Tuesday, 25 April 2017

Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist

Assalamualaikum....

Semoga kita semua sentiasa didalam rahmat dan redha Allah swt.





Syarat-syarat untuk sertai segmen "Seorang Syed Nak Bloglist!"

1. Anda haruslah mempunyai blog yang aktif

2. Follow blog  Seorang Syed 

3. Follow Google+ Seorang Syed 

4. Buat satu entry di blog anda bertajuk "Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!"

5. Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam bloglist Seorang Syed dan tulis short review tentang blog Seorang Syed (kalau nak tulis panjang pun no hal)

6. Jangan lupa letak banner segmen aku di atas dan back link kepada blog ini

tarikh tutup penyertaan 30 April 2017

Lama juga mama tak join mana-mana segmen ni sebab kekangan masa dan kemalasan gitu..hehehe tapi untuk adik syed ni mama gigihkan juga jari jemari mama ini menaip untuk join segmen yang dianjurkan sebab dijemput secara personal rasa macam terpanggillah mama ni untuk turut serta.

Mama ni nak review blog orang tak berapa pandai, tapi blog seorang syed ni, bila mama masuk memang sejuk mata memandang dengan warnanya birunya yang lembut tu, banyak info juga yang boleh kita dapat dalam blog syed ni, tak rugilah kalau terjah. Paling mama suka tengok hubungan syed dengan kakaknya tu..sweeett sangat. 

Seorang syed ni tak lama nak jadi cikgu dah, tak tahu lah posting kat mana tu ye harap-harap yang dekatlah dengan bonda tercinta nanti ya, takpe tak dapat posting negeri lain, ada la hikmahnya tu kan Allah nak bagi dekat dengan mak, selain berbakti pada anak murid dapat berbakti pada orang tua juga kan. Semoga syed terus berjaya dalam bidang yang diceburi ya...

Wassalam.


Sunday, 23 April 2017

Roti puri

Assalamualaikum...

Dari dapur mama pagi tadi, hari ni mama cuba buat roti puri memandangkan anak-anak.suka makan lempeng. Alhamdulillah..memang anak-anak suka,makan dengan sambal bilis.


Rupa roti puri mama, ok jugalah kejadiannya tu walaupun tak nampak macam puri kat kedai mamak tu kan. Itupun anak-anak selera makan.

Ok lah itu je nak.hapdate...mama nak bercanda ditepian pantai pulak.

Wassalam

Thursday, 20 April 2017

Cerita anak-anak

Assalamualaikum...

Lama rasanya mama tak cerita tentang si 3A tu siapa lagi kalau bukan Adam, Adrien dan Adelya.. fuhhh sekarang nih rasa macam makin kuat pula pakatan mereka tu. Senyap-senyap je tutup pintu siap berkunci lagi, main mainan dalam bilik, buka je pintu bilik,mama rasa nak pitam..bilik dah macam kapal karam. pulak tu ada je idea dorang ni setiap hari yang bikin darah mama mendidih..

Chef mama...nanti belajar masak pulak abang ye

Abang adam sekarang ni rajin pula nak tolong mama memasak kat dapur. Jadinya mama bagi saja Abg adam menolong, tolong yang senang-senang je macam potong bawang dan potong sayur, ada sekali tu anak jiran sebelah gelakkan abg adam sebab tolong mama didapur, tapi mujurlah abg adam jenis tak kisah diketawakan pun tak mengapa dia lagi suka tolong mama buat kerja-kerja dapur. Kadang tu dia nak juga tolong mama menggoreng ayam, mengacau gulai, tapi yang tu mama tak berapa nak bagi sangat sebab seriau aih dengan minyak panas-panas tu, dapur pun agak tinggi jika nak dibandingkan dengan ketinggian abg adam tu. Takpe abg kita buat slow-slow ye, belajar sikit-sikit dulu, mama dah cukup bangga dah bila abg tolong mama potong sayur.

Engineer kebersihan mama

Adrien pula, kadang-kadang nak menolong kadang-kadang buat tak tahu saja, tapi tugas utama Adrien sekarang sebagai engineer kebersihan, lepas makan malam mama kemas meja, cuci-cuci dapur pinggan kotor semua, kumpul semua sampah yang ada dan tugas adrienlah pergi buang sampah, ye segala sampah yang ada jangan dibiarkan didalam rumah sepanjang malam, kata orang tak elok, ada dapat perkongsian dari kawan-kawan mama berkaitan itu. Kadang mama tersilap panggil abg adam untuk buang sampah apalagi adrien mengamuklah "mama ni..yen yang buang sampahkan kenapa suruh abang" tu diaa..semangat dia kan, lepas tu abang adam pun marah juga la sebab katanya mama suruh abang, dah  berebut pula nak buang sampah, sudahnya mama suruh dua-dua pegang plastik sampah tu pergi buang..huhuhu

Tuan puteri mama.. Ini nak pegi mengaji pun nak pakai baju princess..feningg mama

Adelya lebih kepada pembikin kecoh dan suka cari pasal..apa yang abng-abang buat dia pun sibuk nak buat, kalau tiba-tiba dia dapat tolong mama angkat kain misalnya, lepas tu mulalah mulutnya tu bising bercakap " padan muka abang dengan yeyen tak dapat pahala seba tak tolong mama, yaya dapat pahala sebab tolong mama angkat kain" haaaa kau kemain ayat anak dara sorang ni, pendek kata kalau dia tolong buat apa-apa mesti dia padankan muka abang2 yang tak sempat tolong sebab tak dapat pahala katanya...hehehe geram je mama dengan mulut budak sorang tu. Tapi lega lah juga mama sekarang ni, ada yang menolong kadang baru cakap nak angkat kain, berdesup tiga-tiga keluar angkat kain..tak ke seronok tu. nanti-nanti kalau dah besar sikit mama cakap nak makan nasi goreng biar bedesup deme ke dapur buat nasi goreng, mama duduk goyang kaki depan tv layan citer korea hahaha..

Ingat dulu-dulu masa anak 2 adam dan adrien..anak pertama memang nak lelaki, anak kedua bajet nak perempuan...hahaha biasalah mama ni manusia biasakan kehendak itu mesti ada, nak pulak bila mommy bersalin dulu tahun yang sama dengan mama bersalinkan adrien, mommy dapat girl, jadi adik mama tu dah dapat sepasang, anak sulungnya lelaki. Mama pun berkobar-kobar nak girl pada hal naluri waktu tu mengatakan mama mengandung anak lelaki... kikiki apa ada hal, layan saja dan bila lahir pun memang boy la sebab tu kata orang muka adrien nampak lembut macam gigirl dah mamanya tingin girl waktu tu. Lepas tu en.azmi kata cukuplah 2 takpelah takde girl pun, mama apalagi sentap sorang2 hahaha.. Ye la kita pun nak juga ada gigirl baru ada geng. Satu hari tu berbincanglah dengan en.azmi kata mama kalau boleh nak sorang lagi mana tahu kali ni gigirl haaa kau siap bincang tu, jadinya mama serahkan pada Allah semuanya... Alhamdulillah rezeki kami Allah bagi yang ketiga tu gigirl.

Padan la dia sorang gigirl...manja sangat walaupun garang dan ganas kemain. Papa yang garang tu pun kadang dok ikut je peel anak dara dia yang sorang tu, kesayangan papa la tu. Pagi nak pergi rumah pengasuh pun nak papa dukung pada hal rumah pengasuh sebelah je, tetap taknak berjalan sendiri, hangin je mama. Kadang adelya buat perangai mama malas nak layan nak memujuk papa dia la yang tabah dan sabar memujuk..hihihi untung jugalah ada anak dara yang seorang tu.

Inilah anak-anak yang kadang mama berperang dengan mereka, kadang bermain bersama, kadang bermanja-manja, tak sangka sekejap je mereka membesar. Selagi mereka didepan mata ni cuba habiskan masa dengan mereka sebaik mungkin, bila dah besar nanti mungkin mereka tak selalu didepan mata mama ni, takpelah walaupun kadang2 mereka buat darah mama mendidih, asalkan mereka berada didepan mata mama ni cukuplah... Wassalam

Wednesday, 19 April 2017

Deko-deko dinding

Assalamualaikum...

hasil kerjatangan mama hari tu yang menggergaji kayu dan memaku akhirnya dengan bantuan en.azmi benda itu telah terlekat didinding, nak lekat didinding perlu bantuan supaya kedudukan tidak sengetkan. Dengan pertolongan en.azmi juga hasil seni mama yang senget hari tu pun telah dibetulkan kikiki...sakit mata ler tu tengok hasil seni isteri dia yang kreatif sangat tu, alaa...senget-senget itukan seni juga..



Haaa...ni je la rupanya, takdelah kebabom sangat hasilnya, tapi oklah tak kosong sangat dinding mama tu. yang sebelah dah berisi dengan kereta mainan anak-anak, sebelum tu kereta mainan anak-anak dah letak kat situ terus jadi hak mama..hahaha ucapan mama pada anak-anak "sape pun jangan kacau kereta ni, ini mama yang punya hahaha..." terus adrien bagi jelingan maut kat mama, kalau tak dorang terlompat-lompat nak ambik kereta tu hioih geram jee takut tercabut, yang kosong tu tengah fikir nak letak apa, kalau letak bunga dalam pasu kecik-kecik pun ok rasanya..hmm letak bunga poojaan hati mama lah. yang tu nanti mama cari bunganya.

Konsep rumah ni kayu-kayan..hahahaha konseplah sangatkan pada hal main hantam saja sebab itu je yang ada...meja kerusi kat ruang tamu kayu, meja makan kayu..semua kayulah takde pun sofa-sofa lembut duduk tenggelam vontot kat rumah mama ni ha. Duduk sakit vontot adalah sebab duduk atas kerusi kayu, nanti kena beli bantal kecik-kecik pulak la buat lapik...yang ini  berangan dulu, bila nak beli tak tau, tapi cadangnya sebelum raya..wahhh gitu nak jugak rumah cantik-cantik masa raya nanti kan...mana tahu ada yang nak bertandang.

Projek seterusnya nak buat langsir, langsir tu untuk letak dekat pintu nak ke dapur tu, supaya nanti takdelah orang nampak terus dapur mama tu..rumah mama ni boleh nampak terus ke dapur tapi sikit je la takde nampak dapur sepenuhnya, tapi mama rasa kalau letak langsir macam ok sikit, terlindung sikitlah dapur tu dan mungkin akan nampak cantik sikit..hahaha, mama je la yang rasa cantik, orang lain tengok nanti tak tahulah kan. kain langsir mama dah usha-usha dekat nagoya tu ha, ada dah yang mama berkenan, en.azmi pun tak kisah mama nak pilih yang mana, nanti buat lawatan kedua ke nagoya barulah mama beli. cadangnya nak jahit sendiri je langsir tu nanti. ok kita tengok nanti menjadi ke tidak.

itu je lah setakat ini idea mama untuk rumah kecik kami tu haaa...moga-moga berhasillah apa yang mama nak buat setakat ini, banyak dah ideanya ni cuma tunggu untuk direalisasikan saja..gitewww ayatnya...ok lah Wassalam...

Monday, 17 April 2017

Gadis dan jualan

Assalamualaikum....

Moga kita sentiasa dalam rahmat dan redha Allah swt..

Amboi tajuk dah nak macam lagu gadis dan bunga pulak,

berlenggang dia berjalan
si gadis desa yang manja
menuju dia ke kota
ditangannya berbunga
di hati penuh cinta...

eewahhh...tapi mama ni bukan gadis dan bunga,mama dan jualan. Kisahnya kelab sukan ofis mama ni ada sewakan meja sehari bayar RM5 untuk sesiapa nak berjualan, waktu jualan adalah pagi, sebelum masuk waktu kerja. Ok juga tu kan kelab dapat income, yang menyewa pun dapat pulangan. AJK kelab yang baru ni nampak banyak idea yang bau, bagus juga.

Hari ini mama dan kawan-kawan sajalah nak mencuba juga berjualan, sebenarnya aktiviti ini dah berjalan seminggu, tapi mama baru nak mencuba, ye lah fikir-fikir nak bangun masak pagi-pagi tu macam agak lemau la jugak, tapi baru-baru ni semangat tu ada, teruslah berbincang nak berjualan. sambil-sambil tu dapatlah buat income sikitkan. Sewa meja pun tak mahal RM5, share 2,3 orang pun ok sebab meja besar dan jualan pun buat sikit-sikit je.

Weekend lepas alhamdulillah dapat banyak juga order untuk chesse cake, semangat mama membuatnya, sampai terpaksa buat lagi sebab ada yang tambah order..syukur sangat-sangat, dah alang-alang ada order tu mama teruslah buat pek kecik-kecik untuk dijual dekat ofis. Jadi jualan mama hari ini spagetti meatball dan mango chesse cake, menu lain di meja kami, mee kari, cucur badak, kek batik, tiramisu, aiskrim dan aneka keropok...haaa banyak menunya. Dalam pada tu mama survey-survey juga apa makanan yang menjadi permintaan setiap hari...haaa lepas ni boleh buat apa yang menjadi permintaankan.

Pagi tadi dalam perjalanan ke tempat kerja dok bercakap-cakap dengan en.azmi lepas tu dia kata, buatlah kek tu lebih-lebih sikit nanti bila ada orang nak bendanya dah ada, tapi mama ni malas nak buat banyak-banyak bila ada order baru mama buat. Lepas tu dapat idea suruh en.azmi cari mana-mana kedai untuk letak chesse cake mama...hahaha dia kan pandai buat marketing, ha try la pulak buat untuk chesse cake isteri tersayang ni haa...mana tahu ada tempat yang boleh diletakkan hehehe.. atau boleh juga cari kot sesapa nak tolong jual..hehehe, haa panjang angan-angan tu.



Gadis dan jualan... rezeki Allah itu tetap ada, cuma atas kita nak berusaha macammana kan, doakan semoga usaha mama dan kawan-kawan berhasil ye, dapat tambah duit poket 10-20 ringgit sehari pun jadilah. Tengok hasil jualan hari ni macammana, nanti kita fikir lagi apa yang perlu ditambahbaik.

Wassalam.


Wednesday, 12 April 2017

Terus terang

Assalamualaikum...

Semoga semua sahabat sentiasa didalam rahmat dan redha Allah swt.

Kalau dulu mama ni jarang nak berterus terang nak-nak pulak kalau sesuatu yang hendak diperkatakan itu akan membuatkan orang berkecil hati. Pada halnya kadang tu orang tak berkecil hati pun kalau kita berterus terang, cuma sendiri je yang terasa macam tu. Ye lah kan kita ni lebih memikirkan apa yang akan orang kata nanti..oh bukan orang lain tapi mama lah.

Masa dapat pekeliling yang 24hb cuti hari tu berdentum-dentum mesej masuk, seronok kemain masing-masing bila dapat cuti ye lah, dapat 3 hari cuti sapa yang tak sukakan, nak lompat bintang rasanya. dok wasap-wasap dengan siblings tetiba mam buat cadangan ajak berkumpul ramai-ramai, mulanya ingat nak lepak-lepak rumah mama atau rumah ibu je ramai-ramai, tapi semuanya kata pergi pikniklah. gigihlah masing-masing bagi cadangan nak ke mana.

Puas berfikir..tapi semua cakap taknak yang jauh-jauh ye lah kan, nak kemana pun kena tengok bajet jugak, orang lain takpe lah tapi mama ni haa, bajet itu perlu ditengok jugak, konon nak lepak morib, kemensah pastu semua tak setuju, last mama cakap PD pun ok, sekali semua setuju, mula nak pergi sabtu ahad, tetiba ibu kata dia busy sabtu. Tapi kami nak ibu abah ada sebab dah lama dorang tak berkumpul jalan-jalan dengan kami yang lain. ibu kata kalau ahad isnin oklah. jadi kami setuju pergi ahad isnin. mujur juga pergi hari tu, mama lupa abg adam ada sukan 22hb tu. mommy pun lupa tadikanya pun buat sport day hari tu, so ok lah.

Semalam dapat wasap dari mil, kata nak buat kenduri 23hb ni..mama dah jadi serba-salah sebab mama dah plan nak berkumpul dengan adik-beradik pada tarikh tu. mama taknak keluh kesah mak esah lagi, tak mahu resah-resah dihati nak fikir bukan-bukan. walaupun berdebar-debar nak cakap tapi mama kena berterus terang, itukan lebih baik. Usia nak masuk senja ni lebih eloklah buat mama bercakap terus tak perlu berselindung, mama minta maaf sebab date tu mama nak bawa anak-anak berjalan. mama minta tukar date lain..tengok tu..siap minta tukar date tu hehehe.

Pagi ni mil wasap..bila mil wasap tu barulah lega hati mama ni haaa...ye lah jadi serba-salah jugakan sini keluarga sana pun keluarga, dua-dua perlu dijaga hatinya. lagipun yang plan dengan adik-beradik mama ni dah confirm dan bayaran pun telah dibuat, mama nak tarik diri pun tak sedap pula sebab mama yang ajak dorang cuti-cuti nih. So sekarang barulah senang hati mama ni...tapi sedih jugalah sebab tak dapat nak berkenduri dan merewang ramai-ramai, mesti seronok nanti, tapi takpelah kan, mesti ada rezeki lainkali...inshaAllah.

Jadi konklusinya di sini walau dalam perkara apapun berterus-terang itu lebih baik. walau hakikat yang akan kita terima itu nanti perit, tapi berterus teranglah.



ini haaa..hasil duduk rumah semalam, kayu lebihan buat pagar, mama boring-boring, ambik gergaji dan mula menggergaji..hahah dasat ngat mama, sambil bergaduh dengan adelya sambil gergaji sambil tu berfikir nak buat apa, akhirnya jadilah seperti diatas tu, walaupun mama nampak macam agak senget itu kayu anggaplah itu satu seni hahahah...mama inagt nak gantung kat dinding, satu tu memang nak letak frame gambar, 2 lagi tu mama tengah fikir apa yang sesuai untuk mama letak kat dalam tu...cer bagi idea sikit heheh..

Wassalam

Monday, 10 April 2017

Mati kutu

Assalamualaikum....

Mati kutu mama...jemu pun ada dah ambik cuti isnin selasa sebab nak balik kampung tengok tok operate hari ni, sayangnya ada aral pulak. En.azmi tak boleh bercuti sebab ada budak berenti dan ada barang yang perlu dihantar..hmm nak buat macammana, nak drive balik sendiri dengan anak-anak boleh je, tapi tak dibaginya.

Jemu tau dak cuti tapi tak buat apa2, jadi moh le membebel kat sini bagi reda perasaan gundah gulana mama nih sambil ditemani riuh rendah anak-anak. Petang semalam dalam bosan-bosan taktahu buat apa siaplah satu benda yang mama buat kat rumah ni.. Apa mama buat tu? Haaa nak mendeko-deko lah kononnya kan, nak tau ke apa yang mama dekokan tu? Kikiki takde apa pun sebenarnya.


Kononnya nak buat taman kat tanah sekangkang kera tu haa...eceh berangan je mama ni ha taktau menjadi ke idok, itu baru siap pagarnya, itu pagar tu dari bahan terbuang je tu, sebelum ni menyemak mata je sebab tak dibuang-buang sudahnya dapat idea buat pagar. Kata en.azmi nak tanam bunga seri pagi..hmm ok juga tu, mama lak nak cari bunga menjalar lilit kat pagar tu...ewahhh kemain berangankan.

Rumah jiran sebelah tu dah banyak pokoknya kunyit, daun kari semua ada. Jiran-jiran lainpun macam tu juga, tapi mama nak tanam bunga heheh..nak daun kunyit ke kari ke minta jiran sebelah hahaha sendiri nak tana m bunga pulakkan.oklah tu ye dak. Bunga menjalar apa yang cantik ye untuk ditanam.

Tapi nampak tak cantiklah taman mama sebab ada tong hitam tu. Oh yan tong hitam tu pemaju yang sediakan, tangki atas pun ada. Alkisahnya kawasan sini tekanan airnya tak berapa kuat untuk dapatkan cf pemaju kena sediakan pam air. Jadinya kat depan tu memang ada pam air yang dipam masuk tong hitam tu kemudian disalurkan ke tangki atas kira oklah pemaju sediakan ada taman lain kena beli sendiri pam dalam 2,3 ratus juga harga, kalau yang bagus lagi mahal la kot.

Jadinya kena fikirkan taman dengan bungaan yang boleh melindungi tong hitam itu. Dapat beberapa gambar dari makngah yang mencadangkan bunga yang menjalar untuk pagar itu hmm menarik gambar yang diberi tapi tak tahulah menjadi ke tidak mama buat. Moga-moga menjadi hendaknya.

Oklah nak sambung mrngemas. Dalam pukul 10 tok akan dibedah. Semoga Allah mudahkan segala urusan tok.. InshaAllah. Moga nanti anak-anak boleh balik tengok tok, kesian anak-anak mama tu..takpelah anak-anak belum rezeki kita nak tengok tok. Kadang dengar luahan anak-anak mama pun jadi sedih.. InshaAllah anak-anak satu hari nanti ya. Ok takmo sedih-sedih...jom tengok taman yang hanya ada pagar saja sambil berangan nak buat taman macam mana.

Wassalam

Friday, 7 April 2017

Achamm chicken chop

Assalamualaikum...

Hari tu lepak-lepak rumah ibu, makngah makdak pun ada. Ibu biasalah hari minggu malas nak.masak walaupun adik-adik datang rumah hangin jek tau, kita lapar dia tak masak hahaha nampak sangat adiknya lagi teruk..sayang dapur sayang beras takmo masak nak pergi makan rumah kakak.

Seronok juga duduk dekat dengan rumah ibu ni, kadang dok terfikir nak masak apa-apa tiba-tiba anak buah muncul depan pagar hantar kari kepala ikan, haa dah settle satu lauk jadi mama tambah je dengan.sayur dan telur dadar. Kadang anak buah datang bagi pizza. Kadang ibu datang ambil anak.makan chicken chop pastu siap bungkus untuk mamapapa lagi.

Hari tu sebab ibu malas masak makngah ajak makan diluar, kata ibu ada kedai chicken chop baru dibuka..sedap dan harganya pun murah rm5 saja..haa kalau macam tu kita pergi sajalah makngah belanja hehehe. Teruslah kami tuju kr situ mama pula singgah rumah dulu ambik tupperware yang nak bagi pada adik beradik. Kisahnya tupperware tu dah lama simpan dalam stor masa nak pindah dulu baru jumpa.. teruk betul..mama amik gambar bagi kat group terus semua nak cop. Mama ok je sebab mama tak suka pun banyak-banyak sangat sebab takde tempat nak simpan, rumah sekarang takde stor.

Haishh melalut cerita tupperware pulak mama. Okeh seperti tajuk entri itulah nama kedai yang kami tuju. Tuu diaa...meriah ramai orang siap tempat duduk ada khemah macam kenduri kahwin, orang memang ramailah.



Tengok tu senahagian je, kawasan memang luas dan nak tunggu makanan sampai pun agak lama juga la, air yang ada air-air biasa saja air buah memang takde ye, muncunglah anak mama yang sorang tu bila fresh orange yang disukai tiada..geram je mama tengok.macam nak diikat saja muncungnya tu, tapi mujurlah kali ni boleh dipujuk lagi sebab ramai-ramaikan pulak tu maktam siap belikan jam lagi.



Ini antara yang kami order chicken chop, meatball yang takde dalam gambar lamb chop, potato wedges...semua makanan harga rm5. Orang ramai dalam pukul 11 siapa yang datang nak order tu makanan dah habis. Apakata mama? Sedaplah makanannya makan ramai-ramai bertambah sedap, tapi sebab orang terlalu ramai taktahu la bila mama nak datang lagi. Oh ya dekat area rumah mama banyak kedai makan, setakat 1-2 pagi kalau kebulur malas nak masak tahap gaban bole lagi keluar cari makan hihihi tapi jaranglah mama buat macam tu..

Ok lah kedai makan ni area jalan kebun je, betul-betul.depan sekolah agama jalan kebun. Mari le cuba nak mama belanja mai la datang rumah hehehe...ok kalau ada salah eja tu mahap la ye jari mama tak runcing..

Wassalam

Tuesday, 4 April 2017

Yang dah lama ditinggalkan.

Assalamualaikum...

hobi mama ni dari dulu-dulu bacan novel, bukan setakat baca tapi beli jugalah. memang banyaklah koleksi novel mama tu dah boleh buka kedai buku kot. Sayangnya ada juga yang dah hilag novel-novel tu, bukan hilang sebab apa tapi sebab kawan pinjam dan tak pulangkan ada pulak tu novel yang tersimbah kari hehehe...mesti kawan tu baca sambil makan kari tu..

Banyak novel mama ni dari bermacam-macam penulislah tapi yang paling banya mama beli dan menjadi koleksi adalah novel norhayati berahim, tapi sekrang rasanya macam tak berapa banyak dah novel dari norhayati berahim tu. Sampaikan en.azmi pun tahulah penulis kesukaan mama tu dan tahu pula tu bila ada buku baru yang keluar. Pernahlah dibawanya mama ke kedai buku untuk beli buku baru keluaran norhayati berahim, sampai tak tahu nak pilih yang mana terus dia suruh amik semua, mama apalagi laju la ambik..hehehe, ada lagi tu bukunya yang mama rasa mama belum beli dan mungkin akan beli nanti.

Masa zaman sekolah-sekolah dulu mama suka baca novel dari ahadiat akashah..lagenda budak setan, balak blues, macam-macam lagilah novelnya, bacaan ringan dan novelnya pun takdelah tebal mana. satu lagi dari penulis zuraidah othman..why me? ada cinta dimatanya..penceritaan yang lucu dan membuatkan mama tersenyum je semasa membacanya tapi sekarang mama tak tahulah sama ada zuraidah othman ni masih menulis atau tidak. Buku-buku cerita ini ini memang mama beli dari zaman sekolahlah.

sedikit novel dari koleksi mama, banyak lagi sebenarnya nih



Ini koleksi mama dari 3 orang penulis tersebut, buku norhayati berahim tu ada banyak lagi tapi dipinjam dan tak dipulangkan...sedih sangat. Paling sedih novel Aalina karya A.Samad Said yang dihadiahkan oleh kawan mama turut hilang, bukan mama yang hillangkan tapi ada yang baca dan hilangkan, sedih mak nak, ada tak lagi jual novel salina tu ye, kalau ada macam nak beli je, mama suka bahasa dan gaya penceritaannya tu.

Sekarang ni mama rasa macam dah tak berapa best nak membeli novel bukan sebab apa sebab mama rasa setiap novel yang mama beli tu, ceritanya sama tapi jalan cerita dan gaya penceritaan je berbeza, watak utama hero heroin kawin paksa, suami kaya, perempuan miskin, ada pula watak penganggu lelaki dan perempuan...haaa macam sama je lah mama baca, sekarang ni drama kat tv pun macam sama diadaptasi dari novel, jadi macam tak berapa best pulak. Ini pendapat mamalah ye..Tak macam baca novel zuraidah othman tu, bukunya nipis je tapi cukup berkesan, buat mama tersenyum dan menangis walaupun hanya ambil masa 2 jam untuk habiskan sebab nipiskan, tapi penceritaannya best.

Tapikan sekarang ni, mama rasa macam nak beli je novel bila mama terbaca sinopsis novel pembancuh kopi mr.vampire dan drama pun ada tapi bukan kat astro la, pelakon yang jadi hero lak macam bagus je lakonannya jadi mama rasa macam nak beli je novel tu, tapi tengah berkira-kira jugalah nak beli ke tak hahaha...sebab ada dijual dekat pesta buku di pusat konvesyen shah alam tu, dekat dah dengan ofis tapi malas pulak nak menapak.. Doalah en.azmi baca entri ni kot-kot dia pergi belikan nanti..heheh

Wassalam

Monday, 3 April 2017

Rasa jauh

Assalamualaikum....

Dulu-dulu memang terasa jauh, masa survey-survey pun rasa macam nak tak nak je beli pada hal masa tu harga murah sangat, yang berkembar pun baru 160k tapi itulah kan kalau kata bukan rezeki kita tetaplah tak beli juga, tapi akhirnya rezeki kami tetap disini juga cuma di jalan yang berbeza. Alalh berikan kita rezeki pada waktu yang tepatkan. pegang pada itu sajalah.

Mula-mula nak mencari rumah dulu susah juga sebab harga rumah yang mahal, tak termampulah dek mama ni kalau yang mahal sangat, kena beli mengikut rate yang telah ditetapkanlah, cari punya cari jumpa dalam mudah, rumah yang hampir 80% siap dibina. tanpa bertangguh mama ajak en.azmi melawat kawasan, berjumpa ejen tengok rumah, walaupun tak berapa nak berkenan dengan pattern dalam rumah tu tapi mama pejam mata sajalah, sebab hanya ini yang mampu milik kikiki, bukan apa dalam banyak-banyak rumah yang kami tengok semuanya perlu bayar 10%, mana mau cekau duit weh kalau dah rege rumah 200k, nak cari 10% nya tu gimana?

Rumah yang mama tengok tu cuma perlu bayar booking rm500 saja..haa kau bincang sekejap je dengan en.azmi, malas nak fikir panjang dah, call makngah tanya dia, boleh tak nak pinjam rm500 hahahahh tengok tu rm500 pun pinjam makngah dulu,macammana dengan 10%? nak pinjam makngah jugak ke? hah memang taklah nanti botak kepala nak membayarnya. bila makngah kata boleh pinjam 500 tu terus cakap dekat ejen setuju beli rumah tu..kikiki, esoknya makngah transfer duit terus bayar duit booking, lepas tu submit loan apa semua. kami cuma bayar duit booking je bayaran lain seperti lawyer semua pemaju tanggung. bila loan lulus tunggu rumah siap je.duit booking 500 tu pulak pemaju guna untuk deposit api air.

Bila dapat kunci rumah, rasa macam nak menangis je..huhuhu ye lah kan tak tahu kenapa rasa macam tu, tapi itulah yang kita tunggu-tunggu akhirnya jadi nyata mau tak rasa nak menangis gumbira. Bulan november 2016 secara rasminya kami duduk di rumah sendiri,walaupun sampai sekarang rumah tak berapa lengkap lagi dengan barang-barang..slow-slow lah kita tambahkan. Alhamdulillah syukur sangat-sangat Allah memberikan rezeki itu pada kami, bukan saja dapat rumah sendiri tetapi dapat jiran-jiran yang sangat baik. kawan satu tempat kerja mama juga beli rumah disitu, kami berjiran selang 2 buah rumah saja. Permulaannya memang terasa jauh nak pergi kerja tapi lama-kelamaan jadi biasa, sebenarnya takdelah jauh sangat, kalau cuti sekolah tu perjalanan dalam setengah jam saja, bila hari sekolah membawa ke 45-50 minit. Kalau nak dekat lagi buat khemah je la tepi bangunan opis nih hahaha.

Banyak jalan yang boleh mama guna untuk ke tempat kerja, dulu mama guna jalan yang biasa mama guna, tol pun rm0.90 je, tapi lama kelamaan mama rasa kereta makin banyak dan sesak dibanyak tempat, kalau masa en.azmi hantar tu ok lagi sebab dia boleh cilok-cilok, tapi kalau masa mama yang drive sendiri memang susahlah sebab mama ikut peraturan..hehehe sikit-sikit je lah kan. sekarang ni mama terpaksa tukar jadual dan jalan. jalan mama ikut jalan yang kurang sesak tapi tolnya rm1.70 masuk kerja pun mama dah tukar masuk 8.30 supaya kalau en.azmi out station mama tak kalut pagi-pagi nak hantar adrien ke sekolah dan adrien pun tak perlu jadi budak yang awal lagi sampai ke sekolah, kalau tak sebelum pukul 7 dia dah ada disekolah sorang-sorang. keselematan anak tu penting walaupun dalam kawasan surau.

Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagi walaupun jauh tapi punya jiran-jiran yang baik itu satu rezeki yang sangat berbaloi, semalam ada kenduri dirumah jiran merangkap kawan sekerja mama, dia masak sendiri dan kami merewang tolong apa yang patut, mama tolong potong-potong bawang dan potong bahan-bahan untuk buat acar, meriah je rasa macam suasana di kampung dulu-dulu, buat kerja sambil borak-borak. walaupun terasa ralat juga sebab dah plan mulanya nak jumpa kawan-kawan tapi terpaksa batal sebab kenduri dirumah jiran ni, yelah serba salah sebab jiran dekatkan, inshaAllah ada rezeki boleh plan jumpa dengan kawan-kawan lain hari pulakkan.

