asal keturunan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..pagi yg indah cahaya matahari yang cantik,udara yg nyaman, syukur masih diberi peluang bernafas dimuka bumi ini dan masih berpeluang melihat wajah2 cinta hati akak..
hamboihh kemain lagi berpujangga berbunga bahasa dipagi hari ye...takde kaitan dengan tajuk cerita pun ni...

menyelidik asal keturunan kekononnya kan..hehehe

ini berikutan tertubuhnya group wassap oleh pakcik akak yakni adik arwah mak akak,mengumpul sepupu sepapat disebelah arwah mak akak,tapi tak ramai sangat pun yang ada.ok lah juga dapat juga bertukar cerita kita yg dah lama tak jumpa ni kan.

berikutan sekeping gambar yg telah dihantar oleh sepupu akak menyebabkan akak bertanya pada pakcik akak asal keturunan family kitorang ni, sebab ada yang muka macam pakistan hidung terpacak - ini merujuk kepada kak nor dan kak ju yg hidung dorang memang belatuklah hehehe,tapi akak tahu hidung itu menurun siapa-arwah ayah akak hidung yg mancung ensem mcm pelakon hidustan amitabh bachan,apatah lagi arwah ayah peminat tegar filem2 hindi dulu kala - an evening in paris, sanggam, bobby -sampaikan akak melayan sama hehehe

tapi start dari akak - hidung dah mula menguncup dengan ertikata lain kemek la hahaha..marah adik2 akak kat akak tau sebab dorang kata akak lah pelopor hidung kemek,menyebabkan mereka pun berhidung kemek...hah padan muka korang..kalau ikut sebelah arwah ayah memang macam hindi sikit,kalau sebelah arwah mak macam jepun,macam chinese pun ada...
pernah masa akak kerja di sebuah kedai baju, seorang customer cina datang cakap cina dengan akak,pada hal akak pakai tudung waktu tu, akak tercengang pandang customer tu, pastu dia tanya : u tak faham ke?" " saya tak faham lorrr" " ooo...u bukan cina ka?" erkkk "hahaha...i'm malay la" "oo saya ingat u mualaf"... haa...macam cina ke muka akak ni??? ada juga yg kata mcm jepun..hehehe ntah betul ntah tidak la...

menurut pakcik akak, arwah ayah tok akak berasal dari kelantan,lari ke perak setelah bunuh jepun (mungkin masa perang dulu kot) arwah moyang akak ni berkulit gelap ala2 mamak,tapi arwah tok akak ni muka dia macam cina berkulit putih...mungkin akak amik sikit iras2 arwah tok akak kot sebab tu nampak chinese look sikit..kahkahkah chinese look gituu...tapi ye ke chinese look ntah akak tak pasti,adik beradik akak yg lain ada la nampak mcm pakistan hindustan sikit walapon ada yg berhidung kemek..akak je yg lain sampaikan masa kecik2 orang panggil akak komunis..sobsobsob kenapa xtau..akak mata sepet hidung kemek...

dari situ dapatlah akak tahu yg kitorang ni sebenarnya ada darah2 kelantan,acheh,jawa,arab pakistan..kah3 buat kesimpulan sendiri la pulak, dari apa yg pakcik akak cakaplah katanya nampak macam bukan melayu asli asal usul kitorang ni...wallahu'alam...saja nak bercerita..


Yg gmbr kiri atas tu arwah tok akak,gmbr arwah tok wan xde lak,gmbr atas kanan,kanan sekali arwah mak akak-mcm heroin hindustan lak,jd akk tau dr mana ketinggian akak ni dtg berbanding kak nor ngn kak ju walapon hidung tinggi tp katik...kahkahkah...gmbr bwh kiri geng gigirl family akak,bwh kanan pakcik akak zaman muda2 dulu...

Sekian,coretan asal keturunan akak yg tak seberapa,mood nk menulis mcm takde lak skrg,tp update gak pasal ni sbb takut terlupa...

Wassalam

Comments

  1. EH KITE PON NTI NK BUAT ENTI ASAL KETURUNAN GAK LA..
    HAHAHAH..SIBUKSES..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa...buat la ana,nti akak baca,best jg kan cerita2 asal keturunan nih hihi

      Delete
  2. best jgk bile tau asal usul sendiri, kite akan dapat bace sikit-sikt diri kite camni sebab adenye pengaruh-pengaruh keturunan kita..

    saya suke sejarah, so excited gak saya siasat asal keturunan saye

    saye suke bace tulisan srikandi pasal sejarah dari die saye dapat tahu pasal istilah bani jawi

    betapa dasyat bani jawi sebab ia dikatakan keturunan asal nabi ibrahim dari isteri ke-3 iaitu keturah...

    camne leh relate pasal bani jawi dengan saye, ialah kami asal selatan thai, dan mereka namekan diri mereka sebagai ore jawi, ore melayu jawi, maknenya melayu asal yang xde campur mane-mane pun keturunan lain..

    memang excited bile tau pasal ni xde lai rase rendah diri atau malu sebab kite orang melayu, tapi rase bangge ade..

    bile selidik-selidik bani jawi tu sebenarmya refer pada orang melayu, kitela bani jawi aka the lost tribe

    ReplyDelete
  3. hihi..
    masih ada gambar2 lama..
    gambar lama dh byk rosak kena banjir

    ReplyDelete
  4. Wah.. bagus ada usaha nak merekodkan asal usul keturunan ni.. bolehla esok2 nak ceritakan kepada anak cucu.. wah..nak jumpa akak jat depanla.. teringin nk tgk muka ni. Haha..

    ReplyDelete
  5. orang kata kalau keturunan banyak campur ni otak dia memang bergeliga... betui kaaa?? saya ni orang jawa.... dari leluhur keturunan sebelah mak atau bapak takdak sesudu pun darah lain... semua jawa habis... orang jawa kata ini 'jawa totok' bermaksud pure jawa... otak... saya tak berani nak komen...

    ReplyDelete
  6. kadang seronok kan kak siasat susur galur ni. dari situ kita tau. ohh kita adik beradik dgn dia ni

    ReplyDelete
  7. Kena check balik susur galur ni...hehehe...

    ReplyDelete
  8. Bagus buat entry psl keturunan ni, kita blh tau salah silah family kita kan..
    Kene cari gmbr2 lama ni.. hehe..

    ReplyDelete
  9. Bagus buat entry psl keturunan ni, kita blh tau salah silah family kita kan..
    Kene cari gmbr2 lama ni.. hehe..

    ReplyDelete
  10. saya ni pun jenuh kalau nak listkan pasal keturunan
    bersimpang siur...hehe
    yang pasti saya memang mix...pasal tu saya cun! wahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts