Assalamualaikum....
Malu pulak mama nak bagi resepi...hehehe, tapi sebab blogger iryanty minta mama share kat sinilah, malulah pulak resepi mama tu main agak-agak dan campak-campak sesedap rasa je. Apapun mama share jugalah, sebenarnya ini resepi turun-temurun dari arwah mak mama dulu, inilah resepi yang selalu mama buat sebab mama suka.
Bahan-bahan ni takde sukatan ye main agak-agak je ye...huhuhu
Kerang
Cili padi*
bawang merah*
bawang putih*
halia*
serai ( dihiris halus)*
jintan manis*
jintan putih*
kunyit*
daun kunyit
santan
minyak untuk menumis
cara memasak
kerang rebus dahulu dan dibuang kulitnya...hehehe itupun nak bagitahu ke mama, alah saja nak bagi nampak panjang sikit mama tulis nih. masa mama buat ni anak-anak tolong mama asingkan kulit kerang, seronoklah anak-anak dapat menolong.
bahan yang bertanda * ditumbuk, mama tumbuk ye tak guna blender sebab lebih sodap bila guna lesung batu..hahaha, bila dah halus, ambil sejemput kelapa parut tumbukkan sekali dengan bahan tadi.
santan pun agak2 dengan kerang yang kita ada tu, tak perlu banyak sangat kalau kerang kita sikit.. hehehe agak-agak je ye, mama tak pandai nak bagitau banyak mana nak guna tu.
Tumis semua bahan yang sudah ditumbuk tadi, bila dah naik bau masukkan santan. sentiasa dikacau supaya santan tidak berkepala. setelah nak hampir pecah minyak baru masukkan kerang, kacau lagi, jika nak berkuah bolehlah tutup api awal, jika nak pekat sikit tunggu sehingga kuah sedikit kering, taburkan daun kunyit, tutup api perisakan dengan garam.
Selamat mencuba...
Wassalam
diari mama untuk anak-anak soleh dan solehah mama... adam aryan, adrien aryan & adelya azra.. penyejuk dimata,penawar dihati.. bila suatu hari nanti mereka boleh membaca,dapatlah mereka membaca kisah tentang mereka yang mama coretkan disini...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kejohanan Silat Olahraga
Asalamualaikum... Mga kita semua didalam lindungan dan redha Allah swt. 3,4 dan 5 Mac anak-anak mama menyertai satu lagi kejohanan silat. K...
-
Assalamualaikum... kali ni mama nak cerita pasal muzium 3D kat cameron highland.mama memang sukalah bab-bab lukisan ni teruja je dengan ga...
-
Assalamualaikum.... Salam isra' Mi'raj semua, ada yang berpuasa hari ini? alhamdulillah..rezeki tu dapat berpuasa, tak dapat berpu...
aduh...sedapnya...lama dah tak makan rendang kerang ni. kalau ada kulat kecik2 tu sedapnya
ReplyDeleteye kulat sisir tu kan..haaa memang sedaplah
DeleteAmboi! aromanya terkeluar dah dpt kakak hidu hihi..
ReplyDeleteBagaikan dpt menikmati sedapnya rendang kerang AA itu tau:)
hahaha kak zakie, macam sedap sangat rendang saya ni ye
DeleteRendang kerang mmg meletop letop kesedapannya. Cuma jarang buat jer hihi...
ReplyDeleteRajinnya awak tumbuk Azra...hish
saya pun jarang buat,sesekali je nom.
Deletehaa saya memang rajin menumbuk, guna blender jarang sekali, hakak orang dolu-dolu hehehe
Nakkkk jugak rendang kerang Yan..
ReplyDeleteSedapnya akak tengok..
Makan dengan nasi lemak..
Aduhai sedapnya :)
boleh kak, mai la datang rumah boleh saya buatkan hehehe
Deletemsti sedap nih... wajib cuba nih kak....
ReplyDeletecubalah dana hehehe
DeleteSedapnya rendang kerang tu.. tgk gmbr pun da rasa terliur.. hehe..
ReplyDeletebagi resepi dekat pokde, minta pokde masakkan hehehe...takpun mokde buat kejutan masak rendang kerang pulak untuk pokde
DeleteOk jgk tu.. hehe.. kakak aimy suka kerang..
Deletesedapnya sambal kerang ada tmbh jintan manis/putih mesti lain rasanya tu.
ReplyDeletebetul tu pi jintan penambah perisa tu
DeletePertama kali akak makan rendang kerang bila dapat adek ipar orang selangor...buat masa raya .Sejak tu akak jatuh cinta.Ni dah tengok rendang yan lagi lah akak terliur..hmmm sedapnya.
ReplyDeleteaah kak sini memang orang rajin buat rendang kerang, memang sedaplah
DeleteWalau ceritanya resipi campak-campak tapi kalau tengok gambar tu boleh terliur jugak.
ReplyDeletememang resepi campak-campak je sweetie...hehehe
Deletetq kak..kecur air liur..makan dengan nasi panas2 sedap agaknya
ReplyDeletememang sedap yan kalau makan dengan nasi panas
Deletesedapnya rendang kerang makan dgn nasi lemak. nyummm.. nyummm
ReplyDeletemasak ni mmg main agak2 j kan, kak. kalau buat kek atau sekut saya mmg ikut sukatan.. kang tak ikut lain jadinya..
betul ciksu, masak lauk main agak2 je, kalau baking kena ikut sukatan kalau tak, tak menjadi pula
DeleteTula pertama kena cari kerang dulu :) kerang di olah begini nampak lebih sedap, pedas pedas panas, pergghh macam nak cari sekarang kerang tu. Oh serai dihiris halus ye..bagus ada resepi arwah boleh turun kepada adelya nanti..
ReplyDeletebegitulah hajatnya BP, nak turunkan resepi pada anak2 share disini nanti mereka boleh tengok
Deletesedapppp weiii rendang kerangggg.. tapi time nak cari kerang memang payah betul
ReplyDeletememang payah nak cari kerang, lama dah mencari,inilah baru jumpa
DeleteJarang dah mkn kerang, manyak kolestrol ma, jgn marah mama yan, gurau je.
ReplyDeleteBtw..rendang kerang tu menggodalah..
takpe..saya pun jarang makan kerang juga, ini sebab teringin itu yang beli tu dah lama nak makan hehehe
Deletesy save ye... hikhik...dah byk parking resepi...hari je xpernah cukup nak buat apply resepi2 tu......
ReplyDeleteaduhai yan.
ReplyDeletedap nyer...
jarang family aida buat rendang kerang.
sgt jarang.
bcoz peminat kerang tak ramai :)
Sedapnyaaaa ratah mcm tu je pun sedap ni!!!
ReplyDelete