Hasil kerja mama dan jiran-jiran, kami bertiga je yang buat hehehe

Itulahkan permulaannya macam tu la bila yang tak biasa tu kita rasa janggal dan jauh, tapi setelah beberapa bulan berada disini dan setiap hari berulang ke tempat kerja kita menjadi biasa, yang jauh pun tak begitu terasa, jalan sesak sikit-sikit tu biasalahkan asalkan kita dapat sampat pada waktunya. Kata kawan mama nak jemput kawan datang kenduri pun segan, nanti mereka kata rumah kita jauh, bagi mama itu takde masalah kita jemput saja, mereka nak datang mereka datang jugak walaupun jauh kan...

Buat mak hainomokje yang tanya bila nak tunjuk deko-deko rumah kiter tu kannn... ala makk kiter segan tau nak tunjuk sebab kiter tak pandai deko-deko lagipun rumah kiter masih macam padang jarak padang terkukur..takde apa2 lagipun, anak-anak buat padang bola je ruang tamu rumah tu, kadang anak-anak berlari pecut 100m dari ruang tamu membawa ke dapur hahaha...nampak tak tu nak cakap yang rumah kite masih kosong tau..kikiki. Haaa sapa nak berjiran dengan mama bolehlah beli rumah dekat rumah mama tu, end lot yang nak dijual 325k.

Wassalam

Friday, 31 March 2017

Mengimbau kenangan

Assalamualaikum...


Okeh pagi yang dingin ni teringat pula kenangan dulu-dulu, zaman muda-muda remaja. Masa tunggu result spm, mama kerja dekat kilang motorola atau sekarang freescale atau dah ada nama baru sekarang mama pun tak pasti. Hari pertama pergi interview berdua dengan kawan, dari jauh lagi kami berdua dok bercakap-cakap bila nampak pintu kaca tanpa pemegang, pintu tu kita nak tolak ke nak tarik? Ntah aku pun tak tahu.. Dalam dok berkira-kira tu kaki terus melangkah,sampai je depan pintu, pintu terbuka sendiri..terusss waaaa dia buka sendiri, macam jakun jek kan itupun tak tahu, mujur juga kami tak tolak pintu tu, bayangkan kalau kami tolak dan pada masa yang sama tu juga pintu terbuka haaa... Harus dua-dua menyungkur...kikiki

Lepas dapat result spm yang biasa-biasa je tu mama sambung belajar ambik form six dekat temerloh, sekolah menengah abu bakar temerloh, tiap kali pergi temerloh lalu sebelah sekolah tu teringatlah kenakalan dulu-dulu. Masa lower six mama duduk rumah sewa dengan kawan-kawan, sambil-sambil tu buat kerja sambilan dekat ppd, tugas kami lipat kertas soalan periksa. Tak jauh pun ppd tu sebelah sekolah je, biasanya kerja kami malam selepas maghrib...ye lah kalau tak kerja mana pulak nak cari duit bayar sewa rumah kan, walaupun macam tu kami tetap gumbira melalui kehidupan setiap hari.

Satu hari semua berbincang nak buat kuih buah melaka tapi masing konpius tepung apa yang digunakan, masa tu enfon mana ada nak menggagau carik public phone nak call mak tanya memang taklah sebab public phone jauh. Mama yang tak pandai masak ni waktu tu bagitau guna tepung pulut sebab pernah tengok arwah mak buat, tapi kawan-kawan tak terima cakap mama ye lah mama tak pandai masak mesti tak betul punya cakap mama tu dan mereka sepakat guna tepung beras campur gandum mama ok aje. Hari kejadian mama balik lewat sebab ada kerja dekat sekolah, sampai rumah petang tu semangat ko nak makan buah melaka, tapi mama tengok muka masing-masing senyummm jekkk... Bila ditanya kata mereka buah melaka tak timbul-timbul..kakaka rasanya pun keras kemain, mama ambik lempar kat umah jiran sebelah yang kodong berdentum bunyinya mujur tak retak dinding...dan esoknya mereka cuba lagi guna tepung pulut haaa...baru.la jadi molek hehehe...

Masa tu juga mama aktif kat sekolah macam-macam.aktiviti mama masuk hahaha saja nak mencuba nasib siap masuk pementasan puteri gunung ledang tapi haruslah bukan mama yang jadi puterinya..ye lah tak berapa nak cun memadailah menjadi dayang sultan mahmud kahkahkah nak lebih-lebih kang orang bagi cermin suh cermin muka sendiri ada yang nangis pulak nanti, so redho la menjadi dayang, nak tunjuk gambo segan pulak sebab kena mekap kening mama dah macam kening shin chan jadinya. Masa tu latihan malam-malam balik rumah sewa member lelaki.yang sama-sama berlakon tu yang hantar balik bukan naik motor ye jalan kaki je, pelik orang kampung tengok dayang2 dan hulubalang masuk kampung hehehe, tapi orang kampung kenallah kitorang, jangan taktahu dengan berbaju dayang tu mama panjat pagar sekolah sebab nak ikut pintu depan jauh bebenor kuikuikui mujur tak koyak kain. Akhirnya group sekolah mama menang pertandingan di peringkat daerah dan dapat bertanding di peringkat negeri dekat KL, tapi untuk pertandingan tu mama tak terpilih sebab cikgu pilih budak2 yang cun jek...I is sentap tau, tapi takpelah kite sedor diri kikiki...

Upper six tak boleh duduk rumah sewa..sesiapa yang nak exam kena duduk asrama.. Sedih mak nak tapi ok juga pengalaman buat mama sebab tak pernah duduk asrama. Masa cuti akhir tahun tu mama kerja dulu kat chow kit ingat lagi kedai baju bernama minna betul-betul bawah jejantas tempat arwah sudirman buat konsert dulu. Kerja kedai baju duduk pula di wisma hock ann belakang tu je. Kerja sebab nak cari duit untuk bayar yuran exam stpm.. Gigih tak gigihnya mama ni hihihi. Tapi itu yang mendewasakan...buat mama fikir betapa susahnya untuk mencari rezeki jadi perlu hargai apa yang dimiliki. Buka sekolah jadilah mama budak hostel. Mula-mula arwah ayah hantar ke asrama sewa kereta orang,sebab kami takde kereta sendiri,itulah pertama dan terakhir ayah ke asrama lepas tu tak pernah dah arwah ayah atau arwah mak jenguk kat asrama,takpe mama faham bukan senang mereka nak datang jenguk.

Pun begitu..tidaklah menjadikan mama seorang yang bermuram durja, kehidupan sebagai budak hostel sangat menyeronokkan, masuk-masuk terus jadi senior sape berani nak ragging kikiki, sudahnya mama jadi kamcing dengan adik-adik.satu dorm, kadang-kadang lompat pagar dengan dorang pegi kedai seberang jalan-jalan semata-mata nak beli aiskrim hehehe..kedai ti dah takde pun sekarang ni, kalau tepi jalan tu tengok pagar sekolah teringatlah kenakalan dulu-dulu, sekarang pagar yang ada tu dah kukuh budak sekarang dah tak boleh lah nak panjat pagar. Ada pula yang curi keluar asrama tengok wayang citer puteri impian, ingat cikgu taktau sekali dalam kelas cikgu tanya, seronok tengok wayang? Hahaha... Guru kelas merangkap warden asrama kikiki.

Banyak sangat kenangan zaman sekolah dulu...alhamdulillah result exam bolehlah sebab tak berapa nak bijak kuikuikui, tapi dalam tak bijak tu pelik juga mama sebab tersenarai dalam pelajar yang ditarget akan dapat result cemerlang...kawan-kawan tertanya nama mama ke tu? Mama cakap bukan sebab ada sorang lagi kawan.yang sama nama dengan mama waktu tu, kawan baik ok duduk dalam kelas sebelah-sebelah nama memang sama cuma binti je yang lain hiksss itupun susah orang nak bezakan. Lepas abis stpm kami semua terpisah dan membawa haluan masing-masing..sekarang berhubung melalui wasap je...


Mama diusia 19 & 39 tahun...hihihi amacam ada sama tak rupa, mestilah tak.samakan satu muka remaja sekolah satu lagi dah jadi wanita anggun..eheh hahaha satu lagi dah kertu la.

Pengalaman yang mendewasakan , pengalaman menjadikan hidup lebih indah kebih-lebih lagi pengalaman dizaman remaja yang penuh dengan kenakalan.  Terasa panjang pula mama menulis nanti boleh buat lagilah entri mengimbau kenangan ni, seronok pula mengingat kenangan dolu-dolu.

Wassalam.

Wednesday, 29 March 2017

Hogoh de coco, roti jan chesse leleh

Assalamualaikum...

Salam 1 rejab...


                                ***********************************************************

Balik kampung hari tu, dalam pada nak tengok atok masuk hospital kami juga tak lepas peluang terjah tempat makan yang selalu dikongsi oleh adik-adik ipar. En.azmi la yang asyik bertanya kedai-kedai tu dekat mana? Mama pula tumpang sebadan la kan.

Selasa tu lepas ambik wan dari hoshas (hospital sultan haji ahmad shah) kami ke hogoh de coco, keluar dari hoshas, trafik light ke kanan dalam 1km kata adik ipar. Kedai tu sebelah kiri jalan katanya. Alhamdulillah jumpa..mudah saja nak cari sebab wan ada dan wan pernah pergi juga. Dekat sini dijual air kelapa tapi air kelapanya telah dibuat pelbagai variasi, macam-macam ada tapi mama ambik.air kelapa biasa je.


Tengok menunya tu macam-macam jenis air kelapa, anak-anak pun pening nak pilih semua nampak sedap, akhirnya masing-masing pilih ikut kegemaran sendiri abg adam dengan nestumnya adrien dengan oreonya, adelya share je dengan mama, en.azmi pilih yang banana, adik ipar kirim coconut shake, okeh semuanya sedap-sedap. Ada juga dijual ayam goreng yang sedap rasa dah macam kepsi dah. Pekerja kat situ semua bertopi ala cowboy. Wan cakap sekarang dah jual macam-macam dulu cuma ada air kelapa dan keropok lekor je. Oklah tu kan dah semakin maju dan semakin banyak pilihan menu.

Selasa juga, lepas hantar wan balik hospital kami singgah pula di roti jan chesse leleh, macam sedap je tengok sebabkan nak cuba juga, kami berenti juga walaupun hujan mencurah-curah, kedai masih kosong mungkin sebab hujan masih lebat, pekerja situ datang lapkan kerusi dan meja, kedainya kecil dan terkena tempias hujan...ehhh apa ada hal nak makan punya pasal, meja lembap kerusi lembap pun tak kisahlah janji dapat makan.


Menu-menu yang ada disitu. Mama try maggie ketam, biasa dok tengok je orang share maggie ketam telan-telan ailio mama ni dibuatnya hahaha...macamkan tak boleh buat sendirikan, nak juga makan kat kedai harga semangkuk rm13, mengikut rege ketam, mama pandang je en.azmi masa budak tu cakap rege tu..nak ke tak nak nih?en.azmi kata nak makan order la..terus bersinar-sinar bijik mata mama ni haaa..ye lah dia yang nak membayar kena la tanya dulu sebab kita punya paling mahal hahaha.. Roti jan tu rm15 chesse lebih... Sedappp yang tu takpelah mahal pun sebab makan kongsi ramai-ramai..hehehe

Okeh itu je jjcm masa balik kampung hari tu, ada juga lah en.azmi belanja makan lagi kat kedai tomyam..tapi yang tu tak payah sharelah hihihi,kita share yang nampak lain sajalah. Oh ya roti jan tu kedainya kalau dari hoshas tu sebelah kiri dari traffic light keluar hoshas tu jarak mungkin dalam 2km je kot, mana tau kot ada yang nak singgah ke nanti, dia buka dari pukul 5 ptg, tapi sabtu tutup kata wan.

Wassalam.

Monday, 27 March 2017

Book Donation For Nilam Programme



Assalamualaikum...

Mama jumpa ni dekat blog sha sangat menarik mama rasa jadi mama share kat sini mana tahu ada kawan-kawan yang nak bagi sumbangan kan, mama pun rasa macam nak cari-cari juga buku yang ada dekat rumah tu mana tahu ada yang sesuai...

Kalau nak tahu detail ada mama copy dibawah, kalau nak terjah empunya blog yang buat program ni syifa, boleh klik gambar ye..jom sama-sama sebarkan






Hi Everybody!!!

Assalamualaikum w.b.t

Salam Mesra, Salam Sayang.
How are u today?
Hopefully we're all fine and happy with family.

Actually , I ada sedikit permintaan. Kepada Para Blogger yang Baik Hati, I nak minta pertolongan untuk war2 kan dan hebahkan mengenai Program Book Donation I ni.

Book Donation ni dianjurkan bersempena memenuhi keperluan anak2 remaja lingkungan umur 13- 17 tahun (menengah rendah dan atas) untuk Program Nilam, iaitu Galakan Budaya Membaca.

Jadi, kepada rakan2 Blogger sekalian, I dengan rendah hati ingin memohon pertolongan untuk menghebahkan program Book Donation ini kepada sahabat handai rakan taulan adik beradik tuan puan sekalian yang mempunyai buku2 terpakai yang sudah tidak mahu disimpan lagi untuk didermakan kepada anak2 ini.

Antara Kategori Bahan Bacaan Yang Boleh didermakan Termasuklah:

  1. Majalah Berkonsepkan Pendidikan (Asuh, Fikrah, IQ, IT dlln)
  2. Novel Genre Remaja (Yang Positif dan memberi Tauladan)
  3. Buku Cerita (Bersesuaian dengan umur remaja)
  4. Buku Rujukan PT3 dan Latih tubi (Tingkatan 1-3 PT3)
Kalau tak pasti sila tanya/ hubungi I di blog atau email.

Kawan2 Blogger boleh copy post I ni dan Banner di bawah, sharekan di wall masing2. Marilah sama2 beramal dan tambahkan saham akhirat. Mudah-mudahan budak2 ni nanti dapat memanfaatkan buku2 yang disumbangkan dan menambah ilmu pengetahuan.

Macam mana nak derma? Boleh hantar by post atau pun kalau sekitar Lembah Kelang boleh PM alamat mungkin kita boleh arrangekan perjumpaan untuk kutip buku tu. TQ All.

Wassalam

Thursday, 23 March 2017

Cerita balik kampung, buat pertama kalinya..ini dapur ana yang punya

Assalamualaikum...

Semenjak akhir-akhir ni banyak pula ujian yang datang..alhamdulillah Allah sayangkan. khamis masa nak pergi kerja tayar sang kancil pecah, jumaatnya si chery pula berasap dah la nak balik kampung. awal pagi tu en.azmi dah nak pergi repair sekali datang barang kat bengkel tu salah, dah cakap yang 2.4 orang tu bawak yang 2.0 memang tak ngamlah. nak tak nak petang jumaat tu redah je nak balik kampung, sekali dekat kesas dah berasap, berentilah kami dekat petronas tepi kesas tu.

Hari dah la hujan, dalam pada menunggu tu en.azmi call adik dia bertanya tentang barang chery yang nak dibeli tu, sambil-sambil tu buat-buatlah apa yang patut dekat kereta tu, nak bawa sang kancil memang tak muatlah dengan beg baju yang berbeg-beg tu. Tunggu sekejap sampai kereta sejuk, kiranya lepas tu nak meredah jugalah balik kampung, lepas tu adik ipar call lagi suruh pergi rumah dia, oklah kami pun pergilah rumah adik ipar dekat PJ. sambil tu mama tanyalah untuk apa kesana? takkan nak repair hari ni juga sedangkan hari dah petang. en.azmi kata kita pergi dulu tengok.

Lepak-lepak makan sambil tunggu adik ipar sampai rumah, lepak makan dekat kedai yang berhampiran sambil bertemankan hujan. sudahnya tukar kereta dengan adik ipar kami naik alza dia, tinggal chery dekat dia sebab katanya nanti dia ambil barang dan bawa repair chery kami tu, lepas maghrib ke rumah abang ipar nak ambil keretanya pula sebab adik ipar nak guna esok, pergi tengok keretanya takde pula, fikir-fikir terus ke rumah kami ambil kancil bagi adik ipar guna, dah berpusing-pusing dah kami atas jalan dari petang tadi..hehehe.

Terpaksalah adik ipar guna kancil antik kami tu untuk bawa balik kampung isterinya pula, dalam hati ni rasa tak sedap juga, kita naik kereta baru dorang, dorang terpaksa naik kereta antik kami. en.azmi lah yang rasa cuak sangat tu, takut adik iparnya tak selesa naik kancil kami tu katanya "risau pula nanti ira tak selesa naik kancil" mama cakap takpelah ira ok. kami teruskan perjalanan balik kampung, pukul 1pagi baru sampai..tu diaa tak pernah-pernah kami balik kampung waktu macam tu, sampai-sampai adik-adik ipar semua dah tidur, anak-anak pun mama dah mandikan siap-siap dekat rumah tadi, cuma mama la yang belum mandi...tapi tetap wangiii takde bau kambing ye kekeke

Al-kisahnya balik kampung sebab atok(abah mertua) tak sihat, rabu kena tahan hospital. Alhamdulillah kebetulan cuti sekolah dan mama pun memang ambil cuti sampai rabu jadi dapatlah lama sikit dekat kampung,walaupun mama cuma dapat tengok atok sekali je, sebabnya budak-budak tak boleh masuk wad. jadinya mama tunggu anak-anak dekat bawah je, bagi peluang en.azmi duduk bersama atok lebih lama. mama kat bawah layan anak-anak main taman dan berlari-lari..hoiii berbulu je mama ni tau orang ramai-ramai macam tu dorang berlari ke sana sini.


anak-anak dihospital bukan main lagi, berlari sesuka hati, itu tuan puteri bukan main memujuk nak beli kasut princess bling-bling lagi."papa yaya nak kasut ni..boleh laa..boleh laa..." kata adelya. kisahnya en.azmi nak belikan kasut untuk mama sekali masuk kedai kasut anak-anak pula yang lebih-lebih memilih kasut, sudahnya kasut mama tak terbeli kasut deme berempat(termasuk en.azmi) yang dibeli, dah simpan je semua buat pakai raya, nanti raya memang tak beli dah kasut. Kata en.azmi nanti kasut mama dia akan belikan nanti, cari dekat shah alam la nampaknya, hari tu banyak juga kasut tapi yang mama berkenan takde pulak.


Disebabkan atok masuk hospital, buat pertama kalinya mama kuasai dapur wan..kikiki sebelum ni kalau balik kampung duduk bersila je tunggu makanan dihidang, tapi balik kali ni mama yang kena memasak sebab adik-adik ipar kerja, bermula isnin tu awal pagi mama dah mula memasak makanan tengah hari sebab adik ipar yang mengandung tu biasanya akan balik makan dirumah, lagipun wan pun balik dari hospital dan akan makan dirumah kemudian bawa bekal pula ke hospital. selesai masak kami anak-beranak bersiap-siap ke hospital untuk ambil wan bawa balik rumah untuk wan makan dan berehat sekejap, petang pukul 5 kami hantar wan ke hospital semula, sebab wan jaga atok di hospital. 2 hari rutin kami berulang ke hospital.

Isnin balik dari hantar wan singgah di mempaga segar dekat lanchang beli barang dapur sikit, dalam pada tu ternampak bahan-bahan buat spagetti, teringat pula atok suka makan, teruslah beli bahan untuk buat spagetti. Selasa tu disamping masak spagetti mama masak juga nasi, semangat betul mama memasak hehehe...masa tu hujan mama paksa en.azmi cari kelapa sebab nak buat rendang pedas ayam, tanpa banyak soal suamiku itu mengikut je pergilah dia kebelakang rumah mencari kelapa dan siap dimesinnya sekali. puas hati bila dapat masak apa yang hendak dimasak, tapi mama takdelah pandai masak pun, taram saja asalkan boleh dimakan.

Rabu, mulanya en.azmi kata tak payah lah masak sebab nak balik dah, tapi rasa macam tak sampai hati pula nanti adik ipar balik lapar, takde nasi nak makan, ye lah ibu mengandungkan mesti lapar, kalau dia nak masak sendiri mesti tak sempat, jadinya mama masaklah lauk ringkas-ringkas je. kemudian bersiap-siap untuk balik ke rumah pula. en.azmi ada kerja pula, plan asal nak ke hospital ambil wan dan bawa anak-anak jumpa atok tapi tak kesampaian, sian anak-anak nak sangat jumpa atok, adrien sampai menangis sebab tak dapat jumpa atok, alahaiii...mama pun sedih tengok anak-anak nak sangat jumpa atok, tapi masa tak mengizinkan waktu itu, en.azmi ada kerja. balik tu kami singgah rumah adik ipar ambil kancil, en.azmi bawa kancil dan terus pergi kerja, mama dengan anak-anak pulang ke rumah.

Alhamdulillah..dapat berita petang tu dari en.azmi katanya atok dah boleh balik, cuma akan ke hospital lagi nanti untuk jumpa pakar, lega dapat balik rumahkan, wan pun dapat berehat juga, tidur atas kerusi dekat hospital tu tentu tak selesakan. harap-harap lepas ni kesihatan atok bertambah baik.





nak juga tayang hasil masakan mama walaupun nan hadooo kikiki, takde orang dekat rumah bolehlah nak snap picca, kalau ada orang takdenya nak buat keje cenggini, malu wehhh. ada 2 hari menu ulangan ikan pedas hahaha...nampak sangat takde idea nak masakkan.

Wassalam

Thursday, 16 March 2017

Rindu

Assalamualaikum...


Saat rindu bertamu
lidah menjadi kelu
airmata menjadi tamu
lantas ayat suciMu ku lagu
hadiahkan padanya yang kurindu
adakalanya rindu itu tak terbendung
adakala rindu itu tak tertanggung...

Dalam kerinduan semalam mama terfikir-fikir apa nak masak untuk makan malam, nasi goreng untuk adrien sudah siap, mama pula jemu hari-hari nasi goreng, entahla sekarang selera adrien nasi goreng je, jadi dah beberapa hari buatkan nasi goreng, katanya nasi goreng mama sedap sangat hehehe. Sampaikan orang lain pun kenalah ikut seleranya.

Tingggg...dapat idea nak masak apa, keluarkan tepung dan bancuh air garam, uli tepung sampai jadi doh, penggelek takde jadi mama gunakan saja anak lesung, sama macam yang arwah mak buat dulu-dulu, tak banyak mama buat, cukup 5 keping saja kemudian digoreng dengan butter. Tak sangka pulak tak cukup 5 keping abg adam belum siap mama masak dah bertanya-tanya "ini mama masak apa?" Sedikit dicubitnya yang dah siap mama masak.


"Eh sedaplah mama" terus dimakan lagi sekeping, geram pulak mama sebab tak menyempat-nyempat dia nak makan. Dah habis sekeping diambil.sekeping lagi, sampaikan yang adik punya pun dirembatnya. Bukan itu saja siap dicerita pada pengasuh kata mama masak sedap, hinggakan pengasuh pun bertanya apa yang mama masak, aduhhh bikin malu itu anak.

Malam tu sambil tunggu anak-anak balik mengaji bersembanglah dengan ct pengasuh anak-anak siap ditanya mama apa yang mama masak sebab adam kata sedap..kahkahkah gelak mama tau pada hal makanan orang susah dulu-dulu bila takde apa nak makan itulah yang arwah mak buat untuk makan.

Apa yang mama masak konon sedap sangat bak kata abg adam tu hehehe



Inilah benda yang mama masak tu, lempeng je..kikiki tapi dulu-dulu kami adik-beradik panggil tempek keras. Bagi mama sedaplah sebab rangup-rangup bila dimakan, tengahnya rangup tepi-tepi tu lembut. Post kat group family ada tanya macammana nak buat, teringat cerita lama la tu..makanan nostalgia nih...

Kerinduan yang takkan pernah padam.

Dugaan pagi ni on the way pergi kerja tayar kereta pecah..alhamdulillah terima kasih ya Allah dengan kasih sayangMu..saat diuji ada yang sudi membantu. Mujurlah bersama en.azmi pagi ni, tukar tayar spare, tayar spare takde angin pulak, alhamdulillah ada kawan yang sudi membantu, sambil tunggu en.azmi dan kawannya pergi isi angin mama sambung entri yang tertangguh, masuk kerja lambatlah hari ini, takpe pasti ada hikmahNya kan. Lately ni banyak ujian dan dugaan...tanda Allah sayang.

Wassalam

Monday, 13 March 2017

Sukan PASTI

Assalamualaikum...


Setelah berminggu-minggu berlatih akhirnya ahad 12 mac 2017 telah berlangsungnya suka pasti daerah Kuala langat. Mama masa mualimah bagitahu adrien masuk futsal macam percaya dengan tidak saja, bolehkan adrien tu main bola, biasa main dengan abang je dirumah ini nak berebut ramai-ramai tenagh padang, Masa mama tengok dia training pun dia berdiri tegak je tak kejar bola..ehh dah kenapa budak sorang ni, nak main ke idok? Mualimah cakap biasa dia ok je.

Hari sukan tiba mama pulak yang cemas takut bila mama tengok dia berdiri tegak pula ditengah-tengah padang tu, tak ke naya dibuatnya hahaha. Sebanyak 18 buah pasti di daerah Kuala langat mengambil bahagian, dan perlawanan secara liga, acara yang dipertandingkan futsal, bola jaring dan akhir sekali lari berganti-ganti. setiap game untuk futsal hanya 5minit saja, ye lah budak-budak mainkan mana boleh lama-lama pulak tu nak main banyak kali.

Punya semangat mama ni tunggu tepi padang ko, tapi cerdik sangat tak bawa pun tikar untuk duduk, orang lain siap macam berpiknik tepi padang tu, mama jangankan tikar payung pun takde dah la tengah panas lit-lit tu, dok berjemur anak-beranak, dah dok asyik ngadu lenguh kaki berdiri, en.azmi pun pergilah mencari sesuatu untuk mama, bukan pergi beli tikar ye,tapi kotak yang dibawanya sweet angat en.azmi tu, apa ada hal kotak pun kotaklah janji boleh duduk, dengan skirt kembang-kembang tuan puteri pun duduk atas kotak kikiki

Perlawanan sedang berlangsung

Tengah panas lit-lit tu kami duduk anak-anak beranak bagi sokongan pada adrien,lagipun seronok tengok budak-budak ni bermain, lucu je, masa pasti adrien berlawan budak-budak ni siap kejar bola sampai pergi padang sebelah,walaupun pasukan lain tengah berlawan kat padang tu pasti adrien dan pasukan lawan terus juga menyepak bola, jenuh pula pengadil tiup wisel dan kejar bola hahaha. Kami duduk sehingga 12 lebih je sukan belum tamat tapi adelya dah mengamuk minta susu, nampaknya kenalah balik awal, mama pun muka dah pedih terbakar sebab berjemur.

Gaya dah ada nampaknta tu heheh

Jumpa adrien sekejap dikhemahnya kemudian terus balik. Adrien pergi dengan mualimah dan balik juga dengan mualimah, kami hanya menghantar dan mengambil di pasti saja. Tahun depan mama nak jadi penyokong bola jaring pula, inshaAllah tahun depan adelya pun akan dimasukkan kesini juga. sebab ini sekolah yang terdekat dengan rumah, lagipun siap transit jadi memudahkan mama.

penyokong setia

Dah anak-anak moh ler kita balik, sakit dah kepala mama dok tengah-tengah panas.

Wassalam

Wednesday, 8 March 2017

Membebel

Assalamualaikum...

Selamat hari wanita buat semua sahabat mama...Moga kita wanita solehah yang anggun dalam caranya yang tersendiri☺.

Sempena hari wanita ni mama nak serlahkan bakat wanita mama ni yang memang suka membebel... ahahaha. Bila menunggu lama-lama tak tahu apa nak buat marilah kita menulis sepatah dua kata diruangan kesayangan mama ni. errr...sepatah dua kata je ke?

Akibatnya bila dah ada anak dara walaupun anak dara tu baru nak masuk 4 tahun, bertabahlah mama share kasut dengan anak..ecehhh, suka sangat nak pakai kasut mama, kadang udah dipakainya dibiarkan saja kasut tu berhujan dan berpanas, lagipun kasut tu pun dah bertahun pakai beberapa kali sudah digam, satu hari mama pakai pergi kerja, lepas tu rasa lain macam jek, sekali tengok sikit lagi tapak kasut tu nak tercabut..huhuhu sudahnya mama rembat selipar surau untuk dipakai sepanjang hari..hahaha selipar sendiri sudah putus, yang spare pun takdek jadi bertabahlah pakai selipar jepun seharian.


Tengoklah kasut mama tu..memang minta kasut baru la nih, tak dapat nak diselamatkan lagi sebab dah beberapa kali digam, whatsapp en.azmi katanya nanti tunggu gaji dia belikan kasut baru..yeayy tak sabar nak tunggu kasut baru..mama kena ada satu kasut yang tinggi nih sebabnya ada baju yang memerlukan mama pakai heels, kalau tak kainnya menyapu lantai, nak dipotong jadi tak cantik pulak, yelah ada sesetenagh baju tu, kalau dipotong dah tak jadi macam princess lagi dah..hahaha nampak tak, nak fefeeling princess pulak dah..

Sekarang ini terasa betul semua benda pun mahal, nak makan dekat opis pun mahal, kadang lunch sekali beli dekat rm10 tu belum campur air kalau campur air mau lebih rm10, makan pagi lagi..huhu apa nak buatkan,takan nak up bajet makan kot, jadi buatlah langkah bijak berjimat cermat dengan membawa bekal ke opis..memang mama dah lama pun bawa bekal pergi kerja, tapi kena berkorban masa la sikit bangun awal pagi untuk masak, takpelah dah biasa bangun awal kan, malam-malam siapkan dulu segala beg anak-anak dan iron semua baju, bangun pagi tu memang untuk masak je lah, kalau semua nak buat pagi dengan nak iron baju memang tak sempatlah mau pukul 3pagi mama bangun.

Bekalan mama mudah saja, yang penting perut kenyang..haha kepok keping goreng letak dalam plastik je buat makan dengan nasi goreng...layannnn makan sorang-sorang depan pc
Lagi pulak sekarang ni anak-anak pun nak bawak bekal, adrien yang ada makan dekat pasti pun nak berbekal juga, takpelah nak mama tak kisah asalkan anak-anak puas hati, bekalan pun yang mudah-mudah je la, kalau mama konpem la nasik. anak-anak pula ikut selera masing-masing. bila bawa bekal ni ok lah, duit belanja sekolah pun boleh simpan, mama tengok tabung abang dah banyak pandai abang ye..senyap-senyap simpan duit, takpe abang bagus tu teruskan..adrien pun sama, hari-hari bawa bekal dan bawa rm1 untuk belanja, kadang ye lah teringin nak beli kuih kan, beli dua ketul, ada baki adrien masuk tabung...seronok mama tengok anak-anak dah pandai menabung.


okeh sedar tak sedar tak lama lagi ramadhan bakal menjelma, moga dipanjangkan usia kita untuk bertemu dengan ramadhan nanti, jadi dengan semangat itulah mama pun gigih menyalin resepi sekut raya,,kikiki tetiba teringin nak baut sendiri katanya, haruslah pilih resepi yang menjadi idaman hati si jejaka sombong pengarang jantung hati mama tuuu..resepi apa, menjadi ke idok kita tunggu dan lihat je lah nanti ye, maklumlah tahun ni rasa macam kurang sibuk anak-anak pun dah besar jadi bolehlah kot mama nak membuat sekut raya, apatah lagi dengan semangat nak beraya dirumah sendiri nanti kikiki..boleh lah suruh anak-anak ajak kawan-kawan datang rumah...wahhh tak hagak-hagak berangan,,pose dah ganti belum mama? kikiki sediri tanya jawab sendirilah ye


resepi apa yang mama salin tu??? haaa gigih tak mama menyalin resepi orang lama cenggini la lebih suka salin dalam buku pada hal dah screenshot kat enpon, lepas tu salin dalam buku, bukan apa senang sikit masa nak guna nanti, kalau kat enfon nanti jenuh pulak mama nak scroll balik cari resepi, moga-moga sampai waktunya nanti semangat mama terus membara la, lagi bertambah semangat dekat rumah ni ada pulak kedai barang-barang bakery hari tu dah pergi sekali, perhhh memang syoklah, mulalah terbayang-bayang dah nak buat apa, tapi masa pegi tu beli barang yang diperlukan sahaja dulu.



Alhamdulillah...bisnes kecil-kecilan mama masih berjalan, seronok jugalah bila dapat feedback kata kek mama sedap, alhamdulillah lega rasanya, ye lah bila buat untuk orang ni macam takut jugalah kalau tak sedapkan. cumanya belum promote kat jiran-jiran lagi bukan apa mama malu kikiki, pada hal jiran-jiran pun ramai yang buat jualan sampingan macam-macam ada tau. Mungkin nanti-nanti bolelah mama pula promote kat jiran-jiran buat masa ni rilek-rilek la dulu hihihi. Ada rezeki tak ke mana ye tak.

Haish macam panjang pulak bebelan mama ni haaa...ye mama ni memang potpet potpet sikit mulutnya, kalau dapat geng memang layanlah tapi kalau jumpa yang pendiam otomatik jadi pendiam juga mama ni tak reti nak sembang.

Oklah stop dulu jap lagi en.sombong sampai tak perasan pulak.

Wassalam

Sunday, 5 March 2017

Cekodok nasi sejuk

Assalamualaikum...

Tengah hari nanti nak pergi makan kenduri dekat rumah jiran, jadi pagi ni mama masak cekondok je untuk minum pagi, lagipun anak-anak minta nak makan cekodok. Jomlah buat cekodok nasi sejuk pagi ni.


Kemain mama siap bungaan sepasu kat sebelah kikiki.. nak makan, bunga sila ketepi ya. Cekodok cicah cili kicap, podeh tapi sodap. Cekodok nasi sejuk ni dah sejuk pun lembut je. Mesti ramai dah tahu kan cara buat cekodok ni, tapi mama nak share juga lah.

Nasi sejuk secawan campur sedikit air dan blender halus,kemudian campurlah dengan tepung, gaul sebati perisalah dengan garam nak campur bawang atau sayur pun boleh, tapi mama buat kosong je sebab anak-anak suka yang kosong je. Yang penting habis dimakan. Jadi nasi lebihan kalau malas nak digoreng bolehlah dibuat cekodok yang sedap.

Okeh mari makan kenduri.

Wassalam

Friday, 3 March 2017

Mujur dia melompat

Assalamualaikum....

Anak buah kesayangan mama, kecik-kecik dulu dialah peneman mama balik kampung. Sekarang dah besar panjang,entah-entah sikit hari lagi dah nak jadi suami orang, girlfren pun dah ada tu, dah jumpa pun hari tu.

Satu malam dapat whatsapp dari ibu katanya aliff eksiden, terkejut jugalah mama tapi kata ibu aliff takde apa-apa. Legalah mama sebab anak-anak pun dah tidur tidaklah mama pergi tengok.

Anak buah mama ni setiap hari berulang pergi kerja melalui skve, hari tu dia balik malam tiba satu kawasan yang orang kata selalu nampak entiti yang menyeramkan, masa itu aliff ternampak sesuatu melintas jalan tak sempat nak elak dia terlanggar benda tu dan dia terbabas, mujur masa jatuh tu dia melompat bangun ke tepi, sebaik dia bangun lori datang menghentam motor.. Allahu akbar. Kalau dia tak melompat? Tak dapatlah mama nak bayangkan.


Keadaan motor aliff yang dilanggar lori. Selepas dari tragedi ni ibu pun minta kami pujuk aliff supaya duduk dengan maktam. Sebelum ni dah duduk tapi anak manja ibu kan tetaplajnak duduk dengan ibu, masing-masing cubalah memujuk dengan macam-macam ayat hehehe..akhirnya duduk juga dengan maktam itupun weekend je balil rumah ibu.

1st day ibu hantar rumah maktam,malam tu ibu whatsapp "lain pula rasa aliff takde kat rumah, mujurlah takde sebab duduk rumah maktam, kalau takde sebab eksiden hari tu taktau lah" tetiba mama pula jadi sebak tak dapat bayangkan andai itu terjadi, bergenang airmata bila baca kata-kata ibu tu.

Dulu aliff pernah eksiden juga, kena langgar sampai dua jari kakinya hancur dan terpaksa dibuang. Kali ni eksiden lagi, takpelah pasti ada hikmah disebalik apa yang berlakukan. Semoga lepas ni semuanya akan baik-baik sahaja.

Wassalam


Wednesday, 1 March 2017

cerita keibubapaan - saja nak kongsi

Assalamualaikum...

Hari ini mama ada masuk sesi ceramah keibu-bapaan,jadinya mama nak share lah sikit apa yang mama dapat tadi. Memang best ceramah yang diberikan,penceramah pun best dan kelakar,lagi best adalah isi ceramahnya tu. Jauh disudut hati mama ni ada sedikit rasa sedihlah kalau nak dibandingkan apa yang dah mama buat dengan apa yang diberikan dalam ceramah tadi. macam alahai mama ni... tak cukup lagi apa yang mama buat

7 teknik keibubapaan yang perlu diamalkan (gigih tau mama salin, tulisan pun cantik lagi cakar ayam hahaha...inipun puas tenung nak faham apa perkataan yang mama tulis nih, nak salin note dekat enfon memang takde apalah kang ntah apa yang mama tekan, jari gabak, keypad lak kocik kikiki) okeh dah-dah la mama oii berceloteh moh le ke cerita sebenar, apa teknik yang nak dikongsikan.

1. Mengajar anak-anak dari kecil - kerana anak-anak kecil ini daya penyerapan mereka sangat tinggi. Sebab itulah kita pun memori masa kecil kita, rumah kita, permainan kita masa kecil-kecil dulu kita masih ingatkan. cuba kita ingat apa yang kita makan untuk lunch 3 hari lepas, puas juga kita nak ingat, melainkan kita tulis dekat blog lah dan kita tengok balik hehehe.

2. Mengajar sesuatu secara berulang - bila sesuatu perkara itu diajar secara berulang pastilah lebih mudah diingatikan. yang ni mama tak dapat nak ulas panjang hahaha..mengelamun pulak

3. Mengajar didalam suasana gembira - ini kerana otak manusia suka dengan perasaan, sesuatu perkara yang membuatkan kita sedih atau gembira kita akan ingat perkara itu, jadi bila nak mengajar anak-anak biarlah dalam suasana gembira supaya anak-anak akan ingat dan lebih faham.juga dapat menjadikan belajar itu sesuatu yang seronok.

4. Mengajar menggunakan emosi kasih-sayang utuk membantu mengekalkan  sesuatu didalam minda - teknik ini sangat penting kerana apa-apapun perlu dimulakan dengan kasih sayang disamping kesabaran, ye bukan mudah nak mengajar anak-anakkan, kadang tak sempat apa-apa dah nak jadi singa hahaha hadoiii, ini mamalah ye bukan orang lain, orang lain mungkin kesabarannya lebih tinggi.

5. Mengajar menggunakan suara penuh kasih sayang (brain waves) - ajar anak sepertimana anak mahu diajar, bukan ajar sepertimana yang kita mahu. mengajar anak ni ye lah kan mesti banyak main, nak pulak anak yang macam adelya tu..aduhhh mencabar betullah kan. jangankan nak keluar suara kasih sayang kadang suara rimau yang mengaummm hahaha, sedihlah mama ni tak cukup kesabaran

6. Mengajar dengan cara teratur dan berterusan - kena setkan pukul berapa kita nak ajar anak dan perkara itu biarlah teratur contoh pukul 5 kita mengajar dan pastikan esoknya pun kita ajar mereka pukul 5 dan perkara ini mesti dilakukan secara berterusan, ini boleh membuatkan mereka berdikari dan menimbulkan suasana dirumah. ini mama susah betul nak istiqomah, buat sesekali lepas tu tak buat dah sebab kadang balik keje penat, malam pulak asyik teringat tilam bantal je bila masa pula nak ajar anak..aduhhh gagal disitu mama ni

7. Puji anak bila mereka lakukan sesuatu kebaikan - seseorang yang membesar dengan pujian akan membesar dengan lebih baik (kata penceramah). janganlah bila anak lakukan kesalahan kita memarahi mereka tapi bila mereka lakukan kebaikan kita buat tak tahu saja, jadi untuk mendapatkan perhatian tentu anak akan melakukan perkara yang tidak baik, so ibu-bapa jangan kedekut dan malu-malu nak puji anak ye hehehe..okeh ini mama selalu buatlah bila anak buat baik, kalau buat nakal tu memang hanger bertemu dindinglah kikiki bape banyak dah hanger patah pukul dinding.

8. Jangan bandingkan kekuatan anak orang lain dengan kelemahan anak kita. Jadikan kelemahan anak kita itu satu kekuatan. Rasanya setakat ini mama takdelah banding-bandingkan anak mama dengan orang lain terutamanya dalam pelajaran. Ye lah mama pun tahu setakat mana kebolehan anak mama kan, jadi kita bagi semangat dan ajar mengikut kemampuan sebab mama dia pun tak berapa nak pandai nak pulak bab-bab mengiran dan bab nak cakap omputih huhuhu maklumlah sekolah pun tak tinggi kikiki, tapi bila anak nak tahu satu-satu perkataan yang dia tengok kat tv tu mama cargas la amik kamus yang penting ada la usaha mama tu hahaha.

Sebenarnya banyak lagi ilmu yang mama dapat tapi cukuplah dulu setakat ini yang mama kongsikan, banyak-banyak nati pening pulak nak baca, inipun mama rasa dah banyak sangat yang mama taip, moga dapat berikan manfaat buat kita semua... jadilah role model buat anak-anak "action speak louder than words" ecehh tetiba nak cakap omputih sebab anak-anak ni lebih cepat mengikut apa yang kita buat dari apa yang kita cakap.



Anak-anak amanah untuk mamapapa..moga mamapapa dapat tunaikan tanggungjawab dengan sebaik mungkin.

Wassalam

Sunday, 26 February 2017

Kecut perut dibuatnya

Assalamualaikum...

Pagi yang tenang, sambil-sambil mama tenang mengemas rumah, tenang dalam kemalasan sebenarnya hahaha...tetiba dapat whatsapp dari en.azmi yang membikin perut mama kecut... Haishhh dari tenang dalam kemalasan terus cargasss. Kata en.azmi adiknya call nak datang rumah...waduh..waduh..bikin mama kaget.

Mama tanya pukul berapa nak datang? Al-maklum rumah macam tongkang pecah, 2 gunung baju yang tak berlipat perlu ditarah pulak tu, en.azmi kata tak petang, malam baru dorang sampai..ok boleh bertenang lagi la, sekali dapat whatsapp dari adik ipar, mereka dah on the way, mama apalagi dari cargas terus jadi lipas kudung hahaha..mertua nak datang oii rumah kena la kemas, walaupun dihari-hari biasa memang tongkang pecah.

Lauk-lauk pula dah habis untuk masak, berkira-kira dah mama ni macammana nak masak, en.azmi pula takde, nak membeli laul dengan budak bertiga tu memang semputlah pula mama nanti. En.azmi whatsapp dia dah on the way balik, konon nak bungkus nasi kukus je, tapi tak jadi sebab family in law ke aeon mall, kami pun bersiap tuju ke sana la dan terus makan kat sana je la.


Yeayyy...ada orang belanja ice bucket,kalau tak makan nasi kukus je la mama hehehe.. Alhamdulillah.. Mana-mana pun rezeki ye, dari nak belanja nasik kukus kak ros terus dapat nasi kukus kat ice bucket en.azmi belanja, siap dapat makan fruit ice bucket pula. Masa nak bayar adik ipar hulur duit tapi mama tak ambil pun en.azmi pun tak ambil, bukan tak sudi tapi segan hehehe sebelum ni mama suh acu open table belanja tapi mama gurau-gurau je, cukuplah dorang belanja anak-anak main game. Itupun dah ok.


Mak-mak sedara melayan anak buah main game, oklah ye sesekali kena cukai dengan anak-anak buah..hehehe kalau harap mama nak datang aeon mall ni saja-saja memang taklah, lepas tu melayan anak-anak buah naik keretapi pula, lepaslah hajat adrien nak naik keretapi walaupun keretapi pusing dalam mall je,mama papa tunggu je tak naik pun. Lepas tu balik rumah, hujan sepanjang jalan. Malamnya beli makanan dekat pasar malam je.. Hehehe senang keje mama ye.

Ahad lepak rumah je, abah mertua pun tak berapa sihat, itupun gagahkan juga diri sebab katanya teringin nak tengok rumah kami ni, mama pulak segan rumah banyak yang tak lengkap lagi, tapi alhamdulillah semuanya ok. Tapi hari ni haruslah mama bersilat didapur sediakan makan tengah hari, masak yang simple-simple je, tapi seronok tengok semuanya licin..sedap ke atau sebab mama masak sikit sangat tu? Hahaha.. Okeh gambar makanan takde segan nak snap...masak simple sangat cencaru masak sambal, kubis masak lemak, daging goreng, ayam goreng, ulam-ulam dan budu.

Tu je la citer kecut perut mama hehehe...kecut perut weh mertua nak datang rumah.

Ok sekian.. Wassalam

Friday, 24 February 2017

Ber miang kham

Assalamualaikum...

Hari ni ada makan-makan kat seksyen mama nih. makan-makan sempena berjayanya kami menghabiskan Banci Ekonomi (BE2016) dan juga sempena sambutan besday untuk yang lahir pada bulan januari dan februari.

Makanan kami order je sebab malas nak masak, tapi ada jugalah yang bawa sedikit makanan tambahan mama hanya bawa perut sajalah hahaha. apa yang menjadi tarikan pada hari ini adalah miang kham. Makanan berasal dari thailand nih. Mama pun tak lepas peluang untuk mencuba, layan pulak makan mende nih.



 Bahan-bahan untuk miang kham daun kaduk, sos (yang ini tempah orang membuatnya-haa nanti boleh mama gugel dan buat sendiri je), kacang tanah digoreng, kelapa disangai, udang kering, limau nipis, halia, cili padi...wahhh meletup-letup dalam mulut bila makan, bagi mama layan jugalah makan miang kham nih, semua rasa bercampur dalam mulut.




Okeh untuk jan dengan feb hanya 3 orang yang sambut besday campur seorang psh yang baju maroon tu, namanya erra fazira..seronok mama sambut besday ngan retis hehehe. Alhamdulillah masih berpeluang sambut besday lagi..tahun depan inshaAllah jika dipanjangkan umur.

Ada cerita yang kurang enak didengar, kenapakah? rezeki kitakan berbeza, kenapa perlu kita pertikaikan siapa yang lebih dan siapa yang kurang, Sesungguhnya Allah lebih tahu sebanyak mana rezeki yang hendak diberikan kepada hambaNya..Senyum dan berbahagialah..kita tak dapat yang itu, tapi Allah beri yang ini sebab apa? sebab Allah tahu apa yang kita perlukan.

Wassalam

Wednesday, 22 February 2017

Lempeng bukan lempang ye..

Assalamualaikum...

tetiba teringat lempeng..Sedapnya lempeng cicah kari, tapi sejak berpindah ni tak pernah pergi lagi, walaupun kedainya takdelah jauh sangat,  tapi bila dah sampai rumah tu rasa macam malas pula nak keluar, tunggu cutilah bila-bila teringin nak makan bolehlah pergi. Kalau ada yang teringin tengok gambar mama share nih silalah terjah ke kedai ni ya..hehehe

Kedai ni terletak di Bukit Naga, Shah Alam dekat jalan besar sederet je dengan sekolah kebangsaan dan sekolah agama, tapi maaf kedai memang takde signboard ye..dekat menu tulis nama Juara Tomyam...macam-macam ada ye lempeng, western dan tomyam, mama dah rasa lempeng, tomyam chicken chop dan makanan goreng-gorengnya, semuanya sedap.

kali ni mama nak tunjuk gambar lempeng-lempeng yang ada dan yang pernah mama order..hehehe jangan telan air liur ye...sebenarnya mama yang dok tertelan air liur nih haa..eheh hahah mujur hari ni mama tak puasa, kalau tak ada juga yang buka puasa makan lempeng nanti. Lempeng ni makanan nostalgia bagi mama, kecik-kecik dulu arwah mak selalu buatkan lempeng, kadang lempeng kosong, kadang lempeng pisang, kadang lempeng kelapa...sedapnyalahh.

Lempeng chesse pilihan abg adam, abg adam memang suka chesse
Lempeng kelapa, tentulah pilihan mama...sedap33
Lempeng biasa

Ini pergi dihari yang berlainan ye, bukannya hari yang sama sebab kebiasaannya lempeng ni makanan sampingan je, makanan utama tentulah nasi dan chicken chop..haa banyaknya mama makan...mama memang makan banyak..ok bai hehehe

Wassalam

Sunday, 19 February 2017

Mari mengaji

Assalamualaikum...

Satu yang mama bersyukur sangat bila berpindah ke tempat kediaman baru ni... Haaa bukan nak jadi ahli mesyuarat tingkap ye hehehe. Takdelah sebenarnya terniat nak hantar anak-anak pergi mengaji pada orang yang lebih layak berbanding mama ni, alhamdulillah Allah permudahkan urusan yang satu ini.

Kebetulan ada jiran mama ni ustazah sekolah agama dan mengajar bab tajwid,memang elok sangatlah tu kan tercapai hasrat mama, walaupun kelas mengaji bukan setiap hari tapi mama dah syukur sangat sebab anak-anak dapat belajar. Mama hantar tiga-tiga sekali senang, biar adelya kenal huruf dulu walaupun main-main sekurangnya dapatlah sedikit ilmukan.

Tengok anak-anak pergi mengaji teringat mama kecik-kecik dulu, alhamdulillah suasana sama,anak-anak dapat lalui semua tu mama rasa seronok, tepat pukul 8 kawan-kawan dah panggil kemudian jalan ramai-ramai pergi mengaji, bukan berjalan berlari kebanyakannya, adelya pun tak padan dengan kecik dia yang paling laju berlari,riuh rendah sepanjang jalan, jiran-jiran memang tahulah budak-budak pergi mengaji, siap cakap dalam group whatsapp meriahnya anak-anak pergi mengaji.

Memang meriah sangat. Rasa terulang memori mama pergi mengaji masa kecik-kecik dulu.


Mak jemah ni bukan main, pergi mengaji pun nak melawa dengan dress kembang-kembang siap berpusing-pusing, abang-abang pun rajin dok suruh adik berpusing-pusing dengan baju kembang tu. Lepas tu puji cantik...haii berbunga rianglah hati adelya bila kena puji.


Adam dan adelya je yang selalu sempat nak bergambar, adrien selalu yang paling lambat, ini dia tengah mandi orang lain dah siap, bila kawan-kawan dah panggil dia pula baru tergesa-gesa nak berbaju, sudah keluar separuh jalan sempat pula balik minta mama isikan air dalam botol nak bawa bekal pergi mengaji. Itulah berlari-larikan maunya tak letih dan dahaga, entah macammana pula ustazah mengajarkan,harap-harap tak peninglah ustazah melayan kerenah anak-anak.

Syukur alhamdulillah...urusan yang satu ini dipermudahkan, moga Allah permudahkan lagi hajat mama yang lain..inshaAllah.

Wassalam

Thursday, 16 February 2017

Riuh rendah dibuatnya

Assalamualaikum...

Tora datang lagi..kikiki, haaa...hari-hari ada cerita nampaknya nih. Sekarang ada sedikit waktu senggang jadi dapatlah tengok blog lebih sikit dan bolehlah merapu lebih sikit kat sini. Nanti kalau dah sibuk kita buat-buat lupalah sekejap dekat blog nih walaupun jari gatal-gatal nak menuliskan.

Dah berbulan asyik kerja di hujung minggu dan masa bersama family dan adik-beradik pun kurang. Tanpa perancangan yang berlebihan akhirnya sabtu lepas kami adik-beradik berkumpul di rumah ibu. Mama sampai dulu kemudian mommy pada hal tuan ruamh takde pun waktu tu, ibu ada kelas dan adik-beradik yang lain pun lambat sampai.

Mama dan mommy pun memulakan kerja lenguh kaki mama ni hah berdiri depan sinki mengerjakan udang dan sotong berkilo-kilo, sementara mama membersihkan udang dan sotong, mommy menyediakan bahan-bahan untuk memasak. selesai dengan sotong dan udang mama mengerjakan jagung dan sayur pula. Dalam pada tu adik-beradik lain pun sampai, apalagi riuh rendahlah rumah ibu dengan suara kami bersembang..meriah je rasa macam nak berbuka puasa.

Mari  tengok hasilnya

Soda herbs...mama bagi arahan je, abg awisy yang tolong buat
Sayur-sayuran yang dipotong mama kemudian direbus bersama garam dan butter..yummy mama suka jagung dan sayur
Chili crab
Lala masak halia
Ada lagi 2 menu yang tak sempat mama nak snap pic sebab semua orang dah kebuluran nak makan, 2 menu lagi sotong goreng tepung dan butter prawn.



Tengok tu abg hensem baju oren dalam gambar tu sibuk agihkan sotong goreng tepung..hikhikhik, itulah chef untuk sotong goreng tepung, laku weh sotong goreng tepungnya, habis licin dikerjakan. semua dapat makan senyap sunyilah,mama makan nasi sikit je selebihnya kita kerjakan lauk-lauk yang ada. Sudah habis makan baru mommy perasan lupa pakai apron pada hal ada dibeli...haa nampaknya kena repat bershell out lagilah sebab nak guna apron..hahaha

Sekali-sekala makan ramai-ramai macam ni memang seronokkan. Dapat berkumpul adik-beradik memang best, hari tu yang takde cuma pakjang dan pakcik sebab keduanya jauh. Makan-makan tu kami buat collectionlah makan ramai-ramai jadi duit pun kita share ramai-ramai jugalahkan...satu kepala rm23..kira oklah puas makan, siap berlebih lagi tu. Lepas makan sambung berbual pula, riuh rumah ibu.

Wassalam