Tuesday, 30 January 2018

Suka pulak budak2 ni

Assalamualaikum...

Sabtu..ibu whatsapp suruh datang rumah tengokkan printer dia sebab tak boleh nak guna. Bukan main ibu kan dekat rumah siap printer hehehe..ibu jadi setiausaha untuk maktabah dia jadi macam2lah kerjanya yang memerlukan dia menggunakan printer,jadi abah pun belilah laptop dan printer. Mama cakap tunggulah lepas selesai kerja rumah baru mama pergi.

Maklumlah rumah dekat je dengan rumah ibu kan, 5 minit je dah sampai. Tolonglah godek2 apa yang patut entah apa silapnya, rupa2nya kena install balik printer tu, dengan pengetahuan yang ciput nih mama trylah buat, eh sekali bolehlah pulak, mujur ada power rangers pink ni kan hehehe..tetiba power rangers pink pulak dah. Dah siap boleh print lepak jap pekena laksa sepinggan dua, baru balik rumah.

On the way balik tu, macam2lah budak bertiga tu "yen nak makan pisang" okeh dah alang2 lalu kedai buah kita singgahlah. sekali dah sampai kedai buah bukan setakan pisang je.."mama beli la ubi tu dah lama yen tak makan keria" okeh belilah sekilo je malas nak beli banyak2, abang adam pulak nak cempedak..eh budak ni tahu pulak buah cempedak, beli lah sebijik sekilo rm8, sebijik tu sekilo setengah. Anak dara pulak mengamuk nak durian..adehhh kat situ mana ada jual durian.


Dalam kereta sesikat pisang habis sekelip mata, mama pun tak sempat nak rasa, suka sangat bebudak ni makan pisang. Sampai rumah belah cempedak, cantik2 isinya mama isi dalam bekas, ingat petang nak lah buat cempedak goreng ke, tapi kirim salam je lah sebabnya anak2 makan sampai habis..eh suka pulak bebudak ni makan cempedak, mama tak sempat nak rasa seulas pun, dah lah bau cempedak tu harum manis je, kena beli lagilah nampaknya.


Dah alang2 kata dapur tu mama teruslah merebus keledek dan kemudian mama uli siap2 dan bentukkan kuih keria, sekilo dapatlah dalam 25 biji oklah tu cukuplah untuk makan mama dan anak2 itupun takdelah mama makan banyak pun, anak2lah yang terlebih makan, nak pulak adrien. esoknya dia minta lagi, eh balik sekolah isnin pun minta lagi "mama ni kenapa tak buat keria, yen nak makan keria" aduh yen hari kerja mana sempat mama nak buat, tunggu cutilah.

Tapi anak2 mama ni yang mama perasan dorang sukalah kuih2 lama ni, nak pulak adrien tu lah, hari tu buat bubur jagung campur kacang hijau, pulunlah dia makan siap pagi nak pergi sekolah suruh mama panaskan dia nak makan. Mama ni seronoklah kalau masak anak2 makankan. Nampaknya cuti nanti kenalah mama buat keria lagi, hajat hati nak buat kek pisang, tapi kenalah beli pisang lebih kalau tak habis dimakan anak2 je lah nanti.

Wassalam

GIVEAWAY SOUVENIRS PULAU JEJU BY SITIYANGMENAIP & SALBIAHM

Assalamualaikum...

Hari ni mama nak join giveway dari member blogger yang rajin travel nih, InshaAllah kalau ada rezeki mama, kalau takde pun mesti rezeki kawan2 lain yang join. Tak dapat pergi korea dapat souvenir dari korea pun jadilah kan..


Nak join klik banner, masih sempat kalau nak join nih. Syarat-syarat pun mudah itu yang buat mama join tu.

Wassalam.

Monday, 29 January 2018

Susah hati

Assalamualaikum...

Susah hati dibuatnya bila terpaksa tinggalkan anak yang sedang menangis...aduhhh pagi tadi anak dara mama tu buat hal pulak. Biasanya pagi pergi sekolah en.azmi yang akan hantar adelya ke sekolah. Dan memang kebiasaannya pun begitulah en.azmi uruskan anak2 kalau dia tak out station.

Semalam en.azmi kena ke Kota Bharu, jadinya pagi ni haruslah mama yang kena uruskan anak2. Bila mama yang uruskan semua pun kena bangun awallah. abang adam dengan adrien takpelah memang dah biasa bangun 5.45pagi kan, cuma yang menjadi masalahnya anak dara yang seorang tu la, kalau dengan en.azmi dia akan bangun lambat, dengan mama kena cepatlah, dia ok je bangun awal dan mandi, cumanya banyak kerenah lain pulak.

Biasanya kalau en.azmi out station mama akan biarkan adelya pergi dengan jiran yang anaknya juga sekolah di pasti yang sama, tapi pagi ni dia taknak pulak pergi dengan acik ida, nak mama hantar. Mama bukan taknak hantar tapi kalau mama hantar kena pergi awal sangat, samapai pasti pun sebelum pukul 7 dan waktu tu memang takde sesiapa lagi di pasti tu, pernahlah mama hantar awal sekali, tapi rasa macam eh tak bolehlah nak biar dia sorang2 pagi2 macam tu.


Sebelum pergi sekolah nak buat puzzle la, nak minum tamar koko la semua adalah. Pagi tadi beria betul.adelya menangis sampai buat mama susah hati je nak pergi kerja. Tapi ct cakap takpa pergi je kerja, tapi ye lah mama ni kan tetap juga rasa tak sedap hati. Parking je kereta terus wasap ct tanya adelya nangis lagi tak? Ct kata tak nangis dah lega lah mama kalau tak maunya mama EL pulak hari ni. Itu pun hari2 cakap taknak duduk transit, tapi bila petang mama ambik dia cakap seronok duduk transit mualimah baik bagi gula2😂, mavam2 lah dia tu.

