dah lama dulu

Salam semua..
hehe..sempat akak muncul lagi kali kedua hari ni yer..
memenuhi permintaan adik akak si  atil meh akak citer pasal keta akak yg kehabisan minyak..
kalu nak ketawakan akak secara berjemaah pon ok..sebab akak pun tengah senyum2 kambing nak buat entri nih...
dah lama dulu... masa masih bujang, waktu tu masih bersama sang kancil akak yg setia..eceh...
dulu-dulu..dalam adik-beradik,akak sorg je yg ada lesen memandu jadi nak ta nak terpaksa la jadi pak supir utk kakak2 & adik-adik,mana diorg nak pegi akak la yg kena drive,satu hari kakak yg no.2 ada sukan kat UIA,jadi akak pun jadi driver lah,dah siap sukan semua,kitorg pun balik,hantar kakak ke kg.baru,akak lak teruskan perjalanan balik shah alam..kakak dah offer nak isikan minyak tp akak cakap cukup lagi..
tapi nak dijadikan cerita,naik je susur dari bangsar nak ke mid valley tu..tetiba keta akak mati..alamak apa dah jadi nih???? mujur la dah lepas sikit kawasan bukit tu,kalu tetengah bukit mau mengundur akak dibuatnya...yg lebih dramatik lagi..haha dramatik la sangatkan...
duit dlm purse ada 5 hengget je...tepon lak tak top up lagik..acaner tu johan???
taktau apa nak pikir..akak capai pop corn terus bersantai makan pop corn yg kakak akak belikan, sambil makan sambil gelak sorg2...haha mcm poyo jek,udah taktau nak buat apa..nak nangis mmg takde keje la akak nak nangis..pastu hujan gerimis pun mengundang..bukan akak nangis tau memang hujan turun waktu tu..huhu..
pastu ada satu family india berenti,tanya akak kenapa? akak kata taktau..dia nak tolong tapi hari dah nak hujan kan,diorg naik motor ada anak kecik lak tu,akak cakap takpelah..nanti kawan saya datang,pada hal dalam hati nih meronta-ronta ingin ditolong,tp kalu diorg tolong pun akak nak suh beli minyak pakai apa??? air liur???..terus tenung duit 5 hengget dlm purse..terus tenung lama-lama kut-kut duit tu beranak jadi 50 ke 100 hengget..sadis sungguh..keluarga india pun terus berlalu..tq ye uncle kerana perihatin ( kot2 uncle baca blog saya..hahaha)
dah mcm tu..kita teruslah mengunyah pop corn yg telah sejuk..gerimis terus mengundang...akak merenung ke luar jendela,menyaksikan titis-titis gerimis dicermin sang kancil..aduhai kancil nape la time nih ko buat perangai..walhal bukan salah sang kancil pun tapi salah akak jugak...tak amik tau langsung pasal keta..kikiki..minyak tu woi..minyakkkk..itupun tak amik tau ke???kalu tukar tayar tak reti bole diampun lagi,ini minyak tu..penting woiiiii...marah akak kepada diri sendiri..
tetengah bermonolog sendiri tetiba sebuah kereta wira berenti,dua brader ensem keluar, akak masih dalam kereta.."ini penjahat ke apa nih???"dah siap dengan bunga-bunga silat gayung nih..kikiki ( akak taktau bersilat pun..saja je tu..)
pastu sorg brader tu tanya.."nape ni dik ?"dengan muka comel ala-ala hello kitty akak menjawab
"saya rasa minyak takde ni"hamboih konpiden jawab.brader tu pun tgk2 keta akak..
"betullah minyak takde nih...tapi kitorg tak bole nak tolong beli minyak kitorg nak cepat nih..macammana ye"
hahaha..akak gelak dalam hati je tau waktu tu. pastu cepat2 akak kata..
"takpe bang..abg bg pinjam henpon jek.."  ko nak mati kalu diorg nak tolong beli minyak,nak hulur 5 hengget je ke???kot diorg bawak lari 5 hengget akak tu mcmmana?? lg naya akak...
tapi brader2 tu memang ikhlas nak tolong akak,diorg tolong col kan kawan akak,cecepat akak suh diorg datang bawa minyak..brader tu tinggalkan akak selepas diorg tolak keta akak ke tepi..hehe baik sungguh diorg tu..terima kasih banyak-banyak yer..
so lepas tu tunggu lah akak kawan2 datang...
sejam kemudian muncullah dua org jejaka ensem membawa botol 100plus berisi miyak petrol..ngehngehngeh...walapon selepas tu akak terpaksa membayar keduanya dengan belanja KFC chicken chop tapi akak tak kisah,diorg telah berbudi pada akak...kengkawan jasamu dikenang selamanya..
kakak akak tau pasal kejadian nih dibantainya kutuk akak,ingatkan nak simpati tapi dikutuknya pulak,katanya itulaaa..org nak isi minyak taknak..hahaha ye la malu masa tu buatnya kena bayar sendiri,duit 5 hengget jeeee...pada hal kakak mmg nak bayarkan pun...
oh ya..jejaka ensem dua org yg bawa minyak tu bukan en.azmi ye tapi kawan opis akak,masa nih tak jumpa en.azmi lagi..
sekarang ni kalu rasa keta lain macam je terus rasa cuak tepon en.azmi,hari tu takleh hidupkan keta cemas je nak col en.azmi sekali tengok2 balik, lupa buka kunci safety lock..mmg la takleh hidupkan enjin...hahaha kalu col tu dah tentu-tentu makan kutukan dari en.azmi berbakul-bakul..muahahahaha...
jadi kawan-kawan...
selebihnya peringatan untuk diri sendiri yg kalut tak abis-abis...
hehehe..panjang lak citer yer
wassalam

Comments

Popular Posts