Monday, 31 October 2016

Nasi ayam sedap

Assalamualaikum...

Ya lepas ni mama tak perlu nak sentap-sentap nak menangis bagai mengalahkan ibu mengandung kalau terasa nak makan nasi ayam..kikiki. Bukan apa susah betul ak cari nasi ayam yang kena dengan selera mama ni, pernah makan yang sedap dekat uptown damansara tapi takkan tiap kali makan nak ke sana? Memang en.azmi tak layan le gamaknya melainkan kalau mama mengidam la kan harus en.azmi bawa. Mama pun takde la nak menyusahkan dia pun hihihi.

Ha yang sebenarnya nak cerita mama dah jumpa nasi ayam sedap yang memang kena dengan selera mama, ayamnya sedappp lembut berjuicy..tu diaaa kemain mama kan, yang penting bagi mama nasi ayam ni adalah sosnya, kadang nasi ayam orang bagi sos cili memang tak kenalah dengan selera mama ni, tapi nasi ayam ni sosnya sedap pedas-pedas masam. Dah berapa kali mama beli tak perlu tunggu en.azmi lagi untuk pergi beli.

Nasi ayam sedappp... Rm5.50 sebekas
Kedai sebelah cafe di ofis mama ada jual nasi ayam, pertama kali beli dah jatuh hati kemudian mama hasut kawan-kawan beli dengan memuji nasi ayam ni sedap, kawan-kawan pun terjebak, ada satu hari semangat nak beli turun bawah tengok kosong ingatkan belum sampai nasi ayamnya rupanya dah habis huwaaaa sape yang beli awal-awal ni? Esoknya mama turun awal pergi beli kikiki... Turun awal beli bungkus, makan tetap pukul 1, lari kejap takpe kot, jangan ada yang amik gambar sudahhhh...tak pasal-pasal viral pulak, penjawat awam berebut nasi ayam wakakaka.

Hari ni tak bolehlah makan nasi ayam, esoklah mama beli..hehehe

Wassalam

Thursday, 27 October 2016

Houses Lighting dan Warung Cikgu

Assalamualaikum...

Sabtu..en.azmi bekerja mama dan anak-anak duduk dirumah, sambil mama mengemas sikit-sikit , mengemas sorang-sorang buatlah sikit-sikitkan. Tengok rumah pun dah macam tongkang pecah tak sabar nak angkut semua keluar. Dua rumah nak kena kemas nanti memang penatlah rasanya. Petang adik ipar wasap bagitahu nak singgah rumah..aah sudah rumah macam tongkang pecah dengan satu apa juadah pun takde bukan kata juadah, sirap ka semua takdelah memang en.azmi cakap malas nak beli apa-apa dah, nak memasak memang jauh sekali la. buat-buat tebal muka je lah dengan adik-adik ipar..wakakaka

Ahad..teruskan misi mencari lampu, semangat mama kejut anak-anak awal pagi konon nak sampai awal ke kedai lampu, sebab katanya kalau weekend orang ramai. tapi mama ni nak tak nak memang kena pergi weekend jugalah dan terpaksa juga membawa anak-anak. sampai je dikedai lampu pukul 10.30pg tapi kedai belum buka, tengok-tengok ahad pukul 12 baru buka..hahaha gigih sangat mama kan, tapi ye lah mama mana tahu kedai buka pukul berapa, mama bajet pukul 10 la buka. takpelah kami pergi kedai lampu yang ada disebelah houses lighting tu survey-survey, dalam pada nak tengok tu belilah 2biji lampu alang-alang orang melayan dalam kedai tu macam tak sampai hati pula tak membelikan.

Terasa lambat pula nak menunggu pukul 12, mama ajak en.azmi pergi cari makan dulu, area puchong nih mama tak tahu dekat mana nak pergi makan. dekat kawasan sekitar kedai lampu tu tiada pula kedai untuk duduk makan. so moh ler kita pusing-pusing cari kedai makan. En.azmi laju je drive entah ke mana nak dituju pun tak tahulah. separuh jalan dia kata "kita pergi makan dekat kedai ni..sedap" okeh mama ikut sajalah sebabnya mama pun tak tahu kedai makan yang lain. Maknanya en.azmi pernah makan disitulah kan.

Warung Cikgu nama kedai tu...amboii ramainya orang beratur, mujur kerusi meja banayk dapatlah kami tempat duduk, En.azmi order coconut shake dan air jagung, mungkin menu yang menjadi pilihan disitu agaknya kan. En.azmi cakap "tu ambik gambar, tak payah viral pun tapi orang beratur panjang"..kekekke mama pun ambilah gambar. Dekat sini tempat order air lain tempat ambil makanan lain. nak minum dan makan pergi order dekat tempat yang disediakan, mereka tak datang ambil order ye. senanglah tu mama tunggu meja dengan anak-anak, en.azmi pergi order air dan nasi hehehhe..

Dekat signboard tu tempat order minuman, yang beratur panjang tu tempat ambil makanan


Sesudah makan terus ke kedai lampu semula, mama membayangkan mesti orang tak ramai lagi sebab baru pukul 12, tapi  mama silap sampai-sampai je parking dah penuh adehh terpaksa parking jauh sedikit, menapaklah kami, dalam kedai pula orang dah ramai..mana datang mereka semua ni??? hahaha..ingat mama sorang je nak beli lampu ye, mungkin kedai ni dah terkenal jadi memang ramailah yang datang membelikan. konsepnya disini kita pilih dulu lampu yang mana kita nak, lepas tu panggil pekerja kemudian kita diberi nombor dan tunggu dikaunter untuk check barang yang kita beli, selepas berpuashati baru ke kaunter bayaran, selesai membayar, bawa resit dan terus keluar disitu nanti dah ada pekerja yang tunggu tunjuk resit dan mereka cari barang kita, siap tolong angkut bawa masuk kereta lagi.



Dapatlah lampu untuk rumah nanti dalam kalut dengan anak-anak tu dapat jugalah mencari lampu, beli lampu biasa-biasa je,ada harga lampu yang mahal..cantiklah lampunya tapi mama mampu tengok je la, lampu tu pun tak sesuai dengan rumah mama yang comel itu hihihi. kebanyakan kedai memang jual lampu patern yang sama je nampaknya sekarang ni, lampu led berbentuk bulat dan petak, cuma lingkaran diluarnya sahaja yang berbeza warna, hitam putih dan silver, mama ambil semuanya sama je, satu je berbeza sebab en.azmi mahu yang jenis tu, untuk letak dibahagian luar rumah. dalam sibuk-sibuk tu sempatlah mengira lampu yang hendak dibeli, walaupun dah kira siap-siap tapi yang jenis sama perlu kira berapa nak beli, sebab mama ada beli 2 lampu lain yang berbeza...kikiki nak juga yang lain sikit. Nak tahu lampu apa yang dibeli, nanti update ye lampu pun belum pasang lagi tu.

Alhamdulillah...dah settle bab lampu, lepas ni kipas pula..dah buat kiraan..lampu 13biji, kipas 6biji..waduhhh banyak lagi je macam belum settle nih, bulan depan dah nak masuk rumah, semalam dapat surat duit rumah akan dipotong bulan depan...haaa cepatnya hehehe dah pinjam duit orang mestilah orang suruh bayar cepatkan, nampaknya bulan depan kena bayar 2 rumah laa...apa nak buat bayar sajalah kan, ada jiran tu dan setahun bayar 2 rumah, mama ok la sebulan je kan. Moga dipermudahkan urusan kami untuk masuk ke rumah sendiri.

Wassalam

Thursday, 20 October 2016

Progress baiti jannati

Assalamualaikum...

Hari tu rumah dah bertinted, lepas tu kononnya sabtu nak pasang grill, jenuhlah menunggu hari sabtu tu tapi orang yang nak pasang grill tu tak nampak pun batang hidungnya. En.azmi call 2,3 kali baru berjawab, katanya tak jadi pasang lagi sebab cat belum kering dah isnin pula katanya. Oklah kita terimalah alasan yang diberi.

Isnin en.azmi sibuk hantar barang ke seromban tak sempat nak follow up, rupanya grill tak berpasang lagi..hadoii dah kenapa pula ni,kalau dah pasang grill tu takdelah risau sangatkan, sebabnya ada jiran kata rumahnya kepala paip dah kena rembat..adoii boleh pula macam tu. rumah jiran tu pun belum bergrill lagi, risau la juga mama ni kan. dalam rumah tu ada la mama letak barang sikit kipas pun ada. kipas tu mama bawa sebab hujung minggu pergi sanakan, lepak-lepak kena ada kipas nanti panas..hehehe

Selasa en.azmi call pun sama, susah sangat nak menjawab panggillan. mujurlah en.sombong tu penyabar orangnya, kalau mama tak tahulah mesti dah kena sumpah jadi grill itu orang hahahah.. sebab tu apa-apa hal yang berkaitan mama minta en.azmi yang uruskan mama ni kurang sikit kesabarannya.Lepas tu bukan nak return call pulak tu, tunggu kita juga yang telefon dah berkali-kali telefon baru jawab, katanya tengah tunggu lori.


Alhamdulillah...selasa dah pasang, rabu en.azmi pergi tengok..



dari jauh nampak lawa, tapi kata en.azmi kalau tengok dekat kerja macam cincai je cat pun tak berapa elok, tahulah mama ambik yang murah je tapi janganlah buat macam tu, buatla elok-elok, murah pun mama bayar jugakan, tapi murah tak murahlah beribu juga nak kena keluar duit.. grill belakang senget kata en.azmi. inilah kita nak menyokong orang sendiri punya bisnes tapi buat nak tak nak pula, tengok hasil kerja si jordan tu lagi bagus maaa. en.azmi kata dia taknak bayar selagi orang tu tak buat balik...kikiki kita tengoklah macammana nanti.



Lupakan pasal grill..ini table top dalam pembikinan..moga-moga hasilnya memuaskan hati. tengok dari gambar yang si zam ni buat nampak cantik, jadi en.azmi pun ambillah dengan dia, setelah berbincang harga semua. harap-harap hasilnya berbaloi dengan harga. buat yang biasa-biasa je sebabnya dapur mama ni comel sangat, kalau masuk barang nanti mesti sempit, teringin nak buat counter bar bagai tapi itulah macam takde ruang pulak nanti, dengan nak letak meja makan lagi, kata en.azmi kita guna meja jepun je la untuk makan..hehehe i follow jerr. Nak diikutkan hasil kerja Sam buat lagi cantik tapi harganya pun sangatttlah cantikk, jadi kita ambil yang kita mampu saja.

Satu lagi yang penting langsir..mama tengah fikir nak beli kain dan hantar jahit atau beli yang dah siap tu, mana lagi berbaloi. Mesti nak kena survey-survey lagi nih..penat rupanya nak pindah rumah sendiri nih heheheh, dengan kerja hari-hari balik lambat, hujung minggu keluar, rasa macam tak cukup rehat pulak mama nih. Takpelah penat sekejap je kan, dalam penat tu tapi sebenarnya teruja habiss hahaha, terujalah nak masuk rumah sendiri kan.

Okeh nanti kita update lagi

Wassalam.

Sunday, 16 October 2016

Cerita hujung minggu

Assalamualaikum...

Hujung minggu settlekan lagi hal-hal berkaitan rumah. Selepas dapat kunci check dulu kerosakan yang mungkin ada, ya ada juga kerosakan yang dapat dikesan, perlu teliti ye sebab kita beli mahalkan jadi kenalah dapat yang boleh memuaskan hati.


Hasil dari semakan, tanda dan ambil gambar kemudian emel kepada pemaju. Alhamdulillah minggu ni kontraktor sudah datang membaiki kerosakan pada rumah jiran yang terlebih dahulu membuat aduan. Kira oklah tu kan cepat juga bertindak, risau juga nanti nak pasang grill, buat kitchen kabinet pemaju ingat kerosakan itu kita yang buat.

Mama minggu ni baru nak survey kedai lampu dan kipas mana yang murah, hasil pertolongan en.google hampir kesemuanya mencadangkan house of lighting di puchong. Semalam pun berjalan-jalan juga dibeberapa buah kedai lampu tapi harga macam tak berbaloi,nampaknya kena ke puchong juga ni nanti...member dah pergi katanya boleh jimat banyak. Kalau kawan-kawan ada cadangan boleh bagitahu mama ye.

Perbincangan untuk kitchen kabinet dah dibuat semalam, ada orang tu semangat pilih warna, yang nak memasaknya mama tapi dia yang semangat, ok takpelah mana tahu dah pilih kaler tu lepas-lepas ni pula terror memasakkan kikiki sape tahu ya tak? Hajat hati mama ni nak pilih pink wakaka, tapi ikutlah pilihan si dia. Tengok gambar-gambar yang ada dengan warna yang dipilih tu cantik juga, ok kita tunggu hasilnya nanti..tak tahu la mama nak tunjuk ke tak ye macam segan pulak.

Jadi hari ini misi kami membeli dapur dan hood dapur. Dari semalam survey tapi harganya tak kena dengan bajet..ye lah kena tengok bajet jugakan. Alhamdulillah hari ini jumpa dapur dan hood yang berpatutan harganya, waaupun jenama biasa-biasa je kira oklah tu kan. Esok bermulalah kerja-kerja membuat kabinet dapur, mama dah minta design macamana yang mama nak tu..tak sabar nak tunggu hasilnya nanti, kata kontraktor dalam 2 minggu siaplah. Cukup dah tu..tinted, grill dan kabinet dapur. Lepas ni lampu kipas pula.

Moga dipermudahkan semuanya.

Wassalam

Thursday, 13 October 2016

Tempat makan baru

Assalamualaikum...

Mama ni rasanya macam dah lama tak ke dapur..kikiki malas betul nak memasak, kena tunggu ruang dapur baru nih baru ada semangat nak masak. Mama bukan apa keadaan dapur sekarang yang buat semangat nak memasak tu jatuh merudum. Dah bagitahu tuan rumah tapi masih takde apa-apa lagi,takpe la kita percepatkan sikit pindahlah nampak gayanya. Masalah dah lama nak repair sendiri tapi takde kata putus jadi kita terima sajalah keadaan yang ada.

Okeh seban dapur tak berasap kita cari dapur lain yang berasap, keluarga angkat rama mama ni, janji ada duit hahaha...order makan bayar. Sekarang port baru mama,en.azmi dan anak-anak dekat bukit naga tu, kedai biasa-biasa je tapi kena dengan selera, nampaknya mungkin lama tu jadi keluarga angkat mama tu hehehe. Nama kedai memang mama tak tahu sebab takde signboard kan apa yang penting apa yang mama dan anak-anak suka makan ada disitu.




Kesukaan anak-anak mama nih..chicken chop, sini chicken chop bajet namanya rm5, lamb chp rm6. Oklah untuk anak-anak mama sebab kalau besar sangat tak habis pula, inipun ayam je dimakannya sayuran tu mamalah yang kena habiskan, bukan untuk sepinggan tapi 3 pinggan. Mama ni mana boleh tengok makanan tak habis, membazir jadi mama la yang habiskan.


Ini.pula kesukaan mama dan en.azmi, nasi goreng kampung..memang sedaplah pastu geng kan dengan telur dadar memang layanlah mama makan. Bagi mama sedaplah nasi goreng kampung ni nak bandingkan dengan kedai dekat area rumah mama tu.


Masa makan hari tu abang adam nampak budak meja sebelah makan lempeng "mama budak tu makan apa?" Jawab mama lempenglah terus abg adam nak, ada beberapa jenis lempeng, lempeng biasa, lempeng pisang, lempeng kelapa,lempeng chesse..abg adam memang peminat chesse terus minta lempeng chesse memang sedaplah..mama dapat rasa secubit dua jek..nanti mama nak order lempeng kelapa pulak.

Haa inilah tempat makan baru kami..sedap dan harga pun berpatutan..ehh macam kena pergi je lagi nih..tengok lempeng tu perut rasa bergelora pulak...hihihi dengan harapan en.sombong baca entri nih dan bawa berbuka disini petang nanti.

Wassalam

Wednesday, 12 October 2016

Ya ampunnnn....mama lupa

Assalamualaikum...

Kisahnya...mama ni terlupa sangat-sangat..ya ampunnn en.suamiku.. Ahad tu entah apa yang mama sibukkan mama pun tak tahu lah..enfon entah ke mana, buatlah kerja apa-apa yang patut dibuat, petangnya pegi melawat rumah lagi sebab isnin nak pasang tinted,kenalah pergi buka kunci rumah,nanti macammana la si jordan tu nak masuk pasang.

Sambil-sambil bersembang dengan jiran terangga, bercerita itu ini, mama pun baru tengok enfon...penuh mesej kat wasap group member sekolah, tengok mesej kawan-kawan baru mama perasan hari tu besday en.azmiku rupanya..wakaka terlupa terussss okeh..ucapan pun tidak kek jauh sekali la, biasa pepagi mama suruh anak-anak ucap besday kat papa dorang tu,tapi kali ni memang mama lupa langsung.

Mujur jugalah en.azmi tu jenis tak kisah,takdelah nak bising-bising kalau isteri dia ni lupa, tak macam isteri dia ni, kalau lupa tarikh-tarikh penting maunya tarik muncung itik berdepa-depa sampai boleh diikatlah muncung isterinya itu...kikiki, maafkan isterimu ini ye en.suami, tapi doa untuk dia tak pernah dilupakan setiap solat mama ni. haishh pada hal sebelum ni dah plan nak buat kek, tapi itulah kita merancang Allah jua yang menentukan dan Allah lah sebaik-sebaik perancang.

Nanti kita pergi bercuti ye walaupun lambat lagi nak pergi tapi tarikh itu je yang mampu mama pilih, tahun ni sibuk..januari dah lega so kita holiday januari nanti inshaAllah...itu hadiah untuk family..anak-anak yang selalu ditinggalkan bila mama bekerja hingga malam dan juga weekend, juga hadiah buat en.suami yang menjaga anak-anak dikala mama kerja, menjadi driver hantar dan ambil mama dari kerja, oleh sebab balik malam mama tak berani nak ke parking dan drive malam-malam en.suami la yang jadi drivernya. Terima kasih en.azmi (mama tahu en.azmi baca..hihihi).

Dalam pada nak buat persiapan masuk rumah baru, tetiba nak bercuti pulak, nak buat macammana dah beli tiket, tup-tup kunci rumah pun dapat jadi marilah bertabah ye mama, pulunlah kira bajet untuk rumah dan untuk cuti-cuti...kikiki, takpe nak masuk rumah duit en.azmi nak holiday duit mama, jadi adil dan saksama gituuu, kira-kira bajet holiday pun bergegar kepala otak mama ni dibuatnya wakaka, takpe demi anak-anak mama akan berusaha dengan gigih.

Maaf ye en.sombong suamiku...I is lupa your besday. Why en.sombong???? Dulu-dulu dia sombong..okeh yang tu nanti-nanti mama story. Mari doakan yang baik-baik buat en.azmi.

En.sombong ini suamiku...haaa boleh buat tajuk novel dah ni..


Wassalam

Monday, 10 October 2016

Jom kita sama-sama

Assalamualaikum...

Takde apa nak membebel, cuma nak share ini je.




Moga diberi kesempatan hendaknya buat mama.

Wassalam

Thursday, 6 October 2016

Makan dimana kita?

Assalamualaikum...

Jumaat lepas menemani adik-adik mama yang buyung pergi makan, biasanya kalau nak makan mesti tertanya-tanya kami ni nak makan dimana?sebab ada adik-adik yang mengandung kita ikut selera mereka saja, senang mama tak payah fikir hehehe ada.. adik nih dah beberapa minggu teringin nak makan nasi tomato dekat the tea pot deli di sacc mall tu. Apalagi jumaat kan rehatnya panjang ambil kesempatan untuk makan ditempat jauh sedikit. menapak sajalah kami ke sacc tu sebab dekat sangat-sangat.

tak sempatlah mama nak cerita banyak-banyak biarlah gambar berbicara...ecehhh mahap ye mama tunjuk gambar makanan hehehe...asyik gambar rumah itu je la tak bertukar-tukar lagi kan. InshaAllah kalau rajin nanti hapdate pula cerita deco-deco rumah mama tu..kikiki bajet pandai sangat mendeco kan..kita tengoklah apa yang jadi nanti ye..

chicken roasted diberi nama, sedap seindah rupa, mashed potatonya sangat menggoda jiwa

chicken pie..masih terasa-rasa keenakkannya, ini menu mama, memang licin pinggan dibuatnya

inilah yang menjadi pujaan hati adik buyung mama tu, nasi tomato di sini, sedap katanya sampai terbayang dah berminggu-minggu..hehehe

adik yong gumbira dapat makan nasi tomato yang diidamkan.
sebenarnya ada dua orang tu adik-adik mama yang mengandung hehehe, tahun depan dapat dua anak buah lah mama, ini adik-adik ofis mama, muda dari mama jadi macam adik-adik mama jugalah kan.

okeh sesiapa yang berkunjung ke shah alam ni bolehlah singgah ke tea pot deli nih, makanannya sedap-sedap, owner pun sangat peramah,suka juga kami melayan auntie tu berborak..nahh mama dah bagitahu auntie tu nanti mama nak promote dekat blog..hehehe,pada hal auntie tu tak baca pun blog mama ni, tapi takpe mama promote je, mana tahu kawan-kawan nak cuba makan kan..

Sekian wassalam

Monday, 3 October 2016

Melawat kawasan

Assalamualaikum...

Sabtu pergi tengok rumah, sebelum ni tengok dari luar je,hari ini dapat masuk rumah sebab dah dapat kunci,alhamdulillah...satu perasaan yang sukar digambarkan. Pergi pun cuma nak check jika ada kerosakan dan akan beritahu pada pemaju. Masa menengok-nengok tu datanglah orang yang buat grill,buat kabinet dapur,yang buat langsir pun ada. Mama serahkan pada en.azmi untuk berbincang.

Buat pun ikut bajet dan ikut keutamaan dulu, memandangkan rumah itu hanya ada sliding door, kami buat keputusan untuk tinted cermin sliding door dan tingkap bilik hadapan. Kawan mama yang beli rumah disitu juga turut buat tinted,jadi bila buat untuk 2 buah rumah dapat murah sikit, syarat yang dikenakan..mereka nak letak banner dipagar, oh tak jadi masalah tu, boleh sajakan.


Sedikit gambar rumah mama, dari ruang depan, ruang tamu, dapur dan bahagian belakang rumah. Anak-anak sibuk berlari dari depan ke belakang, seronok sangat, bila ajak balik tak mahu katanya nak duduk rumah baru...hehehe. Belum bergrill dan berlampu macammana nak duduk.


Berkelah depan rumah...ini hari ahad, bawa bekal bubur jagung dan air. Sedap.anak-anak duduk makan, ok sikit sebab matahari jatuh dibahagian belakang, dari depan matahari pagi yang masuk, boleh letak meja diluar tu buat minum kopi petang-petang...wahhh berangan, bukan apa,meja kerusi dah ada kan tinggal nak angkut saja. Bolehlah mama lepak situ sambil tengok anak-anak main ditaman..taman depan rumah je seronoklah anak-anak.

Hari ini juga mama berkenalan dengan jiran disebelah kanan,alhamdulillah ramah orangnya. Katanya nanti nak buat transit dirumahnya untuk anak-anak sekolah..haaa dah lega dah mama nak transit anak-anak nanti sebelah rumah je kan. Semalam juga ramai dah jiran-jiran yang datang dan sempatlah berkenalan. Satu kelegaan dan kesyukuran yang amat bila dapat jiran-jiran yang baikkan.

Semalam juga dan tempah untuk buat grill, dapat harga yang berpatutan, oklah kan..harap-harap semuanya ok. Kabinet dapur masih survey lagi nih,kalau boleh sebelum masuk rumah nak ada kabinet dapur dah, lagi srmangat mama nak memasak...ecewahhh sangatkan.tapi kalau tak sempat buat, kita masuk dululah kan, sebab dalam perancangan bulan disember nak pindah sebab cuti sekolahkan, moga ada rezeki buat mama untuk siapkan apa yang mama mahukan tu.

Lampu kipas pun belum beli lagi, takpe dah pasang grill baru kita pasang lampu dan kipas. Tanya orang upah pasang lampu, rm10 untuk satu lampu. Mama tanya adik ipar mama sajalah dia boleh pasang lampu dan buat wiring sekali. Ye lah daripada upah orang lain baik upah adik-beradikkan..hujung minggu bolehlah pasang. Nanti nak cuci-cuci rumah kita buat kerahan tenaga lagi..hahaha,panggil saja adik-beradik yang berkelapangan. Rumah tak luas mana sekejap je tu nak cuci pun.

Oklah kawan-kawan pun boleh share ye apa-apa lagi yang perlu mama buat untuk masuk rumah baru ni.

Wassalam.