaf orgnya sbb abg cepat je maafkan orang...mama sayang abg.
abg memang abg yg baik...
bila adrien pukul abg,abg tak balas balik..habis sangat abg datang mengadu kat mama kata adik pukul..nak buat mcm mana kan,adik kecil lagi abg kena la mengalah.
tahun depan mama nak bg abg sekolah tadika,tapi dalam hati ni hanya Allah je yg tahu..segala rasa pun ada,pandai ke abg nak naik bas nanti?boleh ke abg itu..bole ke abg ini..mcm2 yg mama fikir..bole ke abg berdikari...alahai mama ni kan takut sangat..mama tahu anak mama pasti boleh kan, mama ni je yg suka fikir bukan-bukan...
ok lah abg...mama doakan abg tergolong dalam org2 yg beriman dan beramal soleh,berjaya didunia & akhirat,mama harap dapat menjadi mama yg terbaik buat abg dan adik-adik.
mama sayang abg

Monday, 23 December 2013

kisah si bidadari

assalamualaikum...
semoga semuanya sihat dan berbahagia selalu...
22 dis 2013
bidadari akak genap 4 bulan
 
dah semakin lasak, meniarap berguling-guling.
kadang2 tak sempat tengok dah tertonggeng atas tikar, tapi adelya ni ok je tak nangis pun tersengih2 je tengok orang.
pepagi bangun tido bising kalu tak nampak muka abg, dah nampak abg baru senyap dan senyum2 pandang abg.
suka sangat dengar abg adam menyanyi, kalu tengok abg bermain dia pun sibuk terteleng-teleng, tersenyum-senyum mcm tak sabar je nak join abg2 main, adrien lak dgn segala lori bg kat adik utk main, mcm la adik tu pandai main...
mulut tu..memang mcm becok jek...terjerit-jerit bercakap ntah apa y dicakapkan pun taktau, tersengih-sengih je dgn air liur meleleh-leleh...
 
 
ni lah rupa bidadari ni bila tgk org makan.. terkunyah-kunyah mulutnya tu...
tak sabar nak makan ye dik??? sabar ye 2 bulan lg mama buatkan makan adik ye...
haish..geram lak nengok budak tecik nih...
wassalam
 

Friday, 13 December 2013

peel budak bertuah

assalamualaikum semua..
dah jumaat kita ye,semoga berbahagia dihari jumaat yg indah ini.
cerita tentang budak bertuah sorang ni sejak berumur 2 tahun
 
 
lepas mandi sangat susah nak pakaikan baju..
tengok tu taknak pakai baju,kalu bole seluar pun taknak pakai,dah pakai dia tanggalkan itu dah kena marah dgn en.azmi baru la dia pakai seluar.
baju memang dia taknak pakai.berlari-lari satu rumah sebab taknak pakai baju...
ikutla anak bertuah ye,dah sejuk nanti pakai la ye
 
ini lagi satu perangai dia..
suka usik orang, amik baju tutup muka dan kepala dia pastu jalan-jalan dekat org dgn slow-slow pastu cakap " antooo...antooo..." 
pastu gelak-gelak..nak usik hantu la dekat org,abg adam la selalu kena..hahaha tau mana la dia hantu macam tu...ish budak adrien ni bijak dia ye,kalu xder baju dia tarik mata dgn jari, pastu ckp antooo...antooo...hehehe cumil je,rasa nak cubit-cubit pipi dia..
haaa...jangan pandang belakang ye...
ada antooo....antoooo......hehehe
ok la babai.

Monday, 9 December 2013

ini cerita saya

assalamualaikum semua...
saya adrien aryan,
hari ni umur saya dah 2 tahun, jadi mama bagi peluang untuk saya tulis2 kat sini pasal saya..ahaksss seronoknye...
saya ada sorang abg dan sorang adik perempuan.
saya sayang abg saya,tapi saya suka gaduh dengan abang,bila abg main dgn lori saya mesti nak kacau abg,bila abg tak bagi saya belasah abg,lepas tu abg nangis...ngadu kat mama.
saya tak kira...kalu saya nak,saya nak juga...abg tak bg saya pukul la abg...hehehe
nakal tak saya??? ala...saya nakal sikit je, saje gaduh2 manja dgn abg.
saya sgt aktif,suka panjat-panjat dan suka lompat2,mama selalu ckp jangan lompat nanti jatuh..sakit tapi saya lompat juga,bila jatuh saya nangis ngadu kat mama...
itu la kan xnak dgr cakap mama lagi, takpe..saya tau mama sayang saya...hehehe saya kan comey mesti la mama sayang...
sekarang ni saya bercakap masih menggunakan bahasa jerman,belanda dan yg seangkatan dengannya sampai mama dan papa pun tak faham apa yg saya cakap,sian tengok mama terkebil2 je bila saya cakap..hehehe tapi mama tetap layan saya walapon tak faham apa saya cakap...
saya kuat makan, apa je yang orang makan mesti saya nak makan jugak, tapi badan saya takla besar sangat..masih jaga kesihatan..hahaha mana nak besar kalu lepas makan je saya terus melompat tak reti duduk diam,kalu diam pun masa tido jek...
ok lah mama kata cukuplah tu menulis nanti tulis panjang2 takde sapa nak baca pulak..ehhh mama jeles tu..mesti ramai yg nak bacakan...
doakan saya ye..jadi anak yg soleh, berjaya didunia dan diakhirat..
wassalam

Friday, 29 November 2013

abang yang sensitif & prihatin


 assalamualaikum..






 semoga semua sihat dan berbahagia selalu

lama rasanya tak cter pasal abg adam nih...
abg adam ni sensitif sikit orgnyer..
masa mama cuti hari2 tanya bila baby nak pegi skool?sbb nya dia jeles baby tinggal kat umah ngan mama.
bila baby dah pegi skool,dia mmg hepi sgt sampaikan tecer kat taska bgtau, dia ckp kat semua org adelya tu adik dia...tecer nk bg mandi adik pun dia bgtau kawan2 adik dia nak mandi...alolo sweet nyer abg adam, tp bila tecer usik dia,kata tu bukan adik dia terus mata berkaca-kaca nak menangis...
apa-apa perubahan pun abg adam dapat tengok,baby dah meniarap abg adam la yg jerit2 bgtau mama,ada masa baby susah payah nak meniarap tak bole, abg adam la yg tolong baby..hehehe pandai dia ye...
kalu mama kemas rumah ke,ubah apa-apa ke mesti abg adam perasan,walapon benda kecik je.. sgt2 perihatin dan sensitif dgn keadaan sekeliling.
kalu tau orang nak datang,mula la dia arahkan mama pakai tudung.satu hari tu abg adam cakap kat mama...
" mama..pegi la pakai tudung"
"kenapa pulak?" tanya mama nya nih...
"ye la kawan papa kan nak datang,mama pegi la pakai tudung.." wahhhh tersentuh hati mama dibuatnya,abg adam dah tau kepentingan tudung yer...

sekarang setiap pagi sebelum pergi skool mesti nak minum air coklat dan makan biskut, terpaksa la mama siapkan pagi-pagi, tahun depan taktau la macam mana pulak.

dalam sensitif dan perihatin tu ada jugak lagi nakalnya..biasa la budak2 kan.. aktifnya pun menjadi2, kalu bercakap tak bole berenti tu,ada je benda yg dia nak tanya,kalu mama ke papa tak dengar, abg adam akan cakap " papa...abg tanya papa ni.." hehehe
macam2 lagi la keletah abg adam ni, kdg2 buat mama terhibur,kadang2 buat mama geram sampai nak bergaduh je dibuatnya dgn abg adam nih..
apapun abg adam tetap buah hati pengarang jantung mama...
 
wassalam

Thursday, 21 November 2013

dr adrien aryan

 
 
Salam semua...
semoga semuanya sihat dan berbahgia selalu...
kisah dr.adrien...
dr.adrien yg agak nakal,kadang2 dia yg buli abg adam.buat abg sampai dia puas hati..adoilaa...pening mama dibuatnya.
cakap masih guna bahasa jerman,amik yg ujung2 je,bila abg bercerita dia pun sibuk nak bercerita dgn tangan kaki nak bergerak tapi taktau apa yg nak diceritakan pun...hehehe
cita-cita nak jadi doktor,itupun abg adam la yg ckp..dia jd pilot adik jd doktor,siap beli mainan doktor tu, kaler pink lagik.. 
 
 
 
dokte pun kena minum susu
 
InshaAllah...nanti belajar rajin2 ye,mana tau betul2 dapat jadi doktor nanti ye.
wassalam

Tuesday, 19 November 2013

dr adrien dengan jari-jarinya

Salam semua...
semoga sihat dan berbahagia selalu..
citer hero akak no.2, si adrien nih

tengoklah tu...suka sangat menghisap jarinya.
sebelah kanan en.azmi da masukkan dalam baju tak bagi hisap, dihisapnya pulak sebelah kiri.. adoila anak mama..sedap sangat ke jari tu????
kalu nak tido mesti dia isap jari dulu sampai tertido.
kadang2 tetengah main pun dia isap jari jugak, abg adam dulu isap puting,adrien tak isap puting tapi isap jari la pulak...
takpe lah nak isap la...asalkan bahagia..tapi nak juga petua kalu ada yg bole bagi utk hentikan adrien dari isap jari ni, sbb takut jari jadi tak elok..
itu tengoklah satu lagi, topi adik dia pakai bukan setakat topi kasut adik yg berbunga pun dia nak pakai, headband adik pun dirembatnya...abg adrien ni la macam2 perangainya...

belum sempat melawat semua kawan2 lg, esok lusa bizi, akak ke kajang dan putrajaya.
apa nak buat saya yg menurut perintah..hehehe
wassalam

Thursday, 12 September 2013

alhamdulillah...selamat sudah

 assalamualaikum





selepas dilahirkan..adelya azra bt azmi
berat 3.28kg

Salam semua…
Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu.Dah lama tak update nih,ada yang masih ingat kat akak tak ni?
Blog pun dah bersawang rasanya ni.
Alhamdulillah…pada 22 ogos 2013 hari  tu akak dah selamat bersalin pun dan akak tahu ada yg dah tahu kan, terima kasih utk biras akak ira dan aisy nasiha yg sudi update pasal akak bersalin kat blog mereka, terharu akak dik.
Jadinya hari ni akak nak citer pengalaman bersalin utk kali ke-3 ni.
Rabu 21 ogos 2013,malam ada jemputan raya dari jiran tapi akak tak pegi pun,perut akak rasa lain macam jek,dok baring je kat rumah sambil tengok tv,tapi takde la rasa sakit pun.lagipun akak memang berdoa moga2 akak bersalin dalam waktu terdekat ni,bukan apa dah tak larat rasanya nak membawa perut ni ha..hehehe teruk betul,tapi mmg itu la yg akak minta lgpun segala urusan penting dah settle jadinya boleh la kalu baby nak keluar awal pun kan..
Malam tu tido awal, perut dah rasa lain macam sikit la,tapi akak buat taktau je dulu,sampailah pukul 1 pagi,perut dah mula mengeras2,nak tido pun dah tak berapa nak lena,sudahnya akak berbaring je melayan rasa sakit yg kerap juga datang tu,tapi masih tak bgtau en.azmi lagi biar dia tido dulu sehinggalah pukul 4pagi akak rasa nak buang air,pegi toilet tengok dah ada tanda darah,perut pun semakin kerap sakitnya,terus kejut en.azmi.en.azmi Tanya nak ke hospital dah ke? Memandangkan takde sapa yg bole akak tinggalkan adam dan adrien,akak bgtau en.azmi tunggu sampai 6.30 la hantar diorg ke taska,malas nak susahkan kakak dtg rumah pagi2 buta tu.sementara tunggu 6.30,akak suruh en.azmi basuh barang2 baby yg masih ada belum dibasuh lg tu…hmmm teruk betul mak pak nye nih.
Akak lak mandi dulu,pastu bersiap2 la,en.azmi suruh baring dulu,sbb bila sakit tu dtg mmg taktau nak ckp la rasanya mcmmana,tapi akak taknak baring akak jalan2 kat ruang tamu tu,sbb bg senang jalan buka..hehehe ye ke? Azan subuh berkumandang dr surau, akak tunaikan solat subuh dulu,masa ni sakit yg dirasa mmg tak dapat ditahan lagi,sakit pun dtg dah 5minit sekali.tepat 6.30 kami dah terpacak depan taska,cikgu pun baru nak buka pagar,takpe la cikgu ye ada kecemasan nih,
Pastu teruskan perjalanan ke hospital,bila sakit datang berpeluh2 akak dibuatnya,siap suruh en.azmi bawak slow2 sbb terasa sakitnya mcm nak bersalin dah.gagah tak gagahnya akak ni,kami terus masuk parking je,takde la nak berenti kat depan tu amik wheelchair ke apa,pastu berjalan naik ke labour room,tu pun masa sakit dtg,berenti dulu sekejap pastu terus berjalan lg,bg kad dekat kaunter terus masuk labour room,nurse check jalan dah buka 6cm,terus tak bole turun dr katil,nak buang air pun nurse yg buangkan.kali ni nurse bg oksigen suh akak sedut,sedut mende alah tu akak jd khayal,kepala jd pening.pastu nurse check jln lg dah 9cm,nurse ckp klu dokte tak sempat sampai diorg je yg akan sambut baby,tak kisahlah janji semua selamat,tak lama lepas tu dokte sampai,pecah ketuban dan sedia utk push je,kali ni ada la 4 kali push baby pun keluar,lega rasanya…tak gunting dan tak vacuum,pun begitu tetap berpeluh dan menangis.kali ni prosesnya pun sekejap je, 7.30 sampai spital 7.54 dah bersalin.
En.azmi lak masa dokte bg baby kat akak dia tak sempat nak tgk jantina baby,sudahnya masa nurse bersihkan baby dia pegi tanya nurse tu jantina baby,ye la sebelum ni kan kami tak confirm jantina baby tu,dah tau baby girl lega la dia..
Ehhh..dah panjang sgt akak menulis nih.lepas ni taktau bila lak nak menulisnya ini pun mujur baby adelya tido,kalu berjaga mmg susah la,dia kuat menyusu pastu suka lak tido atas riba mamanya nih,apa nak buat riba mama lebih empuk dari tilamkan..mamanya pulak dah rupa kak limah balik rumah la,malam2 tido bersila,sakit leher tersengguk2,pinggang pun sakit..
akhirnya doa ini dimakbulkan..alhamdulillah
Ok la semoga jumpa lagi ye

Monday, 19 August 2013

alhamdulillah...back to normal

Salam semua....
semoga kengkawan semua sihat-sihat dan berbahagia selalu...
alhamdulillah hasil check up sabtu hari tu semuanya dah kembali normal...
syukur sangat-sangat...
sesampai kat hospital,timbang berat,buat urine test, berat naik 2kg, urine test ok.
pastu buat ctg,masa buat ctg ni adam dok meneman mamanya, haish la abg adam nih, tetengah mama macam tu macam2 la yg nak ditanya, nurse lak siap bg kerusi suh adam duduk,pastu kejap2 dia keluar gi kat en.azmi,kejap2 dia masuk kat mamanya ni, pastu akak suruh je dia keluar duduk dgn en.azmi, sibuk je abg adam tu...hehehe
habis buat ctg, tunggu giliran utk jumpa dokte pulak, berdebar jugak la akak rasa waktu tu,
jumpa dokte je terus dokte tanya," ada rasa baby berpusing tak lagi?"
"ntah la dokte, saya pun tak pasti..." hehehe
tapi rasanya macam dah pusing kot...
untuk kepastian kita scan je la...sebelum tu dokte pegang2 perut akak nih, eh rasa keras kat atas nih, pastu dokte terus scan..alhamdulillah dah pusing,kepala kat bawah, memang betul la baby ni nak makan ketupat rendang dulu baru nak pusing ye...
dokte amik ukuran semua, anggaran berat baby sekarang dah 3.3kg..alamak dah besar tu..
dokte kata perut kecik je, tp berat baby dah 3.3 ni,pastu dokte ckp..harap2 tak la sampai hingga 3.5kg nanti..akak tgk muka dokte mcm buat akak risau pulak..kenapa lak ni? tp xde la akak tanya dokte waktu tu, bila balik rumah je akak baru tanya ngan en.azmi,nape dokte ckp mcm tu ye?
kalu terlebih besar nak kena operate jugak ke?harap2 tak la kot...mana la tau akak tak larat nak push nanti ye tak...heheheh
tunggu check up sabtu nanti lak, itupun kalu tak bersalin lagi la...
Ya Allah...moga dipermudahkan segala urusan ini dan semoga anak ini dapat dilahirkan dengan mudah dan selamat nanti...aminnn
wassalam

Friday, 16 August 2013

doc vs orang sekeliling

Salam semua....
sekejap je dah 9 syawal hari ni kan, masih dlm mood raya ke? hehehe...
akak sekarang tengah berdebar menunggu hari esok,
apakah keputusan check up pada hari esok?
walauapapun akak tetap redha....
yang sebenarnya..akak nak cakap pasal jantina baby pun akak taktau, dah confius sebenarnya nih..kikiki
melihat dari hasil scan dokte setiap kali pegi check up,dokte cakap baby girl, tapi takde la nampak jelas sangatkan, sbb scan biasa je, akak tak buat pun 4D scan tu..pun begitu takde la akak menaruh harapan yg tinggi sangat dgn hasil scan dokte tu,sebab semuanya pun ketentuan Allah kan.
tapi dari cakap2 org sekeliling yg lebih berusia dekat opis akak ni..bila diorang tengok perut akak diorang kata baby akak nih lelaki.
pastu sesapa yg pernah mengandungkan baby girl pun kata anak akak ni boboy sebab diorang kata muka akak tak kembang pun,perut akak pun bulat jek,sebab diorang kata kalu mengandungkan baby girl muka jadik kembang,pastu perut pun besar lain macam tak bulat macam perut akak ni ha...
jadi akak dah konpius disitu..mana satu yg betul nih????
soooo....
orrrr....
sama-samalah kita tunggu ye...heheheh
 
tapi takpe..itu bukan masalah besar bg akak..sbb akak tak kisah apapun jantina anak nih,
apa yg lebih penting akak dapat melahirkan anak ini dengan selamat nanti..
dan apa juga keputusan check up esok sama ada normal ada bedah akak tetap redha...
mungkin kali ini rezekinya lain kan..
semakin dekat harinya semakin berdebar rasanya,walapon ini dah kali ke 3, tp perasaan berdebar tu tetap ada...semoga segala urusan dipermudahkan...
wassalam

Monday, 5 August 2013

hasil check up 36w

Salam semua....
semuanya sihat? mood raya macam mana? mesti ada yg dah  bercuti dan balik kg ni...
akak ni mood raya belum mari lg nih...
sabtu lepas check up lg,dah 36w pun, dokte mcm risau je ahkak cakap nak balik kg raya..
tp dokte dah pesan.. kad tu jgn tertinggal lak,mana tau kalu ada apa-apa hal nanti,
insha Allah takde apa-apa,sempat kot akak balik sini semula.
tetap nak bersalin kat selangor tu...hehehe
dah 9 bulan kot ni ...
tp mesti la nak jugak balik kg beraya kan,walapon mungkin tak dapat lama di kg,balik tetap balik la...
dah la rasa mcm lama sgt dah tak balik kg..
hasil check up hari tu..
berat mama..turun 1/2 kg, jadi 54kg balik
tp alhamdulillah berat baby naik lak dah dekat 3kg dah, patut la perut ni rasa berat je bila berjalan..
tapi yg tak bape best kedudukan baby masih songsang,
dokte masih belum tetapkan tarikh utk ceaser ke apa, sbb dokte kata masih ada ruang lg utk baby berpusing..insha Allah dan kata dokte nampaknya mcm baby dah berpusing sikit..sikit je la
tapi sehingga sekarang ni akak masih dapat rasakan kepala baby masih diatas ni,
setiap kali baby mengeras memang terbonjol bulat kepala baby kat bahagian atas ni
tak pe apapun akak redha,cuma berdoa semoga segala urusan akan dipermudahkan.
dapat beraya dulu, lepas tu baru fikir pasal bersalin nih...
hingga jumpa lagi...
wassalam

Friday, 2 August 2013

ape nak cerita nih

Salam jumaat semua...
semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu..
dah lama tak menulis rasanya,sebelum bercuti raya ni,tersangat bizi rasanya, nak menjenguk kengkawan pun tak berkesempatan,ini rehat lama sikit amik masa hapdate sikitlah blog yg dah mula nak berhabuk agaknya nih.
pejam jelik pejam jelik dah 24 ramadhan hari ni,rasa sekejap je masa berlalu.
tak lama lagi syawal pula bakal menjelma,macammana persiapan raya kawan2,akak ala kadar je la tahun ni, sebab lepas raya nanti nak menyambut org baru pula..insha Allah.
itupun dalam debaran lagi ni,esok ada check up lagi,nak scan tengok masih songsangkah baby ni?
kalu masih songsang adakah doktor akan terus tetapkan tarikh utk dibedah?
ini yg merisaukan akak,pun begitu akak tetap redha...mungkin ini yg telah ditetapkan oleh Allah untuk akak, tetap redha walapun berdebar-debar..apa yg lebih penting segala-galanya akan berjalan dgn lancar dan selamat,
pun begitu masih berdoa dan berharap baby akan berpusing juga nanti.
semua petua yg kawan2 bagi tu akak dah ikut,harapnya menjadilah...
tapi jika Allah dah tetapkan kali ini akak dibedah,makanya perlulah akak terima dgn hati yg terbuka ye, takmo fikir banyak sangat, nanti lain pulak jadinya...
walau apapun..doakan akak dan baby ye..
 (pic dr google je..bukan perut akak nih...hihihi)
oh ya dah ada yg bercuti raya ke? akak selasa baru mula bercuti,
selamat balik kg untuk semua, berhati-hati dijalanraya,mana yg menuju ke pantai timur tu, kalu balik hari selasa juga..bersama-samalah kita ye menempuh highway karak tu nanti...
ok itu je la celoteh akak setakat ni,dah xde idea la pulak..nak kena sambung keje lg ni.
perlu siapkan seberapa banyak keje yg bole sebelum cuti bersalin ni.
kesian lak kat kawan yg akan menanggung keje akak nanti..
wassalam

Wednesday, 24 July 2013

kesian mama

Salam semua...
terharu sebenarnya bila ada anak yg prihatin nih..
sapa lagi kalu bukan abg adam ensem tu...selalu tanya mama oke " abg ensem  tak mama?"  hehehe
satu hari lepas berbuka,melepak depan tv dgn dua org hero tu,en.azmi lak dah ke surau.
duduk baring sambil  tengok tv.
adam : eh..besarnya perut mama ni...( dah masuk 33weeks ni perut membesar dgn jayanya ye..)
mama : mesti lah..baby dah besar..
abg adam terus dtg kat perut mama cakap ngan baby
adam : baby..jgn la besar sgt..sian mama..tak larat...
tersentuh hati mama dgr abg adam cakap mcm tu..tak sangka prihatin juga abg adam ni dgn keadaan mama sekarang ni,yg nak berjalan pun tak larat,kalu dah duduk nak bangun pun kena amik masa baru bole berdiri betul-betul.
mama : biarla baby besar sbb baby dah nak keluar nanti
adam : alaaa...jgn la besar kesian mama tak larat...
mama : dulu abg pun mcm ni jugak duduk dlm perut mama..
adam : ala..abg taknak la duduk dalam perut mama..
hehehe nak cerita lebih mungkin adam tak faham lg, nanti dah besar sikit mama citer kat abg adam lg ye...
terima kasih pada yg mendoakan dan yg sudi memberi petua pada akak,insha Allah akak akan buat seperti yg diberitahu,moga baby akan berpusing nanti,kita tgk check up minggu depan mcm mana..
wassalam