Lagi susah hati memikir balik kang mesti kena cukai...adehhhh entah bila pulak ada kedai runcit baru dekat dengan pasti tu, dah satu hal asal ambik je dia nak 🍦 aiskrim, fengsan la mak nakk kalau hari2 aiskrim 😂. Dah la tu dia je 3 jenis untuk abg dengan yeyen pun dia tak lupa juga. Lepas gaji bole nak layan kalau dah hujung2 gaji... mak ko layan je la anak menangis dalam kereta kikiki.

Harap2 en.azmi sampai awal la dari KB nanti hehehe...apak eh je mampu nak layan anak.dara sorang ni...

Wassalam

Friday, 26 January 2018

Terharu sangat

Assalamualaikum...

Hari ni rehat panjang jadi mama berjanji dengan 2 orang sahabat untuk berjumpa. Nama je duduk dekat kami ni tapi susah sangat nak berjumpa yelah masing2 dah ada kehidupun sendirikan. ini sahabat mama ni memang sejak dari tadika kami berkawan sampailah sekarang.

Mulanya berjanji nak makan di seksyen 9 tapi kata kawan mama yang bekerja di hospital tegku ampuan klang nanti takut dia tak sempat nak  rempit balik pulak kalau pergi jauh2 oklah mungkin dia ada banyak kerjakan, takpelah kita makan je dekat alam sentral tu. Nana dah sampai dulu, sementara menunggu miza kami lepak dekat garden cafe dululah.

Tengah borak2 dengan nana miza sampai, aduhh terkejut mama miza datang dengan belon dan kek, rupanya budak 2 orang nih dah berpakat nak surprisekan mama. ehhh terharu mama dibuatnya tau dah umur 40 tahun ni dapat pula belon2 dengan kek di hari lahir...kena pulak tu belon dengan kaler baju mama, tahu je dorangkan mama suka pink.

Kata miza tak dapat nak makan kek sedap kalau pergi nanti surprise tak jadi pulak sebab dia akan datang ambik mama dan nana, jadi nanti mama nampaklah belon yang dibawa, nak tak nak kenalah makan dekat kawasan sekita ofis mama je, eh makan dekat dengan ofis pun takpe. lama tak jumpa seronok bersembang tak sedar dari 12.15 membawa ke 2.45..sedih pulak nak berpisah sebab dah lama tak jumpakan, inshaAllah dah berjanji nak jumpa lagi sebab nak bawa nana makan kek sedap jugak hehehe.


Amacam...comel tak mama dengan belon2 tu, ini bawak balik konpomlah jadi hakmilik adelyakan, tunggulah petang nanti mesti makcik bawang tu sibuk tanya ini belon siapa punya?.


Bawa belon masuk ofis dalam lif ada yang bertanya besday siapa? mama cakap besday mama semua pakat ucap selamat hari lahir..adoii malu pulak rasa tapi alhamdulillah seronok juga. Sampai dekat tempat pulak ada sau bungkusan mama terima, rasanya takde pulak mama beli apa2 online, rupanya biras mama poskan hadiah untuk mama..alhamdulillah rezeki berganda hari ni untuk mama. Bagus sangat nih semua tahu warna kesukaan mama. Terharu sangat2 sampai tak sabar nak update kat blog

Untuk sahabat mama...moga ikatan persahabatan kita ini membawa sampai ke syurga, untuk biras mama terima kasih banyak2 tak sangka dapat hadiah. Moga Allah berikan ganjaran buat semua kerana berikan kegembiraan dan senyuman buat mama hari ini. Moga Allah mudahkan urusan buat semua.

Wassalam

Wednesday, 24 January 2018

Kalau dah terpaksa

Assalamualaikum...

Kalau dah terpaksa tu nak buat macammanakan nak taknak kena jugak buat. Mcam mama ni ingat tak takut ke bawa kereta pergi keje hari2 nih, takut weh fobia pun ada dah la pulak tu pernah beberapa kali kereta rosak,  tempat yang mama doa sangat jangan kereta rosak, tapi dah Allah kata nak jadi, jadi jugakkan...sebab apa mama doa sangat jangan kereta rosak dekat situ, sebab dekat situ kawasan ongkaya kalau kete mama rosak mesti takde sapa yang nak tolong...hahaha lawak tak alasan mama. Untuk sampai ke tempat keje dari rumah mama kena lalui 4 roundabout okeh, takut ye tiap kali nak masuk berdoa je tak henti Ya Allah mudahkan urusanku dekat roundabout ni...haaa doa ye jangan main2. ye lah takkan nak nangis berenti keta tepi jalan sebab takut masuk roundabout, nak taknak kena buat juga.

Hari tu tersadai tepi jalan berhampiran roundabout yang sesak, sambil2 tu call en.azmi, dia dah bagi arahan untuk buat apa, mama pun ikutlah arahannya tukar fius tapi enjin  tetap tak boleh hidup, sudahnya tunggu jugaklah en.azmi datang, tapi dalam pada tu ada lagi sebijik kereta rosak kat depan tu kes sama je kot dengan kereta mama, tetiba pomen kereta depan datang tolong bawa kereta mama ke tempat yang ok sikit untuk elak kesesakan..nama mama nak bawak memang tak lah lagi sebab kecut juga perut hehehe, tapi sekarang walaupun kecut perut terpaksa jugaklah bawakkan. tapi ok jugak macam ni, bila dalam keadaan takut tu ingat Allah lebih sikit mulut dan hati tu tak berenti nak zikir dan istighfar kan. Sekarang kereta dah ok sebab dah buat wiring semula hari tu, walaupun takut tu tetap adakan tapi gigihkan jugaklah bawak.

Ini kes lain pulak,  kalau dah terpaksa tu memang kena buat jugaklah kan. Satu hari mama bercuti en.azmi kerja tetiba tengah masak gas habis..aduhhh nak  buat apa ni? nak call orang hantar gas boleh je tapi waktu tu pakjang takde jadi mama tak beranilah pulak nak suruh orang gas tu datang dan takkan nak suruh orang tu angkut gas masuk dalam rumah pulakkan, kalau mama nak usung tong gas tu memang takde harapanlah, patah pinggang dibuatnya nanti, sudahnya kata en.azmi tunggu je dia balik petang nanti.

Aah sudah kalau tunggu petang kebulur pulak mama dengan anak2..periuk nasi mama tu pulak jenis tak boleh nak guna kalau tak berat jadi nak buat menggoreng memang tak boleh. pikir punya pikir ternampaklah periuk noxxa yang makngah bagi tu..tetiba eh ini boleh guna untuk masak macam2 nih, tapi dalam hati rasa takut pulak sebab tak pernah gunakan, tapi kalau tak guna nak makan apa, anak2 dah bising lapar, itu jam jugalah mama google tengok cara guna periuk noxxa tu hahaha belajar dengan google je ko, tanya makngah memang dia tak tahu katanya dia tukang beli je, ko pandai2 la belajar macammana nak guna..cehhh, setelah menggugel dan menyiasat akhirnya berjaya juga, senang je nak guna rupanya kan hahaha.. jadi kalau dah terpaksa tu memang kena buat jugaklah kalau tak maunya berlapar mama dan anak2.

Sebabkan dah terror guna, hari tu mama bikin kuih kesukaan en.azmi menggunakan periuk noxxa ko, bajet terror sangat dah ni hahaha..ala dah ada tu kita guna je lah kan kot tak nanti ada pulak yang rosak dalam simpanan je, paling best masa tengah masak kuih tu anak2 dok bising tanya "mama masak apa ni sedapnya bau" berkali2 pulak tu tanya. siap cakap tak sabar nak makan tu, kembanglah hati mama dibuatnya kan. Alhamdulillah memang habislah kuih yang mama buat tu.


Inilah kuih yang mama buat tu bingka pandan, tapi bijan takde masa ni jadi biar je la atas tu togel takde tabur bijan pun, eh takdo bijan pun sodaplah. Biar rupa tak cantik yang penting raso eh. Tak sangka pulak anak2 mama makan kuih2 macam ni..haaa nanti boleh cuba buat benda lain pulak dengan periuk nih, kita masak nasik arab ke kan ok jugak tu...hahaha berangan... Gitu la rupanya kalau dah terpaksakan nak taknak kena buat juga, kalau tak dipaksa kita tak tahu yang kita ni boleh buat.

Wassalam

Monday, 22 January 2018

Fasa baru hidup 🎂🎂🎂🎂

Assalamualaikum....

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana masih dipanjangkan usia mama, Alhamdulillah juga hari ni mama memasuki satu lagi fasa umur yang baru, dah angka 4 kat depan tu ya. Moga dengan perubahan angka ini, maka kehidupan mama juga akan berubah ke arah yang lebih baik, bak kata ustaz yang datang ceramah life begin at 40 ni maksudnya... 40 tahun tu penanda arasnya, kalau masuk 40 tu kita berubah ke arah kebaikan maka inshaAllah hidup kita seterusnya akan kekal dalam kebaikan, begitu juga sebaliknya..wallahu'alam.

Dengan pertambahan usia juga maka makin pendeklah masa mama didunia ini..moga dengan pertambahan usia ini maka bertambah-tambah jugalah keimanan mama ni, bertambah2 jugaklah ibadah dan kebaikan mama. Segala yang kurang perlu di topup dan perlu istiqomah, bak kata ustaz dunia ini tempat untuk kita berpenat2 supaya kita dapat berehat di akhirat kelak, Banyak yang perlu dikejar ni, biar sedikit tapi istiqomah. Moga dipermudahkan oleh Allah segala niat yangbaik itu.

Pagi sampai ofis macam biasa je..lepas tu dengar suara berbisik2, kemudian adik2 ni ramai2 nyanyi lagu hepi besday untuk mama...hehehe dah cukup berbunga hati ni, terima kasih adik2..family antara yang terawal wishlah, tapi opcos yang paling awal en.azmikan...wish pun dah ok tapi kalau bagi hadiah lagi ok hakhakhak..takpe takde hadiah pun, sesungguhnya kita lebih tahu. dihari ini mama doakan semua kesayangan mama sentiasa dalam rahmat dan redha Allah swt.

Ini saja nak share ucapan dari family..hehehe sajalah nak share dorang tu sukakan buat lawak, ucapnya semua kopipes jek, tapi oklah kopipes pun kan, tengok nama group pun family kopipes hehehe

tengok...julia robert wish besday kat mama tu..hahaha ada ke cakap mama 19 tahun, mama baru 17 tahun la


Daniel dah kantoikan pulak cakap umur 40 tahun hehehe, share sikit je lah sebab ucapan semuanya sama pun kan, semua pun wish dalam group, oklah tu kan walaupun mama tahu mesti pesbuk yang remindkan??? hehehe ye lah mana nak ingat besday semua orangkan, kalau adik-beradik mungkinlah ingat, adik ipar tu mungkin tak ingatlah kot kan, tapi oklah adik2 ipar pun nak wish juga, anak buah je tak wish lagi nih, ye lah sekolah kan pagi2 ni, tak wish malam kang siappp..hahaha

Ini ucapan yang paling menyentuh hati, ya di hari lahir sendiri ni pastilah yang mama tak boleh lupa adalah orang yang melahirkan mama dan yang membesarkan mama hingga mama sampai ke usia ini, terima kasih mak ayah...kalau mak ayah ada tentu mak ayah tak ingat pun besday anak mak ni kan, ye lah faham sangat, tapi anak mak ni mesti akan ingatkan mak yang hari ni besday dia kan..hehehe


Ucapan dari mak mentua..terharu dan bangga rasanya bila mak mentua pun bagi ucapan besday untuk mama..InshaAllah mak terima kasih mendoakan anak mak ni, inshaAllah moga kami sentiasa tabah dan sabar salam melalui setiap ujian dalam hidup ini. Selain mak mentua adik2 ipar dan biras pun bagi ucapan juga. Siap request lagi suruh adik ipar buatkan durian crepe hehehe...bila nak dapat tu tak tahulah..yang penting minta dulu kan.

Wassalam.

Friday, 19 January 2018

Tetamu

Assalamualaikum...

cerita dah lama pun ni, minggu akhir sebelum buka sekolah, tapi dah sibuk bercerita tentang sekolah anak2 je takdelah mama nak cerita tentang inikan, jadi sebelum mama lupa terus marilah mama ceritakan juga disini.

Kisahnya FIL datang rumah sebabnya nak menghantar hero2 mama tu balik rumahlah, masa cuti sekolah abg adam dan adrien tinggal di kampung 2 minggu. Sebelum semua orang sampai gigih menyental itu ini, memasak tidak ye, macam biasalah kehabisan bekalan bahan mentah..kah, ingat nak beli pagi tu rupanya en.azmi keje. tetamu sampai mama buat muka tak bersalah je, sudahnya semua ke pasar malam je kikiki. sabtu takde apa aktiviti pun sebab semua sampai dah lewat petangkan.

Ahad pagi keluar beli sarapan..kah lagi sebab tak masak pun main beli je, pakej dengan beli barang dapur sekali, tok ikut sekali masa ni, macam2 yang dibelinya segala siput sedut, telur ikan, ayam, ikan. kerang, daging dan macam2 lagi lah...fuhhh berpeluh mama, ini nak masak apa nih??? berdebor je bukan berpeluh nak bayar ye, berpeluh fikir nak kena masak apa hahah..kat kaunter kira2 semua tok hulur duit, "ambiklah aboh bayor" kata tok, cuak je nak ambik ke tak..ehhh ambik jelah kikiki. tok kata murahnya banyak macam tu baru rm120, kalau dekat kampung mau cecah rm200. ye sebab tu mama rajin beli dekat paklang pasar segar ni, harganya boleh tahan murah.

Tok dah cakap siput sedut buat masak lemak, ikan tongkol tu buat masak macam gulai nasi dagang tu.. ehemmm menantu dia ni senyapppp je kat belakang, nak kata ketar tu takdelah kan, buat rilek dah la. sampai rumah hidang nasi lemak yang dibeli, sementara tok dengan en.azmi keluar semula, eh tok mestilah nak pekena tosey kalau datang sini mesti cari tosey. Alhamdulillah semua cakap nasi lemak sambalnya sedap, ye lah tak membazirkan, mama pun 1st time beli nasi lemak ni, itupun mujur jumpa kedai tu, kalau tak entah apa nak makan, cuti1 ni banyak pulak kedai nasi lemak tutup.

Tengah2 makan tu selamba je mama cakap "abang li, ikan tongkol tu abah suruh abg li masak gulai nasi dagang" kahkahkah...ko hadooo suruh2 abang ipar masak cenggitu? buat tebalkan muka je la kan, lepas2 makan tu wan kerjakan siput sedut, ikan dan segala ayam ikan yang ada, mama cuma tolong potong2 sayur, bawang dan cili je. paklong(abg ipar) masak siput sedut dan gulai ikan tongkol, sayur kangkung belacan, kesian paklong dah la keje malam, dapat tido sekejap lepas tu bangun masak pulak..hehehe nasib paklong lah dapat adik ipar macam ni kan.

Lepas zohor kami keluar, tok nak merasa cendol durian, en.azmi bawak pegi ke olak lempit, dekat je dengan rumahkan lepas tu pergi lepak morib, ehh cuti2 ni ramai pulak orang dekat morib, pusing berkali-kali cari parking penuh je, ye lah musim cuti sekolahkan ramailah orang ambil peluang macam ni. Akhirnya dapat juga rezeki kami, ada juga parking kosong, lepak pantai morib sekejap. layan anak2 main belon makan aiskrim



Balik dari morib terus singgah tesco dekat rumah tu, makan di texas chicken sambil nak celebrate besday abg adam, mak-mak sedaralah yang melayan permintaan abng adam tu kan. ok juga makan dekat texas chicken ni, ayam pun besar2. ini kali kedua mama makan texas chicken sebelum ni pernah cuba dan mama rasa sedap jugak, jadi hari tu en.azmi ajak ke sini juga, walaupun kfc ada juga dekat situ, sajalah nak ubah selerakan, lagipun dalam texas ni orang tak ramai selesalah sikitkan. lepas makan tu baliklah sambil tu bincang esok nak kemana pulak.


Isnin tu setelah perbincangan dibuat kami ke pusat sains, walaupun pada mulanya nak pergi paya indah wetland je, tapi betukar rancangan lepas tu, takpe lain kali boleh pergi lagi paya indah tu sebab dekat je dengan rumah, lagipun pusat sains tu masih percuma jadi kita terjahlah kan nanti bila dah berbayar entah bila pulak nak pergikan. Ramai betul orang dekat pusat sains tu, sampai rasa tak dapat nak bagi anak2 explore dengan lebih lagi dan tak semua tempat kami pergi sebabnya ramai orang, takpelah yang penting anak2 dah sampai dan dapat jugalah tengok sikit2 apa yang ada disitu. sebelum ni pernah pergi masa pameran dinosour alive masa tu abg adam kecik lagi, adrien dengan adelya pun tak wujud lagi hehehe.


Dah penat2 jalan bincang nak makan dimana, ada yang cadang pergi melawati mall, ok je sebab tak pernah pergi situ dan dah dekat pun untuk FIL balik ke kampung nantikan. kereta kami mengetuai rombongan hahaha, pada hal bukan tahu jalan pun macam biasalah gugel maps je la kan, alhamdulillah sampai juga kami ke melawti mall, pergi situ bukan nak shopping pun tapi nak makan. tengok2 juga kedai yang member blog pernah share yang makan sedap dekat sini, jumpalah makan culture tu, tapi tak makan kat situlah, semua pilih makan di mee tarik warisan, kita follow je sebab tak pernah makan jugak dekat situkan.


Pilihan menu banyak berasaskan daging, mama ni tak minat sangat daging jadi mama pilih yang ada ayam jugak, adalah yang berasaskan ayam cuma mungkin tak berapa glamer kot kat situ, tapi ak kisahlah kita cuba je makan, alhamdulillah sedap bagi mama. portion pun banyak seksa jugalah nak mengabihkannya, walaupun seksa tetaplah habis jugak, ehhh jangan membazir ye, ada adik2 tambah order dumpling sayur ke apa ntah..eh sedap juga cicah dengan sambal cili ke apa, mula makan tak rasa sedap lepas tu eh sedap pulak, sudahnya mama yang habiskan kahkahkah lagik. buruk sangat nih mama, dah la makan tak bayor, eh mama ada hulur duit jugak tapi kata suami adik ipar "takpe kaklah dah bayar dah" taknak duit kita takpelah, laju2 masuk purse balik kikiki.

Settle makan kita baliklah, keluar2 hujan lebat pulak, lepas tu berjanji semua jumpa dekat shell, ye lah apa kes berpisah tanpa salam2 dengan semua orang kan. jumpa dekat shell gombak tu bersalam2, tok siap bagi lagi 2 ikat duit seringgi2 katanya buat belanja sekolah anak2, adrien siap cakap "tok kita kayakan" hahaha gelak besar tok dengar. tok pulak berkali-kali dok ingatkan mama "jangan lupa belikan lampu untuk aboh tu nanti" hehehe..inshaAllah abah nanti kami belikan. tok berkenan pulak dengan lampu dekat rumah mama tu, jadi tok suruh belikan untuk rumah dikampung, haaa nanti sebelum balik kampung bolehlah beli.


Berpisahlah kami dekat shell tu, tetiba ada dugaan pulak untu kami, baru je nak kelaur dari shell tu tayar kereta pulak pancit, dahlah hujan terpaksalah en.azmi dan paklong menukar tayar dalam hujan, mujurlah dalam kereta paklong tu ada payung, eh mujur juga bawa kereta paklongkan dan mujur juga masa pancit tu paklong dengan kami, kalau sorang2 susah jugakan. sekejap je lah en.azmi tukar tayar, kemudian bergerak balik, yang bestnya kami sampai rumah sama je dengan FIL sampai kampung. ye lah dari gombak tu nak balik kampung lebih kurang sejam je lagikan kalau jalan tak sesak.

ehemmm..en.azmi dan budak khalish debab nih, jangan nak tambah baby lagi dah la hahaha
Habis juga cerita FIL datang rumah hari tu, eh tapi kata en.azmi tok ada call baru2 ni katanya nak datang lagi, tapi tak confirmlagi jadi ke tak, tunggu tok bagitahu nanti. nape nak datang tu? tok tak sabar nak beli lampu eh hehehe, manalah tahu tok nak ajak pergi kedai lampu kan,  bolehlah tok pilih sendiri nanti, rambang mato eh mama hari tu nak pilih lampu tapi haruslah pilih yang sesuai dengan kemampuan bajet yang ado kan dan kena lah jugak sesuai dengan rumah, ini rumah kocik lampu gadang tak sesuai jugak kot, ini mamalah ye..

Daripada Abu Hurairah RA katanya Rasululullah SAW bersabda, " Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah ia memuliakan tetamu yang datang menziarahinya serta mengeratkan silaturrahim dengan semangat persaudaraan islam. Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat hendaklah bercakap dengan perkataan yang baik dan manis didengar ataupun berdiam sahaja dari bercakap perkara yang sia-sia"

Wassalam.

Thursday, 18 January 2018

Bila dia masuk dapur

Assalamualaikum...

Hari tu mama selsema teruk jugaklah, bila dah macam tu kita amik peluanglah taknak masak kikiki sesekali kan bukan selalu pun. jadinya peluang yang datang sesekali harus digunakan sebaik mungkin. walaupun malas masak tapi takdelah mama ajak makan diluar, makan dirumah jugaklah.


Nahh..sebekas kuey teow goreng, nampak biasa-biasa je kan rupanya tu tapi jangan pandang pada rupa okeh tapi pada rasanya..sedap ni wehhh makan bertambah-tambah, apa taknya ini hasil airtangan en.azmi ye, anak-anak pun suka makan bertambah2 nak pulak si adrien tu yang memang sukakan segala adik beradik mee ni, sampaikan esoknya mintak lagi.

Tengoklah sesekali dia masuk dapurkan best juga, ehh bukanlah tak pernah en.azmi ni memasak kadang2 masak juga tengok pada keadaanlah tapi biasanya en.azmi masak jenis yang bergoreng ni lah, kuey teow goreng, nasi goreng..nasi goreng sardinya sedap, pada hal dia masak main campak2 je pun sedappp sampai nak tercampak kita dibuatnya..haaa nak tercampak tu bukan apa, bila tengok mama dan anak2 makan banyak mulalah dia senyum2 lepas tu puji diri sendiri masak sedap

"uishh sedapkan papa masak tengok dah nak licin" pujilah masuk bakul angkat sendiri pun takpe janji mama dapat makan hehehe, tapi tidaklah selalu dia nak memasak sesekali je lah, kalau dah selalu jadi tak sedap pulak nanti biar sesekali je barulah rasa lain sikitkan. Kalau en.azmi memasak pun bagus sebabnya lepas tu dapur takdelah berkecah sebab lepas masak dia terus kemas dapur dan basuh semua benda yang digunakan, diakan tak suka tengok benda bersepah.

Itulah ada hikmahNya kan juga bila sakit, jadi berlapang dadalah bila diuji dengan sakit.

Wassalam.

Monday, 15 January 2018

Mari berkebun.

Assalamualaikum...

Alhamdulilah suhu sejuk betul rasanya sekarang ni, kalau tahun lepas waktu ni mama dekat kundasang, wah setahun dah ye pergi cuti2, tahun ni tak tahulah dapat berjalan kemana lagi, tapi kan suhu sejuk 2,3 hari ni terasa betullah dekat rumah mama suhu 23c memang sejuklah kan daripada biasa anak-anak siap bersweater dari pagi sampai ke malam, mama pulak memang berstoking je lah dalam rumah sejuk kaki pijak lantai. Alhamdulillah dah terasa macam dekat cameron pulak.

Dah alang-alang rasa maca di cameron moh le kita bercucuk tanam, membelek pokok bunga dan sayuran di taman mama yang sejemput itu. Alhamdulillah walaupun sejemput masih berhasilkan. Pokok cili mama tu berbuah je sepanjang masa, dapatlah juga merasa hasilnya berkali-kali dibuat masakan dan dibuat sambal. sayur pak choy pulak dah merasa juga hasilnya adalah 3 pokok oklah dapat sekali masakkan. itu ada lagi 2,3 pokok tunggu besar.


Semalam mama semai pokok bunga ni yang mama tak tahu tajuk pokoknya apa, tapi pokoknya berbunga je sepanjang masa lebat pulak tu, warna bunganya kuning oren, mama ubah pokok tu letak dalam bekas yang lain gantikan pokok morning glory yang dah kurus benar tu, entah kenapa agaknya kurus je pokok tu, jadi kita buat penanaman semula. Pokok bunga matahari tu mama cuba semai benih baru, hasil dari pokok yang mama tanam tu, nak tengok ok tak hasilnya, banyak jugalah benihnya, bukan apa ramai yang berminat tu. mama cuba dulu kalau tumbuh elok pokoknya bolehlah diagihkan pada kawan2 yang berkenan dan bertanya sebelum ni. Pokok bunga yang mama tak tahu namanya ni pulak tecer taska lama anak2 berkenan, jadi mama tanam banyak2 dulu dah cantik nanti boleh bagi pada taska.


Untuk sayuran mama cuba tanam sepokok lagi pokok cili, kali ini cili yang besar-besar pulak. selain tu mama tanam daun bawang, sawi dan petola..hahaha gigih sangatkan menanam, saja nak isi masa lapang, lagipun seronoklah bila tengok hasilnya. semalam sesudah subuh tu mama paksalah en.azmi menolong apa yang patut, en.azmi tu ok je, dia yang rajin menyiram dan cabut rumput tapi untuk tanam pokok dia taknak, takut tak hidup katanya, jadinya mama je lah yang tanam, alah dia tu belum cuba dah kata takut pokok tak hidup sajalah tu kan kalau pokok mama tanam tak hidup boleh terus salahkan mama, kalau dia tanam nanti mesti mama kata pokok dia tanam yang tak hidup hehehe.

Harap2 hidup suburlah pokok mama tu kan, geram je tengok pokok sayuran yang ditanam jiran mama menjadi betullah, segala kacang panjang, sawi, terung..eiii geram je hari tu dia hulur secekak sawi dapatlah goreng sawi untuk 2 kali makan. tapi kan kawan mama tu tanam apa je semua subur pokoknya, ini dia tanam pokok pisang dalam pasu pulak..ehhh ini ada yang mama tanam durian dalam pasu pulak nih hehehe..ehh takpe kan kalau jeles macam ni, takdelah jeles sampai mama pi rosakkan pokok dia, tapi mama jeles lepas tu mama ikutlah apa yang dia buat tu kikiki, walaupun katanya pokok mama kurus je macam mama...oklah kurus pun janji ada...hahaha

Wassalam

Wednesday, 10 January 2018

Himpunan cerita awal tahun

Assalamualaikum...

Isnin 8 jan 2018 mama baru masuk kerja di tahn 2018 ni, selsema teruk pulak takkan nak mc pulak ye dah la bercuti lama dari hujung 2017 membawa ke awal 2018. jadi nak tak nak datang jgaklah kerja dengan muka tak semenggah ni ha, tak pela asalkan boleh. Di awal tahun ni takde cerita lainlah mestilah tentang anak-anak masuk sekolah, bukan takde cerita lain mama ni, tapi dah awal tahun inilah cerita mama, dah tu tahun ni ketiga-tiganya dah sekolah. Mama rangkumkan je lah ceritanya.

Adelya Azra, Adam Aryan dan Adrien Aryan
Ketiga-tiga anak mama nama bermula huruf A jadinya memang tak susahlah nak cari nama mereka terletak di kelas mana, jenguk-jenguk sikit dah nampak nama anak-anak, pulak tu semuanya nama ditempat pertama dalam kelas. layan je lah anak2 ye dah nama huruf A kan terimalah seadanya. Hari pertama persekolahan anak-anak mama dah naik van pergi sekolah walaupun adrien baru masuk darjah1 mamapapa tak hantar pun, biar je dia naik van dengan abangnya hahaha kejam tak mamapapa? entahlah nak kata kejam pun ye jugak kot. berani2 je biar anak uruskan diri dihari pertama, suruh abang adam je hantar ke kelas.

Amboi happy sangat nampaknya tu dapat pergi sekolah, tak hiraukan pun dekat mama dia ni
persekolahan sesi pagi sekolah agama, sebelum tu dah tahu dah anak-anak kelas mana, jadi biar je mereka naik van sebab pagi tu hantar adelya masuk pasti dulu dengar taklimat lebih kurang, lepas tu terus ke sekolah agama menjenguk adrien, memang ramailah ibubapa diluar kelas tu, mama ni gigihlah mencari mana dia dalam kelas tu, rupanya dia takde dalam kelas, ada diluar kelas dengan kawan-kawannya berkejar-kejaran, aduhai anak hari pertama dah bermain, yelah hari pertama tak belajar lagi kan. mama tengok adrien ok terus nak balik tapi adelya nak tengok abang adam pulak, naiklah keting.3 ke kelas abang adam, ada pulak yang ingat mama ustazah mengajar kat situ hehehe..ada gaya ustazah ke mama?

Lepas mama letak dalam kelas terus peace je dekat mama takdelah nak takut ke apa, lepas tu mulut potpoet je hehehe
Adelya yang tak sabar nak sekolah semangat bangun pagi, papa dia lambat jenuh dia membebel "yaya tak sabar nak pergi pasti ni, papa ni lambat je" haaa bukan main dia nak membebelkan. Hari pertama tu adelya menangis masa nak makan, menangis bukan sebab taknak sekolah tapi dia sedih dia sorang tinggal transit di Pasti sedangkan kawan dia si pipa anak jiran sebelah tu balik dan transit di rumah pengasuh, sedih juga mama dengar cerita adelya "tadi mama auni pimpin tangan pipa bawa balik tapi tak pimpin pun tangan yaya, yaya tunggu mama tapi mama tak datang" huhuhu sedih jugaklah mama dibuatnya. ye lah walaupun cuti minggu lepas mama tetap tinggalkan adelaya ditransit, biar dia biasakan diri, mama bukan sengaja nak biarkan adelya di transit disamping menjimatkan bajet tapi di transit adelya dapat belajar juga, belajar membaca dan belajar iqra'. harap adelya faham ye.

Mama rasa abang Adam dah besar sangat dah, tak lama tinggi sama mama lah nampaknya
Abg adam pulak tahun ni dah darjah 3 kira ok dah la, tapi abg adam dari darjah 1 lagi dia ok, awal2 tahun je mama kejut, mandikan dan pakaikan baju selepas tu sampailah sekarang semua abg adam buat sendiri, kejut bangun pun senang je terus mandi dan pakai baju sendiri je. kadang sarapan pun abang adam tolong sediakan, sarapan mudah je anak2 mama ni cukup roti bakar je sorang 2 keping, abang adamlah yang tolong bakar dan sapukan planta untuk semua orang, ringan tugas mama pagi2, cuma kadang2 kalau ada permintaan "nak makan nasi goreng" dari adrien barulah mama buat nasi goreng kalau tak memang anak2 makan roti je pagi2. kadang bekal pun bawa roti berkrim tu je. kira senanglah juga anak2 mama ni.

Budak yang tak sabar nak ke sekolah, tapi sebelum ke sekolah nak buat puzzle dululah, nak minum tamar cocoa lah
Kalut tak mama pagi2 bila dah 3 orang  bersekolah ni? takde kalut pun macam biasa je sebab en.azmi membantu pagi2 tu. cumanya anak2 kena berkorbanlah bangun awal sedikit nak sesuaikan dengan waktu solat subuh sebab mama pun nak berkejar ke tempat kerja pulakkan. jadi 5.45am anak2 mama dah kejut mandi dah, yang mama kejut pun cuma abg adam dan adrien je la, adelya memang en.azmi uruskan sepenuhnya. mama pergi kerja pun adelya tak bangun lagi. abang adam macam biasa siapkan diri sendiri, adrien je yang kena mama siapkan, dalam 6.40am mama keluar pergi kerja, tinggallah anak2 en.azmi yang tengok naik van sebab mama keluar van tak sampai lagi. nak tinggal semua en.azmi uruskan boleh je, tapi mama takmo kacau mood anak2 pagi2 sebab kadang adrien tu mesti nak mama yang mandikan, jadi dari kacau terus moodnya baik mama yang uruskan siap2. sebab ingat ustaz ada cakap, "pagi2 anak nak pergi sekolah jangan kacau mood dia, biar mood dia ok nanti senang ilmu nak masuk" anak2 ni tak boleh nak kawal emosi lagi jadinya mama dialah yang kena kawal emosi pagi2 hehehe, tapi alhamdulillah setakat hari ni takde lagi mama jadi singa pagi2, moga berterusanlah hendaknya.

Baju-baju yang perlu mama basuh dan iron, yang putih tu tetntulah perlu disental huhuhu layannn mama gambar baju pun nak ambik hehehe
Oh ya hari pertama sekolah seluar baju melayu adrien dah carik sedikit dekat lutu, aduhaii anak mengucap panjanglah en.azmi tengok hehehhe..abg adam dulu sempat juga sampai tengah tahun baru koyak kat lutut tu, adrien ni baru hari pertama dah koyak, nebes mak nakk.. nak tunggu sampai hujung tahun. baju pulak jangan cakaplah baju putih pulak tu kan, sekali pakai memang tak boleh pakai lagi dah la kena basuh terus, jadinya setiap selasa malam untuk baju melayu tu memang mama kena sentallah, sebab sorang ada 3 pasang je jadinya untuk 2 hari lagi kenalah basuh, bertabahlah mama ye. Baju sekolah pulak malam sabtu mama dah iron siap2, 18 pasang tu nak iron tak termasuk baju mama lagi tu, gigil kaki berdiri huhuhu. tak boleh jadi ni lepas ni kena ajar abang adam iron baju pulak hehehe kesianlah abang asyik dia je kena kan, eh takdelah mama kejam nak suruh ironkan semua baju dapat iron baju abang sendiri je pun dah ok dah. Mama rasa abang boleh ni hehehe

sempat lagi bermain sementara menunggu van sekolah datang.
Semoga anak2 mama seronoklah bersekolah dan semoga terang hati semuanya dapat menerima ilmu yang cikgu ajarkan. Tengoklah tulis bermula 8 jan ini 10 jan baru nak up..ntahlah sindrom malas dah nak bermula kot pada hal banyak je yang nak diceritakan, nanti2 lah mama cerita lagi kalau ada masa dan kalau mama tak malas.

Wassalam.

Thursday, 4 January 2018

Persiapan persekolahan anak2

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..dah 4 hari kita di tahun 2018 ini, moga tahun ini lebih buat kita hendaknya. Mama mulakan dengan cerita persiapan sekolah anak2 je la dulu,,banyak yang nak cerita tapi cerita satu2 la dan sikit2 dulu la saja buat kenangan untuk anak2.

Alhamdulillah persiapan sekolah anak2 tahun ni dibantu oleh tok,wan dan makpak sedara anak2. Legalah sikit mamapapakan, kata tok dia dah memang niat nak belikan baju sekolah untuk anak2,jadi untuk apa mama nak tolakkan hehehe...masa tinggalkan anak2 dikampung hari tu lah tok,wan dan mak sedara dorang bawa beli baju sekolah. 2 pasang seorang, baju sek keb dan sek agama. Jadi mamapapa cuma tambah lagi 2 pasanglah untuk sek agama dan sek keb. Cukuplah 3 pasang seorang.

Ye lah untuk sek keb memang 3hari pakai uniform 2 hari lagi pakai baju sukan. Untuk sek agama terpaksalah mama basuh, hajat hati nak beli 5pasang terus je senang tak perlu nak basuh2 lagi dah dimalam hari tapi kena tengok bajet jugalahkan, jadinya cukuplah 3 pasang nanti malam2 basuhlah, nak membasuh tu lah yang menjadi halnya, bukan boleh masuk mesin terus, mama kena sental dulu okeh baru 2 hari.sekolah seluar baju dah hitam bertabahlah mak nakk, ni mama cuti oklah lagi, esok dah leje malam2 la menyental baju, tapi takpe kadang2 bukan mala yang sental tapi en.azmi, oklah juga ada yang sudi menolong.

Bukan setakat uniform je yang dibeli tapi beg,kasut stationery semualah cukup lengkap semuanya yang dibeli,ikut citarasa anak2 pulak tu si abg nak kasut bertali, si adrien pula nak beg cars. Yang mama tak tahan tu, kaler pun beli yang besar, harga rm30 lebih adoii mama dorang ni ada tak ada pun beli kaler kat kedai rm2 je, bukan apa takut hilang nangis mama. Sudahnya mama suruh bawa kaler yang mama beli je, yang mahal tu buat guna dekat rumah je, bukan apa kalau hilang tu terkilan jugalah mama ni dah la pemberian orangkan mesti nak dijaga baik2.

Anak dara yang nak masuk tadika tu pun bukan main juga siap request beg pony.. Frozen, sofea dah tak pandang dah. Jenuh juga la mamapapa cari beg yang dia nak tu huhuhu sebab katanya yeyen ada beg baru. Tengok juga online ada la jual tapi macam.tak berbaloi sebab kos pos kemain mahal,bila campur harga beg dengan pos macam mahal juga lah bagi mama. Jadinya cari je dekat kedai2 area rumah. Kata adelya kalau takde beg pony yaya taknak sekolah, amboi bukan main lagi dia kan..mama dulu takde nak minta2 guna je apa yang tok beli, beg sama je dengan makngah siap pernah tertukar beglah dah la makngah cuti hari tu tapi terpaksa datang sekolah tukar beg hahaha. Akhirnya jumpa juga beg pony paling best harga murah rm10 je kikiki, takpela buku tadika bukanya banyak pun kan, mirah pun ok


Muka ceria dapat beg pony, ntah mana dia tahu pun mama pun tak tau pada hal dekat rumah takde pun layan cerita pony nih.

Selain beli barang2 sekolah tok juga dah siap kumpul duit seringgit untuk belanja cucunya yang 3 orang tu, 2 anak mama seorang lagi anak adik ipar, adelya tak dapatlah srbab tadika je takde belanja kan. Seronok sangat adrien dapat duit dari tok siap cakap tok ni kaya la hehehe. Alhamdulillah murah rezeki tok.ye lah tok tahulah kan belanja anak2 nak sekolah ni macammana dahla kami 3 orang yang sekolah banyak juga belanjanya, tok siap telefon la tanya mama hari 1st tu berapa yang perlu dibayar. Sebenarnya kalau untuk sek keb dan sek agama tu takdelah banyak sangat untuk buku2 dan yuran tapi banyak tak banyak pun beratus jugaklah kan,yang mahal pun untuk tadika la, cuma adelya ni kurang sikit sebab baju tak payah beli guna abg adrien punya dan ada juga baju dari sepupunya bagi, mama ok je selagi elok dan boleh digunakan kita guna je. Buku2 pun ada boleh guna yang abg adrien punya.

Apapun alhamdulillah semua persiapan berjalan lancar dan Allah murahkan rezeki anak2 mama dengan bantuan family in law. Moga yang membantu itu terus dimurahkan rezeki ramai tu yang terlibat membeli barang untuk anak2, mama tak join membeli sebab takde dikampung waktu tu.

Wassalam

LETTER OF HAPPINESS GIVEAWAY BY BLOG SIQAHIQA

Assalamualaikum... Ya tora datang lagi..ehehe.. Kali ni mama join giveaway pulak dari blogger siqah jugak ye, hebat adik sorang ni segmen ...