Wednesday, 27 August 2014

menggamit memori


assalamualaikum...

ogos yang bermakna...
bukan sahaja bulan kelahiran adelya azra,
bukan juga kerana bulan kemerdekaan..
tetapi...

ogos ini banyak menggamit memori yg sukar urk dilupakan..

ogos ditahun yg ke tujuh..







segalanya bermula bila akak mengemas almari..
tetiba terjumpa kain tudung ini...
terus memori teringat kenangan tujuh tahun yg lalu...

ogos..bulan kelahiran adelya azra..
juga bulan kelahiran arwah mak akak dan juga bulan dimana mak akak dijemput menghadap Ilahi..
kain tudung inilah yg digunakan utk menutup wajah arwah mak akak waktu itu...
sayu rasa hati...
melihat wajah tenang emak seolah-olah sedang tidur je..
bila disentuh pipi emak..sejuk kaku...
tiada airmata..hanya senyuman utk emak...
kata emak..kalau mak pergi nanti,jgn menangis sbb hidup mak bukan hendak menongkat langit..
emak yg garang,emak yg suka berleter, tp leteran itulah yg dirindui selama tujuh tahun ini..

bukan tak menangis masa emak pergi, menangis tapi hanya utk seketika...
kerana janji Allah itu pasti..
setiap yang bernyawa pasti merasai mati..
cuma bila waktunya kita tidak tahu...
sekarang ini masa sedang menulis ini airmata masih menitis...
merindui arwah emak

apapun doa anakmu ini sentiasa mengiringi mu..
moga emak ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan beramal soleh
payah melupakan kenangan bersama emak...
emak yang sangat penyabar, emak yg tabah..
ingin jadi penyabar dan tabah seperti emak...

perlu berhenti..sebelum ada yg perasan akak asyik mengesat mata...

wassalam

Tuesday, 26 August 2014

beraya lagi kita


assalamualaikum..

dalam sibuk-sibuk nih masih sempat beraya kan...

hehehe..


beraya di opis je dengan kawan-kawan.
siap ada photo booth dan props..
apalagi jangan lepaskan peluang untuk bergambar,
jamuan raya yang cukup meriah siap ada stall eskrim tuh..
memang kenyang perut soka hati la dibuatnya...


ini anak-anak beraya kat taska...
hehehe bole mama lupa bagi baju raya masa hantar ke taska
terpaksalah en.azmi pegi hantarkan baju raya anak-anak..
meriah je anak-anak beraya...
macam biasa..tecer yg wasap gambar ni untuk akak...

oklah hari dah 30 syawal kan..sekejap je rasa..
update cepat-cepat je...
mari buat kerja semula...
ada masa akak hapdate lagi ye

wassalam

Sunday, 24 August 2014

keje..keje...


assalamualaikum...

sudah mula kena balik lambat sekarang nih,
minggu ni pun sabtu ahad bekerja..








borang yg bertimbun perlu dikey in dalam sistem..
baru suku je nih..ada banyak lagi..sob...sob...sob..
tapi takpe demi sesuap nasi utk anak-anak..hehehe

sekarang hari-hari anak2 lak yg kena amik mama dekat ofis..
apa taknya hari2 pukul 7 baru mama balik..
en.azmi amik anak2 dulu kat taska lepas tu baru datang amik akak di ofis,
hari-hari la anak-anak lepak kat tasik dulu sementara menunggu mama..

kesian jugak dekat anak-anak tapi terpaksa la,
en.azmi pun tak kisah,dia faham keje akak macam mana..
bukan selalu pun,ini disebabkan tahun ni ada banci perdagangan edaran yg jabatan akak buat,
jadi agak sibuk la, kerana tarikh tutup banci dah hampir sampai..


moga segalanya berjalan lancar sehingga banci ini ditutup..



wassalam
 

Saturday, 23 August 2014

semalam punya cerita


assalamualaikum...

ini semalam punya cerita ditaska...
saja bagi sebiji kek kat taska..
untuk gumbirakan anak-anak dan kawan-kawan mereka ditaska
sempena besday adelya..
abg adam yang pilihkan kek..
untuk besday dia nanti,dia pun dah siap request kek apa..
inshAllah..umur panjang mama tunaikan nanti ye abg...





gambar-gambar yang tecer wasap pada akak...
hehehe adelya menangis pulak, 
taknak potong kek dengan abang,
bila tecer amik baru ok nak senyum...
abg adrien gak cool...buat peace tp tak jadi-jadi hehehe

semangat mama..siap bekalkan baju sama kaler lagi kat taska..
tema merah.. utk anak-anak je la..
saja bagi sedikit rasa gembira buat anak-anak..
sebab lepas ni mama kena balik lambat hari-hari..
masa menulis nih..mama kat ofis sedang rehat sebentar...
akan bekerja dihari sabtu dan ahad...

sedih lak hari ni terpaksa hantar anak-anak ke taska..
kalu tidak tak hantar tapi kat lorong rumah akak tu ada gotong-royong utk jamuan raya malam ni jadinya terpaksa la hantar taska.
en.azmi nak memasak..

harap-harap next week punya program utk anak-anak berjalan lancar..

wassalam

Friday, 22 August 2014

22 ogos setahun yang lalu dan hari ini


assalamualaikum...

salam jumaat...
al-fatihah buat jenazah penumpang MH17 yg pulang ke tanah air hari,
moga roh mereka ditempatkan dikalangan org-orang yg beriman dan beramal soleh..aaminnn...
semalam...k.ju bertanya tentang berkabung ni, boleh atau tidak...
alhamdulillah...mujur kak nor dah bagi pencerahan tentang itu...
cukuplah sekadar kita sedekahkan al-fatihah buat semua jenazah...

ok lah cukup dulu tentang itu...

apa ada dengan tarikh 22 ogos nih???

setahun yg lalu...

seawal 4.30am akak terjaga dari tido, terasa sakit perut,
pergi ke bilik air ternampak dah sedikit tanda...oh pasti inilah harinya...

seawal 6.30am hantar abg adam dan abg adrien ke taska...
akak dan en.azmi teruskan perjalanan ke hospital..
dalam perjalanan..menahan sakit yang sesekali datang hingga berpaut pada pemegang yg ada pada pintu kereta...sakitnya hanya Allah yg tahu...
sampai hospital...dari parking ke labour room...berjalan sendiri ye...
gigih sangattt..bila sakit dtg cepat2 pegang tangan en.azmi dan berhenti berjalan...
namun sakit ini mampu ditahan...demi melahirkan satu lagi nyawa ke dunia ini...
dah baring dikatil nurse check bukaan dah 6cm...terus tak boleh turun katil lagi...
sambil baring sambil menahan sakit...(sekarang sudah lupa bagaimana rasa sakit itu..hehehe)

alhamdulillah...kelahiran yg mudah dan cepat 7.30am masuk labour room, 7.51am dah lahir 
adelya azra bt azmi..

sekejap je dah besar kamu...

diusia yg baru setahun ni adelya dah mula bertatih...
rajin dah berjalan-jalan diruang tamu, 
ramah berbual bila dirumah,tp bila dgn org ramai dia diam sikit...
suka tersenyum...
bila dgn abg-abg nampak sangat dia suka nak main...



rajin tolong mama..
tengok la tu..tolong mama lipatkan kain..heheh

rambut masih belum lebat,takpe lambat sikitkan..


masa nak beli goodie beg utk diberi pada kawan2 taska..
en.azmi lak yg eksaited..usaha cari plastik beg yg ada gambar princess..
tengok la mcm gambar tu..barbie..hehehe ye la dah berapa tahun asyik ben 10 je kan..

kek pulak..abg adam yg pilihkan..
sebenarnya akak nak buatkan kek dgn gambar frozen tu,dah siap-siap ajak en.azmi pergi ke bagus seksyen 13 beli barang,tapi disebabkan akak terpaksa ot, hasrat tu tergendala..sedih lak..
jadi kita beli kek yg dah siap je..
sebabkan adelya tak pandai nak pilih kek lagi,jadi abg adam la yg terlebih-lebih,
siap beli peralatan utk sambut besday lagi...hehehe semangat abg adam tu,
siap nak potong kek sama-sama dgn adik dekat taska hari ni...
taktau la macam mana tu...

dah minta tecer taska amikkan gambar dan wasap pada akak nanti..hehehe

itu gambar adelya sebelum raya, dan satu lagi tu masa bemain kat rumah,
suka sangat kalu dengar muzik upin ipin..tengah menyusu pun dia boleh berenti..
kadang2 jeles juga dgn abg2, bila abg2 datang duduk dekat mama,
adelya pun laju-laju datang,sikit2 dia tolak abg ke tepi, biar dia duduk sebelah mama...
abg adrien lak selalu usik adelya, kalu adelya main-main minum susu..
"abg yen nak minum susu bb la.." kata abg adrien pastu dtg kat mama, adelya pun laju2 datang terus minum susu..takut dia abg adrien minum susu dia...hehehe

semoga adelya membesar dgn sihat,ceria, berbahagia didunia dan diakhirat..

sehingga bertemu lagi dilain entri..
wassalam


Thursday, 21 August 2014

abg yen..jadi pocong???


assalamualaikum...

bercerita tentang pe'el anak-anak ni macam2 kan..

adrien anak kedua..
pe'el nye memang berbeza dari abg adam..
kadang2 dia jadi pemerhati je..
kadang2 menguasai keadaan..
kadang2 dia buat-buat tak tahu je
kadang2 dia kelakar..

adoii mama ni berapa banyak kadang2 daaa...

bila balik kampung,sepupu dia pun ada sama keje bergaduh je dgn sepupu dia..
akak risau juga sebab dia suka mencepuk org, 
tangan kecik adrien tu padat juga klu mencepuk berbisa dibuatnya...


ini gambar masa balik kg raya hari tu..
tengok la tu..sebelum makan macam ni..
diusungnya bekas kuih wan dia,
pastu mula la rebut2 makan, adrien taknak berkongsi, aimy pun nak makan jugak..
jadinya terpaksa la mama membijakkan diri,
guna pinggan bagi sorang satu..hehehe
kalu tak risau je pecah bekas kuih wan tu...

sekejap je bole dok sebelah2 mcm ni, lps tu nak gaduh semula la..

 
tp kalu dgn abg adam..memang kamcing,
abg adam rajin layan,mainan pun dia bg aimy main,
kalu adrien tak bole, yg dia adalah hakmilik dia, tak boleh share..hehehe
sebab tu jadi gaduh je..

bila dirumah...kadang2 akak kesian juga dgn adrien,
dia selalu kena mengalah dgn abg adam..
mainan apa yg dimain, abg adam akan ambil..
boleh bergaduh, bising satu rumah dgn jeritan..
hoiihh..bisa meroyan akak dibuatnya, sudahnya pujuk adrien beri pada abg,
alhamdulillah adrien mudah saja mengalah..
lepas tu dia akan ambil mainan lain dan main sendiri..

adrien kadang2 kelakar..
dah berapa hari setiap petang dia dtg dekat akak..
sambil tangan dua-dua letak diperut..pastu dia melompat-lompat..
mula-mula akak tak faham juga lepas tu baru tau..
"mama..yen jadi pocong" katanya hahaha...
bila dia melompat tu cumil sgt akak rasa..
ada akak amik video,pastu bila dia tengok seronok dia,teruja diri sendiri ada dlm telefon..
hehehe...

kadang2 pula..tak semena-mena dtg dekat akak pastu tanya
"mama..mana ye??"
hahaha...pada hal dia depan akak je,kononnya nak suh org cari dia la tu,
buat-buat la tanya "mana yen ni??
dia pun senyum2..tunjuk kat diri sendiri
"mama..ni yen"

cakap masih pelat..
satu petang lepas maghrib,akak amik quran..adrien pun dtg duduk depan..
mama pun sengaja nak uji..
"adrien..baca al-fatihah sekarang"
adrien pun bersila elok pastu baca bismillah...
nak menangis akak dibuatnya..
dengan suara pelatnya...dia boleh baca al-fatihah sampai habis...
walapon sebutan masih tak betol, tp akak tahu dia pandai baca...
terus cium ubun-ubun dia...terharu sangat mama dibuatnya...

berbalas wasap dgn owner taska..
katanya ditaska adrien tak banyak cakap,pastu bersikap sangat menjaga adiknya..
oh syukur akak,ada abg yang boleh diharap utk menjaga adelya..
semasa ditaska..

rajin juga mengajar adelya utk berjalan...

berhenti dulu di sini...
panjang pulak rasanya akak menulis..
sampai bertemu lagi inshaAllah

wassalam

Tuesday, 19 August 2014

tanah kubur


assalamualaikum semua...

bercerita dgn abg adam kadang2 akak tak jangka apa yg nak dia cakapkan..

hari tu.tengok berita pasal palestin..
"mama tengok la..israel yg buat" kata abg adam
"ehhh..abg tau ke israel?"
"aah..israel jahat" kata abg adam

satu pagi sementara bersiap-siap untuk pergi kerja.. saja-saja akak sembang dgn abg adam..

"nanti kalau mama takde,masuk dalam tanah kubur,abang duduk dgn papa jaga adik,jaga baby tau.. mama dah takde nak jaga abg,abg kena dgr ckp papa.."
akak tengok abg adam..abg adam tak jawab...muka dah monyok..
pastu menitis air mata..alamakkk nape lak?
"abg taknak mama masuk tanah kubur,abg sayang mama.."
ohh..faham pulak abg ye,masuk tanah kubur tu macammana...
mama syg anak2 mama,harap umur mama panjang dapat tgk anak2 membesar..

semalam sebelum tido berbual-bual lg... abg adrien lak cakap
"mama masuk tanah kubur" dgn cakapnya yg pelat tp masih boleh difahami, terus abg adam marah
"adik..jgn la cakap mama masuk tanah kubur..taknak la.." hehehe abg adrien cuma sengih je..

abg adrien tu lagi kelakar, macam2 hal dia..tapi dikesempatan yg lain akak akan bercerita tentang abg adrien lak...



hero-hero kesayangan mama...
macam2 kerenah...tp tetap menghiburkan...

wassalam

Monday, 18 August 2014

gantung kuali la kita


assalamualaikum...

syawal belum habis,jadi ramai yg menjemput beraya ke rumah dihujung minggu..
weekend lepas.. sabtu beraya sampai malam
ahad petang je..

sakan jugak la beraya..makan je kejenye..
dah  beberapa tahun akak tak buat open house.ntah la bila nak buat lagi taktau la...

sabtu petang kerumah adik akak di cheras dia pun buat open house, akak datang makan je.
sedap makan bakso, tp terambil cili lebih,berasap perut dibuatnya..

kitorang saja amik gambar post dlm group wasap sbb adik akak yg kat perak tu tak dapat balik..
hehehe..saja kasi bakar sama itu budak...semua gambar makanan kitorg post kat dia, berbulu je budak tu...akak2 dgn abg semuanya suka mengenakan adik nasiblah kannn...







dah nak balik tu baru la si adelya ni dgn bapak saudara dia,kalu tidak jgn harap la..
sentuh sikit je dia meraung mcm nampak apa je...
teruk betul...
itupun sekejap je dia nak...

dah habis bedal makanan,pukul 7 gerak balik,
sampai rumah mandi tukar baju anak-anak, pastu keluar lagi,beraya lagi..
jumpa kawan-kawan satu kelas apalagi, sembang tak ingat dunia, ada yg memang 20 tahun tak jumpa malam tu jumpa balik,mmg havoc la, mana yg tak dapat hadir tu..mmg kena la dgn kitorang..
post gambar dkt wasap group juga..
dekat pukul 12 baru balik rumah..rasa penat sangat..
sampai rumah lak akak dah sakit perut...
itulah macam-macam yg disumbat,makan tak ingat dunia, gitulah jadinya..

ahad lepas zohor..
ke tudm subang lak, semua berkumpul diluar sementara tunggu kawan jemput, kalu tak dijemput nak kena tinggal ic semua,kitorang malas,jadi datang la kawan menjemput..hehehe
sambil makan sambil sembang tak sedar dah pukul 6,
sampaikan ada jemputan dari member blog tak dapat akak pergi..
sampai rumah dah dekat pukul 7,nak ke rumahnya mcm segan pulak sebab dah petang sangat,
sudahnya..mesej minta maaf...
inshaAllah ada rezeki kita jumpa nanti ye...



adelya tido diriba,mama sempat makan semangkuk laksa.
lepas tu mama bedl nasi pulak sepinggan...
dasyat lak mama ni makan..hehehe
tetntu tuan rumah suka sebab makanan yang terhidang habis, itu bermakna makanan yg dimasak sedap..betul tak?? akak risau kalau masak org tak makan...

malam tadi pukul 1pagi akak terjaga perut memulas-mulas...adoi terus tak boleh tido berulang-ulang ke bilik air..dah tua-tua ni perut tak tahan dah bila makan makanan pedas...

minggu ni ada lagi jamuan raya bersama jiran-jiran akak..
gantung periuk kuali lagi la minggu ni ..hehehe

wassalam

Sunday, 17 August 2014

antara yang pernah kita pergi


assalamualaikum...

mama ni takde la ada bajet sangat nak bawa anak2 berjalan jauh2,
jadi kita pergi yang dekat2 dulu je la ye,
nanti kalau ada bajet kita pergi la ke tempat2 yang abang dan adrien nak pergi ye..

saje mama nak share kat sini tempat2 yang pernah mama bawa abang dan adik



untuk kenalkan abang pada haiwan kita pergi zoo negara la..
waktu ni cuti chinese new year tahun 2011,
kita pergi ramai-ramai..dengan family mama



ini kita pergi genting..
yang ni mama yang gedik2 nak pergi, tapi bukan boleh main apapun,
saja nak jalan2,
masa ni kita pergi dengan family mama dan family papa.


ini kita pergi bukit tinggi..
sehari sebelum kita naik genting,
kononnya percutian ni kita pergi dua tempat la..
tak dirancang pun nak naik genting tu sebenarnya..
tapi dah alang2 dekat, kita pun redah je lah..


kat bukit tinggi juga ni..
mama nak feeling2 jadi oshin,
try la pakai kimono nih,bape ringgit tah bayarnya,
mama pun dah lupa sebab bukan mama yang bayar,
mommy ke makngah yang belanja mama..
hahaha...dorangkan suka belanja mama ni


ni masa besday abang yang pertama,
mama belanja semua pergi gambang waterpark,
mama belanja untuk penginapan je, yang lain2 kitorang share,
sepatutnya waktu ni family papa pun ikut,
tapi ada sebab yang menghalang,jadinya family mama je yang pergi..



 yang ni kita pergi terengganu dan cherating,
menginap di suria cherating,
ini kita pergi bersama jiran-jiran,
abg suka sangat dapat berendam dalam kolam tu..



ini family day dengan opis mama..
kita pergi pangkor masa ni,
seronok abang dapat main pasir dan air laut..
siap nak makan pasir lagi tu...



ini je lah yang jauh sikit pun kita pergi,
dengan agak susah payah baru kita dapat pergi,
mama nak tunaikan janji untuk abang,bawa abang naik kapatebang,
ini kita pergi dengan mommy dan daddy..
kalau harap mama memang tak pergi la, mama bukan pandai
nak tempah2 tiket segala ni,dengan tempah hotel, transport lagi,
dalam malaysia pun mama tak pandai,apatah lagi kat luar..hehehe
syukur alhamdulillah...mama lega dapat tunaikan janji,
sekarang...adrien pulak asyik cakap nak naik kapal terbang,
pada hal adrien pun pergi juga masa ni, cuma mungkin adrien tak ingat lagi la masa ni...


kita pergi cameron...
masa ni adrien baru je 2bln,mama baru je lepas pantangkan adrien,
gedik2 jugak nak ikut berjalankan,
tapi takpe dah lepas pantang..hehehe
masa ni abang masih lagi dok hisap puting tu...


ke taman burung dan taman rama-rama bersama paklong



kalau pergi PD kita mesti singgah sini..
hehehe muzium tentera kat PD
berapa kali ntah la kita pergi sini, saja suka-suka.

adaa lagi la beberapa tempat yg pernah mama bawa abang dan adik2.
inshaAllah nanti jika ada rezeki yang lebih kita pergi jalan2 ;agi ye,
yang dekat2 pun takpe kan sebab anak2 mama tak kisah pun dekat ke jauh,
asalkan dapat berjalan kan..

wassalam
 

Friday, 15 August 2014

tiada yang berbeza


assalamualaikum...

haiisshhh...tak abis-abis lagi ke citer raya akak???

hehehe...ok la akak stop dah la citer raya.
kita cerita tentang lain pulak ye...
hari tu ada baca kat blog aisy tentang berbeza kasih sayang pada setiap anak..
wahhh...amik modal nak bercerita dari blog aisy..jgn marah ye aisy..hehehe
yee...ada jugak orang kata " ini kalau dapat baby girl mesti sayang lebih ni..maklumlah dan dua lelaki"...haaa...dapat gak ayat tu masa peknen dulu...
"mesti rambang mata nak pilih baju gigirl yg cantik2"

sebenarnya...takde apa yg berbeza pun,anak tetap anak tak kira lelaki atau perempuan..
alhamdulillah..setakat ini kasih sayang ini masih tak berbeza..dan inshaAllah tetap akan kekal hingga ke akhir hayat akak nih...

memang baju gigirl cantik2 nak dibandingkan dgn boboy.. ada tak ada jeans,t shirt,kemeja..
kalau gigirl bole la pakai skirt kembang2,headband yg berbunga2...
boleh juga buat baju sedondon dgn mama..hehehe
tapi kalu boboy pun boleh sedondon gak dgn papa nye ye tak???

bila dah ada gigirl nan seorang takde la akak beli baju banyak2, biasa-biasa je, yg baru ada la 2,3 helai selebihnya guna je baju abg-abg, pastu mari kita rembat baju cousin dia hahaha...
sapa lagi kalau bukan baju daeisha..abis la akak rembat baju dia yg utk pakai basahan dgn yg jalan2..hehehe ada akak kisah?? lg pulak bebudak kan cepat besar jadi guna je apa yg ada, tp kalu berjalan tu ada yg berkenan beli la sehelai dua...




tengokkkk...sama tak??? 
hehehe sama kan bajunya..haruslah sama, baju kak daeisha yg adelya pakai..

adik akak wasap bg gambar ni
"sama kan muka adele ngan daeisha masa ni?"
en.azmi balas
"mana sama...hidung daeisha temek"...
adoiii..mulut suamiku itu memang takde insurans...hahaha
mujur la adik akak tu dah biasa dgn mulut takde insuran en.azmi tu...
"temek pun takpe..janji tomey..." balasnya...hahaha

dapat baby girl..takde la akak kalut hangkut baju-baju je..tetap jg sama mcm abg2 rembat baju cousin2...hehehe

anak lelaki atau perempuan sama sahaja..
nak raya hari tu,pusing keliling akak dan en azmi sebab nak mencari baju abg adam dan abg adrien..
terasa seronok waktu tu..pada hal nak mencari 2 helai baju melayu je,
dah jumpa kaler dan kain yg cantik tp saiz lak takde..mencabar jugak tu
nak beli tshirt...akak suka beli yg sama tapi en.azmi tak suka,dia kata biar la beli yg lain2, jadi ok la..
kita beli je yg gambar sama tapi kaler berlainan...

kalau nak beli baju anak-anak pun akak takkan beli utk seorg dlm satu masa..
kalu jumpa baju yg akak berkenan utk adelya,tp waktu tu duit tak cukup utk beli bg ketiga-tiga anak jadi akak tak beli,tunggu cukup duit dulu sbb akak akan rasa sedih kalu bawa balik baju utk seorg anak tp utk yg lain takde...

dirumah atau layanan seharian tetap sama...walapon kdg2 terasa yg abg adam tu nak perhatian lebih.. tp rasanya dah mencuba beri yg terbaik..apa yg diminta diberi..baju pun masih papa mama yg pakaikan...bangun pagi nak mandi masih papa dukungkan pergi bilik air...
memang antara adam dan adrien..abg adam lebih manja.. abg adrien lbh berdikari sikit..
bila tiba masa semua nak bermanja..hmmm semua datang nak peluk mama..wahhh rasa sangat bahagia..

pernah satu hari duduk dgn en.azmi tengok anak-anak main..
"cukup ke 3 je anak kita ni?" tanya en.azmi..
"ehhh..hari tu kata dah ada perempuan sorg cukup dah..." kata akak hehehe
"takde la tanya je.." hehehe
"orang tak kisah kalu nak tambah lagi,org boleh je bersalin lagi"kata akak...
"tp rasanya cukup dulu kot bg dorang besar dulu...lelaki ngn perempuan dah ada ni"
balas en.azmi..
"tak kisah..tp org rasa biar dorg besar dulu..kalu ada rezeki umur 40 pun org boleh mengandung lagi..."

sebenarnya rumah terasa berseri dan ceria bila ada anak kecik nih kan...
dgn gelagat dan  telatah mereka yg sangat2 comel...
walaponkadang2 peel mereka boleh buat mama meroyan sepanjang hari..hahaha

ok lah stop dulu...

wassalam
 


Wednesday, 13 August 2014

meriahkah raya - part6..amik tok..kasut pink frozen???...


assalamualaikum...

apa??? dah part 6???

sakan sungguh cerita raya hehehe...

raya ke 4..kami ke jengka,amik tok en.azmi yg sakit...
nanti dikesempatan yg lain akak cerita pasal tok en.azmi ni ye...
hehehe kelakar pon ada tok nih..









acara wajib...amik gambar la hehehe
kat tepi pokok bunga pun jadikk...
cerita tak banyak sangat...hehehe
nak share gambar je pun...
nak share kat fb banyak2 malu le pulak reramai tgk,jd akak share kat blog je la
 
 

anak2 pun pandai nak bergambar..ikut sapa la tu???
en.azmi??? hmm xmo dia bergambar kat sini..xde keje katanya...
ok xpe akak bole terima..hehehe

al-kisahnya...abg adam yg sgt prihatin..
masa nak pegi kg akak raya ke 3 tu,akak pakai selipar je..
"ehhh..mama ni kenapa pakai selipar je?nanti mama beli la kasut yg cantik2 tu utk mama"
"laaa...mama takde duit la abg" saja je malas nak ulas panjang2..
"takpe nanti abg belikan..guna duit raya abg..."
aduhh...tersentuh hati mama ni,sanggup guna duit raya abg utk belikan kasut utk mama ni..
"betul ke bole guna duit raya abg ni??"
"betul mama...mama beli la kasut kaler pink yg ada gambar frozen.."
"errrrkkk..tu utk adelya bole la..mama dah tua la nak pakai yg frozen"
"ala...mama kan pompuan,bole la pakai yg frozen"
"memang la mama perempuan nak oiii...tp kasut gambar frozen dah tak sesuai utk mama"
hehehehe...mcm2 la abg adam nih...

akak beli tak kasut???  kalu beli,  kasut apa???

hahahaha...nantikan episod seterusnya...adoiii jgn marah haaa...
akak kena tulis sikit2 je...bizi skrg nih...
nanti jumpa lagi, maaf sangat ada yg x sempat akak jenguk lagi lepas raya ni,nanti akak berkunjung, sediakan kuih raya ye...hehehe

wassalam

Tuesday, 12 August 2014

meriahkah raya part 5 - jumpa sahabat lama


assalamualaikum...

raya ke3.. kami ke pekan,kuantan...

al-kisahnya..abah mentua akak hendak berjumpa dengan sahabat lamanya yg sama-sama bekerja dikilang roti disuatu masa dahulu...ecehhh...

itupun atas hasil usaha mak mentua akak yg menelefon nombor yg ada pada pembungkus roti yg dibeli..katanya mcm biasa je dgn nama yg tertera tu...
mak mentua akak call rupanya betul itu sahabat lama abah mentua..
jadi masa raya tu edisi menjejak kasih sahabat lama la...hehehe
anak-anak ngikut aje...

kebetulan masa nak kerumah kawan abah mentua akak tu lalu satu kawasan yg akak rasa cantik sangat..siap pesan kat en.azmi balik nanti singgah kat situ...nak bergambar hehehe...
adik-adik ipar yg sekereta dgn akak pun setuju je...

tapi kita ke rumah yg hendak dituju dulu ye...
kami disambut mesra dan dijamu dgn hidangan nasi..hehehe raya kali ni kami dijamu dgn nasi je disetiap rumah..rezeki..alhamdulillah..
berborak la sahabat lama..kami anak-anak ni...bergambar aje la...

dalam perjalanan balik tu paksa en.azmi singgah di kawasan yg cantik tadi..
tepi pantai..dgn daun niur yg melambai-lambai...rumput yg terbentang seolah-olah permaidani,
sekawan lembu yg asyik menghirup udara nyaman pantai hinggakan abg adam dan adrien takut la waktu nak amik gambar tu..hehehe



adrien sampai taknak turun bawah sebab takutkan lembu,
abg adam pun dgn muka takut bergambar.pastu terus lari masuk kereta,
tapi serius memang cantiklah tempat tu...
belakang gambar akak tu,ada kayu-kayu tu..
cantik sangat..
terpesona akak dibuatnya..wahahaha...

lepas tu..beraya lg ke rumah kawan adik ipar akak..
siap anak-anak mandi la kat rumah tu,tukar baju tido sekali..
terima kasih la buat tuan rumah...
nasi goreng yg terhidang licin kami bedal...
nampak sangat sedap masakan makcik tu...

kul 8 mlm mcm tu gerak balik..
cerita raya yg masih belum habis...

wassalam

meriahkah raya-part4 - angsa & jalan2 raya


assalamualaikum...

jangan marah...akak nak sambung cerita raya ni hehehe...
semangat nak menulis setelah menyambung cuti selama tiga hari menjaga anak-anak..

raya kedua di kg akak...
bangun pagi-pagi..tengok adik akak duduk depan pintu..
"ko buat apa kat sini pagi2 nih??"
" aku nak amik rambutan"
"abis tu nape?"
"ko nampak tak tu???"

akak jenguk keluar sekali tengok...hmmm musuh lama akak rupanya kat laman rumah tu..
ishh takleh jadi nih, dia ni lah yg menyebabkan akak larik keliling kg macam tak cukup tanah masa kecik2 dulu, tp bukan dia ni lah sedara mara dia la...hahaha
giler ko tak lari kena kejor dgn dia...
kot kena sudu kang, merana betis...




ini le musuh lama akak...angsa
tengok la tu..geram jek akak, akak keluar nak halau, dikejar nya akak,
terus akak hempas pintu mujur tak tercabut pintu tu...hahaha
takut wehhh... pastu en.azmi pegi halau angsa tu...kikiki

abis citer angsa kiter citer pasal jalan-jalan raya..
kami akak dan family en.azmi pegi beraya ke felda sg.koyan...jauhnya perjalanan mcm nak balik shah alam...sampai budak bertiga dlm kereta ni dah mcm2 gaya dibuatnya,mujur la abg ipar yg drive boleh la bertukar2 jaga anak ngan en.azmi...
abg adam dok asyik tanya tak sampai lg ke?abg nak raya ni...hehehe
pegi beraya di rumah kakak kpd abah mentua..
siap dijamu nasi lauk patin tempoyak lg tu...



tanda kami datang...hehehe dah kenyang perut apalagi bergambar la,
yg jadi mangsa jadi photographer tentulah abg ipar,kalu harap en.azmi memang tak la,
takde dia nak layan nyer...







akhirnya...inilah gambar berlima kami, itupun agak payah nak amik,
macam2 gaya...hehehe
ok lah juga..janji ada...

lepas beraya di sg koyan, kami beraya ke temerloh,
pegi dua buah rumah,kedua2nya sedara sebelah abah..dlm perjalanan tu,
abg ipar akak la yg rajin bercerita sejarah abah dulu-dulu,akak mendengar je la..hehehe

 sporting mak mentua ahkak..siap peace lg tu..hihi
ruamah kayu ni comel je...tp kat dalam hiasan dia sgt cantik..
apalagi..bergambar la kami...mana bole lepaskan peluang..siap atas tangga pun nak bergambar....

ok..ok..nti akk sambung lg...

wassalam

Tuesday, 5 August 2014

meriahkah raya - part 3 - eskrim paddle pop???


assalamualaikum...

wahhh.. dah part 3 gitteww..hehehe

raya pertama..tak sempat nak bergambar bersama,
en.azmi bawa dua hero akak tu ikut bertahlil...haii nak collect duit raya je hero2 akak tu,bkn bertahlil pun, pukul 1 baru siap ikut bertahlil...balik tu semua dah panas tak sempat nak bergambar dah la..
adelya pun dah membongkang tido..







yeayy..tema kita hijau tahun nih...kaler pilihan abg adam..
ada gambar 3 hero ni la..akak yg amikkan..gambar akak ngn en.azmi yg abg adam snap..bergegar so xde la gambar berdua..ehehehe

akak ngan adelya??



ini dia..tema eskrim paddle pop bak kata daniel adik ipar akak...hehehe
raya pertama..petang tu adik beradik dtg beraya kat rumah mentua akak..
pastu akak blk kg akak pulak...malam tu tido kg akak la pulak
gambar berlima ada tapi bukan dihari raya pertama...

jelesss ngan dorang nih..bergedik dipagi raya tak tunggu akak..hehehe
maklum lah mak ayah dah takde..pepagi raya takde keje nak buat boleh la nak bergambar segala kan..
sebabkan tahun ni turn rumah en.azmi jadi takde la akak nak menggedik sekali..kalu tak konpom join hahaha...

dorang lagiii...

hehehe...bukan takde gambar raya akak yg lain, tp tunggu citer yg seterusnya...

hamboih kemain akak kan,banyak benar cerita raya...
bukan apa banyak yg nak dikongsi dan diceritakan sebab tu buat part by part tu,
pada hal bendanya sikit je..tp malas nak share banyak2 dlm satu entri..hehehe

ok nanti akak cerita lagi..jgn jemu baca ye..

wassalam


Monday, 4 August 2014

meriahkah raya - part 2 rendang untuk mertua...eceh


assalamualaikum semua...

wahhh...tajuk tak agak-agak..hehehe..

ahad...dok melepak je dengan adelya dari pagi...
ye la takde apa nak dibuat, sekali en.azmi datang kat akak cakap
adik ipar ajak buat rendang...eh eh ye ke???

moh le ke dapor sambil mendukung adelya..
yikar dah siap bentang kat lantai dapur..en.azmi amik adelya
akak pun sinsing lengan baju, mengupas bawang dan segala bahan nak buat rendang,
pastu melangut je tengok mende lagi nak buat..
pastu mak mentua kata "awok buatlah rendang.."
ooo...ok gak tu,moh le kita merendang...blender segala bahan...abg ipar siap gi korek lengkuas kat belakang rumah, ye kita buat rendang cara akak la ye..harap2 sedaplah..
buat sikit je..kalau habis kita buat lagi sebab kata mak adik ipar tak suka makan lauk yg dipanaskan balik,jadi takpe kalau nak makan lg,bole je nak buat lagi,
akak buat rendang ayam arwah mak limah style...hehehe

pada hal masa masak tu jenuh berzikir dan berdoa..Ya Allah sedapkanlah rendang aku ni...
hahaha...sampai macam tu sekali la sebab takut rendang tak sedap
masa masak tu..akak buat rendang ayam,abg ipar buat rendang daging...
en.azmi tolong jaga anak..



rendang yang masih belum siap dimasak..
tetengah masak adik ipar datang bau...dlm hati harap2 sedaplah rendang tu..hehehe

buka puasa malam tu,kitorang makan rendang dan lemang,
nampak selera je dorang makan...haaa sedap la rendang akak tu agaknya ye...
akak rasa??? konpom la sedap..sendiri masak mestila kena puji diri sendiri...

ok la..kalau sedap mesti tahun depan akak buat lagi...

wassalam

meriahkah raya - part 1- blk kg


assalamualaikum...

salam hari raya..

wahhh...meriahkah raya??? siap ada part 1 tu,mesti banyak nak bercerita ni kan...
sesambil makan biskut raya tu,kalau rajin baca lah cerita raya akak ni ye..hehehe

semangat sangat nak berhari raya gitu..
pagi sabtu 6.40am sesudah subuh terus gerak balik, seronok rasa jalan  lancar jer...
tetiba.. errrkkk di taman melawati..jalan dah tak berapa nak cantik,
nak sampai ke tol gombak pun dah berejam.. sesambil tu wasap dgn adik beradik,
kata dorang masuk jalan lama jek

en.azmi dgn akak mana pernah guna jalan lama, nak ikut celah mana pun taktau...
tapi bila tengok kereta berderet nak bayar tol..tak boleh jadik nih..
mau petang baru sampai kg kalau mcm nih...
akhirnya kitorang ikut juga jalan lama, berpandukan peta yg diberi oleh adik-adik..hehehe
moga segalanya dipermudahkan...inshaAllah.
berhenti sekejap utk buat susu adrien, lepas tu perjalanan diteruskan, ada juga kereta yg gunakan jalan tersebut...hehehe


inilah rupanya jalan lama tu,kira ok juga la jalannya cuma kiri kanan hutan, kalau malam..
akak rela redah jem la dari guna jalan nih hehehe (teringat cerita karak lak...)
jalan yg bpusing-pusing tu bikin adrien pening dan termuntah...
sian lak anak yg sorang tu,tp mama tak boleh nak buat apa sebab adele pun tido diriba,
cuma bole buka baju,lapkan muntah sikit2 pastu biar adrien tido sampai kg...

alhamdulillah perjalanan lancar selepas itu..
selamat sampai ke kg setelah 5jam dalam perjalanan..
masa yg panjang dr kebiasaan yg hanya mengambil masa 2jam saja.
kalau akak redah jem tu,taktau la pukul berapa baru nak sampai...

 ok lah nanti kita sambung cerita di part 2 lak..

wassalam