Monday, 3 October 2016

Melawat kawasan

Assalamualaikum...

Sabtu pergi tengok rumah, sebelum ni tengok dari luar je,hari ini dapat masuk rumah sebab dah dapat kunci,alhamdulillah...satu perasaan yang sukar digambarkan. Pergi pun cuma nak check jika ada kerosakan dan akan beritahu pada pemaju. Masa menengok-nengok tu datanglah orang yang buat grill,buat kabinet dapur,yang buat langsir pun ada. Mama serahkan pada en.azmi untuk berbincang.

Buat pun ikut bajet dan ikut keutamaan dulu, memandangkan rumah itu hanya ada sliding door, kami buat keputusan untuk tinted cermin sliding door dan tingkap bilik hadapan. Kawan mama yang beli rumah disitu juga turut buat tinted,jadi bila buat untuk 2 buah rumah dapat murah sikit, syarat yang dikenakan..mereka nak letak banner dipagar, oh tak jadi masalah tu, boleh sajakan.


Sedikit gambar rumah mama, dari ruang depan, ruang tamu, dapur dan bahagian belakang rumah. Anak-anak sibuk berlari dari depan ke belakang, seronok sangat, bila ajak balik tak mahu katanya nak duduk rumah baru...hehehe. Belum bergrill dan berlampu macammana nak duduk.


Berkelah depan rumah...ini hari ahad, bawa bekal bubur jagung dan air. Sedap.anak-anak duduk makan, ok sikit sebab matahari jatuh dibahagian belakang, dari depan matahari pagi yang masuk, boleh letak meja diluar tu buat minum kopi petang-petang...wahhh berangan, bukan apa,meja kerusi dah ada kan tinggal nak angkut saja. Bolehlah mama lepak situ sambil tengok anak-anak main ditaman..taman depan rumah je seronoklah anak-anak.

Hari ini juga mama berkenalan dengan jiran disebelah kanan,alhamdulillah ramah orangnya. Katanya nanti nak buat transit dirumahnya untuk anak-anak sekolah..haaa dah lega dah mama nak transit anak-anak nanti sebelah rumah je kan. Semalam juga ramai dah jiran-jiran yang datang dan sempatlah berkenalan. Satu kelegaan dan kesyukuran yang amat bila dapat jiran-jiran yang baikkan.

Semalam juga dan tempah untuk buat grill, dapat harga yang berpatutan, oklah kan..harap-harap semuanya ok. Kabinet dapur masih survey lagi nih,kalau boleh sebelum masuk rumah nak ada kabinet dapur dah, lagi srmangat mama nak memasak...ecewahhh sangatkan.tapi kalau tak sempat buat, kita masuk dululah kan, sebab dalam perancangan bulan disember nak pindah sebab cuti sekolahkan, moga ada rezeki buat mama untuk siapkan apa yang mama mahukan tu.

Lampu kipas pun belum beli lagi, takpe dah pasang grill baru kita pasang lampu dan kipas. Tanya orang upah pasang lampu, rm10 untuk satu lampu. Mama tanya adik ipar mama sajalah dia boleh pasang lampu dan buat wiring sekali. Ye lah daripada upah orang lain baik upah adik-beradikkan..hujung minggu bolehlah pasang. Nanti nak cuci-cuci rumah kita buat kerahan tenaga lagi..hahaha,panggil saja adik-beradik yang berkelapangan. Rumah tak luas mana sekejap je tu nak cuci pun.

Oklah kawan-kawan pun boleh share ye apa-apa lagi yang perlu mama buat untuk masuk rumah baru ni.

Wassalam.

38 comments:

  1. tak sabar tengok entry seterusnya bila pindah rumah baru nanti,tahniah kak,moga rumah baru nanti akk semakin happy selalu ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. segan pulak nak buat entri seterusnya irda..hehehe akak tak pandai nak deco-deco ni..terima kasih irda doakan akak

      Delete
  2. Wah.. seronoknya nak masuk rumah baharu... selamat menghias rumah ye.. tak lama dh bulan disember tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahulah aisy apa yang akak nak hiaskan pun, bukan pandai sangat nih, itulah tak lama dah tu

      Delete
  3. Alhamdullilah. Penantian akhirnya tiba di penghujung :)

    Seronok akak nak masuk rumah baru. Nanti update lagi ye pasal rumah baru. Nak jugak tengok semuanya. Hihi.

    Alhamdullilah dapat jiran ramah dan sudah selesai masalah bab transit anak :) Semoga semua dipermudahkan buat akak sekeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah siqah..seronok rasanya. InshaAllah kalau rajin akak update lagi ya..akak tak pandai nak deco-deco pun sebenarnya hehehe

      Delete
  4. bestnya. doakan saya pon dapat duduk rumah sendiri ye =)
    apa yg perlu dibuat masuk rumah baru? hurmm entahlah. mungkin ada kot cara ikut Islam seperti melaungkan azan, bacaan ayat suci dan mestilah AA akan buat majlis kesyukuran nanti kan? Google je; adab masuk rumah baru. semoga semuanya dipermudahkan Allah ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah gee..akak doakan gee juga akan miliki rumah sendiri nanti ya.

      Terima kasih berkongsi tips tu

      Delete
  5. Wah, seronoknya! Selamat berpindah masuk ke rumah baru :)

    ReplyDelete
  6. mesti seronok nak masuk rumah baru.tak sabar tunggu next entri masuk rumah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronoklah aimi, dah lama akak tungu2 ni hehehe..inshaAllah nanti akak update lagi ya

      Delete
  7. cantiknye rumah...luas kawasan depan tu....sronok kan nak deco deco...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok nak deco-deco tapi akak ni tak pandai sangat nak mendeco ni rietta

      Delete
  8. kalau ada rumah baru mmg tak sabar nak masuk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul hanah memang tak sabar rasanya nak duduk rumah sendiri ni

      Delete
    2. tak sabar nak tengok puan deco2 rumah baru. memang excited. part habis duit je la yg tak best

      Delete
  9. bestnya kak.... msti tak sbr nk makeover kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah dana..dalam otak akak ni macam2 fikir nak mendeco tapi taktahulah apa hasilnya hehehe

      Delete
  10. alhamdulillah dah ada rumah baru ye.. nnti leh buat makan2 dan doa selaamat dirumah baru.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah..hajatnya begitulah boleh ajak kawan2 datang nanti

      Delete
  11. Memang sebaiknya AA sebelum masuk siapkan semua renovation senang bila masuk tak sibuk berperang dgn habuk bagai. Pasang sekali utk pasang langsir yg nampak kecil api kadang lupa. Paip utk cuci di luar depan dan belakang rumah.

    Nanti buat open house jemput kakak hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya fikir pun macam tu jugakan, nak siapkan dulu sebelum masuk, inshaAllah moga dipermudahkan..

      terima kasih kak zakie atas tips yang diberi..

      inshaAllah nanti saya buat akak datang ya, jangan tak datang pula

      Delete
  12. Semoga dipermudahkan urusan Ilah dan family tinggal dirumah baru.Best kan dapat tinggal rumah sendiri....budak2 tu dah tak sabar nampaknya nak tinggal rumah baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak saniah, itulah anak2 tak sabar nak duduk rumah baru, hari2 ajak ke sana hehehe

      Delete
  13. Tahniah sekali lagi, AA. Semoga dipermudahkan segala urusan berpindah ke rumah baru. Faham sangat perasaannya bila dapat 'jejak kaki' di rumah sendiri. Seronoknya lain macamkan. Rasa nak sujud syukur aje kat depan rumah tu sebab dah ada rumah sendiri ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih MD, betul tu MD kalau boleh memang nak sujud syukur, memang gembira dan syukur sangat2

      Delete
  14. tahniah akk! semoga di permudahkan urusan. mmg seronok kan dpt duduk rmh sendiri =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. taerima kasih aina..aah memang seronok dapat duduk dirumah sendiri

      Delete
  15. Tahniah kak lah...
    Tak sabar nk tgk umh baru kak lah.. tumpang gembira org masuk umh baru..
    Smga dipermudahkan urusan masuk umh baru.. buat yg penting2 dlu..
    Mcm kitchen cabinet tu penting gak, tp mcm kitaorg, buat para je dlu, hehe.. xde cabinet pun, asalkan ada tmpt letak brg2 dan pinggan mangkuk.. yg penting kemas.

    Tadi masa lunch member ofis ada ckp psl pindah rumah, diaorg kata kita blh mtk tnb dtg utk check/advice psl wiring dlm umh.. ira baru tau.. huhu.. kdg2 masuk umh kan kita xtau cukup ke x volt dgn peralatan letrik kita.. kdg tu psg suiz, dia tendang main suis.. penah jd gak masa masuk umh dlu..

    Nnt nk cuci umh bgtau la.. ada kelapangan kami dtg.. 😉😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah biasa2 je hehehe..tapi syukur alhamdulillah akhirnya dapat juga rumah sendiri.

      terima kasih bagi tips, itulah masa bomba datang ceramah dulu, dia ada cakap juga kena tengok rumah kita supply berapa volt, jadi kita kena guna tak boleh lebih dari volt yang disupply tu, lebih kurang macam tu jugalah.

      InshaAllah..rumah sekangkang kera je, tapi hajat nak ajak sedara mara cuci rumah hahaha..

      Delete
  16. Uitt, akk blm tinggal jojak rupo eh, hihi..hrmmm..smlm singgah yo.
    Uii...semangat tul mama yan sbb nk masuk rmh baru ye, mcm2 plan tu ha, bagus3x, harap2 kita plan baik punya juga utk rmh kita kt sane kan
    Akk dulu sbl masuk mmg siap renovate dulu, yg penting2, cam kabinet dapur, lampu, kipas. Tapi mana yg bole pakai dr rmh sewa dulu kami pakai juga, yelah..teruk juga kalo nk beli sekali sedebuk.

    ReplyDelete
  17. Seronoknya nak masuk rumah baru AA..bab deco2 ni paling best...rumah impian katakan
    Tp sebelum tu kenalah kemas dulu

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah. Semoga dipermudahkan rezeki akak lagi. Dah ada rumah baru.

    ReplyDelete
  19. tahniah AA, akak dulu pindah rumah bila dah siap pasang langsir, lampu, kipas semua. mana yg dapat buat dulu, buatlah. ikut keperluan dan bajet jugak, takde lah buat sekali gus.

    ReplyDelete
  20. Salam... tahniah, rumah baru dah siap . Nampak besar dan selesa yu yang penting sekali kan. Anak2 pun suka tu !

    ReplyDelete
  21. Pasti seronok saat menanti nak masuk rumah baru ya AA.. alhamdulillah...moga dipermudahkan semua urusan nti... tak sabar nak deco2 kan... hihi

    ReplyDelete
  22. Panggil kawan-kawan blog dtg tlg cuci pun boleh jugak, janji sediakan mama Aryan sediakan apa yg patut, hehhehe...

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...