Permintaan abang adam

Assalamualaikum...

Mama bercuti hari ini, tinggal 5 hari baki cuti untuk dihabiskan sehingga hujung tahun, jika tidak cuti itu akan lupus..jenuh juga mama nak merangka cuti-cuti ni.

Lupakan pasal cuti, berbalik pada cerita mama sebenarnya. Mama cuti sebab permintaan abang adam supaya mama ke sekolah abang adam ambil report card.

"Mama tak pernah pun pergi sekolah abang, kawan-kawan abang mama dia datang je amik report kad" kata-kata abang menyentuh hati mama..ye selama ni papa je yang uruskan pasal persekolahan abang..tapi itu tak bermakna mama tak ambil tahu langsung,mama ambil tahu setiap perkembangan abang,mama ajar abang dekat rumah.

Untuk tunaikan permintaan abang,mama cuti hari ni walaupun hari ni dateline untuk kerja mama,mujur cik ijah sudi nak cover dan bos mama puan azah tu faham perasaan mama ni..

Pertama kali mama jejak kaki ke sekolah abang...teruk sungguh mama ni...2 tahun abang belajar kat situ ni pertama kali mama pergi..cikgu abang yang comel tu kata...abang kurang fokus, sedikit lambat bila buat latihan...ye mama akui itu sebab bila mama ajar pun macam tu...


Result abang turun banyak dari yang lepas...takpe abang mama tak marah..lepas ni kita banyakkan latihan...tapi mama bangga ejaan & spelling abang meningkat...tak sia-sia usaha kita mengeja setiap hari...atas pertolongan Allah jua kan... Mate masih yang tertinggi la untuk abang, mama tahu abang suka mengira nanti mama belikan lagi buku untuk abang ye..

Abang...kita kena usaha lebih gigih sebab tahun depan abang darjah 1, mama tak harapkan result yang cemerlang dari abang, mama cuma doa abang pandai membaca,menulis, mengira dan mengeja. Kalau result cemerlang itu satu bonus untuk abang.

Yang paling penting mama doakan abang jadi anak yang rajin solat,pandai mengaji dan kalau boleh mama nak abang jadi penghafal al-quran...inshaAllah..itu doa mama untuk anak- anak mama.

Allahummasolli a'la sayyidina Muhammad
Waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam

Comments

  1. tersentuh hati bila anak2 buat permintaan kan.
    advanced tadika sekarang ye ada mata pelajaran bagai dah siap exam..zaman kite dulu pergi tadika utk main dan mewarna camtu je, pastu ada hari sukan semua orang dapat hadiah.
    auntie doakan semoga abang adam lebih fokus dan rajin buat latihan lagi.be a good boy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kita dulu meñyanyi bermain je,sekarang ni banyak aktviti

      Tq aimi doakan abg adam

      Delete
  2. Tak per abang. Darjah 1 nanti boleh usaha lagi. Anak kita next week amik report card ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah abg adam akan terus berusaha

      Delete
  3. pandai abang Adam pujuk mama kesekolah..anak2 mcm tulah kan..nak jugak kita muncul kat sekolah.. boleh nampak muka gembira depa bila kita ada... mudah2an abg adam akan terus maju dlm pelajaran ya... amin...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la atie...cuti juga mama sbb permintaan abg adam

      Terima kasih doakan adam

      Delete
  4. Replies
    1. InshaAllah....moga abg adam terus gigih berusaha

      Delete
  5. jangan putus asa tau abg adam :-))

    ReplyDelete
  6. tak sampai hati bila anak ckp mcm tu kan..
    ok la ada cuti lagi, dapat penuhi permintaan dia..
    lagipun ni last abg sekolah tadika.. tahun depan, ambil report card dgn cikgu sekolah rendah pulak..
    mama pegi dgn papa ke? mesti abg seronok, dua2 dtg ambil report card..

    semoga terus berjaya dgn cemerlang dlm pelajaran serta berjaya di dunia akhirat..

    ReplyDelete
  7. tiba tiba sedih plak aida baca ni.
    sebab dulu dulu aida uruskan anak2 dara.
    now, semua ayah dia.
    aida keje jauh...
    tapi kalau nak amik result nanti, aida nak amik cuti la kali ni...

    ReplyDelete
  8. aamiin
    tadika skrg x mcm zaman sayay tadika dulu.
    skrg lebih tekankan segalanya.
    msa sy kja tdik hri tu, ibu ayh siap dtg jump cikgu, dn diberitahu pencapaian anak.
    rasanua zaman saya dlu x da mcm ni kot.ke dh lupa..
    alhamdulillah, mama spt tunaikan permintaan abg juga, kan !

    ReplyDelete
  9. amin moga Allah makbulkan doa mama abg adam. sayu kan kak bila kita tak dapat selalu dengan anak. dorg ingt kita tak sayang tapi kita tak mampu nak buat semua benda. macam fisio uwais tiap mgu abi dia yg bawak je bukan kira xnak tapi org ofis dah mula bercakap sebab selalu kena ganti tempat. haishhhh

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts