Wednesday, 24 July 2013

kesian mama

Salam semua...
terharu sebenarnya bila ada anak yg prihatin nih..
sapa lagi kalu bukan abg adam ensem tu...selalu tanya mama oke " abg ensem  tak mama?"  hehehe
satu hari lepas berbuka,melepak depan tv dgn dua org hero tu,en.azmi lak dah ke surau.
duduk baring sambil  tengok tv.
adam : eh..besarnya perut mama ni...( dah masuk 33weeks ni perut membesar dgn jayanya ye..)
mama : mesti lah..baby dah besar..
abg adam terus dtg kat perut mama cakap ngan baby
adam : baby..jgn la besar sgt..sian mama..tak larat...
tersentuh hati mama dgr abg adam cakap mcm tu..tak sangka prihatin juga abg adam ni dgn keadaan mama sekarang ni,yg nak berjalan pun tak larat,kalu dah duduk nak bangun pun kena amik masa baru bole berdiri betul-betul.
mama : biarla baby besar sbb baby dah nak keluar nanti
adam : alaaa...jgn la besar kesian mama tak larat...
mama : dulu abg pun mcm ni jugak duduk dlm perut mama..
adam : ala..abg taknak la duduk dalam perut mama..
hehehe nak cerita lebih mungkin adam tak faham lg, nanti dah besar sikit mama citer kat abg adam lg ye...
terima kasih pada yg mendoakan dan yg sudi memberi petua pada akak,insha Allah akak akan buat seperti yg diberitahu,moga baby akan berpusing nanti,kita tgk check up minggu depan mcm mana..
wassalam

Monday, 22 July 2013

33weeks..masih songsang

Salam semua...
semoga semuanya sihat dan berbahagia selalu...
dah 13 hari kita berpuasa kan,pepagi tadi dah dengar lagu raya berkumandang kat radio,tetiba rasa syahdu lak,sebab lagu yg diputarkan pun syahdu je...
bukan nak citer pasal lagu raya ye,saja selingan je tu...
last week check up..dah 33 weeks, ada lg 7 weeks, rasa berdebar tu dah mula ada,baby dalam perut ni pun kadang2 mengeras je,nak berjalan pun dah tak berapa nak laju macam dulu,pinggang pun dah mula sakit2,bila dah duduk bersila tu, nak bangun berdiri memang payah la,kadang-kadang minta en.azmi yg tarikkan...hehehe,kali ini memang perut terasa berat sangat dah berbanding dgn dua yg dulu..
berat baby dah 2.2kg, berat ibu naik 1/2 kilo jek..nampaknya kali ini berat mama nih tak naik sangat la macam yg dua dulu, masa adam cecah la 63kg masa bersalin,masa adrien 58kg..yg ni taktau la berapa kg lak..apapun takpe yg penting semuanya sihat...
cuma yg menjadi kerisauan akak,baby masih belum berpusing,masih songsang,tapi doktor kata masih ada ruang untuk baby berpusing,akak harapkan pun mcm tu jugaklah,moga-moga baby akan berpusing nanti,doktor kata mungkin baby nak balik kg beraya dulu pastu baru berpusing kot,nak balik makan rendang, ketupat semua dulu..hehehe mungkin jugak kot...
gambar dari en.google...
kedudukan baby dalam perut akak macam gambar sebelah kiri tu...
hai sayang berpusinglah ye...
buat kawan-kawan semua sudilah kiranya mendoakan untuk akak dan baby,moga-moga dgn berkat doa kawan-kawan,baby akak ni berpusing ke kedudukan yg normal selepas ni..insha Allah..
tq semua..
wassalam

Thursday, 11 July 2013

macam-macam kerenah

Salam semua...
dah dua ramadhan hari ni,masih bersemangat utk berpuasa nih walapon semalam menggeletar sampai berbuka...ish3 teruk jugak kali ni,tp masih mampu bertahan...insha Allah.

gaya dua beradik sedang minum susu

macam-macam kerenah dua beradik ni sekarang, kalu tengah baik bukan main lg ketawa terkekeh-kekh ntah apa yg lucu pun  taktau la.
itu macam dalam gambar tu tengah baik la tu,dapat baring minum susu sama-sama.
kalu angin tak baik..amik la pening kepala mama dibuatnya,kalu sorang nak susu,sorang lg mesti nak jugak,pastu adik dah stanby kat kerusi tu,pada hal kerusi tu tempat abg sebenarnya,adik kat tilam dibawah,tapi sejak akhir-akhir nih adik pun dah tukar selera nak minum susu baring atas kerusi jugak.

bila mama dah siap buat susu,adrien yg sedia tunggu kat tepi dapur tu,amik botol susu terus lari lompat baring atas kerusi,abg apalagi..tengok adrien dah baring mengamuk la dia.."mama... adik ni duduk tempat abg" bila suruh baring sama-sama...hmmm adrien takmo berkongsi weh, ditolak2nya abg ke tepi,x dapat dgn tangan dgn kaki dia tolak..ish3 si kecik nih mmg ganas sikit dr abg la.

dah tu sekarang ni setiap hari rasanya abg jadi mangsa dia, sedang mama masak kat dapur tetiba dg je suara abg meraung..sah kena belasah dgn adrien la tu, geram pulak akak dgn si kecik tu,dah dicakap elok2..jgn pukul abg mcm tu, tak baik..pun xmo jalan jugak.dah dipukul tapak tangan pun sama jugak, x diherannya...sudahnya mama suruh abg lari je kalu adik nak pukul.

abg adam ni bukan apa manja sikit,dekat taska pun selalu jd mangsa kawan-kawan, hari tu balik dr taska tengok pipi abg dah berbekas,tanya kenapa? mashitah cubit pipi abg katanya..cubit sampai luka tu..adoiyai abg..kalu kawan nak buat tu lari je la,mama tak minta abg balas balik,tp bila kawan2 nak buat tu abg lari je jauh2 sikit..semalam pun balik tunjuk jari dia sakit,ntah sapa pula yg buat ntahla...
takpe lah abg ye..yg penting jgn abg pukul kawan-kawan sudahla...

wassalam

Sunday, 7 July 2013

adrien aryan bin azmi pulak

Salam jumaat semua....

kali ni nak citer pasal adrien lak..
adrien dah 1 tahun 8 bulan...bulan lahir sama dgn abg adam,cuma tarikh je yg berbeza.
adrien sekarang banyak yg dia belajar,ye la  adrien sejak lahir dah dihantar ke taska
berbeza dgn abg adam yg dihantar kerumah pengasuh,jadi abg agak manja la..
adrien sangat suka berkawan & bermain dgn abg,nak pulak kalu abg adam ajak main kejar2 dan share tengok lori kat enpon mama.suka sangat2 la adrien,tp kdg2 abg adam usik dan buat adrien sampai nangis.
tapi adrien tak biarkan je bila ada peluang dia pulak yg buat dan usik abg adam...
hmmm...sama je dua beradik tu,bila abg adam baring2 adrien akan naik duduk atas perut abg pastu lompat2 sampai abg menjerit sebab sakit,ye la...adrien tu dah la debab sikit...
seronok bila tengok perkembangan adrien yg agak cepat,mungkin persekitaran yg banyak memainkan peranan juga...kalu abg adam dulu baya adrien ni,baru bole sebut mama..papa..je tapi adrien banyak juga yg dia dah pandai,tapi akak rasa adrien juga belajar dari abg adam sbb bila,abg adam sebut "kakak.."
adrien pun akan mengikut panggil "kakak" juga
panggil abang pun dah boleh...
hari tu..bagi adrien minum vitagen,sekali bila dah kenyang bole pulak dia sembur2 kat baju,bila akak tengok je kat dia..dengan muka tak bersalah dia cakap "hohh..pupah" (tumpah la tu maksudnya) mula tu akak taktau juga lama2 baru perasan adrien sebut tumpah.
pastu dua beradik tu sama pulak...takut dgn cicak,adrien kalu nampak cicak,mula la tunjuk2 kat dinding..
"ticak...hoh..ticak.." nak usik mama ke? pada hal sendiri yg takut.
macam penah akak bgtau diorg suka makan buah anggur,klu kedapur je pg kat peti sejuk tu mula la mulut adrien bising "buah...buah..."
bila nampak org kunyah makanan dia pun laju2 datang tengok mulut kita pastu cakap "nak..nak.." 
kalu dia nak susu pulak,kita lambat bagi mula la nak merajuk,lari-lari sambil tutup mulut cakap "nanak..nanak..." hahaha...sangat comey bila tengok adrien buat macam tu.


pantang nampak makanan mesti dia makan punya
 pernah dia makan roti,abg adam minta sikit,dia masuk semua dalam mulut dia,pastu yg ada sikit kat tangan abg adam tu dia minta balik,menjerit2 satu rumah..bingit telinga dibuatnya..mama ngan papa yg menengok ni tak terkata apa last2 gelak je tengok gelagat dia,bukan main garang dah sekarang ni.
tapi bila mama ni cakap..mama penat la adik...cepat2 dia datang picit kaki.tak pun ketuk2 belakang mama ni...aduhai sejuk rasa hati, hilang jap rasa penat tu..tapi bila diorang mula main kejar2 semula bertambah2 pening mama dibuatnya,itu belum kalu dia mula berebut mainan atau enpon dgn abg adam..lagi riuh rendah dibuatnya...dah bertiga esok ntah macammana la pulak agaknya, bersilatlah mama hari2 agaknya...

apapun semoga anak2 ini membesar dgn sihat...

wassalam