Sunday, 6 December 2015

masterchef didapur mama

Assalamualaikum...


siapa sini macam ni? ke mama sorang je macam ni..hehehe

cuma mama ni kalau didapur emak sendiri rajin la jugak menolong, masak sensorang pun ok lagi,tapi dulu-dulu tahan telinga jugalah arwah mak mama tu..apa taknya kalau mama memasak memang mulut mama ni riuh je bertanya itu ini "mak..garam kat mana?" "mak...cuba rasa ni ok tak lagi rasa dia" haa...gitu la kekdahnya.

bukan sebab tak yakin dengan masakan sendiri tapi sebab sengaja nak mak tu ada kat sebelah bila mama memasak, dapatlah borak-borak dan gosip-gosip. pernah dulu mama goreng ikan, masa nak kalihkan ikan tu mama guna tudung periuk kukus sebagai penepis takut minyak tu meletup abislah kulit mama yang kurang gebus nih...arwah mak nampak..terus cakap " tak pernah lagi mak dengar ada yang mati dekat kubur tu sebab kena minyak goreng ikan" hahaha tapi mama ni biasalah mesti ada jawapan balas "mana tahu orang jadi yang pertama mati sebab minyak goreng ikan" terus kena jelingan dengan arwah mak...hihihi..banyak sangat kenangan dengan arwah mak.

kalau didapur mentua pula memang mama tak reti nak memandai-mandai, macam takut je nak memasak hihihi, mama cuma jadi pemerhati je kalau didapur mentua. awal-awal kawin dulu keje mama goreng ayam atau ikan je hehehe.

bila dah lama sikit pun masih tak biasa sebab mama jadi tak pandai memasak bila ada yang tengok kuikuikui...segan katanya..tetapi mama akan masak bila ada permintaan...eewahh...pertama mama masak spagetti sebab abah mentua request nak makan...haa sapsapsoi je siap..kemudian mama masak siakap stim limau,pastu rendang ayam..ada la beberapa masakan lagi..semuanya atas permintaan,lain-lain tolong tengok apa yang patut ditolong je, kalau tak tolong tengok je la.

kalau didapur sendiri? hah jangan cakaplah...memang mama jadi masterchef la kan...hahaha tak berapa nak master sangatlah tapi bolehlah setakat nak makan untuk anak beranak. kalau family mentua datang pun mama akan memasak untuk mereka melainkan mereka yang memang sedia untuk memasak hahaha...pernahlah family in law datang rumah, mama duduk saja je sebab adik-adik ipar memasak..gumbira rasa dihati.

tapi itulah mama...mama tak biasa tapi jika disuruh mama ok je, jika bantu sikit-sikit tu adalah cuma masak untuk lunch ke dinner ke sensorang didapur mentua memang tak pernahlah...mama segannn

oklah...nanti kita jumpa didapur mama ye..banyak masakan mama yang belum di share hahah...

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam

6 comments:

  1. sama la hihihi. kira kat rumah mentua memang takde memandai nak masak sendiri ke ape. sebab adik beradik suami cerewet bab makan

    ReplyDelete
  2. kalau dana balik kg sendiri or kg mertua mmg suke masak kt dapur...
    umah mak kite tau jgk lah grm gula kt mana sbb semua dh tersedia tepi dapur sama jgk ngn mak metua nyer dapur... semua bahan asas ada siap ngn nama lagi hehehhe...

    cuma kalu blik kg tuh jaranglah kite nk msk sbb kite nk mkn masakan diaorg hehehe

    ReplyDelete
  3. Saya saya... (sambil angkt tangan)... hehehe
    Memang kekok kalau nak masak rumah mentua... rasa tak confident pun yer... hahaha

    ReplyDelete
  4. Sama la.. x penah masak kat umh mertua.. tolong2 tu ada la..
    Brg dapur kat umh mak sendiri pun kdg2 ira tnya gak kat mana mak simpan.. padan la kalau umh mak mertua x jumpa senduk.. hihi..

    ReplyDelete
  5. setuju sangat2...yan kawin baru reti masak dan nak belajar masak macam2

    ReplyDelete
  6. hihihi.. sy klu kat dapur MIL memang tak masak Mama.. just tolong potong2 semua.. adik beradik en suami semua pandai masak.. haha segan.. klu kt dapur sndiri mmg main campak2 je..:)

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...