Anugerah Terindah




Assalamualaikum...


Alhamdulillah…hari ini 22 ogos mama dah selamat bersalin pun.21 ogos... malam perut mama dah rasa lain macam jek,dok baring je kat rumah sambil tengok tv,tapi takde la rasa sakit pun.lagipun mama memang berdoa moga-moga mama bersalin dalam waktu terdekat ni,bukan apa dah tak larat rasanya nak membawa perut ni ha..hehehe teruk betul,tapi memang itu la yang minta minta lagipun segala urusan penting dah settle jadinya boleh la kalau baby nak keluar awal pun kan..
Malam tu tido awal, perut dah rasa lain macam sikit la,tapi mama buat taktau je dulu,sampailah pukul 1 pagi,perut dah mula mengeras-ngeras ,nak tido pun dah tak berapa nak lena,sudahnya mama berbaring je melayan rasa sakit yang kerap juga datang tu,tapi masih tak bagitau en.azmi lagi biar dia tido dulu sehinggalah pukul 4pagi mama rasa nak buang air,pegi toilet tengok dah ada tanda darah,perut pun semakin kerap sakitnya,terus kejut en.azmi. En.azmi Tanya nak ke hospital dah ke? Memandangkan takde siapa yang boleh mama tinggalkan adam dan adrien,mama bagitahu en.azmi tunggu sampai 6.30 la ,malas nak susahkan kakak datang rumah pagi-pagi buta tu.sementara tunggu 6.30,mama suruh en.azmi basuh barang-barang baby yg masih ada belum dibasuh lagi tu…hmmm teruk betul mak pak nye nih.

mama lak mandi dulu,pastu bersiap-siap la,en.azmi suruh baring dulu,sebab bila sakit tu datang memang taktau nak cakap la rasanya macammana,tapi mama taknak baring mama jalan-jalan dekat ruang tamu tu,sebab bagi senang jalan buka..hehehe ye ke? Azan subuh berkumandang dari surau, mama tunaikan solat subuh dulu,masa ni sakit yang dirasa memang tak dapat ditahan lagi,sakit pun datang dah 5minit sekali. Tak mahu tunggu lagi terus ajak en.azmi pergi hospital. dalam perjalanan ke hospital,bila sakit datang berpeluh-peluh mama dibuatnya,siap suruh en.azmi bawa kereta slow-slow sebab terasa sakitnya macam nak bersalin dah.gagah tak gagahnya mama ni,kami terus masuk parking je,takde la nak berenti kat depan tu amik wheelchair ke apa,pastu berjalan naik ke labour room,tu pun masa sakit datang,berenti dulu sekejap pastu terus berjalan lagi,bagi kad dekat kaunter terus masuk labour room,nurse check jalan dah buka 6cm,terus tak bole turun dari katil,nak buang air pun nurse yg uruskan.kali ni nurse bagi oksigen suh mama sedut,sedut mende alah tu mama jadi khayal,kepala jadi pening.pastu nurse check jalan lagi dah 9cm,nurse ckp kalau dokte tak sempat sampai diorang je yg akan sambut baby,tak kisahlah janji semua selamat,tak lama lepas tu dokte sampai,pecah ketuban dan sedia untuk push je,kali ni ada la 4 kali push baby pun keluar,lega rasanya…tak gunting dan tak vacuum,pun begitu tetap berpeluh dan menangis.kali ni prosesnya pun sekejap je, 7.30 masuk labour room 7.54 dah bersalin.

En.azmi lak masa dokte tunjuk baby dekat mama dia tak sempat nak tengok jantina baby,sudahnya masa nurse bersihkan baby dia pegi tanya nurse tu jantina baby,ye la sebelum ni kan kami tak confirm jantina baby tu,dah tau baby girl lega la dia.. apa tak leganya apa yang diharapkan akhirnya kesampaian juga, nak gigirlkan akhirnya Allah makbulkan. Bongsu dah ni jangan nak  tambah-tambah lagi ehehehe, en.azmi tak minta tambah pun dah sebenarnya katanya sebelum ni cukuplah 2 hero tu tapi isteri dia ni nak tambah juga seorang lagi sebab nak geng la jugakkan mana tahu dapat gigirl seorang, alhamdulillah...Allah mendengar doa hambaNya yang seorang ni.

Adelya Azra Bt Azmi
Berat waktu dilahirkan 3.28kg

Amacam trobek mama...ada yang rasa macam mama baru bersalin ke hehehe...

Alhamdulillah hari ni genaplah anak dara mama ni 4 tahun, sekejap je waktu berlalukan... begitu singkatnya masa membesarkan anak-anak.. Anak dara nan seorang tapi dia lah yang banyak mencabar kesabaran mama setiap hari, bila mama bercakap ada je yang hendak dijawabnya..
"adelya jangan buat sepah nanti papa marah"
"biarlah yaya memang suka papa marah" aduhhh jawapan dia tu bikin mama tarik nafasss panjang je
"adelya jangan panjat tinggi-tinggi nanti jatuh"
"yaya memang suka kalau jatuh" okeh mama dah takde ayat nak bagi bila dijawab macam tu...grrrr betullah dengan budak sorang nih.

Untuk besday adelya hari ni mama tak sempatlah nak buat kek ke apa sebab minggu ni sibuk sikit sampai ke ot, jadinya mama menyempatkan diri membeli  sepotong kek saja, janji ada kek untuk anak-anakkan, biar mereka rasa seronok, abang-abang pun seronok, pagi mama kejut sebelum mama pergi kerja mama dah pesah dekat abang-abang jangan lupa cakap happy besday dekat adik mereka tu, alhamdulillah...kata en.azmi abang-abang tak lupa ucapkan, mama tak sempat nak tengok waktu tu sebab mama dah keluar kerja awal. takpelah kan malam kita makan kek sama-sama. ada budak sorang tu pulak sibuk je tanya besday yen bila? heheheh comel sangatlah dia ni sorang..tunggu yen ye 5 bulan lagi besday yen.


Gigih 3 beradik potong kek nan sepotong, walaupun sepotong tetap gembira anak-anak mama, nanti kita potong kek besar pulak ye. Ada budak sorang tu yang lebih-lebih "apa la mama ni beli kek kecik, abg alip beli kek besar" ehhh budak adrien nih lebih-lebih pulak dia tadi pun mama sampai dia dulu terjah siap tanya kek yaya gambar apa? Kepoci betullah dia hahaha. Besday adik tapi dia yang lebih-lebih.


Kenangan hari pertama menjenguk dunia bersama daddy, abg awisy dan kakak daeisha.

Anugerah terindah dari Allah...moga adelya azra menjadi anak yang solehah, cemerlang didunia dan akhirat. Mama papa abg adam dan abg yen sayang yaya walaupun yaya selalu je buat darah mama mendidih. Sekarang dah pandai tarik kerusi dan basuh pinggan hari tu en.azmi nak minum air cawan bau sabun hasil kerja anak dara hehehe...moga rajin sampai ke besar ye adelya.. Doa mama untuk adelya..setiap habis solat mama tak lupa doa untuk anak-anak, semoga Allah makbulkan semuanya.

Wassalam



Comments

  1. Beria saya baca ingatkan baru bersalin... huhu... Happy Birthday buat anak tu...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Semoga Adelya Azra membesar dalam keberkatan Allah. InsyAllah ^^

    ReplyDelete
  3. happy birthday adelya.anak yg lahir bulan ogos mmg byak akalnya heh..heh..

    ReplyDelete
  4. Sudah 4 tahun meniti usia .. di dunia.. menjadi anak..syukur.Selamat ulangtahun kelahiran Adelya Azra.Moga di hari-hari mendatang ,,kamu memanfaatkan usiamu sebaik-baiknya..menjadi saham untuk ibu bapamu.

    ReplyDelete
  5. Haha..saspen betul, ingat betullah mama tambah baby lagi. Selamat hari jadi Adelya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha berjaya juga mama buat saspen ye..

      Delete
  6. Suspen tul... ingatkan betul2 bersalin tadi... tapi saya dok pelik juga bila masanye mama aryan mengandung.

    Besar juga lahirnya si adel ni ye. Ya setiap anak yg lahir adalah anugerah terindah dalam hidup kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja buat trobek yang suspen sikit sweetie hehehe

      Delete
  7. ingat mama baru bersalin baby baru dah tadi, tak pernah mention pregnant pun
    kejap je masa berlalu kn.
    Selamat Hari Lahir Adelya semoga jadi anak yang solehah penyejuk hati mama papa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja buat trobek aimi..terima kasih atas ucapan

      Delete
  8. mula2 baca terpikir jgk, masa bila akak peknen lg nih hehehe...
    tp tgk nama tu mcm dana si cantik manis anak dara akak...

    eppy bday bt adelya, moga jd anak yg solehah n berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe saja nak buat suspen dana sesekali kan
      terima kasih atas doanya ya dana

      Delete
  9. Hebat sungguh TB akak ni sampai ana pun ingt akak br lepas bersalin. Rupanya 4 tahun lepas. Hehe.

    Sanah helwah adelya. Semoga menjadi anak solehah yg berjaya dunia akhirat. Semoga sentiasa sihat hendaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..gigih akak ye ana lepas bersalin terus buat entri panjang

      terima kasih ana atas doanya

      Delete
  10. Salam selamat berkenalan...follow you...feel glad if follow back


    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..terima kasih folllow saya

      Delete
  11. Trobek macam doa minta-minta tambah ahli je ni....

    Hehehe....

    Yalah, kita punya kuatnya ingatan boleh ingat setiap detik masa ketika nak melahirkan anak padahal kalau dihitung, dah berapa umur anak sekarang ni ya! Itulah kelebihan emak-emak. Ingat segala apa tentang anak-anak walaupun anak ramaikan.

    Happy belated birthday, Adelya! Aunty tak mahu cakap banyaklah nanti kena cantas aje kalau beri nasihat. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hajat hati macam nak tambah tapi bila pikir2 balik rasa tak larat dah badan ni MD, jadi kita kekalkan je lah yang bertiga tu heheh

      terima kasih ucapan ye MD, eh nak bagi nasihat boleh je MD,saya tak cantaslah hehehe

      Delete
  12. trobek rupanye,,ingatkan baru je..hehe..baru nak ucap tahniah :p
    implan dia potong kulit kan? ngeri je...cuba citer sikit pengalaman masukkan impan tu? dah keuarkan ke belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. trobek je yana hehehe...

      ok nanti akak jawab dekat blog yana ye pasal implan tu

      Delete
  13. Haha.. tipah tertipu..mula2 TD ingatkan dh tambah anak baru, maklumla sb saya dh lama tak berblog. Kot miss masa kak pregnant.. haha..

    Dh makin besar ye Adelya.. tak lama lagi dh masuk sekolah. Moga jadi insan soleh Dan berjaya k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe saja buat terobek..
      terima kasih doanya ye aisy

      Delete
  14. Happy Bezday Adelya...moga makbul doa mama.
    Senang je bersalinnya ye Azra. Sakit tak lama. Rezeki tu namanya.

    Eh...takkan 3 je. Beranak normalkan... tambahlah barang 3 ke 4 lagi hihi.... seronok tau anak ramai

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mak nom..aah rezeki senang bersalin yang ketiga nih.

      ikutkan hati nak sepasukan bola sepak mak, tapi macam tak sempat je nak kejar sebab umur pun dah senja ni ha..kalau pregnant sekali lagi dapat kembar pun ok juga hahaha, buat masa sekarang tak fikirlah lagi tapi rezeki Allah kan kita tak tahu

      Delete
  15. Haha memang betul2 ingat mama ni baru bersalin. Rupanya throwback 4 tahun lepas haha. Alhamdulillah mudah sangat baca proses mama bersalinkan adelya ni. pasti seorang puteri penyejuk mata penyeri hidup mama & family kan. Happy Belated Birthday Adelya. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts