Saturday, 15 August 2015

"lara dihati mama"

assalamualaikum....



wajah yang tersenyum itu menyimpan beribu cerita...
disebalik senyuman...hatinya berkabut duka
disebalik senyuman...hatinya menangis sendiri
disebalik senyuman...jiwanya terluka
disebalik senyuman...jiwanya lara kecewa

walaupun hebat lara yang tersimpan, namun senyuman tetap terukir
biar yang kelihatan hanya yang manis menawan
masam,pahit dan kelat simpan saja kukuh dihati...


Amboi...amboi bukan main mama ye..tajuk pun dah macam novel pulak siap "lara dihati mama" lagi tu...hehehe

Mama sebenarnya sedih ni...bukan apa kena pergi kursus 4hari 3malam, terpaksa meninggalkan anak-anak dengan papa mereka, hero berdua tu mama tidak kisah sangat sebab memang pernah kena tinggal, yang buat mama risau adelya tu la, dah la masih menyusu badan, maunya tak lara jiwa mama nih..

masa berdua dengan adrien..mama khabarkan mama akan berkursus,nanti adrien tolong mama jagakan baby dengan papa dengan abang adam, adrien ok kan aje...dengan senyuman manis menghias wajahnya pantas menganggukkan kepala..lega hati mama dengan tingkah adrien tu.

bila mama khabarkan pada abang sayang..terus sahaja monyok mukanya ingin menangis, sambil berkata abang taknak duduk dengan papa,abang nak ikut mama pegi kursus...aduh abang sayang nih.. kalau boleh mama angkut semua ikut mama, tapi mama bukan duduk hotel mama duduk dekat institut latihan,mana boleh bawa sesiapa pun.

sedih memang sedih meninggalkan anak-anak,tapi itulah kan dah terpaksa,mama turutkan jua. kita fikirkan dari sudut positif sahaja,jadi pergilah kursus ini sekurang-kurangnya mama mendapat ilmu, ye sememangnya ilmu itu yang mama mahu..sabarlah mama 4hari 3malam je kan...inshaAllah semuanya pasti baik-baik sahaja..bila mama fikir positif pasti yang positif yang akan datang.


oklah sampai ketemu lagi...doakan mama selamat pergi dan kembali ye...

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyida Muhammad

Wassalam


9 comments:

  1. Kalau masih menyusukan baby, mmg berat hati nak tinggalkan... tapi kalau dah tuntutan kerja... berlapang dadalah... moga Allah permudahkan segala urusan...

    *mesti si abanh tu manja dgn mamanya kan?! Anak tgh seperti biasa... maintain cool heheheh

    ReplyDelete
  2. Demi membesarkan anak2 bersama suami..inilah salah satu pengorbanan yang sukar...berjauhan dengan anak ..memang hati jadi susah..nak makan .tidur ..pun masih fikir anak

    ReplyDelete
  3. bila jadi ibu/mama pasti susah hati nak tinggal anak2.anak demam pun berat hati nak g kerja apa lagi tinggal berhari2.sabar ye mama.semoga Allah permudahkan urusan akak.

    ReplyDelete
  4. Semoga cepat hari berlalu.. cepat la hari khamis.. hehe..
    Mesti gundah gulana memikirkan princess nan sorang tu kan..
    Semoga adelya ok hari ni dan hari seterusnya..

    ReplyDelete
  5. adrien ok kan relax j.abang sayang ni mmg manja ni
    adelya cm ne..
    in shaa Allah smga dipermudahkan hendakNya.aamiin

    ReplyDelete
  6. Abang berdua dah makin besar tu dah pandai sesuaikan diri walaupun mama xda ye.. biasanya budak mcm tu la kan.. kalau kita ada mengada2 tapi kalau xda ok je diorang main2.. yanh mcm adelya ni sian la sbb memang bergantung kpd mama ...eh nazif 3 tahun pun sama gak gtu..

    ReplyDelete
  7. aduh kak...kenapa saya sebak baca entri akak hari ni
    dah khamis dah ni, nanti balik peluk cium bebudak tuk saya sekali ye
    saya penah rasa macam akak ni cuma dalam situasi berbeza
    tak tenang rasa jiwa walau kite bebas...sunyi sangat hidup

    ReplyDelete
  8. haii.. done follow sini no. 73, will u follow me back dear.. tq.. hehehe.. =) salam kenalan..

    Hai.. cakk.. Jemput Join dan memeriahkan Giveaway Birthday Mum & Sister Tengkubutang yang sedang berlansung sekarang yea.. ada lagi "3 HARI" je untuk submit entri.. Pemilihan Pemenang adalah secara Random.. Hadiah berni;ai Lebih RM500 untuk dimenangi.. jom join.. mana tau ini rezeki Anda?? meh meh join.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/2015/08/giveaway-birthday-mum-tengkubutang.html

    ReplyDelete
  9. memang lara sangat nak tinggalkan anak yang menyusu badan ni. aritu kira demam teruk pun berbolak balik hati nak pegi sepital takut kena tahan sebab takmo bercerai tido malam dengan uwais.

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...