Tuesday, 7 July 2020

Menghitung Malaysia 7 Julai 2020

Assalamualaikum...

Ada yang dapat info berkaitan menghitung Malaysia ni? Apa menghitung Malaysia tu? hehehe ok meh mama cerita walaupun dah pernah cerita sebelum ni tapi sebab tarikhnya sudah tiba jadinya mama ceritakan lagi. Menghitung Malaysia atau dalam kata lainnya Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2020.

Banci Penduduk dan Perumahan 2020 terbahagi kepada 2 fasa ini berikutan dari pandemik covid 19 maka banci tahun ini terbahagi kepada 2 fasa, fasa 1 bermula 7 julai - 30 September. untuk fasa 1 ini banci dijalankan melalui kaedah e-cencus dan CATI. e-cencus ini banci diisi melalui online, hari ini mama dan seluruh anggota Jabatan Perangkaan Malaysia akan mengedarkan poskad bagi BP yang terlibat dengan e-cencus. siapa yang dapat invitation card mohon isi e-cencus dan siapa yang tidak dapat invitation card masih boleh isi e-cencus dengan masuk ke laman web e-cencus(nanti mama kongsikan link, tunggu pelancaran banci dulu) yang penting semua ada emel yang valid, kita tak guna henfon kita hantar ke emel ye. bagaimana kalau tak isi e-cencus? kalau tak isi e-cencus kami akan buat temuramah bersemuka pada banci fasa ke 2 nanti.

CATI juga salah satu cara yang digunakan untuk banci fasa 1 ni, caranya adalah anggota Jabatan perangkaan akan membuat panggilan telefon kepada anda. jadi bersedialah ye jika anda mendapat poskad atau mendapat panggilan telefon. Data anda masa depan kita..gituu, walaupun mama tahu pasti ada yang takut kalau dapat panggilan nantikan,takpe pastikan yang call tu betul-betul dari Jabtan Perangkaan Malaysia sila berikan maklumat anda tanpa ragu-ragu...setiap ahli isi rumah akan dibanci, sebagai ketua isi rumah anda perlu tahu maklumat tentang isi rumah anda.


Cara bagaimana anda ingin menjawab e-cencus jika anda menerima poskad atau tidak penerima poskad.


Rupa bentuk poskad yang akan ada, nanti dah siap dengan alamat dan invitation code dalam poskad ini,jika anda ada menerima poskad ini jangan abaikan dan sila isi maklumat bancian anda secara atas talian, masa untuk mengisi e-cencus sehingga 30 september, jalankan tanggungjawab anda sebagai rakyat Malaysia hehehe.


Ini adalah siapa yang bakal dibanci. Terdapat 108 soalan yang akan ditanya untuk setiap isi rumah opsss jangan panik dulu sebab tak semua 108 soalan itu perlu dijawab oleh setiap isi rumah.


Ini adalah kategori soalan yang bakal ditanya. Mungkin nampak banyak tapi inshaaAllah mudah sahaja kerana banyak yang kita perlu tick sahaja. Baca Bismillah..jawablah dengan tenang, kalau ada yang tidak faham boleh hubungi hotline banci yang ada pada poskad tapi kalau untuk selangor 1-800-88-5033.

Data anda masa depan kita
Jadilah rakyat yang bertanggungjawab
Pastikan anda di Banci
No One Left Behind

Okeh..mama nak meneruskan misi menghantarkan poskad siapa yang tinggal di seksyen 7 dan seksyen 8 Shah Alam tu kalau terjumpa wanita anggun memasukkan poskad dalam post box anda jangan dihalau sudi-sudikan tegur ye hehehe, kami tak buat banci pun kami hantar poskad je.

Wassalam

4 comments:

  1. Ada nmpk iklan di LRT station...tak sabar nih, rasanya dah lama tk banci..

    Data is king..base utk kerajaan buat polisi, planning..

    ReplyDelete
  2. ok kak... terima kasih untuk info kak

    ReplyDelete
  3. Wahhhh rasa lama sungguh tak dibanci. Nampak nau usia dah bertambah hehehe

    ReplyDelete
  4. "www.nonwovenbagmalaysia.com.my/ www.magspremiums.com
    MAGS PREMIUM GIFTS SDN BHD We specialize in premium and corporate gifts printing (cenderamata korporat) , Welcome to custom made your own design on the gifts. Example: non woven bags, tshirt, lanyard, keychain, etc..."

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Menghitung Malaysia 7 Julai 2020

Assalamualaikum... Ada yang dapat info berkaitan menghitung Malaysia ni? Apa menghitung Malaysia tu? hehehe ok meh mama cerita walaupun da...