Berpagian...rutin berubah

Assalamualaikum....


Nah...lihat saja pukul berapa jam di dashboard kereta tu, itulah waktunya mama tiba di parking tepi jalan ofis nih. Seawal 6.30pg mama keluar rumah,pastinya ada yang lebih awalkan, nak pula mereka yang tinggal jauh dari tempat kerja, bos mama dulu berulang dari seremban ke shah alam, gigihnya. Awal pagi sudah keluar rumah, balik pula dah menjelang malam.

Rutin pagi mama dan berubah sedikit sekarang ini, memandangkan mama perlu memandu sendiri ke ofis, jadinya mama telah membuat perbincangan dengan en.azmi, mama akan bertukar waktu bekerja, oh ya..di ofis ada tiga peringkat waktu bekerja 7.30-4.30, 8.00-5.00 dan 8.30-5.30. jadi disebabkan mama biasa sampai awal ke ofis, mama memilih untuk masuk pukul 7.30 dan balik 4.30.

mengapa mama perlu awal? macam yang pernah mama ceritakan dulu, masalah parking di ofis yang membuatkan mama perlu sampai awal. mama sudah bertanya perihal parking nih, tapi masih belum ada kekosongan, mungkin nanti akan ada tapi depositnya rm300, kalau ada bayar sajalah, supaya tidak terlalu kalut mama dipagi harikan.

Persiapan sekolah anak-anak mama siapkan awal-awal, pagi mama uruskan abang adam, adrien en.azmi yang uruskan, adelya ikut mood dia siapa yang nak uruskan dia, pagi tadi awal bangunnya, jadi mama yang uruskan, mandi dan siapkan adelya, dah selesaikan urusan anak-anak baru mama uruskan diri sendiri, selepas itu en.azmi ambil alih uruskan anak-anak pula, tunggu abang adam naik bas, kemudian hantar adrien dan adelya, petang mama pula yang ambil anak-anak.

kenapa mama nak masuk kerja awal sangat? kalau ambil 8.30 kan tak kalut sangat, macam tadilah mama nak rebut parking..hehehe kalau lambat pun boleh, tapi carilah parking ditepi tasik atau parking dimasjid shah alam tu, tapi mama malas pula sebab balik lambat, mama nak balik awal hehehe, bukan apa kalau lambat sangat nanti jem pula di roundabout cabang 5 dekat rumah mama tu. itu satu hal pernah tersangkut 1 jam disitu, bumbung rumah dah nampak tapi kereta tak gerak-gerak. jadi balik awal kurang risiko jem disitu, melainkan ada hal lain, seperti treller menghadang jalan diroundabout tu uhuhu.

lagipun kalau balik awal, bolehlah bersenang lenang dan memasak dahulu dengan tenang sebelum ambil anak-anak ditaska, eh..bukan mama taknak ambil awal anak-anak dari taska, tapi bila mama ambil awal, mereka bising sebab kata mereka tak sempat nak main di taman...pukul 5.30ptg baru tecer benarkan mereka bermain ditaman taska tu, jadi kalau ambil awal memang tak dapatlah mereka bermain, jadi mama biar mereka bermain dahulu baru ambil. sempatlah mama memasak untuk makan malam dahulu.

Haishhh...panjang pulak mama membebel, pada hal benda mudah je nak cerita hehehe... mulai bln depan mama masuk keje awal, drive sendiri..haa macam tu je,moga mudah urusan mama, sebab bila drive sendiri ni tak best sebenarnya,tak boleh tido.

Wassalam

Comments

  1. Bila dah ada peluang kalau kakak pun pilih waktu macam AA.
    Waktu kerja kakak sebenarnya 8:00-5:00 petang tapi boss kakak dia tak kisah kakak pergi-balik pukul berapa. Biasa kakak pukul 7:00 dah tiba office. Tapi balik biasa 4:30 kakak dah keluar tengok waktu solat asarlah. Lepas solat aje kakak balik.

    ReplyDelete
  2. DAH BIASA BERPAGI-PAGI TENTU LBH SELESA BERGERAK KE OFIS AWAL DAN PULANG LBH AWAL UTK BERSAMA ANAK2 N FAMILI.

    ReplyDelete
  3. Semoga dipermudahkan urusan rutin baru..
    Masuk awal blh balik awal, itu yg seronok tu..
    Hehe.. roundabout umh kak lah tu mmg mencabar.. kalau ira xtau la lps ke tak.. hihi..

    ReplyDelete
  4. Lebih baik awal sebab pulang pun awal dapat settle dulu hal ehwal rumah, anak ambik lambat sebab nak masak ok tu, lebih afdal nanti spend masa dengan anak-anak amboi afdal pula k hehe..

    ReplyDelete
  5. Senang nnt bln puada mama yan, blk awal bole masak sendiri juadah berbuka, tklah asyik nk membeli je.

    ReplyDelete
  6. Kalau akak pun pilih waktu tu Yan..
    Senang kan..
    Waktu di ofice akak fleksible..
    Bermula pukul 8.00-9.00 pagi.. berakhir 5.00-6.00 petang
    Tengok kalau sampai pukul 8.00pagi..
    Balik pukul 5.00petang..
    Akak pun selalu datang awal..
    Pukul 7.15-7.30 pagi dah sampai..
    Tapi tak boleh balik awal huhuhu..

    ReplyDelete
  7. Salam Jumaat, pagi tu. KA off hr 8.30 to 5.30 tapi boss x kisah pun masuk baliknyer... he3 janji keje tip top

    ReplyDelete
  8. bangun pagi pukul berapa tu Azra?
    Sebenarnya bagus jugak sampai opis cepat, kita pun bangun cepat, mcm mcm boleh buat pagi pagi tu kan....Lagi pun kalau sampai opis cepat, org tak ramai lagi, parking kosong, kalau dah ramai orang, nak parking pun bingung hihi

    ReplyDelete
  9. mmg byk kelebihan balik jam 4.30 ptg terutama bulan puasa nanti . waktu rehat pun byk juga . dptlah uruskan hal anak-anak , rumahtangga dan dapat tidur awal ...

    ReplyDelete
  10. samalah kira pun lagi suka ambik masuk awal balik awal walau bukan sebab nak berebut parking. tapi lagi suka balik awal. banyak benda boleh buat walau balik stgh jam awal hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts