Sunday, 22 November 2020

Majlis Paling Simple

Assalamualaikum...

Semoga kita semua sentiasa dibawah lindungan dan rahmat Allah swt, terlindung dari penyakit yang berjangkit.

Lamanya mama tak update blog nih, bersawang dah ni nampaknya. Sibuk betul dengan banci yang entah ke berapa fasa dah pun, walaupun kebanyakan negeri pkpb tapi kerja² banci masih berjalan, sesiapa belum isi banci dalam talian masih boleh idi ye dan jika ada psh datang untuk buat banci silalah beri kerjasama hehehe... Sempat lagi cerita pasal banci.

Kita hanya merancang, tetapi perangan Allah swt yang paling baik. Perancangan asal 21 nov 2020,adik mama akan melangsungkan majlis nikah, tapi sebab selangor pkpb, nikah diteruskan cuma kenduri tak boleh buat. Pergi pej.agama ambil tarikh nikah dan tarikh yang ditetapkan 20.11.20 bersamaan hari jumaat. Walaupun buat untuk keluarga je banyak juga persiapan yang perlu dibuat.


Tepung gomak, seri muka, tepung bungkus dan angku kueh

Makanan semua mama order je malas nak masak² sebab sorang² je nanti nak memasak jadi orderlah senang. Kek, kuih-muih pun order je, siap mama terjah rumah budak buat kek tu hahaha, kisahnya phone budak tu rosak, mujur en.azmi ingat lagi rumahnya,.. Alhamdulillah dapatlah order kek dan kuih-muih yang adik² hajatkan.

Alhamdulillah... Dengan sekali lafaz selamatlah maktam menjadi isteri kepada Mohd Taufik. Mereka dinikahkan oleh pakcik epul (adik kami jugalah) si abam MA tu. Dia kata dia nak nikahkan sendiri alhamdulillah berjalan lancar semuanya. Mereka menikah dipejabat agama je hanya 3 orang yang dibenarkan masuk, pengantin lelaki, pengantin perempuan dan wali, pakcik epul merangkap wali dan menikahkan kakaknya sendiri.

Hampir pukul 12 tengah hari keluarga lelaki dan pengantin sampai. Mama dan en azmi la yang jadi tuan rumah, adik beradik lain tunggu rumah ibu(kakaka sulung mama) sebab taknak berkumpul terlalu ramai. Pukul 12 fotografer datang, bergambar dululah pengantin dengan keluarga pihak lelaki, lepas makan laju² mereka makan sebab nak bertukar shift pulak 12.30 giliran family mama pula untuk bergambar, fotografer hanya datang untuk 1 jam saja, ye la kita pun takut nak lama² kan. 12.30 family lelaki balik, memang sekejap dan simple je majlis, pakcik epul siap cakap tak pernah lagi datang kenduri lauk simple macam nih😂. Nak buat macammanakan.. Family lelaki pun ok je, mama pun minta maaf sebab sedia apa yang ada je, tapi mereka semua ok je.

Tetamu semua dah balik ambil peluang bergambar berdua, adelya yang snap itupun sebab dirumah sendiri dan pelamin pun belum diambil lagi. Gambar dengan pengantin semua fotografer yang ambil. 

12.30 family mama pula datang bergambar dan makan² pun duduk tak lama juga sebab taknak berkumpul lama² kan. Syukur alhamdulillah semua pun selesai dengan baik. Cuma geram ehh anak2 bujang mama taknak bergambar, sebabkan family je dan pelamin pun dalam rumah banyaklah dapat bergambar, sempatlah gambar berdua dengan en.azmi tu, dia pun terpaksa mencutikan diri walaupun sebenarnya tak dapat cuti.

InshaaAllah kenduri besar nanti sebelah lelaki saja kata emaknya, sebelah mama memang taknak dah la buat kenduri, bolehlah pengantin berjimat duit tu boleh guna untuk masuk rumah sendiri nanti. Kenduri sebelah lelaki tak tahu la pula bila kena tunggu selepas pkpb tamat nantilah.

Pengantin outdoor dekat taman permainan depan rumah mama je 🤭

Cuma pakjang sorang je la takde masa majlis nih, pakjang di pahang, rentas negeri memang tak dibenarkan. Abah(abg ipar) pun takde sebab tak dapat cuti. Ye lah jumaat hari bekerjakan. Apapun alhamdulillah semua dah selesai. Ada lagi 3 adik yang masih bujang semua lelaki pakjang, pakcik dan paksu. Moga cepat bertemu jodohnya.

Wassalam 


Sunday, 20 September 2020

Klinik e-census


Assalamualaikum...

Semoga kita semua berada didalam rahmat Allah swt.

Masa semakin hampir ke penamatnya bagi fasa 1 Banci Penduduk dan Perumahan 2020 dimana di fasa 1 ni pengisian banci secara dalam talian. Jabatan pun semakin sibuk buka klinik bagi menggalakkan orang ramai mengisi banci secara dalam talian, hampir setiap hari team² yang ada akan buka klinik, mama juga tak terkecuali.

                          Klinik e-census SUK 

                     
                        Klinik e-census di BDE

                        Klinik e-census di PDTKL


Klinik e-census di Tesco Jenjarom

Responden ni cikgu, semangat nak isi online sekali check frozen frame kami, kawasan rumahnya belum di listing sebab kawasan baru, kisahnya rumah responden ni sejalan dengan rumah mama cuma rumahnya taman baru belum sempat kami buat listing, tapi dia sangat baik kami cakap tak boleh online kena bersemuka mereka suami isteri ok saja "boleh kami tunggu nanti dan kami akan beritahu jiran² nanti" siap suruh mama buat voice note nak post dekat group jiran² mereka mengatakan kami akan datang nanti😁. Kalau semua responden macam ni lega sangat rasa. 

Sambutan dari setiap klinik alhamdulillah, disamping mengisi banci kami juga menyediakan borang kerja sebagai penyelia dan pembanci, cerita sedih ketika interview ramai ada yang datang sebab telah dibuang kerja ada pilot, chef, jurulatih zumba dan berbagai lagi, sedih dibuatnya, ada sorang akak tu baru dibuang kerja dah kerja 20thn disitu minta cuti sebab anak eksiden terus disuruh berhenti dah la dia tanggung emaknya dan anak². Walaupun kami tak offer gaji yang banyak dan masa pun sekejap dia kata takpe sekurang²nya dia ada income buat masa sekarang.. Sedih dibuatnya, mama nak bagi dia jadi penyelia sebab gajinya lebih sikit tapi dah penuh, dia kata takpe pembanci pun dia boleh, mama cuba bantu supaya dia dapat banci di kawasan sekitar rumahnya saja senang dia nak urus anak² nanti. 

Minggu depan pula di Yayasan Selangor, IPD Kuala Langat, Kg. Orang Asli itu yang dah ada dalam jual, yang takde dalam jadual tak tahu lagi. Minggu berikutnya dah sibuk dengan taklimat untuk penyelia dan pembanci seterusnya banci secara bersemuka.. Wahhh sibuk benar bunyinyakan hahaha sesekali sibuk berganda² kan apa salahnya. 

7 okt akan bermula banci fasa 2 iaitu bersemuka, mohon doakan kami dapat laksanakan banci ini dengan jayanya ya,fasa 2 ni cabarannya lebih lagi sebab perlu pergi rumah ke rumah nak berdepan dengan bermacam kerenah manusia pula kan. Inilah cabaran dalam kerja kami. 10 tahun sekali setakat ni mama dah terlibat 3 kali dengan banci penduduk nih dan kalau umur panjang sebelum pencen ada sekali lagi banci nanti😁.

Sekadar sedikit catatan berkaitan banci dalam blog mama ni. Yang mana belum isi banci dalam talian boleh minta kod dari mama untuk yang tinggal di selangor sahaja😀. Yang dah isi banci terima kasih dan yang mana tak sempat isi online nantikan kehadiran pembanci di rumah anda bermula 7 okt 2020, berikan kerjasama anda ya.

Data anda masa depan kita

Wassalam

Wednesday, 2 September 2020

cuti merdeka

Assalamualaikum

Semoga kita semua sentiasa didalam rahmat Allah swt.

last balik kampung cuti raya haji hari tu, merdeka ni dapat cuti 3 hari,kami ambil peluang balik kampunglah kan sebab sebelum2 ni susah nak balik kampung,bila ada peluang ni kita baliklah kan.
Jumaat malam dah gerak balik,alhamdulillah jalan lancar je. Sampai kampung angkut beg teruslah tidur..mengantuk dah en.azmi makan nasi mama takde dah masa tu tidur lebih enak dari makan heheh

Sabtu...dah rancang nak berkelah di tepi pantai, pantai yang dekat dengan kampung mama tu di Kuantan lah dekat tak dekatlah sangat 2 jam jugaklah tapi apa ada hal bukan mama drive pun mama duduk sebelah tidur huhuhu. Makanan pun abang ipar yang masak mama bawa diri je. lama dah tak berkumpul macam ni dengan family en.azmi ada tak ada pun berkumpul di rumah mama je.

Pantai Sepat, Kuantan. Best sini banyak tempat nak lepak cari yang dekat dengan tandas dan surau
Seronoklah dapat lepak tepi pantai,anak2 apatah lagi sebab dah lama sangat tak bawa berjalan, dapat pergi pantai sampai tak selera nak makan masing2 tak sabar nak terjun laut,mujurlah ada mak sedara yang rajin melayan anak2 mandi laut,harap mama memang tidaklah malas mama nak berendam nih kulit mama ni duduk tepi pantai pun dah perit,kalau kena air laut lagilah perit amat, jadinya memang dah lama la tak terjun laut ni, lepak tepi pantai je perati anak2 dari jauh.

lepas lepak tepi pantai kami pergi beli keropok pula ditempat biasa kedai ghani black,kemudian adik ipar ajak makan celup tepung di tanjung lumpur, best juga kawasannya tepi jeti yang penuh dengan bot memang cantiklah view.

Yang ada cuma ikan dan sotong, udang dah habiss, makan saja apa yang ada rezeki hari tu dapat makan sotong dan ikan, bagi mama sedaplah




Bukan senang nak dapat peluang bergambar berdua sebab en. Azmi ni susah nak diajak bergambar dah dia mau tu kita up la dekat sini walaupun tudung mama tu dah terbang melayang² ditiup angin kencang, mama redha je hahaha
Lepas bergambar kami pun berangkat pulang, tak bermalam pun pergi balik hari je itupun dah cukup. Semua pun gumbiraa

Ahad.. Duduk rumah je ajak en. Azmi keluar tapi dia sibuk pula jadi mama duduk rumah je layan movie hahaha sekarang layan movie telegu pulah dah hahaha best juga hero hensem heroin pun cunnn. Malam tu ber oden pulak, sambil anak dara potong kek, sajalah memang bulan ogos ramai yang berkongsi besday.

Anak² potong kek bahagia masing²
Puaslah makan malam tu sampai tak makan nasi dah mama malam tu.

Isnin takde plan apa² dah bersiap² nak balik rumah dah. Sebabnya baju sekolah anak² belum dibasuh dan diseterika lagi. Perjalanan balik lancar saja cuma lepas tol bentong sesak tak bergerak rupanya ada eksiden lepas tu perjalanan lancar saja.

Habis dah cuti merdeka, ada rezeki boleh balik kampung lagi sebulan sekali balik kampung ok jugak cumanya penat sikitlah kalau hanya balik hujung minggu kan.

Wassalam

Tuesday, 18 August 2020

Mak tam kita dah bertemu jodoh😉

Assalamualaikum...

Alhamdulillah segala yang dirancang berjalan lancar dengan izin Allah walaupun nak bercuti mama kena minta Dengan Timbalan Pengarah sebab sedang bertaklimat. Sehari sebelum majlis baru mama bercuti, jumaat tu lah keluar beli barang untuk memasak. Debaran juga hilang bila paklong cakap boleh tolong memasak 😁

Kisahnya... Merancang untuk majlis pertunangan Maktam sepatutnya buat lebih awal tapi pkp kita tangguh ke Tarikh lain yang dipersetujui bersama. Mulanya nak ambil katering je tapi kata En.azmi masak sendiri lagi jimat. Kalau paklong tak cakap boleh tolong masak memang mama je la yang memasak masa majlis tu. Sebelum tu mama dah bertanya pada makcik En.azmi yang memang buat katering berapa daging dan ayam yang diperlukan untuk 100 orang makan, bertanyalah sebagai persediaankan.

Bersyukur juga mama ni dapat jiran² yang ringan tulang, malam tu geng² lelaki potong daging Dan bersihkan ayam, yang perempuan memotong Bawang Dan sayur. Pagi esoknya paklong memasak dibantu Jiran lelaki, mama Dan jiran² perempuan buat kerja lain sediakan itu ini keperluan untuk memasak, setup meja buffet semua. Alhamdulillah selesai memasak sebelum pihak lelaki sampai 12.30


Perlu patuhi SOP Di musim pkpp nih, kami sediakan kaunter untuk check suhu Dan scan mysejahtera jika tidak scan buku disediakan untuk menulis nama, hand sanitizer Dan face mask juga disediakan. Pihak lelaki datang juga mengikut SOP, bukan nak menyusahkan tetapi kita jaga kita kan, kami dah daftar mysejahtera risau juga polis datang buat rondaan. Apapun kita bersedia untuk patuhi segala yang telah ditetapkan.


Hantaran kedua-dua belah pihak 7 berbalas 9, bawa siap² waktu bertunang ni sebab Masa nikah nanti tak perlu bawa apa² lagi. Perbincangan juga berjalan lancar abah(abg ipar) En.azmi Dan adik² ipar yang jadi wakil dari pihak kami. Lega tengok penerimaan dari keluarga pihak lelaki, duit hantaran yang diletakkan mereka tambah lagi, mas kawin kami minta ikut yang negeri tetapkan pun ayahnya tambah lagi sebab katanya rm300 dapat beli apa nak beli cincin sebentuk pun tak lepas katanya kami ni mengikut sajalah, yang penting semuanya dipermudahkan, Tarikh majlis pun dah ditetapkan katanya kalau pun ada arahan kerajaan kenduri tak dibenarkan, nikah akan tetap dibuat pada Tarikh yang telah ditetapkan InshaaAllah..


Alhamdulillah... Semuanya selesai seperti yang dirancang, semua adik-beradik pun ada dalam majlis ni, cuma tak bergambar ramai² je. Semua ambil bahagian tugas masing² dalam menjayakan majlis ini.


Tapi macam Biasala gambar geng gugurl mesti ada, kami pilih untuk pakai warna biru tapi tak kisah biru apa yang penting biru, cuma anak dara mama tu je buat hal taknak pakai baju yang mama dah gosok nak pakai baju lain, makngah pun layankan je sebab mama dia sibuk kesana sini, rupanya nak demam anak dara mama tu. Dah pukul 2 petang dia dah mula panas mama mandikan Dan suruh adelya tidur. Mama kena layan tetamu yang masih ada lagi.

Dah petang Dan tetamu pun dah tiada baru mama isi perut baru teringat dari semalam mama tak makan Nasi letih ke sana sini sampai takde selera nak makan yang mama ingat makan ubi goreng je hahaha teruk betul tu baru buat kenduri nak Terima adik ipar belum Terima menantu lagi. InshaaAllah bulan 11 nanti sekali lagi buat kenduri nikah Dan sanding pula, ambil tanggungjawab sebab kami dah takde mak ayah dah, tapi alhamdulillah dapat pengalaman uruskan kenduri besar macam ni kan.

Kebiasaan Masa kenduri yang paling dirisaukan makanan tak cukup 😅. Tapi alhamdulillah semua cukup siap boleh bungkus lagi 😀. Untuk 100 orang tetamu 10kilo daging untuk masak kari Dan 10 ekor ayam untuk goreng, mulanya orang kata sikit mesti tak cukup, tapi makcik kata untuk 100 tetamu 7-8kilo daging dah cukup Dan kami dah tambah jadi 10kilo,aphamdulillah takde lebihan yang banyak. OK la tu dah ada pengalaman buat kenduri besar kan.

Okeh semalam pun mama cuti hari ni masuk kerja sambung bertaklimat untuk banci penduduk... Adoii sejak akhir² nih jarang betul menulis dekat blog nih, kekangan waktu sekarang ni. Sampai jumpa lagi kita

Wassalam

Tuesday, 7 July 2020

Menghitung Malaysia 7 Julai 2020

Assalamualaikum...

Ada yang dapat info berkaitan menghitung Malaysia ni? Apa menghitung Malaysia tu? hehehe ok meh mama cerita walaupun dah pernah cerita sebelum ni tapi sebab tarikhnya sudah tiba jadinya mama ceritakan lagi. Menghitung Malaysia atau dalam kata lainnya Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2020.

Banci Penduduk dan Perumahan 2020 terbahagi kepada 2 fasa ini berikutan dari pandemik covid 19 maka banci tahun ini terbahagi kepada 2 fasa, fasa 1 bermula 7 julai - 30 September. untuk fasa 1 ini banci dijalankan melalui kaedah e-cencus dan CATI. e-cencus ini banci diisi melalui online, hari ini mama dan seluruh anggota Jabatan Perangkaan Malaysia akan mengedarkan poskad bagi BP yang terlibat dengan e-cencus. siapa yang dapat invitation card mohon isi e-cencus dan siapa yang tidak dapat invitation card masih boleh isi e-cencus dengan masuk ke laman web e-cencus(nanti mama kongsikan link, tunggu pelancaran banci dulu) yang penting semua ada emel yang valid, kita tak guna henfon kita hantar ke emel ye. bagaimana kalau tak isi e-cencus? kalau tak isi e-cencus kami akan buat temuramah bersemuka pada banci fasa ke 2 nanti.

CATI juga salah satu cara yang digunakan untuk banci fasa 1 ni, caranya adalah anggota Jabatan perangkaan akan membuat panggilan telefon kepada anda. jadi bersedialah ye jika anda mendapat poskad atau mendapat panggilan telefon. Data anda masa depan kita..gituu, walaupun mama tahu pasti ada yang takut kalau dapat panggilan nantikan,takpe pastikan yang call tu betul-betul dari Jabtan Perangkaan Malaysia sila berikan maklumat anda tanpa ragu-ragu...setiap ahli isi rumah akan dibanci, sebagai ketua isi rumah anda perlu tahu maklumat tentang isi rumah anda.


Cara bagaimana anda ingin menjawab e-cencus jika anda menerima poskad atau tidak penerima poskad.


Rupa bentuk poskad yang akan ada, nanti dah siap dengan alamat dan invitation code dalam poskad ini,jika anda ada menerima poskad ini jangan abaikan dan sila isi maklumat bancian anda secara atas talian, masa untuk mengisi e-cencus sehingga 30 september, jalankan tanggungjawab anda sebagai rakyat Malaysia hehehe.


Ini adalah siapa yang bakal dibanci. Terdapat 108 soalan yang akan ditanya untuk setiap isi rumah opsss jangan panik dulu sebab tak semua 108 soalan itu perlu dijawab oleh setiap isi rumah.


Ini adalah kategori soalan yang bakal ditanya. Mungkin nampak banyak tapi inshaaAllah mudah sahaja kerana banyak yang kita perlu tick sahaja. Baca Bismillah..jawablah dengan tenang, kalau ada yang tidak faham boleh hubungi hotline banci yang ada pada poskad tapi kalau untuk selangor 1-800-88-5033.

Data anda masa depan kita
Jadilah rakyat yang bertanggungjawab
Pastikan anda di Banci
No One Left Behind

Okeh..mama nak meneruskan misi menghantarkan poskad siapa yang tinggal di seksyen 7 dan seksyen 8 Shah Alam tu kalau terjumpa wanita anggun memasukkan poskad dalam post box anda jangan dihalau sudi-sudikan tegur ye hehehe, kami tak buat banci pun kami hantar poskad je.

Wassalam

Tuesday, 30 June 2020

Sebelum PKP

Assalamualaikum...

Semoga kita semua sentiasa dibawah lindungan rahmat dan redha Allah swt, dijauhkan dari segala penyakit yang berbahaya dan bala bencana...aamiin

Weekend sebelum pkp diumumkan sempatlah mama dan adik-beradik sempat lagi berkumpul untuk sambut besday makdak. Perancangan spontan..kalau tak mama tak join sebab nak balik kampung adik en.azmi nak bertunang tapi lepas tu majlis ditunda jadi teruskan dengan perancangan asal.

Berkumpul tak jauh pun dekat dengan rumah mama je dekat taman di Rimbayu tu je dan hari kejadian tu orang tak ramai, mungkin sebab orang dah berjaga-jaga pasal covid 19 waktu tu. Buat stail potluck je bincang nak makan apa, semua bawa sorang sikit tugas mama kukus pulut je untuk makan dengan ikan masin.


kek pulut kukus ditabur dengan rendang daging dan dihias juga dengan ikan masin hehehe.. memang itu jadi menu utama kami hari tu, pulut kukus dimakan bersama rendang daging, ikan masin dan kelapa. redha je la makdak kan itu je kek nya tapi memang itu yang makdak nak pun sebab kalau beli kek pun bukannya makan sangat kami ni.


Bila berjumpa memang takde aktiviti lainlah geng gigirl nihh(gigirl lagi tuh kan heheh) memang penuh gambar kami je la, waktu ni pakciklah mangsa jadi fotografer kami. mujutlah ada adik2 lelaki yang rajin melayan kakak2 dia yang rajin nak bergambar ni ha. mama ni pun kalau sorang2 memang takdelah nak bergambar, bila ramai2 macam2 ni barulah nak bergambar. Ada yang tengok gambar ni cakap "muka mama dan adik-beradik nak sama bila tengok gambar kami tak tahu yang mana satu mama"hehehe ye ke


layannn je pakcik...kakak2 dia nak bergambar tetengah panas tu masa ni adalah 3 hari sebelum pkp diumumkan orang pun dah tak ramai di taman ni mungkin sebab orang dah mula berjaga-jaga dan tidak keluar rumah, kami ni pun memang duduk makan lepas tu balik rumah, berjaga-jaga jugakan demi kesihatan semua.

Selepas ni inshaaAllah berkumpul lagi adik-beradik untuk majlis lain pulak, inshaaAllah nak buat kenduri pulak. andai umur panjang dan diizinkan Allah nak menguruskan majlis pertunangan dan perkahwinan adik pula lepas ni, doakan urusan mama dipermudahkan ye.

Wassalam

Tuesday, 16 June 2020

Mama...buatkan bubur boleh??

Assalamualaikum...

Dah lama si Adrien dok minta mama buatkan bubur tapi mama ni dok tanyalah bubur apa yang dia nak? dah macam-macam bubur mama buat bubur kacang, bubur keledek, bubur labu comel pun mama dah buat. Adrien kata nak makan bubur yang macam baby tu...Adelya pun dok sibuk suruh buat bubur macam mak yang transit pasti dulu buat...

Sudahnya mama pun taram je lah buat bubur nasi ala-ala bubur ayam Mcd tu, tengok bahan-bahan semua ada, guna apa yang ada didapur saja. guna nasi sejuk je, dapatlah seperiuk kecik, bahan yang mama guna nasi sejuk, kiub ayam, isi ayam,minyak bijan sikit, lada sulah, cuma daun bawang je takde. Siap masak masing-masing makan licin bubur seperiuk... kenalah tu dengan selera masing-masing.

Setakat hari ni dah 3 kali mama buat bubur ayam ala Mcd tu, suka sungguh budak-budak dekat rumah tu, rasa pun alhamdulillah..ada la juga rasa lebih kurang bubur ayam dekat Mcd tu hehehe lama dah tak makan bubur tu tapi masih ingat rasanya, dekat rumah mama ni takde Mcd, yang ada kfc,texas,pizza je kalau nak makan Mcd jauh ke banting sana,itu yang malas tu, dah boleh buat bubur tu kira oklah tak perlu nak mencari Mcd lagi huhu


Rupa bubur mama...nampak rupa macam biasa tapi alhamdulillah rasa bukan biasa-biasa hahaha sendiri masak sendiri puji kikiki.. Kalau ada daun bawang ditabur nih tentu nampak lebih menarik.

Wassalam

Tuesday, 9 June 2020

Projek PKP, PKPB & PKPP

Assalamualaikum...

Dah lama berangan nak buat sikit-sikit rumah tu,tapi memandangkan bajet tak berapa nak hado kita diam² dulu la. Tapi sejak maktam cakap nak buat majlis bertunang dan inshaaAllah majlis nikah pun dekat rumah mama jadi mama dan en.azmi pun berbincang semula buatlah ubahsuai sikit² mana tahu ada rezeki buat kenduri maktam nantikan, rumah dah kemas sikit.

Rancangan asal nak buat majlis tunang masa cuti hari raya tapi pkp dan tak dibenarkan buat majlis,kita tangguhkan dululah.jadi kita teruskan dengan projek kita,buat perancangan terus pergi beli barang, mujurlah kedai hardware buka. Projek ni gerak hujung minggu je sebab yang membuatnya abah(abg ipar) dan en.azmi je, hari ahad je dua² cuti, tapinya gigih la dorang membuatnya, mama ni legalah sikit sebab abg ipar pandai buat kalau upah kontraktor mahal juga tu walaupun yang nak buat tu sikit je.


Hasil 3 hari membuatnya,alhamdulillah naik bata dah siap tunggu bumbung je lagi, bumbung tu guna awning je macam jiran sebelah² je, tu pun upah jiran juga buat,untung ada jiran² yang pandai. Tak besar pun ruang belakang ni mama nak buat tempat laundry je, tapi 2 orang biras tu berbincang lain pulak,abah bg cadangan en.azmi pun setuju,hmm mama dengar je cadangan masing², macam ok juga dah alang² tengah buat keje tu..teruskan je la dengan projek seterusnya, apa projek tu kena tunggulah dulu, minggu ni tak pun minggu depan mula projek baru, bergantung pada masa abah kadang² hujung minggu abag out station.


Besar ni je ruangnya muatlah untuk mesin basuh dan tempat sidai baju. Cukuplah ni untuk mama dah syukur dah bila basuh kain malam² boleh terus sidai takde la kena keluar rumah lagi kalau nak sidai kain,walaupun biasanya en.azmi yang sidai kain pagi² sebelum pergi kerja hehehe...

Itu je lah projeknya bukan projek besar pun,tapi dah cukup bahagia dah mama ni.

Wassalam

Monday, 8 June 2020

Syawal 2020

Assalamualaikum....

Masih dalam bulan syawal, salam syawal semua..bagaimana syawal tahun ini? Bagi mama sepanjang 22 tahun menjadi perantau inilah syawal pertama mama tidak balik ke kampung, sedih ke idok? Nak kata sedih sangat tu taklah jugak biasa-biasa je bagi mama.. 

Mama dan 7 lagi adik beradik lain memanh duduk di lembah klang jadi kami masih boleh beraya bersama,cuma pakjang seorang je lah di kampung,kesian jugaklah dekat pakjang tu. Tok dengan wan macammana pulak? Pun mama tak risau sangat sebab adik² ipar ada disana cuma mungkin en.azmi la kot yang sedih tak dapat jumpa tok dengan wan,mama takdelah sedih sangat biasa² je cuma rasa lain jugalah bila raya tak balik kampungkan, tapi takpelah kita dapat pengalaman baru beraya dirumah sendiri, juadah raya disediakan seperti biasa,cuma takdelah kalut sangat memasak rilek² je. Baju raya pun ada beli bagi ceriakan anak² yang berpuasa.

Pagi syawal berkumpul rumah ibu(kakak sulung). Dah kira siap² kami semua tak lebih 20 orang. Kemeriahan macam biasa sebab masih dengan adik-beradik kan. Makan² sembang² cuma takde berkunjung ke rumah jiran je la.


Sempatlah bergambar sekeping dua, itupun tengah nak bergambar bunyi helikopter terus berselerak masing² takut juga wehhh... Kisahnya baju mama sepatutnya sama dengan anak dara tapi bila sampai saiz kecik,ngam² je dengan badan segan pulak nak pakainya jadi kita tengoklah rezeki siapa baju tu nanti.

Tengah hari balik rumah pulak, abg ipar(pak long) dan adik ipar(pokde) nak datang rumah. Mujurlah memang ada biskut raya,rendang,lemang dan order sate sikit untuk dijamu pada tetamu. Tengah makan² sepupu en.azmi pula whatsapp bagitahu nak datang, mama ok je, inshaAllah takde apa². Kira meriah jugalah raya kami dengan kehadiran tetamu, tak sangka tetamu nak datang kalau tidak boleh mama masak menu lain yang berat sikit.


Adik ipar dan isteri ( pokde dan mokde)... Terima kasih semua sudi datang beraya ke rumah kami. Kalau bukan pkp tentu lebih seronok,anak² jiran mesti berkunjung dan keadaan mesti lebih meriah hehehe...tapi alhamdulillah inipun meriah juga ada juga anak² yang datang dimalam raya. En.azmi siap bakar lemang dengan jiran².

Walaupun tak balik raya tak berkunjung,alhamdulillah rezeki anak² duit raya banyak juga tapi kurang sikitlah dari sebelum² ni apapun rezeki tetap ada untuk anak². Duit raya untuk anak² buah pun mama transfer je,tak dapat balik kampung tapi bagi jugalah duit rayakan, rezeki anak² buah.

Ok itu je lah cerita 1 syawal kami, mama mohon maaf andai ada tersalah kata sepanjang mama menulis ni kan, moga kita panjang umur dan diberi peluang untuk balik kampung pada syawal yang lain.

Wassalam

Friday, 8 May 2020

Dari dapur mama

Assalamualaikum...

Sejak pkp bermula memang rutin mama ataupun memang rutin setiap orang akan memasak sendiri, adik-beradik mama pun hari² dok up gambar menu setiap hari semua pakat mencuba resepi, yang nak mendirikan rumahtangga sorang tu apatah lagikan,lulus dah tu memasak,bolehlah jadi isteri heheh

Setiap hari fikir apa nak masak buntu jugak dibuatnya kebiasaan mama akan tanya adrien nak makan apa sebab dia tu cerewet sikit, buka puasa nak nasi lemak,chicken chop, nasi ayam macam² lagi permintaan tapi itu ok bagi mama sebab mama tahu apa yang nak dimasak jangan dijawab "ikutlah nak masak apapun.."haaa jawapan tu yang paling mama tak mahu dengar. Lama mama tak muncul ni meh la jenguk apa menu dari.dapur mama, sikit² je lah yang mama tunjuk bukan semua.

Ini 2hero yang rajin nak nanti mama didapur,anak dara sorang tu kadang rajin kadang tidak,macam masa ni dia sibuk melukis dan berwarna kata dia cita² nak jadi pelukis,habis melukis pergi bersenam sebab perut dah gemuk katanya,makan pun sikit je takut gemuk..amboi² dia nak perli mama ke apa nih.

Hasil seni abg adam dan adrien...bubur labu. amacam ada sapa2 nak buat menantu nanti? hahaha. anak dara yang seorang tu pula dok asyik melukis katanya nak jadi pelukis nanti,habis melukis dia bersenam sebab dia kata perut dia dah gemuk, itu macam perli mama dia je tu.

sepanjang puasa ni dah  3 kali adrien minta buat nasi lemak,2 kali nasi ayam, 2 kali chicken chop, maknanya tu memang kena dengan selera dia lah, maklumlah dia ni susah sikit bab makan, kebiasaannya dia makan nasi dengan ayam goreng je, tak sampai hati pula mama tengok itu yang selalu tanya dia nak makan apa?

Anak-anak makan chicken chop mak pak kongsi makan meatball je, sos balck pepper yang tak berapa nak black tu mama bikin sendiri, alhamdulillah anak2 cakap sedap siap colek dengan jari je makan cila ayam dah habis, mashed potato dan coleslow tu pun taram buat sendiri jugak walaupun bahan tak berapa nak cukup kita guna sajalah apa yang ada kat dapur tu kan.

Ikan rebus air asam, biasa tengok telur rebus air asam nak buat telur en.azmi taknak dia nak ikan jadi kita buatlah ikut selera dia,tapi tak makanlah ni dia sorang-sorang je la makan sebab mama kurang berkawan dengan ikan nih hehehe

Nasi berhujan berpanas tapi takde beras basmathi kita guna beras biasa sajalah janji jadi je nasinya tu kan,pertama kali buat anak-anak suka sedaplah tu kan kalau habis dimakan.

Pulut kuning rendang ayam, ini memang kegemaran ni, anak-anak memang suka.


Kuih ketayap kesukaan en.azmi dan anak-anak juga, jadi kita buatlah kan dah dorang suka. en.azmi pun dah belajar buat sendiri  dan yang ini hasil dari tangan en.azmi lah ni.

Malas nak menguli tepung maka jadilah karipap roti, ok jugak nih buat karipap roti. Roti yang dah nak expired tu mama buat karipap je,walaupun rupanya tak begitu menarik tapi rasanya ok lah, rasanya bergantung pada intinya kan, anak-anak suka kari jadi takde masalah sebab inti pun kentang ayam dan kari.

keria gula melaka dan cek mek molek, ini semua pun suka..manisss je..

Puding oreo hahah rupanya tu kannn..taram sajalah en..azmi bawa balik agar-agar kaler hijau kita buat sajalah sebab dekat kedaqi tu memang ada kelar hijau je, makngah pun tak tau juga yang agar-agar ni berkaler bila mama up gambar dia tanya nape puding tu hijau? mama cakap sebab beli agar2 kaler hijau,dia kata ada kaler ke? rupanya makngah pun salah beli kaler merah,dia nak buat puding roti, mama cakap takpelah puding roti kaler merah

Tu je lah cerita dari dapur mama ni, ada yang tak ambik gambar pun bila rajin ambik gambar bila tak memang malaslah. Macammanalah sambutan syawal tahun ni ye, sambut dirumah sendirilah nampaknya kan, kami raya haji pernah beraya di rumah sendiri aidilfitri ni belum pernah lagi. Apapun syawal tetap disambut bagi meraikan kemenangan kita melalui bulan ramadhan. Baju pun beli juga online dalam kata taknak beli tu beli jugaklah kesian pula dekat anak2, biskut raya pun ada lah juga yang mama beli heheh, kena meriah juga walaupun duduk dalam rumah je kan. Inshaa Allah ada rezeki kita sambut syawal tahun ni dengan norma baru pulakkan.

Wassalam

Monday, 27 April 2020

mama nak berceloteh kejap

Assalamualaikum..

Apa khabar semua sahabat alam maya mama?? Allahu..lama betul mama tak menulis dan melawat kawan-kawan. konon sibuk sangat dengan kerja ya Sebelum meneruskan celoteh mama, mama nak ucapkan selamat berpuasa semua dah 4 ramadhan hari ni kan, semoga ramadhan kali ini adalah yang terbaik buat kita.

Macammana kawan-kawan dalam musim PKP ni? Mama sekarang work from home lah nampak gayanya kan. Jujur dengan diri WFH hi lrbih memenatkan rasanya. Jika bekerja di pejabat pukul 4.30 ptg tu punch out memang terus habis kerja ada tak ada pun cuma sesekali bos bertanya sesuatu melalui telefon, tapi WFH nih tak kira masa dah boss bertanya pasal kerja sampai sendiri pun luppa tarikh dan harin, bekerja pula hingga 1,2 pagi. apa taknya kerja perlu menggunakan sistem, ada satu sistem tu pukul 12malam baru boleh access itupun kadang ok kadang tidak, nak kerja siap terpaksalah bersengkang mata, kalau sistem yang boleh terus dibuka melalui google oklah. Apapun dah tugas kita laksanakan jugalah.

Selain selesaikan tugas pejabat,tugas dirumah juga perlu dibuat memasak,membasuh tetapi mama sedikit lega sebab en.azmi pun bercuti juga dan dia rajin juga membantu. sejak pkp ni mama memang tak keluar rumah langsung, yang keluar beli barang dapur pun en.azmi. untungnya mama ni sebelum-sebelum ni memang en.azmi yang beli barang dapur jadi bila pkp ni tak risau pun nak kirim beli barang bagi list je semua dapat dicari. Bukan setakat kerja rumah,kerja pejabat pun kena jadi cikgu juga, tapi bila mama sibuk dengan kerja terabai juga kerja sekolah anak-anak, mujur cikgu pun takde memaksa untuk siapkan kerja sekolah, bila mama lapang baru buat selebihnya en.azmi yang ajar nak pulak kalau bab mengira memang bagi cikgu azmi yang ajar, garang pun garanglah tahan telinga je la.

Bagi mama wfh ni best sebenarya tapi kalau anak-anak pergi sekolah dan suami pun pergi kerja hahaha...ye lah kalau kita sorang-sorang je wfh nih bolehlah nak bahagikan masakan, ini bila ada anak-anak dirumah,macammana nak ikut masa bila perut mereka lapar tak kira masa hehehe, tapi takdelah mama didapur sepanjang masa,biasanya mama masak pagi je terus masakan tersebut membawa ke malam, malam pulak mama tak makan en.azmi lah ambik alih tugas layan anak-anak untuk makan malam, buatkan burgerlah maggi lah, rajin dia melayan anak-anak walaupun garang dengan anak-anak tapi bila anak cakap lapar malam-malam dia tanyalah anak nak makan apa.

Bulan puasa ni legalah sikit dari memasak, jadi lepas subuh bolehlah terus buat kerja pejabat sambil-sambil tu basuh kain. Alhamdulillah hikmah dari pkp nih ramadhan ni dapatlah berjemaah dan bertadarus bersama-sama kalau sebelum ni en.azmi dan anak-anak bujang dia terawaih di surau tahun ni dapatlah berjemaah dirumah. Walapun mungkin raya pun dirumah sendiri tapi tak apa pengalaman baru sebab bukan kita je berya sendiri tapi ramai lagi orang lain yang beraya sendiri kan. Meriahlah taman raya kali ini bila semua beraya disini...hehehe dah cerita pasal raya pulak. hahah dah alang-alang menulis ni kan. celoteh panjang sikit. Banyak cerita yang nak diceritakan tapi nanti mama cerita lagi, perlu masuk kerja pula ni.


Percubaan membuat facemask sebab susah sangat nak dapat waktu ni, dalam tu isi filter, filter boleh dicuci walaupun buat dengan cotton tapi ada ruang dibelakang untuk masukkan filter, tapi buat saje je lah bukan boleh keluar rumah pun dah sekarang ni, anak-anak pun mujur faham pasal virus nih, mula-mula dulu rn.azmi kena kerja, masa en.azmi balik kerja adelya nak lari peluk papa dia sekali mama cakap jangan peluk lagi biar papa mandi dulu "tak boleh sentuh papa kan mama sebab ada covid 19" hahaha adoiii laaa, bukan ada covid 19, tapi kita takut ada virus tu terlekat di baju papa biar papa bersihkan dulu, sekarang legalah sikit sebab en.azmi tak perlu pergi kerja.

Ok jumpa lagi, kalau dibiarkan lagi banyak mama tulis nanti, kena pergi sidai kain pulak, langit nampak mendung tu, alhamdulillah setelah panas yang berpanjangan di kawasan mama ni permula ramadhah ini cuaca sejuk dan hujan je, kuranglah anak-anak rasa dahaga waktu berpuasa ni.

Wassalam

Thursday, 5 March 2020

Mama tak sertai


Assalamualaikum...

Family day unit di Bagan Lalang, Sepang. Mama tak dapat join en.azmi kerja,abg adam pula ada kelas tambahan,family day pun bukan bermalam cuma duduk lepak²,makan²,sukaneka anak²,bbq...meriahlah mama tengok dari gambar² yang kawan² kongsi.


Walaupun tak pergi tetap bagi hadiah. Penyelia ke atas dikehendaki sediakan 2 hadiah,1 untuk tukar² hadiah,1 lagi untuk cabutan bertuah tapi mama sediakan 3,2 untuk cabutan bertuah saja nak tambah supaya ramailah sikit yang dapatkan. Yang berbungkus tu mama bagi buku,biasalah suka baca buku jadi mama naklah bagi buku. Unit mama ni ramai perempuan jadi dalam hati dok cakap mesti dapat dekat perempuan nih sebab mama bagi buku berkaitan wanita,sekali tengok gambar buku tu dapat dekat budak lelaki...hahaha dia sorang je lelaki dan dia pula yang dapat, takpe boleh baca untuk pengetahuan dan nanti boleh bagi pada bakal isteri pula baca kan.


Isnin tu yang tak pergi tetap dapat hadiah,siap buat cabutan jugak tu. Tema hadiah adalah tupperware hehehe...ada kawan opis jual tupperware kita pakat support ramai² beli dan jadikan hadiah, yang bestnya setiap orang tahu apa yang orang lain bagi dan ada pula tu yang berdoa bagilah dia dapat hadiah ini,hadiah itu...alhamdulillah semua dapat apa yang dihajati. Gembira semuanya...mau tak gumbira dapat tupperwarekan, kalau nak tahu inilah kali pertama mama beli tupperware sepanjang 42 tahun hidup nih hehehe..yang ada dekat rumah tu semua yang orang bagi. Mungkin lepas ni boleh beli lagi.

Wassalam

Sunday, 1 March 2020

Melawat kawasan bersama Mr.Perfect 10

Assalamualaikum

Hari ni angkut en.azmi dan anak² ikut mama pergi kerja. Kerjanya melawat kawasan jajahan banci penduduk yang mama ditugaskan untuk jaga. Pukul 10 gerak dari rumah, menggagau jugak wehhh dengan peta cd tu, entah dari mana nak mula pun mama dah confius maklumlah dah lama tinggalkan kerja di lapangan ini. Buka google earth di enfon pun tak begitu membantu. Sudahnya guna telefon en.azmi hahaha...enfon dia ok sikit boleh install arcgis,sistem tu lagi ok sebab boleh detect kita dimana.

Mama yang tak berapa nak reti ni terpaksa memandaikan diri install lepas tu satu hal pulak nak masukkan no cd mama dalam enfon en.azmi sebab dulu budak ofis yang masukkan dalam enfon mama, cari punya cari jumpa la cd tu dalam enfon mama mujurlah tak dibuang lagi,mujur juga lah mama masih ingat macammana budak tu buat,tu pun terkial² jugaklah nak share guna bluetooth,tapi alhamdulillah Allah bantu mudahkan dapat je masukkan dalam enfon en.azmi terus on arcgis dapatlah detect kita dekat mana dalam peta tu. Mudahlah nak cari mana sempadan cd mama, bukan apa takut termasuk sempadan orang lain nak pula kalau sempadan rekaan,kalau sempadan yang jelas tu takpelah.


Kawasan mama bercampur² ada bp kuarters kerajaan,orang asli,estet,taman perumahan dan kampung, buat dengan en.azmi ni satu je dia mesti cari sampai puashati macam dia pulak yang kerja tapi tadi sebab dengan anak² dah bising panas dan lapar terpaksalah berhenti dulu sambung minggu depan dia tak puashati tak jumpa jalan masuk ke bp 100 kawasan estet,yang jumpa jalan ladang sawit takut pula nak masuk, nak cuba cari jalan lain pulak.

CD mama ada 118BP, maknanya nak kena ada 118 pembanci,1BP 1 pembanci,ada juga penyelia mama tak buat banci cuma membantu saja,tapi sebagai pembantu pun mama kena tahu semua sebab nanti nak kena bagi taklimat dan mungkin juga kena tunjuk kawasan kepada penyelia dan pembanci. Doakan mama dapat penyelia dan pembanci yang komited dalam menjalanjan tugas ye. Sepanjang berkhidmat,ini kali ke-3 banci penduduk untuk mama tapi ini yang pertama,mama terlibat pertama tahun 2000 kedua tahun 2010 mama tak terlibat pun sebab tak suka nak berjumpa dengan orang tapi kali ini terpaksa terlibat apapun kita terima amanah yang diberikan ini.

Mujur ada mr.perfect 10 yang menolong,silap² hari banci pun mama heret en.azmi juga tolong hahaha. Kata boss mama suka tak suka kita kena buat juga walaupun kita rasa susah tapi percayalah hari banci ini pasti akan berlalu, kena kerja non stoplah masa hari banci nanti yang akan bermula 7 julai. Kawan² semua pastikan anda dibanci ye,kalau nak isi bancian melalui e-cencus pun boleh nanti mama akan bagitahu ye.

Mod banci yang akan digunakan semasa banci penduduk nanti, jika kakitangan awam akan menggunakan e-cencus

Wassalam

Thursday, 20 February 2020

Tetamu bertandang.

Assalamualaikum...

Aduhaiii lemau betul mama sekarang ni, menulis pun jarang-jarang, nak kata sibuk tu sibuk jugaklah untuk tahun ini Jabatan akan menjalankan Banci Penduduk dan Perumahan 2020 bermula 7 Julai  tapi sebelum tu kena hadir taklimat,buat taklimat, survey kawasan jajahan untuk banci, mencari wakil penduduk,wakil taman, tok imam, ketua kampung, mencari tempat untuk taklimat, mencari pembanci..nahh macam banyak je kerjanya tu kan tapi takdelah mama cuma membantu je untuk CD yang mama jaga tu, sapa-sapa yang duduk area banting dan sg,manggis sila bagi kerjasama ye hehehe.. itu je lah sikit-sikit mukadimah kerja mama.

oklah...alhamdulillah syukur dengan rezeki yang Allah bagi pada kami sekeluarga dengan rezeki mendapat family yang sangat memahami dan baik. Minggu lepas en.azmi bagitahu family nak datang rumah. sebenarnya kami ni dah lama tak balik kampung, entahlah bila kali terakhir kami balik pun rasa macam dah lama je tak balik, sepanjang kami tak balik ni dah 2 kali jugalag family sebelah en.azmi datang ke rumah, alhamdulillah juga sebab rumah kami dengan kampung kalau nak diikutkan takdelah jauh sangat tapi itulah takde rezeki kami nak balik kampung,moga lepas ni akan direzekikn buat kami untuk dapat balik kampung selalu.

Jumaat tu mama kerja, acu(adik ipar) bagitahu petang dorang nak gerak naik sini. Rumah bersepah okeh harap-harap sempatlah mama balik kemas sebelum family sampai. petang tu pulak tak boleh nak sampai awal sebab tunggu abang adam habis kelas tambahan dulu, sampai rumah 6.20 terus bergegas kemas rumah, abang adam pun terpaksalah mengemas juga apa yang patut, bilik air belakang tu memang tugas dia cuci sebab dia yang guna, entah macammana cuci mama tak tengok dah. kemas apa yang patut je lah kan asalkan sedap mata memandang..lelah jugaklah hahaha mujur orang nak datang kalau tak tentu rumah masih bersepah. 7.40 malam bergegas hantar abang adam pergi tuisyen pulak, en.azmi lewat balik hari tu. tak sempat mama nak masak, mujurlah tetamu singgah makan di kedai dulu, sudahnya mama anak beranak makan burger je, itupun adik2 ipar pun join order burger jugak, mudahnya order dulu burger lepas tu pergi ambik sebab anak buah mama kerja di kedai burger.

Shell out kami malam tu yang dimasak oleh adik-adik ipar, mama tolong rebus telur masin jek hehehe
Sabtu pagi en.azmi kerja, tok,wan, maklang(adik ipar) dan suaminya nak pergi cari ikan di pasar, wan ajak mama ikut juga pergilah kami ke pasar port klang sayangnya tak banyak ikan pun, rupanya salah pasar patutnya pergi pasar di pandamaran, manalah mama tahu. en.azmi dah bagitahu tapi mama tak tahu mama duduknya pasar tu, sudahnya balik rumah kami singgah di paklang pasar segar yang terletak di kawasan rumah mama, buat keputusan beli dekat situ je apa-apa yang nak dibeli, adik-adik ipar bercadang nak buat shell out dan di paklang pasar segar tu semua yang nak dibeli ada dah alang-alang tu beli sekalilah kan. Dah siap membeli balik rumah, adik-adik ipar bergegas masak untuk tengahhari. Malam pula masing-masing gigih masak untuk shell out pulak, tetiba ujian pulak air tak naik ke tangki,tangki kosong terus dalam bilik air tak keluar air, mujurlah sinki ada air bolehlah untuk memasak, untuk mandi terpaksa angkut air dari paip diluar..aduiii malu pulak rasanya orang ramai2 air takde. Mama pula ajak biras dan anak2 pergi mandi dekat rumah ibu(kakak mama yang sulung). Lega dapat mandi dan solat. Hampir 10 malam baru kami makan malam.

Ahad pagi alhamdulillah...air dah naik ke tangki jadi bilik air pun ada air, tapi satu hal lagi terjadi sinki pulak takde air, kisahnya kawasan mama ni tekanan air tak kuat, bila waktu cuti tu memang air sinki kadang-kadang halus je, tapi alhamdulillah dapat jiran yang baik, tarik getah paip dari rumah jiran pergi ke sinki rumah mama, dapur sebelah2 kan, guna air dari tangki rumah jiran, mama taknak guna dari tangki rumah mama sebab takut nanti kering air tangki tu susah pula nak mandi nanti kan. Lega sangat-sangat ada jiran yang baik, bukan apa bila memasak kita dah selesa guna air di sinki, pada hal dulu-dulu dekat kampung mana ada air paip pun, tapi bila dah terbiasa macam tu lah kan, bila susah sikit dah tak senang duduk pada hal air sinki je yang takde. Ahad tu paklong masak sup tulang, ayam kicap, mama masak rendang kerang itupun sebab anak dara yang nak makan, kalau tak memang mama tak masaklah. Untungnya mama bila family mentua datang memang mama rehat je dari memasak, pagi nak masakkan breakfast pun tok cakap tak payah dia nak makan roti canai je, jadi kita bungkus je lah kan.

Family datang rumah 2 hari tu memang kami tak bawa kemana-mana pun duduk rumah je, nak bawa berjalan pun tak  tahu nak bawa kemana. Alhamdulillah seronok anak-anak tok,wan dan makpak sedara datang rumah, adelya pun seronok sepupu dia datang, dah lama ajak jumpa sepupu dia sebab nak bagi tudung yang dia beli, tudung pasar malam je pun, tiap kali nampak tudung nak beli lepas tu kemain berejam memilih tu jenuh mama tunggu yang dia berkenan, lepas tu mesti nak beli 2 satu untuk sepupu dia, seronoklah hari tu dapat bagi dah tudung yang dibeli.

Oklah mama berenti disini dulu ada masa mama tulis lagi


Wassalam

Monday, 3 February 2020

Cerita hujung & awal tahun

Assalamualaikum...

Februari dah menjengah... Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk melalui kehidupan ini. Malas pulak mama ni nak menulis, faktor penuaankah ini??. Alhamdulillah 22 januari 2020 dah meningkat setahun lagi usia mama,anak² sibuk tulis dikalender siap pergi pasar malam tak bagi mama ikut sebab nak beli hadiah guna duit tabung dorang lagi, tapi mama tak bagi simpan je duit tu mama tak perlukan hadiah,anak² hadiah terindah seumur hidup mama walaupun kita selalu bergaduh,berperang berkecil hati tapi itulah lumrah hidup kitakan kasih sayang mama ni hanya Allah yang tahu walaupun kata adelya mama ni garang.

Dua insan istimewa yang telah melahirkan dan membesarkan mama... Rindu yang takkan pernah padam
27 disember 2019....haaa ko tahun lepas punya ceritakan takpelah mama coretkan juga disini,genap usia pernikahan mama dan en.azmi 11 tahun yang penuh suka dan duka ketawa dan airmata (amboiii ayat kemahin lagi)...ya setiap orang rezekinya berbeza begitu juga dengan jalan cerita hidup kitakan pastinya berbeza. Keperitan, kesusahan yang dilalui adalah ujian. Lihat segalanya dari sudut yang positif,walaupun terkadang rasa tak mampu untuk dilalui namun kunci dari semua itu adalah sabar,kata ustazah sampai bila nak sabar? Sampai kita mati. Jika kita pilih untuk sabar maka sabarlah sampai ke hujungnya.. InshaaAllah pasti ada ganjarannya.

Ditransit sementara tunggu cik ida sampai,yeyen sorang je kumbang heheh sebab abg adam sekolah pagi
Anak² alhamdulillah walaupun kadang² adelya buat hal taknak sekolah katanya tapi setakat hari ni belum lagi ponteng sekolah,cumanya setiap pagi en.azmi yang kena hantar pada hal dah bayar transport mujurlah sekolah tak jauh pun 5 minit je dan tempat kerja en.azmi pun tak jauh jadi sempatlah hantar adelya ke sekolah sebelum ke tempat kerja. Anak manja macam tu lah,en.azmi taknak adelya buat hal jadi ikutkan sajalah, dia nak buat macam sekolah pasti tahun lepas,en.azmi yang hantar. Kadang² waktu balik pun kena ambil tapi takdelah hari² cuma kalau dia suruh ambil en.azmi ambil,tapi anak² ni tak tahu letih sampai rumah 6.40,masuk rumah hantar beg terus keluar main ditaman, gembira je masing²

Adrien pula...si nombor 2 ni suka mengusik mama ada saja akal dia, mama pun sukalah nak menyakat dia, hari tu dia cakap bosan hari² makan kat rumah,mama suruh cedok nasi makan dekat luar rumah hehehe. Kali kedua dia cakap macam tu mama ajak makan luar tapi bukan pergi kedai makan, pergi makan dekat rumah ibu huhuhu... Kebetulan ibu suruh datang rumah dia buat bubur durian. Muncung je mulut dia tu terus order burger dekat abang ayip dia baru muka ada senyum...bukan tak pernah bawa makan diluar tapi tak bolehlah selalukan,hari cuti bolehlah hari kerja memang taklah nak pergi makan diluar.

Cikgu kelas abg adam share gambar,amboii rajin abg tu menyapu sampah..bagus abg rajin² buat kerja ye
Abang adam pula tahun ni mama masukkan ke kelas tuisyen,maklumlah nak ajar sendiri mama dia ni tak berapa nak pandai jadinya hantarlah tuisyen setiap malam khamis dan jumaat. Dah adrien pun sibuk nak tuisyen juga,tapi memang taklah mama nak bagi,bajet pun takde yang abg adam tu pun terpaksa juga bagi tuisyen sebab dah darjah 5. Lagipun adrien takde exam lagikan. Takpe kita tengok kalau ada rezeki dan bajet mama masukkan nanti. Nak tengoklah nanti ujian pertama abg adam macammana, ada peningkatan ke tidak,anak² mama ni biasa² je sebab tu kena usaha lebih sikit, kita dah buat apa yang boleh selebihnya serahkan pada Allah. Sebab yang bagi faham pun Allah kan.

Ok lah nanti mama menulis lagi..inipun ambik masa berhari nak siapkan huhuhu

Wassalam

Shellout

 Assalamualaikum... Kadang-kadang buntu juga apa nak masak bila dah tiap² hari memasak ni. Ahad minggu lepas cadang nak buat shellout makan ...