Thursday, 5 March 2020

Mama tak sertai


Assalamualaikum...

Family day unit di Bagan Lalang, Sepang. Mama tak dapat join en.azmi kerja,abg adam pula ada kelas tambahan,family day pun bukan bermalam cuma duduk lepak²,makan²,sukaneka anak²,bbq...meriahlah mama tengok dari gambar² yang kawan² kongsi.


Walaupun tak pergi tetap bagi hadiah. Penyelia ke atas dikehendaki sediakan 2 hadiah,1 untuk tukar² hadiah,1 lagi untuk cabutan bertuah tapi mama sediakan 3,2 untuk cabutan bertuah saja nak tambah supaya ramailah sikit yang dapatkan. Yang berbungkus tu mama bagi buku,biasalah suka baca buku jadi mama naklah bagi buku. Unit mama ni ramai perempuan jadi dalam hati dok cakap mesti dapat dekat perempuan nih sebab mama bagi buku berkaitan wanita,sekali tengok gambar buku tu dapat dekat budak lelaki...hahaha dia sorang je lelaki dan dia pula yang dapat, takpe boleh baca untuk pengetahuan dan nanti boleh bagi pada bakal isteri pula baca kan.


Isnin tu yang tak pergi tetap dapat hadiah,siap buat cabutan jugak tu. Tema hadiah adalah tupperware hehehe...ada kawan opis jual tupperware kita pakat support ramai² beli dan jadikan hadiah, yang bestnya setiap orang tahu apa yang orang lain bagi dan ada pula tu yang berdoa bagilah dia dapat hadiah ini,hadiah itu...alhamdulillah semua dapat apa yang dihajati. Gembira semuanya...mau tak gumbira dapat tupperwarekan, kalau nak tahu inilah kali pertama mama beli tupperware sepanjang 42 tahun hidup nih hehehe..yang ada dekat rumah tu semua yang orang bagi. Mungkin lepas ni boleh beli lagi.

Wassalam

Sunday, 1 March 2020

Melawat kawasan bersama Mr.Perfect 10

Assalamualaikum

Hari ni angkut en.azmi dan anak² ikut mama pergi kerja. Kerjanya melawat kawasan jajahan banci penduduk yang mama ditugaskan untuk jaga. Pukul 10 gerak dari rumah, menggagau jugak wehhh dengan peta cd tu, entah dari mana nak mula pun mama dah confius maklumlah dah lama tinggalkan kerja di lapangan ini. Buka google earth di enfon pun tak begitu membantu. Sudahnya guna telefon en.azmi hahaha...enfon dia ok sikit boleh install arcgis,sistem tu lagi ok sebab boleh detect kita dimana.

Mama yang tak berapa nak reti ni terpaksa memandaikan diri install lepas tu satu hal pulak nak masukkan no cd mama dalam enfon en.azmi sebab dulu budak ofis yang masukkan dalam enfon mama, cari punya cari jumpa la cd tu dalam enfon mama mujurlah tak dibuang lagi,mujur juga lah mama masih ingat macammana budak tu buat,tu pun terkial² jugaklah nak share guna bluetooth,tapi alhamdulillah Allah bantu mudahkan dapat je masukkan dalam enfon en.azmi terus on arcgis dapatlah detect kita dekat mana dalam peta tu. Mudahlah nak cari mana sempadan cd mama, bukan apa takut termasuk sempadan orang lain nak pula kalau sempadan rekaan,kalau sempadan yang jelas tu takpelah.


Kawasan mama bercampur² ada bp kuarters kerajaan,orang asli,estet,taman perumahan dan kampung, buat dengan en.azmi ni satu je dia mesti cari sampai puashati macam dia pulak yang kerja tapi tadi sebab dengan anak² dah bising panas dan lapar terpaksalah berhenti dulu sambung minggu depan dia tak puashati tak jumpa jalan masuk ke bp 100 kawasan estet,yang jumpa jalan ladang sawit takut pula nak masuk, nak cuba cari jalan lain pulak.

CD mama ada 118BP, maknanya nak kena ada 118 pembanci,1BP 1 pembanci,ada juga penyelia mama tak buat banci cuma membantu saja,tapi sebagai pembantu pun mama kena tahu semua sebab nanti nak kena bagi taklimat dan mungkin juga kena tunjuk kawasan kepada penyelia dan pembanci. Doakan mama dapat penyelia dan pembanci yang komited dalam menjalanjan tugas ye. Sepanjang berkhidmat,ini kali ke-3 banci penduduk untuk mama tapi ini yang pertama,mama terlibat pertama tahun 2000 kedua tahun 2010 mama tak terlibat pun sebab tak suka nak berjumpa dengan orang tapi kali ini terpaksa terlibat apapun kita terima amanah yang diberikan ini.

Mujur ada mr.perfect 10 yang menolong,silap² hari banci pun mama heret en.azmi juga tolong hahaha. Kata boss mama suka tak suka kita kena buat juga walaupun kita rasa susah tapi percayalah hari banci ini pasti akan berlalu, kena kerja non stoplah masa hari banci nanti yang akan bermula 7 julai. Kawan² semua pastikan anda dibanci ye,kalau nak isi bancian melalui e-cencus pun boleh nanti mama akan bagitahu ye.

Mod banci yang akan digunakan semasa banci penduduk nanti, jika kakitangan awam akan menggunakan e-cencus

Wassalam

Shellout

 Assalamualaikum... Kadang-kadang buntu juga apa nak masak bila dah tiap² hari memasak ni. Ahad minggu lepas cadang nak buat shellout makan ...