Monday, 19 August 2013

alhamdulillah...back to normal

Salam semua....
semoga kengkawan semua sihat-sihat dan berbahagia selalu...
alhamdulillah hasil check up sabtu hari tu semuanya dah kembali normal...
syukur sangat-sangat...
sesampai kat hospital,timbang berat,buat urine test, berat naik 2kg, urine test ok.
pastu buat ctg,masa buat ctg ni adam dok meneman mamanya, haish la abg adam nih, tetengah mama macam tu macam2 la yg nak ditanya, nurse lak siap bg kerusi suh adam duduk,pastu kejap2 dia keluar gi kat en.azmi,kejap2 dia masuk kat mamanya ni, pastu akak suruh je dia keluar duduk dgn en.azmi, sibuk je abg adam tu...hehehe
habis buat ctg, tunggu giliran utk jumpa dokte pulak, berdebar jugak la akak rasa waktu tu,
jumpa dokte je terus dokte tanya," ada rasa baby berpusing tak lagi?"
"ntah la dokte, saya pun tak pasti..." hehehe
tapi rasanya macam dah pusing kot...
untuk kepastian kita scan je la...sebelum tu dokte pegang2 perut akak nih, eh rasa keras kat atas nih, pastu dokte terus scan..alhamdulillah dah pusing,kepala kat bawah, memang betul la baby ni nak makan ketupat rendang dulu baru nak pusing ye...
dokte amik ukuran semua, anggaran berat baby sekarang dah 3.3kg..alamak dah besar tu..
dokte kata perut kecik je, tp berat baby dah 3.3 ni,pastu dokte ckp..harap2 tak la sampai hingga 3.5kg nanti..akak tgk muka dokte mcm buat akak risau pulak..kenapa lak ni? tp xde la akak tanya dokte waktu tu, bila balik rumah je akak baru tanya ngan en.azmi,nape dokte ckp mcm tu ye?
kalu terlebih besar nak kena operate jugak ke?harap2 tak la kot...mana la tau akak tak larat nak push nanti ye tak...heheheh
tunggu check up sabtu nanti lak, itupun kalu tak bersalin lagi la...
Ya Allah...moga dipermudahkan segala urusan ini dan semoga anak ini dapat dilahirkan dengan mudah dan selamat nanti...aminnn
wassalam

Friday, 16 August 2013

doc vs orang sekeliling

Salam semua....
sekejap je dah 9 syawal hari ni kan, masih dlm mood raya ke? hehehe...
akak sekarang tengah berdebar menunggu hari esok,
apakah keputusan check up pada hari esok?
walauapapun akak tetap redha....
yang sebenarnya..akak nak cakap pasal jantina baby pun akak taktau, dah confius sebenarnya nih..kikiki
melihat dari hasil scan dokte setiap kali pegi check up,dokte cakap baby girl, tapi takde la nampak jelas sangatkan, sbb scan biasa je, akak tak buat pun 4D scan tu..pun begitu takde la akak menaruh harapan yg tinggi sangat dgn hasil scan dokte tu,sebab semuanya pun ketentuan Allah kan.
tapi dari cakap2 org sekeliling yg lebih berusia dekat opis akak ni..bila diorang tengok perut akak diorang kata baby akak nih lelaki.
pastu sesapa yg pernah mengandungkan baby girl pun kata anak akak ni boboy sebab diorang kata muka akak tak kembang pun,perut akak pun bulat jek,sebab diorang kata kalu mengandungkan baby girl muka jadik kembang,pastu perut pun besar lain macam tak bulat macam perut akak ni ha...
jadi akak dah konpius disitu..mana satu yg betul nih????
soooo....
orrrr....
sama-samalah kita tunggu ye...heheheh
 
tapi takpe..itu bukan masalah besar bg akak..sbb akak tak kisah apapun jantina anak nih,
apa yg lebih penting akak dapat melahirkan anak ini dengan selamat nanti..
dan apa juga keputusan check up esok sama ada normal ada bedah akak tetap redha...
mungkin kali ini rezekinya lain kan..
semakin dekat harinya semakin berdebar rasanya,walapon ini dah kali ke 3, tp perasaan berdebar tu tetap ada...semoga segala urusan dipermudahkan...
wassalam

Monday, 5 August 2013

hasil check up 36w

Salam semua....
semuanya sihat? mood raya macam mana? mesti ada yg dah  bercuti dan balik kg ni...
akak ni mood raya belum mari lg nih...
sabtu lepas check up lg,dah 36w pun, dokte mcm risau je ahkak cakap nak balik kg raya..
tp dokte dah pesan.. kad tu jgn tertinggal lak,mana tau kalu ada apa-apa hal nanti,
insha Allah takde apa-apa,sempat kot akak balik sini semula.
tetap nak bersalin kat selangor tu...hehehe
dah 9 bulan kot ni ...
tp mesti la nak jugak balik kg beraya kan,walapon mungkin tak dapat lama di kg,balik tetap balik la...
dah la rasa mcm lama sgt dah tak balik kg..
hasil check up hari tu..
berat mama..turun 1/2 kg, jadi 54kg balik
tp alhamdulillah berat baby naik lak dah dekat 3kg dah, patut la perut ni rasa berat je bila berjalan..
tapi yg tak bape best kedudukan baby masih songsang,
dokte masih belum tetapkan tarikh utk ceaser ke apa, sbb dokte kata masih ada ruang lg utk baby berpusing..insha Allah dan kata dokte nampaknya mcm baby dah berpusing sikit..sikit je la
tapi sehingga sekarang ni akak masih dapat rasakan kepala baby masih diatas ni,
setiap kali baby mengeras memang terbonjol bulat kepala baby kat bahagian atas ni
tak pe apapun akak redha,cuma berdoa semoga segala urusan akan dipermudahkan.
dapat beraya dulu, lepas tu baru fikir pasal bersalin nih...
hingga jumpa lagi...
wassalam

Friday, 2 August 2013

ape nak cerita nih

Salam jumaat semua...
semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan berbahagia selalu..
dah lama tak menulis rasanya,sebelum bercuti raya ni,tersangat bizi rasanya, nak menjenguk kengkawan pun tak berkesempatan,ini rehat lama sikit amik masa hapdate sikitlah blog yg dah mula nak berhabuk agaknya nih.
pejam jelik pejam jelik dah 24 ramadhan hari ni,rasa sekejap je masa berlalu.
tak lama lagi syawal pula bakal menjelma,macammana persiapan raya kawan2,akak ala kadar je la tahun ni, sebab lepas raya nanti nak menyambut org baru pula..insha Allah.
itupun dalam debaran lagi ni,esok ada check up lagi,nak scan tengok masih songsangkah baby ni?
kalu masih songsang adakah doktor akan terus tetapkan tarikh utk dibedah?
ini yg merisaukan akak,pun begitu akak tetap redha...mungkin ini yg telah ditetapkan oleh Allah untuk akak, tetap redha walapun berdebar-debar..apa yg lebih penting segala-galanya akan berjalan dgn lancar dan selamat,
pun begitu masih berdoa dan berharap baby akan berpusing juga nanti.
semua petua yg kawan2 bagi tu akak dah ikut,harapnya menjadilah...
tapi jika Allah dah tetapkan kali ini akak dibedah,makanya perlulah akak terima dgn hati yg terbuka ye, takmo fikir banyak sangat, nanti lain pulak jadinya...
walau apapun..doakan akak dan baby ye..
 (pic dr google je..bukan perut akak nih...hihihi)
oh ya dah ada yg bercuti raya ke? akak selasa baru mula bercuti,
selamat balik kg untuk semua, berhati-hati dijalanraya,mana yg menuju ke pantai timur tu, kalu balik hari selasa juga..bersama-samalah kita ye menempuh highway karak tu nanti...
ok itu je la celoteh akak setakat ni,dah xde idea la pulak..nak kena sambung keje lg ni.
perlu siapkan seberapa banyak keje yg bole sebelum cuti bersalin ni.
kesian lak kat kawan yg akan menanggung keje akak nanti..
wassalam