Saturday, 31 January 2015

karok la kau!!!!

Assalamualaikum semua...

okeh ini cerita sabtu lepas,adik2 ajak pegi karok..adoii akak mana reti nak karok2 ni,kata watie berry (konon2 diri tu mcm halle berry la..heheh) anak dia si abang awisy tu yg ajak pergi karok.en.azmi pun ok je,bagi akak join,tapi dia tak join la. yang pergi pun geng gigirl je kecuali kak ton..hehehe

petang sabtu,adik akak si manja tu yang datang ambil akak dan anak2,adam adrien dan adelya join sekali okeh..ko tak hagak2 bawak anak2 pergi karok ye, takdelah kitorang pergi tempat karok yang tertutup dan hanya kami je dalam tu,abg2 ipar adik2 ipar lelaki semua takde..so bole la jual suara yang ala-ala katak memanggil hujan nih hehehe..lagipun dah lama tak berkumpul macam ni, sesekali seronok juga macam ni,walapon sebenarnya akak tak suka sangat nak berkarok2 nih,tapi layan je la...

nyanyi lak lagu lama-lama..memang menusuk kalbu le,abg adam pun nyanyi jugak lagu kegemaran dia sandiwara cinta ko..



tengoklah tu..adelya tido mama jual suara,kemain lagi sambil riba anak tu..ini kalu ramli ms tengok boleh nangis nih..taktau nak komen apa hahaha
asalnya abg awisy yg nak nyanyi tapi lagu yg dia tahu tak berapa ada,last2 mummy and mak2 sedara yg pulun pilih lagu..kah3,tu makngah tu kemain ko mula2 jual mahal,aku taknak nyanyi katanya..tetiba dapat mic terus sawan,taknak lepas mic dah,pastu dia yg lelebih pilih lagu,siap beradu suara dengan si manja...layan je la bukan selalu pun kan..hehehe

2jam je kat situ pastu terus ke rumah kakak lepak sana sampai malam,en.azmi pegi jemput kat rumah kakak je..malam tu nak balik rumah abg adam taknak ikut seronok main dengan sepupu,minta nak tido rumah ibu,berat hati nak tinggal..papa pun tak bagi,tapi abg berkeras nak tinggal..so untuk pertama kali tinggalkan abg adam,sayu lak hati mama masa kiss abang tu..huhuhu,macamkan jauh sangat nak tinggal pada hal,rumah kakak dgn rumah akak tu tak sampai setengah jam pun perjalanan hahaha...

sampai rumah je terus wasap tanya..abg adam buat apa? budak tu sedap je dok main2 dengan sepupu2 dia...hmmm mama...mama...

wassalam

Friday, 30 January 2015

anak dara punya cerita


Assalamualaikum semua...





Anak dara mama nan seorang nih, mulu semakin becok,ntah apa yg nak diceritakan pun mama taktau..sikit2 panggil mama..papa..abang,kadang2 adam je dia panggil kat abg adam tu.
dekat taska tecer kata cerdik,apa yg tecer ajar dia buat,belajar dengan gembira nampak gayanya,baguslah macam tu...senang hati mama.

satu yang mama peratikan adelya ni sangat2 cemburu orangnya..hehehe maklum la gigirl sorang kot..
baru je mama panggil abang adrien,dia tinggalkan mainan terus lari kat mama,pastu abang adam yang duduk kat mama ditolaknya.."epiiii...epiii..." kata dia tepi la gamaknya maksudnya tu hehehe, kadang tak dapat dengan tangan dengan kaki dia tolak, pernah hari kakak sepupu dia duduk sebelah mama sembang2 dengan mama,adelya nampak je terus datang pastu dengan kaki dia kuis kakak aimy tu..aduhaiii adelya,kakak aimy buat taktau terus dia jatuh pengsan guling2 hentak kaki..errrkkk pandai dia ye,mama amik letak kat riba baru ok..itu pun tetap dia suruh kakak duduk jauh dari mama..jeles sangat dia tu ye..

pemakan orangnya ni..pantang tengok orang makan mesti dia nak kalau tak dibagi memang mengamuk la dia.diajak bergaduh dengan abang pun boleh dah ni,selalu bergaduh dengan adelya siapa lagi kalau bukan abang kawasan adrien tu..hehehe

nanti sambung cerita lagi..mama ada sesi taklimat pulak nih

Wassalam

Thursday, 29 January 2015

hadiah istimewa


Assalamualaikum semua...

sekadar berkongsi kegembiraan bersama semua yang sudi membaca bebelan akak selama ini.
Di usia yang sudah menjangkau 37 tahun pada 22 jan hari tu,semalam akak dapat satu hadiah yg istimewa..rezeki dari Allah,sungguh inilah saat yang akak tunggu2 alhamdulillah doa dan impian ini termakbul akhirnya..



semalam..pukul 4.50pm akak buka kembali laman web ni..sudah seminggu statusnya kuiri,kemudian 3 hari status baru dan petang semalam status bertukar kepada lulus..syukur sangat2,walapon selepas ini slip gaji bakal ditolak banyak dan bulan2 pertama pasti agak payah dengan gaji yg baru itu tapi itu tak mengapa asalkan impian memiliki rumah sendiri berhasil...

syukur juga urusan ini dipermudahkan...inshaAllah pertengahan tahun ini juga mngkin akan berpindah ke rumah baru...kerana rumah yg akak beli ni dah siap,cuma tinggal jalan saja yang belum dibuat,walapon agak jauh sikit,tapi tak mengapa..mula2 je kena sesuaikan diri,lama2 nanti ok lah kan..

wassalam

Tuesday, 27 January 2015

cubaan...cubaan...

Assalamualaikum...





jangan muntah ye..hahaha

















ingat cubaan apa la kan..

cubaan mama berselfie dengan anak2...hahaha tak semenggah btoi...

ok la babai

wassalam

Monday, 26 January 2015

chocolate museum

Assalamualaikum semua..

sebelum ni dah ke trick art museum sekarang ke museum lagi...


kali ini ke chocolate museum pulak

museum ini terletak di :

Jalan Teknologi 3/5, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor.

ini berikutan dari en.azmi la,masa buat kerja terlepas ke museum chocolate ni,sudahnya semalam rasa boring duduk rumah ajak la en.azmi bawa anak2 ke museum ni,saja nak jalan2.seronok juga.
takde la besar mana museum ni,tapi ok la juga bawa anak2.
kata pekerja kat situ,kalau buat rombongan datang dengan appoiment la,dorang akan buat demonstrasi untuk buat coklat.kalau datang saja2..5 beranak macam kitorang ni memang takde la, tapi takpe seronok je tengok apa yg ada dalam museum tu.

masuk free je..tapiiiiii



bila dibiar bebudak ini memilih coklat...naik pening la mama dibuatnya,penuh satu bakul..nangis nak bayar..yang adrien,sebungkus coklat daim tu dia pegang sampai balik tak lepas2 amboii suka betul dengan coklat tu,abg adam lak semua depan mata dia capai,hoihh berpeluh mama tengok..biar betul bebudak nih...takpe la anak sekali sekala..rembat je la.

antara gambar yang sempat akak amik dalam museum tu,sekejap je kat dalam tu,lepas tu terus pegi jalan2 cari makan pulak perut dah berdondang sayang minta diisi..

Wassalam


Saturday, 24 January 2015

nilai 3 dan trick art museum

Assalamualaikum semua...

semoga semuanya berbahagia selalu dibawah lindungan Allah swt.

mari membebel kembali..
ini cerita minggu sebelum..family in law bertandang ke rumah akak,jenuh lah mengemas apa yang patut,ye la mak mentua nak datang kasi semenggah la sikit rumah tu kan,idok le macam tongkang pecah je..hehehe, fil datang malam,masa dorang sampai tu,akak dan anak2 dah tido tau,tak sedor diri,buruknye perangai kih3,pepagi bangun tido,tengok2 abg ipar dgn mak mentua dah sibuk2 memasak didapur..haa ko hado tetamu yg datang masak utk tuan rumah? hehehe...pastu tolong le tengok apa2 yg patut,abg ipar masak nasik lemak pagi tu..

sabtu tu..fil plan nak g nilai 3,mak mentua nak beli langsir,so moh le kite ke nilai 3,akak mengikut je,dalam ikut2 tu sempat la rembat blaus sehelai,pastu beli terus kain pasang untuk buat dress masa adik ipar kawin nanti..alang2 dah jumpa sesuai dengan warna tema kan,rembat je la..





model langsir tu..kemain lagi,jenuh nak kawal berlari je bebudak ni,kali pertama berjalan jauh,adrien tak pakai pampers..alhamdulillah berjaya bertahan dan nak terkucil pergi toilet.

alhamdulillah..apa yang hendak dicari dan dibeli hari tu,semua dapat,dah habis urusan kita balik rumah,malam pulak pergi makan dekat muara ikan bakar tg.harapan..gambar makanan takde sebab malu nak amik gambar depan pak mentua..kah3..abah ketahuilah menantumu seorang blogger..ceh blogger la sangatkan...hehehe

ahad...
dok bincang2 mana nak pegi,akak ikut je la mana dorang nak pegi pun,semua setuju ke trick art museum icity..sebelum ke situ,makan2 dulu kat ayam penyet wong solo seksyen 7,dekat dah tu kan dengan icity..lepas tu apalagi jom la kite ke trick art museum tu..

tiket masuk RM15 untuk dewasa dan kanak2,adrien tak kena lagi sebab tinggi belum mencapai tahap yg ditetapkan..
seronok juga masuk sini,boleh la bergambar macam2 hehe,itu yg akak fefeeling dok paris tu.. layang je la gambar2 kami hari tu ye..

 budak ini tak reti nak duduk diam,suka sangat dapat jalan2,sekali lagi mama gumbira sebab adrien tak terkucil dalam seluar,mula tu risau juga mama sebab dia seronok sangat nanti lupa nak terkucil,mama je dok asyik tanya"adrien nak pegi toilet?" dia menggeleng aje..mau mama tak risau,siap pakaikan pampers adelya punya...hahaha teruk btoi mama,tapi memang betul adrien tak terkucil pun...


abg adam dengan gayanya..dah sporting bila mama suh bergambar je,dah boleh buat gaya,tapi tak boleh blah dengan buaya tu abg adam buat rileks je..


papa dengan adelya...ikut je apa yg papa buat,adelya pun macam tak cukup kaki nak bergerak,seronok dia kesana sini siap berbaring atas lantai kemain lagi dia..seronok sangat gayanya dapat lepas bebas macam tu..


sesekali mama pun nak interframe jugak la...hehehe,kira boleh la tu ye..

layankan lagi beberapa gambar yg sempat akak edit..

  



 

mak ngan abah mentua pun terpaksa la join anak2 menantu bergambor,mujur sporting mak abah mentua akak ni hehehe

ok itu je cerita cuti2 dua hari kami 

wassalam

Tuesday, 20 January 2015

an evening in paris

Assalamualaikum...

Bonjour...bonjour...ntah btoi tak akak eja...heheh



Paris la sangatkan....
Saja fefeeling paris,pada hal kat parit je...hehehe

Ok nanti akak citer...mood nak membebel belum mari

Wassalam

Thursday, 15 January 2015

asal keturunan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..pagi yg indah cahaya matahari yang cantik,udara yg nyaman, syukur masih diberi peluang bernafas dimuka bumi ini dan masih berpeluang melihat wajah2 cinta hati akak..
hamboihh kemain lagi berpujangga berbunga bahasa dipagi hari ye...takde kaitan dengan tajuk cerita pun ni...

menyelidik asal keturunan kekononnya kan..hehehe

ini berikutan tertubuhnya group wassap oleh pakcik akak yakni adik arwah mak akak,mengumpul sepupu sepapat disebelah arwah mak akak,tapi tak ramai sangat pun yang ada.ok lah juga dapat juga bertukar cerita kita yg dah lama tak jumpa ni kan.

berikutan sekeping gambar yg telah dihantar oleh sepupu akak menyebabkan akak bertanya pada pakcik akak asal keturunan family kitorang ni, sebab ada yang muka macam pakistan hidung terpacak - ini merujuk kepada kak nor dan kak ju yg hidung dorang memang belatuklah hehehe,tapi akak tahu hidung itu menurun siapa-arwah ayah akak hidung yg mancung ensem mcm pelakon hidustan amitabh bachan,apatah lagi arwah ayah peminat tegar filem2 hindi dulu kala - an evening in paris, sanggam, bobby -sampaikan akak melayan sama hehehe

tapi start dari akak - hidung dah mula menguncup dengan ertikata lain kemek la hahaha..marah adik2 akak kat akak tau sebab dorang kata akak lah pelopor hidung kemek,menyebabkan mereka pun berhidung kemek...hah padan muka korang..kalau ikut sebelah arwah ayah memang macam hindi sikit,kalau sebelah arwah mak macam jepun,macam chinese pun ada...
pernah masa akak kerja di sebuah kedai baju, seorang customer cina datang cakap cina dengan akak,pada hal akak pakai tudung waktu tu, akak tercengang pandang customer tu, pastu dia tanya : u tak faham ke?" " saya tak faham lorrr" " ooo...u bukan cina ka?" erkkk "hahaha...i'm malay la" "oo saya ingat u mualaf"... haa...macam cina ke muka akak ni??? ada juga yg kata mcm jepun..hehehe ntah betul ntah tidak la...

menurut pakcik akak, arwah ayah tok akak berasal dari kelantan,lari ke perak setelah bunuh jepun (mungkin masa perang dulu kot) arwah moyang akak ni berkulit gelap ala2 mamak,tapi arwah tok akak ni muka dia macam cina berkulit putih...mungkin akak amik sikit iras2 arwah tok akak kot sebab tu nampak chinese look sikit..kahkahkah chinese look gituu...tapi ye ke chinese look ntah akak tak pasti,adik beradik akak yg lain ada la nampak mcm pakistan hindustan sikit walapon ada yg berhidung kemek..akak je yg lain sampaikan masa kecik2 orang panggil akak komunis..sobsobsob kenapa xtau..akak mata sepet hidung kemek...

dari situ dapatlah akak tahu yg kitorang ni sebenarnya ada darah2 kelantan,acheh,jawa,arab pakistan..kah3 buat kesimpulan sendiri la pulak, dari apa yg pakcik akak cakaplah katanya nampak macam bukan melayu asli asal usul kitorang ni...wallahu'alam...saja nak bercerita..


