Wednesday, 23 December 2015

Bedtime stories


Assalamualaikum...

Sebelum tidur biasanya ibu-ibu akan bacakan buku untuk anak-anakkan,macam omputih cakap tu "bedtime stories".

Hari ni mama nak kongsi buku yang mama guna untuk bedtime stories dengan anak-anak. Kadang-kadang mama tak guna buku pun,mama cerita je apa yang mama tahu.


Buku yang bagus untuk anak-anak,bedtime stories versi islamic. Buku ini mengikut bulan islam yang dalam gambar ni untuk bulan rabiulawal dan rabiulalakhir, jadinya kita boleh guna buku ini mengikut bulan dan satu malam satu cerita.


Buku lain yang mama nak kongsi adalah tentang rukun iman. Siap ada poster lagi, boleh tampal dibilik anak-anak nanti. Selain menghafal sifir,rukun iman,rukun islam,10 malaikat, 25 Rasul dan macam-macam lagi wajib anak-anak tahu.

Mama sekadar berkongsi saja ye...bukan nak berbangga

Dapat feedback dari tecer taska bila satu hari tecer cakap pada mama " anak-anak akak  bila tanya bab agama laju je jawab" jadi mama share dengan tecer apa yang mama buat, mana tàhu tecer nak apply cara tu pada anak-anak taska kan.

Buat cara mama je lah sebab bab pelajaran yang lain math ke english ke mama tak pandai,jadi mama tekankan pada agama je...ada mama pernah baca ustaz kata "jika kita kejar akhirat pasti dunia akan ikut bersama tapi jika kita kejar dunia, akhirat tidàk akan ikut bersama" wallahu'alam...

Maaf jika ada kesilapan penulisan dan kata-kata mama dalam entri ini.

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam

9 comments:

  1. wah bagus sekali cara didikan islamik gitu...benar pepatah tu kalau kita menjunjung akhirat ...dunia akan bersujud di kaki kita...insyaAllah

    ReplyDelete
  2. Menjadi tanggungjawab kita sebagai ibu-bapa mendidik dan menerapkan nilai-nilai islamik dalam diri anak kita. Jgn buat pergantungan 100% pada pembelajaran di sekolah..

    ReplyDelete
  3. masa anak sorang dulu sempat juga bed time stories ni

    ReplyDelete
  4. thumbs up..melentur buluh biar dari rebungnya..

    ReplyDelete
  5. bagus membaca buku-buku cerita bercirikan islam untuk anak-anak sebelum mereka tidur..

    ReplyDelete
  6. kira ada buku 365 hari untuk cerita kisah pasal islam pada anak tu. tapi tula buku tu gambar dia tak menarik macam buku akak ni haaaa

    ReplyDelete
  7. menarik buku2 ni..
    bagusnya kak lah.. dpt luangkan masa utk anak2 sblm tdo..

    ReplyDelete
  8. bagus tu. drpd dok citer pasal legend omputih lebih baik kisah islamic.
    kisah benar.
    kisah yg utama diciterkan kat anak-anak.
    in shaa Allah aida nak kopipes ekk :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...