Tuesday, 25 April 2017

Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist

Assalamualaikum....

Semoga kita semua sentiasa didalam rahmat dan redha Allah swt.





Syarat-syarat untuk sertai segmen "Seorang Syed Nak Bloglist!"

1. Anda haruslah mempunyai blog yang aktif

2. Follow blog  Seorang Syed 

3. Follow Google+ Seorang Syed 

4. Buat satu entry di blog anda bertajuk "Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!"

5. Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam bloglist Seorang Syed dan tulis short review tentang blog Seorang Syed (kalau nak tulis panjang pun no hal)

6. Jangan lupa letak banner segmen aku di atas dan back link kepada blog ini

tarikh tutup penyertaan 30 April 2017

Lama juga mama tak join mana-mana segmen ni sebab kekangan masa dan kemalasan gitu..hehehe tapi untuk adik syed ni mama gigihkan juga jari jemari mama ini menaip untuk join segmen yang dianjurkan sebab dijemput secara personal rasa macam terpanggillah mama ni untuk turut serta.

Mama ni nak review blog orang tak berapa pandai, tapi blog seorang syed ni, bila mama masuk memang sejuk mata memandang dengan warnanya birunya yang lembut tu, banyak info juga yang boleh kita dapat dalam blog syed ni, tak rugilah kalau terjah. Paling mama suka tengok hubungan syed dengan kakaknya tu..sweeett sangat. 

Seorang syed ni tak lama nak jadi cikgu dah, tak tahu lah posting kat mana tu ye harap-harap yang dekatlah dengan bonda tercinta nanti ya, takpe tak dapat posting negeri lain, ada la hikmahnya tu kan Allah nak bagi dekat dengan mak, selain berbakti pada anak murid dapat berbakti pada orang tua juga kan. Semoga syed terus berjaya dalam bidang yang diceburi ya...

Wassalam.


Sunday, 23 April 2017

Roti puri

Assalamualaikum...

Dari dapur mama pagi tadi, hari ni mama cuba buat roti puri memandangkan anak-anak.suka makan lempeng. Alhamdulillah..memang anak-anak suka,makan dengan sambal bilis.


Rupa roti puri mama, ok jugalah kejadiannya tu walaupun tak nampak macam puri kat kedai mamak tu kan. Itupun anak-anak selera makan.

Ok lah itu je nak.hapdate...mama nak bercanda ditepian pantai pulak.

Wassalam

Thursday, 20 April 2017

Cerita anak-anak

Assalamualaikum...

Lama rasanya mama tak cerita tentang si 3A tu siapa lagi kalau bukan Adam, Adrien dan Adelya.. fuhhh sekarang nih rasa macam makin kuat pula pakatan mereka tu. Senyap-senyap je tutup pintu siap berkunci lagi, main mainan dalam bilik, buka je pintu bilik,mama rasa nak pitam..bilik dah macam kapal karam. pulak tu ada je idea dorang ni setiap hari yang bikin darah mama mendidih..

Chef mama...nanti belajar masak pulak abang ye

Abang adam sekarang ni rajin pula nak tolong mama memasak kat dapur. Jadinya mama bagi saja Abg adam menolong, tolong yang senang-senang je macam potong bawang dan potong sayur, ada sekali tu anak jiran sebelah gelakkan abg adam sebab tolong mama didapur, tapi mujurlah abg adam jenis tak kisah diketawakan pun tak mengapa dia lagi suka tolong mama buat kerja-kerja dapur. Kadang tu dia nak juga tolong mama menggoreng ayam, mengacau gulai, tapi yang tu mama tak berapa nak bagi sangat sebab seriau aih dengan minyak panas-panas tu, dapur pun agak tinggi jika nak dibandingkan dengan ketinggian abg adam tu. Takpe abg kita buat slow-slow ye, belajar sikit-sikit dulu, mama dah cukup bangga dah bila abg tolong mama potong sayur.

Engineer kebersihan mama

Adrien pula, kadang-kadang nak menolong kadang-kadang buat tak tahu saja, tapi tugas utama Adrien sekarang sebagai engineer kebersihan, lepas makan malam mama kemas meja, cuci-cuci dapur pinggan kotor semua, kumpul semua sampah yang ada dan tugas adrienlah pergi buang sampah, ye segala sampah yang ada jangan dibiarkan didalam rumah sepanjang malam, kata orang tak elok, ada dapat perkongsian dari kawan-kawan mama berkaitan itu. Kadang mama tersilap panggil abg adam untuk buang sampah apalagi adrien mengamuklah "mama ni..yen yang buang sampahkan kenapa suruh abang" tu diaa..semangat dia kan, lepas tu abang adam pun marah juga la sebab katanya mama suruh abang, dah  berebut pula nak buang sampah, sudahnya mama suruh dua-dua pegang plastik sampah tu pergi buang..huhuhu

Tuan puteri mama.. Ini nak pegi mengaji pun nak pakai baju princess..feningg mama

Adelya lebih kepada pembikin kecoh dan suka cari pasal..apa yang abng-abang buat dia pun sibuk nak buat, kalau tiba-tiba dia dapat tolong mama angkat kain misalnya, lepas tu mulalah mulutnya tu bising bercakap " padan muka abang dengan yeyen tak dapat pahala seba tak tolong mama, yaya dapat pahala sebab tolong mama angkat kain" haaaa kau kemain ayat anak dara sorang ni, pendek kata kalau dia tolong buat apa-apa mesti dia padankan muka abang2 yang tak sempat tolong sebab tak dapat pahala katanya...hehehe geram je mama dengan mulut budak sorang tu. Tapi lega lah juga mama sekarang ni, ada yang menolong kadang baru cakap nak angkat kain, berdesup tiga-tiga keluar angkat kain..tak ke seronok tu. nanti-nanti kalau dah besar sikit mama cakap nak makan nasi goreng biar bedesup deme ke dapur buat nasi goreng, mama duduk goyang kaki depan tv layan citer korea hahaha..

Ingat dulu-dulu masa anak 2 adam dan adrien..anak pertama memang nak lelaki, anak kedua bajet nak perempuan...hahaha biasalah mama ni manusia biasakan kehendak itu mesti ada, nak pulak bila mommy bersalin dulu tahun yang sama dengan mama bersalinkan adrien, mommy dapat girl, jadi adik mama tu dah dapat sepasang, anak sulungnya lelaki. Mama pun berkobar-kobar nak girl pada hal naluri waktu tu mengatakan mama mengandung anak lelaki... kikiki apa ada hal, layan saja dan bila lahir pun memang boy la sebab tu kata orang muka adrien nampak lembut macam gigirl dah mamanya tingin girl waktu tu. Lepas tu en.azmi kata cukuplah 2 takpelah takde girl pun, mama apalagi sentap sorang2 hahaha.. Ye la kita pun nak juga ada gigirl baru ada geng. Satu hari tu berbincanglah dengan en.azmi kata mama kalau boleh nak sorang lagi mana tahu kali ni gigirl haaa kau siap bincang tu, jadinya mama serahkan pada Allah semuanya... Alhamdulillah rezeki kami Allah bagi yang ketiga tu gigirl.

Padan la dia sorang gigirl...manja sangat walaupun garang dan ganas kemain. Papa yang garang tu pun kadang dok ikut je peel anak dara dia yang sorang tu, kesayangan papa la tu. Pagi nak pergi rumah pengasuh pun nak papa dukung pada hal rumah pengasuh sebelah je, tetap taknak berjalan sendiri, hangin je mama. Kadang adelya buat perangai mama malas nak layan nak memujuk papa dia la yang tabah dan sabar memujuk..hihihi untung jugalah ada anak dara yang seorang tu.

Inilah anak-anak yang kadang mama berperang dengan mereka, kadang bermain bersama, kadang bermanja-manja, tak sangka sekejap je mereka membesar. Selagi mereka didepan mata ni cuba habiskan masa dengan mereka sebaik mungkin, bila dah besar nanti mungkin mereka tak selalu didepan mata mama ni, takpelah walaupun kadang2 mereka buat darah mama mendidih, asalkan mereka berada didepan mata mama ni cukuplah... Wassalam

Wednesday, 19 April 2017

Deko-deko dinding

Assalamualaikum...

hasil kerjatangan mama hari tu yang menggergaji kayu dan memaku akhirnya dengan bantuan en.azmi benda itu telah terlekat didinding, nak lekat didinding perlu bantuan supaya kedudukan tidak sengetkan. Dengan pertolongan en.azmi juga hasil seni mama yang senget hari tu pun telah dibetulkan kikiki...sakit mata ler tu tengok hasil seni isteri dia yang kreatif sangat tu, alaa...senget-senget itukan seni juga..



Haaa...ni je la rupanya, takdelah kebabom sangat hasilnya, tapi oklah tak kosong sangat dinding mama tu. yang sebelah dah berisi dengan kereta mainan anak-anak, sebelum tu kereta mainan anak-anak dah letak kat situ terus jadi hak mama..hahaha ucapan mama pada anak-anak "sape pun jangan kacau kereta ni, ini mama yang punya hahaha..." terus adrien bagi jelingan maut kat mama, kalau tak dorang terlompat-lompat nak ambik kereta tu hioih geram jee takut tercabut, yang kosong tu tengah fikir nak letak apa, kalau letak bunga dalam pasu kecik-kecik pun ok rasanya..hmm letak bunga poojaan hati mama lah. yang tu nanti mama cari bunganya.

Konsep rumah ni kayu-kayan..hahahaha konseplah sangatkan pada hal main hantam saja sebab itu je yang ada...meja kerusi kat ruang tamu kayu, meja makan kayu..semua kayulah takde pun sofa-sofa lembut duduk tenggelam vontot kat rumah mama ni ha. Duduk sakit vontot adalah sebab duduk atas kerusi kayu, nanti kena beli bantal kecik-kecik pulak la buat lapik...yang ini  berangan dulu, bila nak beli tak tau, tapi cadangnya sebelum raya..wahhh gitu nak jugak rumah cantik-cantik masa raya nanti kan...mana tahu ada yang nak bertandang.

Projek seterusnya nak buat langsir, langsir tu untuk letak dekat pintu nak ke dapur tu, supaya nanti takdelah orang nampak terus dapur mama tu..rumah mama ni boleh nampak terus ke dapur tapi sikit je la takde nampak dapur sepenuhnya, tapi mama rasa kalau letak langsir macam ok sikit, terlindung sikitlah dapur tu dan mungkin akan nampak cantik sikit..hahaha, mama je la yang rasa cantik, orang lain tengok nanti tak tahulah kan. kain langsir mama dah usha-usha dekat nagoya tu ha, ada dah yang mama berkenan, en.azmi pun tak kisah mama nak pilih yang mana, nanti buat lawatan kedua ke nagoya barulah mama beli. cadangnya nak jahit sendiri je langsir tu nanti. ok kita tengok nanti menjadi ke tidak.

itu je lah setakat ini idea mama untuk rumah kecik kami tu haaa...moga-moga berhasillah apa yang mama nak buat setakat ini, banyak dah ideanya ni cuma tunggu untuk direalisasikan saja..gitewww ayatnya...ok lah Wassalam...

Monday, 17 April 2017

Gadis dan jualan

Assalamualaikum....

Moga kita sentiasa dalam rahmat dan redha Allah swt..

Amboi tajuk dah nak macam lagu gadis dan bunga pulak,

berlenggang dia berjalan
si gadis desa yang manja
menuju dia ke kota
ditangannya berbunga
di hati penuh cinta...

eewahhh...tapi mama ni bukan gadis dan bunga,mama dan jualan. Kisahnya kelab sukan ofis mama ni ada sewakan meja sehari bayar RM5 untuk sesiapa nak berjualan, waktu jualan adalah pagi, sebelum masuk waktu kerja. Ok juga tu kan kelab dapat income, yang menyewa pun dapat pulangan. AJK kelab yang baru ni nampak banyak idea yang bau, bagus juga.

Hari ini mama dan kawan-kawan sajalah nak mencuba juga berjualan, sebenarnya aktiviti ini dah berjalan seminggu, tapi mama baru nak mencuba, ye lah fikir-fikir nak bangun masak pagi-pagi tu macam agak lemau la jugak, tapi baru-baru ni semangat tu ada, teruslah berbincang nak berjualan. sambil-sambil tu dapatlah buat income sikitkan. Sewa meja pun tak mahal RM5, share 2,3 orang pun ok sebab meja besar dan jualan pun buat sikit-sikit je.

Weekend lepas alhamdulillah dapat banyak juga order untuk chesse cake, semangat mama membuatnya, sampai terpaksa buat lagi sebab ada yang tambah order..syukur sangat-sangat, dah alang-alang ada order tu mama teruslah buat pek kecik-kecik untuk dijual dekat ofis. Jadi jualan mama hari ini spagetti meatball dan mango chesse cake, menu lain di meja kami, mee kari, cucur badak, kek batik, tiramisu, aiskrim dan aneka keropok...haaa banyak menunya. Dalam pada tu mama survey-survey juga apa makanan yang menjadi permintaan setiap hari...haaa lepas ni boleh buat apa yang menjadi permintaankan.

Pagi tadi dalam perjalanan ke tempat kerja dok bercakap-cakap dengan en.azmi lepas tu dia kata, buatlah kek tu lebih-lebih sikit nanti bila ada orang nak bendanya dah ada, tapi mama ni malas nak buat banyak-banyak bila ada order baru mama buat. Lepas tu dapat idea suruh en.azmi cari mana-mana kedai untuk letak chesse cake mama...hahaha dia kan pandai buat marketing, ha try la pulak buat untuk chesse cake isteri tersayang ni haa...mana tahu ada tempat yang boleh diletakkan hehehe.. atau boleh juga cari kot sesapa nak tolong jual..hehehe, haa panjang angan-angan tu.



Gadis dan jualan... rezeki Allah itu tetap ada, cuma atas kita nak berusaha macammana kan, doakan semoga usaha mama dan kawan-kawan berhasil ye, dapat tambah duit poket 10-20 ringgit sehari pun jadilah. Tengok hasil jualan hari ni macammana, nanti kita fikir lagi apa yang perlu ditambahbaik.

Wassalam.


Wednesday, 12 April 2017

Terus terang

Assalamualaikum...

Semoga semua sahabat sentiasa didalam rahmat dan redha Allah swt.

Kalau dulu mama ni jarang nak berterus terang nak-nak pulak kalau sesuatu yang hendak diperkatakan itu akan membuatkan orang berkecil hati. Pada halnya kadang tu orang tak berkecil hati pun kalau kita berterus terang, cuma sendiri je yang terasa macam tu. Ye lah kan kita ni lebih memikirkan apa yang akan orang kata nanti..oh bukan orang lain tapi mama lah.

Masa dapat pekeliling yang 24hb cuti hari tu berdentum-dentum mesej masuk, seronok kemain masing-masing bila dapat cuti ye lah, dapat 3 hari cuti sapa yang tak sukakan, nak lompat bintang rasanya. dok wasap-wasap dengan siblings tetiba mam buat cadangan ajak berkumpul ramai-ramai, mulanya ingat nak lepak-lepak rumah mama atau rumah ibu je ramai-ramai, tapi semuanya kata pergi pikniklah. gigihlah masing-masing bagi cadangan nak ke mana.

Puas berfikir..tapi semua cakap taknak yang jauh-jauh ye lah kan, nak kemana pun kena tengok bajet jugak, orang lain takpe lah tapi mama ni haa, bajet itu perlu ditengok jugak, konon nak lepak morib, kemensah pastu semua tak setuju, last mama cakap PD pun ok, sekali semua setuju, mula nak pergi sabtu ahad, tetiba ibu kata dia busy sabtu. Tapi kami nak ibu abah ada sebab dah lama dorang tak berkumpul jalan-jalan dengan kami yang lain. ibu kata kalau ahad isnin oklah. jadi kami setuju pergi ahad isnin. mujur juga pergi hari tu, mama lupa abg adam ada sukan 22hb tu. mommy pun lupa tadikanya pun buat sport day hari tu, so ok lah.

Semalam dapat wasap dari mil, kata nak buat kenduri 23hb ni..mama dah jadi serba-salah sebab mama dah plan nak berkumpul dengan adik-beradik pada tarikh tu. mama taknak keluh kesah mak esah lagi, tak mahu resah-resah dihati nak fikir bukan-bukan. walaupun berdebar-debar nak cakap tapi mama kena berterus terang, itukan lebih baik. Usia nak masuk senja ni lebih eloklah buat mama bercakap terus tak perlu berselindung, mama minta maaf sebab date tu mama nak bawa anak-anak berjalan. mama minta tukar date lain..tengok tu..siap minta tukar date tu hehehe.

Pagi ni mil wasap..bila mil wasap tu barulah lega hati mama ni haaa...ye lah jadi serba-salah jugakan sini keluarga sana pun keluarga, dua-dua perlu dijaga hatinya. lagipun yang plan dengan adik-beradik mama ni dah confirm dan bayaran pun telah dibuat, mama nak tarik diri pun tak sedap pula sebab mama yang ajak dorang cuti-cuti nih. So sekarang barulah senang hati mama ni...tapi sedih jugalah sebab tak dapat nak berkenduri dan merewang ramai-ramai, mesti seronok nanti, tapi takpelah kan, mesti ada rezeki lainkali...inshaAllah.

Jadi konklusinya di sini walau dalam perkara apapun berterus-terang itu lebih baik. walau hakikat yang akan kita terima itu nanti perit, tapi berterus teranglah.



ini haaa..hasil duduk rumah semalam, kayu lebihan buat pagar, mama boring-boring, ambik gergaji dan mula menggergaji..hahah dasat ngat mama, sambil bergaduh dengan adelya sambil gergaji sambil tu berfikir nak buat apa, akhirnya jadilah seperti diatas tu, walaupun mama nampak macam agak senget itu kayu anggaplah itu satu seni hahahah...mama inagt nak gantung kat dinding, satu tu memang nak letak frame gambar, 2 lagi tu mama tengah fikir apa yang sesuai untuk mama letak kat dalam tu...cer bagi idea sikit heheh..

Wassalam

Monday, 10 April 2017

Mati kutu

Assalamualaikum....

Mati kutu mama...jemu pun ada dah ambik cuti isnin selasa sebab nak balik kampung tengok tok operate hari ni, sayangnya ada aral pulak. En.azmi tak boleh bercuti sebab ada budak berenti dan ada barang yang perlu dihantar..hmm nak buat macammana, nak drive balik sendiri dengan anak-anak boleh je, tapi tak dibaginya.

Jemu tau dak cuti tapi tak buat apa2, jadi moh le membebel kat sini bagi reda perasaan gundah gulana mama nih sambil ditemani riuh rendah anak-anak. Petang semalam dalam bosan-bosan taktahu buat apa siaplah satu benda yang mama buat kat rumah ni.. Apa mama buat tu? Haaa nak mendeko-deko lah kononnya kan, nak tau ke apa yang mama dekokan tu? Kikiki takde apa pun sebenarnya.


Kononnya nak buat taman kat tanah sekangkang kera tu haa...eceh berangan je mama ni ha taktau menjadi ke idok, itu baru siap pagarnya, itu pagar tu dari bahan terbuang je tu, sebelum ni menyemak mata je sebab tak dibuang-buang sudahnya dapat idea buat pagar. Kata en.azmi nak tanam bunga seri pagi..hmm ok juga tu, mama lak nak cari bunga menjalar lilit kat pagar tu...ewahhh kemain berangankan.

Rumah jiran sebelah tu dah banyak pokoknya kunyit, daun kari semua ada. Jiran-jiran lainpun macam tu juga, tapi mama nak tanam bunga heheh..nak daun kunyit ke kari ke minta jiran sebelah hahaha sendiri nak tana m bunga pulakkan.oklah tu ye dak. Bunga menjalar apa yang cantik ye untuk ditanam.

Tapi nampak tak cantiklah taman mama sebab ada tong hitam tu. Oh yan tong hitam tu pemaju yang sediakan, tangki atas pun ada. Alkisahnya kawasan sini tekanan airnya tak berapa kuat untuk dapatkan cf pemaju kena sediakan pam air. Jadinya kat depan tu memang ada pam air yang dipam masuk tong hitam tu kemudian disalurkan ke tangki atas kira oklah pemaju sediakan ada taman lain kena beli sendiri pam dalam 2,3 ratus juga harga, kalau yang bagus lagi mahal la kot.

Jadinya kena fikirkan taman dengan bungaan yang boleh melindungi tong hitam itu. Dapat beberapa gambar dari makngah yang mencadangkan bunga yang menjalar untuk pagar itu hmm menarik gambar yang diberi tapi tak tahulah menjadi ke tidak mama buat. Moga-moga menjadi hendaknya.

Oklah nak sambung mrngemas. Dalam pukul 10 tok akan dibedah. Semoga Allah mudahkan segala urusan tok.. InshaAllah. Moga nanti anak-anak boleh balik tengok tok, kesian anak-anak mama tu..takpelah anak-anak belum rezeki kita nak tengok tok. Kadang dengar luahan anak-anak mama pun jadi sedih.. InshaAllah anak-anak satu hari nanti ya. Ok takmo sedih-sedih...jom tengok taman yang hanya ada pagar saja sambil berangan nak buat taman macam mana.

Wassalam

Friday, 7 April 2017

Achamm chicken chop

Assalamualaikum...

Hari tu lepak-lepak rumah ibu, makngah makdak pun ada. Ibu biasalah hari minggu malas nak.masak walaupun adik-adik datang rumah hangin jek tau, kita lapar dia tak masak hahaha nampak sangat adiknya lagi teruk..sayang dapur sayang beras takmo masak nak pergi makan rumah kakak.

Seronok juga duduk dekat dengan rumah ibu ni, kadang dok terfikir nak masak apa-apa tiba-tiba anak buah muncul depan pagar hantar kari kepala ikan, haa dah settle satu lauk jadi mama tambah je dengan.sayur dan telur dadar. Kadang anak buah datang bagi pizza. Kadang ibu datang ambil anak.makan chicken chop pastu siap bungkus untuk mamapapa lagi.

Hari tu sebab ibu malas masak makngah ajak makan diluar, kata ibu ada kedai chicken chop baru dibuka..sedap dan harganya pun murah rm5 saja..haa kalau macam tu kita pergi sajalah makngah belanja hehehe. Teruslah kami tuju kr situ mama pula singgah rumah dulu ambik tupperware yang nak bagi pada adik beradik. Kisahnya tupperware tu dah lama simpan dalam stor masa nak pindah dulu baru jumpa.. teruk betul..mama amik gambar bagi kat group terus semua nak cop. Mama ok je sebab mama tak suka pun banyak-banyak sangat sebab takde tempat nak simpan, rumah sekarang takde stor.

Haishh melalut cerita tupperware pulak mama. Okeh seperti tajuk entri itulah nama kedai yang kami tuju. Tuu diaa...meriah ramai orang siap tempat duduk ada khemah macam kenduri kahwin, orang memang ramailah.



Tengok tu senahagian je, kawasan memang luas dan nak tunggu makanan sampai pun agak lama juga la, air yang ada air-air biasa saja air buah memang takde ye, muncunglah anak mama yang sorang tu bila fresh orange yang disukai tiada..geram je mama tengok.macam nak diikat saja muncungnya tu, tapi mujurlah kali ni boleh dipujuk lagi sebab ramai-ramaikan pulak tu maktam siap belikan jam lagi.



Ini antara yang kami order chicken chop, meatball yang takde dalam gambar lamb chop, potato wedges...semua makanan harga rm5. Orang ramai dalam pukul 11 siapa yang datang nak order tu makanan dah habis. Apakata mama? Sedaplah makanannya makan ramai-ramai bertambah sedap, tapi sebab orang terlalu ramai taktahu la bila mama nak datang lagi. Oh ya dekat area rumah mama banyak kedai makan, setakat 1-2 pagi kalau kebulur malas nak masak tahap gaban bole lagi keluar cari makan hihihi tapi jaranglah mama buat macam tu..

Ok lah kedai makan ni area jalan kebun je, betul-betul.depan sekolah agama jalan kebun. Mari le cuba nak mama belanja mai la datang rumah hehehe...ok kalau ada salah eja tu mahap la ye jari mama tak runcing..

Wassalam

Tuesday, 4 April 2017

Yang dah lama ditinggalkan.

Assalamualaikum...

hobi mama ni dari dulu-dulu bacan novel, bukan setakat baca tapi beli jugalah. memang banyaklah koleksi novel mama tu dah boleh buka kedai buku kot. Sayangnya ada juga yang dah hilag novel-novel tu, bukan hilang sebab apa tapi sebab kawan pinjam dan tak pulangkan ada pulak tu novel yang tersimbah kari hehehe...mesti kawan tu baca sambil makan kari tu..

Banyak novel mama ni dari bermacam-macam penulislah tapi yang paling banya mama beli dan menjadi koleksi adalah novel norhayati berahim, tapi sekrang rasanya macam tak berapa banyak dah novel dari norhayati berahim tu. Sampaikan en.azmi pun tahulah penulis kesukaan mama tu dan tahu pula tu bila ada buku baru yang keluar. Pernahlah dibawanya mama ke kedai buku untuk beli buku baru keluaran norhayati berahim, sampai tak tahu nak pilih yang mana terus dia suruh amik semua, mama apalagi laju la ambik..hehehe, ada lagi tu bukunya yang mama rasa mama belum beli dan mungkin akan beli nanti.

Masa zaman sekolah-sekolah dulu mama suka baca novel dari ahadiat akashah..lagenda budak setan, balak blues, macam-macam lagilah novelnya, bacaan ringan dan novelnya pun takdelah tebal mana. satu lagi dari penulis zuraidah othman..why me? ada cinta dimatanya..penceritaan yang lucu dan membuatkan mama tersenyum je semasa membacanya tapi sekarang mama tak tahulah sama ada zuraidah othman ni masih menulis atau tidak. Buku-buku cerita ini ini memang mama beli dari zaman sekolahlah.

sedikit novel dari koleksi mama, banyak lagi sebenarnya nih



Ini koleksi mama dari 3 orang penulis tersebut, buku norhayati berahim tu ada banyak lagi tapi dipinjam dan tak dipulangkan...sedih sangat. Paling sedih novel Aalina karya A.Samad Said yang dihadiahkan oleh kawan mama turut hilang, bukan mama yang hillangkan tapi ada yang baca dan hilangkan, sedih mak nak, ada tak lagi jual novel salina tu ye, kalau ada macam nak beli je, mama suka bahasa dan gaya penceritaannya tu.

Sekarang ni mama rasa macam dah tak berapa best nak membeli novel bukan sebab apa sebab mama rasa setiap novel yang mama beli tu, ceritanya sama tapi jalan cerita dan gaya penceritaan je berbeza, watak utama hero heroin kawin paksa, suami kaya, perempuan miskin, ada pula watak penganggu lelaki dan perempuan...haaa macam sama je lah mama baca, sekarang ni drama kat tv pun macam sama diadaptasi dari novel, jadi macam tak berapa best pulak. Ini pendapat mamalah ye..Tak macam baca novel zuraidah othman tu, bukunya nipis je tapi cukup berkesan, buat mama tersenyum dan menangis walaupun hanya ambil masa 2 jam untuk habiskan sebab nipiskan, tapi penceritaannya best.

Tapikan sekarang ni, mama rasa macam nak beli je novel bila mama terbaca sinopsis novel pembancuh kopi mr.vampire dan drama pun ada tapi bukan kat astro la, pelakon yang jadi hero lak macam bagus je lakonannya jadi mama rasa macam nak beli je novel tu, tapi tengah berkira-kira jugalah nak beli ke tak hahaha...sebab ada dijual dekat pesta buku di pusat konvesyen shah alam tu, dekat dah dengan ofis tapi malas pulak nak menapak.. Doalah en.azmi baca entri ni kot-kot dia pergi belikan nanti..heheh

Wassalam

Monday, 3 April 2017

Rasa jauh

Assalamualaikum....

Dulu-dulu memang terasa jauh, masa survey-survey pun rasa macam nak tak nak je beli pada hal masa tu harga murah sangat, yang berkembar pun baru 160k tapi itulah kan kalau kata bukan rezeki kita tetaplah tak beli juga, tapi akhirnya rezeki kami tetap disini juga cuma di jalan yang berbeza. Alalh berikan kita rezeki pada waktu yang tepatkan. pegang pada itu sajalah.

Mula-mula nak mencari rumah dulu susah juga sebab harga rumah yang mahal, tak termampulah dek mama ni kalau yang mahal sangat, kena beli mengikut rate yang telah ditetapkanlah, cari punya cari jumpa dalam mudah, rumah yang hampir 80% siap dibina. tanpa bertangguh mama ajak en.azmi melawat kawasan, berjumpa ejen tengok rumah, walaupun tak berapa nak berkenan dengan pattern dalam rumah tu tapi mama pejam mata sajalah, sebab hanya ini yang mampu milik kikiki, bukan apa dalam banyak-banyak rumah yang kami tengok semuanya perlu bayar 10%, mana mau cekau duit weh kalau dah rege rumah 200k, nak cari 10% nya tu gimana?

Rumah yang mama tengok tu cuma perlu bayar booking rm500 saja..haa kau bincang sekejap je dengan en.azmi, malas nak fikir panjang dah, call makngah tanya dia, boleh tak nak pinjam rm500 hahahahh tengok tu rm500 pun pinjam makngah dulu,macammana dengan 10%? nak pinjam makngah jugak ke? hah memang taklah nanti botak kepala nak membayarnya. bila makngah kata boleh pinjam 500 tu terus cakap dekat ejen setuju beli rumah tu..kikiki, esoknya makngah transfer duit terus bayar duit booking, lepas tu submit loan apa semua. kami cuma bayar duit booking je bayaran lain seperti lawyer semua pemaju tanggung. bila loan lulus tunggu rumah siap je.duit booking 500 tu pulak pemaju guna untuk deposit api air.

Bila dapat kunci rumah, rasa macam nak menangis je..huhuhu ye lah kan tak tahu kenapa rasa macam tu, tapi itulah yang kita tunggu-tunggu akhirnya jadi nyata mau tak rasa nak menangis gumbira. Bulan november 2016 secara rasminya kami duduk di rumah sendiri,walaupun sampai sekarang rumah tak berapa lengkap lagi dengan barang-barang..slow-slow lah kita tambahkan. Alhamdulillah syukur sangat-sangat Allah memberikan rezeki itu pada kami, bukan saja dapat rumah sendiri tetapi dapat jiran-jiran yang sangat baik. kawan satu tempat kerja mama juga beli rumah disitu, kami berjiran selang 2 buah rumah saja. Permulaannya memang terasa jauh nak pergi kerja tapi lama-kelamaan jadi biasa, sebenarnya takdelah jauh sangat, kalau cuti sekolah tu perjalanan dalam setengah jam saja, bila hari sekolah membawa ke 45-50 minit. Kalau nak dekat lagi buat khemah je la tepi bangunan opis nih hahaha.

Banyak jalan yang boleh mama guna untuk ke tempat kerja, dulu mama guna jalan yang biasa mama guna, tol pun rm0.90 je, tapi lama kelamaan mama rasa kereta makin banyak dan sesak dibanyak tempat, kalau masa en.azmi hantar tu ok lagi sebab dia boleh cilok-cilok, tapi kalau masa mama yang drive sendiri memang susahlah sebab mama ikut peraturan..hehehe sikit-sikit je lah kan. sekarang ni mama terpaksa tukar jadual dan jalan. jalan mama ikut jalan yang kurang sesak tapi tolnya rm1.70 masuk kerja pun mama dah tukar masuk 8.30 supaya kalau en.azmi out station mama tak kalut pagi-pagi nak hantar adrien ke sekolah dan adrien pun tak perlu jadi budak yang awal lagi sampai ke sekolah, kalau tak sebelum pukul 7 dia dah ada disekolah sorang-sorang. keselematan anak tu penting walaupun dalam kawasan surau.

Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagi walaupun jauh tapi punya jiran-jiran yang baik itu satu rezeki yang sangat berbaloi, semalam ada kenduri dirumah jiran merangkap kawan sekerja mama, dia masak sendiri dan kami merewang tolong apa yang patut, mama tolong potong-potong bawang dan potong bahan-bahan untuk buat acar, meriah je rasa macam suasana di kampung dulu-dulu, buat kerja sambil borak-borak. walaupun terasa ralat juga sebab dah plan mulanya nak jumpa kawan-kawan tapi terpaksa batal sebab kenduri dirumah jiran ni, yelah serba salah sebab jiran dekatkan, inshaAllah ada rezeki boleh plan jumpa dengan kawan-kawan lain hari pulakkan.

Hasil kerja mama dan jiran-jiran, kami bertiga je yang buat hehehe

Itulahkan permulaannya macam tu la bila yang tak biasa tu kita rasa janggal dan jauh, tapi setelah beberapa bulan berada disini dan setiap hari berulang ke tempat kerja kita menjadi biasa, yang jauh pun tak begitu terasa, jalan sesak sikit-sikit tu biasalahkan asalkan kita dapat sampat pada waktunya. Kata kawan mama nak jemput kawan datang kenduri pun segan, nanti mereka kata rumah kita jauh, bagi mama itu takde masalah kita jemput saja, mereka nak datang mereka datang jugak walaupun jauh kan...

Buat mak hainomokje yang tanya bila nak tunjuk deko-deko rumah kiter tu kannn... ala makk kiter segan tau nak tunjuk sebab kiter tak pandai deko-deko lagipun rumah kiter masih macam padang jarak padang terkukur..takde apa2 lagipun, anak-anak buat padang bola je ruang tamu rumah tu, kadang anak-anak berlari pecut 100m dari ruang tamu membawa ke dapur hahaha...nampak tak tu nak cakap yang rumah kite masih kosong tau..kikiki. Haaa sapa nak berjiran dengan mama bolehlah beli rumah dekat rumah mama tu, end lot yang nak dijual 325k.

Wassalam