Yg gmbr kiri atas tu arwah tok akak,gmbr arwah tok wan xde lak,gmbr atas kanan,kanan sekali arwah mak akak-mcm heroin hindustan lak,jd akk tau dr mana ketinggian akak ni dtg berbanding kak nor ngn kak ju walapon hidung tinggi tp katik...kahkahkah...gmbr bwh kiri geng gigirl family akak,bwh kanan pakcik akak zaman muda2 dulu...

Sekian,coretan asal keturunan akak yg tak seberapa,mood nk menulis mcm takde lak skrg,tp update gak pasal ni sbb takut terlupa...

Wassalam

Monday, 12 January 2015

alhamdulillah...berjaya

Assalamualaikum...

Suka sangat mama hari ni sebabnya...


Hero mama yang sorang ni dah berjaya free diapers kat taska hari ni,bagus adrien...mama bangga sbb semua ni tanpa paksaan mama,adrien yg nak free diapers sendiri.

Agak awal berbanding abg adam dulu,itulah kan setiap anak tu kan berbeza,mama tetap berbangga dgn kesemuanya.setiap sorang punya cerita tersendiri,ok la itu je tuan puteri dah menjerit.

Wassalam

sebagai kenangan


Assalamualaikum...

Takde cerita pasal anak sekolah hari ni sebab abg adam mula sekolah esok,kerana apa? Tadika adik bistari tu memang tutup hari ni sebab taknak susahkan ibu bapa yg nak menghantar anak2 dihari pertama sekolah ni,nanti terkejar2 lak bagi ibu bapa yg ada anak sekolah rendah,jadi mcm ni kan senang,tumpukan pada anak yg sekolah rendah dahulu,esok baru abg adam sekolah.

Jadi hari ni saja nak share gambar adam adrien masa sambut besday kat taska hari tu,dah lama tapi mama lupa,.,hihihi, mcm biasa la gambar dikongsi oleh cikgu taska la


Bersama kawan2 ditaska..


Tiga beradik potong kek,adelya pun join jugak tu..


Hero2 mama...sorg 5thn,sorg 3thn, alhamdulillah syukur dikurniakan adam aryan & adrien aryan ni..jadi anak yg soleh & abg2 yg baik ok..

Hari ni 1st day adrien pg taska taknak pakai pampers..mama dah berdebar ni,berjaya tak dia?kena wasap tecer tanya perkembangan nanti..

Wassalam

Sunday, 11 January 2015

sehari tanpa pampers

Assalamualaikum....

Semalam seharian adrien tanpa pampers, malam tido en.azmi pakaikan adrien pampers.

Terkucil tak dalam seluar??


Hmmm...,tengoklah tu dok ralit tengok boboiboy sambil makan oreo tak sedar terkucil dalam seluar...itulah dia sama je mcm abg adam dulu,tengok cerita sampai tak perasan terkucil.mujurlah dah petang waktu ni,tapi kira ok la sekali je terkucil,mama tetap bangga dengan adrien.

Hari ni kita usaha lagi ok,doakan adrien berjaya.

Wassalam

Saturday, 10 January 2015

yen nak pakai speda..

Assalamualaikum...


Hari ni abg kawasan tak mahu pakai pampers nak pakai speda kata dia,ok mama ikut je..alhamdulillah setakat mama menaip entri ni adrien belum terkucil dalam seluar lagi, nak buang air kecil dia laju2 cakap nak kenching..paling mama bangga nak biyak pun adrien bagitahu mama,harap2 bole terus free diapers je.

Macam biasa akak tak paksa anak2, macam abg adam juga biar dgn kemahuan sendiri,adrien pun sendiri yang minta taknak pakai pampers.ok mama nak tengok lagi malam ni mcmmana,sebelum2 ni memang ajar ke toilet sebelum tido dan pagi adrien tak buang air dalam pampers lagi,malam ni haruskah mama cuba tidak pakaikan adrien pampers?tengok pada permintaan adrien nanti.

Lega  mama kalau adrien dah free diapers.

Wassalam

Friday, 9 January 2015

Alhamdulillah..rezeki


Assalamualaikum...



Hadiah dari blogger sory mory cik lala..tasbih dan sebuah buku yang sangat bermakna.Alhamdulillah terima kasih,suka sangat2.

sejak berblog ni,adalah juga beberapa kali akak mendapat hadiah dari rakan blogger..alhamdulillah rezeki, terima kasih buat yang sudi memberi.sangat2 akak hargai.

Wassalam


Assalamualaikum....


Cengkerik berbunyi menandakan ada mesej masuk..hihihi bunyi cengkerik tu..buka mesej tengok tecer taska hantar gambar adrien sedang buat aktiviti dekat taska,tengok muka macam tekun je abg kawasan ni..hasilnya tu abis huruf dikaler sebegitu rupa.

Kata tecer, adrien ni masa tecer mengajar suka main2 tapi bila tanya alhamdulillah laju menjawab,tecer tanya kaler kuning dlm english apa? Dia boleh jawab..wah bagus ni,sbb dekat rumah mama ajar abg adam dia join sekali itu yg dia tau agaknya tu,tp bab menulis mmg payah,selalu mama yg disuruh menulis...hmmm

Tahun ni dah 4thn walapon lahir hjg thn kan tapi tetap lah 4thn, tak bole main2 lagi kata tecer,kena belajar sungguh2. Alhamdulillah...taska ni bukan hanya pusat jagaan tapi dah macam tadika dah,ada sesi pembelajaran semua.. Boleh la anak2 kenal a,b,c..1,2,3..aliff,ba, ta...bkn itu je solat,bacaan dlm solat,al-fatihah dan surah2 pendek anak2 dah boleh baca..memang tak rugi mama pilih taska ni.

Oh ya.. Ada akak dapat komen dlm entri lepas2 yg bertanya pasal taska ni,tapi buka link pengomen tu tak bole,kalau terbaca entri akak ni bole la emel akak fazilaharyan@gmail.com.. Bole la akak bgtau detail ttg taska ni nanti.

Wassalam

Thursday, 8 January 2015

Romantik ke??

Assalamualaikum..,

Definisi romantik itu apa ye?

Dulu2 bagi akak la ni ye...sekadar pandangan sendiri..
Romantik itu bila lelaki selalu ckp i luv u..ingat hari2 penting bagi coklat,bunga sekuntum,barang kemas...hahaha memang tak boleh blah,terpengaruh dengan drama tv la ni,tp betul memang akak rasa romantik & sweet sangat..

Tapi bila dah kawin dan punya suami yg karektornya berbeza dari definisi romantik akak yg dulu tu,nyatanya telah mengubah sama sekali maksud romantik tu buat akak, ini akak lah ye...

Bagi akak sekarang suami yang ringan tulang membantu uruskan kerja rumah bilamana isterinya sedang sibuk menguruskan anak2 itu romantik,tak perlu disuruh,tengok lantai kotor laju2 amik penyapu sapu sampah.tengok sinki penuh pinggan mangkuk tolong basuh,tengok bakul kain bertimbun dgn baju kotor ambil basuh..
Anak2 pun tanpa disuruh dia sudi uruskan,pepagi isteri sibuk bersiap nak pergi kerja,suami pula sibuk uruskan anak2 mandi dan pakaikan baju...oh ini akak rasakan sangat sweet dan romantik.

Yang paling sweet dan romantik bila dia mampu menjadi imam kita,membimbing kita ke arah yang lebih baik dan katanya ingin di syurga bersama kita.

Cara en.azmi memberi hadiah anniversary..beli brg itu dari kawan dia yg juga suami kawan akak kat opis nih,akak tau apa yg dia beli sbb dia ckp brg yg dia beli tu,satu hari pegi opis dia wasap tanya ada tak kawan akak bg barang tu? Sbb dia minta beri pd kwn akak je pass pd akak,ada la kawan akak bagi siap tulis nama en.azmi,ok akak pun simpan la tak buka pun sebab en.azmi punya kan,sekali dia kata "amik la tu mike punya" ohoiii akak punya ke???terus senyum sampai telinga..hahaha,apa bendanya biarlah rahsia,yg penting tgh update entri ni guna hadiah en.azmi bg la..


Suami yang rajin tolong belikan barang dapur & selalu ke kedai runcit membeli ikan dan sayur juga romantik...hahaha

Takde keje dah akak pepagi dok membebel pasal romantik. Ok nak siapkan barang anak2 pulak.

Wassalam

Tuesday, 6 January 2015

tempahan katanya kan


Assalamualaikum...

tak sangka pulak lepas buat kes besday adam adrien hari tu tetiba ada yang menempah. waktu tu masih di kampung,dapat wasap dari tecer taska anak2 nak tempah kek..kek coklat moist dengan oreo chesee cake,berdebar pulak akak dibuatnya...hahaha kalau nak tahu akak ni memang macam tu,dapat je tempahan berdebar la jantung dup dup dup...bukan apa risau kek yang dibuat tak menjadi.

isnin bertolak balik dari kampung selepas zohor,sampai je shah alam terus tuju kedai bakeri beli bahan-bahan yang diperlukan,sampai rumah kemas apa yang patut terus zasss ke dapur untuk buat kek coklat moist dua bijik. sebabnya esok petang tu tecer nak. sambil melayan kerenah adelya sambil buat kek..bergayut lah anak kat kaki mama nih,takpe..alhamdulillah menjadi jugak kek akak.

selasa lepas balik kerja bergegas pulak buat toping kek tu sebelum dihantar..alah takde toping apapun cuma letakkan coklat je..dah siap tu lega rasanya.
malam tu pulak gigih buat oreo chesse cake lak,katanya sama macam kek adam adrien hari tu pun ok juga,so akak malas nak fikir deco2 lain,akak buat je yang sama macam adam adrien hari tu..cuma ada sedikit perbezaan la...



inilah rupa kek yang akak buat tu..alhamdulillah dapatlah tambah duit poket sikit..tahun ni rasanya macam nak membaking lah pulak..itu yg dapat offer dari en.azmi nak belikan ovan rasa macam menggedik dah nak beli,tapi akak bawak2 bersabar dulu,sebab akak cakap kalau nak beli kali ni akak nak yang besar sikit..hahaha,nak yg besar kita tunggu duit besar dapat dulu..

Haishh..nak bebel lebih2 pun tak bole,abg kawasan kat sebelah dok sibuk tanya,.mama buat apa tu?

wassalam



anak-anak mama


Assalamualikum...

wah gatal jari jemari ahkak ni nak menghapdate blog je rasanya..kihkihkih
jangan marah haa..jangan bosan membaca ye,kalau bosan pun takpe tapi jangan bagitau akak..hehehe



hari ni nak membebel pasal tuan puteri dan hulubalang berdua tu.

Hari tu kemas bilik bawah yang dah macam stor tu,kita bikin 5S lah mana yang elok kita simpan mana yang dah tak elok kita buangkan aje.yang banyak dalam bilik tu permainan anak2 lah.hasil dari mengemas tu keluarkan balik 3 permainan besar yang ada,semuanya bukan akak atau en.azmi yang beli tapi dua antaranya adalah hadiah hari lahir untuk adam dulu,mak2 sedara adam yang bagi. memandangkan adelya pun dah boleh join main sekali en.azmi basuh dan biarkan anak2 bermain, 2 biji kereta sebiji motor,yg menjadi rebutan abg adam dan adrien tentulah motor tu,mujur juga boleh naik berdua,itupun kadang2 berebut juga,memasing nak bawa.

Bila dah kecoh2 berebut mula la en.azmi menyinga,terus dia ugut nak masukkan dalam stor balik,baru lah reda sikit,tapi yg tak makan saman tentulah abg kawasan..hahaha belum sempat dicas penuh dia dah bawak motor tu..hoiihh bengang je en.azmi,pastu dia marah sebab motor tak jalan,udah macammana nak jalannya kalau bateri pun tak sempat nak cas.

bila dah kena marah dgn papa..dia tinggalkan motor lepas tu pergi kacau adelya yg tengah main kereta tu pulak.." baby bangun..ni abg yen yg punya..." hahahaha...sesoka hati dia je kan,pastu dah bergaduh berdua tu sebab si adelya pun boleh tahan juga melawannya tu,mama peratikan aje..ikut koranglah anak2...adoyaii abg kawasan tengoklah gambar adrien tu,en.azmi gunting rambut dia hari tu dah macam helmet dah hahaha...

ok lah nanti mama sambung membebel lagi..banyak sangat gayanya yg mama nak bebelkan nih hehehe

wassalam

Monday, 5 January 2015

kemain lagi permintaan dia ye

Assalamualaikum...

ni cerita semalam, pepagi akak sibuk menguruskan kain baju yang berbakul-bakul, hujan setiap hari jadi baju pun lambat kering,bukan merungut cuma bagitahu kenapa kain baju boleh bertimbun macam tu..hehehe syukur Alhamdulillah, hujan itu memberi rahmat buat sekelian alam kan.

sedang gigih memikir apa nak masak untuk minum pagi, tetiba adrien bagitahu mama
"mama..yen nak makan beger.."hamboih mat salleh sangat dah ni pepagi nak kunyah burger..hehehe. dah beberapa hari adrien ni minta mama buatkan burger,tapi perut mama minta isi nasik,jadi kita dulukan perut mama...hahaha boleh gitu??

ok lah mama ikut selera adrien pagi ni ye,sudahnya 5 beranak mengadap makanan omputih katenyerr..hehehe..si hidung kemek makan western pepagi hari.




burger,kentang goreng dan chicken meatball

haii..sambil makan tu terus cakap kat en.azmi, nanti ada rezeki lebih belikan orang food processor ye..nanti senang nak buat daging burger sendiri..hahahah, tak laku dah la daging burger ramly pasni, mama mau bikin daging burger sendiri..wahahaha..berangan le pulak kan, menjeling manja en.azmi tengok akak, mujur tak tercekik meatball waktu tu,pada hal baru je dapat hadiah anniversary (wah..gitteww macam nak bagitau jek yg akak ni dapat hadiahkan..hehehe,benda yg memudahkan akak untuk update blog dimana sahaja..paham jiwa jugak en.azmi ni ye...).tapi rasanya kalau dapat payment tu mau dia belikan akak food processor tu,semalam dia nak belikan ovan,tapi akak cakap nanti dulu,dulukan mana yang penting,sebab awal2 tahun ni banyak duit yang nak guna,jadi kita dulukan mana yang penting...ohoiii dah melalut ke cerita lain lak..



alang-alang tu kita up la gambar lunch semalam sama..hahaha,masak simple je yang penting kenyang perut suka hati..Alhamdulillah.

ok lah setakat itu je bebelan akak hari ni.

wassalam.


Sunday, 4 January 2015

YB melawat kawasan

Assalamualaikum...


Ini cerita misi banjir geng nilam hari tu la bersambung lagi nih..saja nak update lagi,seronok tengok en.azmi and the geng dapat pegi,hajat hati akak nih memang nak join sama,tapi itulah anak kecik2 lagi,kang susah pulak kan,jadi kita tengok je la gambar yang dorang share kat group nih dengan hati yang berbulu..kihkihkih.



Inilah YB nyer...bkn yg berhormat tp Yang Boroi..,kahkahkah (jangan marah ye geng..hahaha saja nak bergurau dengan korang) dengar cerita en.azmi pasal mangsa banjir ni,kesian lak..pakcik yang dorang jumpa tu bagitau mula2 banjir tu dorang dapat makanan 3 keping biskut untuk satu family hoihh sedihnya,kenyang ke?..adoi la kot ye pun bagi sebungkus ok jg,tp tu la kan tak boleh nak ckp lebih2 sebab akak pun taktahu keadaan waktu tu macam mana mungkin itu je makanan yang ada kan. haii tapi macam tak logik je bila difikir berulang-ulang kali,sian kot,buatnya ada anak kecik acaner?

Tapi jika dilihat dari sudut positif,semua ini ada hikmahNya kan, semua orang berganding bahu dalam menghadapi musibah ini, ada yg menjadi sukarelawan,ada yg memberi sumbangan makanan dan pakaian,dan pasti doa setiap dari kita juga tak putus2,memang bila tengok keadaan dari kesan banjir ni akak rasa macam tsunami dah,yang paling sedih bila tengok rumah pun takde tinggal tapak je,macammana tu? Hilang barang rumah mungkin boleh dibeli ganti,tapi rumah takde weh,rumah??? Kalau akak taktahu la nak cakap apa..sedih sangat, moga mereka yang terlibat tabah menghadapi.

Hari semalam en.azmi dan geng nak tolong membersihkan rumah pun tak bole lagi sebab elektrik dan air belum ada,mungkin misi seterusnya adalah pembersihan,kata en.azmi masa perjalanan ke sana,seronok rasanya bukan apa,banyak berselisih dengan kereta2 yg turut sama bertujuan untuk memberi sumbangan,moga mudah segala urusan mereka & moga segala usaha diberkati.kita tolong apa yg mampu,terima kasih juga buat family yg sudi menghulurkan sumbangan dalam misi ini.

Moga misi seperti ini boleh dijadikan rutin tahunan bagi geng2 kita nanti,boleh difikirkan nih,tubuhkan dana 5 Nilam untuk membantu bagi mereka yang memerlukan..yea..admin merangkap ketua group bolehlah fikirkan usul ini hehehe...akak bagi cadangan je

Wassalam.

Saturday, 3 January 2015

misi banjir nilam

Assalamualaikum..

Alhamdulillah en.azmi dan kawan2 dia selamat sampai ke kuala lipis dlm misi bantuan mangsa banjir.tak ramai pun pergi 2 kereta,6 org je. Alhamdulillah family dan kawan2 turut menyumbang,sumbangan kami tidaklah banyak tp mungkin dapat membantu mereka yg dln kesusahan.



Antara gambar yg dikongsi en.azmi,,kesian dorang nak tolong kemas dan membasuh air dan letrik belum ada.

Moga perjalanan mereka dilindungi Allah swt.

Wassalam

Friday, 2 January 2015

mama sedih abang..


Assalamualaikum...

entah la abang mama pun taktau macammana nak bercerita ni ha,penat mulut mama bercakap sampai berbuih2 dah ni ha..hahaha teringat lak ayat arwah tok abg (mak mama) dulu2 "berbuih mulut mak ni bercakap hangpa tak paham2 jugak.." haiii sekarang baru mama tahu kenapa arwah tok suka cakap macam tu,keadaannya sama la macam mama bercakap dengan abang sekarang,berbuih2 mulut mama bercakap tapi abang buat taktau je...

mama faham kenapa abang macam tu..tapi mama kesiankan abang sebab ada orang tak faham kenapa abang macam tu,sampaikan kadang2 abang nak main dengan orang tapi orang taknak layan abang pun,mama sedih tengok orang buat macam tu dengan abang,dan selalu juga mama pesan dengan abang tolonglah abang...abang kena buat macam ni,nanti orang suka,tak perlu abang nak jerit2 lompat2 pun orang boleh nampak abang tapi itu lah kan,abang selalu buat taktahu bila mama cakap,mama tahu abang faham apa yang mama cakap,tapi abang buat tak dengar je...mama tahu kenapa abang buat macam tu sebab abang pun nakkan perhatian kan..orang lebih bagi perhatian kat adik...mama faham abang,terlalu faham,cuma itu lah kan,orang lain mungkin tak faham sebab mereka takde anak lagi,takpe abang walau ada yang tak nampak dan taknak layan abang,mama nampak abang dan mama sayangkan abang lebih dari segala-galanya.

abang,abang...memang berbuih mulut mama ni bercakap,dalam kereta duduk elok2 hari tu masa kita nak keluar hantar baju,mama buka pintu kereta untuk buka bonet,terlupa pulak mama nak tutup pintu ntah bila masa abang pergi ke depan,pada hal papa suruh abang jaga adik kat belakang,sedar2 abang dah jatuh,mama ingat jatuh biasa je,mama pun tengok macam tu dan suruh abang duduk elok2 lepas tu,kita pun teruskan perjalanan,masa pertengahan jalan tu abang kata rambut abang berdarah,berderau darah mama ni dibuatnya..mama bagi tisu suruh abang lap sebab waktu tu mama tengah susukan adelya kat depan,sekali tengok tisu penuh dengan darah..aduhaii abang nak menitik airmata mama tengok,terus mama suruh papa pusing pergi shell dekat alam impian tu. masa dekat shell tu baru boleh tengok,rambut abang dah basah dengan darah,papa bawa pergi basuh..tengok2 kepala abang luka dan bengkak,masa jatuh tu kepala tekena batu la tu..

perjalanan untuk menghantar baju tetap diteruskan,abang senyap je,mama pulak kejap2 panggil abang,bukan apa mama takut abang pengsan ke apa,tapi yg mama herannya tu,kepala abang berdarah, abang bole lagi dok cara kan pistol mainan abang tu pulak.."papa nanti basuh la pistol abang ni,dah berdarah ni" ehhh...abang ni kepala abang yg berdarah tu abang tak heran pun ye,pistol pulak yg menjadi kebimbangan abang...hmmm abang ni macam2 tau.

doa mama tak pernah putus untuk abang walau dimana pun abang berada..inshaAllah suatu hari nanti abang akan faham apa yang mama cakapkan ni,mama macam ni lah memang suka berleter,sampaikan kadang2 tu ntah apa2 mama leterkan pun mama tak tau,mama bercakap untuk kebaikan abang juga,tapi takpe abang,mama anggap ini dugaan untuk mama,mungkin doa mama belum cukup lagi jadi mama perlu berdoa dengan lebih bersungguh2 lagi..satu je yg perlu abang tahu mama sayangkan abang,biarlah jika ada orang yg tak nampak abang pun,mama nampak abang.. mama tak marah sesiapapun cuma mama sedih sebab abang...



kejap je abang dah besar..dah hensem..inshaAllah anak mama ni anak soleh,anak yang baik..Mama sayang abang.

Wassalam.

perangai anak dara

Assalamualaikum..


Tengok anak dara sorang ni,mama sibuk dia pun sibuk gak,habis bedak,losyen,minyak dia tuang kat tilam,losyen letak kat kepala..haii kecik2 dah pandai nak melawa ye.

Pastu pe'el adelya sekarang suka pengsan,bkn pengsan apa,x dpt apa yg dia nak @ abg ambik dia punya mainan @ mama taknak dukung dia akan jatuh ke lantΓ i menjerit2 dan guling3 sampai sendiri puas hati,.,hoii sabar je la,blk kg ari tu mcm tu la sampai x bole nak buat apa nak berdukung jek..

Hai la anak..kejap je buat perangai mcm tu ye..penat mama nak dukung..hihi ok la berenti dulu siapkan bekalan & pakaian anak2 ke taska..jumpa lg inshaAllah.

Wassalam


Thursday, 1 January 2015

udang crispy

Assalamualaikum....

1 jan 2015,hari pertama ditahun baru.takde apa yg dibuat pun,bercuti hari ni duduk di rumah je. Jadinya kita memasak la hari ni. Takde masak istimewa pun sekadar masak yg anak suka makan je


Biasa buat sotong goreng tepung hari ni buat udang lak tp xde la rasa mcm udang kepsi tu..hehe janji bole dimakan.

Haa tu je cerita hari ni,moga tahun ini segala azam dan cita2 kawan2 semua tercapai hendaknya...aaminnn.
Sampai jumpa lagi.

Wassalam.