Assalamualaikum...
Pukul 5 pagi mama dah bangun hari nih sebab nak buat nasi lemak mak kau hijau ehehehe. Gigih betul bangun pepagi potong daun pandan lepas tu tumbuk, tumbuk hokeh bukan guna blender, ko mampu subuh-subuh sepii tu menumbuk daun pandan hahaha..mama memang suka menumbuk jadi daun pandan pun mama tumbukkan aje guna lesung batu tu, yang penting mama dapat hasilnya tu.
Tak banyak pun yang mama nak masak sebenarnya sebab sambil bilis mama dah masak siap-siap malam tadi jadi takdelah lama sangat nak memasaknya kalau masak pagi lambat juga tu. Jadi pagi ni mama cuma panaskan sambal bilis, rebus telur, potong timun, masak nasi, goreng ayam crispy. Kenapa nak gigih sangat masak pagi-pagi tu?
Hari ni mama bekerja jadinya masaklah makanan yang berat sikit, bolehlah dimakan sampai ke malam, kot buat cekodok kang kesian pulak pakjang kat rumah tu nanti kelaparan kan. jadi kita masaklah siap-siap, lagipun en.azmi pun ada cakap nak makan nasik lemak, jadi marilah membuatnya demi membahagiakan perut yang tersayang, walaupun rasanya entah macamanakan, gasaklah janji bau nasik lemak tu ada hehehe.
Nahhh...kemain ko kan mama siap letak dalam bekas kaca lagi haaa, alah sekali sekalakan biar dorang buka tudung saji tu tengok waaahhhh mabeles sangat nampaknya tu, walaupun rasanya nan hadoo gitewww kekdahnya kan. mama bukan apa bekas kaca tu lama dah beli mula-mula kawin dulu tapi gunanya sekali je, darikan mereput dalam almari moh ler kita gunakan, ini doklah guna pinggan yang itu je kan, dah jemu tunjuk dalam blog kali ni kita tukarlah bekas pulak nampaklah lain sikit, macam banyaklah sikit nampak pinggannya kan, walaupun itu je la yang ada pun hahaha.
Haaa kalau atas tu lauk-lauknya je ini bekalan mama nampaklah sekali nasi lemak mak ko ijooo ni haaa. amacam ada rasa berselera tak nak makan hahaha. dah rehat ni bolehlah mama mencekik. sambil-sambil mencekik tu kita merapulah kejap kat sinikan. Sajalah sesekali nak tunjuk mama ni rajin juga memasak eheheh. tapi memang rajin pun hari-hari masak cuma kalau lauk luar biasa tu barulah upkan..takkan hari-hari nak up telor dadar je pulak kang ada yang muntah tengok hari-hari telor dadar kikiki...telu dadar, ayam goreng, ayam kicap, ayam masak merah..haaa itu je la ulangannya sampai jemuuu.
Wassalam
diari mama untuk anak-anak soleh dan solehah mama... adam aryan, adrien aryan & adelya azra.. penyejuk dimata,penawar dihati.. bila suatu hari nanti mereka boleh membaca,dapatlah mereka membaca kisah tentang mereka yang mama coretkan disini...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kejohanan Silat Olahraga
Asalamualaikum... Mga kita semua didalam lindungan dan redha Allah swt. 3,4 dan 5 Mac anak-anak mama menyertai satu lagi kejohanan silat. K...
-
Assalamualaikum... kali ni mama nak cerita pasal muzium 3D kat cameron highland.mama memang sukalah bab-bab lukisan ni teruja je dengan ga...
-
Assalamualaikum.... Salam isra' Mi'raj semua, ada yang berpuasa hari ini? alhamdulillah..rezeki tu dapat berpuasa, tak dapat berpu...
Wow rajinnya mama. Kalau kita blend je daun pandan tu :)
ReplyDeleteBangun pukul 5 tumbuk daun pandan tak penah tapi ambik daun pandan kat laman belakang penah. Haha... Udahlah pintu dapur tu kalau dibuka krek bunyinya, habislah jiran2 terbangun sama agaknya :D
malas nak keluarkan blender, lesung batu senang dicapai jadi guna lesung sajalah PH hehehe
DeleteNasi lemak cukup santan dan garamnya sedaplah. Walaupun lauknya nanti cuma sambal ikan bilis dan timun je. Apapun rajinnnya mama aryan menumbuk daun pandan... kalau saya tak kose. Blend je senang...hehehhe
ReplyDeletebetul tu sweetie..hahaha lesung je senang dicapai waktu tu, blender simpan dalam almari jadi saya tumbukkan saja
DeleteSedapnya nasi lemakkk.
ReplyDeletesesekali makan yang dibuat sendiri sedap jugak hehhe
Deletetak kisahla kak lauk sama je ke apa, yg penting kerajinanan akak tu...
ReplyDeleterajin akak pagi2 dh msk ns lemak... dana ni kadang lbh prefer tumbuk dr blend, kadang mls nk keluarkan bleder lah apa lah, jd tumbuk jelah walaupun kaso2
nak pegi keje dana hari cuti kenalah rajinkan diri sediakan makanan untk mereka yg ditinggalkan hehehe
DeleteAmboi kak...meriahnya nasi lemak hijau ni..gigih bgn pkl 5 menumbuk. Selamat bukan rumah flat mcm rumah Ana ni. Kalau tak ada yg kena denda minta sepinggan. Hehe
ReplyDeletesesekali je meriah ni ana, hari2 lain biasa2 je hahaha
Deleteha ha ha...
Deletekalu rumah flat, Ana, karang org bwh kata hantu!
memang ohsem la menumbuk kul 5 pagi. gigih!
Kalau hijau sebab pewarna tu elok kurangkan lah sis
ReplyDeleteNanti kesan jangka panjang tak tahu
Hehe
Kalau hijau sebab warna sayur tu lain
Letaklah banyak banyak
ini guna pewarna asli mazni, hijau dari daun pandan yang akak tumbuk hehehe
Deletee'in tak pass lagi nak buat nasi lemak.. haha
ReplyDeleterajin!!!!
ReplyDeleteijo pon ijo ler.
janji sodap :)
Haha, tajuk dia ganas kan.. hihi... yang penting sedap kan...
ReplyDeleteHa'ah... nampak menyelerakan jadinya bila kaler ijau.
ReplyDeleteMangkuk tu mcm familiar..
Kat rumah my Mil ada agaknya (lupa daa).
Wah gagahnya tumbuk daun pandan pagi-pagi... hehehe nampak sedap pula bila tengok nasi warna hijau tu hihi
ReplyDeleteterliur sungguh tengok nasi lemak ni :D
ReplyDeleteeh, dia kalau air tangan mak mesti sedap. terliur la plak baca pagi-pagi ni. hehe
ReplyDelete