Tuesday, 13 December 2016

Hikmah disebalik kejadian

Assalamualaikum...

Seronok selangor cuti sampai 4 hari, mama setakat ni ahad je cuti sabtu dan isnin keje. Takpe lah rezeki bekerja dihari cutikan, nikmati kerja yang ada sementara masih sibuk, nanti bila dah tak sibuk rindu pula dengan kerja-kerja yang menimbunkan, sebenarnya seronok bila banyak kerja ni.


Sabtu selesaikan borang-borang ini, sampai tak nampak dah muka orang lain..huhuhu, mujur juga mama dapat sampai ofis al-kisahnya sabtu hari tu jalan nak pergi ofis ditutup, ada kren buat kerja dan ada larian menjunjung kasih...oiii bangunan ofis dah nampak tapi tak boleh masuk, sampai beberapa kali la mama tawaf roundabout masjid tu, bagi signal nak masuk pun abg trafik marah, sian orang kete depan kena marah,terus mama pun tak jadi masuk...hehehe.

Dah puas pusing shah alam..ecehh macam pusing satu shah alam.pulakkan tapi memang memusinglah mama mencari parking tu,sampai rasa nak putus harapan dah jadi mama cuba nasib sekali lagi lagi,kalau tak dapat juga mama pusing stereng balik rumah teruss. Mama cuba dapatlah parking tepi jalan,tapi takut pula kereta kena tarik pula dengan mbsa. Sudahnya telefon kawan tanya dia parking mana, pergi dengan kawan mama masuk jalan melawan arus parking dalam pas...hadoii mencabar pula nak pergi kerja hari tu.



Senyum pagi...sambil ditemani angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa. Kereta dah antik ni tapi banyak berjasa, kata en.azmi kereta cari rezeki. Masa mama drive terasa macam ada benda yang jatuh bawahnya, lepas traffic light jalan kebun mama berhenti call en.azmi, en.azmi suruh keluar tengok,mama pun keluar la tengok tapi takde apapun, tetiba nak masuk kereta balik tak boleh, semua pintu berkunci, pintu sebelah driver memang tak berkunci tapi tak boleh dibuka dari luar...adoiii, mujur mama bawa keluar telefon bolehlah call en.azmi suruh datang bawa kunci spare, dan mujur juga tepi jalan tu ada kedai yang belum buka dan ada kerusi dapatlah mama duduk sambil menunggu en.azmi datang.

Hahaha...macam-macam hal kan,lihat saja dengan berhikmah setiap apa yang terjadi, bila tersadai tepi jalan macam tu,dapatlah mama nikmati udara pagi yang segar nyaman dan sejuk seperti di cameron highland, ok lagi tu dapat call en.azmi...dulu pernah terjadi masa mama bujang, minyak habis dibangsar dekat susur nak ke mid valley...hamikk minyak takde, kredit pun takde, duduk la sorang-sorang dalam kereta sambil makan pop corn tergelak sorang-sorang sambil menunggu kot-kot ada orang berhenti hulur bantuan, alhamdulillah ada yang berhenti,mama pinjam telefon, call member belikan minyak...hahaha, nak suruh belikan minyak duit ada rm5 je...jadi pinjam telefon je...kejadian itu memberikan pengajaran....lepas tu minyak sentiasa ada,kredit pun ada, duit pun pasti ada hahaha.

Sambil menulis,sambil berfikir nak kerja tak hari ni rasa macam malas je...rasa nak duduk rumah dengan anak-anak walaupun nanti mereka bangun pasti rumah kecoh dan bersepah, mama pun serabut tengok,lepas mengemas bersepah,mulalah membebel macam-macam, tapi bila mereka takde dan bila mereka belum bangun ni terasa sunyi je...

Wassalam


17 comments:

  1. Adoi.. macam-macam yang terjadi ye mama.. ada hikmah tu.. pengalaman dan pengajaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah sha..tentu ada hikmah dan pengajarannya kan

      Delete
  2. Akk pun ada nk bercerita juga ni, tapi dok tgh mencungkil hikmsh juga nih, hehe
    Pasti ada hikmah, kita lihat dgn mata hati ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak setiap yang berlaku kita kena lihat dengan mata hati..

      dah cerita belum kak? tak sempat nak singgah baca blog akak lagi nih, sibuk sangat

      Delete
  3. mmg dugaan betul ye kak, udahla cuti kene keje, nk keje tp banyak dugaan... hehehhe
    bab kete tibe2 terkunci tu mmg mati akal... nsbla dpt bwk kuar hp klu tak mau nngis tak berlgu jgk lah kt situ kan kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah dana..masa kete terkunci tu macam terdiam jap, mujur telefon ada kalau takde mau akak tahan je sesapa pinjam telefon hahaha

      Delete
  4. Salam Rabu. Menyinggah bila ada kesempatan hari ini. Dugaan sungguhlah yer... ada hikmah sebalik semua kejadian kan he3

    ReplyDelete
  5. allahu dugaan sungguh tu...tapi setuju la best ekceli menyibukkan diri ni..tubuh tak lesu..letih memang letih tapi klu dapat rehat tu memang nikmat la..super nyenyak je tido pun even sekejap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betil husna, bila banyak kerja takdelah kita sibuk dengan benda2 lain kan, cuma kadang2 badan perlukan rehat jugalah

      Delete
  6. Allahu macam2 hal ya. tentu ada hikmah disebalik ujian

    ReplyDelete
  7. hihihi
    hikmah yg kita x nampak kan.
    tu diaaa kak.. menimbun haaaa..
    pa pe good luck :)

    senyum aje nengoknya.. hihihi

    ReplyDelete
  8. Jgn sampai kene timbun dgn borang da la.. Hehehe..
    Dah biasa kerja, bila x keje jd boring pulak kan..

    Kete tu auto lock ke? Mujur bwk hp keluar skali, kalau x, kene pinjam tepon org lg..
    Dugaan Allah bagi ikut kemampuan kita, dlm pd dia duga, dia bg jalan penyelesaiannya kan..
    Hehe.. Kisah lama tu.. Mujur ada pop corn, kalo tak mesti perut lapar..
    😁😁😁

    Pernah juga kete lock, kunci kat dlm. Enjin idup lak tu.. Syukur masa tu aimy dkt ira, kalau aimy ikut icong, tak tau la nk kata, mmg pecah cermin kete la. Masa tu otw balik phg, nk htr kete abg liey.. 1/2 hari jgk kitaorg nk bukak pintu kete, syukur Allah kirimkan driver lori tlg kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta tu tak auto lock tapi pintu sebelah driver tu dah rosak tak boleh buka dari luar, masa keluar tu pintu yang lain semua lock, pintu driver tak lock tapi dah tertutup rapat jadi tak bolehla nak buka dari luar...biasa akan buka pintu tu dari pintu sebelah co pilot hehehe

      Delete
  9. betul tu kak..irda suka kesibukan..bila sibuk jadi produktif..cuba kalau berehat lama2 terasa lemaunya

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...