Thursday, 22 June 2017

Cerita sebelum raya

Assalamualaikum...

Beberapa hari lagi tetamu kita akan pulang. Moga kita akan bertemu lagi dengan tetamu kita ini untuk tahun-tahun yang akan datang inshaAllah. Terasa sekejap je tetamu ini bertamukan, dah nak balik pun. Tak lama lagi nak bertemu syawal pula, macammana persiapan untuk menyambut syawal?



Mama tahun ni persiapan untuk anak-anak je, mama dan papa pakai baju yang sedia ada je sebabnya tahun ni beraya di kampung mama dulu, semua adik-beradik berkumpul jadi kami dah sepakat yang gigirl nak sedondon warna merah. Mama dah ada baju warna merah yang mama jarang pakai jadi malas pula nak tambah koleksi warna merah sebab mama nih bukan penggemar warna merah sebab warnanya menyerlah sangat ekekeke, kalau gigirl merah boboiboy tak kisah kaler apa, mulanya nak hitam tapi en.azmi taknak jadinya tukar grey, tapinya anak-anak je lah greynya papanya tak tahulah nak pakai grey ke merah sebab baju melayunya ada dua-dua warna tu...haaa kan dah jimat heheh.

Raya mana tahun ni? mama tiap-tiap tahun pun raya dua-dua kampung sebab dekatkan. tapi untuk raya pertama tu bergilir jugalah. mula-mula kawin dulu memang raya rumah en.azmi dulu tapi lepas tu buat sistem giliran juga walaupun mama yatim piatu. Ada yang tanya yatim piatu pun tetap bergilir juga? eh mestiii sebab masih ada adik-beradikkan, pulak tu ada yang masih belum berkahwin dan mereka tetap balik kampung, jadinya mama pun nak berkumpul dengan adik-beradik, suasananya lain di hari raya bila dapat berkumpulkan, sambil mengimbas memori masa mak ayah masih ada dulu. berebut-rebut nak bersalam, berebut-rebut makan kuih raya.

Alasan lain yang membuatkan mama nak bergilir sebab anak-anaklah, anak-anak macam tak berapa je nak balik kampung mama dulu, ehhh bikin mama sentap okeh bila ajak balik kampung mama je semua tak mahu, nangis je mama dalam hati. ini tak boleh jadi anak-anak perlu juga tahu yang mereka juga ada kampung lagi satu walaupun tok dengan wan dah takde. Bila anak-anak dah makin besar ni barulah mama terangkan pada mereka tentang kampung mama dan tentang wan dan tok yang dah tiada. sikit-sikit mereka fahamlah tapi sebab dah jarang balik mereka jadi tak suka jugakan nak pulak rumah tok sebelah papa ada wifi seronoklah mereka dok layan youtube dari pagi sampai malam ehhh geram je mama tau, orang balik kampung pergilah kejar ayam itik kat tanah sana, kenal kampung sikit, pergi panjat pokok ke apa, ini nanti pokok pun tak reti panjat tengok mama nih pokok kelapa pun boleh panjat..ehemmm itu dulu la sekarang tak larat dah nak membawa badan panjat pokok.

Hari tu ada kawan mama dok bercerita sedih...dia pun yatim piatu tiap kali raya memang balik kampung suami, tapi kali ini adik-beradik telefon suruh balik kampungnya. mama cakap baliklah tapi janganlah tak balik kampung suami pula. esoknya dia gembira cerita nanti lepas balik kampung suami dia akan balik kampungnya pula, tak sabar nak balik jumpa adik-beradik katanya. ye lah bukan tak berjumpa dekat sini, macam mama jugalah dekat sini pun berjumpa adik-beradik siap berkumpul buka puasa sama-sama lagi tapi ye lah suasana di hari raya itu lainkan bila kita dapat berkumpul adik beradik nak pulak di rumah peninggalan arwah mak dan ayah, suasana sayu dan gembira terasa. duduk masak-masak sambil imbas kenangan lama best wooo. walaupun jauh disudut hati sedih dan hiba tapi inilah suratan takdir, redha dan sabar sajalahkan. selalu terbayang alangkah seronoknya kalau saat ini mak dan ayah masih ada tentu gamat seisi rumah kalau nak raya.

Teringat rendang ayam mak, lemang ayah. Sehari menjelang raya mak dah sibuk membuat rendang ayah pula membakar lemang, sedap lemang yang dibuat ayah, ada jiran-jiran yang order. sayangnya kami tak sempat nak ambil ilmu dari ayah cara buat lemang, boleh je nak buat tapi mesti tak samalah macam arwah ayah buat, part jaga api lemang pun satu hal, panasnya la hai tapi seronok. mama tolong jugalah sikit-sikit, rendang pun pandailah juga hasil dari tengok arwah mak buat jadinya sampai sekarang tender buat rendang untuk raya mama lah orangnya. ini nanti sabtu baru balik kampung ohoii sibuklah mana nak kemas rumah masa nak masak lagi, tapi takpe kita buat sama-sama. nampaknya tahun ni kena terus balik kampung mama dulu la, teringin juga nak berbuka puasa di kampung mama, hari tu dah balik berbuka dikampung en.azmi kira adillah kan heheh. Lagipun kami tidur pun semalam dua je dikampung mama selebihnya memang dekat rumah en.azmi sebab raya kedua adik-beradik yang dah kawin pergi rumah mertua pula yang bujang pun cuti tak lama, takpelah dapat sekejap je dikampungkan asalkan balik juga.

Hari ni mama dah last kerja masuk lambat sikit ambik time off sebab nak ke pasti adrien ada perjumpaan ibu bapa untuk.ambik buku rekod periksa yang lepas.entah apa la result adrien ni nanti ye. Apapun resultnya tak kisahlah yang penting dah pandai menulis, membaca dan mengira, ada juga yang dia kata tak sempat jawab sebab mualimah dah suruh berhenti hehehe...lambat sangat nak jawab siapa suruhkan. Tengah menunggu 8.30 ni bosan pula mama. Jiran-jiran ramai juga yang dah balik kampung, kami ni sabtulah balik nampaknya, disamping mama nak settlekan kerja rumah jumaat tu en.azmi pun kena kerja juga sampai jumaat tu, takpelah kita tak payah kalut-kalut. Kalau jalan sesak pun apa nak buat memang itupun yang berlaku tiap-tiap perayaan, layan sajalahkan setahun sekali je kan.

Selamat hari raya dari kami 


Dikesempatan ini mama nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin. Selamat balik kampung, berhati-hati dijalanraya.

Panjang pula celoteh mama ni ikutkan nak sambung lagi kang ada yang muntah membacanya, lagipun dah 8 lebih ni eloklah mama ke pasti dulu, lepas ni nak masuk ofis pula. Oklah... Sehingga bertemu lagi

Wassalam

Monday, 19 June 2017

Kad raya

Assalamualaikum...

Ingatkan tahun ni tak dapat dah kad raya. Tetiba hari ni dapat juga sekeping, jadilah kan buat pengubat hati. Teringat dulu-dulu kalau nak raya ni memang tertunggu-tunggulah abg posmen datang bagi kad raya. Tapi sungguhlah memang banyak dapat kad raya dari kawan-kawan, siap lepas tu buat hiasan di pagi raya lagi gantung-gantung kad raya di dinding rumah tak pun gantung pada ranting pokok yang dah mama tebang di belukar,gigih tu meredah semak semata-mata nak cari ranting yang cantik untuk gantung kad raya, tapi sekarang tunggu kad raya macam nak tunggu bulan jatuh ke riba je.


Akhirnya dapat juga kad raya/ AR postcard, tapi mama panggil kad raya je la ye.Kad raya animasi dari pos malaysia. Kad yang dapat macam gambar atas tu, bila dah scan jadi macam gambar bawah tu, siap muzik dan suara lagi interesting la bagi mama, tak sabar nak bagi anak-anak tengok mesti anak-anak suka ni, biasa tengok dalam video je, kali ni mama bagi tengok yang real punya. Kad ini mama dapat dari biras kesayangan mama Ira pemilik blog Dear diary. Ira memang keje dekat pos malaysia senanglah beli kad nih,kalau harap mama ni teringin je la nak beli tapi nama nak menapak ke pejabat pos beli kad ni mau berfikir jugalah, sayang lemak-lemak terkumpul ni hehehe.

Sapa yang berkenan dengan kad ni boleh beli lagi kot tapi kalau nak pos tu tak tahulah sempat tak, pos tutup untuk pengeposan barang 21hb ye..haa sempat lagi ni kalau nak beli,bukan apa best kot kad raya ni..eheh sempat promote pulak, sendiri malas nak beli kikiki apapun terima kasih Ira untuk kad raya yang best nih. Apa yang ira tanya dalam kad mama jawab sinilah ye hehehe... Kuih raya dah buat dah, tinggal 1 je lagi belum buat inshaAllah nanti nak buat juga. Maaf juga andai ada salah dan silap selama ini ya. Jumpa dikampung nanti hehehe. Terima kasih untuk kad ini n I really enjoy it.

Wassalam

Sunday, 18 June 2017

Biskut raya mama

Assalamualaikum...

Cuti 2 hari ambik peluang untuk tunaikan hajat sendiri yang bersemangat nak buat biskut raya. Sesudah subuh dah sedia didapur, semalam mama buat semperit chesse. Rupanya tak berapa nak menarik tapi rasanya inshaAllah sedap, anak-anak pun pulun makan, dapat 2 bekas ingat nak la bawa balik kampung sebekas, tapi nampaknya impian sajalah sebab yang sebekas dah mula susut dirembat anak-anak, suka pula dorang ingat en.azmi je yang suka.



Rupa semperit chesse mama, tapi kejadiannya tak konsisten ada kecik ada besar..barulah namanya seni kan ehehehe. Itu konon nak letak coklat cip tapi dah pergi membeli dengan anak dara terus dia pilih yang kaler pink, kira ok lah juga tu kan, pink pun pink la cari cerry tapi tak jumpa jadinya kita guna saja apa yang ada.


Ini projek yang sedang berlangsung kikiki..biskut mazola pun en.azmi suka,jadinya mama ni buat biskut kesukaan en.azmi la nampak mithali tak mama? Sempat lagi update blog, bukan apa oven mama tu kecik sekali masuk 1 loyang jenuh tunggu.nak.siap bakar sampai jemu la menunggu tu yang boleh update kat blog ni. Ada lagi yang mama nak buat ni biskut cornflakes tapi cornflakes lupa beli kat kedai runcit dekat rumah pun takde, bahan lain dah ada ni ha, nantilah buat pula.

Ok lah nak sambung bakar biskut lagi.

Wassalam

Friday, 16 June 2017

Rezeki Ramadhan

Assalamualaikum...

Semalam sampai je rumah pukul 6 teruslah mama bersilat didapur menyediakan juadah berbuka, juadah yang ringkas-ringkas saja janji boleh dimakan. Dah la dapur pulak buat hal, satu je boleh digunakan satu lagi tu entah apa kena tak boleh nak dihidupkan. Maklumlah dapur pun dah bertahun guna tu, kena tukar barulah gamaknya nanti. gigihlah memasak guna satu dapur saja, tapi takpalah syukur masih boleh memasakkan. walaupun yang simple-simple syukur masih punya rezeki makanan.

Sedang mama asyik didapur Adrien masuk ke dapur membawa satu bungkusan. Mama tengok sepintas lalu sajalah sebab masih sibuk dengan masakan di kuali. Bila dah selesai barulah mama buka sampul surat yang diterima. Alhamdulillah...rezeki ramadhan, mama terima pemberian dari aida sebagai salah seorang pengomen di blognya. Aduh malu juga mama ni haa tapi dalam malu tu rasa sangat berbesar hati, pemberiannya pun sangat bagus dan mama sangat suka.



Tengoklah ni bukan satu tapi cuba kira berapa yang mama dapat tu, ya Allah syukur sangat-sangat dalam mama dok terfikir-fikir nak mencari bahan bacaan aida dah bagi pada mama bahan bacaan. Siap ada buku resepi lagi tu haa..nanti bolehlah mama cuba resepi puding yang ada dalam buku tu. Ada penanda buku yang dibuat sendiri,tasbih..semua mama sukalah. Aida juga stokis power gold kalau sesiapa nak beli emas bolehlah contact aida.

Sedikit dari isi kandungan buku prof muhaya


Sebenarnya aida pun rajin memberi komen dekat blog mama eh mama rasa setiap blog yang aida follow mesti aida komen jugakan. Yang bestnya aida bukan komen pada entri terkini je tapi aida komen pada entri-entri sebelum yang belum dibaca. Jadi mama pun akan membalas komen dan baca juga entri yang belum mama baca. Siapa yang belum follow aida bolehlah terjah dan follow menambahkan kenalan dan bersilaturrahim.

Aida...terima kasih banyak-banyak tau, saya terharu dan suka sangat dengan pemberian dari aida ni. Moga Allah berikan rahmat dan redhaNya buat aida, moga aida terus dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik, berbahagia disamping suami dan anak-anak. semoga ukhuwah antara kita terus berkekalan..inshaAllah.

Wassalam.

Wednesday, 14 June 2017

Surat Cinta untuk mama

Assalamualaikum...

semalam diruang tamu sambil melipat kain yang 2 bakul itu mama biarkan anak-anak bermain. Adelya dengan play dohnya. itu satu hal dah dicampur semua warnanya menjadi coklat sahaja, sudah itu habis pula playdoh yang kecil-kecil melekat di lantai, bersabar je lah menahan hati mama sorang-sorang, en.azmi ke luar kawasan.

Sedang melayan kain yang berbakul tu mama perhatilah anak-anak bermain, abang adam sedang meniarap sambil menulis sesuatu di atas kertas A4 yang dirembat dari papanya. memang kertas A4 itu dah menjadi kertas lukisan buat anak-anak. sesudah melukis mereka tampal pula di dinding, sekrang wall deco mama penuh dengan lukisan anak-anak, nampaknya bakal ditambah lagi tu.. huhuhu. tambahlah anak-anak, nak dilarang pun dah malas mama ni.

Tiba-tiba abang adam datang bagi sesuatu pada mama "ini surat untuk mama" katanya. Mama pun ambil belum sempat mama buka Adrien pula datang katanya nak pinjam surat yang abang adam bagi tu. "kenapa yen nak ambik?" tanya abang adam. "yen nak tiru sekejap" jawab adrien terus ambil surat abang adam tu, kemudian tekunlah dia menulis, dah agak lama abg adam pun jenguk apa yang ditulisnya, sekali dalam masa yang lama tu dia baru tulis namanya saja, terus abang adam cakap biar abang saja yang tulis.




Inilah 2 pucuk surat yang mama dapat semalam. Sweet sangat siap dapat 3 pasu bunga tu, abang adam bagi satu adrien bagi 2, kata yen dia bagi lebih dekat mama sebab yen sayang mama lebih, love yang dia buat pun terpaksa dipadam satu tu sebab katanya love itu tak menjadi hehehe..ada-ada sajalah budak adrien ni kan, love yang dilukis pun lebih besar dari love abg, yen memang kalau boleh nak lebih je dari abang. Okeh nanti mama tengoklah apa yang ditulis dalam surat tu terlaksana ke tidak ye..hehehe.

Semalam hari pertama sekolah setelah cuti 2 minggu, mama sampai rumah abg adam dah sampai dulu sebab sekolah balik awalkan, terpaksalah duduk rumah pengasuh dulu sementara mama nak sampai rumah. Alhamdulillah walaupun sekolah mama ingat abg nak buka puasa balik tu tapi abang tetap bertahan, bangga mama dengan abg tau tak, solat pun alhamdulillah abg buat walau kadang-kadang liat juga bila disuruh. Harapnya abg dapat bertahan dan berpuasa penuh.

Wassalam

Tuesday, 13 June 2017

Hebatnya Ujian

Assalamualaikum...

Semalam mendapat perkhabaran sedih..Allah terlalu besar ujian buat sahabat mama yang seorang ini. Ya Allah selepas ini moga kebahagiaan akan mengiringi perjalanan hidupnya hingga ke dalam syurga. Mama hanya mampu berdoa dari kejauhan ketika ini, tak mampu berada bersamanya diwaktu-waktu sedih dan sukarnya.

Sahabat ini kawan sekampung, satu sekolah rendah, sekolah menengah dan tingkatan enam, walaupun bukan terlalu rapat tapi kami memang berkawan. Syawal lepas mama melawatnya di hospital klang. menjalani pembedahan untuk melahirkan anak kedua dalam pada masa yang sama rahimnya terpaksa dibuang kerana terdapat beberapa komplikasi. Waktu itu dia tetap tersenyum dalam kepayahan. Kisah ujiannya sejak awal mengandung anak kedua ini, dia berpisah dengan suaminya...Allahu Akbar..sebaknya mama memikirkan, mengandung anak kedua sendirian.

Semalam terima perkhabaran duka lagi, kali ini mama tidak sempat berjumpa dengannya, pagi dia whatsapp minta doakan anak kecilnya yang akan menjalani pembedahan kerana terdapat darah beku dikepala akibat terjatuh, bagaimana terjatuh itu tidak dapat mama nak huraikan kerana itu saja yang diberitahu. Peluang yang ada 50/50, Allah Maha Besar.. sekali lagi mama rasa terpukul, hebat ujian untukmu sahabat, mama yang kadang diuji dengan sedikit kesusahan pun dah mengeluh, kalau diuji seperti sahabat mama ni tak tahulah kan.

Pembedahan berjaya dilakukan, tetapi keadaan Nor Iman Amany masih tidak stabil, kami kawan-kawan hanya mampu titipkan doa, moga ada keajaiban yang berlaku. Tapi Allah lebih mengetahui semuanya, Pukul 10 lebih mendapat perkhabaran Nor Iman Amany telah dijemput pulang, Allahu Akbar luluh hati mendengar perkhabaran itu, moga sahabat mama itu tabah menghadapi semua ujian yang datang, ya...Allah tahu dia kuat maka Allah uji dia dengan ujian ini kan, tapi ye lah kesedihan pasti dirasai jugakan..Damailah kau Nor Iman Amany, sesungguhnya Allah lebih menyayangimu, tunggulah ibumu dipintu syurga kelak dan bersamalah melangkah kedalam syurga nanti. Anak syurga itu baru selesai menjalani post mortem, nanti akan dibawa balik dan dikebumikan dikampung. Moga segala urusan sahabat mama ini dipermudahkan..inshaAllah.

Ujian kifarah dosa?

Apabila kita diuji hati berbisik..orang sekeliling menasihati..
Allah uji sebab nak hapus dosa, Ya betul..tapi kita makin sedih, makin kecewa, makin meratapi dosa. Allah jua diajukan soalan kenapa dan mengapa??

Wahai kesayanganku berhenti sejenak dan tukarkan fikiran kita yang negatif itu. Allah dah janji "inna ma'al usri yusro"(setiap kesusahan itu bersama kesenangan)

Nabi Muhammad SAW juga diuji, Bahkan lebih hebat daripada kita...lalu adakah kerana dosa? (Allahumma solli a'la saiyidina Muhammad)

Nabi Zakaria dipotong badannya hingga terputus dua..adakah kerana dosa?

Sumayyah dicampak ke dalam parit api. Hingga habis sekeluarga..adakah kerana dosa?

Bilal bin Rabah juga terseksa didunia.Dihenyakkan batu besar diatas dada..adakah kerana dosa?

Bukan..bukan..bukan kerana dosa semta-mata..Allah uji untuk menaikkan darjat,Allah uji sebab Dia kasihkan kita, kerana Allah rindu airmata kita.

Indahkan bila kita menangis Malaikat tadah airmata dan simpan di akhirah. Airmata keinsafan kita yang rindukan dan takutkan Allah mampu memadamkan api neraka.

Kesayanganku jangan prejudis pada Allah apabila diuji, jangan menghukum diri apabila diduga. sebaiknya ambil wudhu', solat dua rakaat, selepas salam istighfar dan selawat..Senyum memandang ke langit, biarlah airmata berlinang..bisik dalam hati sedalam-dalamnya.

Ya Allah terima kasih keran tidak lupakan aku..

Allah itu Adil, Allah itu penuh Kasih Sayang
Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Bersabarlah setiap kali diuji, Bukan Allah membenci, cuma merindui rintihan hati.
Kita hamba yang sering lupa diri, kita suka menunding jari. jangan berburuk sangka sesama manusia apatah lagi berburuk sangka pada Allah...pesanan mama untuk diri sendiri juga buat semua sahabat mama..

Wassalam.

Monday, 12 June 2017

Projek ramadhan mama

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah 17 ramadhan kita.Macammana ramadhan kawan-kawan setakat ini? Semoga apa juga impian kita untuk ramadhan ini akan tercapai. Bagi mama sendiri alhamdulillah satu target untuk ramadhan ini telah berjaya dicapai, mengejar waktu untuk melaksanakannya tu ye lah sebelum-sebelum ini gagal dilaksanakan. Kali ini berjaya kerana anak-anak dah besar dan boleh buat hal sendirikan.

projek langsir ramadhan mama juga berjaya yeayy... Gigih menjahit dikampung hari tu, pagi semalam pun menjahit lagi langsir untuk bilik. Siap juga akhirnya..lepas tu terus paksa en.azmi gantung langsir..ohoiii terasa lagu raya bergema menghiasi ruang rumah ahaha. Sungguh lah nampak berseri rumah bila pasang langsir. Langsir mama bermotifkan warna pink purple, nampaknya suami mama abam sado en.azmi tu terpaksa terima dengan redha pilihan isterinya dah dia pun kata ikutlah...bila mama tanyakan, jadi kita pilih ikut suka hati sendiri.



Langsir bilik..semua mama jahit sendiri, bolehla daripada takde jahit simple-simple je, amacam ok tak? Ada yang nak komen? Dialu-alukan hehehe. Setiap bilik dan pintu lain corak langsirnya hahaha konsep masyarakat majmuk, tapi kaler masih pink dan purple. Jangan ada yang pening tengok dah la, tapi dari pandangan mata mama ni oklah juga..ye la sendiri yang pilih haruslah kata ok kan. Ehhh memang ok dah ni. Ok tinggalkan.cerita langsir lega semua dah settle.


