Monday, 1 October 2018

Alhamdulillah... Kelahiran yang dinanti

Assalamualaikum....

Debaran semalam dah berakhir hari ini. Alhamdulillah syukur ya Allah diatas anugerah yang diberikan, semoga lepas ni semuanya baik2 sahaja. Dah lama menanti kehadirannya,akhirnya Allah tunaikan permintaan semua, syukur sangat2.

Pagi semalam dapat whatsapp dari pakndak(adik ipar mama) bagitahu makndak(adik mama) dah masuk hospital sebab ketuban dah pecah,kalau ikutkan due lambat lagi, tapi tu lah perancangan Allah kita tak tahu kan. Pepagi tu mama masak siap2 lepas tu terus ikut ibu dengan abah pergi hospital shah alam, tapi kami tak boleh masuk tengok pun makndak dalam bilik menunggu tapi kami aci redah je pergi jugak sekejap hehehe.2 kali jugaklah kami meredah tu sampai guard suruh turun hehehe..ye lah risaukan.

Kemudian kami turun tunggu dibawah makngah datang naik grab, makngah dah datang tu kami pergi kedai baby dekat seksyen 7 tu beli barang baby, kisahnya banyak lagi barang tak beli sebab rasa lambat lagikan itulah mama pun baru je la konon nak bagi list barang apa kena beli sekali dah kena tahan wad, siap beli barang terus ke kedai dobi lak basuh baju baby dan keringkan,sambil tunggu baju siap basuh kami makan dulu. siap semua kembali ke hospital, dalam pukul 5 makndak baru dapat masuk wad, bolehlah baring dan rehat,makndak ok je tak sakit pun tapi mama rasa perut makndak keras je, mama bajet tak malam pagi bersalin la tu(eceh bajet terror lak kan hahaha). Pukul 7 habis waktu melawat kami baliklah.

Malam pakndak whatsapp bagitau dokte cakap kena duduk sampai 36minggu sebab sekarang kandungan makndak baru 34minggu, bayi belum matang. So ok lah ikut cakap dokte je la kan tapi risau juga sebab air ketuban dah pecah, harap2 takde pape tup tup dalam pukul 1 lbh pagi tadi pakndak bagitahu dah masuk bilik bedah, alhamdulillah selamat dah semuanya makndak ok, baby pun alhamdulillah ok cuma pramatang la berat 1.9kg, sekarang duduk dekat nicu,duduk nicu bukan sebab apa cuma baby tak pandai bernafas  sendiri lagi je,inshaAllah moga baby ok lah lepas ni dan boleh bernafas sendiri, baby apa?? heheh mama dah cerita dalam entri yang ni kalau ada yang dah bacalah kan 😂

Ini masa kami dekat melaka hari tu lah, haaa..tengok ballon tu pun dah boleh tau baby apa kan hehehe
Syukur alhamdulillah akhirnya Allah berikan juga zuriat buat makndak dan pakndak setelah sekian lama menanti, masuk tahun kelima berkahwin mereka dikurniakan zuriat, mama tak dapat tengok baby lagi sebab masih di nicu, takpelah yang penting semuanya ok, semalam memang kami lama lah di hospital walaupun tak dapat besama2 makndak tapi cukuplah dia tahu kami ada disitu kan, entah rasa sayu je hati kan bila nak bersalin mak takde tapi bila ada adik beradik tu rasa terubat sikit hati kan, jadi kami kakak2 ni tunggulah sampai habis waktu melawat tu,makndak ni adik perempuan yang paling kecik sekalilah antara kami berenam. bukan kami je mak ayah mertua makndak pun ada tunggu juga, excitedlah sebab cucu pertamakan, sempatlah kami minum dan borak sama2 dah biasa juga dengan mak ayah mertua makndak tu, rancaklah bersembang,lagipun umur pun tak jauh beza dengan kami😂😂 panggil kakak je tak panggil makcik pun kikiki tak sampai hati nak panggil makcik sebab kami pun dah tuwee.

Syukur dengan kurniaan ini, bertambah lagilah ahli dalam family kami, apa yang pasti adelya dan daeisha masih 2 kuntum bungalah dalam cucu2 arwah mak dan arwah ayah yang lain semua lelaki, setakat ni dah 6 cucu lelaki dan 2 cucu perempuan, kalau mama adik beradik pulak enam perempuan 3 lelaki heheh. Balik semalam abg adam dah sibuk tanya "mama baby makndak niyaz noah mikael dah lahir ke? 😂😂 adehhh abg adam nih dia siap dah letak nam tu, suka2 hati dia je kan, makndak pakndak nak letak nama lain laa hehehe semangat abg adam tu maklumlah suka baby kan, takpe nanti kita jumpa baby baru,adelya pun siap cakap tak sabar nak jadi kakak, ehh bukan dah jadi kakak ke? kan dah ada 2 adik sepupu aisyah dan khalish,lupa la tu sebab tak sabar tunggu baby makndak kan.

Oklah mama tak sabar nak cerita kat sini, terus cargas menaip rasa gembira sangat, semoga Allah mudahkan segala urusan pakndak dan makndak dan semoga baby pun baik2 saja dan dapat discharge cepat sebab mama tak sabar nak tengok baby.

Wassalam

17 comments:

  1. Mudah2an baby dan ibunya sihat2 sahaja

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah tahniah. Moga semuanya selamat, baby sihat insha Allah.

    Sedapnya nama Abang Adam bagi utk baby ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih PH, alhamdulillah semuanya ok

      Delete
  3. Tahniah! ALHAMDULILLAH!
    Tumpang happy! ♥️

    ReplyDelete
  4. congrats! alhamdulillah bertambah lagi anak sedara :)

    ReplyDelete
  5. tahniah...salam singgah dan salam kenal...blog saya https://cararesepi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.. Tahniah dpt ank buah baru.
    Amboi, sedap nama abg adam bagi tu..
    Sebelah mama, kira yaya baru jadi kakak la tu.. Hihi...
    Kalau operate kurang2 3 hari duk spital.
    Agak2 hr ni or esok blh la discharge tu ye. Baby pramatang x sure la pulak. Aisyah hr tu nurse nk monitor breastfeed tu yg kene duduk spital lg. Dkt smggu jgk la duk spital, sampai rasa bdn da masuk angin. Huhu..
    Semoga dipermudahkan urusan adk kak lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih... Alhamdulillah dah discharge pun petang semalam, cuma baby je belum masih perlu dipantau,x pandai bernafas sendiri lg yg lain semua ok

      Delete
  7. Alhamdulillah.. semoga anak dan ibu sihat..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..tahniah kat mak andak dan pak andak tu...semoga baby tu sihat dan begitu juga dengan maknya...selamat berpantang

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Shellout

 Assalamualaikum... Kadang-kadang buntu juga apa nak masak bila dah tiap² hari memasak ni. Ahad minggu lepas cadang nak buat shellout makan ...