Thursday, 29 May 2014

dah kenapa ni dik???


assalamualaikum semua....


masih cerita di hospital,tp ini cerita lawak la.hahaha gelak la pulak

ini cerita adrien...
malam kedua kat spital..oh ya sepanjang duduk spital tu,
kami anak beranak tido kat spital ye...

lepas mandi macam biasa..adrien ni nak pakai baju sendiri,
pada hal bukan la pandai sangat sampai berbelit-belit baju tu dibuatnya...
waktu tu akak tengah menyusu adelya, en.azmi kat bilik air,
sekali adrien nak turun katil dengan tangan tersangkut kat baju...



tengoklah gayanya tu...adoiii
last-last tersangkut kat katil tu...akak terus amik tepon amik gambar,
pastu panggil en.azmi,en.azmi keluar dari bilik terus tergelak tengok keadaan adrien.
hahahaha...

abg adrien ni lawak la...

oh ya..utk menjawab pertanyaan yana, akak duduk kat demc ni..
kebetulan akak memang amik insuran utk anak2 jadi, dpt la masuk demc ni guna insuran tu, insuran cover..akak kena bayar sikit je la...hehehe

wassalam


Wednesday, 28 May 2014

ujian untuk kita part 2


assalamualaikum semua...

sambungan cerita lagi ye...
amboih cerita masuk spital pun ada part-part ye..hahaha
takpelah sebab malas nak tulis panjang-panjang...

kisahnya anak mama si adelya ni, tak berapa berkenan dgn lelaki,
kalu yg dia tak berkenan tu tegur je pun dia dah menangis tak hingat...
adik mama yg lelaki tu, baru lalu sebelah je adelya punya menangis bagai dicubit-cubit...hehehe

begitulah kejadiannya masa kat spital tu...
dokte yg merawat adelya lelaki,doktor ahmad..
setiap kali dokter masuk bilik dia dah cebik mulut,
dokter pegang je dia dah meraung...
alahai adelya...
sampaikan dokte ahmad tu kata
" lain kali dokte datang kena pakai tudung la.."
hahaha...pandai lak dokte buat lawak



kebetulan nurse lelaki yg dtg nak bg neb,
belum apa-apa adelya dah nangis,meronta-ronta...
sampaikan nurse lelaki yg sebelum tu ngadu kat kawan dia,adelya nangis bila dia dtg..
alahai dik...anak mama yg sorg ni mmg mcm tu,tak berkenan dgn lelaki,
bknnya sebab adik buat keje ye...

puas la nurse tu pujuk
"abg buat sikit je,tak lama pun..jgn nangis ye..."
puas la pujuk sambil senyum-senyum...hehehe


hari ke 3 dah nampak ceria sikit muka adelya ni...
tapi kesian, tiap kali dimasukkan antibiotik tu dia akan menangis,
sebabnya antibiotik yg dibagi tu kuat sikit,jadi adelya akan terasa sakitnya...
sabarlah anak mama ye...
yg penting anak mama sihat, jika mampu diganti mama akan ganti tempat anak mama,
biarlah tangan mama ni hancur dicucuk mama rela,
tp sayang mama tak dapat nak ganti..
mama hanya mampu tengok dan moga pelukan mama dapat mengurangkan kesakitan yg anak mama rasa itu...

ada part 3 ke? hehehe
kita tunggu la ye

wassalam

Tuesday, 27 May 2014

ujian untuk kita


assalamualaikum semua....

khamis minggu lepas,mama bawa adelya pergi hospital sebab demamnya dah dua minggu on off je, risau pulak mama dibuatnya...
pergi spital kena amik darah..
bacaan darahnya darah merah kurang, darah putih tinggi, dokte syak anemia,
pastu dokte aida tu call dokte ahmad, dokte yg memang check adelya sejak dilahirkan.

dokte minta adelya ditahan wad...jantung mama dah dup dap dup dap..
nape pulak ye?? katanya dokte nak pantau,lagi pulak berat adelya sgt kurang sedangkan dia dah masuk 9 bulan...satu hal lak bilik takde yg kosong, terpaksa la tunggu jugak.
balik rumah dulu..lepas maghrib pihak hospital call bgtau yg bilik dah ada....
angkut beg marilah anak-anak kita pegi spital...
malam tu kami 5 beranak tido kat hospital je la...hehehe



kiri kanan tangan anak mama dicucuk...
menangis dalam hati mama menengoknye...aduhaiii tangan kecil itu dicucuk...
sabarlah hai anak...moga2 lepas ini sihat ye...

lepas masuk bilik,dokte ahmad pun datang..kena soal siasat la bila demamnya mula,
ada dibawa bercuti kemana-mana ke?...
hmmm...salah mama juga ni, kurang pengetahuan, tapi takpe lah nak buat macammana kan...
ujian ini tandanya Allah sayangkan
kak ju juga marahkan akak..sebab tak peka dgn kesihatan dan keadaan...
takpe amik pengajaran dari apa yg berlaku...positifkan diri...

berkampunglah kami 4hari 4 malam kat spital tu...
sebenarnya ada jangkitan bakteria pada adelya...
tapi syukur alhamdulillah setelah dimasukkan antibiotik dan dengan kuasa Allah...
anak mama sembuh juga...

syukur alhamdulillah...
ok nanti mama cerita lagi kisah kami di spital ye...
sekarang perlu berhenti dulu..


anak-anak mama yang tetap ceria dan aktif walapon dekat hospital..hehehe

wassalam

Wednesday, 21 May 2014

anak-anak mama


assalamualaikum...

inilah wajah kesayangan mama.. selepas mereka dilahirkan



anak sulung mama..
yang manja

lahir pada 25 dis 2009


anak kedua mama...
yang nakal tapi pandai berdikari

lahir pada 09 dis 2011


yg ketiga..si bidadari
lahir pada 22 ogos 2013

masih teringat saat-saat melahirkan mereka...
semuanya punya cerita yg tersendiri...
inshaAllah akan cuba menjadi mama yg terbaik buat mereka...

wassalam