Wednesday, 27 February 2019

Hari ni nak makan dekat luar lagiii

Assalamualaikum...

Weekend lepas memang mood memasak ke laut dalam, jumaat petang mama dah bagitau en.azmi mama malas masak nak makan dekat luar je, lagipun memang dah lama kami tak makan diluar jadi memang patutlah mama rasa malas nak masak kan hahaha (alasan sangat tuu mama..). Bila tanya anak-anak nak makan apa? Pantas je adrien jawab chicken chop heheh..mama tahu dah.

Fikir punya fikir mana nak pergi kita singgah paktam je la kan senang sebab sekali jalan je dengan tempat lain yang mama nak pergi. Kalau nak ke kedai chicken chop murah di jalan kebun laluan tak sama dan menyimpang jauh, untuk jimat masa kita pergi dekat-dekat je la. Pak tam seafood, sebelum ni pernah la makan disini, ok juga makanannya jadi bolehlah kita ulang pergi kan. Macam biasa anak-anak dengan chicken chop dan fresh orange,mama bihun goreng, en.azmi nasi goreng. Sesekali makan diluar ceria anak-anak.

Ambik gambar lama je yang masih ada tersimpan masa makan di paktam juga nihy
Sabtu malam tak masak juga, kami makan steambot & grill, mama dah cerita pasal ni dalam entri sebelum dengan panjang lebar gituu jadi tak perlulah mama tulis lagi dekat sini kan. Penat nak menaip dengan enfon ni selalu typo jek kikiki nak salahkan screen kecik tapi sebenarnya jari jemari sendiri yang lebor asyik tersalah tekan huruf je. Apa yang boleh mama kata rizqin steambot & grill tu sedap terutamanya daging mix herbs nya... Rasa macam nak pergi lagi je nanti. Makan sambil rilek-rilek je, tak sedar berulang tambah makanan.

Ahad malam..adelya datang dekat mama.."mama yaya rasa malam ni nak makan dekat luar lagi la,nak pergi paktam" amboi-amboi dia tuuuu... Nak makan luar lagi ye. Nasib baik la mama ko penyakit malas masak tak hilang lagi,so kita paksa en.azmi keluar lagi wakaka,tapi takdelah nak ke paktam lagi kan kita cari maktam ke maklong ke pulakkk. Dah alang-alang nak makan kita isi minyak kereta dulu. Balik tu singgah kedai dekat simpang jalan sukepi je, nampak ada jual lempeng terus anak-anak order lempeng.


Tengoklah tu semangat makan lempeng, sebelum tu adrien ni dah bising "lambatnya lempeng ni, bukan ke senang je nak buat lempeng"😂..amboii pandai sangat dia tu, kedai baru pekerja pun.tak.ramai kan,kita bersabar sikitlah,lagipun kita takde kalut nak pegi mana pun. En.azmi order nasi goreng daging, yang sampai nasi goreng ayam sebab dagingnya habis, alhamdulillah ayam pun sedap digoreng garing bersama sos thai,mama makan nasi goreng cendawan. Di sini juga ada cendol,abc, ais kepal milo dan banyak jenis makanan jugalah. Adrien lepas habis lempeng dia bedal nasi goreng mamapapa lak lempeng sikit kata dia...heheh. Nanti.nak cuba kedai sebelah pulak yang jual aneka sup, hari tu bungkus sup daging..sedaplah.


Rezeki dikongsi bersama...setiap kali hari gaji mama niat akan beri sesuatu pada anak-anak mengaji, konon hajat nak buat chesse cake  bulan ni tapi malas pulak nak ke bakery,masa hari gaji tengok dekat ruang legar bangunan ada orang jual macam2 jenis biskut, jadi untuk kali ni mama belikan biskut sajalah, bulan lepas bagi kek batik hehehe...itu je la pun yang mampu mama buat inshaa Allah niat tu nak buat berterusanlah kan,moga Allah izinkan. Nak cuba sesuatu walaupun nampak kecil je... Kata ustaz "buatlah kebaikan atau amal soleh walau sekecil apapun sebab kita tak tahu yang mana satu diterima Allah dan membuatkan kita masuk syurga dan jangan buat kejahatan sekecil apapun kerana kita tak tahu yg mana satu akan menyebabkan murka Allah dan membuat kita dicampak ke neraka".

Wassalam

5 comments:

  1. hhehee sesekali bila dh mls msk, mlm ni sekali, pastu esok pun mcm best je tak msk kan kak hehehe...
    dana kadang gitu gk...
    lagi2 bila skrg tgh takde dpr lagi...

    ReplyDelete
  2. Sekali sekala cuti masak memang best hihi

    ReplyDelete
  3. kalau dapat chance cuti memasak ni jangan ditolak hehehe

    ReplyDelete
  4. Sesekali memang terasa malas nak masak, ke luarlah jawabnya.. hehehe..
    Sedap makan lempeng dengan sambal..

    ReplyDelete
  5. hihi.... penyakit malas masak mmg selalu hinggap kat mak, lagi lagi hari laki gaji .... susah nak hilang wei.
    Tu diaaa bukan main lagi makan sedap. Udah teringin pulak nak makan chiken chop ni

    ReplyDelete

Assalamualaikum...sudah baca rajin2 la komen,lg panjang lagi mama suka...

Shellout

 Assalamualaikum... Kadang-kadang buntu juga apa nak masak bila dah tiap² hari memasak ni. Ahad minggu lepas cadang nak buat shellout makan ...