Ini pagi tadi gigih sorang-sorang menyimpul kasih heheh..biasa buat bentuk biasa je, kali ni cuba buat popia simpul pulak. Lenguh juga tangan menyimpul, tapi bila dah siap lega rasanya dapatlah sebekas besar juga. Banyak biskut raya mama ni campur dengan yang beli. Minggu depan ada lagi projek biskut raya, biskut apa nak buat tu kena tunggu dulu la heheh, bukan apa kang dok gebang lebih-lebih last-last malas nak buat kan dah malu sendiri. Tapi bahan tu dah beli la, berkobar semangat mama ni sebenarnya nak buat biskut.


Ini projek yang tak dirancang, selesai menyimpul popia kerjakan kayu kayan yang ada pula maka jadilah benda ni, tempat letak payung dan rak kasut. Macam biasa idea mama, yang membuatnya tentulah abam sado mama tu, ada lagi yang mama paksa en.azmi buat, balik dari bakeri terus paksa en.azmi bertukang heheh..mujurlah en.azmi tu mengikut je apa isteri dia ni suruh, apa taknya kalau tak diikut mau muncung sedepa mama ni kan. Nak tak nak ikutlah juga. Puashati okeh bila apa yang mama nak berjaya dibuat, tapi tak boleh tunjuk lagi sebab belum sempurna kejadiannya kalau dah cantik nanti mama tunjuk ye..ehh ada yang nak.tengok ke?

Ok lah mama berenti dulu, nak menggoreng ayam untuk anak bujang mama pula.

Wassalam

Thursday, 8 June 2017

Kek Batik Mama

Assalamualaikum...

Lama sebenarnya mama tak buat kek batik nih, kek yang paling mudahkan tak perlu nak bakar kasi goreng saja. Buat pun main ikut sesedap rasa mama je.

Kebetulanlah sebenarnya mama dan jiran-jiran diva bentara ni nak buat pot luck di taman depan rumah. sajalah nak berkenal mesra sebelum ramadhan hari tu. Tengok bahan-bahan yang diperlukan ada, jadi mama buatlah kek batik versi mama.



Inilah rupanya kek batik mama tu,bukan kain batik okeh tapi kek batik. Amacam menyelerakan tak??? eh tertanya pula puasa-puasa ni, sendiri yang tunjuk gambar sendiri yang tertelan ailio, aih nape macam sedap jek nih, ehhh tapi memang sedap pun..kikiki sendiri masak sendiri puji. Tempeklah resepi kat sini..

Bahan-bahan :

Sebungkus biskut marie ( mama guna semua je)
Butter 250gm
Milo sebungkus peket kecik tu (250gm kot berat dia, lupa lak mama)
Susu pekat manis setengah tin
Telur ayam 2 biji (letak telur lagi gebuss kek)

Coklat (dicairkan untuk topping)
Badam cincang

Cara membuatnya :

1.Cairkan butter dalam kuali
2.Kemudian masukkan susu pekat kacau sebati.
3.Masukkan milo kacau lagi sampai sebati.
4.pecahkan 2 biji telur kacau lagi
5.Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan(mama patah 4)
6.Tutup api, kacau lagi sekejap.
7.Masukkan dalam bekas dan tekan-tekan bagi padat.

Bila dah sejuk mama cairkan coklat (kaedah double boiler), campur sesudu butter. Bila dah cair tuangkan ke atas kek batik tadi, kemudian tabur badam cincang.

Bolehlah disejukkan dalam peti sejuk. Dah petang tu bawaklah sebekas ke taman makan dengan jiran-jiran, tak sangka kek batik mama jadi rebutan..eewaahh. anak-anak pun suka juga. Apa yang paling menggembirakan si tukang masak ini bila bekas yang dibawa berisi dan dibawa pulang kosong.

Wassalam

Giveaway Raya by Mrs Pip


Assalamualaikum...

Nak mengarang entri rasa malas pula mama ni, walaupun banyak bemda nak diceritakan, jadi daripada biarkan blog tak berupdate, mama nak join GA lah, mana tahu ada rezeki ramadhan buat mama dapatlah sehelai shawl dari mrs pip ni.







Jom sama-sama meriahkan giveaway yang dianjurkan oleh mrs pip ni.  Syarat-syarat nak join giveaway ni pun mudah saja, jomlah ramai-ramai join mana tahu kalau takde rezeki untuk mama, pasti ada untuk kawan-kawan.

1) Buat tajuk "Giveaway Raya by Mrs Pip" dan letakkan banner di entry tersebut, dan backlink-kan semula

2) Follow blog Mrs Pip

3) Follow Google+ Mrs Pip

4) Kongsikan (secara ringkas) pengalaman terindah di Bulan Puasa yang anda pernah lalui.

Banyak sebenarnya kenangan yang indah-indah di bulan puasa ni. antara yang mama ingat kalau kecik-kecik dulu. biasanya pada puasa terakhir tu kami semua dah sibuk sediakan juadah untuk hari raya, juadah yang mesti ada lemang yang dibuat oleh arwah ayah dan rendang yang dibuat oleh arwah mak. itu memang best tapi yang paling best adalah kejadian sebelum itu, sebelum rendang itu terjadi. nak buat rendang ayam tentulah kena ada ayamnya kan. Ayam bukan beli tapi kami guna ayam yang dipelihara ayah, cuma bab nak menangkap ayam tu yang bestnya, ayam takde reban okeh main lepas macam tu je, macam-macam cara yang kami adik beradik gunakan untuk perangkap ayam ni, sampaikan anak jiran sebelah pun turut serta membantu bagi menggamatkan suasana. 

Kami perangkap dengan cara bagi makan dan sediakan tali supaya bila kaki ayam termasuk dalam tali tu dapatlah kami tarik, rancangan ni berjaya tapi ayam juga berjaya lari dengan tali-talinya jenuhlah kami mengejar ayam tu keliling rumah. Bila bagi makan lagi ayam dah tak mahu datang sebab dah tahu taktik kami, ada pula datang bawa tudung saji sambil lari kejar ayam konon nak serkup ayam tu dengan tudung saji, last-last sendiri yang tersungkur ayam entah ke mana. Kemudian kami pakat-pakat kejar dan kepung ayam tu, jenuh jugalah nak mendapatkan seekor ayam ini, tapi kami sangat gigih selagi ayam tak ditangkap tetap berusaha ya lah kalau tak dapat ayam mana nak ada rendangkan. Akhirnya teknik mengejar dan mengepung berjaya, bila sudah dikepung salah seorang terus stunt ke atas ayam dan menangkapnya..yeayyy terus kami bersorak keriangan...

Itulah kenangan mama yang indah di bulan puasa.

Wassalam

Monday, 5 June 2017

Ramadhan di kampung

Assalamualaikum...

10 ramadhan dah kita hari ni, sekejap rasa masa berlalu. Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk berada dalam bulan yang mulia ini. Syukur juga kerana minggu lepas.dapat berbuka dan bersahur bersama keluarga en.azmi dikampung. Sedikit ralat sebab tak pergi berjumpa adik mama dikampung entah apa yang dimakannya untuk berbuka dah la hari tu ada masalah kesihatan.InshaAllah raya nanti berjumpalah... Tahun ni raya kat kampung mama dulu..yeayyy hehehe.

Sesiapapun akan seronok beraya dikampung sendirikan tapi itu tak bermakna beraya dirumah mertua itu tak seronok. Sama saja seronoknya. Cumanya bila beraya dikampung sendiri itu lebih memberi kegembiraan kerana disitulah kita menyambut ramadhan dan syawal sejak dari kecil lagi. Dirumah itu jugalah segala kenangan bersama arwah mak dan ayah terbina,mana mungkin dilupakan. Berebut nak bersalaman dipagi raya sambil bercucuran airmata, walaupun pagi kau mohon maaf, tengah hari kau dah buat silap lagi hehehe...ok itu kenangan jangan dilupakan.

Di kampung jumaat pagi mama habiskan kerja-kerja menjahit langsir. Seronoknya langsir dah siap jahit, paling best sebab mama jahit sendiri. Tak sabar nak gantung ni, tunggu basuh dulu, semalam balik tak sempat basuh, petang ni mama basuh,cuti hujung minggu ni bilehlah kerah en.azmi gantung langsir..hehehe tak perlu tunggu syawal kita raikan kemeriahan dalam ramadhan ni jugak, nanti barulah terasa semangat syawal sambil mama buat biskut raya. Petang jumaat pula mama bergilir dengan wan jaga si budak tecit khalish tu. Mama ambik giliran bila tiba time masak untuk berbuka hahaha...nampak tak taktik tu? Taktik untuk tidak memasak maka kita jaga anak buah.


Adelya asyik nak cium baby khalish je, suka sangat dia dengan baby siap suruh bawa balik lagi tu...haii kalau bawa balik jenuhlah mama, yaya pun manja kadang nak berkepit je. Lama juga mama tak pegang baby kecik nih. Tapi alhamdulillah ok la tak kekok pun mama pegang khalish. Dah sebulan pun khalish ni.

Sabtu pagi..en.azmi bersihkan kawasan.rumah. Biasa abah mertua yang buat tapi sejak kakinya sakit segala kerja agak terbataslah, itupun tak boleh duduk diam juga ada je benda nak dibuatnya. Tengok en.azmi cakar sampah mama pun pergilah tolong juga, lama juga mama tak buat kerja cakar-cakar dan sapu sampah nih, berpeluh-peluh dibuatnya..haaa sihat mama dapat keluarkan peluh. Kalau kecik-kecik dulu memang selalu la buat kerja menyapu sampah ni. Ye la keliling rumah penuh pokok, daun-daun memang banyaklah itu yang perlu disapu selalu. Itulah sebabnya kecik-kecik dulu sihat, banyak keluar peluh main pun permainan lasak.


Jauh je nampak en.azmi tu, dok gergaji pokok rambutan, masa ni mama dah duduk rilek je melepaskan lelah, dah remaja terlewat ni buat kerja sikit pun penat. Buat kerja sikit rehatnya lebih. Biasalahkan nak pula bulan puasa penat buat kerja tak boleh nak makan minum pulak hahaha...adoiii teruk betul mama ye. Alhamdulillah berjaya juga bersihkan kawasan rumah. Itu je yang mampu.dibuat.pun, nanti dekat nak raya bersihkan lagi. Tu satu lagi rumah, lagi teruk nak dibersihkan nanti, rumah dikampung mama la, tak sempat jenguk hari tu kalau.tak boleh bersihkan dulu apa yang patut, takpelah.nanti buat ramai-ramai baru meriah.

Ahad selepas zohor kami gerak balik telok panglima garang. Alhamdulillah perjalanan lancar, singgah dulu padang jawa hantar roadtax pada abg ipar. Kemudian teruskan perjalanan pulang. Abg adam sepanjang jalan minta nak berbuka dengan lempeng. Adrien pula walaupun tak puasa tetap nak buat permintaan "yen nak makan kuih mama buat yang hijau petak dengan ada bulu-bulu putih" ahahaha...tergelak kami dalam kereta, adrien ni macam-macam tau, bulu-bulu putih lak dia, kelapa la..hehehe dia nak.kuih lopes, kenalah mama buat lagi nanti.

Sampai rumah dalam 5.30ptg, terus bersilat dekat dapur, sekali tengok tepung dah habis macam dah malas nak.buat lempeng tapi tak sampai hati nak hampakan abg adam, en.azmi pergi juga ke kedai. Lempeng tu roti puri la sebenarnya. Dah bancuh tak sempat nak tunggu lama, terus je mama gelek doh tu,kejadiannya takdelah menarik sangat, tak mengelembung macam puri tu, tapi tetap mama bangga 5 keping puri tu habis anak-anak makan. Abg adam memang makan sungguh, tak sia-sia mama buat bila tengok abg bersungguh makan, sebab tu.lah mama tak sampai hati nak hampakan permintaan anak-anak, cuma untuk adrien kena buat lainkali sebab kuih lopes tu.lama sikir nak membuatnya.


Abg adam yang rajin menolong didapur. Tolong gelek puri. Mama takde peralatan lengkap penggelek pun takde guna anak lesung je, kena beli juga nanti penggelek tu senang nak buat kerja. Menu semalam memang ringkas je menggunakan apa saja yang ada maklumlah dari kampung,lauk memang dah habis dekat rumah, nak pergi beli petang tu memang takdelah jadi kita cukup sekadar dengan sambal telur dan ayam goreng untuk.berbuka. Ada pula jiran hulurkan roti jala. Kuih-muih ada sedikit en.azmi beli di bazar. Alhamdulillah semuanya habis dimakan. En.azmi kalau berbuka memang suka makan.kuih, kalau hari bekerja tak sempatlah mama nak buat jadi dia beli saja, yang penting jangan membazir sebab mama ni perut memang nak nasi kalau berbuka, tak bolehlah makan kuih je nanti solat gigil kaki hahaha.

Yang buruknya perangai mama ni, kalau dekat rumah boleh je bangun awal sediakan sahur tapi kat rumah mertua, mata bagai digam-gam je jam bunyi pukul 4 buat tak tahu je, kalau bangun pun boleh pulak lelap balik, pukul 5 baru bangun ke dapur, tengok-tengok semua dah terhidang, mama pun bersila je...haiii teruk sungguh, tapikan memang macam tu la mama sejak dari mula kawin pun heheh,kalau bangun awal pun mama jadi pemerhati je, rasa tak tahu nak buat apa, tapi kalau takde orang kat dapur mama pandailah bergerak kikiki, tak reti kalau ada yang memerhati.

Wassalam

Friday, 2 June 2017

Projek Ramadhan mama

Assalamualaikum...

Alhamdulillah sudah berada di kampung sekarang. Semalam lagi mama balik kampungnye, saja ambik cuti 2 hari dapat lama sikit dekat kampung. Lagipun cuti masih banyak, hai mama pun tak tahu lah kenapa cuti mama banyak sangat,nampak sangat jarang bercuti nih. Tahun ni cuba habiskan sikit, nak habis semua memang tak dapatlah sebab cuti berbaki 63 hari lagi..hadoii. Giler keje ke apa nih cuti banyak lagi.

Okeh lupakan pasal cuti mama tu, nanti-nanti mama cuba habiskanlah. Ini projek ramadhan mama...hmmm kemain lagi ada projekkan. Minggu ni projek nak jahit langsir,nak tak nak kena siapkan juga, nanti nak projek sekuk raya pulak. Walaupun balik kampung,mama hangkut juga langsir mama untuk dijahit. Nak bawa mesin jahit mini mama tu macam malas pula, jadi guna saja mesin jahit mak mentua mama. Mujur mak mentua ada mesin jahit, walaupun mesin jahit biasa bukan letrik,mama ok je biasa guna dulu-dulu yang arwah mak punya.



Gigih sangat mama ni siap menjahit kat kampung, takdelah gigih sangat sebenarnya tapi sebab nak siapkan cepat,itu yang bawa balik lagipun dekat kampung takde apapun yang mama nak buat,dah alang-alang tu kita jahitlah langsir ada juga kerjanya. Disamping tu dapatlah tunjuk bakat kat mak mentua, dah lah cantik terror masak pulak tu, boleh juga menjahit lagi menantu dia ni ahahaha...ok itu tipu tak terror masak pun sebenarnya,menjahit pun yang lurus-lurus bolehlah...yang cantik tu??? Ehemmm...boleh la sikit-skit hihihi takdelah macam miss world, miss kampung pun jauh sekali.

Langsir tu jahit lurus je untuk day curtain sliding door je haa, lepas tu langsir untuk pintu ke dapur dan pintu 2 bilik depan. Jahit simple-simple je janji ada. Kot la ada tetamu nak datang nanti takdelah nampak terus ke dapur dan bilik. Nampaklah kemas sikitkan walaupun tak pandai nak deko-deko sekurang-kurangnya bagi nampak kemaslah sikit. Takdelah jemu mata memandang, nak juga rumah nampak cantik dan berseri sempena ramadhan dan aidilfitri nanti. Alhamdulillah bab langsir dah legalah sebab siap. Bab sekuk raya ni tak tahu lah menjadi ke tidak sebab dah lama tak buat sekuk raya ni, takut skill dah lari pulak.

Oklah mama nak lurus-luruskan pinggang ni pulak,duduk lama menjahit tadi rasa lenguh belakang pulak. Adelya ajak teman makan biskut kering..hai bulan2 puasa ni tengok anak makan biskut 4 segi pun mama tertelan ailio..haiii teruk sungguh mama ni hahaha. Ok mama nak rehat..tudia boleh lagi baring-baring kat rumah mentua..kikiki sikit lagi membuta.

Wassalam

Wednesday, 31 May 2017

mencium bau syurga

Assalamualaikum....

Jumaat lepas rehat panjang dapatlah mama pergi cium bau syurga nih. Pergi berdua je mama dengan kawan mama sebab yang lain semuanya ada hal sendiri ye lah kan rehat panjang semua dah plan apa nak buat, lagi pulak sabtu puasa kan. adaa juga yang sibuk menyelesaikan tugas. Takpe berdua pun rancangan tetap diteruskan.

Pertama mama dan ayu pargi ke seksyen 19, mencium bau syurga yang pertama. walaupun dah pernah pergi rumahnya tahun lepas tapi tersilap juga masuk lorong ahahaha..biasalah masa pergi tu mama co-pilot je kan, memang ada chance la nak lupa ni, kalau mama yang drive confirm ingat jalannya, tapi tak takpe dalam ingat-ingat lupa tu jumpa juga la.

Ehhh...tenang sangat aqeela tidur ni


Inilah bau syurga yang mama nak cium tu aqeela hayfa nama diberi..sekuntum bunga dalam family, yang atas ada 2 orang abang, baik je masa mama sampai tu, tidur je mungkin kecik lagi agaknya tu, tak sampai sebulan lagi usia aqeela ni. pipi pau tu geram je mama nak cubit-cubit tau. Bila tengok baby bih rasa damai je hati..macam nak je menambah lagi..ehhh hahaha. Lepak-lepak sekejap teruskan perjalanan ke seksyen 24 pulak.

Hai mujurlah rumah kedua-duanya tak jauh sangat jadi rehat jumaat yang agak panjang tu dapatlah dibahagi untuk berkunjung ke dua buah rumah. seksyen 19 dan 24 pun agak dekat juga, jadi mudahlah bagi kami untuk ke sana. pun sama kali ini terlepas simpang jugalah kami sebab tak pasti rumahnya sebelum atau selepas sekolah, sebagai co-pilot mata mama ni kena alertlah kan. mujurlah nampak bangunan yang hendak dituju itu. buat pusingan dan terus ke destinasi.

Mengah juga hoiii mama ni dah lama tak panjat tangga, naik tingkat 4 pun dah semput. Sampai rumah adik mama yang sorang  macam nak mintak oksigen hahaha teruk sungguhlah.

Eee...pipi pau tu geram je menengoknya tau


Inilah maisarah..amacam terpacak tak rambutnya? hehehe dalam gambar nampak bulat je badannya tapi realiti orangnya halus je, tapi pipi tu memang tembam okeh dan rambut memang lebat dan terpacak, geram je mama tengok, lepas tu muka dia tu asyik tengok ibu dia macam tak puas hati je, kenapa maisarah tak puashati ye acik datang ganggu? hehehe...Akhirnya tercapai juga hasrat nak mencium bau syurga.

Ada seorang lagi adik mama yang baru bersalin 2 ramadhan hari tu, itu lagi hebat kisahnya tak sempat sampai hospital, sempat sampai KK kapar je, sampai kk pun tak buka lagi sebab pagi sangat, mujur ada sorang nurse disitu, bersalin dalam kereta je, kalau nurse takde mau suaminya yang sambut baby. apapun syukur alhamdulillah semuanya selamat. dapat baby boy. Alhamdulillah adik-adik mama ni semuanya dimurahkan rezeki anak. dan dimudahkan urusan bersalin.

Minggu ni inshaAllah nak balik kampung pula, disamping nak berbuka dengan keluarga dikampung nak cium bau syurga lagi..adik ipar mama yang bersalin hari tu, mama tak tengok lagi babynya. InshaAllah kalau takde apa-apa aral esok baliklah kami ke kampung. Saja mama ambik cuti 2 hari dapatlah lama sikit dekat kampung. Nanti tunggu raya pulaklah baru nak balik, Ok tak sabar nak jumpa Muhammad Adwa Khalish pulak.

Wassalam.


Siapa nak jaga kita bila kita dah tua?

Assalamualaikum...

Ada orang dia susah hati kerana belum bertemu jodoh.
Difikirkannya siapalah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti

Ada orang, dah berkahwin tapi belum punya anak,
pun terfikir siapakah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti

Ada orang, ada anak tapi hanya seorang, pun terfikir
kalau dia kerja jauh siapalah yang nak jaga aku nanti

Ada orang, anaknya semua lelaki, juga terfikir,
siapalah yang akan jaga aku nanti, mahukah menantu perempuan jaga aku nanti

Ada orang, anaknya semua perempuan, sama juga
terfikir kalau semua tu nanti ikut suami masing-masing
siapalah nak jaga aku nanti

Apa masalah kita sebenarnya?

Kita letakkan masa depan kita ditangan manusia
ditangan anak, ditangan suami

Walhal yang jaga kita itu Allah.

Berapa ramai orang yang anaknya ramai, cukup nisbah lelaki perempuannya,
namun masih terabai hidup bersendirian dirumah usangnya
sehingga meninggalnya juga seorang diri

Berapa ramai juga orang yang tidak bertemu jodoh,
namun pada usia 60 70 80 masih sihat, boleh urus diri jauh lebih baik
daripada orang yang usianya baru jejak 50-an namun sudah sakit lutut,
jalan bertongkat walau anak-anak ada disisi menjaga

Itulah kita kata rezeki dan rezeki itu hak Allah..yakinlah...
Jangan runsingkan kerja Allah
Runsingkan kerja kita yang asyik tak siap-siap ni

Jangan runsing belum bertemu jodoh
jangan runsing belum ada zuriat
jangan sedih hanya kerana beranak seorang.
jangan kalut kalau hanya ada anak lelaki
jangan cemas jika hanya ada anak perempuan

Lebih dari itu jangan takbur sangat kita ada jodoh, anak ramai, cukup laki dan perempuan

Jangan pertikaikan eh nanti tua siapa nak jaga kau,
Kita sendiri pun belum tahu nasib kita nanti

Masa depan kita sentiasa ditangan Allah
Dan Allah itu adil
Setiap orang akan dapat apa yang dia layak dapat

pendek kata,
Allah ada..jangan takut

Hasbunallahu wa ni'mal Wakil.

Perkongsian dari seorang sahabat...ya adakalanya mama begitu juga, tua nanti siapa yang akan jaga mama? terlupa mama.. pergantungan yang sebenarnya hanyalah pada Allah.

pic pinjam pakcik gugel je..

Ya Allah bukakanlah hijab kepadaku untuk mampu melihat setiap kebaikan pada kejadian takdirMu

Wassalam

Monday, 29 May 2017

Basikal bunga coklat

Assalamualaikum...

Minggu lepas khamis malam Adrien bagitahu mama jummat besday mualimah aminah "yen nak bagi hadiah" kata adrien.aah sudah mana mama nak cari hadiah pulak? Dalam waktu yang ada lepas anak-anak balik mengaji bergegas mama ajak mereka keluar pergi cari sesuatu untuk diberikan pada mualimah, idea mama dah ada tinggal nak cari barang je.

Sampai dikedai ingatkan mama nak la beli barng yang mama dah fikirkan tu, rupanya adrien punya idea tersendiri dia tunjuk dekat mama apa yang dia nak, mama tunjuk benda lain dia tetap tak mahu, nak juga barang yang dia nak. Budak adrien ni memang tetap pendiriannya ok. En.azmi pujuk suruh beli benda lain pun dia taknak. Akhirnya mama belikan juga apa yang dia nak teruss senyummm...geram je tau tak.

Balik rumah mama buatlah apa yang patut dengan barang yang dibeli tu. Puashatilah adrien tengok hadiah yang bakal dibagi pada mualimahnya tu dah siap. Mama pun tak tahulah ok ke tidak, hentam sajalah..janji adrien gumbira. Asyiklah tersenyum tengok hadiahnya tu. Pagi pergi sekolah mama hantar dan terus letak atas meja mualimah. Takut pula jika adrien pegang nanti habis berterabur semua barang.


Inilah rupanya hadiah yang dipilih adrien. Basikal dengan sebakul gula-gula dan bunga. Mama pun tak pandai nak buat apa, ingat nak buat jambangan bunga coklat tapi ini yang dipilih adrien, jadi buatlah apa yang boleh. Konon-konon dah kreatif sangatlah mama ni kan..heheh oklah janji adrien gembira. Harap mualimah aminah juga gembira terima hadiah dari adrien ni.

Wassalam


Ramadhan kedua

Assalamualaikum...

Alhamdulillah abg adam masih bersemangat untuk berpuasa, walaupun berpuasa ada makna...hehehe katanya kalau abg puasa penuh mama kenalah beli barang yang abg nak. Tengok tu saja ja dia kan. Takpe..takpe..kalau abg puasa penuh mama belikan untuk abg ye. Kalau tak penuh takde la.

Mama keluar berdua dengan ibu pergi beli langsir tinggal anak-anak dengan en.azmi. Dapatlah mama beli langsir dengan tenang dan boleh juga tanya-tanya pendapat dengan ibu, mana yang sesuai untuk rumah mama tu. Beli yang murah-murah je, day curtain untuk sliding door masih takde..heheh dah berbulan ye langsir mama gitu-gitu je. Takpela buat pelan-pelan yang mana boleh. Balik dari nagoya terus gigih potong langsir,paksa en.azmi buka langsir nak ukur. Alhamdulillah..cukup langsir yang mama beli siap extra lagi boleh buat untuk pintu bilik. Hantar jahit tepi nanti bolehlah mama operasi menjahit pulak.


Lepas potong langsir, mama beroperasi didapur. Permintaan en.azmi la ni, suka kuih lama-lama, jadi isteri mithali ni merajinkanlah diri membuatnya. Menu kuih semalam kuih lopes. Mama pun suka sebenarnya, arwah mak mama rajin buat kuih ni jadi mama ingatlah juga macammana nak membuatnya. Cuma kat rumah takde daun pisang tak bolehlah nak bungkus dalam daun pisang, mama cuma letak pulut dalam tupperware je, nak makan potong la jadi 4segi, kalau tak bulatlah kan. Takpe la yang penting sedap hahaha..anak-anak pun suka. Anak-anak.mama ni suka je makan kuih lama-lama ni.

Sementara mama memasak en.azmi pula menyiapkan kerjanya, membuat kemasan pada rak yang dibuat sebelum ni. Rak garam kunyit mama tu la hehehe. Buat simple-simple je janji nampak kemas ruang dapur. Itupun mama buat sikit-sikit jugalah sebab tak suka juga tengok dapur bersepah. Barang banyak tapi mama belum ada kitchen kabinet baru ada table top jadi nak kemas barang tu susah juga la takde ruang menyimpan. Mama kalau bole semua barang nak sorok bagi nampak ruang kosong dan lapang je.


Macam ni je lah rupanya ha...dekat botol minyak tu kalau letak pengadang macam lebih ok sikit rasanya tapi takpelah dah ok juga tu. Ini idea mama la nak buat macam ni. En.azmi yang menukangnya. Alhamdulillah nampak kemas sikit dari sebelum ni. Gambar sebelum takde la pulak ye. Konsep warna kat dapur mama hijau sebab table hijau. Jadi gigih juga la cari barang warna hijau, sajalah nak suka-suka dapur sendirikan pada hal hati.geram je bila tengok warna pink, takpe kali ini mama ubah dari kebiasaan warna yang mama biasa guna. Kita guna hijau bagi nampak tenang sikit.

Dua hari dah berjaya tanpa bazar ramadhan. InshaAllah akan diteruskan hingga hujung ramadhan. Kata en.azmi kena berjimat. Ye lah kalau.pergi bazar itu nak beli ini nak beli semua rasa nak beli, darikan membazir baik kita jangan jejak langsung. Ikut apa yang ustaz cakap hari tu. InshaAllah walaupun memasak kita jangan lepaskan peluang untuk berdoa sebelum waktu berbuka tu ye..Mama pun masak yang simple-simple je, asalkan kenyang ok lah. Pernah juga dulu makan buffet bayar beratus anak-beranak tapi makannya tak seberapa ye lah nak banyak manapun yang boleh kita makan, terkejar nak solat lagi. Jadinya rentikanlah berbuka macam tu. Eh ni mama ye...lagipun teringat ustaz yang ceramah minggu lepas bagitahu dari bayar beratus nak makan buffet ramadhan, baik duit tu diguna untuk bagi pada masjid untuk sedekah pada orang yang berpuasa, lebih besar ganjarannya. Ini ustaz kata bukan mama kata ye, mama share je. Tapi kata ustaz tak salah pun nak berbuka secara buffet tu, pilihan kita.. Jangan kecam mama tau.

Oklah mama berhenti dululah ye..maaf andai tersalah kata

Wassalam

Saturday, 27 May 2017

Pertama ramadhan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah lepas 1 ramadhan, moga terus diberi rezeki untuk berada didalam bulan ramadhan ini. Alhamdulillah juga hari ini abg adam berjaya puasa penuh, walaupun penuh dengan dugaan dari adik-adiknya. Mudah saja abg bangun sahur bila mama kejut. Lepas sahur terus mandi dan mengaji sementara tunggu.subuh... Alhamdulillah moga abg istiqomah.


Adelya tengoklah tu, maunya keimanan abg tak tercabar dah la makan kat sebelah abg, lepas tu tanpa rasa bersalah dia tanya abg nak tak? Terkulat-kulat abg memandang. Mama suruh abg bersabar saja. Adrien awal-awal lagi dah cakap tak mahu puasa. Memang jujur budak sorang tu. Takpelah mama tak paksa pun, nanti kita cuba ye adrien.


Abg senyum dalam kesabaran. Ada juga abg mengadu dahaga sebabnya dok pergi bermain di taman. Mama dah pesan jangan bermain do taman, cuaca panas maunya tak dahaga. Mama pujuk jugaklah sebab rasa rugi pula nak buka bila dah pukul 6. Termakan jugaklah abg dengan pujukan mama. Sambil tu bagi layan youtube sekejap, bagi terlupa rasa lapar tu..hehehe kira aci lah kan. Makngah pun dah cakap kalau puasa penuh duit raya dapat double...haa mesti banyaklah kalau double tu.


Walaupun puasa tetap rajin menolong mama didapur. Hari pertama buat buah melaka. al-maklum cuti hari ni bolehlah nak buat kuih kan. Kegemaran en.azmi nih. Harapnya esok abg dapat berpuasa penuh lagi. Bukan sebab ganjaran tapi sebab abg nak buat tapi ye lah macam mama kecik-kecik dulu la puasa sebab nak dapat duit raya lebih tapi bila dah besar barulah niat tu berubahkan. Apapun puasa ini sebab nak.dapat ganjaran dari Allah. InshaAllah satu hari nanti abg faham sekarang pun abg tahu sebab nak dapat pahala. Kalau abg tak dapat penuh sebulan pun tak apa, asalkan abg dapat juga berpuasa.

Wassalam

Friday, 26 May 2017

Marhaban ya Ramadhan

Assalamualaikum...

InshaAllah dalam beberapa jam lagi kita akan bertemu ramadhan,moga dipanjangkan usia kita untuk bertemu dengan ramadhan. Sudahkah kita mempersiapkan diri kita untuk bertemu ramadhan? Sejak bila kita persiapkan diri? Kalau nak kahwin setahun kita buat persiapan kan, untuk ramadhan bila persiapan kita?

Moga ramadhan kita lebih baik dari yang sebelum-sebelumnya. Bagaimana kita nak jadikan ramadhan kita adalah yang terbaik? Boleh kita cuba bermula malam ini, yang pertama kita perlu buat, jadikan ramadhan ini tanpa televisyen...simpan tv dalam stor hehehe sebab apa bila takde tv kita takde apa nak buat jadi kita hidupkan malam ramadhan kita dengan solat tarawih dan membaca al-quran. Ganjarannya sangat besar...

Ada 1 cerita..sekumpulan pemuda yang menziarahi kubur pada waktu malam, ada satu kubur sangat bercahaya. Esoknya pemuda bertanya kepada imam dan ajk masjid siapakah pemilik kubur ini, kata imam arwah hanyalah orang biasa, pemuda tadi tidak berpuashati mana mungkin orangnya biasa-biasa sahaja sedangkan kuburnya bercahaya luar biasa, pemuda bertanya dimana rumah arwah dan berkunjung ke sana. Kata isteri arwah, suaminya seorang lelaki biasa yang buat amalan biasa sahaja, cuma 1 arwah suaminya tak pandai baca al-quran tapi setiap malam selepas solat arwah akan membuka al-quran dan akan menunjuk setiap baris ayat al-quran sambil berdoa dan menangis, berikanlah aku syafaat dari al-quran ini ya Allah. Walaupun tak tahu membaca al-quran san hanya menunjuk setiap baris sahaja, tetapi arwah telah khatam al-quran beberapa kali. Amalan inilah yang membuatkan kuburnya bercahaya luar biasa, jadi kita...nikmat Tuhan yang manakah hendak kita dustakan... Marilah kita hidupkan ramadhan dengan al-quran.

Dah simpan tv dalam stor, kita cuba pula untuk tidak ke bazar ramadhan. Kerana kita tak pasti keadaan orang yang menyediakannya, katanya ustaz jangan tengok apa yang dijual tapi tengoklah pada siapa yang menjual. Jangan beli dari tangan-tangan yang tidak takut dengan Allah, jangan beli dari orang yang tidak menutup aurat, jangan beli dari orang yang tidak solat. Kita berpuasa menahan lapar akhirnya kita berbuka dari makanan orang yang tidak taat pada Allah. Ustaz kata lebih baik berbuka dimasjid, yang sediakan makanan adalah ajk surau, disamping kita tahu siapa yang sediakan kita juga boleh ambil peluang untuk berdoa sebelum tiba waktu berbuka, sebab dikatakan sebelum waktu berbuka adalah waktu yang sangat baik untuk berdoa.

Maaf andai ada tersalah kata dan tersilap bicara, sedikit yang dapat mama kongsikan dari ceramah yang diberikan oleh ustaz sebentar tadi. Mama ambil sikit-sikit tak sempat pula nak salin laju-laju. Dikesempatan ini juga dengan ramadhan yang bakal menjelma mama mohon ampun dan maaf dari kawan-kawan semua andai.ada penulisan mama diblog atau komen mama diblog kawan-kawan membuatkan kawan2 terguris hati, maaf dari mama ye..

Adik-adik ajak wefie sebelum ceramah...layannn hehehe

Selamat menyambut ramadhan, selamat bertarawih dan semoga kita dapat tingkatkan amalan

Wassalam

Thursday, 25 May 2017

Princess

Assalamualaikum...

1 hari lagi inshaAllah kita akan bertemu ramadhan, moga dipanjangkan usia kita untuk bertemu ramadhan. Sudah buat persiapan untuk bertemu ramadhan? InshaAllah moga semua dah siap ye. Banyak persiapan yang perlu mama buat nih. Moga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya.

Okeh...ada anak perempuan seorang walaupun ganasnya bukan main, tapi manja sangat budak sorang tu. Walaupun ganas tapi kalau tengok barang warna pink mesti dia nak dan cakap barang tu dia punya. Ini dok cakap nak basikal pink, tapi belum dapatlah mamapapa sediakan sebabnya kalau nak beli kena beli sekali 3. Kalau beli 1je mesti akan berebut, nak beli sekarang memang takde bajetlah pulak. InshaAllah mama dah bagitahu lepas raya baru beli, kasi bernafas dulu kikiki.

Mama kesianlah dekat anak-anak tu sebab anak-anak jiran semuanya ada basikal. Pernahlah adelya masuk rumah muka sedih je, mama tanya kenapa? "Dorang semua ada basikal yaya je takde" sebenarnya dia ada 1 basikal yang pakjang bagi sebelum ni tapi dah patah basikal tu..ye lah adrien pun dok pulun naik jugakan. Sabar ye anak-anak sikit je lagi ni haa bajet cukup je mamapapa beli, sikit je lagi duit tabung nak penuh kikiki..nak beli 1 je dulu memang tak boleh sebab memang mereka berebut..aishhh

Hari tu jalan-jalan cuci mata,mama nak beli barang rumah sekali ternampaklah payung bersusun ditepi tangga kedai tu, nampak warna pink terus adelya teruja tapi en.azmi tak bagi beli yang tu sebabnya plastik dah terkoyak, mama pun rembat je lah payung lain warna hijau sebab ternampak gambar princess pada payung tu. Adelya memang taknaklah sebab hijaukan, mama buat pekak je, meraunglah member ni. En.azmi terus je bawa kereta, sampai nursery bunga mama buka payung yang dibeli, bersinar terus mata adelya.


Maunya tak bersinar mata bila nampak princess keliling payung tu, suka teruslah walaupun warnanya hijau yang penting ada princess banyak..hehehe jiwa gigirl sangat nih.


Tengoklah tu gembira sangat. Itu pakai baju taska lama rindulah tu dekat tecer-tecer, selalu disebut-sebut nama tecer. Mama pun belum ada masa nak bawa anak-anak jumpa tecer dekat taska lama. Banyak jasa tecer-tecer kat taska lama tu.

Adelya ni pun dah tak sabar nak sekolah, bila orang tanya dia cakap dia dah sekolah dekat pasti hehehe..sabar ye adelya tahun depan yaya sekolah ye, tak lama lagi dah. Dekat rumah pengasuh dialah yang jadi kawan borak dengan pengasuh. Kadang mama pula jadi malu dengan mulut potpet dia tu.."ee...perut ibu besar, perut mama saya kecik je" "besarnya lutut ibu,lutut mama saya kecik je" ya Allah malu mama tau tak, tapi pengasuh gelak-gelak je. Ni nak kata mama kering ke apa ni???

Dekat taman dah 3 hari bila tengah hari je black out, yaya pun membebel la "kipas rumah ibu ni asyik rosakk jee, kipas rumah saya elok je,jomlah pergi rumah saya" adehhh yaya ni, takde letrik memang la kipas tak pusing, kalau pergi rumah kita pun kipas tak pusing jugakla hahaha. Yaya pun mama tengok berani sikit rajin menegur kawan-kawan, jiran-jiran pun dia rajin tegur. Mengaji pun alhamdulillah rajin pergi, huruf pun dah kenal, baca pun dah boleh, legalah mama dekat rumah pun rajin nak baca kadang suruh yeyen ajar,kadang mama,kadang papa. Kuat menyepah barang pun dia jugak,kuat buat hal dengan abang-abang pun dia jugak,selalu dia dimenangkan oleh papa tapi kadang kena juga hanger hehehe...walaupun geng mama tapi anak manja papa nih.

Wassalam

Wednesday, 24 May 2017

Makan-makan sampai fengsan

Assalamualaikum...

Hari ini ada makan-makan sempena menyambut ramadhan yang bakal tiba nanti. Alhamdulillah syukur dengan rezeki makan yang Allah bagi, moga ada rezeki juga untuk bertemu ramadhan kali ini. 2 hari lagi untuk bertemu ramadhan moga dipanjangkan usia ini untuk bersama menghayati ramadhan.

Kali ini kami tidak tempah kami buat secara pot luck sahaja. mama bawa rendang kerang, walaupun pada mulanya rasa macam tak jadi dah nak bawaknya. semalam jenuh mencari kerang, akhirnya en.azmi jumpa yang frozen sebekas rm20, beli juga la dari takdekan. tapi bila tengah masak tu mama rasa macam tak puashati je, rasa macam tak fresh sebab tak pernah beli yang frozen, mulut dah muncung itik dah sebab nak marah, en.azmi kata ok je nih, mana ada berbaunya..sebal je hati mama.

Pagi tadi bangun iron baju, siapkan sarapan anak-anak, mama panaskan jugalah rendang kerang mama tu, dalam hati masih berfikir-fikir nak bawa atau tidak, tengok rendang macam tak best je, tapi mama masak juga lagi tambah itu ini. akhirnya bawa jugalah ke ofis, sampai ofis minta kawan tengok ok tak rendang mama tu, kawan mama kata ok je, barulah yakin nak letak dekat meja jamuan. dan alhamdulillah rendang kerang mama dah licin dulu, ye lah dah ko bawak sikit mahunya tak abis dulukan..hehehe

Inilah menu yang ada pada hari ini, Ya Allah nikmat sangat semuanya sedap-sedap, sampai tak tahu nak makan apa.


ini pemanis mulut, semua pun sedap juga dan manis-manis..semanis mama ehhh


Sudahnya ini yang mama makan..diet dan petua awet muda mama ahakss mudalah sangatkan. tengok makanan, sampai rasa tak tahu nak makan apa, ayam mama dah tolak tepi tak selera nak makan. nasi sesenduk je, ambik sambal jawa, bilis cili meletop, telur dadar, ulam-ulaman dan budu, sedap sangat, sudahnya mama ratah je pegaga cicah budu..pergghhh meletop-letop dalam mulut. Alhamdulillah syukur dengan rezeki makan yang Allah bagi hari ini, moga kawan-kawan yang memberi sumbangan makanan ini terus dimurahkan rezeki.

Jadi hari ini di ofis adalah acara makan sampai fengsann dari pagi sampai petang makann je sambil borak-borak hehehe.. Macam takde keje je kan. Sekali sekala kan bila ada majlis macam ni dapatlah merapatkan hubungan kalau tak tu dok diam buat keje masing-masing.

Wassalam

Monday, 22 May 2017

Coffe table

Assalamualaikum...

Cuti dua hari tak kemana pun kami. En.azmi ada bawa balik kayu palet yang tak digunakan lagi. apalagi banyaklah dapat idea apa yang hendak dibuat. berfikirlah mama nak buat apa. sebelum ni rumah memang takde meja kopi ingat nak belilah sempena raya sebab nanti nak letak mana pulak kuih rayanyakan bila tetamu bertandang.

Jadi semalam teringinlah nak buat sesuatu, tapi gergaji pula tiada nak pinjam dengan jiran malu pula sebab mesti nak guna lama, teruslah whatsapp ibi, tanya rumah dia ada gergaji tak? kata ibu ada..tapi diorang yang tiada dirumah..shopping baju raya di Banting, kata ibu lagi kalau nak ambil gergaji, kunci dia tinggal tempat biasa, kunci stor pun ada. apalagi bergegaslah kami ke rumah ibu..hehehe semangatkan. sekejap je 5 minit je ke rumah ibu, ambil kunci tempat biasa terus buka stor ambil gergaji.

Sampai rumah teruslah beroperasi, mula-mula kami buat rak untuk letak botol garam kunyit, buat simple-simple je la janji ada. kemudian buat meja kopi pula, jimat dah belanja tak perlu keluar duit untuk beli lagi. duit tu boleh digunakan untuk buat benda lain pula kan. siap rak garam kunyit. buat meja kopi pula. kali ini bukan mama yang gergajilah sebab en.azmi ada kita serahkan pada yang pakar, mama cuma bagi arahan je apa yang nak dibuat, bagi idea la...heheh. buat kerja sambil berperang dengan anak-anak, sempatlah kaki adelya dihempap kayu..hmmm itulah tak reti duduk diamkan. mujurlah tak teruk sebab lepas tu dah boleh berlari main di taman.



Inilah dia coffe table mama, simple-simple je, nanti nak tambah sikit lagi bawah tu, buat tempat untuk letak-letak barang, tunjuk dekat adik-beradik teruslah mommy pun berkenan nak jugak, en.azmi kata kalau nak boleh tapi bayarlah hahaha... Banyak lagi benda yang hendak kami buat, moga-moga menjadilah apa yang hendak dibuat tu nanti. Nanti nak buat meja kerusi untuk ruang santai dekat ruang parking pulak. ruang santai sambil tengok taman bunga mini mama..ecehhh kemain berangankan, InshaAllah...bendanya ada cuma tinggal nak buat sajakan. buatlah sikit-sikitkan.

Petang kononnya nak sambung buat lagi kerja-kerja menukang ni, en.azmi tengah tidur laju je adrien kejut

" cepat papa bangun kita nak buat meja karipap dengan meja donut pulak" terus mama dengan abang adam gelak hahahah...

"apa la yen ni nak buat meja karipap dengan donut pulak" kata abang adam.

Ye lah dah ada meja kopi katanya mestilah nak ada meja karipap donut pulak..hahaha

hailaaa kalau semua jenis kuih nak ada meja, penuhlah rumah kita dengan meja yen oiii...hahaha budak sorang ni memang tau ada je akal dia kan.

Lepas ni nak buat apa pulak ? tunggguu

Wassalam

Saturday, 20 May 2017

Nanti abang jeless

Assalamualaikum....

Semalam Adrien tunjuk pada mama kertas lukisan yang telah diwarnanya. Mama tengok mualimah bagi B. Tak kisah pun dapat berapa tapi mama sajalah nak tanya dia.

"Kenapa dapat B bukan A?"
"Yen taknak A"
"Laaa...kenapa taknak A?"
"Nanti abang bising-bising..jeles"

Hahaha...ada je jawapan dia kan, ingat abang nak jeles dekat dia la tu.

Di hari lain yang lalu..dia datang cakap kat mama.

"Yen nak makan kopiah"
"Aiii kenapa nak makan kopiah pulak"
"Yen lapar nak makan kopiah"
"Kalau lapar pun takkan nak makan kopiah kot"
"Yen nak kopiah ni" sambil tunjuk popiah yang mama buat wakaka...itu popia bukan kopiah la yen..hadoiii

Tadi elok mama dok potong sayur dia datang.

"Ni sayur teruk ye mama?"
"Laaa kenapa teruk pula"
"Ye la ni sayur teruk kan"
"Sayur mana ada teruk"
"Yen ni terung la bukan teruk" sampuk abg adam ahahaha, baru mama faham.. Teruk tu terung kakaka

Tadi makan mangga sebijik manis sebijik masam. Terus dia bagi teka teki dekat mama.
"Buah manis campur buah masam jadi buah apa?"
"Haisshhh mana la mama tau buah apa"
"Buah masam manis la.."dia jawab oiii geram je mama dengan budak sorang ni tau ada-ada je dia nak kenakan mama.




Yang abang adam pegang tu lah lukisan adrien warnalah. Sekarang ni lepas mandi je mesti taknak sikat rambut sebab katanya.. Yen kan dah botak tak payahlah sikat rambut hehehe.. Apa-apa je lah Adrien. Asalkan senang hati.

Wassalam

Friday, 19 May 2017

Berdebar ke mama

Assalamualaikum...

Minggu exam buat anak-anak..hmm berdebar ke mama? entahlah tak tahu nak cakap macammana, mama nak berdebar pun takde makna bila tengok anak-anak rilek je macam takde pape pun.

Adrien yang bersekolah di Pasti akan periksa selama 2 minggu, bermula hari ini. ada la mualimah bagi buku bawa balik untuk ulangkaji. ada juga surah-surah yang perlu dihafal. jenuhlah mama suruh membaca ada tak ada 5 minit membaca lepas tu bermain. Takpelah anak..kita tengoklah macammana nanti. Ini merupakan peperiksaan pertama Adrien di Pasti. mama hanya mampu iringi dengan doa sajalah. selama ni pun mama bukannya jenis memaksa anak-anak belajar..hahaha. Nak paksa macammana, bila disuruh ulangkaji biasanya mereka buat tak tahu, bila ada kerja sekolah baru buat itupun bila disuruh dengan susah payah, kadang tu abang adam yang disuruh untuk membuat kerja sekolahnya...aduhaii. Petang balik sekolah mama tanya macammana periksa? senang saje..semua yen boleh jawab kata Adrien. berbulu je mama dengar.

Kerja sekolah malas nak buat tapi pergi sekolah nak smart saja, hari jumaat lepas mama tersalah iron baju, sepatutnya hari jumaat baju lain tapi mama tersalah iron baju hari jumaat. Oh ya di Pasti hari Rabu pakai baju sukan sekolah hari jumaat pakai baju sukan pasti. mama tersilap hari jumaat tu teriron baju hari rabu. Pagi tu nak pakai baju Adrien kata ini baju hari rabulah mama, baru mama perasan,teruslah cari baju hari jumaat, jumpa tu terus mama bagi dia pakai, Tahu dia kata apa? "mama..iron la dulu, nanti kedutlah baju yen" kemainkan baju taknak kedut pada hal t-shirt je, ye lah mama ironlah sebab anak-anak tak pandai nak iron baju sendiri lagi dah besar sikit nanti mama ajarlah biar dorang buat sendiri hehehe..

Ahad lepas mama dok melipat kain 2 bakul, Adrien datang bertanya

"mama baju sekolah yen dah iron ke?"
"belum" jawab mama
"kenapa belum iron esok yen periksa"
"kalau periksa pun kenapa?"
"Ye la esok periksa kenalah iron baju nanti kedut"

Amboi kemainkan..baju taknak kedut sebab nak periksa, tapi buku taknak pulak dibacanya..ada-ada je budak sorang ni kan.

Petang semalam dengan gembiranya dia bagitahu mama periksa dah habis. Eh betul ke? Mualimah kata periksa 2 minggu, minggu depan untuk hafazan pulak. Dengan yakin Adrien kata dah habis siap berlari pergi ambil kertas periksa, wah cepatnya dah dapat keputusan, mama pun tengoklah kertas jawapan Adrien tu, senyum-senyum je dia


Amboi cantik kertas soalan periksa kaler-kaler lagi, seronok budak-budak nak jawab mama pun seronok tengok hehehe, tadika sebelum ni kertas soalan putih je. Markah Adrien macam mana? Cara-cara orang tak belajar apalagi mama nak harapkan,puas hati sajalah dengan markah yang Adrien dapat, syukur alhamdulillah..ini peperiksaan pertama Adrien di pasti kan. Akan datang boleh ditingkatkan lagi.


Semalam pun gembira tunjuk kat mama mualimah bagi hadiah katanya. Itu keychain penyu pink tu mualimah bagi. Hari tu mualimahnya bercuti ke terengganu. Bagus mualimah ni ingat semua anak-anak murid. Kadang bagi gula-gula. Adrien bercerita nampak betul dia gembira, alhamdulillah...anak gembira mama pun suka. Hilanglah debaran mama untuk adrien tinggal abg adam pulak tak habis lagi periksa.

Okeh sekarang berdebar sebab tak sampai lagi tempat dituju mama urusetia pendaftaran untuk perjumpaan dengan pengarah di ciast hari ini..7.30 dah ni tapi mama belum sampai lagi, ok perlu berhenti dah nak sampai, mujur ada yang drive hari ni, boleh sambung tulis entri ni.. Oke

Wassalam

Thursday, 18 May 2017

Simple Sunnah Rasulullah SAW


Assalamualaikum....

Sepertimana yang kita tahu Bulan Sya'ban adalah bulan selawat ke atas Nabi saw untuk tanamkan sayang dan cinta pada baginda, jadi barulah mudah bagi kita untuk mengikut sunnah Baginda. Di sini mama kongsikan sedikit simple sunnah Rasulullah SAW. Jom bersama amalkan dan mama juga tahu pasti ada yang dah amalkan, mama kongsi untuk ingatan mama.


*Simple Sunnah - 1*
1. Masuk tandas kaki kiri dan keluar kaki kanan.
2.Tutup kepala bila masuk tandas.

*Simple Sunnah - 2*
1. Kibaskan tempat tidur.
2. Permulaan tidur mengiring sebelah kanan.
3. Kepala menghadap kiblat.
4. Baca doa tidur.

*Simple Sunnah - 3*
1. Minum dgn tangan kanan.
2. Minum duduk.
3. Minum niat kerana Allah dan baca Bismillah.

*Simple Sunnah - 4*
1. Datang awal ke masjid.
2. Berjalan kaki ke masjid.
3. Berwuduk dari rumah.
4. Baca doa masuk dan keluar masjid.

*Simple Sunnah - 5*
1. Masuk tandas pakai alas kaki.
2. Buang air duduk.
3. Masuk tandas tak boleh lama2.
4. Jangan makan & minum dalam tandas.

*Simple Sunnah - 6*
1. Bangun tidur baca doa bangun tidur atau ucap syukur.
2. Kemas tempat tidur.
3. Bersihkan diri.

*Simple Sunnah - 7*
1. Masuk masjid kaki kanan keluar kaki kiri.
2. Jika ada sampah dalam masjid kutip dan buang.
3. Bila masuk masjid niat iktikaf, semua perkara yg di buat dalam masjid akan dikira sebagai ibadah.

*Simple Sunnah - 8*
1.Baca Bismillah sebelum memakai baju atau doa ringkas; Ya Allah, aku memohon dari engkau kebaikan dari berpakaian ini.
2. Bila memakai pakaian mulakan dgn sebelah kanan.
3. Melabuhkan pakaian.
4. Jangan memakai pakaian utk tujuan riak.
5. Memakai pakaian yg menunjukkan simbolik seorg muslim.

*Simple Sunnah - 9*
1. Sebelum tidur ambil wuduk.
2. Maafkan semua kesalahan org lain dan halalkan hutang piutang.
3. Jika mimpi baik bangun doa supaya dipercepatkan.
4. Jika mimpi buruk bangun buat isyarat ludah kekiri dan doa dijauhkan.

*Simple Sunnah - 10*
1. Pakai selipar kaki kanan dahulu dan buka dgn kaki kiri dahulu.
2. Beri salam 3 kali bila bertamu kerumah sahabat2.
3. Bila marah dalam keadaan berdiri hendaklah duduk, bila marah dalam keadaan duduk hendaklah berbaring hingga marah 2 hilang.
4. Bila marah ambil wuduk.

*Simple Sunnah - 11*
1. Tutup aurat ketika memasak.
2. Adun atau kacau makanan dari kanan ke kiri.
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air.
4. Ketika sedang memasak, perbanyakkan zikir dan menyebut kebesaran Allah (baik utk ibu yg ingin membentuk anak2).

*Simple Sunnah - 12*
1. Basuh tangan sebelum makan.
2. Makan buah dahulu baru makan nasi.
3. Makan secara berjemaah, makan dgn family lagi ramai lagi berkat rezeki tu.
4. Makan makanan yg ada dihadapan jangan capai yg jauh2.

*Simple Sunnah - 13*
1. Memotong kuku pada hari Jumaat.
2. Memperbanyakkn doa antara imam berkhutbah hingga Asar.
3. Mandi sunat Jumaat.
4. Memakai pakaian terbaik utk sembahyang Jumaat.
5. Memakai wangi wangian.

*Simple Sunnah - 14*
1. Makanan sunnah; susu, madu, barli dan kurma.
2. Makan bermula dari tepi kemudian tengah.
3. Hisap jari selepas makan (sunnah 3 jari).
4. Selepas makan terus basuh pinggan.
5. Puasa Isnin dan Khamis.

*Simple Sunnah - 15*
1. Baca Bismillah dan Alhamdulillah setiap kali sedutan.
2. Jangan gunakan cawan yg sumpik atau pecah.
3. Jangan tiup kedalam air panas utk sejukkannya.
4. Jangan minum dalam bekas yg besar seperti jug air dan botol yg besar.

*Simple Sunnah - 16*
1. Semaikan rasa ingin berjuang di jalan Allah SWT.
2. Berazam utk terus beristiqamah mempertahankan Islam.
3. Berusaha utk mendaulatkan Islam di setiap peringkat.
4. Jangan melangkaui arahan dan perintah Allah SWT serta sunnah Rasulullah SAW.

Keluarga sunnah idaman kita...

Semoga bermanfaat.

Wallahu a'lam...

Wassalam

Wednesday, 17 May 2017

Kari daging

Assalamualaikum...

Sebenarnya mama ni kan sebelum ni tak pernah pun buat kari daging, lagipun mama memang kurang sikit makan daging kecuali daging goreng kunyit je, itupun jarang-jarang makan, kalau ada ayam mama lebih suka ayam dari daging. Hari tu kenduri kat rumah jiran, ada kari daging, disebabkan takde kuah lain, makanya mama pun rembatlah kari daging tu beserta dagingnya, bila makan..eh sedap pulak dagingnya lembut je. kadang ada yang mama makan liat.

Hari tu en.azmi beli daging, kebiasaannya mama memang akan buat daging goreng sajalah. tapi hari tu rasa macam teringin sangat nak buat kari, bahan pun ada jadi mama pun buatlah kari daging campur kentang. Bau aroma kari tu memang menyengatlah..kikiki, mama masak ni berdasarkan ingatan mama dulu-dulu pernah tengok arwah mak masak kari (pernah tengok ye..bukan pernah tolong masak..mama bukan rajin sangat nak memasak dulu-dulu), harap-harap menjadilahkan. tak jadi pun nak buat apakan, makan je lah.


Inilah rupa kari mama tu bila dah siap, rasanya sedaplah bagi tekak mama ni rasa karilah tak rasa tom yam, kira jadilah kan..hahaha. cumanya takdelah rasa macam kari daging yang mama makan dekat rumah jiran tu, itu mama rasa guna rempah sendiri tu dari kelantan, ye lah gulai kawah kelantan rasanya guna rempah yang memang dibeli dari sana rasanyakan, sapa orang kelantan, betul tak mama cakap ni? so sapa ada rempah kari tu bagitahu mama boleh mama mintak sikit hehehe..terasa-rasa pulak tekak ni nak makan kari yang macam dekat rumah jiran mama tu, jiran mama siap import mak dan adiknya dari kelantan tu untuk masak masa kenduri tu tau..sedapp oiii.

Kari mama ni mulanya macam tak mendapat sambutan je tau...en.azmi ok memang makan, anak-anak memang tak mendapat sambutan. tapi lepas tu adrien tanya "apa tu mama?" " kari daging nak ke?" tanya mama, adrien menganggukkan kepala, mama beri sedikit untuk rasa, tengok adrien ambil adelya pun nak juga. lepas habis mereka minta lagi, kemudian minta lagi "sedaplah kari daging" kata adelya..wahhh ini sudah bagus, sudahnya dua beradik tu makan kari daging dengan berselera. gembira mama ok sebab dapat satu lagi menu yang anak-anak suka.

Malam tadi mama buat kari lagi, dengar je mama masak kari terus adrien nak makan nasi walaupun pada mulanya adrien kata tak mahu makan nasi. Makan nasinya sikit, makan dagingnya yang lebih, takpelah kan. Adelya yang demam semalam pun dengar mama masak kari terus ke dapur "yaya taknak nasi nak makan daging je" ok boleh saja. adelya makan kari daging je semalam. Demam pula anak dara mama tu masa ambil dari pengasuh petang semalam, tapi alhamdulillah dia takdelah merengek sangat. Adrien Adelya suka kari daging ayam goreng pun tak pandang dah kalau ada kari daging, abang adam? setakat ni abang adam tak berminat lagi dengan kari daging sebab bila dengar daging je, dia tak mahu cuba makan. ok takpe selera masing-masing berbezakan, macam mamalah.. masak je kari daging tapi yang mama makan kuah dan kentang je, dagingnya tak makan hahaha...aci tak? sebab mama nak gulai kawah kelantan juga..kikiki

Wassalam

Tuesday, 16 May 2017

Terima Kasih Cikgu

Assalamualaikum....

Selamat hari Guru buat semua guru-guru, semoga terus tabah dan sabar menjadi seorang pendidik. Abang Adam cakap nak bagi hadiah pada cikgu-cikgunya, mama ni pun takdelah idea sangat apa yang nak dibeli memandangkan bajet pun ciput sebab belum gajikan, apa yang nak dibeli tu kena sesuai dengan bajet yang adalah nampaknya.

Demi memenuhi hasrat anak mama pun sediakan jugalah sedikit hadiah untuk cikgu abg adam yang seramai 7 orang itu. Pemberian yang biasa-biasa saja itupun abang adam dah gembira sangat tak sabar nak bagi pada cikgunya. Adrien pun tak ketinggalan mahu juga beri pada mualimahnya, mulanya mama sediakan satu saja hadiah untuk mualimah kelasnya saja, tapi dikiranya pula semua mualimah yang ada. jenuh pula mama memikirkan nak buat apa dengan barang yang mama beli tu supaya cukup untuk semua cikgu.

Takde apapun yang mama beli sekadar pen dan marker pen serta liquid paper (yang ini ada dalam box stationery mama yang belum digunakan) jadi kita gunakan saja untuk lengkapkan hadiah untuk diberikan kepada semua cikgu anak-anak. Orang kurang kreatif jadi hasilnya takdelah kebabom sangatkan, harap cikgu berbesar hatilah menerimanya. Hajat hati mama ni nak lah juga bagi barang yang best-best tapi itulahkan bajet pula tak mengizinkan, mungkin tahun depan mama kena siapkan bajet awal-awal untuk hari guru. seronok sebenarnya bila dapat sediakan sesuatu untuk orang yang telah berjasa kepada kita ni walaupun kecil je benda tu kan yang penting ingatan.

keterujaan 3 beradik..abaikan bantal busuk Adrien itu

Bukan main gembira masing-masing tu, ada budak tu dan-dan mengamuk nak bagi hadiah dekat cikgu jugak pada hal dia tak sekolah lagi, terus lepas tu pergi dekat papa dia " papa..yaya nak sekolah pasti esok" tengok tu betapa gembiranya nak bagi hadiah dekat cikgu terus nak minta masuk sekolah. mama cakap tahun depan yaya sekolah mama buat juga hadiah untuk yaya bagi pada cikgu. terus dijawab lagi " yaya nak satu ni nak bagi pada acik ct(pengasuh dia)" hehehe macam-macam dia kan. ok nanti mama cari sesuatu untuk yaya bagi pada acik ct ye..

Ini sajalah yang mampu mama sediakan...

Ini je lah yang dapat mama sediakan untuk cikgu anak-anak, harap-harap cikgu gembira menerimanya. Itu je idea yang mampu mama perah untuk jadikan pen-pen itu lebih menarik sikit, sikit je lah menariknya, sebenarnya banyak lagi idea mama, tapi tu lah kan, setakat ini itu je yang mampu mama buat..hehehe. Mama ikat 2 batang pen dan sebatang marker pen dengan ribbon, kemudian gunakan stick yang mama beli dekat diy tu untuk lekatkan ucapan hari guru.



Ini yang asal mama buat tapi terpaksa diubah dan diagihkan kembali kerana ada pertambahan hadiah yang perlu diberi pada cikgu. Pen 2 batang dan 1 marker pen berkaler-kaler. kebanyakan barang pun sudah habis sebab rehat tu mama tengok ramailah ibu-ibu yang membeli pen dan marker, pastinya untuk hadiah hari guru jugakan. Pen dan marker ni mama rasa memang akan digunakan oelh cikgu jadi kita beri saja pen kan. nak membuat kek seperti sebelum ini tak sempat pula mama. Jadinya ini sajalah.


Wassalam

Monday, 15 May 2017

Bestnya bau syurga

Assalamualaikum...

Sedang mama berehat-rehat melihat bunga di taman(ewaaahhh macamkan banyak sangat bunganya tu kan) telefon berbunyi menandakan mesej masuk. mama menoleh seketika. Eh banyak pula mesej masuk ni, ada kawan yang bertanya perihal bunga. dekat status whatsapp tu mama letak gambar bungakan. kawan bertanya dimana mama beli pokok bunga tersebut.Kebetulan berhampiran taman mama ni ada nursery bunga jadi disitulah mama membeli, geram tengok bunga cantik-cantik.

Terpandang satu nama yang dah lama mama tak berhubung, kawan lama ni sama-sama lapor diri masa tahun 2000 dulu. Kawan mama ni masa masuk kerja dulu dah kahwin, muda lagi pada mama. dia pjj masa tu, Ingat lagi masa dia pregnant mama lah yang hantar dan ambil dia pergi check up dulu-dulu. Seronok je..lepas tu suaminya berpindah ke sini, kami masih rapat, pergi dan balik kerja berulang dari keramat ke shah alam.

Kemudian dia berpindah ikut suami pula, dah lama tak berhubung, semalam dia whatsapp mama bagi gambar anaknya..yang ke 5 katanya dah 38 hari, yang terakhirlah katanya sebelum umur 40, pada hal lambat lagi dia nak 40 tahun. Alahaii...comelnya anak yang berbau syurga ini. Dalam bulan ni saja mama banyak dapat berita kawan-kawan dapat baby. dekat ofis mama ni satu seksyen 2 orang dapat baby, dua-dua baby girl..memang ditunggu-tunggu tu sebab kedua-duanya dah punya anak lelaki. alhamdulillah dah dapat gigirlkan..sorang nama maisarah, sorang aqeelah hayfa.

Selepas tu mama dapat anak saudara pula...adik ipar mama, adik en.azmi dah selamat melahirkan anak sulung secara pembedahan. dapat boboy..yeayyy betul tekaan mama heheheh, tapi mama tak balik tengok lagi, mereka berada dikampung. bukan tak teruja nak tengok anak buah baru,seronok weh cium bau baby tapi masa belum mengizinkan, InshaAlllah awal puasa cuti sekolah mungkin waktu itu kami balik, sekarang ni anak-anak dah sekolah memang kena tunggu cuti sekolahlah kalau nak balik kampung, lagipun dekat-dekat nak examkan, hari ni dah start exam untuk pasti, abang adam rabu ni exam, jadi kita tunggulah cuti sekolah nanti.

Comel sangat baby masing-masing, kawan mama tanya "hang taknak tambah ke?" hahaha..ikutkan hati tu memanglah teringinkan, baby siapa yang tak sukakan, siapa nak bau syurga ciumlah baby. tapi itulahkan banyak perkara perlu dipertimbangkan. usia pun dah semakin meningkat, badan pun makin tak larat. Cabaran menjaga anak kecil dalam usia 30-an ini, sangat-sangat mencabar dan sangat-sangat letih. Bukan merungut ye sekadar bercerita..tahun depan nak buka implan ni, tahun depan dah 40, jadinya mama rasa cukuplah dengan 3 orang ini, tapi ye lah semua pun rezekikan kalau Allah nak bagi Dia tetap bagi, kita punya rancangan Allah juga punya perancangan, perancangan Allah yang lebih baikkan.

anak-anak mama masa baby..terasa cepatnya masa berlalu


letak gambar anak sendiri je lah hahaha...nak letak gambar anak orang sebab tak minta izin jadi takut pulak nak letak gambar anak orang tanpa keizinan, nak minta izin letak diblog segan pula, nanti kawan tahu mama ada blog jadi tak perlulah, bukan apa kadang mama takut nak upload gambar anak orang ni sebab takut ibubapanya tak suka, jadi bila tak dapat keizinan baiklah jangan di up kan. Kita up gambar anak sendiri sajalah hehehe... apapun memang kalau ada baby, rumah akan terasa ceria sajakan.

Wassalam