Friday, 24 August 2018

Eiduladha kami

Assalamualaikum...

Ceritalah sikit tentang eiduladha kami tahun ni sebagai kenangan untuk masa akan datang. Konon2 nak balik awal selasa tu, mama pun ambik time off lah balik awal, tetiba en.azmi call bagitau dia ada kerja lagi so ok lah kita tunggulah sampai en.azmi balik. Mama dekat rumah dah ready beg baju semualahkan. Masak pun malaslah sebab nak balik kampung dah kan.

Pukul 3 macam tu en.azmi call katanya kereta buat hal gear tak boleh masuk asyik dekat P je tak boleh nak tukar, kena tunggu abah datang tengok, tunggu abah lambat jugalah sebab abah keje takde takde pukul 6 baru sampai, tapi pukul 7 abah tak muncul2 call tak dapat2, rupanya abah keje lagi, dekat pukul 8 baru sampai dekat en.azmi. Abah cuba repair tapi tak boleh juga, sudahnya kena towinglah, itu ini begitu begini dah pukul 11 mlm, jenuh anak2 menunggu dekat rumah sampai tertidur, sudahnya dekat pukul 2 en.azmi sampai rumah, macammana nak balik kampung nih?? Nak redah juga ke dengan kereta yg belum ditukar tayar tu?

Dalam dok fikir2 tu hati tak habis2 berdoa moga Allah mudahkan urusan kami untuk balik. Call maktam tak dapat2, mama pun pelik kenapa henfon tutup sebab maktam nak balik pagi raya tu, ingatnya nak tumpanglah kan, tapi dekat pukul 7 pagi tak dapat juga, sudahnya tawakal je lah bawa kereta juga harap2 takde pape di jalanan nanti bawa je lah slow2 kan. Alhamdulillah..Allah maha baik nak masuk jalan kg lombong tu maktam wasap, teruslah ke rumah maktam parking kereta kat sana dan balik dengan maktam.

Moga perjalanan kami dimudahkan sebab nak kejar waktu untuk buat qurban dikampung, pak imam nak semua ada, jadi taknak lah orang tunggu kami lama, alhamdulillah Allah sebaik-baik penolong dan Dialah sebaik2 perancang, perjalanan lancar dari bsp ke kampung tak sampai 2 jam pun, jalan cukup2 lancar dan kami sampai tepat pada waktunya. Syukur sangat2. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar, semoga segalanya diberkati.oleh Allah swt.

Geng2 melapah..kerja2 melapah ni memang bagi kaum lelaki je la kan, pakcik tengok je dia kata dia dah biasa buat dok jahit orang la, kali ni bagi orang lain la cehh malas la tu kan takut baju kotor..macam tak tahuuu

Geng2 membawang hahaha...kami tengok je la kan sambil tu dok bincang untuk buat qurban tahun depan pulak,kami akan teruskan berkongsi adik beradik untuk qurban akan datang cuma mungkin kalau dapat kita cari dekat kampung yang betul2 susah pulak.. inshaAllah moga Allah mudahkan urusan kami,kongsi adik-beradik semua dapatlah 2 ekor lembu.. Eh masa nak qurban tu usap2 badan lembu sambil berniat tu rasa sayu je hati.. Ya Allah moga ibadah qurban kami diterima.

Ini sesi memotong dan menimbang daging untuk diagihkan. Alhamdulillah dapatlah 100kilo lebih daging. Ada yang diagihkan dan ada yang dimasak untuk makan. Ini kami buat dirumah abah, kampung abah dengan en.azmi dekat2 je jadi senanglahkan. Pisau tak cukup ambik dekat rumah wan. Sambil2 buat.keje2 macam2 juadah.yg family abah sediakan laksa, cendol durian bihun sup. Petangnya dijamu dengan nasi.daging.

Daging pacak, nasi daging, air asam.yang mabeles.dan sup tulang..air asam tu memang sedap dipadankan dengan daging pacak. Mama makan jugalah sikit2 sebab mama bukanlah penggemar daging sangat, adik beradik lain makan bertambah2 mama tengok. Alhamdulillah rezeki dari Allah.

Tak lama duduk kampung kali ni sebab tumpang maktam lagipun jumaat tu ada kerja nak uruskan hal berkaitan kereta nak baiki apa yang patut sebab nanti nak balik kampung lagi awal bulan sept, kalau kereta tak baiki nak cekau kereta mana pulak, takkan nak menumpang lagi selalu menumpang pun macam tak best jugakkan, lagipun anak2 dah besar juga takut tak selesa. So kita harap urusan berkaitan kereta ini dimudahkanlah, dapat repair sebelum balik kampung lagi.

Hari khamis lepas asar tu gerak balik, yang ada cuma wan dan khalish je, adik2 ipar kerja, tok dan paklong keluar beli barang, takdelah kami tunggu lagi sebab kalau lambat takut jalan sesak pula sebab khamis memang dah kerjakan. Hajat hati nak duduk lama sebab mama memang ambik cuti pun tapi lain yg dirancang lain yg jadikan, takpelah kenduri maklang nanti dapatlah lama sikit inshaAllah.

Wassalam

4 comments:

  1. thn lepas, aida adik beradik buat qurban.
    meriah. sesekali sama-sama gotong royong potong memotong daging 1 ekor kerbau.
    alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  2. Salam Eiduladha Azra...
    Tu diaaa lama betul menunggu tu. Tak perlah .... jemaah haji kat Arafah pun diduga dengan ribut kan....
    Berkat sabar, dapatlah jugak balik kg dan meraikan korban.
    Daging pacak? Apakah....
    Nampaknya sebulan dua ni ulang alik makan daging korban jerlah ek hihi

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan wp awalnya ada kesulitan..
    Ada la hikmahnya tu..
    Antaranya, kak lah x perlu redah jem sampai 2-3jam..hehe..

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Cerita minggu lepas

Assalamualaikum.... Alhamdulillah...semua kerja berjaya siap seperti yang telah ditetapkan. Hujung minggu lepas rasa seronok dapat berada ...