25 perkara yang membuat mama gembira

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..banyak nikmat dari Allah yang membuatkan kita gembira.


Banner - mesti kena ada banner ni sebagai syarat penyertaan.

What to do?
create a new post + insert picture above
List 25 things that make you happy
mention the blog that have tagged you
Tag at lesat 5 bloggers & make sure they know they've been tagged
Share your favourite quote of the week!(if none, then it'll be okay)

mama telah di tagged oleh 2 orang blogger kak paridah ishak dan kak saniah ibrahim, terima kasih tagged mama, jadi mama cuba tuliskan apakah perkara yang buat mama gembira ye..

1. Alhamdulillah masih diberi izin untuk bernafas dimuka bumi ini,

2. Dapat hidup bersama arwah mak & ayah, walaupun seketika dan dapat berbakti untuk mereka. walaupun  sebenarnya masih belum cukup khidmat bakti yang diberikan.

3. Dapat melalui zaman kanak-kanak dan remaja yang sangat menggembirakan.

4. Dapat melalui zaman persekolah rendah dan menengah, walapun keputusan exam tak begitu cemerlang..hehehe

5. mendapat kerja tetap diusia yang masih muda.

6. Dapat beli kereta sendiri walaupun hanya sebijik kancil

7. Dua kali mendapat anugerah khidmat cemerlang sepanjang perkhidmatan ini.

8. Bertemu jodoh juga walaupun usia dah agak lewat..alhamdulillah

9. Mempunyai suami yang memahami, rajin menolong dan sentiasa bersama saat susah dan senang

10. Dikurniakan zuriat pertama lelaki, seperti yang mama mahukan.

11. Dikurniakan zuriat kedua juga lelaki, selang 2 tahun sahaja sebab mama nak kejar umur..alhamdulillah Allah makbulkan doa mama.

12. Kelahiran zuriat ketiga yang juga dinanti-nantikan, seorang anak perempuan..juga yang mama doa dan harapkan.

13. Setiap hari bangun pagi dapat melihat wajah anak-anak, walaupun kadang bukan senyuman yang mereka berikan tapi tangisan...hehehe

14. Setiap hari suami memberi ruang waktu untuk mama melakukan aktiviti yang mama suka, setiap hari tanpa gangguan, cuma anak-anak je lah yang menganggu.

15. Mempunyai adik-beradik yang rapat dan sering membantu bila diperlukan,walaupun sudah ketiadaan mak dan ayah hubungan kami masih erat.

16. Dapat balik kampung ke rumah peninggalan arwah mak dan ayah, berkumpul dengan adik-beradik, kegembiraan yang tak dapat dinyatakan.

17. Dapat berkongsi masalah dengan sahabat walaupun ianya jauh dimata dan dah bertahun tak berjumpa, apa yang penting persahabatan itu terjalin dalam keadaan yang sangat menyenangkan.

18. Dapat berjumpa kawan dipejabat bercerita, bergelak dan ketawa,

19. Dapat menulis blog bercerita kisah seharian berkongsi dengan kawan-kawan maya, walaupun tak pernah bersua muka tapi terasa sangat dekat.

20. Mendapat komen yang positif dari kawan-kawan blog dan dapat memberikan semangat kepada diri terasa sangat bermakna.

21. Mendapat hadiah dari rakan blogger atau bukan blogger, sangat gembira..

22. mendapat mentua yang baik, ya itu satu kegembiraan dan rezeki.

23. Dapat berjalan-jalan bersama mentua, dapat gembirakan mereka, walaupun mungkin tak sepenuhnya, tapi dapat buat sikit-sikit pun ok lah kan.

24. Setiap hari dapat bercerita, bergelak ketawa bersama anak-anak, itu satu kegembiraan yang tak dapat dijual beli

25. Diuji dengan sakit, tapi mama gembira kerana kesakitan itu dapat mendekatkan diri pada Allah.

Sebenarnya banyak lagi yang menggembirakan mama ni,..hehehe

Nak tagged siapa ya? ada lagi tak yang masih belum kena tagged nih..kawan-kawan yang sudi silalah share apakah perkara yang menggembirakan kawan-kawan tu ye..

" bila terlintas untuk lakukan kebaikan, terus lakukan jangan bertangguh, pasti Allah yang telah membukakan jalan itu buat kita, usah pedulikan apa orang kata tapi pedulilah pada apa yang Allah kata"

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam


Comments

  1. Balik kg jumpa adik beradik..
    Bergelak tawa tu yg paling gembirakan yan...
    Alhamdulillah Allah beri nikmat gembira kpd kita kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak yati,seronok bila dpt berkumpul adik beradik, terasa hilang sunyi

      Delete
  2. alhamdulillah banyak kan kak nikmat yang Allah beri pada kita...syukur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya pc terlalu banyak nikmat untuk disyukuri

      Delete
  3. Terima kasih yan,dapat akak mengenali lebih dekat siapa yan.
    Alhamdulillah dapat juga menumpang kasih pada mertua.
    Yang penting kegembiraan kita yang utama adalah keluarga kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kak..kadang persahabatan dialam maya ni terasa lbh eratkan. Alhamdulillah mertua msh ada dptlah menumpang kasih

      Delete
  4. Alhamdulillah...
    Banyak kan nikmt Allah kat kita?
    Rasanya kalau nak senaraikan hingga 50 pun boleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nur, banyaknya nikmat Allah utk kita syukuri

      Delete
  5. Alhamdulillah kegembiraan dapat dikecapi dengan yang tersayang, so sorry to hear about your parents, mungkin terbaca tak perasan masa cerita balik kg tu, kehilangan menguatkan lagi diri kan AA, Al-Fatihah untuk mereka. Jaga diri AA, moga sakit dialami sembuh sepenuhnya. inshaAllah. Take care, hugs :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Bp, mungkin tak perasan sebelum ni kan..terima kasih atas doa yang telah diberikan, inshaAllah dgn rahmat & kasih sayang dr Allah pasti akn diberi kesembuhan..u 2take care & hugs..

      Delete
  6. setiap hari ada lah hari yg menggembirakan...

    ReplyDelete
  7. Betapa kalau nak dihitung banyak yg Allah beri kita utk gembira kan AA
    Bersyukurlah atas segala nikmat dariNya

    ReplyDelete
  8. Apa2 pun saat bersama anak2, ibu bapa dan adek beradek adalah saat yang sangat menggembirakan kita kannn...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah dengan segala nikmat & kurniaanNya kann.. :-)

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah byk sebenarnya nikmat yg Allah berikan kpd kita instead of ujian, ujian tu sikit jr tp kekadang mbuat kita berkeluh kesah padahal ujian juga tanda kasih sayang Allah pd kita kan AA

    ReplyDelete
  11. syukur dpt yg baik..bonus tu

    ReplyDelete
  12. Bila dh senaraikan rasa mcm indahnya dgn nikmat yg kita dapatkan ni kan kak.

    Tahniah dah dua kali dapat APC. Pekerja cemerlang ni :)

    ReplyDelete
  13. wow! kalu aida tak cukup 25 aje ni.
    apapun, tahniah apc 2 kali.
    sgt cemerlang ni :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts