konservatif ke akak

Assalamualaikum...


apa yang dimaksudkan dengan konservatif sebenarnya?
bersikap mempertahankan adat,nilai dan lain2 yg telah menjadi kelaziman atau tradisi.tidak mudah menerima perubahan.kolot tidak moden..begitulah yang akak baca melalui kamus dewan..eceh semangat mencari maksudkan.

bukan apa akak ni dikira konservatif ke kalau..

akak lebih suka menggunakan lesung batu untuk menumbuk cili,bukan setakat cili padi je tau,cili kering pun akak lebih suka guna lesung batu jugak,berpeluh2 dibuatnya nak menumbuk cili tu,tapi akak tetap suka,kadang2 merecik cili tu masuk mata,masuk hidung..hoihh berasap dibuatnya,tapi akak tetap sayang lesung batu tu,lebih suka guna lesung dari blender.

comel tak akak bilamana akak sanggup berjaga hingga pukul 11malam semata-mata nak menumbuk kerisik??ko mampu?? hahaha..akak cerita kat kawan akak ni dia kata...eee k.lah ni fesyen lama la,sanggup nak tumbuk kerisik,heee guna blender je sudah,takpun beli je kerisik yang dah siap ada jual kat kedai tu. dulu-dulu tetiap tahun akak buat open house,suka la buat rendang nih,jadi akak sanggup malam2 tumbuk kerisik tau,bagi akak itu satu kepuasan..hehehe nak pulak kalau orang makan sampai licin,lagi akak suka tak terasa walapon penat menumbuk semalam belum hilang.

itu baru cerita bab lesung belum lagi cerita bab lain, kalau bab kerja pun macam tu jugak,akak suka je guna cara lama,walhal banyak dah cara baru menggunakan komputer ni kan,tapi bab ni akak kena lah belajar sikit-sikit,macam susah jugak,kang kalau tak belajar nanti asyik menyusahkan orang pulak,nak matchkan fail suruh orang buat,paling best bos yang sedia mengajar akak tau..hehehe dia tau akak ni org lama..kih3,pegang komputer ni pun baru je lagi,dulu2 buat kerja update apa2 dalam buku yang kulit keras tu je tau..masa mula2 masuk kerja dulu la,sekarang ni memang guna komputer la,kot nak guna buku kulit tebal tu lagi memang tak lah kan,mau patah jari nak update data..

tapi ada masanya bila guna cara lama ni rasa macam ada kepuasan pulak,bukan dalam hal kerja la,dalam masak memasak ni..tumbuk daun pandan untuk dapat kaler hijau,rasa macam..wahhhh bestnyer...hebat sangat nih nak menumbuk je kejenya..hahaha

wassalam

Comments

  1. Hahahaha kak... saya pun berlesung batu ni ha. tapi sejak ada budak kecik ni tak leh main tumbuk menumbuk sangat la takut terpercik ke baju pastu nyusukan dia.. alamekkk malapetaka jadinya. saya mesin putar buat kek pun takder kak...semua pakai sudip kayu and whisk jer pukul2 segala benda hahahaha tu pasal pavlova fail hari tu. rice cooker pun takder, tanak nasi atas dapur style dolu dolu jer. tapi seronok jer hehehehe.

    ReplyDelete
  2. Apa pun cara kita, yg penting kita hepi nk buat. Klu kene paksa, bg la mesin apa pun, tetap mls jgk kan. Ok la rajin menumbuk. Kdg tu mls nk keluarkn blender. Cili kering biasanya icong yg buatkan.. Hihi..

    ReplyDelete
  3. Baru tahu dengan jelas maksud konservatif...
    Ala, pedulikan apa orang kata... Janji kita puas dengan apa yg kita buat... Bila kita buat benda yg kita suka, memang kepuasan tu rasa lain mcm....
    Nak menumbuk guna lesung tu kena ada skill jugak tau kak.... Bagi saya yg tak pandai guna lesung ni mmg alternatifnya pakai blender jer semua benda.... Pas tu mula lah tak puas hati naper sambal belacan orang lain sedap jer rasanya, sambal yg saya buat tak kick... rahsianya lesung batu lah....

    ReplyDelete
  4. Hehehe ikut cara kita sendiri...lain org lain rasa, lain org lain cara

    ReplyDelete
  5. Takla konservatif bg saya.. cuma cara yang akak lagi suka.. kalau saya ada masa memang saya buat juga macam akak. Ini dengan selalu kejar masa memang guna blender je. Memang lagi sedap kalau guna lesung batu..tak dinafikan

    ReplyDelete
  6. kdg2 KA pun lebih suka cara lama specially tang2 pemakanan , bab masak2 dan penjagaan diri, x salahpun kan kalau kita gunakan asalkan tak menyusahkan diri & selesa betul tak ! neway TQ ke blog KA even dah lama x menjenguk ke sini yer ..

    ReplyDelete
  7. kalau sambal belcan mmg suka tumbuk
    kalau cili kering saya blender je kak

    tapi bab kerisik saya sanggup oke berdiri smsa mengacau dlm kuali kendian tumbuk
    kerisik guna blender x best.nk nk kalau yg beli.setakat utk makan laki bini blh j saya numbuk.hihi.

    xda cara lama maka xda la cara baru.
    ikut kesesuaian kan.

    ReplyDelete
  8. amboiiii rajin betoi haaaa kakak kita ni. tapi betoi kan kak. kepuasan tu kita aje yang tau. dulu pun ada housemate tegur kenapa tak blend je brang yang nak tumis nasi goreng. kira lebih suka tumbuh jugak ehehehehe

    ReplyDelete
  9. mak ai, rajin sungguh akak ye
    kalau saya memang tak menyanggup kak, awal-awal surrender
    tapi banyak benda juga saya masih guna lesung batu
    tapi saya memng kagum dengan akak bab memasak ni sejak dari
    mula kenal blog akak
    nanti kalau saya datang rumah akak, akak masak bebanyak ye

    hehe....main order aje ye ko yana!

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts