Friday, 29 July 2016

perpisahan itu menyedihkan

Assalamualaikum...

Bukan mama tak sayang, sayang sangat, tapi apakan daya terpaksa juga berpisah. Demi anak-anak terpaksa juga lepaskan. 27 julai 2016 hari terakhir memberi khidmat, sedih sangat masa nak lepaskan tu, masa tulis ni pun rasa bergenang pulak airmata nih, alahaii..baru berpisah dengan kereta dah macam ni,kalau dengan orang yang tersayang entah macammana.

Memikirkan keselesaan anak-anak, mama dan en.azmi terpaksa buat keputusan lepaskan saga untuk membeli kereta lain yang lebih selesa. Kami beli pun buka kereta baru kereta 2nd je,asalkan bulanannya kami mampu bayar,kalau kereta baru tentulah bulanannya melebihi 500 kan, terfikir juga nak beli exora atau alza, tapi memandangkan kami punya bajet untuk kereta bawah 500 sebulan jadi kami cari apa yang kami mampu.

En.azmi dok survey dalam mudah, adalah kereta yang dia berkenan, mama ok je biar saja en.azmi yang pilih, walaupun kereta tu nanti memang mamalah yang akan membawanya. Balik dari beraya di cheras kami singgah di used car yang ada di Bukit Jalil, tengok kereta yang en.azmi dah tengok dalam mudah tu, keadaan kereta masih cantik. Berbincang berdua saja, setelah berfikir, isnin terus submit dokumen, kejap je kan buat keputusan, isnin submit dokumen, selasa bank dah call, tanya itu ini, lepas tu senyap, tetiba dealer call en.azmi kata loan lulus..aii cepat pulak ye.



Bergambar kenangan dengan kereta ini, ya Allah sedih sangat mama rasa, kereta ini berkhidmat dari mama bujang sampailah anak dah 3, dah 8 tahun tu berkhidmat, jarang pula tu buat masalah, tapi mama terpaksa juga lepaskan. Abang adam yang sentimental tu tanya, kalau kita beli kereta baru saga macammana? tengok sayangnya abang adam pada saga nih, pagi-pagi bila mama nak snap pic dengan saga laju je abang adam posing, last saga akan berkhidmat untuk kita.

Sedang mama menunggu en.azmi untuk pergi sign agreement, en.azmi send gambar tengah basuh saga, sedihhh sangat..mama tahu en.azmi pun sedih tu, masa nak beli saga tu en.azmi la yang menguruskan semua urusan. Bawa balik saga ke rumah pun en.azmi jugalah sebab mama masih seriau nak bawa kekeke..kete baru la katakan, mama rela bawa wira en.azmi masa tu.

Rabu 27 Julai 2016..dengan rasminya mama berpisah dengan saga, sedihnya hanya Allah yang tahu, sekarang dok terbayang lagi, alhamdulillah urusan hari tu dipermudahkan, pergi sign agreement di bank,kemudian berurusan pula di used car sampai petang, ada masalah sikit bila semuanya perlu menggunakan thumbprint, sebab thumbprint mama bermasalah, terpaksalah mencuba berkali-kali, mujur akhirnya Allah mudahkan jua.

Dah rasmi dapat kereta, mama selfie pastu hantar kat family, pakcik kemain tanya "amboi nak beli kereta baru ke?"..taklah dah nak bawa balik rumah dah pun..amboi senyap je..hehehe senyap-senyap dulu kata en.azmi kalau dah dapat baru bagitahu. Dah dapat tu laju je hantar gambar, kata paksu..wah nombor plat dah nak sama macam saga je...haa sebab itulah kami try beli kereta tu hehehe sebab nombornya nak sama macam saga, terbalikkan saja.

Semua pun tumpang seronoklah..siap cakap nanti bolehlah tumpang...hehehe boleh sajakan..tapi dilarang keras untuk makngah dan mommy untuk test drive..ahahaha, mommy takde lesen,makngah pula ada lesen tapi tak pernah bawa kereta, bawa keretapi je pergi kerja.Anak-anak pula tentulah seronok dan teruja dapat kereta baru,walaupun sebenarnya kereta lama, adrien siap cakap dekat tecer "mama kita nak bawa balik kereta baru" adeh bikin malu saja itu budak, masa ambil dekat taska tecer siap keluar tengok kereta, al kete 2nd je..takpelah akak, erzeki anak-anak, janji anak-anak selesa, ye beli ni pun untuk keselesaan ank-anak jugalah.

Mama takut nak drive sebab terasa besar, tapi kena tabahkan hati bawa juga pergi kerja hehehe dan hari ni hari kedua mama bawa kereta tu, alhamdulillah berjaya juga bawa pergi kerja walaupun pada mulanya terasa sangat besar..ehehehe ye la biasa bawa kereta kecik je kan. Kereta apa mama beli? biarlah rahsia kekeke..kereta biasa-biasa je.

nanti tak perlu begini lagi dah dalam kereta, ini masa nak tidur sama, kadang abang adam tu kena duduk bawah tak pun sispi-sipi je dekat kerusi tu bila adrien tak mahu bersempit.
 #perlumasukblogkenanganterakhirdengansaga
#sedihsangatmamani

Wasssalam.

Thursday, 28 July 2016

Riang ria raya

Assalamualaikum...

Cerita raya belum habis lagi ye? syawal dah dipenghujungnya kan, ini riang ria raya di ofis mama pula, setiap seksyen adakan jamuan raya, memang meriahlah. Jumaat lepas seksyen mama dan dua seksyen lagi buat jamuan raya, sangat seronok dan meriah rasanya, yelah terasa macam keluarga besar pulakkan.

Lepas beraya di seksyen sendiri kami beramai-ramai beraya ke seksyen lain pulak, memang terasa sangat kemeriahannya, lepas tu mereka berbalas kunjungan ke seksyen kami pula. Dah tu tahun ni setiap seksyen siap ada backdrop untuk buat snap pic, macam-macam tema ada, tema kat seksyen mama tradisional..makan pun siap bersila atas tikar, cuma tikar mengkuang je takde kalau tidak lagi nampak tradisionalnya tu.


Ini seksyen baru mama, ramai gigirl ok, lelaki ada 3 orang je termasuk bos, sebab tu kalau ada jamuan makanannya kemain meriah, kebetulan pulak ramai pakai merah hari tu, dah macam bertema pulak, mama pakai biru tak pakai merah..huhuhu ulangtayang baju yang sama sajalah, maklumlah itu je baju raya yang ada kan..heheh


KPP bagi duit raya lagi tu, ketua seksyen pun bagi duit raya juga..heheh tapi bukan mama yang punyalah duit raya tu, mama wakil je ambil untuk anak-anak. Alhamdulillah rezeki anak-anak kan.


Makan bersila ramai-ramai..seronok rasanya meriah je, tapi untuk yang sakit-sakit lutut ada kerusi meja disediakan juga, idoklah kejam benor nak suruh semua bersila kan..hehehe



Ini mama beraya di seksyen lama mama pulak..bergambar dengan adik-adik manis dan anggun dari seksyen lama dan seksyen baru, semuanya kesayangan mama ni, yang tudung coklat tu sayang lebih hahaha..sebab tempat bercerita susah dan senang.



Gadis dan bunga..kihkihkih..gadis la sangatkan, sesekali nak posing dengan bunga, teringat pula lagu rahimah rahim tu..adik-adik layankan je la mama nak menggila sekali-sekala ye.

Itu je gambar yang mampu dikongsi,ikutkan banyak sangat gambarnya.Esok ada jamuan raya lagi di ofis, malam beraya dengan jiran-jiran, sabtu pula jamuan di lorong kejiranan mama, ahad beraya rumah kawan...haaa masih belum habis syawal beraya sajalahkan, takpelah dah kawan-kawan jemput perlulah hadirkan diri andai diizinkan.

Wassalam


Tuesday, 26 July 2016

Ujian kita tak sama

Assalamualaikum...

semalam agak sibuk, jadinya takdelah layan whatsapp sangat. bila mama dah free tu barulah jenguk telefon, sekali tengok banyak mesej dekat group masa form 6, biasa group ni sunyi je melainkan kalau ada cerita yang hendak dikongsi.

Bila baca mesej dari awal, luluh rasa hati mama ni, sahabat mama ni hebat ujian untuk dia. Masa awal mengandungkan anak kedua dia diceraikan suaminya, atas sebab apa mama takdelah nak korek rahsia, cukuplah setakat yang mama tahu sajakan, yang dia telah bercerai dengan suaminya, Selepas bercerai dia duduk dengan adiknya, banyak kali juga nak berjumpa dia, tapi selalu tak kesampaian.

Semalam baca mesej kawan-kawan lagilah tersentuh hati mama dibuatnya, kawan mama dibedah untuk melahirkan anaknya, atas sebab apa tidaklah pula mama ketahui sebab tahu pun melalui kawan yang bermesej dengan adik kawan mama tu, maklumat yang disampaikan pun tak tahulah.. betul tu memang betul cuma kadang kita ni tak tahu istilah perubatan tu kan.

Apa yang mama faham, masa pembedahan pundi kencingnya terpotong sama..Ya Allah..doktor terpaksa lakukan operation untuk sambung kembali pundi kencingnya. Alhamdulillah baby girlnya ok. Penjelasan dari kawan mama staff nurse di hoshas..rasa bukan salah gunting atau potong, biasa dalam kes c-zer ada risk bladder injured, kalau berlaku macam tu dokte akan repair bahagian yang injured. Mengenai pendarahan tu biasanya berpunca dari masalah rahim, ada orang yang rahimnya tak boleh mengecut secara normal selepas baby dilahirkan. Anatomy bladder kita berada didepan bahagian bawah rahim, memang ada risiko cedera, sebab tu sebelum operation kita dipasang salur kencing untuk kosongkan bladder.

Tak tahulah mana satu cerita yang betulkan, cuma mama harap segala urusan kawan mama tu dipermudahkan oleh Allah, dan harap kawan-kawan juga mendoakan kawan mama tu ye, tunggu weekend barulah mama dapat pergi melawat kawan mama ni, inshaAllah.

Sekarang masih menunggu berita dan info yang berkaitan daripada kawan mama yang berkerja di HTAR pula,apa perkembangan sahabat kami tu dan ingin nak tahu apa cerita sebenarnya. takutlah bila dah disampai melalui mesej sahaja kadang apa yang nak disampaikan tu berlainan dan tak kesampaian maksud sebenarnya kan, ada yang kata terpotong pundi kencing, ada yang kata rahim juga turut dibuang. Masih berdebar menunggu sebab wad mana dia duduk pun masih belum tahu, adiknya masih belum reply mesej setakat ini.

Ujian kita tak samakan, kadang kita merasakan hebatnya ujian untuk kita sedangkan kita tidak tahu ada orang lain yang lebih hebat diuji oleh Allah.


Catatan tambahan hasil dari lawatan kawan mama sebentar tadi, rahim kawan mama dibuang untuk selamatkan nyawa dia juga, kawan mama bleeding selepas bersalin. Hasil makan pati ikan haruan scar tak cantik dan melekat diantara organ. Bleeding disebabkan oleh scar lama, demi menyelamatkan nyawa rahimnya perlu dibuang. Saluran kencing dokte repair dan alhamdulillah tadi kawan mama dah boleh buang air macam biasa, cumanya kawan mama tu masih belum sedarlah.


Wassalam

Thursday, 21 July 2016

Cikgu Jasmin Kecik

Assalamualaikum...

Puteri Solehah mama yang seorang ini ada-ada saja akalnya. Baru-baru ini tecer taskanya memberi beberapa helai tudung kepada Adelya, terujalah dibuatnya, dalam kereta lagi terus keluarkan dari plastik, ada tudung gambar princess lagilah adelya suka, lepas siap cakap "nanti yaya nak tunjuk dekat abang" amboi kemain semangat sampai nak tunjuk pada abang dia bila balik sekolah nanti.

Sampai dirumah teruslah adelya cuba tudung yang diberi oleh tecernya tu, memang suka sangatlah dia, siap pakai sendiri, tudung pertama dicuba tentulah yang bergambar princess, ye adelya kan princess ala-ala kartun brave tu hehehe, princess yang berani dan lasak,memag sesuailah dengan adelya tu karektor brave tu..hehehe



Tengoklah tu..nampak solehah sangat gayanya tu, tapi tengah dok panjat kerusi ni haa..hehehe solehah yang nakal, mama nak ambil gambar je macam-macam gaya yang dia buat.

Lepas dah puas minta mama ambil gambar dia buka tudung dan tinggalkan yang bahagian dalam tu je, adelya datang pada mama sambil berkata "cik jasmin besar..cikgu jasmin kecik nak susu botoi" mama pandang adelya, dia senyum je.." mamakan cikgu jasmin besar, yaya cikgu jasmin kecik" mama masih hairan, tapi adelya tetap membahasakan dia cikgu jasmin, lama-lama baru mama perasan rupanya dia samakan dengan cikgu jasmin upin ipin.



Adelya panggil mama cikgu jasmin besar sebab mama pun berserkup kepala macam adelya juga, ialah mama memasak tentulah bertutup kepala supaya rambut tak berterbangan masuk ke dalam masakan, itulah punca mama jadi cikgu jasmin besar dan adelya pula cikgu jasmin kecik..hahaha ada-ada je akal budak seorang ni kan, mama pun tak terfikir. adelya ni memang mulutnya pot pet pot pet tak reti diam hehehe ada je benda dia nak cakap. takpelah asalkan anak-anak membesar dengan sihat.

Wassalam

Wednesday, 20 July 2016

Dia dan bantalnya

Assalamualaikum...

Kecik-kecik dulu siapa ada bantal busuk atau ada yang masih punya bantal busuk sampai sekarang ni?kawan mama ada yang macam tu, sampai dah berkahwin pun masih simpan bantal busuk..hehehe

Ini mama nak cerita pasal budak sorang ni, anak soleh mama si adrien aryan tu haa... Adrien dan bantal berpisah tiada, tapi Adrien nih tidaklah melekat pada satu bantal je, tapi banyak bantal, tapi bantal-bantal itu memang bantal lama dari abang adam membawa ke adelya, memang itu akan jadi bantal yag diusungnya. Bantal-bantal yang ada tu memang dah lusuh la kan, takde bersarung pun, kalau dicampak dalam laut pun rasanya mau mati segala hidupan yang ada dalam laut tu

Kalau dirumah sambil tengok tv memang akan diusung bantalnya, tapi kalau keluar rumah pergi berjalan pun dia akan tetap bawa bantalnya tu. Kalau perjalanan jauh bantal itu digunakan semasa tidur dalam kereta, satu peel adrien nih walaupun dalam kereta kalau dia nak tidur mesti nak berbaring.. ohoii kadang itu pun jadi gaduh, yelah abang nak duduk dia nak tidur, nak tidur pula dengan selesa, geram je dibuatnya tau, dah la kereta sekangkang kera dibantainya pula bertekak dua beradik tu, mama pun berasaplah, sikit lagi je nak keluar suara soprano tahap boleh pecah cermin keretalah dibuatnya tu haaa..



Tengoklah gaya tidurnya tu dalam kereta habis kepala, kaki tangan atas abang sepupu, sampaikan abang adam terpaksa mengalah duduk ditengah cenggitu, ini  masa berkonvoi ramai-ramai, biasalah anak-anak buah mesti nak duduk ramai-ramai dalam satu keretakan, walaupun sempit macam tu tetaplah mereka gembira senang hati, itulah kanak-kanakkan seronok tengok mereka, gembira bahagia tanpa fikir apa-apa, bergaduh lepas tu baik semula..kalau cenggini gayanya mulalah mama terfikir nak beli van je..kikiki, seronok dapat beramai-ramai dengan anak-anak macam nih.



Nampak tak adrien tu??? Masa ni dia buat hal tak mau tinggalkan bantal dia tu haa.. tengok tu depan pelamin tu dia tidur baring dengan bantal sambil hisap jari, ohoii...mama perati je dari jauh, macam-macam gelagat budak sorang nih, takpe lah nak asalkan senang rasa dihati, cuma mama malu la bantal mu itu terlebih belacan dah dari belacan campak ke laut mati segala ikan jerung..kikiki

Itulah adrien dengan bantal-bantalnya, siapa ada anak yang macam nih, macam mana nak buat anak berhenti hisap jari ye, dah 5 tahun masih hisap jari, habis dah jari tu jadi macam buruk..

Wassalam

DAEHAN MINGUK GIVEAWAY BY SITI YANG MENAIP

Assalamualaikum...

Terima kasih PI tag mama untuk segmen ini, jadi mama sertailah, mana tahu ada rezeki..




Hadiah-Hadiah Daehan Minguk Giveaway By Siti Yang Menaip :

3 x Magnetic Holder Memo (3 Pemenang)
4 x Keychain Korean Folk (4 Pemenang)
3 x Fridge Magnet (3 Pemenang)
2 x Korean Souvenirs Nail Clipper (2 Pemenang)

12 Pemenang !! 12 Pemenang !!

Syarat-syaratnya :
1. Follow blog Siti Yang Menaip.
2. Buat entry bertajuk 'Daehan Minguk Giveaway By Siti Yang Menaip.
3. Sertakan banner giveaway di dalam entry.
4. Backlink ke entry INI.
5. Tag seorang rakan blogger.
6. Publish entry anda.
7. Wajib untuk sertakan link entry penyertaan anda di ruangan komen entry INI sahaja.
8. Selesai. All the best.

Mama dah buat semua syarat tu, cumanya mama tak tahu nak tag siapa, jadi mama ajaklah semua yang baca untuk sertainya ya.

Wassalam

Tarikh akhir penyertaan :
22 Julai 2016

Tuesday, 19 July 2016

LRC

Assalamualaikum...

Memandangkan ada yang bertanya apa itu lrc, mama jawab ye hehehe..segan pulak dibuatnya. lrc tu singkatan pada LeeyanaRahman Collection.

Mama sebenarnya tak tahu pun kewujudan lrc ni, ini semua adik mama si mommy tu la punya pasal, masa kami lepak-lepak makan dulu, mommy sibuk dok tunjuk ig lrc nih, apalagi semua gedik-gedik la cakap cantik bajunya. Kebetulan kami di Putrajaya masa tu apalagi ajaklah suami masing-masing ke bangi sentral ke  butik lrc nih.

Rambang mata masa sampai tu tengok baju cantik-cantik, mak ngah rembat sehelai, mama telan ailio je tengok..hehehe sebab takde bajet nak membelikan, kalau nak beli perlulah ada bajet, jadi takde perancangan nak beli kita tengok sajalah kan mak ngah bershopping.dalam hati geram juga nak membeli..gatal je tangan ni dibuatnya tapi mujur masih sedar diri hahaha, kalau tanya en.azmi, dia ok je..belilah nak beli katanya, tapi mama pula sayang duit kikiki

Masa sebelum raya, mommy pun sibuk post gambar dekat ibrahim dotter baju-baju keluaran lrc, memang cantik-cantiklah rasa tak tahu nak pilih yang mana, ewahhh sangatkan mama ni,macamkan bajet tu tebal sangat, pada hal gigil tengok harga yang tertera, dah ibrahim dotter putuskan beli baju lrc untuk pergi kenduri di rumah Paksu dekat Taiping nanti..mama pun terjebaklah membeli, beli dengan adelya punya sekali sebab ada sedondon anak-beranak.

Bila dah membeli baju itu untuk pakai kenduri makanya baju itu juga menjadi baju raya kami di hari pertama..kikiki tak kuasalah mama nak membeli banyak-banyak bajukan, tapi tu lah kan, kainnya dah memang cantik tebal dan coraknya pun lawa, sayang jahitan tak begitu kemas, mungkin sebab order terlalu banyak, jadi tailor pun tak menang tangan nak buat, yang mama and the geng beli tu pre order, dapatlah harga murah sikit dari beli di butik, murah tak murahlah gigil la tangan iols membayarnya kikiki...

Kebetulan personal shopper lrc tu keje shah alam dekat je dengan ofis mama, jadi order dengan dia sajalah. Mamalah yang kena uruskan order, transfer duit dan ambil baju, kalau disuruh pos tentu kos pos mahal sebab kami beli 14 helai baju dari lrc nih, tengok semangat tak semangatnya mereka membeli, mommy sorang 4 pasang termasuk untuk anaknya seorang. mama 2 pasang je campur dengan adelya,mak ngah 2 pasang, makdak 3 pasang untuk suami dan adik iparnya, yang lain-lain sepasang je seorang.

Bila dapat baju sedikit kecewa, biasa mama memang pakai saiz M tapi baju yang dapat nih macam terkecik sedikit, mama suka longgar ini ngam-ngam je kat badan, baju adelya pun sedikit ketat, macam tak boleh nak pakai lama, harus juga mama alter nanti, untuk enjadikan baju itu selesa mama buang span dibahu, lagipun mama memang tak suka pakai baju ada span, rasa bahu macam tinggi sangat je, kain pula labuh melampau-lampau, tapi mama sukalah corak-corak kain lrc nih cantik je.


Dalam pada tu gigih mommy nak masuk contest #ootdleeyanaraya2016.. Kikiki kot menang duit raya, tapi non hado..takde rezekikan, nak kata tak comey, comey dah tu..boleh jadi model dah memasing..kahkahkah masuk bakul angkat sendirik, maktam yang baju oren kemahin nak kalahkan gaya che ta..hihihi saja sesuka dengan adik-beradik, jarang dapat berkumpul macam nikan..tahun depan semua nak kaler sedondon..tuudiaa syawal ni belum abis dah fikir syawal tahun depan...fengsanlah mak nakkk.

Ok itulah lrc yang mama citer dalam.entri sebelum ni..boleh follow ig dan fb leeyanarahman ni ye..ohoi siap promote tu,oh ya sebagai tanda menghargai customer, siapa yang buat pre order raya dulu akan dapat voucher rm30 dari lrc..voucher rm30, rege baju masih ratus2..nangis mak.nakkk sambil kesat hidung.

Wassalam

Saturday, 16 July 2016

Kenapa bertongkat

Assalamualaikum...


Dalam entri mama yang sebelum ini, ada yang bertanya kenapa pakjang bertongkat? Hihihi mama jawab dalam entri ni ye. Pasal pakjang ni ada mama ceritakan dalam entri lama tahun lepas kejadiannya.

31 ogos 2015.. Pakjang main bola sempena hari kemerdekaan, main dengan kawan-kawan kampung je entah macammana ada sorang budak ni pergi rembat kaki pakjang sampai patah. Dua kali dah operate kaki pakjang tu. Kali pertama masuk palate ke apatah benda tu orang panggil,lepas tu kena jangkitan, kali kedua operate masuk antena pulak.

Sedih jugalah kakak ni menengoknya dah la tinggal sorang-sorang kat kampung tu makan minum tak menentu, kurus dah tu ha,dulu pakjang ni berisi orangnya, rumah.kampung pun dan bersemak samun sebab pakjang tak larat nak meracun memotong rumput. Pernahlah duduk rumah ibu kat banting tu sekejap, tapi mana dia mahu duduk lama,lepas tu balik duduk kampung semula.

Sekarang pakjang duduk rumah paksu(adik arwah ayah). Masa kenduri hari tu pakjang tinggal sana dulu. Paksu bawa jumpa bomoh patah. Kita cuba je lah kan, mana tahu elok balik kaki pakjang tu nanti. Mungkin pakjang rasa seronok bila paksu ambil berat macam tu kan,kalau arwah ayah ada tentu ayah yang uruskan.

Kami cadang nak cari isteri dekat pakjang senang ada yang jaga, terurus sikit makan minum kikiki, tapi tunggu pakjang betul-betul sembuhla...selalu dah bagi hint kat group whatsapp dekat pakjang,tapi dia wat lek wat peace je,takde komen apa-apa pun. Jodoh tu rahsia Allah kan, inshaAllah kalau ada jodohnya nanti.

Harap ada perkembangan baiklah selepas pakjang berjumpa bomoh patah tu, mggu ni dah pergi, minggu depat paksu nak bawa sekali lagi. Dulu pernah bawa disini tapi masa tu kakinya masih ada luka yang belum sembuh jadi orang tu tak mahu buat. Kita cuba sajalah kan, mana tahu Allah nak bagi kesembuhan. Sama-samalah kita mendoakan.

Wassalam

Friday, 15 July 2016

Ketupat palas

Assalamualaikum...

Hari ni mama nak share cara buat ketupat palas...kikiki macam terror sangat nih, ini ada kawan minta share jadi mama share, harap-harap dapat membantu ye kak imah

Gambar yang mama share diambil dari fb sebab masa mama buat tu, mama tak snap picca, segan pula dengan mertua hihihi. Tapi mama tak ingat fb siapa, terima kasih tuan empunya gambar, mama minta nak share ye..





Itulah cara menganyam/ada orang kata cucuk ketupat palas.

Mama belajar dari kawan mama, emaknya memang ambil tempahan buat ketupat palas nih, masa belajar dulu siap ada video, tapi enfon lama dah rosak sekali dengan video pun hilang, kalau tak boleh mama share video kat sini.

Mama pun nak share cara masak pulut untuk ketupat palas ni jugalah seperti yang diajar oleh emak kawan mama tu, untuk ingatan mama juga nih, senangkan sebab buat setahun sekali kadang-kadang boleh lupa juga dibuatnya.

Kalau nak buat sekilo pulut, santan yang digunakan adalah sebanyak satu bekas aiskrim yang bulat tu, bekas yang besar bukan yang kecik tu ye. Masaklah pulut bersama santan sehingga masak.

Cara isi pulut (gambar mama ambil dari fb juga..tq pada yang share)

Lepas pulut masak, isilah dalam daun palas yang telah dianyam/dicucuk tadi, kemudian masak semula dalam periuk, air yang diletak dalam periuk untuk rebus ketupat tu, mesti sama paras je dengan ketupat yang ada dalam periuk, masak hingga kering air.tapi jangan sampai hangit, itu kalau terlupa ketupat yang dimasak dalam periuklah.

Haa...macam tu lah cara mama buat ketupat palas.

Selamat mencuba, seronok memasak bila anak-anak makan dengan penuh selera. Semalam pun mama buat rendang ayam dan nasi impit untuk abang adam jamuan raya hari ini, belum sempat masak semua dah minta nak makan rendang, amboi sangatkan..macam sedap saja.

Wassalam

Wednesday, 13 July 2016

#teamrayaperak...gedixraya, makan kenduri

Assalamualaikum...

tujuan sebenar kami ke Perak sebab paksu (adik arwah ayah mama) jemput kenduri anaknya kawin, dah alang-alang sampai tu kami jumpa sekali dengan saudara yang berhampiran. kebetulan pula saudara sebelah arwah mak pun ada yang duduk berhampiran jadi kita jumpalah sekali kan.

Kenapa duduk bukit merah tak duduk je rumah sedara? hahaha...keselesaan itu penting, lagipun dah ramai dirumah paksu jadi tak mahulah mama nak bersesak-sesak lagi dengan anak-anak tentu tak selesakan, itu bagi mamalah, sebab mama ni memilih sikit, dah tua-tua nih bab tempat tidur tu jadi keutamaanlah, segan dah nak tidur bergelimpangan beramai-ramai,nanti dengan anak nak menyusu bagai segan juga dibuatnya.



Inilah rupa apartment bank yang kami duduk tu, luas dan selesalah, anak-anak mamalah yang paling teruja suka sangat dapat duduk situ, ye lah macam bercutikan, sukalah anak-anak. Selesa tu bukanlah bermaksud nak.rumah besar dan tilam empuk ye, rumah kecil dan tidur di toto atau beralas tikar mengkuang pun mama tak kisah sebab kecik-kecik dulu mama tidur atas tikar mengkuang je.


Pukul 8 pagi semua semangat bangun tidur dan terjun kolam. mama takde nak terjunnya, mama kalut dok iron baju untuk pakai kenduri. Haa...baju kenduri dengan raya pertama sama ye..hehehe, alkisahnya adik-beradik nak sedondon dihari kenduri jadinya kita sedondonlah, mama malas nak beli baju lain, jadi pakai saja baju kenduri untuk raya dulu.

Sedondon geng gigirl, beli dekat LRC yang sedikit kontoversi tu hehehe..lain kali tak beli dah kot,kita beli dekat butik lain pulak
Sebelum gerak kita bergambar dulu, lepas tu sanggup pula pergi cari kawasan sawah untuk bergambar, ini pakcik la yang bawa, maklumlah dia biasa di kawasan situ, sebab belajar dekat-dekat situkan, apalagi melaramlah semua ditepi sawah tu.konon-konon modellah..hehehe kata kawan mama dah macam model jubah untuk butik je..sesekali fefeeling modelkan. Layankan gambar-gambar kami yang ada, banyak sebenarnya tapi mama share sikit-sikit je lah, nati ada lak yang berpinar biji mata tengok kalau banyak-banyak kikiki.

Ada juga gambar berlima, dihari raya keempat..baju hari raya pertama hihihi..takpe orang perak tak tengok lagi.
Anak-anak pun tak lepas peluang nak bergaya

Adik ipar (pakndak) dan adik-adik pakcik,pakjang dan paksu mama pun kemain bergaya ala-ala model, semua pun biru juga bajunya.
Mommy,daddy,darwisy & daeisha

Amboi-amboi ibu dengan abah kemahin lagi gayanye tu

Mommy dan pakjang
Pakcik dan makngah

Maktam dan abg awisy

Kononlah nak bergaya ala-ala model..kekeke,sesekali ye dok layankan je, suami pun tunggu je la
Lokasi penggambaran sawah padi di gunung semanggol...teruja weh sebab jarang dapat tengok sawah padi..heheh

Selesai bergambar kami terus ke taman mewah kamunting, rumah paksu, semua adik-beradik arwah ayah ada, lama jugalah kami lepak kat situ, mama banyak tak kenal dengan adik-beradik arwah ayah, tapi ibu memang kenallah sebab masa arwah ada dulu, ibu lah yang selalu bawa arwah balik ke kampung, jadi ibu kenallah juga tapi ada juga yang tak berapa ingat sebab dah bertahun tak jumpakan, ada pulak tu yang sebijik muka arwah ayah..huhuhu sedihhh, masa nak balik makcik ni siap peluk dan nangis-nangis, ye lah sedihkan bertahun tak jumpa dan nanti tak tahu bila lagi dapat jumpa pula.

Bersama pengantin..yang perempuan tu sepupu mama,kebetulan sama tema dengan pengantin
Bersama anak-anak buah dan mama pun dah bercucu..
Bersama adik-adik dan abang arwah ayah, yang bertopi tu sebijik muka arwah ayah..dulu-dulu paktih pernah tinggal dengan kami sekejap
Nak gerak ke kereta pun sempat lagi berhenti berborak dan bergambar, tak puas jumpa sekejap rasa nak sembang lama-lama dengan sepupu pun ramai yang tak kenal dah huhuhu

Balik dari kenduri kami tuju pula ke manjung rumah pakcik adik arwah mak, jalan sesak juga dari kamunting nak ke manjung tu, kami sampai 6lbh, makan-makan, mandi solat semua, pukul 9.30mlm gerak balik,pakcik suruh tidur je dirumahnya tapi kami dah malas sebab esoknya ahad nak rehat-rehat dirumah pulakan.kami balik ikut sabak bernam, melekat juga jalan, lepas tu potong masuk jalan kampung, alhamdulillah dapat lari dari kesesakanm,mama pun tidur-tidur ayam saja sebab menemankan en,azmi memandu, sampai rumah pukul 1.30, sempat pula masak mee sebab adrien lapar, pukul 2.30lbh juga dapat lelapkan mata.

Bergambar bersama pakcik dan makcik sebelum gerak balik ke klang

Sekian cerita raya #teamrayapahang dan #teamrayaperak, best juga nih kalau tiap-tiap tahun pergi berjalan raya ke perak, tapi tu lah banyak perkara perlu dipertimbangkan tu.

Wassalam

Beraya di mana pula kita #teamrayaperak

Assalamualaikum...

Raya ketiga pagi, mama dan adik-beradik gerak ke Perak, kononlah semua orang nak gerak pagi-pagi sesudah subuh, mama pun gigih bangun awal, whatsapp dulu dorang dah bangun dan bersiap ke? tapi katanya baru 2,3 orang yang bangun mandi,so mama pun takdelah kelam-kabut kejut anak-anak, wat lek wat peace je lah..hehehe.

Selepas sarapan dekat pukul 9am barulah mama gerak ke kampung mama sebab nak gerak sekali dengan adik-beradik, sampai je mereka tengah bersiap-siap, hoihh mama memang berbulu je tengok sebab mama memang malas bab menunggu orang yang tak tepati masa nih, mujur makcik sebelah datang bersembang dengan mama, jadi takdelah terasa sangat menunggu tu..

Dekat pukul 10 barulah kami gerak, abang ipar whatsapp tanya kami dah gerak belum? sebab mereka dah balik banting dan akan gerak dari sana, kakak dan abg ipar bagi cadangan lalu ikut cameron, kami pun ikutlah takut highway sesakkan. Sekali hamik koo..cameron pun sesak, ramai rupanya orang bercuti-cuti di cameron pada raya ke-3 nih.

Ok jugalah ikut cameron sebab kata adrien tadi, nak pergi tempat strawbery, tapi tak petik strawbey la, dapat tengok replika ditepi jalan saja,en.azmi kata lain kali kita pergi petik strawbery...haaa macam ada harapan nak pergi cameron lagi je gayanya tu..hehehe,okeh di cameron kami berhenti makan dan solat, itupun dah ambil masa sejam lebih.


Adrien pow ayam abg awisy, siap suruh tolong suapkan pula tu, mujurlah abg awisy nak layan,mama risau abg awisy tak cukup makan je tu.


Sambil tunggu makanan sampai sempatlah sepupu-sepupu ni bergambar.


Mama pun sempatlah ajak anak dara comey nih berselfie...

tak tahu nak makan dimana sudahnya pergi marry brown sajalah, mama makan burger sebijik, tengah-tengah makan adelya nak membuang pulak dah, tapi selesai makan belum membuang lagi, masuk kereta baru sempurna hajatnya tu, kami terus tuju ke masjid untuk solat dan mama pun nak tukar pampers adelya, bagus orang yang menjaga surau tu, bentangkan tikar untuk mama tukarkan pampers adelya.

Selesai urusan dan bersolat kami meneruskan perjalanan, jalan memang sesaklah, tapi banyak juga perubahan yang ada mama tengok, masa tahun lepas pergi bulan 11, di kea farm tu masih parking di tepi jalan, sekarang ni dah siap tempat untuk parking, jadi takdelah sesak sangat tapi tetap sesak jugalah sebab jalannya berbukit dan 2 hala macam tu je kan. sebuah kereta dah sampai tempat penginapan, berbalsa wasaplah kami sebab mereka yang sampai dulu tu nak berjalan ke rumah saudara yang berhampiran.


Bergambar bersama maklong,acu dan sebahagian dari sepupu. Alhamdulillah dapat juga jumpa walaupun sekejap.

Keluar dari simpang pulai kami terus menuju ke changkat ibol ke rumah mak long, kakak arwah mak mama, disana maksu pun ada bersama anak-anaknya, juga sepupu-sepupu lain anak arwah maklang, adik arwah mak, mereka juga yatim piatu, dapat duduk sekejap je sebab hari dah dekat pukul 7mlm, ada sebuah rumah lagi yang kami nak pergi, rumah sepupu iaitu anak arwah mak teh, adik arwah mak. Oh ya arwah mak mama ni ada 7 beradik, 3 dah meninggal. duduk makan malam di rumah sepupu hampir pukul 10 baru kami gerak ke tempat penginapan.


Di rumah sepupu dapat makan char kuey teow panas-panas yang dimasak disitu, kami bersila je tunggu makanan,siap bertambah lagi tu..heheh,kesian tukang masak berpeluh-peluh memasak, mujur ruang laman besar dan open air gitu, takde kipas pun sejuk je. Kami bergambar sambil menghabiskan biskut raya,semperitnye sedapp amat, habis kami bedal.


Kami menginap di apartment bank dekat bukit merah, untunglah kami sebab makngah dan mommy kerja bank, jadi dekat bukit merah tu ada 2 buah rumah bank, kebetulan tarikh yang kami nak pergi tu ada kosong, jadi dapatlah kedua-duanya, bukan apa ambil 2 rumah selesa sikit, semua dapat tidur dalam bilik, tapi bawa jugalah toto sebab mama ni abang adam dah besar, jadi dia tidur dengan sepupunya diruang tamu, tak lama adrien pun boleh join abg adam tidur diluar tu.

Ok nanti kita sambung lagi cerita #teamrayaperak nih dan tujuan sebenar kami ke perak ni.

Wassalam

Tuesday, 12 July 2016

Syawal kami

Assalamualaikum...

Tahun ni turn raya di kampung en.azmi, walaupun kampung dekat-dekat tetap ada giliran juga ye, barulah adil dan saksama gitu, berada dirumah peninggalan itu bersama adik-beradik perasaannya berbeza dan sukar digambarkan.




Nak bergambar satu keluarga pun susah, dapat bergambar berempat saja, abang adam entah apa kena merajuk tak mahu bergambar, tapi akhirnya ada juga gambar berlima nanti.

Raya pertama...selepas anak-anak balik dari ikut bertahlil,kami gerak ke kampung mama, di kampung mama takde buat apapun, makan dan makan sajalah, nak beraya ke rumah jiran-jiran dah tak sempat sebab mama nak ke rumah kawan pula, maklumlah lama tak jumpa dengan kawan jadinya berayalah dengan kawan. sayangnya dirumah kawan yang seorang ini terlupa pula nak bergambar.



Kemudian gerak ke lancang beraya ke rumah seorang lagi kawan, adelya dan adrien sudah tertidur dalam kereta,mama ajak juga en.azmi pergi sebab kalau tunggu malam mungkin dah tak pergi nanti sebab dah penat, lagipun malas sudah nak bertukar baju yang lain nanti. jadinya terus saja kami beraya, seorang kawan lagi telefon hendak juga berjumpa jadi kami tunggu saja di rumah kawan yang ini,namanya Omar. seronoklah dapat makan dan berbual.

Raya kedua....Berhari raya bersama keluarga en.azmi. Mak mertua hendak ke rumah saudaranya pula, kami mengikut saja, inilah masanya nak berjumpa dengan saudarakan. semuanya pun di pahang tapi perjalanannya jauh juga, bermacam kampung yang dilalui.



Bergambar sambil menunggu semua ahli rombongan tiba...abah mertua tak mahu berjalan jika anak menantu tak cukup lengkap, Adik ipar mama yang berdua tu raya di rumah mertua dulu tahun ini, jadi raya kedua tu mereka balik ke kampung, kami berjalan raya bersama-sama.



Berempat juga..kali ini adrien pula tiada sebabnya adrien didalam kereta..menidurkan diri hehehe, bergambar berlatarbelakangkan kebun getah.



Antara yang menarik perhatian sepanjang perjalanan, kg.pulau pasir mandi,sanggup pula tu en.azmi berenti untuk mama snap picca..hehehe. Rumah tu pula abg adam suruh mama snap,katanya rumah tu cantik. Kami berkunjung ke 3 buah rumah saudara mak mertua, rumah pun dekat-dekat saja.

Kemudian ke paya luas rumah saudara abah mertua yang digelar rambo..bila cakap pada adelya dia kata rambo tu ayam atok..cerita upin ipin lah tu, ayam tok dalang namanya rambo. Dekat sini memanglah akan disediakan makanan berat.


Pakat serbu makan nasi sebab ada disediakan patin tempoyak..mama tengok je sebab tak makan patin..hehehe, lepas semua dah ambil mama baru mencelah, makan ayam masak lemak bercampur rebung, makan sekadarnya saja, dirumah sebelum ini ada makan nasi minyak, semua mama makan sikit je, bukan apa..kawal makan di hari perayaan..eceh kikiki, sebenarnya mama tak mahu makan ikut suka hati nanti sakit perut susah pula, nak berjalan sakit perut memang tak selesalah pula kan..

Di sini kami berkunjung dua buah rumah, rumah yang biasa dikunjungi setiap tahun, lepas balik beraya mama dan en.azmi terus tuju ke kampung mama sebab nak ambil periuk dan tupperware mak mertua yang mama guna isi rendang sebelum ni, kemudia balik semula ke kampung en.azmi. sibuk pula mama mengemas kain baju. esok kami akan ke negeri lain pula.

Ceritanya akan bersambunglah.

Wassalam

Sunday, 10 July 2016

Menjelang syawal

Assalamualaikum...

Cerita sehari sebelum syawal. Sibuklah membeli barang untuk dimasak pada hari tu. Mama perlu masak rendang untuk rumah dikampung mama. Pergilah kami semua ke pekan sehari lancang. Jumpa pula orang jual daun palas, mak mertua tanya "nak buat ketupat palas tak?mak tak reti buat" mama kata ok je belilah,macam konfiden je kan hihihi.

Kemudian ke mempaga segar pula mencari bahan-bahan lain, terjumpa pula kawan lama yang dah bertahun tak jumpa,apalagi sempatlah berborak sementara menunggu giliran untuk membayar,sebab barisan cukup panjang dan sempat pula berselfie,tapi kat tepi-tepi lah bukan ditengah laluan orang membeli barang.

Selesai membeli barang balik rumah mama teruslah menganyam ketupat palas, mak mertuasettlekan ayam dan daging,adik-adik ipar sediakan bahan-bahan. Sesudah itu abg ipar masak rendang daging dan gulai kawah daging,mama pula masak 3 ekor rendang ayam..tu diaa banyaknya, 3 ekor untuk rumah mama seekor untuk.rumah mertua,mulanya nak masak dikampung mama tapi mak mertua kata masak je dirumah senang,dah siap hantar je ke kampung mama.


Ketupat palas dan rendang ayam, oh ya ketupat palas tu mama anyam je, yang masak pulut semua mak mertua, masak banyak-banyak tak konfiden lak,lagipun rumah mertua segan pula,kalau dirumah sendiri haruslah terror kikiki ye lah sangatkan, pernah masak sendiri ketupat palas nih tapi buat sikit je,banyak-banyak tak pernah lagi.

Malamnya dah siap semua, bawalah rendang ayam,ketupat palas dan lemang yang dibeli ke kampung mama, mama kena masak rendang sebab adik-beradik mama balik lambat, kesian pula diorang nak memasak lewat tentu penat, jadinya mama yang masakkan rendang ayam tu,mujur kampung mama dan en.azmi dekat-dekatkan,mudahlah kerja mama. Seronok rasa sebab dapat bahagikan masa untuk kedua-dua belah keluarga.

Ok nanti sambung cerita edisi khas syawal pula.

Wassalam

Saturday, 2 July 2016

Jadi juga akhirnya

Assalamualaikum...

Pasti ramai yang dah pulang ke kampung hari ini kan,semoga semuanya selamat dalam perjalanan. Mama masih belum balik kampung. Jadinya hari ini kemas bajulah kerja mama agar tiada yang tertinggal dan semuanya mencukupi sebab bercuti lama dan nak ke dua tempat berbeza pulak tu.

Hari ini juga barulah berkesempatan menyiapkan projek yang telah mama rangka, eceh macamkan projek besar sajakan. Mama nak beli tudung untuk adelya yang berkenan mahal pula harganya, sekali terjumpa kain yang sama dengan shawl mama terus mama beli semeter rm10,hajatnya nak buat sendiri tudung adelya.

Hari ini baru dapat buat, semeter kain tu dapatlah 2 helai shawl, apalagi bila dah siap gatallah tangan share dengan ibrahim dotters,mommy tengok cantik teruslah nak satu untuk daeisha, so mama pun gigihlah siapkan sehelai lagi,pada mulanya nak buat lepas raya tapi rasa terajin lebih pulak,jahit teruslah sementara semangat masih ada.


Inilah rupa instant shawl double loop adelya, nak buat yang instant terus sarung tu mama belum tengok lagi cara jahitannya macammana,lepas ni bolehlah mama cuba, lepas tu terjumpa pula butang kaler-kaler yang mama beli dulu-dulu terus je jahit dihujung shawl tu bagi tak nampak kosong sangat,kira oklah tu..adelya pun suka nampaknya, siap nak pakai sendiri,tiru mama la tu sebijik buat gaya mama pakai shawl..hehehe.

Sajalah mama test menjahit, alkisahnya ramadhan kali ini mama dapat mesin jahit dari en.azmi, bukan mesin jahit yang besar tu ye, yang mini saja..katanya buat jahit-jahit baju yang koyak selama ni mama jahit tangan je,ada mesin mini ni oklah sikit, itulah mama test jahit shawl tu,nanti boleh test jahit dress adelya pulak. Semangat pula mama,en.azmi kata bagi mahir dulu,nanti baru boleh beli yang besar.


Inilah rupa mesin jahit mama tu,kira oklah dapat jahit sikit-sikit, buat jahit tudung-tudung mama ok la ni. Jahitan mama pun belum kemas, jadi kena asah skill lagi ni sebab dah lama tinggal, tetiba rasa seronok pula menjahit,terus idea mencurah-curah nak menjahit macam-macam tak padan dengan mesin je idea yang keluar nih, inshaAllah ada rezeki dapatlah mesin besar pulak nanti.

Oklah lega dah semua settle..mengemas rumah,membasuh baju dan packing baju dalam beg,esok pagi nak gerak balik kampung dah moga dipermudahkan urusan perjalanan kami nanti,harap-harap jalan pun tak sesak.

Wassalam