suka mengira

Assalamualaikum...

Bercerita tentang abang adam yang ensem nih.
Mama kadang-kadang berwasap juga tanya perkembangan adam disekolah.
Apa yang diberitahu cikgu,abg adam lemah dalam membaca.
Ya mama tahu sebab bila disuruh membaca,abg adam masih terkial-kial.

Bukan tak kenal huruf bukan tak boleh mengeja dan membunyikan ejaan,
tetapi bila dah eja tiap sukukata abang adam tak pandai nak sambungkan apakah perkataan itu.
kalau yang huruf vokalnya sama abang adam pandai contoh : mama..pandai sebut kalau tukar jadi mamu..itu yang abg jadi konfius...mama lagi konfius nih,jenuh juga mama mengajar hehehe...

ke ada cara tertentu yang boleh akak gunakan untuk mengajar abang adam nih,sesiapa yang dapat bantu akak,tolong bantu ye... apa yang mama dah buat? dari dalam perut lagi mama dah ajar membaca buku...masa bayi pun mama dah kenalkan abang adam dengan huruf-huruf menggunakan flash card,macam-macam jugalah yang mama dah buat...

bila ada homework menulis atau spelling,lambat-lambat je abang adam buat,tapi satu yang mama tahu,abang adam memang suka mengira...bila ada homework matematik,abang adam laju je keluarkan buku tanpa mama tanya,balik dari taska terus buat. Buku-buku latihan matematik yang mama beli pun sehari abang adam boleh habiskan,banyak buku mengira yang mama beli kalau boleh dalam sehari abg adam nak habiskan. kalau buat tambah yang mudah-mudah abang adam boleh congak-congak je dalam kepala...wahhh bangga mama..


sesi pembelajaran dirumah...penat mama nak mengajar walapon hanya ada 3 orang murid je kat rumah tu,tapi jenuhnya nak mengajar macamkan ada 30 orang murid... tapi takpe mama enjoy mengajar walapon kadang-kadang dah macam singa lapar je mama nih...hahaha

Wassalam

Comments

  1. Haha.. ajar ank org 30 orang ada masanya lebih mudah drp ajar anak sdiri 2 orang.. tp kalau tak kena caranya memang rasa sakit jiwa ajar anak orang yang 30 orang ni.. pandai sangat dah adam ni ya.. bagus juga ada adik beradik rapat2 ni kan..leh jadi ikutan adik2 masa belajar tu

    ReplyDelete
  2. rajinnya adam menulis....yan tak tahu caranya..yan doakan adam mudah mendapat ilmu yang sipelajari..amin

    ReplyDelete
  3. tak tau nk tolong macam mana..

    tapi saje2 google,jumpa forum ni.
    http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=422395
    mungkin blh baca kot. experience ibu2 yg ada masalah sama atau lebih kurang mcm yg kak lah hadapi. atau pun mungkin blh dptkan advice dr doctor kanak2 pasal perkembangan dia.

    rasanya adam bkn slow learner atau disleksia. mgkn cara pembelajaran kat sekolah atau teknik yg digunakan sbb kan dia kurang minat utk membaca.

    ReplyDelete
  4. adam ni lebih suka pakai otak kanan. sbb dia lebih cenderung mengira. akak jgn risau otak dia lebih tajam kak. dan dia akan jadi lebih kreatif lagi. tapi akak try la tnye jugak dokte pasal ni, kira takde pengalaman lagi. nanti dah tanya share2 kt sini tau ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts