Wednesday, 15 August 2018

Muhasabah diri


Assalamualaikum..

Walaupun handhpone dapat menghubungkan kita dengan orang ramai.
sedarilah bahawa ia membuatkan hubungan kita dengan Allah semakin renggang.
Justeru bacalah quran kerana Quran dapat merapatkan hubungan kita dengan Allah

Kenapa kita kena baca Quran?

Ia menghasilkan pahala yang banyak
Ia akan jadi peguambela kita di akhirat
Ia membuatkan jiwa dan hati kita menjadi tenang
Ia merupakan penyembuh kepada penyakit hati

Jadi bacalah Quran walau hanya semuka sehari.
Kata ustaz kalau tak mampu juga bacalah satu ayat sehari asalkan kita baca.
Jangan tinggalkan Quran.


Allahu...sedihnya rasa sebab diri terlalu banyak dengan handphone, sikit2 tengok enfon.

Mood nak menulis ke laut dalam pulak rasanya..

Wassalam

4 comments:

  1. kalau nak ikutkan dengan kecanggihan hp ni, kita lagi senang nak baca Quran...tapi semak balik, apa je la yang kita pandang di hp tu?...ermmm..

    ReplyDelete
  2. Ha'ah kan..
    Dlm kubur tu berapa ramai yg telah menyesal akibat kubur gelap gulita sbb masa hidup busy tak baca Quran, asik main phone.. astagfirllah. Insaf.

    ReplyDelete
  3. Betullah Azra zaman ni mmg zaman hp. Tak kira tua muda , baby pun dah pandai tgk hp hihi....
    Kita ni kena pandai bahagikan masa lah kan... kalau ikutkan mmg tak pernah cukup masa huhu... hiburan yg lebihnya

    ReplyDelete
  4. :(

    aida nak citer kat blog, mcm tak sesuai.
    aida nak citer kat AA. kebetulan mcm sesuai dgn entri ni.
    kak Nurin kan masuk asrama skola agama.
    da pun hampir akhir thn. Allah Maha Kuasa. kak Nurin byk sedarkan aida & asben tau.
    sebab dia di asrama, amalannya byk dgn al-Quran, solat tepat waktu. pembacaan tafsir setiap pagi.
    da few months now, aida & asben menghidupkan bacaan al-Quran ni kat umah tiap hari seboleh2nya.
    lepas solat.
    ada jugak kekadang tak baca, dek krn ada urusan.
    kami cuba setiap hari selepas solat subuh, AA. moga kami terus istiqomah.

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Cerita minggu lepas

Assalamualaikum.... Alhamdulillah...semua kerja berjaya siap seperti yang telah ditetapkan. Hujung minggu lepas rasa seronok dapat berada ...