Monday, 22 July 2013

33weeks..masih songsang

Salam semua...
semoga semuanya sihat dan berbahagia selalu...
dah 13 hari kita berpuasa kan,pepagi tadi dah dengar lagu raya berkumandang kat radio,tetiba rasa syahdu lak,sebab lagu yg diputarkan pun syahdu je...
bukan nak citer pasal lagu raya ye,saja selingan je tu...
last week check up..dah 33 weeks, ada lg 7 weeks, rasa berdebar tu dah mula ada,baby dalam perut ni pun kadang2 mengeras je,nak berjalan pun dah tak berapa nak laju macam dulu,pinggang pun dah mula sakit2,bila dah duduk bersila tu, nak bangun berdiri memang payah la,kadang-kadang minta en.azmi yg tarikkan...hehehe,kali ini memang perut terasa berat sangat dah berbanding dgn dua yg dulu..
berat baby dah 2.2kg, berat ibu naik 1/2 kilo jek..nampaknya kali ini berat mama nih tak naik sangat la macam yg dua dulu, masa adam cecah la 63kg masa bersalin,masa adrien 58kg..yg ni taktau la berapa kg lak..apapun takpe yg penting semuanya sihat...
cuma yg menjadi kerisauan akak,baby masih belum berpusing,masih songsang,tapi doktor kata masih ada ruang untuk baby berpusing,akak harapkan pun mcm tu jugaklah,moga-moga baby akan berpusing nanti,doktor kata mungkin baby nak balik kg beraya dulu pastu baru berpusing kot,nak balik makan rendang, ketupat semua dulu..hehehe mungkin jugak kot...
gambar dari en.google...
kedudukan baby dalam perut akak macam gambar sebelah kiri tu...
hai sayang berpusinglah ye...
buat kawan-kawan semua sudilah kiranya mendoakan untuk akak dan baby,moga-moga dgn berkat doa kawan-kawan,baby akak ni berpusing ke kedudukan yg normal selepas ni..insha Allah..
tq semua..
wassalam

Thursday, 11 July 2013

macam-macam kerenah

Salam semua...
dah dua ramadhan hari ni,masih bersemangat utk berpuasa nih walapon semalam menggeletar sampai berbuka...ish3 teruk jugak kali ni,tp masih mampu bertahan...insha Allah.

gaya dua beradik sedang minum susu

macam-macam kerenah dua beradik ni sekarang, kalu tengah baik bukan main lg ketawa terkekeh-kekh ntah apa yg lucu pun  taktau la.
itu macam dalam gambar tu tengah baik la tu,dapat baring minum susu sama-sama.
kalu angin tak baik..amik la pening kepala mama dibuatnya,kalu sorang nak susu,sorang lg mesti nak jugak,pastu adik dah stanby kat kerusi tu,pada hal kerusi tu tempat abg sebenarnya,adik kat tilam dibawah,tapi sejak akhir-akhir nih adik pun dah tukar selera nak minum susu baring atas kerusi jugak.

bila mama dah siap buat susu,adrien yg sedia tunggu kat tepi dapur tu,amik botol susu terus lari lompat baring atas kerusi,abg apalagi..tengok adrien dah baring mengamuk la dia.."mama... adik ni duduk tempat abg" bila suruh baring sama-sama...hmmm adrien takmo berkongsi weh, ditolak2nya abg ke tepi,x dapat dgn tangan dgn kaki dia tolak..ish3 si kecik nih mmg ganas sikit dr abg la.

dah tu sekarang ni setiap hari rasanya abg jadi mangsa dia, sedang mama masak kat dapur tetiba dg je suara abg meraung..sah kena belasah dgn adrien la tu, geram pulak akak dgn si kecik tu,dah dicakap elok2..jgn pukul abg mcm tu, tak baik..pun xmo jalan jugak.dah dipukul tapak tangan pun sama jugak, x diherannya...sudahnya mama suruh abg lari je kalu adik nak pukul.

abg adam ni bukan apa manja sikit,dekat taska pun selalu jd mangsa kawan-kawan, hari tu balik dr taska tengok pipi abg dah berbekas,tanya kenapa? mashitah cubit pipi abg katanya..cubit sampai luka tu..adoiyai abg..kalu kawan nak buat tu lari je la,mama tak minta abg balas balik,tp bila kawan2 nak buat tu abg lari je jauh2 sikit..semalam pun balik tunjuk jari dia sakit,ntah sapa pula yg buat ntahla...
takpe lah abg ye..yg penting jgn abg pukul kawan-kawan sudahla...

wassalam

Sunday, 7 July 2013

adrien aryan bin azmi pulak

Salam jumaat semua....

kali ni nak citer pasal adrien lak..
adrien dah 1 tahun 8 bulan...bulan lahir sama dgn abg adam,cuma tarikh je yg berbeza.
adrien sekarang banyak yg dia belajar,ye la  adrien sejak lahir dah dihantar ke taska
berbeza dgn abg adam yg dihantar kerumah pengasuh,jadi abg agak manja la..
adrien sangat suka berkawan & bermain dgn abg,nak pulak kalu abg adam ajak main kejar2 dan share tengok lori kat enpon mama.suka sangat2 la adrien,tp kdg2 abg adam usik dan buat adrien sampai nangis.
tapi adrien tak biarkan je bila ada peluang dia pulak yg buat dan usik abg adam...
hmmm...sama je dua beradik tu,bila abg adam baring2 adrien akan naik duduk atas perut abg pastu lompat2 sampai abg menjerit sebab sakit,ye la...adrien tu dah la debab sikit...
seronok bila tengok perkembangan adrien yg agak cepat,mungkin persekitaran yg banyak memainkan peranan juga...kalu abg adam dulu baya adrien ni,baru bole sebut mama..papa..je tapi adrien banyak juga yg dia dah pandai,tapi akak rasa adrien juga belajar dari abg adam sbb bila,abg adam sebut "kakak.."
adrien pun akan mengikut panggil "kakak" juga
panggil abang pun dah boleh...
hari tu..bagi adrien minum vitagen,sekali bila dah kenyang bole pulak dia sembur2 kat baju,bila akak tengok je kat dia..dengan muka tak bersalah dia cakap "hohh..pupah" (tumpah la tu maksudnya) mula tu akak taktau juga lama2 baru perasan adrien sebut tumpah.
pastu dua beradik tu sama pulak...takut dgn cicak,adrien kalu nampak cicak,mula la tunjuk2 kat dinding..
"ticak...hoh..ticak.." nak usik mama ke? pada hal sendiri yg takut.
macam penah akak bgtau diorg suka makan buah anggur,klu kedapur je pg kat peti sejuk tu mula la mulut adrien bising "buah...buah..."
bila nampak org kunyah makanan dia pun laju2 datang tengok mulut kita pastu cakap "nak..nak.." 
kalu dia nak susu pulak,kita lambat bagi mula la nak merajuk,lari-lari sambil tutup mulut cakap "nanak..nanak..." hahaha...sangat comey bila tengok adrien buat macam tu.


pantang nampak makanan mesti dia makan punya
 pernah dia makan roti,abg adam minta sikit,dia masuk semua dalam mulut dia,pastu yg ada sikit kat tangan abg adam tu dia minta balik,menjerit2 satu rumah..bingit telinga dibuatnya..mama ngan papa yg menengok ni tak terkata apa last2 gelak je tengok gelagat dia,bukan main garang dah sekarang ni.
tapi bila mama ni cakap..mama penat la adik...cepat2 dia datang picit kaki.tak pun ketuk2 belakang mama ni...aduhai sejuk rasa hati, hilang jap rasa penat tu..tapi bila diorang mula main kejar2 semula bertambah2 pening mama dibuatnya,itu belum kalu dia mula berebut mainan atau enpon dgn abg adam..lagi riuh rendah dibuatnya...dah bertiga esok ntah macammana la pulak agaknya, bersilatlah mama hari2 agaknya...

apapun semoga anak2 ini membesar dgn sihat...

wassalam

Monday, 24 June 2013

mengganas dah nampaknya

Salam semua...
diharapkan kawan2 semuanya sihat ye...jerebu makin teruk di shah alam nih,
duduk kat ofis je la akak,tak berani nak keluar
nak citer pe'el anak yg sorang ni..
depan orang bukan main baik je..semua org cakap "baiknyer diaaaa..."
sejuk hati mama mendengarnya,cuba kalu tiada org lain..ha ko suara dia je yg dengar, dalam kereta menjerit-jerit,segala benda nak ditunjuk dan ditegur..
 


dibukanya seluar,pastu gelak suka-suka hati..
macam biasa dia kata dia biyak....
akak cakap betul ke? memang ada bau busuk
dia pun lagi la...
iyak..iyak... rupanya dia kasi kentut jek..hish budak nih memang mcm2 perangainya.
bila ajak main susun block dgn abg adam, abg susun buat robot,dia pun amik tunjuk kat mama
" bobot..bobot..." pastu terus disepahk2kan robot yg abg dah buat,
lari-lari bawa block tu ketuk kepala abg, amboi kemain lagi dia sekarang ganas menjadi-jadi,
abg lak manja datang kat mama " mama..adik ketuk kepala abg" nasib baik abg tu tak balas balik.
tapi si kenit nih memang ganas la sejak akhir2 ni.
kalu dgn en.azmi mula-mula elok la mainnya,dah lama-lama muka papa pun dilempangnya,pastu gelak-gelak bila papa cakap sakit,mujur dgn mama dia tak buat macam tu,kalu tak memang mama cubit-cubit je dia...hehehe geram betol menengoknya.
yang banyak jadi mangsa sekarang tentulah abg adam..sian tengok abg adam tu, memang kalu mainan dia akan berebut dgn adik tp kalu adik buat dia,dia tak balas pun,redho je kena ketuk ngan adik,abis sgt pun datang mengadu kat mama,suruh gosok dan tiup tempat yg adik pukul tu..
ini kalu lg besar nih bole dibawa bergaduh nih,risau dah mamanya ni nak bawa jumpa dgn sepupunya yg gigirl dua org tu,ada jugak yg jadi mangsa adrien nanti.
harap-harap sekejap je la ganasnya tu...
makin besar makin macam-macam kerenahnya  tu..
wassalam

Wednesday, 15 May 2013

terharu mama

Salam semua...
citer abg adam lagik..
abg adam ni kadang2 memang boleh bikin hati mama terharu...
isnin hari tu masa amik dari taska..dengan senyum lebar, 
lari-lari datang kat mama ni sambil pegang sesuatu ditangan, ingatkan apa...rupanya kertas yang dia 
tulis selamat hari ibu dgn sebekas cotton candy..untuk mama katanya
terharu mama dibuatnya,walapon lepas tu cotton candy tu dua beradik tu yg bedal sampai habis...hehehe
mamanya tak makan sebab manis lorrr..
lebih mengharukan...
bila dah sampai ke rumah,mama nak mula sibuk kat dapur abg adam pun datang nak minta air..
pastu dia bertanya dgn mamanya ni..
"mama dah makan ubat?" 
"belum" mama jawab
"nape mama tak makan ubat lagi? mamakan tak sihat..." 
"kejap lagi mama makan ye sayang"
alahai sayangnya abg adam nih...bikin hati mama sgt terharu, sekarang ni tak perlu lg en.azmi yg ingatkan utk makan ubat,sebab abg adam dah ada utk ingatkan...
sekarang ni lepas solat isyak je,mesti nak suruh mama mengaji,dia nak dengar,
nampaknya kena beli muqaddam satu utk abg adam, nanti lepas isyak boleh mengaji sama2...
melihat perkembangan anak2 didepan mata memang sesuatu yg sgt berharga & kadang kala boleh buat hati tersentuh dan ingin menangis....
adrien pun dah banyak perkembangannya...
nanti mama tulis pasal adrien pulak ye...
wassalam

Thursday, 2 May 2013

cerita kotor

Salam semua...
Semoga semuanya sihat dan berbahagia selalu..
cerita kotor apakah ini???? hahahha...
ini cerita adam...adamkan dah free diapers,mula2 dulu hanya buang air kecil je di toilet.
nak biyak mesti nak pakai pampers jugak,sebab bila bawa masuk toilet adam terus tak jadi nak membuang.
tapi ahad lepas gumbira hati mak paknya ni,sbb adam dah minta nak ke toilet bila nak buang air besar.
terima kasih tak terhingga sebenarnya pada en.azmi kerana en.azmi lah yg mainkan peranan dalam hal ni,
en.azmi yang banyak bersabar dalam mengajar adam untuk free diapers ni..hehehe 
kali pertama menggunakan toilet untuk membuang hajat besarnya..adoiiii bergegar jugak rumah dibuatnya,
macam biasa tentulah en.azmi yg akan menunggu,tunjukkan cara2 menggunakan toilet kat adam tu,
sekali dengar jeritan adam..."papa...dia tak nak keluar punnnn...." adoi...dengar en.azmi bgtau, buat macam ni...ok kata adam, sekejap lepas tu dengar lagi "papa...nanti dia pegi mana????"
"ala... nanti dia masuk kat situ laaa...." sabar je menjawab pertanyaan adam,kalu akak mesti dah suh diam tu...hehehee
akhirnya adam berjaya...pastu datang kat mamanya ni siap cakap...
"mama...macam ular la" adoiyai budak nih...itu pulak yg dibgtau kat mama ye...
ok itu cerita pendek dari akak,bizi sangat2 lak sekarang ni,tak sempat nak terjah kengkawan lagi.
ada masa akak terjah ye..
wassalam

Tuesday, 23 April 2013

adam aryan bin azmi

comey tak kak ton???? ehhh..salah tuuuu..ensem tak adam???
baca versi adam ye...
nama saya adam aryan bin azmi...
adam dah 3 tahun 3 bulan...
walapon adam ni abg tp adam sgt manja dg mama  & papa,
kadang2 manja adam lebih dari adik.
setiap kali mama buatkan susu utk adik,adam pun akan minta susu jugak.
kadang2 adam juga suka usik & buat adik,bila adam tengok adik manja2 dgn mama & papa..
adam jadi jeles...adam pun buat2 nangis ala2 manja pegi kat mama ngan papa, 
biar mama ngan papa sayang adam pulak..hehehe
sebenarnya..adam sayang sangat kat adik,cuma kadang2 je adam jeles sikit,
sebab bila mama cakap sayang adik,tak sayang adam, adam kecik hati,tapi mama cakap macam tu sebab mama saja nak usik adam..bila mama cakap mcm tu adam mesti nangis dan pegi sayang pipi mama,
kalau tidak mesti adam asyik tengok lori sampah,lori bomba,backhoe dan macam2 lori lagi kat utube tu...
hehehehe...mama sayang adamkan?mama nak kawan dgn adamkan?
sekarang ni adam tau mama ngan papa mesti bangga dengan adam..
sebab adam dah tak pakai pampers lagi, dekat school pun adam dah tak pakai pampers..
adamkan dah besar...cuma masa tido je adam pakai pampers sebab adam susah nak bangun kalu mama ngan papa kejut utk pegi toilet....
bagi adam "tido itu lebih enak dari bangun pegi toilet" kihkihkih...
ok lah tu je citer adam setakat ni,adam nak sambung tengok lori bomba ni,
nanti kita cerita lagi ye...
wassalam

Friday, 22 March 2013

mengemas ke tu

salam semua...

diharap semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu.

tengoklah budak kecik nih,rajin sungguh dia menolong mama didapur.akak tengah sibuk buat goreng pisang adrien lak sibuk mengemas pinggan mangkuk..kusyuk betul dia.
yg paling penting..tentu rasa bahagia sebab dapat mengemas didapur tu...

kalu dengan akak memang akak biarkan aje anak2 didapur cuma sebelum tu pastikan tiada apa2 yg merbahaya terletak ditempat yg bole dicapai anak2,saje akak suka sebenarnya buat keje dengan anak2,walapon lepas tu terpaksa mengemas semula,tp seronok sebenarnya.
cuma bila ada en.azmi dia tak bagi sebab diakan tak suka anak2 buat sepah macam tu..sebab tu kdg2 dia bengang dengan akak sebab akak biar je rumah bersepah,ye la dah ada anak mmg bersepah la rumah.
akak bukan apa bg je anak2 main dulu lepas tu minta diorang kemas balik la.

seronok betul dia ye dapat mengemas..dah tak peduli org lain dah..
akak pun dapat buat keje dengan senang sebab adrien tak kacau akak buat keje,dia sibuk dengan keje dia je...hehehe...

oh ya adrien dah sihat sekarang ni,lega hati akak..

wassalam

Tuesday, 19 March 2013

santeknya mama

salam semua...

diharap semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu.

hujung minggu sementara adrien tidur,akak dengan adam buat aktiviti mewarna.
adam semangat sebab baru dapat buku mewarna dan set kaler yang mummy bagi,itu yg semangat nak mewarna tu,pastu siap minta mamanya ni mewarna sekali.
so akak pun menjoinkan diri la,udahla mamanya ni bab mewarna tak berapa nak pandai,main hantam je la...

itupun dah dapat pujian dari adam
" emmm...mama santeknye mama kaler.." kembang lobang idung akak dipuji adam..hehehe
adam nih kadang2 mmg manis mulutnya...tengah2 tengok tv dia datang cakap
"saaayaaang..mama, mamakan santekkk..." amboi nak macam nak mintak sesuatu je tu,tapi adam tak minta apapun,mmg selalu mcm tu,dengar kat jiran muntah la diorg dgr anak puji omak diorg nih..hehehe


 tengoklah tu tekun betul adam mewarna..yg gambar ikan tu mamanya nilah yg kaler,hajatnya nak warna macam ikan nemo tu tapi rupa ikannya lain,jadi hentam je la ikut imaginasi yg tak berapa nak hado nih...

adam lak tengah warna buah stoberi..habis dicontengnya buah stoberi tu.takpelah untuk permulaan..
itu belum tengok dia kaler buah nenas lagi purple kaler tu hehe...
tapi ok jugak buat aktiviti macam ni,cuma kena tunggu adrien tido dulu la,kalu tak adrien akan join sekali,bukan taknak bagi tapi nanti habis kaler tu masuk dalam mulutnya.

sambil mewarna akak ajar adam mengenali warna,cuma ada beberapa warna yg baru adam kenal,tapi kira ok la tu,ajar sikit2 janji dia dapat apa yg akak ajar tu...
nanti kena fikir aktiviti lain pulak dengan anak2 nih...

wassalam

Monday, 18 March 2013

demam pulak dia

salam semua...

diharap semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu.

adrien lak demam..
petang sabtu..badan adrien dah sedikit panas.. malam tu,bertambah panas ditambah dengan batuk2 dan muntah,tak bole tido la dia malam tu,kesian menengoknya.minum susu batuk dan muntah,
akhirnya akak tak bg minum susu,stop sekejap,bg dia minum air masak je dulu,lepas tu ok sikit,nasib baik adrien pun nak minum air masak tu.

meragam jugak la dia,taknak dengan en.azmi nak tidur dgn mama dia ni je..lenguh jugak la dibuatnya,kadang2 nak tido atas riba,layankan aje la..

ini baru dapat tido dengan nyenyak sikit selepas muntah dengan banyaknya.
harap2 cepatlah adrien sembuh,bukannya tak larat nak menjaga cuma kesian tengok dia tak larat,batuk dan muntah2 tak sampai hati nak menengoknya makan pun tak berselera.

moga anak mama cepat sembuh ye...

wassalam

Thursday, 14 March 2013

adrien punya cerita

Salam semua...
diharap semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu..insha Allah..
punya anak kecil yg memang kejenya nak explore macam2 ni kadang2 bole buat mak pening kan?
ada je benda2 yg diorang buat kadang2 rasa nak marah,tapi bila difikir2 balik nak tergelak pun ada..
siapa penah rasa macam tu?...
taktau la kalu kawan-kawan akak nih jenis yang sangat2 penyabar,tapi kalu akak ni memang kadang2 kurang sabar,tapi takde la hilang sabar sampai naik giler...hehe,masih boleh berfikir dengan waras ye..
si adrien sekarang nih..macam2 kerenahnya..panjat rak tv,sampai jatuh terlentang..menangis, meraung..lepas tu buat lagi,mula2 marah juga dia panjat tu,tapi lama-lama akak biar aje,biar dia rasa sendiri apa rasanya bila dah terjatuh tu..hehe lepas jatuh dan menangis tu ambil la pujuk dia,takde la diabiarkan macam tu je.
almari pinggan pun dah dibukanya,disusun barang2 kat tengah ruang tamu,bila en.azmi tengok membebel la dia,tapi adrien buat muka tak bersalah je sambil senyum2 manja..eh..budak sorg ni rasa nak cepuk je pipi yg tembam tu,kalu dapat peluang pergi dapur lagi bahagia dia..segala pinggan mangkuk dia nak amik.
ini lagi satu hasil kerja adrien...
habis dituangnya kismis dan gula-gula dalam beg akak..pegi keje pagi tu main angkut je beg.. sampai ofis,
nah...nak amik kunci terambil kismis,mujur takde semut yang bertandang..hehe
anak bertuah betul..
sekarang ni memang makin banyak la kerenahnya..boleh bikin mama geram je,tapi sangat suka dengan perkembangan yg ditunjukkan,dah nampak bijaknya..
pandai sebut papa je..abis akak pun dipanggil papa...suka la en.azmi tu anak bole sebut nama dia dulu..
pastu kalu nak air..dia dah bole sebut ayer..ayer...kalu tak bagi hmmm..mengamok...pantang betul kalu tgk org makan,mesti dia pun nak join...takpela asalkan adrien sihat...
ok nanti citer pasal abg adam ensem lak...
sampai jumpa lagi...
wassalam..

Thursday, 21 February 2013

berdebar-debar lak rasanya

Salam semua...
hari ni rasa berdebar-debar la akak nih.
bukan sebab apapu,pasal abg adam lah sapa lg..al-kisahnya begini 
petang semalam lepas en.azmi amik anak-anak dari taska,dia tinggalkan anak2 ngan akak sementara dia ke kedai semula mengambil roti canai yg telah akak pesan tadi..hehe tu dia..semalam perut sangat lapar awal pagi dah belasah nasi berlauk,tengah hari ayam penyet la dan petang semalam kebuluran lg,terus minta en.azmi belikan roti canai 3 keping..hahaha..eh..tersalah cerita lak..
ok berbalik kepada cerita sebenar..
tengah akak melayan adam ngan adrien bermain,tetiba adam panggil akak
"mama cepatla buka seluar ngan pampers abg nih,abg nak kenshing kat toilet"
terkejut akak dibuatnya..terus cepat2 akak tanggalkan seluar dan pampers adam dan bawa ke toilet..
memang betul2 adam buang air,lepas abis semua tu,akak tanya adam
"abg nak pakai pampers tak?"
"abg taknak pakai la mama..."
"habis tu kalu abg nak kencing,nak biyak mcmmana?" akak tanya lagi..
"abg cakap kat mama la abg nak pegi toyalet..eh toiiilett kan mama" 
"bagus..pandai abg.." adam pun senyum2 lah tunjuk muka hensem.
sebelum nih waktu cuti memang akak ngan en.azmi ajar dia tak berpampers,ada masa adam cakap nak ke toilet,ada masanya dia dah buang air baru dia cakap,mencabar jugaklah rasanya.
ye la waktu cuti je yg dapat akak ajar adam ni free diapers,kalu diikutkan mmg patut diajar dah,tapi kami ni malas nak memaksa sangat,walapon ada yg kata bole cakap pun pakai pampers lagi?
akak buat taktau je,sbb bg akak bila adam dah bersedia,dia sendiri akan lakukan,cuma akak akan ajar la juga,xder la tak berusaha langsungkan.
dan semalam memang sangat bangga rasanya bila adam sendiri yg minta taknak pakai pampers dan sepanjang itu juga,dia tak buang air dalam seluar dia akan cakap nak pegi toilet..rasa bangga dengan adam..
malam tadi 1st time tido tak pakai pampers,bocor jugaklah tp takpe baru malam pertama,
kita akan berusaha lagi ye abg ensem..biasala adam kan suka dikata hensem,jadi bila dia berjaya buat sesuatu akak akan cakap kat adam,budak hensem mestila pandai kan..adam pun sengih2 sambil mengiakan 
"haáh adamkan ensem..kan mama" ye lah nak...
dan hari ni akak berdebar bukan apa,1st time hantar skool akak tak pakaikan adam pampers..
risau jugak nih,nak ke dia bgtau teacher,sebab pg tadi sebelum hantar pegi taska tu,akak pesan kat adam kalu nak buang air cakap kat teacher "ala..abg taknak abg nak cakap kat mama " kata adam , itu yg buat akak risau nih,tapi akak tetap bekalkan pampers jugakla.
harap-harap adam berjaya..
wassalam

Tuesday, 19 February 2013

dian nak juga tu

Salam semua..
diharap semuanya sihat2 hari ni ye..
dah tengah hari nih? dah makan belum? akak tengah makan nih..eceh itupun nak bgtau ye..
kalu kawan update blog ke,buka fb ke kat rumah ada tak yg tolong join sekali?
hmm..macam akak nih,mmg konpom ada yg join punya,kita menulis,dia pun sibuk nak tekan2 jugak..
itu yg kadang2 satu entri amik masa satu hari nak siap,kalu ada masa lebih,siap taip entri banyak2 pastu publish hari2..tapi sekarang ni mcm kurang lak buat entri akak nih,mood kadang2 tak mari lorr..
tengoklah niiii....
si kenit nih..bukan setakat nak tolong taip,siap dia naik lg duduk atas laptop tu...
aduhai..jari lak takleh duduk diam,ada la yg dah tercabut huruf kat keyboard tu,adrien punyer keje..
sabor je lah akak nih..
macam pandai je dia tau..menekan itu ini,kalu dapat enpon pun sama sekarang nih,berebut dgn abg adam, abg nak amik dia bawak lari,al-maklumlah dah terer berjalankan,siap lari sambil jerit2 tu tak bg abg amik enpon kat tangan dia..tu baru kecik lg,dah besar esok akak taktau la macammana lg kerenahnya..
tak kisahlah kan asal bahagia...
wassalam

Friday, 15 February 2013

bila dia semakin bijak berkata-kata

Salam semua...
diharap semuanya sihat adanya...
semenjak dua menjak ni,bakat berkata-kata adam semakin terserlah,kadang-kadang naik penat nak menjawabnya..hehe
tapi tetap akak layan juga la,walapon dalam keadaan yg kurang bermaya..
masa balik kg hari tu,lalu kat ampang,nampak la tasik
adam : mama..tu sungai kan?
mama : bukan..itu tasik..kalu sungai dia panjang..kalu laut pulak luassss...(nah kemahin omak menjawab)
adam : ye lah tu..mama je betul
uittt...nak gelak ke nak apa ni? akhirnya akak ngan en.azmi senyum je la..
itu kalu dia tau dia salah,cuba kalu dia rasa dia betul..cakap la apapun dia tak heran..
"betul mama..adam betul"..itu la ayat dia kalu dia nak pertahankan kata-kata dia tu.

satu malam,adam ngan adrien minum susu sebelum tido,sementara akak solat isyak dulu..
selesai solat..

adam : mama...tengok ni kepala adam darah...aik cuak jugak akak dibuatnya
mama : darah kenapa?
adam : adik ketuk dgn botol susu...

hahaha...terus akak tergelak dalam gelap tu..adrien la tu,ketuk kepala abg dgn botol susu,adoi la si kecik tu pun bukan main sekarang nih,bila abg tengah baring atau tido mula la dia mengaco abg dia tu,
kadang dipukul2 nya si abg..

nanti dah besar sikit ntah macam mana la pulak peel dua beradik nih..sabor je la akak.
sekarang ni adam je yg mulutnya riuh bercakap itu ini,nanti kalu adrien pun dah bole bercakap,mau tak cukup mulut akak nak menjawab...

wassalam

Friday, 8 February 2013

seribu langkah..bermula dengan satu langkah

Salam jumaat semua...
semoga semua berada dibawah lindungan Allah s.w.t selalu...
asyik dok citer pasal akak je,dah lama tak citer pasal anak nih...
hari ni citer pasal adrien lak..
yeyy..adrien dah terrer berjalan...
walapon masih tergedek-gedek dan kadang-kadang jatuh,tp dia tetap berusaha bangun dan jalan semula...
seronok dia dapat berjalan..
bila dia nak mula berjalan je..mulut dia sibuk la cakap.".tatih..tatih..."hehe sendiri yg cakap tu
tapi yang paling akak tak tahan..dia suka sangat panjat tangga..adohai  penat lorr akak nak mengejar.
dah la badan makin semangat..pantang tengok orang bawa makanan laju je dia datang,selagi tak dapat makan,bising mulut dia..selagi tak habis makanan kat tangan kita,jangan harap dia nak pegi jauh,kalu dah habis tp dia tak puas makan lg,mula la bising mulut dia tu.
penah satu pagi pukul 2.akak lapar turun bawah makan roti,selagi tengok en.azmi pun turun dukung adrien,rupanya dia nak join omaknya nih makan..hehe
makanlah nak asalkan sihat..
nak mendukung pun dah terasa berat,pipi tu pun dah macam dipam-pam je..
moga terus membesar dgn sihat ye sayang...
wassalam...

Monday, 28 January 2013

bandung 4hari 3 malam

Salam semua..
diharapkan semuanya sihat hendaknya,ada yg rindukan akak tak?dah lama akak tak bercerita kat sini.ok hari ni akak nak citer pasal cuti2 hari tu..alahai..rasa mcm dah basi pulak tp takpe akak citer jugaklah ye.
akak citer sekali harung je..4 hari 3 malam tu ye..takpe la kalu kengkawan amik masa sampai 4 hari nak abis pun..sebab akak takut lambat lak akak nak update pasni..kesihatan tak begitu memuaskan sekarang ni..
asyik terbaring sahaja dirumah ni..
ok..sehari sebelum terbang ke bandung akak masih perlu pergi bekerja (hari sabtu tu..) rasa letih sangat.
dan hampir saja percutian itu dibatalkan atas sebab2 tertentu.tapi teringat janji pada adam kami teruskan juga la pergi bercuti,mungkin dah rezeki adam nak naik kapatebang kan.
hari pertama..
flight pukul 3ptg.12.30 kakak,adik2,abg ipar n anak buah pegi hantar kat lcct,nahhh..yg nak pergi bercuti dan yg menghantar sama banyak je..hehe,semangat semua orang.
hampir lagi tertinggal kapatebang..seminit lg pintu nak tutup,kami apalagi berlari2 la mujur sempat..

penerbangan mengambil masa 2jam kot, dalam penerbangan tu adam duduk sendiri dengan akak.en.azmi jaga adrien.ingatkan takut la budak2 ni naik kapatebang..tengok rileks je.adrien siap tak duduk diam nak ke sana sini.adam lak ok je bila pakai seat belt tu.pastu siap borak2 ngan akak,saper bawak kapatebang mama? akak kata la pilot..oooo..pilot (ntah apa bunyi yg adam sebut pun payah akak nak eja..hehe)
pastu siap cakap nanti besar adam nak bawa kapatebang..haa ko..ingatkan nak bawa lori tadi,dah tukar nak bawa kapatebang lak..hehe insha Allah nak..belajar rajin2 ye.

sampai airport bandung..hujan turun agak lebat,berebut2 org tunggu payung.
sesampai je,pak supir@ wak apit dah sedia menunggu utk bawa ke hotel.kami duduk kat grand setia budi hotel..

seronok adrien bergolek2 kat atas tilam tu..

lepas letak beg terus minta wak apit bawa pegi cari makan,lapar sihhh..
 apa nama restoren akak dah lupa,tp akak tak de selera sangat nak makan,lauk yg diorang order punya banyak yg dapat akak makan nasi,sayur ngan tempe je..layannn.

selamat menjamu selera..


siap makan terus ke dago..shopping time,haa..hari pertama terus shopping tu.
biasala pegi dengan adik akak yg memang kaki shopping,datang bandung nih,memang nak shopping la tujuan dia,akak beli apa yg patut je,pastu terus carik kerusi utk duduk,tak larat nak berdiri lama2.
dah siap shopping balik tido.

Hari kedua...

pepagi bangun,siapkan anak-anak,pegi sarapan pastu shopping lagik..terasa jutawan lak,bawak duit juta2 rupiah..hahahha.
destinasi pertama wak apit bawa pegi ke gudang kain pasang,memang banyak la kain.akak duduk bersila setempat je,pastu main tarik je kain apa depan mata,tak larat nak berdiri.kat sini beli kain pasang utk mentua dan adik2 ipar,main rembat je sebab akak pun taktau apa warna kegemaran diorang,harap2 semuanya ok je..kat sini jumpa dgn rakyat malaysia yg turut bershopping,meriah sungguh lah..

lepas tu kami ke pasar baru pulak,kat pasar baru ni,kak dah surrender dah tak bole berjalan,kaki dah ketar,perut dah meloya,dah la tempatnya bertingkat2..tak sanggup akak nak terus berjalan,akak biar je adik2 akak yg dua org tu teruskan bershopping,akak dgn lelaki2 lain tunggu kat dalam van je..sob3 sedey..tunggu dalam van sambil makan asam..takleh nak shopping lebih2 lak.
punya la lama menunggu adik2 akak bershopping,perut dah berkeriut menahan lapar..sadis sungguh.
bila diorang muncul je terus ajak pegi cari makan.

selesai isi perut..sambung shopping..hmm sebenarnya pegi bandung nih memang utk shopping je la ni..heheh


lepas bershopping di the summit,singgah lak kat heritage nih,ni bukan sengaja lepak kat sini,tp duduk makan ais krim dulu..hehe.
kat sini akak beli banyak baju anak2 la..murah2,nak beli utk baby dlm perut taktau baby apalagi,lgpun masih awal lg,jadi beli je baju utk adam ngan adrien dulu,memang rambang mata nak memilih.
baju mak ngan apak dapat la sorang dua helai je..takpe la ada jugak,apa taknya..asal tengok je,baju anak..baju anak..jadi sambar baju anak je la..

lepas habis kat heritage..sambung lak kat rumah mode..kat sini baru la beli baju mak ngan apak diorang nih.dapat jugak la belikan baju utk abah mentua,abg dan adik ipar yg lelaki.
masa kat sini pun..akak membeli dengan cepat lepas tu,terus gi cari makan sambil tungg adik2 habis membeli barang..hah pegi ngan kaki shopping biasala,akak ni lak bukan reti nak bershopping sangat,jadi apa yg terlintas je akak beli,mengikut bajet dan keperluan yg penting barang2 utk diberi pada family jgn ada yg terlupa,ye la bukan selalu datang,jadi nak juga la membeli utk family.alhamudillah..dapat juga beli walapon tak seberapa.

siap semua..balik tidoooo...zzzzzzzz

hari ketiga...

cuaca tak begitu baik..hujan dipagi hari,ingat nak ke tangkuban perahu,tp memandangkan cuaca tak begitu baik,kami ke cihamplas dulu,beli baju lagi..hehehe
selesai je membeli hujan dah reda,jadi teruskan perjalanan ke tangkuban perahu..kawasan kawah gunung berapi yg masih lagi aktif,perjalan ke sana sama seperti nak naik ke cameron belok2 tp teruk lagi nak naik cameron la..

ditangkubang perahu...cuaca berkabus,dengan hujan renyai2 turun..kami tak nampak la tangkuban perahu tu..
subhanallah pemandangan memang sangat menakjubkan,cuma yang tak bestnya nak berjalan pun susah sebab diekori oleh ramai sangat penjual,macam2 yg dijualnya..nak bergambar pun agak susah,diorang duduk je kat tepi kita..kat sini banyak la juga gambar yg diambil..sebab waktu2 lain banyak shopping je kan,takde la amik gambar pun...


kabus sangat tebal waktu ni,kata wak apit,gerai2 ditepi jalan yg ada sepanjang jalan tu pun banyak bumbungnya yg dah diterbangkan angin,sebab angin terlalu kuat..


family adik akak..mummy daeisha..yg memang kaki shopping..

menurun lak kat anaknya si daeisha nih..tengok tu..kecik2 dah tunjuk bakat bershopping..abis lah mummy ngan daddy nanti..

ni adik akak sorang lg yg ikut serta dalam cuti nih..

tunjuk gambar family lebih sikit..hehe

kat sini ada dijual buah stoberi dan buah beri,kami beli buah stoberi,adam yg suka sangat buah tu..masuk van terus dia makan,sangat manis buah tu sampaikan adik akak kata macam letak gula je.
tak sampai setengah jam pun kami kat sini,pastu terus turun tak tahan,cuaca sangat sejuk berkabus,nak berjalan pun susah juga..licin dah la dukung anak lg,risau gak jatuh nanti,kalu nak diikutkan memang bole berjalan sepanjang kawah tu,jauh juga tapi tak larat lak akak nak berjalan.

setelah berjalan-jalan kat situ..kami ke heritage lagi..adik akak macam biasala sambung shopping lagi,akak dah tak larat nak bershopping..sementara adik akak shopping,


akak menunggu sambil makan..ibu mengandung perut perlu diisi..heheh (oh ya..masa pegi nih akak dah tau yg akak peknen cuma tak pegi klinik utk konpomkan ngan doktor je lagik..sebab tu la takleh nak berjalan lebih2..cepat benor semput..mungkin umur dah meningkat sama kot..)



tunjuk makanan la pulak..ini namanya nasi timbel,macam glamer je nasi ni kat sana,sebab setiap tempat kami pegi makan ada je menu nasi timbel ni,sedap juga,nasinya dibungkus dalam daun pisang macam tu,lauknya tempe,tauhu sama ayam goreng..ini adik akak punya makanan,tiap2 kali mesti order nasi timbel ni..


akak punya makanan..nasi ayam hainan..ok sedap..


ini carbonara and cheese finger..yummy2 jugak + murah la..

pas abis makan and shopping singgah ke amanda brownies..glemer kata adik akak,so akak ikut je la.
yg terlebih membeli kat sini en.azmi..satu bakul dia angkut brownies tu..mcm2 perisa dia angkut.nak bg jiran katanya,akak ok kan ajer..belilah..
so hari ni pulang awal ke hotel..udah capek kok 2,3 hari berjalan aja kerjanya..sampai hotel,bapak2 bawa anak2 mandi kolam,akak ngan adrien tunggu kat hotel,adik akak yg berdua tu nak pegi spa,hajat hati nak ikut juga,tapi tak bole pula..so duduk kat hotel je la terus tertido dgn adrien,malamnya pakat order makan kat hotel je,akak malas nak makan sebab dah takde selera..en.azmi paksa gak suh order,sudahnya akak makan dua tiga suap,selebihnya diorang yg abiskan..tengok ayam goreng dah tak bole nak telan rasanya..oh akak memang macam ni tiap kali peknen,,tengok ayam je tak selera nak makan,kali ni pun sama..yg boleh akak makan seafood je..

hari keempat...

dah tak kemana-mana..mengemas barang yg bakal dibawa balik je..lagipun flight pukul 11 tak sempat dah nak bershopping lagi..tengok hasil yg dibawa balik..hmmm beg beranak la jugak,tp kecik je la..


di airport bandung sementara menunggu kapatebang tiba..adam asyik dok kat situ je la tengok kapatebang yg landing..teruja sungguh dia..

masa penerbangan balik tu cuaca tak begitu elok kapatebang bergegar2 je..langgar awan..risau jugak dibuatnya..adrien tido sepangjang penerbangan..adam mula2 nak duduk sendiri pastu..terus suruh en.azmi riba dia..


masa ni dah masuk ke malaysia..cantik sungguk akak tengok awan nih..lembut dan seputih kapas..terus rasa kagum..sebenarnya takleh on hp..tp akak on jugak,sebab nak amik gambar ni..

itu je lah citer cuti-cuti akak..nak menulis ni pun berenti sampai 4,5 kali sekejap2 ada je anak2 yg dtg menganggu..haishhh diorg pun nak becerita jugak,nak lak si adam nampak gambar dia mula la teruja..tu mama adam tunggu kapatebang..jgn diminta nak naik kapatebang lagi dah la..tahun ni memang takde la..insha Allah tahun depan kalu ada rezeki lebih ye..

ok lah akak berenti dulu..sampai jumpa lagi..

wassalam...