Saturday, 31 August 2019

Adelya 6 tahun


Assalamualaikum...

Besday adelya 22 ogos hari ni baru mama nak up entri..sibuk sikit tapi takpe mama cerita juga dekat sini sebagai kenangan. Sehari sebelum besday adelya dah sibuk ingatkan mama. Ye lah nanti mama belikan kek.

Ceritanya balik kerja petang tu baru nak pegi beli kek, tapi itulah kita merancang Allah juga merancang konon nak awal tapi mama tersangkut dekat jalan lama,patut 5 minit dah sampai rumah tapi jadi sejam sebab jalan tutup sebelah. 6.40 sampai rumah terus ke kedai kek dan cari lah apa² yang patut lagikan,sampai rumah 7.45mlm kalut siap apa yang patut.

Kek pilihan adelya mestilah nak pony kan, ambiklah dah besday dia biar dia je la yang pilihkan

Sambut dengan kawan² je malam tu, gembira sangatlah dia tercapai hasrat nak potong kek dengan kawan², hajat mama nak masak apa² tak kesampaian sebab sampai lambat,jadi anak² makan sajalah apa yang ada ye.

Lagi sekali potong kek dekat pasti pulak,sampai.adrien naik jeles asyik beli kek untuk adelya je..huhuhu alah besday adrien bulan 12 nanti ada rezeki mama belikan kek jugalah. Tengoklah tu orang pakai tudung pasti dia pakai tudung biasa,kata en.azmi hari² macam tu taknak pakai tudung pasti, en.azmi ikutkan saja sebab tak mahu dia buat perangai. Bika mualimah tanya dia kata "mama basuh tudung tak kering²" adoiii pandai dia menjawab ye.

Terima kasih mualimah bagi hadiah untuk semua anak² yang sambut besday. Hari yang sama juga dibuat sambutan kemerdekaan. Seronok sangatlah adelya tu dapat kibarkan bendera.


Abg adam.siap buatkan kad untuk adelya tu..terima kasih abg adam gembirakan adelya.
Walaupun hanya tulis dikertas buku tapi ianya sangat bermakna. Abg adrien belikan lolipop, hadiah tu bukanlah yang terpenting apa yg penting adalah ingatan dan kasih sayang.

Wassalam.

Thursday, 22 August 2019

Stats Run 2019

Assalamualaikum...

Dengan semangat yang begitu gigih seawal 5pagi mama dan kawan mama dah gerak ke stesen LRT Putra Heights untuk menyertai world stats run nih. En.azmi pula bagi semangat suruh berlari, dia juga lah yang gigih bangun hantar isteri dia pagi-pagi pergi tunggu kawan kat depan gate. Elok sampai dekat stesen putra height sebelum subuh, jadi kami solat subuh dulu sebelum naik tren ke masjid jamek. kami join 5km fun run je dan flag off pukul 7 tak sempat pun tak pe kami lari je la nanti. Perjalanan dari putra heights ke masjid jamek sejam jugaklah. Tapi dalam perjalanan sebelum sampai tu ramai pula penumpang yang naik pakai baju yang sama dengan kami.

Nak sampai stesen baru kalut pakai bib, turun je stesen masjid jamek terus memulakan larian..hahaha jumpa boss dia cakap lari terusss...kami pun terus lari je la sebab dah flag off pun kan, ingatkan kamilah yang last sekali rupanya bila toleh belakang ramai lagi dekat belakang kami. kikiki...seronok jugak tapi takdelah berlari sepenuhnya ada juga berjalan tapi jalan laju-laju la 5km weh nak berlari teruss putus nyawa mama hahaha..kita lari rilek-rilek dah la nama pun fun run kan.. ada pula pit stop untuk minum air wahhh rasa macam runner hebat je dah ni kahkahkah.

Dah lama tak ronda KL mama ni sejak kawin memang tak pernah jejak KL, bujang2 dulu KL ni tempat ronda jugaklah, hari tu dapatlah lepak dataran, berlari sambil tengok KL tower,KLCC, chow kit, memang bestlahkan. terserempak geng busker tengah menyanyi sambil lari tu boleh pulak layan menyanyi pulak lagu lama wehhh... "u know it's true everything i do..i do it for you"gitu mama ko layan lagu jiwang hahaha.dalam 8 lebih dah habis larian, masa nak finishing tu gigihlah berlari, ada pulak fotografer ambik gambar, tengok-tengok member post gambar dekat group, gambar masuk dalam FB Malaysia Runner tetiba rasa glemer wakaka..


Alhamdulillah..berjaya juga mama habiskan larian. Dapat juga medal kikiki tak sangka dah masuk 40an ni baru nak join benda2 macam ni, takpelah pengalaman baru kan. Stats run ni diadakan bersempena dengan ISI-WSC Kongress dan Malaysia tuan rumahnya, jadi kita kena la support aktiviti yang dianjurkan oleh jabatan sendiri,walaupun hanya pergi berlari . Ramai juga yang sertai larian ni 6500 runners dari 46 negara. dalam pada tu mama ni niat nak dapat cabutan bertuah sebab dapat motor hahaha, tapi takde rezeki,takpelah dapat rezeki berlari. memang memerlukan motor sekarang, tapi alhamdulillah juga sebab dikelilingi orang yang baik2,dapatlah guna motor yang dipinjamkan sementara nak beli yang lain...inshaAllah ada rezeki nanti dapatlah motor.


Sementara menunggu habis program kita snap pic dululahkan. Nak nampak kurus marilah bergambar dengan menyengetkan kaki hahaha..amacammm nampak kuruskahh. Disamping gigih naik tren untuk berlari,kami juga gigih beratur untuk mendapatkan minuman milo, panjanggg beratur tapi mama tetap beratur sampai nak ambil milo, adik tu suruh ambik 2 cawan,satu tak cukup katanya dah disuruh mama tak lepas peluanglah kan..ehhh bukan mama je dapat 2 semua orang pun adik tu suruh ambik 2 cawan. lepas tu lepak-lepak sambil jumpa kawan-kawan lama ex DOSM Selangor, ye lah yang datang ni pun stats dari seluruh negara kan, seronoklah jumpa kawan2 lama.

Pukul 10.30am dah gerak balik,naik tren lagi ke putra heights. Alhamdulillahn dapat pengalaman yang baru tahun depan kalau ada lagi dan umur pun panjang bolehlah join lagi program yang jabatan anjurkan, tahun ni macam meriah dan besar sikit sebab ISI World Statistics Congress, itu nanti mama cerita dilain entri, sibuk sikit sekarang ni, entri ni pun berhari-hari tulis hari ni baru dapat publish.

Wassalam

Monday, 12 August 2019

Eiduladha kami

Assalamualaikum....

Tahun ni beraya dirumah sendiri,sebenarnya dah beberapa kali juga raya qurban ni kami tak balik,tahun ni pun en.azmi kata nak beraya disini. Mama ok je lah.

Sehari sebelum eiduladha mama buat ketupat dan rendang,banyak jugaklah 3kg pulut kawan ibu pun nak juga,siap ada yang suruh frozenkan nanti nak beli. Tengoklah ye macammnana, mommy pun nak juga untuk frozen siap belikan daun dah katanya,mama pun ok je lah kan sebab mommy dan makngah nak datang tolong. Mama dah buat siap² tunggu dorang datang isi pulut,sambil tu mama buat rendang ayam 2-ekor.

Taktau lah mama nak gelak ke nak.nangis tengok daun yang mommy bawa tu adoii la mommy itu daun kelapa la untuk buat ketupat nasi hahaha. Mama memang taknak buat ketupat nasi,sudahnya daun tu bagi jiran,ok jugalah dari dibuangkan. Alhamdulillah siap jugalah ketupat palas petang tu.

Pagi raya mama buat fettucine carbonara je sebab ada yang minta buatkan, juadah lain banyak lagilah pakat bawa sorang sikit. Lepas solat raya dengan anak bujangnya, en.azmi ke surau lagi dengan ank bujangnya untuk acara korban pula, untuk tahun ni sebanyak 21-ekor lembu dan 5 ekor kerbau. Untuk tahun depan juga sudah dibuka untuk siapa² yang ingin ambil bahagian.

En.azmi bersama jiran setaman dan ahli kariah surau bergotong royong menyembelih,melapah dan mengagih daging korban. Meriah je tengok tahun depan join lagi lah eh kalau macam ni tiap raya korban.tak balik kampung la pulakkan. Ada seekor kerbau terlepas masa hari tu,tak tahulah dah dijumpai atau tidak.

Petangnya...kalah dengan rayuan anak², bukan mama yang kalah tapi mommy hahaha...anak² bising ajak tengok boboiboy, mommy pun tengoklah waktu tayangan ada ke tidak hari tu, tengok² ada lagi tayangan selepas maghrib,so mommt pun belilah tiket. En.azmi taknak pergi sebab penat katanya,jadinya paksalah paksu dan abg alip ikut untuk jadi driver. Kecik² dulu abg aliff ni selalu teman mama balik kampung,sekarang ni abg aliff pula jadi driver maklang.

Solat maghrib dulu baru masuk pawagam,cerita belum bermula pun. Alhamdulillah bawa paksu dan abg aliff bolehlah tolong tengokkan anak² bila anak dara merajuk paksulah yang jadi tukang pujuk dan tukang dukung..adoii anak dara pun takde papa pun nak buat perangaikan. Itu anak dara naik kereta dengan mommy sebab nak berkawan dengan kakak sepupu dia.

Tak rugi pun paksu dengan abg aliff ikut tengok boboiboy sebab cerita tu cerita aksi layan je tengok, tak jemu pun menarik dan lucu dengan telatah gopal,papa zola,pipi zola dan tok kasa, anak² pun enjoy tengok sebab semua pun dah boleh faham jalan cerita dan lawak yang ditunjukkan. Mama pun enjoyyy...

Habis movie terus baliklah dekat pukul 10 dah kan.tapi orang masih ramai. Dari rumah ibu mama drive balik,en.azmi dah siap tunggu di gate depan tak perlulah mama turun buka gate. Dekat taman mama tu untuk keselamatan selepas 10.30mlm gate depan kami kunci, maklumlah nak upah guard kos tinggi nak bayar. Jadi kami kunci dan setiap rumah ada kuncilah.

Itu sajalah cerita eiduladha kami, kata ustaz eiduladha itu sebenarnya lebih besar dari eidulfitri,tapi kita lebih besarkan eidulfitri. Tapi mama tak naklah huraikan, mungkin dilain kesempatan mama ceritakan.

Wassalam.

Friday, 9 August 2019

Hajjah cilik

Assalamualaikum...

Hari ni di PASTI adelya belajar diadakan simulasi haji. Sebelum ni ada ibu yang suarakan takde buat ke simulasi haji untuk anak²? Mama ni tak bertanyalah walaupun fikir kalau buat seronok juga sebab adelya seorang je tak pernah buat haji lagi, abang² dah pernah buat dulu.

Alhamdulillah hari ni pihak pasti buat program simulasi haji untuk pelajar. Terharu dengan kesungguhan mualimah dan semua pihak yang terlibat, dalam waktu.yang singkat mereka berjaya lakukan. Walaupun hanya dibuat dikawasan pasti sahaja, abang² dulu di masjid negeri. Tapi tak apa dimanapun yang penting apa yang anak² lalui dan alami. Telekung pun bermacam warna,mualimah kata takapa sebab taknak susahkan ibubapa beli telekung yang lain. Seronok tengok video anak² bertawaf,bersa'i dan buat semua rukun haji yang lain. Moga satu hari nanti dapat tunaikan haji yang sebenar pula.


Kain ihram pun guna apa yang ada saja,yang penting anak² gembira melakukan aktiviti ini. Mama pun tumpang seronok. Balik tadi adelya pun cerita kena pusing kaabah 7 kali,kena baling batu. Imam masjid yang ketuai aktiviti ini. Imam tu anak ustaz yang wakafkan tanah dia untuk dibuat pasti. Ada pelajar yang kematian ayah dapat belajar percuma disini, mungkin sama kot dengan pasti lain. Apapun mama puashatilah,siap ada kelas taekwando lagi seminggu sekali.

Catatan untuk kenangan anak² satu hari nanti. Tahun depan adelya dah darjah 1, alhamdulillah penempatan sekolah pun dah dapat dan dah buat pengesahan juga. Awal tahun berkampunglah seminggu dekat sekolah tu agaknya, inshaAllah...moga dipanjangkan usia lagi untuk tengok anak dara sorang tu bersekolah.

Wassalam

Tuesday, 6 August 2019

Muka ada senyumm


Assalamualaikum...

Mama sebenarnya bila diberitahu adelya terpilih untuk masuk kalam jamai'e untuk alam ria pasti mama dah berdebar-debar sebab mood budak sorang tu bukan boleh dijangka. Dah la terpilih jadi ketua pulak tu,mualimah tahu peel dia macam tu tapi tetap terpilih jugak. Mama ok je la.

Latihan memang bersemangat semua dialog dia ingat walaupun bukan dialog dia hatta nasyid yang dia tak masuk pun dia ingat juga,memang adelya bab menghafal sangat cepat.

Ahad mama hantar pergi pasti, muka dia dah lain macam tapi mama tinggalkan je pada mualimah,pergi tengok pertandingan pun menyorok je mama dekat tingkap, tengah dok bertanding pun kepala tertoleh-toleh cari mama papa, tapi dah lepas bertanding tu boleh la munculkan diri,kalau sebelum tu mama muncul mau dia buat perangai.

Tengoklah tu anak papa, jenuhlah pujuk dia cakap papa tak tengok dia bertanding. Lepas tu memang kena cukailah macam² dia minta. Kalau menang kena beli makanan banyak², disebabkan penyampaian hadiah untuk kalam jamai'e akhir jadi kenalah tunggu sampai hujung. Alhamdulillah...dalam tertoleh² tu dapat jugaklah naib johan, masih kekal macam tahun lepas.

Muka ada senyumlah...sebab kata mak² sedara kalau menang dapat hadiah apalagi balik tu singgah rumah ibu dulu la tuntut hadiah, mommy dengan makngah tunggu raya haji nanti jumpa baru bagi.. Adoii yang mak² sedara pun gigih memasing tu... Ye lah bagi semangatkan. Lepas ni lambat lagi la nak tengok anak² yang lain buat persembahan di tadika, tunggu Hud pulaklah. Adelya last tahun ni tahun depan dah darjah 1. Anak² seronok kita tengok gelagat persembahan dorang masa tadika ni lah kan. Habis dah la untuk tahun ni tunggu konvo pula hujung tahun nanti.

Wassalam

Saturday, 3 August 2019

Cendol Garden Road

Assalamualaikum...

Sabtu lepas keluar beli barang pagi membawa ke tengah hari dah tengah hari tu memang dah malas la mama ni nak memasakkan. Sudahnya ajak en.azmi cari cendol, hari panas lit lit sedap kalau dapat pekena cendol. En.azmi ajak makan cendol dekat jalan kebun yang berhampiran apam balik istana. Masa paklong datang kami cari tak jumpa kali ni pergi alhamdulillah jumpa.

Ramai juga orang makan cendol, cuaca panas memang sedaplah kan makan cendol. Selain cendol ada juga menu lain. Kali ni semua menu ada untuk setiap orang, yang nak makan nasi nak chicken chop. Kiranya takde yang sentaplah sebab menu yang dorang nak ada. tp kat situ bukan chicken chop yang ada ayam grill..pun bolehlah lebih kurang je kan nama je yang lain.

Menu yang dipilih hari tu nasi ayam grill rm7,ayam grill rm7,rojak rm5,cendol jagung 1,cendol biasa 1, milo ais 3,sirap bandung 1 semua sekali rm33...kira oklah harganya kan. Gambar nasi ayam grill tak sempat nak.snap dah sebab adrien dah lapar tak sabar suruh en.azmi suapkan.

Makanan semua sedap sebab semua licin dimakan..inshaAllah boleh berkunjung lagi lepas nih. Ayam grill tu sosnya sedap dan ayam yang sama juga digunakan untuk nasi ayam grill. Area jalan kebun ni memang banyak tempat makan,tinggal nak pilih je yang mana satu, dah jumpa yang sedap tu tentulah akan diulang lagi kan.

Wassalam

Thursday, 1 August 2019

Jogging

Assalamualaikum....

Aktiviti setiap hujung minggu sekarang ni berjogging,anak² pun suka, en.azmi pula memang ikut je dia tak kisah pun. 5.30ptg ke taman yang terletak di Rimbayu yang baru buka tu, rumah² kat situ memang mampu tengok je lah, rumah mama yang di pinggir Rimbayu tu dapat tumpang taman untuk berjogging pun jadilah.


Lepas berjogging baru anak² dibenarkan main di taman. Dapatlah mama pusing 3 pusingan itupun takdelah sepenuhnya berlari, campurlah dengan berjalan juga. Kira oklah kan sambil berjogging sambil cuci mata tengok rumah cantik² kat situ. Kawasan tasik pun cantik ada juga disediakan tempat duduk untuk berehat².

Setakat ni setiap hujung minggu memang berjogginglah anak² pun bersemangat pagi² dah tanya "petang kita joging ke?". Mama ok je,papa pun ok je kadang siap tanya "nak pergi joging ke?" Ehh mestilah kan. Dah masuk usia warga emas ni baru nak merajinkan diri pulakkan.takpe la ye dak saja nak mencergaskan diri.

Anak bertiga bukan main seronoklah kadang jumpa kawan² dekat situ, mama pun kadang terjumpa jiran dan berlari sama². Gigih sangat mama nak berlari,  lepas raya haji nanti kena join stats run dekat dataran merdeka,tak tahulah macammana nanti kita tunggu je la mama berlari ke tidak.

Wassalam

Shellout

 Assalamualaikum... Kadang-kadang buntu juga apa nak masak bila dah tiap² hari memasak ni. Ahad minggu lepas cadang nak buat shellout makan ...