Wednesday, 23 March 2016

Pyschological care

Assalamualaikum....

Tadi di ofis mama ada program psychological care, jadi mama nak share sedikit disini apa yang mama dapat masa dalam program tu.

Kesejahteraan psikolgi adalah kemampuan individu untuk menangani stress, mengelakkan konflik,meningkatkan ketenangan,merangsang motivasi dan meningkatkan keyakinan diri dalam kehidupan.

8 aspek kesejahteraan psikologi iaitu minda, emosi, spiritual, sosial, fizikal,kewangan, persekitaran dan pekerjaan.

Stres vs kecelaruan.

Bukan semua stres itu buruk,ada stres yang baik, tekanan boleh diuruskan secara berkesan.
Stres adalah tanda/amaran awal kesihatan mental seseorang itu sedang teruji.

Keadaan paling mudah buat anda tertekan... Tempat kerja, perkahwinan/pasangan, keluarga, pengambilan ubat tanpa kawalan.

Wanita lebih ramai hadapi masalah mental, antara faktor penyebabnya :

1.Terlalu berusaha menjaga hubungan dengan pasangan
2. Mengambil serius persepsi orang lain terhadap diri dan keluarga - cenderung untuk tersinggung      yang berlarutan.
3. Bekerja kuat untuk mendapat pengiktirafan majikan
4. Terlalu serius terhadap pelajaran anak
5. Menggalas tanggungjawab menjaga keluarga
6. Terlalu dikongkong oleh keluarga
7. Berhenti kerja untuk menjadi surirumah

Ini antara kajian yang dibuat ye, tidaklah sama faktor penyebab itu untuk semua orang, ada orang seronok je dapat berhenti kerja dan jadi surirumahkan. apa yang paling penting sebenarnya iman kita. jika teguh iman kita apapun berlaku inshaAllah kita mampu bertenang.

Tanda-tanda kecelaruan mental bagi orang dewasa :

1. Fikiran bercelaru dan kebingungan
2. Sedih dan murung yang berpanjangan
3. perasaan yang tidak boleh dikawal (terlalu beremosi)
4. takut, bimbang, cemas yang berlebihan secara berpanjangan.
5. Suka menyendiri
6. Tidur yang terlalu kerap terganggu/ tiada selera makan yang melampau
7. Terlalu mudah marah yang sukar dikawal
8. Tidak mampu menghadapi stress yang kecil
9. Berfikir untuk membunuh diri
10. Sakit fizikal yang berpanjangan dan tidak sembuh dengan rawatan yang biasa

Tanda-tanda kecelaruan mental bagi kanak-kanak

1.Prestasi sekolah yang menurun
2. terlalu bimbang atau takut untuk ke sekolah hingga kerap ponteng
3. Hyperaktif
4. kerap bermimpi yang menakutkan
5. Seringkali agresif dan memberontak

Kata penceramah kanak-kanak jika suka tabur mainan bersepah itu perkara biasa yang lumrah kerana begitulah kebiasaany kanak-kanak, tetapi jika kanak-kanak itu gemar menyusun mainan sebaris panjang-panjang dan menyusun terlalu kemas itu perlu diberi perhatian.

Tanda-tanda kecelaruan mental bagi remaja

1. Terlibat dengan dadah
2. Tidak mampu menghadapi masalah dalam aktiviti seharian
3. Perubahan cara tidur dan pemakanan
4. Mengalami sakit tubuh badan yang melampau
5. Memberontak
6. Selalu menyendiri dan termenung
7. menjadi pemarah

Penyakit personaliti..terbahagi kepada 3 kluster

Kluster A -

schizotypal - idea, kepercayaan pelik, perasangka buruk.
schizoid - menyendiri, tak berminat berkawan
paranoid - Berprasangka. tidak percaya, pendendam

Kluster B

banyak pula yang mama nak tulis ye..dalam kluster B ni, siapa yang suka selfie, yang kalau beli barang baru nak upload dekat media sosial termasuk dalam penyakit personaliti yang dipanggil narsississti.

Kluster C

terlalu pemalu, merendah diri, terlalu berdisiplin, terlalu bergantung kepada orang lain, penakut, menyendiri

penyakit mental yang paling kronik adalah skizofrenia.

macam banyak pula yang mama share ni ye...hehehe kalau rajin bacalah



Apa yang penting dalam hidup kita ni walaupun menghadapi masalah, walaupun stress walauapa juga yang kita hadapi,kita ada tempat mengadu, sebaik-baik tempat mengadu adalah Allah. Moga kita sentiasa dibawah lindungan rahmat Allah taala.

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam

5 comments:

  1. first thing first kan AA, kalau nak buat semua jadi pening, utamakan untuk hari ini, siapkan untuk esok, imajin yang best-bestla untuk weekend heee :)Thanks for info AA. Fokus on good, InhaAllah.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih yan berkongsi info.
    Kalau dibaca satu persatu tu ada juga terkena pada diri sendiri tapi kita ada Allah kan

    ReplyDelete
  3. Sempat awak salin semuanya ye Azra....panjang tu....

    ReplyDelete
  4. Sakit mental utk perempuan dewasa mmg nmpk betol je kan kak. Senarai tu mmg byk kena dgn diri seorg ibu atau isteri. Kena byk buat relaks je ni.

    ReplyDelete
  5. aida setuju bab wanita tu.
    sebab aida ada semua masalah tu.
    but so far lom sakit mental lagi la ha ha ha...

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...