bandung 4hari 3 malam

Salam semua..
diharapkan semuanya sihat hendaknya,ada yg rindukan akak tak?dah lama akak tak bercerita kat sini.ok hari ni akak nak citer pasal cuti2 hari tu..alahai..rasa mcm dah basi pulak tp takpe akak citer jugaklah ye.
akak citer sekali harung je..4 hari 3 malam tu ye..takpe la kalu kengkawan amik masa sampai 4 hari nak abis pun..sebab akak takut lambat lak akak nak update pasni..kesihatan tak begitu memuaskan sekarang ni..
asyik terbaring sahaja dirumah ni..
ok..sehari sebelum terbang ke bandung akak masih perlu pergi bekerja (hari sabtu tu..) rasa letih sangat.
dan hampir saja percutian itu dibatalkan atas sebab2 tertentu.tapi teringat janji pada adam kami teruskan juga la pergi bercuti,mungkin dah rezeki adam nak naik kapatebang kan.
hari pertama..
flight pukul 3ptg.12.30 kakak,adik2,abg ipar n anak buah pegi hantar kat lcct,nahhh..yg nak pergi bercuti dan yg menghantar sama banyak je..hehe,semangat semua orang.
hampir lagi tertinggal kapatebang..seminit lg pintu nak tutup,kami apalagi berlari2 la mujur sempat..

penerbangan mengambil masa 2jam kot, dalam penerbangan tu adam duduk sendiri dengan akak.en.azmi jaga adrien.ingatkan takut la budak2 ni naik kapatebang..tengok rileks je.adrien siap tak duduk diam nak ke sana sini.adam lak ok je bila pakai seat belt tu.pastu siap borak2 ngan akak,saper bawak kapatebang mama? akak kata la pilot..oooo..pilot (ntah apa bunyi yg adam sebut pun payah akak nak eja..hehe)
pastu siap cakap nanti besar adam nak bawa kapatebang..haa ko..ingatkan nak bawa lori tadi,dah tukar nak bawa kapatebang lak..hehe insha Allah nak..belajar rajin2 ye.

sampai airport bandung..hujan turun agak lebat,berebut2 org tunggu payung.
sesampai je,pak supir@ wak apit dah sedia menunggu utk bawa ke hotel.kami duduk kat grand setia budi hotel..

seronok adrien bergolek2 kat atas tilam tu..

lepas letak beg terus minta wak apit bawa pegi cari makan,lapar sihhh..
 apa nama restoren akak dah lupa,tp akak tak de selera sangat nak makan,lauk yg diorang order punya banyak yg dapat akak makan nasi,sayur ngan tempe je..layannn.

selamat menjamu selera..


siap makan terus ke dago..shopping time,haa..hari pertama terus shopping tu.
biasala pegi dengan adik akak yg memang kaki shopping,datang bandung nih,memang nak shopping la tujuan dia,akak beli apa yg patut je,pastu terus carik kerusi utk duduk,tak larat nak berdiri lama2.
dah siap shopping balik tido.

Hari kedua...

pepagi bangun,siapkan anak-anak,pegi sarapan pastu shopping lagik..terasa jutawan lak,bawak duit juta2 rupiah..hahahha.
destinasi pertama wak apit bawa pegi ke gudang kain pasang,memang banyak la kain.akak duduk bersila setempat je,pastu main tarik je kain apa depan mata,tak larat nak berdiri.kat sini beli kain pasang utk mentua dan adik2 ipar,main rembat je sebab akak pun taktau apa warna kegemaran diorang,harap2 semuanya ok je..kat sini jumpa dgn rakyat malaysia yg turut bershopping,meriah sungguh lah..

lepas tu kami ke pasar baru pulak,kat pasar baru ni,kak dah surrender dah tak bole berjalan,kaki dah ketar,perut dah meloya,dah la tempatnya bertingkat2..tak sanggup akak nak terus berjalan,akak biar je adik2 akak yg dua org tu teruskan bershopping,akak dgn lelaki2 lain tunggu kat dalam van je..sob3 sedey..tunggu dalam van sambil makan asam..takleh nak shopping lebih2 lak.
punya la lama menunggu adik2 akak bershopping,perut dah berkeriut menahan lapar..sadis sungguh.
bila diorang muncul je terus ajak pegi cari makan.

selesai isi perut..sambung shopping..hmm sebenarnya pegi bandung nih memang utk shopping je la ni..heheh


lepas bershopping di the summit,singgah lak kat heritage nih,ni bukan sengaja lepak kat sini,tp duduk makan ais krim dulu..hehe.
kat sini akak beli banyak baju anak2 la..murah2,nak beli utk baby dlm perut taktau baby apalagi,lgpun masih awal lg,jadi beli je baju utk adam ngan adrien dulu,memang rambang mata nak memilih.
baju mak ngan apak dapat la sorang dua helai je..takpe la ada jugak,apa taknya..asal tengok je,baju anak..baju anak..jadi sambar baju anak je la..

lepas habis kat heritage..sambung lak kat rumah mode..kat sini baru la beli baju mak ngan apak diorang nih.dapat jugak la belikan baju utk abah mentua,abg dan adik ipar yg lelaki.
masa kat sini pun..akak membeli dengan cepat lepas tu,terus gi cari makan sambil tungg adik2 habis membeli barang..hah pegi ngan kaki shopping biasala,akak ni lak bukan reti nak bershopping sangat,jadi apa yg terlintas je akak beli,mengikut bajet dan keperluan yg penting barang2 utk diberi pada family jgn ada yg terlupa,ye la bukan selalu datang,jadi nak juga la membeli utk family.alhamudillah..dapat juga beli walapon tak seberapa.

siap semua..balik tidoooo...zzzzzzzz

hari ketiga...

cuaca tak begitu baik..hujan dipagi hari,ingat nak ke tangkuban perahu,tp memandangkan cuaca tak begitu baik,kami ke cihamplas dulu,beli baju lagi..hehehe
selesai je membeli hujan dah reda,jadi teruskan perjalanan ke tangkuban perahu..kawasan kawah gunung berapi yg masih lagi aktif,perjalan ke sana sama seperti nak naik ke cameron belok2 tp teruk lagi nak naik cameron la..

ditangkubang perahu...cuaca berkabus,dengan hujan renyai2 turun..kami tak nampak la tangkuban perahu tu..
subhanallah pemandangan memang sangat menakjubkan,cuma yang tak bestnya nak berjalan pun susah sebab diekori oleh ramai sangat penjual,macam2 yg dijualnya..nak bergambar pun agak susah,diorang duduk je kat tepi kita..kat sini banyak la juga gambar yg diambil..sebab waktu2 lain banyak shopping je kan,takde la amik gambar pun...


kabus sangat tebal waktu ni,kata wak apit,gerai2 ditepi jalan yg ada sepanjang jalan tu pun banyak bumbungnya yg dah diterbangkan angin,sebab angin terlalu kuat..


family adik akak..mummy daeisha..yg memang kaki shopping..

menurun lak kat anaknya si daeisha nih..tengok tu..kecik2 dah tunjuk bakat bershopping..abis lah mummy ngan daddy nanti..

ni adik akak sorang lg yg ikut serta dalam cuti nih..

tunjuk gambar family lebih sikit..hehe

kat sini ada dijual buah stoberi dan buah beri,kami beli buah stoberi,adam yg suka sangat buah tu..masuk van terus dia makan,sangat manis buah tu sampaikan adik akak kata macam letak gula je.
tak sampai setengah jam pun kami kat sini,pastu terus turun tak tahan,cuaca sangat sejuk berkabus,nak berjalan pun susah juga..licin dah la dukung anak lg,risau gak jatuh nanti,kalu nak diikutkan memang bole berjalan sepanjang kawah tu,jauh juga tapi tak larat lak akak nak berjalan.

setelah berjalan-jalan kat situ..kami ke heritage lagi..adik akak macam biasala sambung shopping lagi,akak dah tak larat nak bershopping..sementara adik akak shopping,


akak menunggu sambil makan..ibu mengandung perut perlu diisi..heheh (oh ya..masa pegi nih akak dah tau yg akak peknen cuma tak pegi klinik utk konpomkan ngan doktor je lagik..sebab tu la takleh nak berjalan lebih2..cepat benor semput..mungkin umur dah meningkat sama kot..)



tunjuk makanan la pulak..ini namanya nasi timbel,macam glamer je nasi ni kat sana,sebab setiap tempat kami pegi makan ada je menu nasi timbel ni,sedap juga,nasinya dibungkus dalam daun pisang macam tu,lauknya tempe,tauhu sama ayam goreng..ini adik akak punya makanan,tiap2 kali mesti order nasi timbel ni..


akak punya makanan..nasi ayam hainan..ok sedap..


ini carbonara and cheese finger..yummy2 jugak + murah la..

pas abis makan and shopping singgah ke amanda brownies..glemer kata adik akak,so akak ikut je la.
yg terlebih membeli kat sini en.azmi..satu bakul dia angkut brownies tu..mcm2 perisa dia angkut.nak bg jiran katanya,akak ok kan ajer..belilah..
so hari ni pulang awal ke hotel..udah capek kok 2,3 hari berjalan aja kerjanya..sampai hotel,bapak2 bawa anak2 mandi kolam,akak ngan adrien tunggu kat hotel,adik akak yg berdua tu nak pegi spa,hajat hati nak ikut juga,tapi tak bole pula..so duduk kat hotel je la terus tertido dgn adrien,malamnya pakat order makan kat hotel je,akak malas nak makan sebab dah takde selera..en.azmi paksa gak suh order,sudahnya akak makan dua tiga suap,selebihnya diorang yg abiskan..tengok ayam goreng dah tak bole nak telan rasanya..oh akak memang macam ni tiap kali peknen,,tengok ayam je tak selera nak makan,kali ni pun sama..yg boleh akak makan seafood je..

hari keempat...

dah tak kemana-mana..mengemas barang yg bakal dibawa balik je..lagipun flight pukul 11 tak sempat dah nak bershopping lagi..tengok hasil yg dibawa balik..hmmm beg beranak la jugak,tp kecik je la..


di airport bandung sementara menunggu kapatebang tiba..adam asyik dok kat situ je la tengok kapatebang yg landing..teruja sungguh dia..

masa penerbangan balik tu cuaca tak begitu elok kapatebang bergegar2 je..langgar awan..risau jugak dibuatnya..adrien tido sepangjang penerbangan..adam mula2 nak duduk sendiri pastu..terus suruh en.azmi riba dia..


masa ni dah masuk ke malaysia..cantik sungguk akak tengok awan nih..lembut dan seputih kapas..terus rasa kagum..sebenarnya takleh on hp..tp akak on jugak,sebab nak amik gambar ni..

itu je lah citer cuti-cuti akak..nak menulis ni pun berenti sampai 4,5 kali sekejap2 ada je anak2 yg dtg menganggu..haishhh diorg pun nak becerita jugak,nak lak si adam nampak gambar dia mula la teruja..tu mama adam tunggu kapatebang..jgn diminta nak naik kapatebang lagi dah la..tahun ni memang takde la..insha Allah tahun depan kalu ada rezeki lebih ye..

ok lah akak berenti dulu..sampai jumpa lagi..

wassalam...

Comments

  1. ptt lah senyap sunyi pg melancong2 yek... berapa banyak borong kain sulam?

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts