Friday, 20 October 2017

My Stats Day

Assalamualaikum...

1998...pertama kali menjejakkan kaki ke sini, pengetahuan tentangnya memang kosong. Ikut saja sepupu kata ada nak pakai sambilan. Mama pun cuba saja alhamdulillah dapat bekerja sambilan disini dengan gaji harian rm22.50 sehari. Seronok bekerja buat buat peta walaupun setiap hari terpaksa berlari tunggu bas, kemudian sampai di pasar seni berlari pula ke tempat kerja yang terletak di wisma pahlawan waktu itu. Walaupun sambilan punch card mesti mau jaga tak bagi merah.

Hampir 2 tahun sebagai sambilan 25 mei 2000 mama dapat tetap. Alhamdulillah dapat ditempat yang sama. Masih di selangor. Namun skop kerja bertukar dari seksyen isi rumah kemudian ke seksyen rangka,bila dapat tetap mama ditempatkan di seksyen industri. Jika di rangka mama kerja buat peta, berjalan kaki keliling kampung buat peta, kalau panas lit lit mana nak pegang payung, mana nak lukis peta lagi,nak tampal kad lagi. Masa tu takde kereta lagi naik bas turun bas takpun naik van jabatan ramai-ramai driver turunkan di setiap peta lokasi lepas dah siap tunggu je ditempat yang dijanjikan,masa tu takde enfon wehh. Walaupun penat tapi bila masuk van semuanya gembira bercerita, dikejar anjing pun boleh cerita gelak-gelak. Ingat lagi masa buat kerja dibukit antarabangsa, ada 1 perempuan ni lepaskan anjing biar kejar kami,apalagi dengan baju kurung tu lari tak cukup tanah siap langkah longkang besar..hahaha itu jam kalau usain bolt tengok terus tak lari dah dia gamaknya hehehe...

Di seksyen industri kena lebih profesional sikit, takde dah nak bawa beg sandang belakang walaupun pada mulanya mama bawa jugakan untuk isi borang, tapi ada responden ingat mama pelajar pulak. Masa nilah kenal handbeg tapi beg sandang tetap ada juga untuk.isi borang cuma bila masuk company tu bawa handbeg dan borang je. Masa ni jumpa akauntan, pengarah syarikat, kadang-kadang receptionist je atau kalau nasib tak baik jumpa pak guard jek. Ye lah kan kadang company ni mana nak bagi orang sembarangan masuk, nak pulak kalau yang guna interkom je, kalau nasib baik dapat masuk, nasib tak baik ko melangut depan pintu berjam dorang tak buka. Kerja apapun banyak cabarannya kan. Tapi kerja jaga tepi kain orang ni susah jugak hahaha...ye lah kerja mama ni rasa macam jaga tepi kain orang je kan, nak tahu company untung ke rugi, kalau isi.rumah tu nak tahu apa dorang beli. Tapi semua tu perlu untuk kami keluarkan data.

Nak cerita pengalaman kerja memang banyak tapi cukuplah yang itu dulu. Sedar tak sedar dah 19 tahun mama disini, termasuk sambilan 2 tahunlah. Hari ni mama bangga jadi sebahagian dari Jab.Perangkaan Malaysia. Dan hari ini 20 okt 2017 merupakan hari pertama disambut Hari Statistik Negara dan ia akan disambut setiap tahun pada tarikh ini.


Bersempena dengan hari ini juga setiap seksyen diminta buat video ucapan dan orang ramai juga diminta buat video. Siapa dapat like tertinggi boleh jadi pemenanglah hihihi...untuk kawan-kawan mama bolehlah like fb dosm selangor...wahh gituu nak promote, eh bolehlahkan kot-kot nak dapatkan info ke kan. Nak upload video mama berlakon tapi tak reti pulak eh nak upload dari enfon nih...jenuh pikir ongtue cengginilah gayanya hahaha


Last-last screenshot je dari video hahaha..haa cari mana mama, haruslah yang gedik tu kan.. Bebudak ni kan banyak gaya yang mama bagi, gaya ala-ala gedik jugak dorang letak hehehe. Bukan itu je, mama ada la jugak berlakon sikit dalam video tu kikiki tapi takleh tak reti upload jadi takde la nak tunjukkan. Sempena hari statistik negara dengan bangganya mama bercuti. Sambutan hari ni diadakan di ukm. Mama tengok update kat fb dan group whatsapp je la nampaknya. Walaupun bercuti rasa bangga menyambut hari ini tetap ada, itu yang gigih update blog pagi-pagi sampai anak-anak dah tanya, mama sarapan takde ke? Dah kunyah biskut memasing, oklah mama nak buat sarapan untuk anak-anak chenta hati mama 3 stoges hehehe

#dosmselangor
#MyStatsDay
#fanstatstic

"Better data, better life"

Wassalam

12 comments:

  1. wow..lamanya mama kerja situ ye. mesti banyak pahit manis. bukan senang kan, sampai kena kejar anjing segala. Selamat hari statistik btw!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum & salam jumaat sis

    Semoga jumaat ini mendatangkan keberkatan

    Lama dah dalam jabatan perangkaan negara

    Bagus kerja kerajaan ni

    Janji halal dan berkat kan sis

    Tapi tu lah, yang tak bestnya jawatan tak boleh di warisi

    Buat bisnes susah, tapi boleh di wariskan kepada anak anak

    Sebab tu bangsa cina dan lain lain berniaga.

    ReplyDelete
  3. Macam2 pengalaman mama ye. 19 tahun kan...kita pun penah buat part time collect data ni, tapi masa di u. Yg kelakar ada yg merisik nak buat menantulah, kena ty isi rumah brp bijik bawang guna seminggu, ikan brp ekor DLL.. Maklumlah collect data utk research pasal poverty..

    Semoga terus sukses ye mama!

    ReplyDelete
  4. Hamboii, gaya gedik dah kalah Kak okje Kita tu mama Yan, hihi.
    Pengalaman yg Mahal tu mama, coretkan utk jadi kenangan Hari tua.

    ReplyDelete
  5. lama gak kerja situ, saya dulu 16 tahun bertahan di co yang sama. jenis setia kita ni kan

    ReplyDelete
  6. Wah kategori senior sangat mama kat tempat kerja mama ya. Tak boleh buli2 ni. Hihihi. By the way, Selamat Hari Statistik mama :)

    ReplyDelete
  7. banyak kan pengalaman kerja bila berhadapan dengan perlbagai jenis situasi...

    ReplyDelete
  8. Cakap ajelah nak suruh LIKE hihi.....boleh je nanti mak tolong like. Betullah tu Azra, tak de keje yg senang, duk rumah pun kena kerja lainlah jadi suriruamh org kaya kaya. Kerjanya goyang kaki je hihi... Untung awak dpt keja gomen Azra. Terjamin masa depan. Masuk sepital tak payah bayo. Senang hati ek.

    Selamat Hari Statistik untuk semua warga Jabatan . Semoga terus cemerlang ye Azra

    ReplyDelete
  9. Kalau dah rezeki kat situ kan

    Alhamdulillah sebab ramai lagi orang kat luar tu tak cukup makan kan

    Kita ni ada kerja dan semuanya

    ReplyDelete
  10. Otai da ni.. Hihi..
    Selamat hari statistik kak lah & semua warga kerja jabatan perangkaan negara.
    Hehe..sorry xdpt join buat video.. Busy + segan nk interframe. 😜😜
    Ira da like video kak lah berlakon tu.. Hehehe.. Ada bakat rupanya.. πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete
  11. Oh, AA kerja dengan di DOSM rupa-rupanya!

    Memang betul tu AA, mana ada kerja senang. Kerja melangu aje pun penat tau apatah lagi nak menaip entri. Hahaha!

    Over teruja sampai kena update blog dulu sebelum sediakan sarapan ya. Kiranya ini pertama kalilah ada Hari Statistik Negara ya. One of my sisters pun dari Jab. Stats juga tapi itu cerita 'jaman kanun' dulu. Faham ke tak ni! Hahaha!

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Tak sangka mama

Assalamualaikum... Cerita anak-anak mama lagi, minggu lepas abg adam dan adrien balik dari sekolah terus tuju ke dapur cari mama yang seda...