Wednesday, 31 August 2016

Sehati sejiwa

Assalamualaikum..

Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia. Walaupun mama hidup dalam zaman selepas merdeka,namun dari matapelajaran sejarah mama tahu bagaimana keadaan sebelum merdeka dan usaha-usaha untuk mendapatkan kemerdekaan tanah melayu...hehehe semua orang pun tahukan. Mama rasa anak-anak pun perlu tahu.

Malam tadi semasa nak pergi makan,dalam kereta anak-anak mama melaungkan "merdeka, merdeka merdeka" dengan bangganya, kata abg adam dia sambut merdeka disekolah, siap bawa balik bendera malaysia yang dia warnakan. Adrien adelya pula sambut ditaska. Awal-awal lagi teacher taska dah listkan parent perlu sediakan apa untuk anak-anak. Mama memang sentiasa sokong apa yang tecer nak buat,jadi usahakan apa yang boleh.

Dari list yang mama dapat,mama perlu sediakan ubi kayu rebus dan kelapa parut, makanan sebelum merdekalah ni. Baju kurung,kain batik,baju melayu kain pelikat. Sayangnya ubi kayu yang dibeli dah menjadi kayu, direbus pun keras, mujur ada keledek dirumah,mama gantikan dengan keledek,kira makanan sebelum merdeka jugalah tu ye. Kain pelikat,mama rembat je en.azmi punya sebab anak-anak takde pelikat. Adelya pula memang takde baju kurung jenuhlah mama mencari, nak pinjam dari sepupunya macam malas pula, jadi buka baliklah baju-baju lama yang ada,mujur ada sehelai, itupun tangan dah senteng,oklah nampak macam baju kurung kedah je..kikiki, kain batik haruslah rembat mama punya.

Tecer menceritakan pada anak-anak kehidupan sebelum merdeka, ditaska dan tadika lain mama tengok sambutan merdeka penuh dengan bendera, ditaska ini mereka sambut dengan cara berbeza tapi kedua-duanya menarik dan ada pengisiannya. Anak-anak pun seronok bercerita jadi mereka tahu keadaan hidup sebelum merdeka tu, nampaknya bila tecer terangkan mereka lebih mudah faham dari mama yang bercerita.


Tengoklah adrien adelya tu,nampak macam hang tuah dan tun teja pulak..kikiki. Boleh tecer pakaikan pelikat besar tu pada adrien, adelya hanya sarung batik dikepala macam tu je, berbaju kurung dan berseluar sebab kain baju kurung tu haruslah dah senteng hihihi.tekun mereka dengar tecer bercerita tu.


Rasalah anak-anak..ubi kayu rebus dan kelapa parut, sedap nih kalau dapat makan petang-petang kala hujan turun. Takpun sekarang ubi kayu rebus makan dengan sambal bilis memang sedaplah, terasa nak cari ubi kayu pulak, petang ni boleh makan sambil mengimbau kenangan silam di kampung ketika arwah mak dan ayah masih ada dulu, ubi kayu tanam sendiri je dibelakang rumah. Anak-anak..mama dulu susah, walaupun hidup lepas merdeka tapi ubi kayu nih makanan rutin jugalah kiranya ye.


Buah-buah pun ada juga betik dan pisang, biskut kering, lempeng pisang mama tak pasti ada tak yang bawa...haa lempeng tu pun boleh dikatakan makan rutin juga tu. Bila takde makanan lain lempeng itulah jadi hidangan, lempeng pisang atau lempeng biasa, walaupun dulu itu makanan rutin, tapi ketahuilah sekarang mama sangat rindu makanan tu terutama lempeng pisang arwah mak..ini pakcik request mama buat tepung bungkus balik raya haji nanti, rindu tepung bungkus arwah mak la tu...akan diusahakan inshaAllah, tengoklah jadi tak nanti tepung bungkus mama tu.



Selamat hari merdeka semua..dari kami anak-anak taska alam..semoga anak-anak mama faham apa itu erti kemerdekaan. Kemerdekaan yang diwarisi haruslah dikekalkan, moga anak-anak ini akan menjadi pemimpin yang berjaya suatu hari nanti, walaupun bukan pemimpin negara tetapi pemimpin pada diri sendiri. Teguhkan jati diri.

Wassalam

Saturday, 27 August 2016

Cabut ke tampal?

Assalamualaikum...

Mama pernah cerita sebelum ni gigi abang adam dah longgar, haa..mama cabut ke dokte yang cabut? Cubaan mama dan en.azmi untuk cabut gigi abang adam tidak berjaya sebab mama pun takut-takut dengan en.azmi pula abg adam yang takut..hehehe lastnye en.azmi suruh abg adam goyangkan gigi tu sampai tercabut. Satu hari dalam perjalanan ke rumah ibu abg adam dengan gembiranya beritahu "mama..abg dah cabut sendiri gigi abg" yeay..abg berjaya.

Dua tiga hari lepas mama pula diserang sakit gigi, berdenyut-denyut je, rasa nak cabut saja gigi yang sakit tu, tapi tak goyang sangat. Alkisahnya masa puasa hari tu lagi tampalan lama pada gigi mama ni dah tercabut,apalagi berlubanglah gigi mama, lepas asyik bertangguh je nak jumpa dokte gigi, sudahnya bila makan rasa ngilu je gigi dan bila makan pun mengunyah guna gigi bahagian kiri je, tak selesa dibuatnya, ngilu je gigi nih.

Bila gigi dah sakit mulalah rasa serba tak kena, ngilu dan berdenyut,hari kerja malaslah mama nak keluar pegi dentist, jadinya sabtulah kita pergi. Sebelum tu mama survey jugalah mama klinik yang ok hehehe..tengok bayaran untuk cabut gigi berapakan, member ada beritahu beberapa klinik, tengok review ok,tapi katanya biasanya ramai orang nak pula weekend. Jadi pagi tadi kita redah sajalahkan.

Mama tak kerjalah hari ni sebab nak ke klinik gigi,tak tahan dah weh gigi sakitkan. Kami pusing-pusing kat seksyen 18 tu jumpa 2 klinik, yang satu tak buka pergi satu lagi, kata budak depan tu "10 lebih datang balik ye, kunci tertinggal" oh ok lah macam tu, anak-anak pun lapar, siap makan sedang elok klinik dibuka. Mama orang pertama daftar, duduk sekejap terus dipanggil..oh ye, budak yang jumpa tadi tu rupanya dokte..kikkiki.

Dokte check gigi mama dan bagi pilihan, nak cabut atau tampal? Kata dokte masih boleh ditampal, kalau cabut sayang pula sebab gigi gerahamkan, so mama pun setuju untuk ditampal gigi, lagipun nanti takdelah anak-anak panggil mama rongak heheh. Mama bukan apa risau bila tampal gigi sebab ngilu, masa sekolah dulu ngilu betul bila tampal gigi, tapi sekarang alhamdulillah tak ngilu dah, warna pun ikut warna gigi, dulu-dulu warna macam silver tu kan. Yang mama tak tahan kena nganga tu je la..

Sekejap je proses menampal tu, dokte siap ambil gambar gigi sebelum dan selepas, wahhh ngeri tengok gigi lama..nanti mama nak cuci gigi pula, nak buat rawatan memutih gigi tapi mahal pula kikiki. Okeh bayaran untuk tampal gigi rm115, tak tahulah mama mahal ke murahkan sebab tak bertanya dan tak survey2 pun main terjah je,tapi takpelah janji gigi ok, cuma masih rasa ngilu,dokte kata memang akan rasa ngilu dalam 2,3 hari, yang penting gigi tu dah boleh guna untuk mengunyah, nikmat rasanya..


Anak-anak yang sibuk didalam klinik, mama keluar bilik dokte dorang pun datang pada mama dan cakap "nak tengok gigi mama" dah la orang ramai dalam klinik tu, jenuh pula mama nganga dekat sorang-sorang sebab semua nak suruh mama nganga depan muka masing-masing, hai laa anak..layankan sajalah.

Selesai satu masalah, moga-moga gigi mama terus ok..alhamdulillah

Wassalam

Tuesday, 23 August 2016

Kenapa dia marah?

Assalamualaikum...

Anak-anak ni kadang sebagai mama...Mama pun tak dapat nak selami sangat jiwa mereka, perlu lebih perihatin ye mama selepas ini.

Ambil dari taska semalam adrien sedikit memberontak tak pasal-pasal dipukulnya adelya, pukul dengan geram ok,berlari adelya sekeliling ruang tamu bila dikejar adrien untuk dipukul, mama yang tengok ni mulalah menyinga,kenapa tak pasal-pasal nak pukul adik, bukan itu saja, apa yang adelya main diambil dan dicampak. Mama buat tak tahu saja,ikutkan hati mahu je mama bagi hanger.

Selepas mandi mama keluar tengok bilik bersepah, selimut bantal bertebaran di atas lantai, mujur maghrib kalau tak dah jadi tarzan dah mama rasanya, bila mama tanya "siapa yang buat?" Laju je adrien naik ke bilik lepas tu cakap "yaya yang buat" dalam hati mama ni, bila masa pula adelya yang buat dari tadi lagi si adelya dekat bawah dengan en.azmi. Adrien mama tengok dok sibuk menyidai tuala sambil berkata lagi adelya yang buat semua tu.

Mama senyum je, sambil tu mama cakap "adrien yang buatkan" terus adrien senyap, mama panggil adrien duduk dekat mama,sambil peluk adrien mama tanya "adrien yang buat semua ni kan? Kalau adrien mengaku pun mama tak marah cuma mama taknak adrien bohong dan tuduh orang lain yang buat" tetiba adrien menangis perlahan-lahan, baru mama tersedar satu perkara, mesti sebab itu adrien marah dan memberontak...hmmm

"Adrien...tadikan birthday adelya, jadi mama buat kek untuk adelya dulu,nanti mama buat pula kek robot untuk adrien,besday kan lambat lagi bulan 12" adrien terus menangis, tahulah mama adrien jeles adelya sambut birthday ditaska. Sebelum ni adrien pernah bagitahu mama dia nak mama buat kek terrrpaaalingggg sedap, dia nak bawa pergi taska makan dengan kawan-kawan...lepas dia nak sambut juga birthday dekat tadika,yang itu mama dah banyak kali cakap dekat tadika tak boleh buat sebab bulan 12 cuti sekolah tapi manalah adrien faham, jadi perlu tak mama ni buat kek bagi kat tadika? Rasa mama nak buatlah sebelum cuti hujung tahun nanti ..aduhai anak.

Inipun dok tengah bercakaran lagi budak 2 beradik nih ada je benda yang nak digaduhkan,


Bersama kawan-kawan ditaska semalam, nak baju princess macam sofea, tapi tidaklah mama nak membeli sebab takde dalam bajet,jadi mama ambil je baju apa yang ada dan jahitkan bunga-bunga, itupun adelya dah cukup suka siap cakap cantikk lagi tu hihihi..oklah adelya suka.


Kata tecer bersungguh adelya makan kek tu...hehehe itu je mampu mama buat, hias 3 kuntum bunga menandakan umur adelya 3 tahun..adrien tu tengoklah mukanya macam tak sabar nak makan kek. Itu je yang dapat mama sediakan asalkan anak-anak gembira.


Tuan puteri bangga dapat potong kek, buruk dah rupa kek mama tu, mungkin dah cair agaknya. Patutlah adrien kata kek mama tak sedap rupanya dia jeles heheh.

Sabar ye adrien..inshaAllah tiba birthday adrien mama buat kek robot ye..tak lama dah pejam celik dah bulan 12 nanti.

Wassalam

Monday, 22 August 2016

Anugerah terindah 3

Assalamualaikum...

4.30am...mama terjaga dari tidur nak ke bilik air, dibilik air mama tengok dah ada tanda darah, pasti masanya telah tiba. Mama keluar bilik air kejut en.azmi yang sedang tidur "dah turun tanda" kata mama. En.azmi tanya nak ke hospital sekarang ke? Mama kata tunggu dulu sampai taska buka sebab anak-anak tiada siapa jaga. Gigihlah tunggu pukul 6.30am sambil menahan contraction. Sambil menunggu mama berjalan-jalan sekitar ruang tamu, en.azmi suruh mama duduk mama tak mahu, mama cakap nanti nak bersalin senang.

Hampir subuh mama mandi dan bersolat dahulu kemudian siapkan barang-barang adam dan adrien. 6.30 je laju ke taksa,pagar pun baru dibuka...hihihi mujur tecer faham, sedih juga tinggalkan anak-anak dekat taska tapi nak buat macammanakan, takde yang dapat jaga mereka,nak bawa ke hospital pun susah juga en.azmi nak menjaga dengan nak uruskan mama lagi. Dalam pada tu mama telefon ibu bagitahu mama nak ke hospital nanti tolong ambil adam dan adrien di taska,mama malas nak ganggu ibu pagi-pagi sangat,sebab ibu pun nak uruskan sekolah abg ariff kan. Bila ibu free bolelah datang ambil.

Lepas tinggalkan anak-anak lajulah kami ke hospital, bila contraction datang tu hanya Allah je yang tahu, bergayut mama dekat pemegang pintu tu..huhuhu,sambil tu suruh en.azmi slow masa dekat bonggol jalan bukan apa terasa macam baby dah nak keluar je hehehe... Sampai hospital, parking kereta dan terus berjalan pergi ke labour room, dah tahu pun tingkat berapakan, masa berjalan tu time contraction mama berenti dulu menahan, bila hilang laju-laju jalan. Sampai kaunter bagitahu nak bersalin, tunjuk kad terus disuruh masuk labour room, nurse check bukaan dah 6cm..okeh jangan turun katil, tukar baju tunggu dokte sampai.

Mama duduk dalam tu menahan sakit, biasalahkan sakit contraction tahan sajalah tapi dah lupa macammana sakitnya tu sekarang nih, sementara nurse menyediakan peralatan, mama nak buang air pun nurse tak bagi dah pergi toilet ye lah bukaan dah besarkan, nurse check lagi bukaan dah penuh kata nurse boleh bersalin bila-bila masa saja, kalau dokte tak sempat sampai, nurse je yang akan.sambut, mama tak kisah dokte ke, nurse ke yang sambut ok saja, tapi alhamdulillah dokte sempat sampai, dokte sampai je terus pecahkan ketuban dan mulalah proses untuk melahirkan seorang lagi zuriat. Terasa sekejap je baby dah keluar..alhamdulillah syukur sangat-sangat segalanya dipermudahkan..

Masuk labour room 7.30, 7.52am adelya selamat dilahirkan, bila semua selesai rasa lega sangat, dapat lihat wajah anak yang dikandung selama 9 bulan. Cahayamata yang dinantikan..eceh setelah 2 orang sebelum ini boboiboy,mama berharap.anak yang ketiga adalah gugirl, bohonglah kalau kata tak mengharapkan, ye lah sebagai manusia biasakan mesti mama punya naluri seperti itu, untuk.anak yang ketiga memanglah kami mengharapkan anak perempuan, dari mula tahu mama pregnant tiap kali lepas solat, mama berdoa moga anak yang dikandung adalah anak perempuan, naluri mama pun kata perempuan cuma tak mahu terlalu yakin, dokte pun tahu mama nak baby girl, ye lah sebelum ni dokte sambut dua-dua lelakikan, masa scan nampak gigirl tapi dokte kata jangan yakin sangat, so kita buat biasa-biasa saja, walaupun dalam hati tu hanya Allah yang tahu...

Berpantang pun pantang sendiri, en.azmi yang jaga..mujur en.azmi jenis berani memang dia la uruskan bab mandikan baby..mama tak berani hahaha, dah anak yang ke3 pun masih tak beranikan, apa nak buat..mujurlah en.azmi ok,jadi dia lah yang uruskan semua, mandi anak, basuh baju kemas rumah, masak untuk mama makan, malam pertama je ibu datang teman, ye lah ibu pun ada kerjakan,mama tak kisah,lagipun pagi hantar adam dan adrien ke taska, jadi takdelah kalut sangat en.azmi tu kan..hehehe lepas hantar anak-anak ke taska en.azmi ambil makcik urut pula, lepas tu hantar makcik urut balik rumah. Begitulah tugas en.azmi sepanjang mama berpantang, syukur ada en.azmi yang sangat-sangat membantu.

Ada juga masalah masa berpantang tu sebab mama tak reti duduk diam...hehehe nurse datang check katanya jahitan terbuka,kenalah pergi hospital pula, berdebar je mama takut krna jahit hahaha..maunya mama minta bius je nanti, bawalah adelya ke hospital juga,masa tu baru 5 hari tak silap. Dokte terkejut tengok baby pun ikut "eh si kecik pun ikut ke?" Tanya dokte..hehehe takde sapa nak tengok kalau ditinggalkan jadi terpaksalah bawa juga. Dokte check mujur tak kena jahit balik, semuanya ok..legalah mama kikiki...lepas tu adelya kena kuning pula, kena tahan wad 3hari 2mlm, mama tak tunggu pun sebab takde bilik kosong, biar je adelya kat hospital dipantau oleh dokte. Setiap hari memang dokte call bagitahu perkembangan, hari ketiga dah ok dan boleh balik, ke hospital la kami ambil adelya.. Sepanjang dalam pantang tu berulang ke hospital je la kami..

Itu cerita 3 tahun yang lalu...hari ini adelya genap 3 tahun..alhamdulillah sepanjang menjaga adelya pernah sekali.adelya warded sebab demam dan jangkitan, mama pun takde ilmu sangat masa tu, ke memang tak pernah amik tahu ehehehe..disoal siasat oleh dokte ada bawa anak kemana, memanglah sebelum tu kami ada bawa adelya berjalan.dan masa tu adelya memang tak sihat, jadi ingatlah ye jika anak kecil demam kita jangan bawa anak pergi lawat ke tempat haiwan..jadi masa tu mendapatlah tahan telinga kena bebel..kikiki ya nak buat macammana kesilapan sendiri, yang menanggung sakit anak..takpelah pengalamankan, pengalaman kita kadang boleh diambil pelajaran buat orang lainkan.

Sekarang alhamdulillah takde sakit yang teruk demam sikit-sikit tu adalah..bukan main pandai melawa sekarang tau, baju nak yang cantik je, koleksi tudung nak sama macam mama, nak pakai baju, tudung pilih sendiri, lipstik.mama pun dirembatnya..bila papa cakap "yaya tak payah la pakai lipstik tu" jawabnya "mana bolehhh...nanti tak cantik"...haa bukan main lagi jawapan diakan, pada hal bukan liptik pun lip gloss je hihihi

Adelya bersama daddy, abg darwisy dan kakak daeisha

Cucu kedua perempuan dalam family mama, sebelum tu ada 5 cucu lelaki hihihi, sebelah en.azmi pun cucu perempuan kedua juga.. Hari ini buat kek untuk dipotong ditaska, adelya nak kek sofea sayangnya printer pulak rosak, cuba print malam tadi tak boleh, en.azmu dah cuba repair tapi tetap tak mahu elok, kuciwa mama sebab tak dapat bagi kek sofea untuk.adelya, bukan nak buat best pun, mama nak print gambar sofea tu nanti cucuk je atas kek mama buat tu, tapi itulah dah printer rosak, malam-malam tu mana nak cari lagi gambar sofea,mama dah geledah rak-rak buku..pun tiada juga, harap-harap adelya tak kecewa tengok keknya tu. Nanti mama buat ye kalau ada rezeki nak potong kek lagi weekend nanti...hihihi, ada plan tapi tak tahu menjadi ke tidak.




Dah 3 tahun..sekejap je masa berlalu, mama doakan yang terbaik buat adelya,yang comey, yang wangi yang pandai...marah okeh kalau mama kata dia busuk, tak comey...hihihi, setiap sujud mama,mama doakan buat untuk anak-anak mama, moga Allah sentiasa merahmati.

Wassalam

Saturday, 20 August 2016

Mama pulak yang menyirap nih

Assalamualaikum...

Semalam mama baca dekat blog MD yang bubly abang luka berhampiran mata akibat terkena pensil, Malam tadi mama pula menyirap bila tengok keadaan abang adam...ini kes buli ke apa ni?

masa abang balik tu mama memang tak perasan apa-apa, sampailah waktu mama suruh abang mandi, abang tunjuk seluarnya koyak, mama tanyalah "kenapa terkoyak seluar tu?" abang cakap kawan gunting..hoihhh macammana pula boleh kena gunting nih? siapa punya gunting? mama pun mulalah bising bertanya itu ini, sambil tercekak-cekak pinggang yang berjengkal-jengkal nih



"abang itu mujur dia gunting terkena seluar, kalau terkena tutttt abang tu macammana? percuma je kena sunat" haa ko...mama memang k dah satu badan, sekali en.azmi sudah solat, sambung pulak membebel, masa tu ternampak oleh en.azmi rambut abang yang digunting nih, lagi bertambah air sirap mama dibuatnya menyirap-nyirap tahu.



Mama tanya kenapa abang tak lari je, cakap kat dia jangan gunting, katanya "abang takut sebab dia besar dari abang" aduh abang, macammana ni?? en.azmi tanya bagitahu cikgu tak, kata abang dia bagitahu, cikgu dah rotan budak tu, tapi betulkah? Hmmm...mama kena siasat perkara nih, geram jugakan...ehhh memang geramlah

tapi bersabar dulu siasat betul-betul, betulkah kawan yang gunting rambut abang tu, bukan abang yang gunting sendiri? risau jugakan kita percaya cakap anak kita tetiba lain pula jadinya, no..bukan mama tak percaya cakap abang sebab mama kenal abang, tapi mama juga perlu berjaga-jaga supaya tak malu sendiri, pergi nak tegur anak orang last-last anak sendiri yang salahkan, Tengoklah seluar abang yang kena gunting tu, teruk betul cara guntingnya.

Cuma itulah mama tengok kalau dengan kawan abang suka mengalah tak mustahil abang yang izinkan kawan gunting rambut dan seluar abang tu, abang ingat itu perkara biasa dalam berkawan, tidak abang kawan kita takkan buat macam tu dekat kita, kawan kita pasti nakkan perkara yang baik-baik untuk kita, kawan kita takkan buat benda-benda yang memalukan kita. gunting rambut kita, seluar kita lepas tu gelakkan kita ramai-ramai, mama tak dapat nak bayangkan keadaan abang masa tu macamamana abang.

Apa perlu mama buat? berjumpa cikgu atau budak yang buat abang macam tu, mama tahu budak tu budak kelas abang juga, okeh apa yang terjadi semakin melampau, patutlah mama tengok baju sekolah abang koyak sebelum ni, kena gunting juga rupanya, itupun semalam baru mama ingat dan bertanya. selain itu. bawah hidung luka kena baling batu, hari sebelumnya betis luka, kena tolak dengan kawan masa dalam surau...apa kes ni? nak bersabar lagi ke mama?

Wassalam

Monday, 15 August 2016

Situasi yang berbeza

Assalamualaikum...

Dari pengalaman mama yang punya 3 orang anak dan setiap anak tu beza yang sulung dengan yang kedua lebih kurang 2 tahun, abg adam lahir 25 dis 2009, adrien lahir 9 dis 2011 dan adelya lahir 22 ogos 2013, jarak yang dekat macam tak sempat nak bagi kasih sayang pada anak kan.

Biasanya bila ada anak kedua, yang pertama kurang diberi perhatian,tapi abg adam tetap diberi sepenuh perhatian ye lah abg adam pun kecik lagi masa ada adrien tu kan, masa pergi hospital dengan ibu tengok adrien abg adam macam terpinga-pinga je. Kasih sayang mama sama cuma mungkin lebih perhatian pada adik, tapi pada en.azmi abg adam tetap diberi perhatian, semua yang abg adam nak en.azmi bagi. Sampai mama pernah kata " papa tu sayang abg lebihkan" pada adrien yang masa tu memang tak faham apa-apa pun.

Bila adelya lahir...sudah pasti kasih sayang penuh buat adelya tapi tetap sayang juga pada adam dan adrien, cumanya disini,bukan abg adam yang sulung itu yang kurang perhatian tapi adrien yang cool itu yang rasa terpinggir sedikit. Mama yang rasa tentang itu bilamana adrien lebih suka mengalah bila nak rebut kasih sayang mama...entah tak reti pulak mama nak tulis ayat tu macammana.

Macam abg adam sulung dapat perhatian dan kasih sayang penuh sebab yang sulungkan, masa adrien tak sempat bermanja lebih dapat adik pula, bila adrien datang nak peluk-peluk sayang-sayang mama, adelya terus berlari pada mama "ini mama yaya bukan mama yeyen" terus tolak adrien ke tepi tapi mama tetap peluk adrien sambil tu peluk juga adelya dan kata pada adelya "mama ni mama yeyen juga, bukan mama yaya sorang je" " tak boleh! ini mama yaya bukan mama yeyen" kata adelya. Adrien dengan muka takde perasaan mula pergi jauh, sedih mama dengan keadaan tu.

Nak marah adelya pun tak boleh jugakan sebab adelya pun kecil lagi tak faham apa-apa, apa yang boleh mama buat cakap sajalah, lepas tu masa adelya leka bermain mama pun peluk-peluk dan sayang-sayang adrien, peluk sambil tanya itu ini, biar adrien rasa yang dia tetap ada dihati mama nih dan sudah pasti memang anak-anak ada dalam hati mamakan, biar berapa ramai pun anak-anak mama. Dalam situasi mama ni anak yang kedua yang kurang mendapat perhatian berbanding anak yang sulung..hehehe


Agar anak-anak tak terasa mama lebihkan yang lain, setiap pagi mama kejut abang adam mama peluk dan cium abang adam, ye lah anak yang sulung perlu dicium dahulu, kemudian adrien baru adelya. Abang adam ni suka memberontak sedikit kadang-kadang meninggikan suara, mama tak salahkan abang mungkin silap mama, mama masih kurang berdoa, tapi abang tinggikan suara pada mama mama tak kisah, tapi mama kisah bila abang tinggikan suara pada orang lain.Bila orang cerita buruk pasal abang..mama rasa sedih sangat, takpe abang..ujian untuk mama kan..InshaAllah satu hari nanti semuanya pasti baik. Pada mama abg tetap anak yang baik, mama tak kisah orang tegur dan marah abang jika abang salah cuma mama terasa hati bila orang membandingkan abang dengan yang lain..



Adrien seorang yang lebih sempoi dan cool je, lebih mendengar kata, suka buat hal sendiri tapi kadang-kadang memberontak juga, bila dia mula nak apa yang dia nak, kalau tak dibagi memang dia akan berbunyi sepanjang masa, contoh dia nak tengok chanel 611, en.azmi buka chanel lain..dia akan menangis dan cakap "yen nak tengok 611.." sampailah kita rasa bosan dan buka chanel yang dia nak, kalau setengah jam en.azmi buka chanel lain, maka setengah jam jugalah dia berkata "yen nak 611" ulang dan ulang tanpa rasa penat..pffff mama yang tensen. Tadi papa puas membebel pada adrien sebab nak buat homework pensil takde, en.azmi membebel sebab pensil dia pun dah abis kena rembat dengan anak-anak nak buat kerja takde pensil, sekali dah penat bebel adrien dengan selamba datang cakap "papa..yen nak pensil nak buat keje sekolah" adoiii...mama gelak je, macam takde perasaan budak sorang nih, penat papa bebel dia buat tak tahu je



Adelya...anak perempuan ni berbeza sikit walaupun ganas tapi sikap gigirl tu tetap ada, nak melawa, kalau main nak ajak mama main, ajak mama selfie, nak pakai baju cantik-cantik, tidur pun nak peluk-peluk nak cium-cium dulu, kalau abang-abang salam, cium mama lepas tu terus tidur, kalau adelya nak cium-cium sampai dia puas, main geletek-geletek, gelak-gelak dulu baru nak tidur...hehehe, membebel pun boleh tahan anak dara ni, ada je benda yang nak dicakapkannya. Lagi satu kalau nak sesuatu tu mesti nak juga, malam ni boleh dia nak pakai dress? Hadoiii suruh pakai baju tidur dia tak mahu tetap nak pakai dress, hentam je lah tuan puteri ye



Hai...banyak yang nak ditulis sebenarnya tapi entahlah..mood pun ke lautan hindi dah ni haaa, tulis pun entah apa-apa dah agaknya nih, Point sebenarnya nak cakap dalam situasi mama yang ada 3 orang anak nih, bukan yang sulung kurang perhatian tapi yang nombor dua lebih kurang perhatian yang diberi...haaa gitu je sebenarnya tapi entah apa yang mama membebel pun entahlah, kepeningan pulak mama nih..



Oklah mama berenti dulu lah, ada masa cerita lagi..mama pun dah mula busy nih, hari-hari pun balik lambat, sabtu pun dah mula kena kerja, tak lama ahad pun kena kerja juga..huhuhu, terimalah seadanyakan...rezeki Allah yang bagi. Kalau mama tak sempat muncul kat blog kawan-kawan maaf ye..tapi mama akan cuba cari masa untuk singgah. Whatsapp pun tak sempat nak layan sangat, kadang orang dah abis topik baru mama mencelah..hehehe ok lah masa untuk tidur

Wassalam

Thursday, 11 August 2016

Lawatan Taska Alam

Assalamualaikum...

Saja mama nak share aktiviti anak-anak mama di Taska Alam, sebagai kenangan untuk mereka satu hari nanti.

Minggu lepas Adrien ke planetarium. sanggup tu tak ke tadika sebab nak ke planetarium pada hal tadika pun buat lawatan juga ke kilang coklat, mama tanya banyak kali nak pergi ke tidak ke kilang coklat? Adrien kata tak mahu kalau papa tak ikut..adehhh macam tu pulak, tapi ke planetarium semangat pula nak perginya.

3 ogos hari tu pergilah adrien dengan kawan-kawannya ke planetarium bersama teacher taska, seronok betul mama tengok, balik petang tu siap bercerita lagi apa yang dibuatnya dekat palnetarium tu, pengalaman yang bagus untuk anak-anakkan, teacher pun siap bagi penerangan, sebelum ke situ teacher dah bercerita mengenai palnet-planet yang ada, kira baguslah taska ni, tahun lepas ke kidzania.

Layankan gambar adrien dan kawan-kawan yang di share oleh pihak taska, mama share kat sini pulalah.

jom kita bergambar dulu

bergambar dengan teacher dan kawan-kawan sebelum masuk planetarium

anti graviti..seronok sangat nampaknya adrien tu

duduk dalam kapal angkasa

nak teropong apa tu adrien..tengok bulan eh


Pengalaman yang cukup berharga buat adrien, dia mampu ceritakan kembali apa yang dia lihat pada hari tu,nampak sangat adrien gembira. bermacam aktiviti yang dilakukan

10 ogos pula ada lawatan ke Bukit Cahaya seri Alam (Bukit cerakah). kali ini adelya dapat ikut sebab en.azmi benarkan adelya pergi, apa taknya..adrien bising bercerita nak ke taman, adelya pun teruja sekalilah, asyik dok sebut-sebut je, en.azmi tak sampai hatilah mendengarnya, lalu suruh mama bertanya kemana destinasi sebenar lawatan kali ini, teacher bagitahu mama hendak ke mana, en.azmi pun benarkan anak daranya join sekali. Maka gumbiralah adelya.

Oh ya pagi itu masa dikejut bangun tidur untuk ke sekolah maka bermuram durjalah abang adam kerana terpesona dengan cerita adik-adiknya untuk ke taman, niat dihati abang ingin turut serta tapi apakan daya mama tidak izinkan, abang perlu ke sekolah, jika masih ditadika seperti adrien ada kemungkinan mama beri keizinan untuk abang turut serta, perjanjian dibuat nanti-nanti mama akan bawa abang pula ke planetarium dan ke taman...bila nak pergi tu tak dapat dipastikan lagi, tapi ada harapan tu untuk pergi nanti hehehe

Mari kita layankan gambar anak-anak mama yang berseronok di bukit cahaya seri alam. Adelya seronok bercerita masa mama ambil semalam, tapi katanya "yaya nangis..yaya takut kuda, kuda tu jahattt" hehehe, 'tapi yaya suka burung tua( burung kakak tua) dia boleh cakap..assalamualaikum" seronoklah adelya bercerita tentang burung tuanya itu dan macam-macamlah yang diceritakan apa lagi aktiviti yang ada. Siap jumpa retis lagi dan bergambar hihihi..artis kanak-kanak ceria postar je, entah ada yang tak kenal pun..siapa dia? tengoklah gambar dibawah ini.

tunggu bas untuk jalan-jalan

bergambar dengan teacher sebelum meneroka bukit cahaya seri alam


penat pun tetap beri pose yang terbaik bila nak snap pic

gumbira betul adrien dapat jalan-jalan, tak nampak penat pun

menangis tapi tahu orang snap pic dia sempat lagi buat peace tu

kali ni tak sempat nak peace dah terus masuk jari dalam mulut..hehehe

jumpa kashika ceria popstar,musim ke berapa tidaklah mama tahu...hehehe
kenapa adelya tu menangis sampai macam tu sekali? hehehe sebab adelya terkejut masa tengok kuda, kuda tu berbunyi dan angkat kaki, adelya ingat kuda tu nak pergi pada dia la gamaknya tu..haaa tau pun takut dia ye, masa bercerita pada mama terus cakap "yaya tak suka kuda sebab kuda jahat" ehehehe.

Ok mama harap anak-anak mama seronok dapat jalan-jalan, tahun depan tak tahu kemana pula destinasinya kan...ada rezeki anak-anak mama boleh ikut lagi lawatan dengan taska ye

Wassalam







Tuesday, 9 August 2016

Gigi dah longgar

Assalamualaikum...

Hari tu abang balik sekolah terus bagitahu mama "gigi abang dah longgar nak makan pun sakit" mama minta abang tunjuk gigi, terus mama snap gambar...hihihi teruk mama abang ni kan bukan nak tengok gigi abang tapi pergi ambil gambar pula.



Gigi bawah depan yang longgar. Baru-baru ni abang tanya mama "mama nak buat apa dengan gambar gigi abang ni?" Hihihi...mama cakap adalah. Haaa...mama masukkan dalam blog mama la. Abang tak tahu lagi kewujudan blog mama ni kan? Nanti dah tahu abang bolehlah baca.

Gigi sakit dan longgar,mama perlu bawa pergi cabut atau biarkan dulu? Kalau mama kecik-kecik dulu, ikat benang je dekat gigi yang longgar tu lepas tu cabut sendiri..huhuhu kadang ikat benangnye bukan main tapi takut nak tarik gigi tu, kadang pesan kat kawan, tengok mama leka bermain suruh dia tarikkan..hehehe kenangan kecik-kecik dulu, tak pergi jumpa doktor pun untuk cabut gigi.

Abang macammana? Nak jumpa doktor tak? Sepanjang abang membesar ni memang mama tak pernah bawa abang jumpa doktor gigi pun. Hari tu je dekat sekolah nurse datang check gigi kan, alhamdulillah nurse kata gigi abang cantik sebab abang rajin berus gigi.

Okeh gigi longgar tu abang nak mama cabut ke dokte? Heheh..macamlah mama berani sangatkan

Wassalam

Monday, 8 August 2016

Rezeki kita tidak sama

Assalamualaikum...

Sebelum ni mama ada cerita mama beli kereta kan,ada yang tanya mama beli kereta apa? Hai..malu nak cerita, kereta biasa-biasa saja( nyanyi ala lagu khalifah hang p mana..hihihi). Beli kereta ni rezekikan, nak pula kereta 2nd..rezeki dapat yang ok alhamdulillah, dapat yang tak ok..pun alhamdulillah, keluar duit kasi repair lah kan...hai nanti mama cerita tunggu lepas solo gitar..eceh lagu khalifah lagi..kikiki



Sudah guna seminggu lebih kita kasi masuk bengkel wak yusney, check tengok enjin dan kalau ada apa-apa yang perlu ditukar, biasalah kereta 2nd kan, banyak benda yang hendak ditengok kita taktau owner sebelum ni macammanakan,jadi apa yang perlu dibaiki, kita baikilah dulu. Ini saja rezeki buat masa ni nak beli yang baru tak mampu buat masa sekarang ni.

Syukurlah punya rezeki Allah bagi nak guna mpv walaupun yang 2nd. Syukur juga sebab abang ipar mama pandai repair kereta, jadinya kita minta saja abah tengokkan kereta ni. Masa sampai rumah ibuabah, bukan main lagi adelya "ini kereta baru saya" berkali-kali cakap macam tu pada ibuabah sambil tangan menunjuk-nunjuk ke arah kereta, malu mama dibuatnya,macamlah kereta baru sangat, tapi itulah budak-budak apa mereka tahukan, asalkan berganti mereka dah kata itu yang baru.

Masa tahu beli kereta ni, ada juga yang tanya kenapa beli kereta ni? Tak beli wish ke stream ke? Kereta ni takde nilai..kami beli ikut kemampuan bulanan kami, berapa yang kami rasa mampu bayar,kalau wish stream harganya masih tinggi, bulanan pun agak tinggi, jadi bila nak membeli haruslah lihat poket sendiri. Takde nilai tu takpelah kami beli untuk guna sampai reput, bukan nak tukar-tukar kereta selalukan. Tacing pulak mama...

Berbunga-bunga kereta haa..macam hati mama berbunga-bunga

Inilah kereta yang mama beli tu, murah je..bulanan pun tak sampai rm500, kata en.azmi ini saja yang dia mampu,kalau lebih dia pun takut nak beli sebab incomenye tak menentukan, jadi nak menentukan bajet bulanan tu secara tetap tak dapatlahkan, kadang payment cepat kadang lambat jadi kita beli mengikut anggaran yang kita boleh bayarlah, jika payment lambat pun takdelah risau sangatkan bila bayaran yang perlu dibuat cuma sedikit. Ikutkan hati tak mahu dah berhutang kereta ni, sebab dah senang dah bila takde hutang kereta bertahun ni,cuma bila difikirkan keselesaan anak-anak, itu yang bertukar juga dan kalau ada cash memang mama nak bayar cash je, tapi apakan daya nan hadooo..hehehe.

Harapnya selepas direpair dan ditukar ganti apa yang perlu, kereta ini akan baik-baik sahaja inshaAllah. Fikir yang baik-baik pasti yang datang pun baik-baik sahaja.

Jalan cerita setiap orang tu tak sama dan pastilah rezeki yang Allah bagi pun tak sama,kerana Allah lebih tahu apa yang kita perlukan dan setiap sesuatu itu datang sesuai dan tepat pada masanya.

Wassalam

Saturday, 6 August 2016

Adelya dan mr.rabbit

Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu..ewah bersenang lenang mama dipagi sabtu ni ye. Sementara nak menyental baju sekolah abang adam,tulis sesuatu dulu disini. Baru lepas siapkan cekodok permintaan anak-anak untuk minum pagi.

Cekodok dan cili kicap 

Bulan ni bulan kelahiran adelya. Semalam mama ada kerja di pejabat kajang, alang-alang dah ke kajang dating dengan mommy (adik mama), lunch di metro kajang. Kemudian mommy ajak ke yubiso dia nak membeli barang make up, mama ikut dan tengok je sebab tiada apa yang nak dibeli, barang make up memang idok le mama beli sebab mama tak bermekap. Mommy belikan rabbit untuk adelya katanya hadiah besday.

Adelya bersama mr.rabbit pemberian mommy

Pengalaman mama yang ada 2 boboi dan 1 gigirl nih, berbeza la kan..ye la jantina pun berbeza perangai pun dah tentu berbezakan. Dengan.adelya ni kami boleh baring sama-sama atas sofa berpeluk-peluk sambil berbual. Bukan main permintaan adelya untuk besdaynya nanti, nak kek apa? Tapi biasalah gigirl mesti nak kek princesskan. Jenuh mama nak buat sebab mama tak kreatif pun,jadi kita tunggulah masa besday adelya nanti kek apa yang jadi, mama akan buat sendiri kek besday anak-anak.

Buat sambut besday ditaska je nanti, setiap tahun pun mama buat,saja gembirakan anak-anak,disamping tu dapat juga bersedekah pada anak-anak taska yang lainkan,semuanya ikut kemampuanlah,sekadar yang termampu saja, mama ni.dah mula berfikirlah apa yang perlu dibuat nanti dan apa yang hendak diberi pada anak-anak taska.

Sambil berfikir marilah menyental baju dan kasut sekolah abang adam tu.

Wassalam

Thursday, 4 August 2016

Merajuk..ikut mama

Assalamualaikum...

Pertama kali adelya ikut mama pergi kerja. Sebenarnya mama taknak bawa tapi disebabkan anak dara sorang ni merajuk, terpaksalah pujuk bawa pergi ofis. kenapa adelya merajuk?

Adrien sertai rombongan taska ke planetarium, adelya ingin turut serta juga, tapi en.azmi tak bagi adelya pergi, risau tecer tak terjaga anak daranya itu, mama kemain pujuk suruh bagi adelya pergi tapi en.azmi tetap taknak bagi, risau sangat nak lepas anak dara dia yang seorang tu kan, katanya lain kali pergi, dia sendiri yang akan bawa..ok lahhh.

Mula-mula semangat nak pergi ofis mama, lama-lama boring ajak mama balik..hehehe itulah ingat seronok agaknya duduk ofis mama ni, bila adrien tanya "yaya nak buat apa dekat ofis mama tu?" "yaya nak jadi mama la kat ofis mama tu" kemain kan nak jadi mama.aah ye lah sampai duduk pun nak duduk kat kerusi mama, walaupun mama dah bagi kerusi lain.

Belum separuh hari dah berapa kali ajak balik rumah, whatsapp dengan en.azmi katanya nanti dia datang ambil adelya. Tanya adelya nak balik tak dengan papa? Laju je angguk kepala..nak tapi yaya nak beli buku dulu, amboi dia nak pow mama la tu kan.


Dah boring duduk dikerusi naik duduk atas meja,lepas tu ambil telefon yang ada atas meja mama tu, bukan main lagi bersembang..aku kat ofis mama ni, buat keje..bila tanya telefon sapa tu? Kawan yaya la jawab adelya...Pukul 10 dah ajak balik, kawan-kawan mama gelak pastu dia tanya "mama..sape yang gelak tu?" haaa dengan nada garang kikiki, tuan puteri nih memang garang sikit


Konon nak beli buku,nampak mainan terus rembat.."yaya nak ni ada sikat pink, inikan mainan pompuan..kata adelya lagi, pandai sangat dia kan. Lepas tu tanya nak makan nasi, taknak jawabnya. Bila kawan-kawan mama ajak makan kepsi laju je nak makan, amboi sangat dia kan. Laju-laju makan sebab en.azmi dah sampai, pergi jumpa papa laju je dia, dah balik tu seronoklah dapat duduk rumah main permainan.

Petang datang semula jemput mama, minggu ni mama rileks sebab tak perlu drive en.azmi yang hantar..

Wassalam

Monday, 1 August 2016

Beraya tak habis lagi

Assalamualaikum..

Okeh ini cerita raya terakhir untuk tahun ni lah..banyak sangat pulak cerita raya mama tahun ni, alhamdulillah..ada jemputan makan-makan sempena rayakan, perlulah menghadirkan diri.

Jumaat sambutan raya di seksyen mama..sekali lagi haaa jangan tak tahu 2 kali kami sambut raya di seksyen kami ni haa..al-kisahnya masa jamuan kali pertama, seorang adik nih perlu berkursus, jadi kami berbincang untuk adakan lagi jamuan khas untuknya dan diberi nama...beraya di rumah afiq.. segala hiasan afiqlah yang bersungguh membuatnya. Juadah yang ada pun kami kongsi-kongsi, jadi meriahlah makanan yang ada.

afiq yang buat sendiri hiasan ini

walaupun hanya diruangan terhad, meriahnya tetap ada, afiq tu lah yang bersongkok dan berbaju melayu tu.

Beraya pula di admin selepas puas makan diseksyen sendiri..meriah sangatlah raya kami nih

Petang ambil anak-anak dari taska...beraya pula di taska, kebetulan taska juga buat sambutan hari raya, dijemputlah sekali mama makan dahulu sebelum ambil anak-anak, kebiasaanya setiap tahun pun taska ini akan buat sambutan hari raya, setiap kali pun mama akan join punya..hehehe udah dijemputkan, makan sajalah, walaupun makanan sedap-sedap tapi mama makan sikit saja, sebab perut masih kekenyangan makan di ofis tadi.

bergambar dengan tecer taska, masa ni adelya nampak macam lain dah sikit
tengoklah anak solehah mama ni, boleh pula dicubit perut kawannya tu, memang adelya kalau geram dia suka cubit perut,kalau kat rumah perut mamalah yang jadi mangsa

selamat hari raya dari tecer dan anak-anak taska

Malam selepas isyak, beraya dirumah jiran pula, sekali lagi makan..hahaha ini kalau naik penimbang nih mau nangis penimbang nak timbang mama, asyik makan je tak berhenti-henti, jadi kita elakkan dari menimbang badan dahulu yang, tentu naik berkilo-kilo nih.


Bersama jiran tetangga, masa ni adelya dah tak mahu duduk nak beriba dengan.mama je

Sabtu..jamuan raya dikejiranan mama, hajat hati nak sponsor dessert tak kesampaian sebab anak dara mama tak berapa sihat, dari malam tu lagi adelya dah tak berapa baik moodnya, sambil pegang dahi katanya dia dema demam dan telinganya sakit. jadi jamuan raya lorong mama bawa perut je, memang tak menolong apapun, tolong makan je, mujur ada en.azmi yang tolong membasuh pinggan mangkuk, oklah ada juga wakil yang membuat kerja, mama nak tolong mengemas petang tu, adelya tidur sampai ke petang, takkan mama nak tinggalkan dia dirumah pula, nak dikejut tak sampai hati pula. Gambar memang nan hadolah sebab pergi bawa perut je kan.

Ahad..Melawat kawan mama yang mama ceritakan sebelum ini,alahai sedih sangat mendengar ceritanya, menengok keadaannya pun mama dah tahu, dia menanggung kesakitan yang amat sangat, tak boleh bangun, makan pun sambil baring, hebat dugaan untuknya, tapi yelah dugaan yang hebat untuk orang-orang yang hebatkan.6 minggu dia terpaksa pakai tiub untuk buang air kecil, nanti doktor akan tengok semula hasil sambungan pundi kecingnya,jika masih tidak bercantum dengan baik, akan dibedah semula, aduh mendengar itu sahaja sudah buat mama ngeri..Moga sahabat mama terus tabah..kalau ada kawan-kawan yang ingin memberi sumbangan mama sertakan no.akaun kawan mama ni ye..112268224591 (rosyawati pauzi) akaun maybank.

Berjanji dengan seorang lagi kawan untuk sama-sama melawat, mama sampai dulu, sebelum balik kita selpi dulu..
Selepas melawat kawan mama, kami gerak ke taman melawati pula, mulanya en.azmi berbelah bahagi nak pergi atau tidak, tapi mama ajak juga pergi, makcik en.azmi ajak datang rumah makan-makan, kiranya open house jugalah. en.azmi kata adiknya juga ingin pergi, tapi kami tidaklah pergi bersama kami pergi berasingan sebab dari destinasi yang berbezakan. Makcik en.azmi ni memang hebat memasak, sedap sangat nasi minyaknya, mama makan bertambah-tambah, lepas tu mee kari lagi, yang paling best, makcik buat kuih peberet mama koleh kacang, mujur mama ajak juga en.azmi pergi..kata makcik, sebab ingat kat mama la makcik buat kuih tu..huhuhu tq makcik, terharu sangat..

Kuih peberet, tiap kali puasa mesti cari,tapi yang makcik buat nih memang sedap

Ye lah sebelum ni makcik pernah bawa kuih tu  masa kenduri akikah di kampung, mama pun makanlah sebab memang kuih kegemarankan, sipa cakap lainkali bolehlah buat lagi, hari tu makcik post kat fb resepi kuih ni, mama pun komen, nanti makcik buatkan ye, makcik kata boleh, bla-bila nak makan bagitahu..kebetulan makcik buat open house itu yang makcik buat agaknya, mesti makcik bajet mama datang itu yang makcik buat agaknya, mujur jugalah mama datangkan,baru je mama nak request makcik buat kuih ni masa makcik jemput ke rumah tu, tapi macam segan pulak..kikiki macam over pulak rasanya. tapi tak sangka dapat makan juga. Makcik ni memang meniaga kat Kat area situ jual kuih, nasi lemak pagi-pagi, order pun ambil juga, siapa yang ada area taman melawati tu bolehlah kalau nak order.

Balik dari rumah makcik kami ke pulau indah, dari taman melawati ke pulau indah pulak, jalan sesak pukul 7 baru sampai rumah kawan mama, makanan pun sedap, siap ada orang membakar ikan dan kambing, macam-macam makananlah ada, mama makan laksa dan makan nasi bertambah-tambah sebab ada jering masak sambal ke apa ntah, mama pun tak tahu tapi sedap sangatlah, makan nasi dengan sambal jering tu je boleh bertambah-tambah nasi..huhuhu, sebabnya ayam adelya yang habiskan, mama makan dengan jering pun laju je..gambar memang takdelah sebab kalut isi perut hihihi, lepas tu dah malamkan..muka pun dah tak semenggah(biasa pun takdelah cun pun,macam tu jugaklah heheh), cuma dah penat nak berposing.

9.30 malam sampai rumah,buat apa yang patut sebelum mulakan kerja iron baju sekolah anak-anak, penat weh..

Wassalam