Rasa jauh

Assalamualaikum....

Dulu-dulu memang terasa jauh, masa survey-survey pun rasa macam nak tak nak je beli pada hal masa tu harga murah sangat, yang berkembar pun baru 160k tapi itulah kan kalau kata bukan rezeki kita tetaplah tak beli juga, tapi akhirnya rezeki kami tetap disini juga cuma di jalan yang berbeza. Alalh berikan kita rezeki pada waktu yang tepatkan. pegang pada itu sajalah.

Mula-mula nak mencari rumah dulu susah juga sebab harga rumah yang mahal, tak termampulah dek mama ni kalau yang mahal sangat, kena beli mengikut rate yang telah ditetapkanlah, cari punya cari jumpa dalam mudah, rumah yang hampir 80% siap dibina. tanpa bertangguh mama ajak en.azmi melawat kawasan, berjumpa ejen tengok rumah, walaupun tak berapa nak berkenan dengan pattern dalam rumah tu tapi mama pejam mata sajalah, sebab hanya ini yang mampu milik kikiki, bukan apa dalam banyak-banyak rumah yang kami tengok semuanya perlu bayar 10%, mana mau cekau duit weh kalau dah rege rumah 200k, nak cari 10% nya tu gimana?

Rumah yang mama tengok tu cuma perlu bayar booking rm500 saja..haa kau bincang sekejap je dengan en.azmi, malas nak fikir panjang dah, call makngah tanya dia, boleh tak nak pinjam rm500 hahahahh tengok tu rm500 pun pinjam makngah dulu,macammana dengan 10%? nak pinjam makngah jugak ke? hah memang taklah nanti botak kepala nak membayarnya. bila makngah kata boleh pinjam 500 tu terus cakap dekat ejen setuju beli rumah tu..kikiki, esoknya makngah transfer duit terus bayar duit booking, lepas tu submit loan apa semua. kami cuma bayar duit booking je bayaran lain seperti lawyer semua pemaju tanggung. bila loan lulus tunggu rumah siap je.duit booking 500 tu pulak pemaju guna untuk deposit api air.

Bila dapat kunci rumah, rasa macam nak menangis je..huhuhu ye lah kan tak tahu kenapa rasa macam tu, tapi itulah yang kita tunggu-tunggu akhirnya jadi nyata mau tak rasa nak menangis gumbira. Bulan november 2016 secara rasminya kami duduk di rumah sendiri,walaupun sampai sekarang rumah tak berapa lengkap lagi dengan barang-barang..slow-slow lah kita tambahkan. Alhamdulillah syukur sangat-sangat Allah memberikan rezeki itu pada kami, bukan saja dapat rumah sendiri tetapi dapat jiran-jiran yang sangat baik. kawan satu tempat kerja mama juga beli rumah disitu, kami berjiran selang 2 buah rumah saja. Permulaannya memang terasa jauh nak pergi kerja tapi lama-kelamaan jadi biasa, sebenarnya takdelah jauh sangat, kalau cuti sekolah tu perjalanan dalam setengah jam saja, bila hari sekolah membawa ke 45-50 minit. Kalau nak dekat lagi buat khemah je la tepi bangunan opis nih hahaha.

Banyak jalan yang boleh mama guna untuk ke tempat kerja, dulu mama guna jalan yang biasa mama guna, tol pun rm0.90 je, tapi lama kelamaan mama rasa kereta makin banyak dan sesak dibanyak tempat, kalau masa en.azmi hantar tu ok lagi sebab dia boleh cilok-cilok, tapi kalau masa mama yang drive sendiri memang susahlah sebab mama ikut peraturan..hehehe sikit-sikit je lah kan. sekarang ni mama terpaksa tukar jadual dan jalan. jalan mama ikut jalan yang kurang sesak tapi tolnya rm1.70 masuk kerja pun mama dah tukar masuk 8.30 supaya kalau en.azmi out station mama tak kalut pagi-pagi nak hantar adrien ke sekolah dan adrien pun tak perlu jadi budak yang awal lagi sampai ke sekolah, kalau tak sebelum pukul 7 dia dah ada disekolah sorang-sorang. keselematan anak tu penting walaupun dalam kawasan surau.

Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagi walaupun jauh tapi punya jiran-jiran yang baik itu satu rezeki yang sangat berbaloi, semalam ada kenduri dirumah jiran merangkap kawan sekerja mama, dia masak sendiri dan kami merewang tolong apa yang patut, mama tolong potong-potong bawang dan potong bahan-bahan untuk buat acar, meriah je rasa macam suasana di kampung dulu-dulu, buat kerja sambil borak-borak. walaupun terasa ralat juga sebab dah plan mulanya nak jumpa kawan-kawan tapi terpaksa batal sebab kenduri dirumah jiran ni, yelah serba salah sebab jiran dekatkan, inshaAllah ada rezeki boleh plan jumpa dengan kawan-kawan lain hari pulakkan.

Hasil kerja mama dan jiran-jiran, kami bertiga je yang buat hehehe

Itulahkan permulaannya macam tu la bila yang tak biasa tu kita rasa janggal dan jauh, tapi setelah beberapa bulan berada disini dan setiap hari berulang ke tempat kerja kita menjadi biasa, yang jauh pun tak begitu terasa, jalan sesak sikit-sikit tu biasalahkan asalkan kita dapat sampat pada waktunya. Kata kawan mama nak jemput kawan datang kenduri pun segan, nanti mereka kata rumah kita jauh, bagi mama itu takde masalah kita jemput saja, mereka nak datang mereka datang jugak walaupun jauh kan...

Buat mak hainomokje yang tanya bila nak tunjuk deko-deko rumah kiter tu kannn... ala makk kiter segan tau nak tunjuk sebab kiter tak pandai deko-deko lagipun rumah kiter masih macam padang jarak padang terkukur..takde apa2 lagipun, anak-anak buat padang bola je ruang tamu rumah tu, kadang anak-anak berlari pecut 100m dari ruang tamu membawa ke dapur hahaha...nampak tak tu nak cakap yang rumah kite masih kosong tau..kikiki. Haaa sapa nak berjiran dengan mama bolehlah beli rumah dekat rumah mama tu, end lot yang nak dijual 325k.

Wassalam

Comments

  1. Alhamdulillah dah ada rumah sendiri kan seronok ,hasil dari titik peluh sendiri kan...satu kepuasan .Tak kisah lah rumah masih belum berdeko...perlahan2 ..Lagipun senang anak2 nak bermain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak seronok dah ada rumah sendiri ni nak bua apa2 pun senang sebab rumah kita kan

      Delete
  2. BERUMAH SENDIRI MMG HIDUP LBH SELESA BRSMA KELUARGA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul PI, lebih selesa bersama keluarga

      Delete
  3. Boleh faham perasaan bila dapat masuk rumah sendiri....
    Takpe, slow2 deco rumah tu... sama la dgn rumah sy pun... sampai skrang tak terbuat lg kabinet dapur.. guna jer apa yg ada... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan nur...sukar nak gambarkan perasaan tu, samalah akak ni kabinet dapur pun belum ada cuma ada table top je tu pun tak siap lagi

      Delete
  4. wahh tahniah dah masuk rumah sendiri.. doakan kami pulak ye.
    slow2 deko, lama2 lengkap lah..yang penting kita selesa nak duduk😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih imm...inshaAllah akak doakan nanti imm sekeluarga pun akan dapat rumah sendiri

      Delete
  5. Takpe mama yan, kecik ke besar ke, cantik ke tak cantik ke, yang penting itu rumah sendiri, puas hati. Bab deko2 tu bila ada rezeki buatlah.
    Lagi satu, direzekikan mendpt jiran yg baik2 tu sudah satu rahmat juga, buatnya dpt jiran yg menyakitkan hati, kan susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...dah cantik dah saya rasa tu hehehe...kecik lagi ok senang nak kemas hahaha.

      ya kak syukur sangat dapat jiran2 yang baik

      Delete
  6. zmn skrg nih mmg lah tak blh nk memilih sgt kan kak... nk umah yg dkt ngn bandar harga kene lebih, duk jauh skit mungkin dpt umah agak besar...

    semua ada baik n buruk pilihannya kan... tp bak kata akak, alah bisa tegal biasa

    ok lah kak, biarlah kosong lg, slow2 nnti berisi lah... slow2 nnti penuh la tu...
    kosong pun senang nk kemas, anak2 main pun puas hati, tak pyh duk main kt luar je

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dana, nak memilih memang tak boleh..yang dekat hargnya kita tak mampu jadi ambil yang kita mampu sajalah tapi kenalah uruskan masa dengan baik.

      aah bila tak banyak barang anak2 boleh bermain dalam rumah dengan selesa siap bekejaran lagi

      Delete
  7. Tak sabar nak bekerja dan dapatbeli rumah sendiri.
    Haraplah mampu beli rumah sendiri pada masa akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah syed satu hari nanti syed akan punya rumah sendiri, akak doakan ye

      Delete
  8. Alhamdulillah kak ila, rezeki kan...macam mane pun rumah kite, kecik ke besor tetap selesa sbb kat situ lah kasih syg kite ngan suami n anak2 bertaut!

    Jom Baca Entri Saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah yati..rezeki dari Allah kansyukur sangat.

      Delete
  9. bestnye dah ade rumah sendiri..

    betul tu kak, sekarang harga rumah dah makin mahal plus memang kebanyakannye nak 10% deposit.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat e'in..hehehe.

      yelah memang harga rumah mahal sangat sekarang ni

      Delete
  10. Salam AA!

    Takpalah, lama-lama jadi biasa aje, takdalah jauh sangat terasakan?

    Yang penting rumah tu rumah sendiri. Apa-apa pun, milik kita jua akhirnya. Dulu saya pun sama, bila nak cari rumah asyiklah nak dekat dengan tempat menyewa sebab dah get used dengan kawasan tu. Bila keluar kawasan sikit aje, rasa macam semuanya tak best. Nasib baiklah masa tu harga rumah belum melambung-lambung mahalnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam MD..

      itulah dah 5bulab berulang ni, dah rasa biasa pula takdelah rasa jauh sangat, ada orang yang lebih jauh duduknyakan

      Delete
  11. Alhamdulillah rezeki sis...

    Selain rumah, jiran2 yg baik pun rezeki jugak.

    Pasal deko2 pelan2 kayuh sis. Kita pun deko ala kadar je rumah, janji selesa especially time anak2 tgh lasak ni. Tapi ada jugak hajat nak deko cantik2 kalau Ada rezeki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Hazel..rezeki dari Allah, rumah, jiran2 yang baik seronok sangat.

      Deko2 tu nak buat juga tapi tu lah pelan2 kayuh kan

      Delete
  12. Alah bisa tegal biasakan Azra.... Rezeki jugak tu sebenarnya dapat jiran yg baik baik kan Azra. Pulak tu jiran merangkap ofismate sekali. Tak pool car sekali ke Azra?

    Senanglah esok esok nak kenduri ye Azra, ada jiran jiran yg baik untuk tolong merewang.

    Eloklah rumah tak berapa nak ada perabot Azra, senang budak budak nak main dlm rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. opismate kite tu lelaki mak..segan pulak nak kongsi kereta hahaha...

      tapi ada opismate yang jauh sikit duduk dekat2 juga haa ynag tu saya tumpang kadang2 waktu balik bila en.azmi tak dapat jemput

      Delete
  13. Tapi nanti kalau dah siap dekonya jangan lupa tunjuk ai tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mak..nanti dah siap deko-deko saya tunjuklah dengan malu2 meoww hihihi

      Delete
  14. alhamdulillah, moga terus dimurahkan rezeki yang mencurah-curah :)

    ReplyDelete
  15. kitorang pun deposit pinjam org jugak kak. deposit rm5k pun pinjam org jugak hahahaha. mcm kira dlu pun rasa mcm ralatnya tak beli rumah masa duduk sini dulu. baru 90k rumah baru. sekarang beli rumah second sbb tak mampu nk beli yg baru. tapi tula mcm akak kata kalau dah tu rezeki kita. yang tu jugak kita dapat

    ReplyDelete
  16. Kalau dah disitu rezekinya, Allah permudahkan dan beri jalan. Dalam kita tak nak tu, itu yg terbaik utk kita kan..
    Mula2 je rasa jauh, bila da biasa tak terasa pun kan.. Sama mcm kwn2 yg berulang dr putrajaya ke KL, seremban ke KL.. Org yg x biasa je akan rasa jauh..
    Pelan2 deko.. Hehe.. Umh ira kat kg tu da 8 tahun remain mcm tu je.. Tak tau la bila nk deco..

    ReplyDelete
  17. Lya faham sgt rasa tu.. Itulah y lya alami.. Hanya Allah y tahu kan bila dpt pegang kunci rmh sdri..
    Tu lah.. Strungle berusaha nk dptkan sebiji rmh dgn hrga skrang y sgt mahal.. Apa2 pun,, alhamdulillah..walau rmhnkecik..at least kt dpt aset kt sndiri.. Moga dipermudahkan buat kt utk lngsaikan hutang rmh y mkn byk tahun ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Popular Posts