Saturday, 14 November 2015

Saja suka-suka

Assalamualaikum..

365 tip didik anak gaya Nabi

Tip 2

Jadikan kalimah tauhid sebagai lafaz permulaan.

- ajar anak-anak membaca lafaz kalimah syahadah.
- lakukan sebelum tidur ataupun selepas mendengar azan.
- terangkan maksud kalimah syahadah tersebut :

  "Sahaja aku naik saksi tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad s.a.w itu pesuruh Allah"


                                ************************


Hasil kerja mama untuk anak-anak cuma muka depan tu mama kena printkan sesuatu agar nampak lebih menarik lagi, tidaklah tulis macam tu je kan.

Oh bahan-bahan pembelajaran tu bukan mama buat sendiri, itu adalah hasil perkongsian kawan mama,mama print dan mama buat buku mini macam tu supaya mudah dibawa anak-anak, dalam kereta pun boleh dibaca.

Mulanya mama simpan je bahan yang kawan mama kongsi ni tetiba terasa nak buat buku,terus mama cari bahan dan edit sikit-sikit je sebab mama tak pandai sangat bab komputer ni hihihi...mujur juga dekat rumah ada printer colour yang buah hati mama beli,jadi mudahlah kerja mama.

Baru siap 2 buku, banyak lagi yang mama nak buat tu, saja mama tunjukkan hasil yang mama buat ni pada kawan, ada pula yang order minta buatkan juga...hehehe ok juga tu dari saja suka-suka boleh buat income pula.

Moga hasil kerja mama ni bermanfaat untuk anak-anak mama. Mama seronok sangat bila buat buku-buku untuk anak-anak mama ni...excited je rasa, walaupun hasilnya tidaklah seperti buku yang terjual di kedai, tapi mama seronok bila dapat hasilkan buku macam ni untuk anak-anak. Usaha kecil mama untuk anak-anak.

Ok mama nak buat buku untuk kawan yang mengorder pulak..doakan mama berjaya ye

Allahummasolli a'ala sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam

Oh ya mama akan cuba share tip dari buku yang mama beli (365 tip didik anak gaya Nabi) pada setiap permulaan entri mama ye...saja mama share semoga bermanfaat.

13 comments:

  1. menarik..pilihan warna kertas pun ceeia..good job :-))

    ReplyDelete
  2. menarik sekali..terjah blog ini apa khabar ?

    ReplyDelete
  3. alahai akak, cntik nya buku tu.
    saya ni, skrg buat simple simple je utk aktiviti homeschool rania. sbb tak berapa nak berseni sangat. .
    suka tgk ibu ibu yg kreatif..
    mcm mcm dibuat sndiri..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...
    terbaik la.
    kagum aida...

    ReplyDelete
  5. mama kreatif boleh menjana minda anak lebih procuktive..good luck mama

    ReplyDelete
  6. menarik nya mama..rajin ... anak2 pun pasti teruja ni... cantik!
    TQ for tips mendidik...

    ReplyDelete
  7. kira pun nak buat kak. ada dapat satu link. tapi tula kat sini printer takde ink warna dah habis. nak kena ke kedai dulu baru boleh print. mmg makan modal sikit sebab print berkaler tapi demi anak2 kan apa pun kita sanggu hihihihi

    ReplyDelete
  8. saya belajar lagi benda baru ni
    terima kaish tuk tips tu kak
    insya allah akan diamalkan

    saya kagum ketekunan akak...saya tak ada sikap macam akak tu
    memalukan betul...hehe
    moga anak-anak berjaya dunia dan akhirat...aaminn

    ReplyDelete
  9. Rajinnya. Saya byk juga save aktiviti utk anak. Tapi buat nya belum...ppffttt...

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...