Sunday, 24 January 2016

Lemon chesse kek

Assalamualaikum...

Permintaan dari adik alam maya mama...yan, minta share resepi lemon chesse cake.. Lemon chesse cake yang mama buat ni ada dua versi 1 versi kukus, 1 lagi versi non-baked punya. Kat sini mama share kedua-dua cara ye..

1. Lemon chesse cake non-baked.

Ini sebab mama dah penat,lepas masak spaghetti baru mama buat kek, tak larat nak menunggu kalau dikukus jadi mama non-baked saja.




Bahan-bahan

Butter (dicairkan)
Biskut marie (dihancurkan)

500g cream chesse
Susu pekat manis
1biji lemon ( diperah & diparut sedikit kulitnya) - jika mahu jus lemon banyak golek2 terlebih dahulu lemon tu bagi lembut, tak tahulah betul tak teori ni hihihi
100ml air
Sedikit agar-agar tali (mama tak biasa guna gelatin, jadi mama guna agar-agar tali jadi kena agaklah banyak mana nak guna dengan 100ml air tu ye)
100ml whipping cream (mama guna brand value pride)
Sedikit gula kastor.

Cara membuatnya :

Butter yang telah dicairkan digaul bersama biskut marie yang telah dihancurkan, masukkan ke dalam loyang dan padatkan,seeloknya guna loyang yang boleh dibuka bahagian bawahnya,mama pun tak tahu apa nama loyang yang sebenarnya huhuhu, bila dah siap.masukkan dalam peti ais.

Kemudian pukul whipping cream bersama gula kastor sehingga hancur dan sebati, masukkan juga ke dalam peti.

Pukul cream chesse bersama susu pekat manis, sesuaikan rasa manis mengikut kesukaan, jangan terlebih manis sebab whipping cream tadi dah dicampur gula. Kemudian masukkan jus lemon dan sedikit parutan kulit lemon.

Cairkan agar-agar,apabila sedikit sejuk campurkan ke dalam adunan cream chesse dan campurkan dengan whipping cream tadi, dah siap tuangkan diatas biskut marie tadi, bila dah habis masukkan ke dalam peti sejuk, biarkan semalaman.



Lemon chesse kek versi kukus.




Bahan2

5 sudu butter dicairkan
Biskut marie dihancurkan

500g cream chesse
3 biji telur
11/2 sudu kecil esen vanila
1 cawan gula
2 sudu besar tepung gandum
1 biji lemon

Cara membuatnya :

Biskut marie digaul dengan butter yang telah dicairkan,padatkan dalam loyang, dimasukkan sebentar didalam peti sejuk

Pukul cream chesse hingga lembut,masukkan gula, pukul lagi hingga sebati, kemudian masukkan tepung.pukul lagi.

Masukkan telur satu persatu,masukkan esen vanilla,jus lemon dan parutan kulit lemon,

Tuang diatas biskut marie tadi, kukus sehingga masak.

Untuk hiasan.

10 biji strawbery dipotong dadu. Masakkan bersama 3 sudu besar gula, masak sehingga gula cair dan rupanya seperti dalam gambar, sejukkan dan boleh ditabur ke atas kek tadi.

Ok itu saja perkongsian resepi mama untuk kali ini, selamat mencuba ye.

Oh ya kalau non-baked durian chesse pun resepinya sama seperti diatas, cuma gantikan lemon tu dengan durian ye.

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam


9 comments:

  1. Pandainya AA, untung keluarga ada AA, sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah pandai sangat tapi bolehlah untuk anak2 makan

      Delete
  2. Nampak menyelerakan tu.. mcm kat Kedai dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah macam dekat kedai? bolehlah buka kedai kek nanti agaknya ya...hehehe berangan sajalah

      Delete
  3. menyelerakan tapi byk lak steps nya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah cuba buat tak banyak sangat stepnya tu..pejam mata saja hahaha

      Delete
  4. Terima kasih banyak2 kak..alhamdulillah..tq sangat2..murah rezeki akak..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 yan..memang niat dihati nak shere je resepi apapun yang akak ni masak, tapi seganlah pulak sebab akak buat ikut suka hati akak saja hehehe terima kasih doakan akak murah rezeki..aamiin

      Delete
  5. ohhhh sedapnyaaaa haaaa. tapi belum ada kerajinan sobssss. bila nak rajin betoi2 ntah lah

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...