Thursday, 23 June 2016

Persiapan

Assalamualaikum...

Semalam cuti, ambil kesempatan menyiapkan persiapan baju 3 hero dirumah ni, 3 hero tu termasuk en.azmi lah. Seawal 9pagi dah keluar rumah,pergi dulu ambil baju-bajan mama dan adik-beradik gigirl yang lain, kami order satu tempat,memandangkan ps tu dekat dengan opis mama jadi mamalah yang kena uruskzn, dari order transfer duit dan ambil, tinggal baju adelya ye yang belum siap.

Selepas itu terus ke pkns tengok baju yang dijual, warna yang sebijik sama dengan mama dan adelya tak banyak, yang ada pun en.azmi tak berkenan sebab en.azmi ni suka baju melatu johor je, jenuhlah pusing-pusing dari pkns ke sacc mall lepas tu ke anggerik mall gigih berjalan sambil gilir-gilir dukung adelya dan adrien...geramm je mama sikit-sikit yen dah penat, pastu buat lemah longlai minta didukung.

Dah pusing-pusing masih takde yang berkenan kemudian ke pkns sekali.lagi, tetiba nampaklah baju yang warnanya sama dengan baju mama tapi tonanya berbeza..aah beli sajalah,belilah baju untuk abg adam dan adrien, dua-dua berkenan dengan baju tu,abg adam siap pilih sendiri, mama suruh beli yang berzip dia nak yang berbutang, itu nanti mama juga lah yang nak kena butangkan tu.

Kemudian terus lagi pusing-pusing kot jumpa baju en.azmi, mulanya en.azmi taknak beli baju nak pakai je baju apa yang ada,mama kata beli je la sebab rasa macam tak best pula kalau en.azmi tak berbaju baru,sudahnya en.azmi pun ikutlah cakap isterinya ni, beli juga sehelai kurta. Alhamdulillah lega bila semua dah settle,cuma baju puteri solehah je belum dapat,harap dapat secepat mungkin.


Anak-anak juga yang best,penat berjalan berhenti isi minyak...sedap hoiii, ramai berhenti disitu bagi anak-anak makan, lepas makan baru semua cargas..hihihi, sebelum zohor dah sampai rumah.

Tetiba kat rumah kena jadi model pulak mama,abg adam terpaksa jadi fotografer, adik-beradik gigirls tak sabar nak tengok baju yang diorder,pakailah mama satu-satu baju yang ada mujur saiz lebih kurang je,abg adam tolong snap pic,pastu mama whatsapp kat group ibrahim's dotter, apalagi semua tak sabar nak ambil baju sabtu nanti, yang penting mama dah pakai dulu hehehe.

Ok terima kasih sudi singgah dan baca.

Wassalam

32 comments:

  1. Pengelat dah try dulu tu yg lain-lain tak boleh tahan tengok yg AA.
    Tinggal puteri comel pulak menanti giliran dia punya baju raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...org suruh try kita try la kakzakie. Aah tinggal baju tuan puteri je 1 lagi

      Delete
  2. Dah siap persiapan pakaian raya ya ilah...Alhamdulillah ,mudah nak buat kerja2 lain nanti kan.Akak masa anak2 kecik dulu akak jahit sendiri baju melayu dan baju kurong .Tapi bila dah besar ni beli je apatah lagi akak dah tak larat nak buat dah tua ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak..lega dah siap, saya ni memang klu ada rezeki nak jahit sediri kak, thn dpn inshaAllah hrp2 dpt jahit sediri baju kami

      Delete
    2. Alhamdulillah kak..lega dah siap, saya ni memang klu ada rezeki nak jahit sediri kak, thn dpn inshaAllah hrp2 dpt jahit sediri baju kami

      Delete
  3. berjalan bawak anak2 berdukung tu yg tak larat kan. tambah2 time bulan puasa. tp nak buat cam mana, kena lah jugak kan sbb nk cari baju raya. nak sedondon pulak tu.

    sabtu ni suka lah ibrahim's gegirl ye, dpt baju raya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak..redah je la walapon penat.

      Tak sabar tu kak nak amik baju memasing

      Delete
  4. Kak biasanya yang last punya persiapan tu yang detail sebab boleh fokus untuk dia sorang...hehehehe..ok anak solehah stand by untuk awak pula lepas ni ya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la pc, tinggal sehelai je lg inshaAllah next week dpt la tu

      Delete
  5. zee baca pon dah letih..time posa ni memang takmo berjalan..penatttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat camner zee,terpaksalah juga walapon penat,demi baju anak

      Delete
  6. Lega dpt apa yg dihajati...
    Biasa tu lps beli ank2 kena test...cantik ke idakkk

    ReplyDelete
  7. yelah kan time2 supink barang raya, kalu pi siang hari mmg telan liur la nunggu bdk2 mkn...
    kire sume baju akak dh rasmi... tak supsrise lah yek heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pergi payah pula dana akk ni awal tidonye hehehe.

      Aah biar dorg, akk dgn x mandinye test baju dorg hahaha

      Delete
  8. Puteri solehah kena lah bersabar dulu..
    Baju nya belum dapat lagi..

    Mama dah pakai baju baru ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama tak sabor nak test baju kak yati hihi

      Delete
  9. Alhamdulillah dah lega..tunggu baju si kecik je la ye.

    Kami belum lagi huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah imm tinggal sikecik punya je lagi, lega dah settle semuanya

      Delete
  10. Alhamdulillah hampir settle, lega kan, yelah pape pun ank2 la kena settle dulu, baru lega hati. Akk pun kira settle jugak, tapi tkde membeli pun, pakai yg lama je, jimattt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lega kak imah bila dah settle, ok tu kak boleh pakai yang lama, saya ni pun kalau ada yang lama pakai juga, tapi seluar baju anak2 semua dah senteng, kenalah beli baru, maklumlah makpak dorang bi pun jarang belikan baju untuk anak2, tunggu raya la nak beli lebih sikit pun

      Delete
  11. SAC mall tu bukan kat Shah Alam ke Azra? Punyalah berulang alik, pergi mari, pergi mari, cepatlah pulak baliknya....hihi....

    Nasiblah En Azmi sporting ye Azra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah nom kat shah alam la tu.aah kitorang memang cepat kalau bab shopping ni nom hehehe. en.azmi memang sporting sebab dia yang paling susah bab nak membeli baju ni hehehe

      Delete
  12. akak, cer pergi ke alam avenue yang kawasan depan jpj tu.. kawan saya kata kat area tu mudah cari bj utk mak anak yg sepadan.. dua kawan saya pegi shopping area situ, katanya tak sesesak seksyen 7 dan pkns..pilihan banyak juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la akak pun lupa alam avenue kalau tak silapkan,,haa situ memenag banyak kedai, tq aisy..boleh usha nanti kalau sempat

      Delete
  13. saya punbiasa buat persiapan awal nak balik raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. persiapan awal ni senang sikit kan

      Delete
  14. dah settle lah ni urusan baju raya...hihi..lama gak dok round tu..
    seronok bila dah lengkap..
    anak2 boleh lah isi minyak bila dah lapar, kita ni lah dok menahan sabar..kan... hehe

    ReplyDelete
  15. Rajin akak ke shah alam. Hehe. Lega rasanya bila hampir semua dah settle. Biasa kalau masa raya, mak lah paling sibuk. Hee

    ReplyDelete
  16. anak2 dapat baju baru tentu gembira..

    ReplyDelete
  17. Uhuh! Bab anak-anak minta berdukung tu yang tak larat. Anak saya yang kecil tu kalau penat sikit memang minta dukung. Saya selamatlah sebab tak kuat nak dukung dia, bapaknyalah yang kena. Tapi bila bapaknya dah penat, kita semua kena balik rumah! Lagi sengsara jiwa raga. Hahaha!

    ReplyDelete
  18. anak-anak akak semua comel..alhamdulilah...saya masih belum beli lagi persiapan anak walaupun baru sorang :(

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...