ayam goreng kunyah katanya..


assalamualaikum..

melayan anak-anak bermain ni adakalanya boleh menghilangkan stress,
ada je idea dorang ni yang mencuit hati,kadang2 tak terfikir pun dorang boleh berfikir macam tu..
semalam lepak dengan anak2 diruang tamu selepas makan malam yang ringkas.(sebab mama malas nak masak...penat konon,hajat nak makan bubur jagung untuk berbuka,tapi jagung takde pulak kat nsk tu..puas pusing tak jumpa,ke akak yang rabun???hehehe jadi makan je la apa yang ada)

pada mulanya anak-anak sibuk dengan mainan masing-masing,
mama pun berkemas apa yang patut sambil melayan adelya makan.
sekali abg adam ambil kotak mainan adelya,lepas tu adrien pulak join, habis pinggan,mangkuk dapur dan segala ikan,udang sayur milik adelya dikeluarkan.
aktiviti memasak pun bermula...







adrien goreng telur, mulut tu muncung dah ala-ala chef wan dah tu.. memasak sambil berceloteh,
abg adam masak sup dan ikan kari..
semangat okeh memasak, ntah macammana tetiba..abg adam amik alih memasak,
abg adrien lak sambil pegang buku macam kat atas tu..
terus datang dekat mama...
"mama nak makan apa? ayam goreng kunyah (errrrkkkk????...)..ayer pesh oren"
belum sempat mama jawab dia dah jawab dulu..
ayam goreng kunyah tu..hahaha ayam goreng kunyit la tu kaannn...
pas amik order..terus pegi bancuh air okeh, abg adam lak memasak,
lepas amik order mama..papa pun kena jugak...siap paksa makan telur tu..hahaha

sampaikan cik pah dengan cik bear tu pun menjadi mangsa tau..
tengok la hidangan untuk cik pah dan cik bear tu..
udang dan telur mata..wahahaha..layannn je la..
tersenyum simpul cik pah dan cik bear di aryan's cafe tu ya..
dapat layanan istimewa tu..




abang2 sibuk memasak adelya dimana???











 
adelya bersantai sambil makan mangga...
semangat betul makan mangga tu,pada hal masam kot mangga tu,
mama ingat manis,belasah beli sampai tiga biji,besar2 pulak tu,
sekali makan..masam le pulak,,ada jugak mama bikin mangga asam boi ni kang...hehehe

sedaplah adelya mengunyah..gigi dah ada 6 batang tu,
4 diatas, 2 dibawah...haishh makin menjadi-jadi selera makannya,
pantang nampak makanan, mesti dia nak punya..kalau tak dapat selagi tu la bising mulut dok minta...

hilang stress mama seharian di ofis dengan gelagat anak2 ni,
walapon kadang2 lepas main tu dorang malas nak mengemas,mama jugak yg kena...
haaa...sambil mengemas tu membebel la mama ni kan...lagi hilang stress lepas membebel kihkihkih...
hoih..bila datang angin malasnya bebudak ni,memang tak dilayannya mama suruh kemas,
nak pulak abg adrien tu.."tak nak.." jawabnya memang tak payah suruh la, memang dia takkan buat la..berbulu je mama menengoknya...
kalau datang rajinnya...
tak payah mama suruh..dorang akan buat sendiri,
siap cakap tu..
"mama...dah siap kemas dah, ok tak mama"
siap berebut pulak tu nak bgtahu sapa yang kemas...
hmmm...macam-macam la kerenah kan...

wassalam


Comments

  1. untung adelya... abang2 jer buat kerja masak memasak ni, adelya tunggu bersimpuh nakan jer nnt ek. nak ayam goreng kunyah sikit.... sedap kunyit-kunyit hahaha.

    ReplyDelete
  2. Ooo ayam goreng kunyit ya.. anti ingat apa la ayam goreng kunyah tu.. haha.. layankan jelah. Seronok tgk anak main masak2, kelakar pun ada kadang2...

    ReplyDelete
  3. Hahaha, baca entry teringat telatah anak2 masa mereka kecil... Mcm tu lah lebih kurang....

    ReplyDelete
  4. hehehehe boleh lah tu,.,, kunyah ngn kunyit dekat2 dh tu... kuny jgk depan nyer heheheh

    ReplyDelete
  5. Nk ayer pesh oren satu!!
    Hihi.. Hilang stress melayan anak2.. Takpe la diaorg buat sepah pun.. Selalu ayah aimy je bising klu aimy x kemas mainan. Ibu kdg2 je bising. Kdg2 ibu pun buat sepah skali. Hihi..

    ReplyDelete
  6. ayam goreng kunyah pun bolehhhh hihihihi

    Adelya kan boss pasal tu dia tengokkkk aje kihkihkih

    ReplyDelete
  7. ayam gorwmg kunyah pon kunyah la.meriahnya.. masing maaing tunjuk skill.. adelya juga jdi mem besar. hihi

    ReplyDelete
  8. sama cam afif denagn aisyah, suka sangat main masak-masak
    lepas tu ambil order, macam-macam menu pelik kadang tu
    tapi seronok kan dapat main gini dengan anak-anak =)

    kalau bab bersepah usah cite lah, cuma dekat rumah tu
    paling rajin mengemas, afif
    sikit habuk pun dia kasi lab, rumah bersepah dia bising
    bila dibuat perbandingan, sebiji cam papa dia =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts