Monday, 27 July 2015

puasa dan beraya

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...hari ini sudah hari ketiga mama mengganti puasa yang telah mama tinggalkan, baru terhegeh-hegeh nak mengganti, pada hal mama patut bermula dari awal lagikan, sebab banyak juga puasa yang mama kena ganti,lantaran hormon yang belum stabil semasa ramadhan hari tu,ini disebabkan pemasangan implan hari tu la, kesannya period mama tidak stabil. Tapi tak apalah sebab sudah 2 tahun mama berpuasa penuh kali ini ganti lebih sikitkan.

Mama cuba untuk habiskan awal-awal, ye lah nanti kalau tak buat awal-awal hujung-hujung dekat nak ramadhan pulak baru teringat nak ganti, itupun kalau sempat sampai ke ramadhan akan datang kalau tak sempat??? lagilah susahkan,lebih baik ganti awal selagi umur masih ada ni,doakan mama ye..hehehe, mama pernah kata puasa dibulan bukan bulan ramadhan agak mencabar sebab tengok orang sekeliling makan..huhuhu kata buah hati mama : biar akal menguasai nafsu,jangan nafsu menguasai akal..wah gituuu


Buah hati bantu mama memasak untuk berbuka semalam, daging goreng kunyit..masak dengan sebelah tangan memegang sudip,sebelah tangan lagi mendukung adelya..syabasss my luv..hehehe
ini belum siap lagi,masih dalam kuali dagingnye tu..waktu berbuka makan sama-sama,kata buah hati mama dia pun berpuasa juga...ehhh ye ke ni?alhamdulillah...

malamnya beraya ke rumah jiran...

mama makan kuih-kuih je sebab perut dah penuh bedal nasi masa berbuka tadi sampai bertambah-tambah sedap sangat makan daging goreng kunyit tu..hahaha

anak-anak mama orang pegi raya nak makan,mereka bermain,berlari-lari di jalan,adoiii la... adrien sampai luka tangan sebab jatuh,nasiblah anak..mama biarkan sahaja,bukan selalu mereka bebas macam tu. adelya pun tak nak kalah,dah tak mahu duduk makan dengan mama,dia pun nak berlari ke jalan juga,tapi memang tak dapatlah kan,kecil lagi,risau mama nak lepas. dah tak bagi main dia pegi main tong air pulak,nak isi air sendiri,jenuh juga mama bekejar, sudahnya 2 cawan juga air tertumpah, sabar je lah mama ni tau, dapat jugalah upah dari mama...hmmm kenalah juga walaupun masih kecil,agar adelya faham..apa yang dibuat itu salah.

sudahnya..tak sempat nak join meeting untuk kenduri,mama bawa anak-anak balik,adelya dah mengamuk nak tidur. tak apalah buah hati ada sebagai wakil meeting.


bergambar bersama jiran tetangga, siap berposing..moh ler kita balik anak-anak. Sampai rumah je semua pakat mengadu dekat mama..."kaki abang sakit dekat sini" "tangan yen sakit"...nah macam-macamlah yang mama kena dengar segala aduan...itulah mama ajak beraya untuk makan,bukan untuk bermain...hmmm tapi itulah anak-anak kan...dalam melayan segala kerenah tu,mama selitkan juga nasiaht untuk mereka,moga-moga mereka dengar dan hadam.

wahh..hari-hari ada je cerita mama ye...hehehe semasa masih ingat ni mama update la, nanti dah lepas syawal,hilang pulak mood nak cerita pasal raya...untuk tatapan anak-anak suatu hari nanti.

Allahummasalli a'ala sayyidina Muhammad
waala a'li sayyidina Muhammad

Wassalam.

5 comments:

  1. dah mula ganti ok la tu..zee ni tak start lagi haa..memang mencabar kan puasa dibulan syawal..

    ReplyDelete
  2. saya tahun ni x dpt puasa penuh.huhu.
    dah kembali seperti tahun sblm sbblm ni.
    cdng cdng nk gnti mnggu ni jga skali lampu merah.tunggu la pulak..

    mmg kna buat awal awal nanti nanti makin byk alasan sampai lah dekat nak ramadan pulak. pastu mulalah.. buat last minute..

    sedapnya dgg grg kunyit
    peberet ayah saya. saya pon suka letak bawang byk byk.. dapnya

    ReplyDelete
  3. Senang kan kalau da ganti awal2..
    Nmpk sedap je daging grg kunyit tu..
    best gak dpt berkumpul dgn jiran2.. ira x sempat lg beraya umah jiran..

    ReplyDelete
  4. lya arini dah hari ke-5...
    esk cukup puasa 6..tambah 2 hari lg utk ganti..

    ReplyDelete
  5. saya pun dah start ganti juga kak
    tapi selalu juadah buka masak sendiri...hehe
    nampak sedap daging tulah...lapo pula rasanya =)

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...