Thursday, 21 February 2013

berdebar-debar lak rasanya

Salam semua...
hari ni rasa berdebar-debar la akak nih.
bukan sebab apapu,pasal abg adam lah sapa lg..al-kisahnya begini 
petang semalam lepas en.azmi amik anak-anak dari taska,dia tinggalkan anak2 ngan akak sementara dia ke kedai semula mengambil roti canai yg telah akak pesan tadi..hehe tu dia..semalam perut sangat lapar awal pagi dah belasah nasi berlauk,tengah hari ayam penyet la dan petang semalam kebuluran lg,terus minta en.azmi belikan roti canai 3 keping..hahaha..eh..tersalah cerita lak..
ok berbalik kepada cerita sebenar..
tengah akak melayan adam ngan adrien bermain,tetiba adam panggil akak
"mama cepatla buka seluar ngan pampers abg nih,abg nak kenshing kat toilet"
terkejut akak dibuatnya..terus cepat2 akak tanggalkan seluar dan pampers adam dan bawa ke toilet..
memang betul2 adam buang air,lepas abis semua tu,akak tanya adam
"abg nak pakai pampers tak?"
"abg taknak pakai la mama..."
"habis tu kalu abg nak kencing,nak biyak mcmmana?" akak tanya lagi..
"abg cakap kat mama la abg nak pegi toyalet..eh toiiilett kan mama" 
"bagus..pandai abg.." adam pun senyum2 lah tunjuk muka hensem.
sebelum nih waktu cuti memang akak ngan en.azmi ajar dia tak berpampers,ada masa adam cakap nak ke toilet,ada masanya dia dah buang air baru dia cakap,mencabar jugaklah rasanya.
ye la waktu cuti je yg dapat akak ajar adam ni free diapers,kalu diikutkan mmg patut diajar dah,tapi kami ni malas nak memaksa sangat,walapon ada yg kata bole cakap pun pakai pampers lagi?
akak buat taktau je,sbb bg akak bila adam dah bersedia,dia sendiri akan lakukan,cuma akak akan ajar la juga,xder la tak berusaha langsungkan.
dan semalam memang sangat bangga rasanya bila adam sendiri yg minta taknak pakai pampers dan sepanjang itu juga,dia tak buang air dalam seluar dia akan cakap nak pegi toilet..rasa bangga dengan adam..
malam tadi 1st time tido tak pakai pampers,bocor jugaklah tp takpe baru malam pertama,
kita akan berusaha lagi ye abg ensem..biasala adam kan suka dikata hensem,jadi bila dia berjaya buat sesuatu akak akan cakap kat adam,budak hensem mestila pandai kan..adam pun sengih2 sambil mengiakan 
"haรกh adamkan ensem..kan mama" ye lah nak...
dan hari ni akak berdebar bukan apa,1st time hantar skool akak tak pakaikan adam pampers..
risau jugak nih,nak ke dia bgtau teacher,sebab pg tadi sebelum hantar pegi taska tu,akak pesan kat adam kalu nak buang air cakap kat teacher "ala..abg taknak abg nak cakap kat mama " kata adam , itu yg buat akak risau nih,tapi akak tetap bekalkan pampers jugakla.
harap-harap adam berjaya..
wassalam

Tuesday, 19 February 2013

dian nak juga tu

Salam semua..
diharap semuanya sihat2 hari ni ye..
dah tengah hari nih? dah makan belum? akak tengah makan nih..eceh itupun nak bgtau ye..
kalu kawan update blog ke,buka fb ke kat rumah ada tak yg tolong join sekali?
hmm..macam akak nih,mmg konpom ada yg join punya,kita menulis,dia pun sibuk nak tekan2 jugak..
itu yg kadang2 satu entri amik masa satu hari nak siap,kalu ada masa lebih,siap taip entri banyak2 pastu publish hari2..tapi sekarang ni mcm kurang lak buat entri akak nih,mood kadang2 tak mari lorr..
tengoklah niiii....
si kenit nih..bukan setakat nak tolong taip,siap dia naik lg duduk atas laptop tu...
aduhai..jari lak takleh duduk diam,ada la yg dah tercabut huruf kat keyboard tu,adrien punyer keje..
sabor je lah akak nih..
macam pandai je dia tau..menekan itu ini,kalu dapat enpon pun sama sekarang nih,berebut dgn abg adam, abg nak amik dia bawak lari,al-maklumlah dah terer berjalankan,siap lari sambil jerit2 tu tak bg abg amik enpon kat tangan dia..tu baru kecik lg,dah besar esok akak taktau la macammana lg kerenahnya..
tak kisahlah kan asal bahagia...
wassalam

Friday, 15 February 2013

bila dia semakin bijak berkata-kata

Salam semua...
diharap semuanya sihat adanya...
semenjak dua menjak ni,bakat berkata-kata adam semakin terserlah,kadang-kadang naik penat nak menjawabnya..hehe
tapi tetap akak layan juga la,walapon dalam keadaan yg kurang bermaya..
masa balik kg hari tu,lalu kat ampang,nampak la tasik
adam : mama..tu sungai kan?
mama : bukan..itu tasik..kalu sungai dia panjang..kalu laut pulak luassss...(nah kemahin omak menjawab)
adam : ye lah tu..mama je betul
uittt...nak gelak ke nak apa ni? akhirnya akak ngan en.azmi senyum je la..
itu kalu dia tau dia salah,cuba kalu dia rasa dia betul..cakap la apapun dia tak heran..
"betul mama..adam betul"..itu la ayat dia kalu dia nak pertahankan kata-kata dia tu.

satu malam,adam ngan adrien minum susu sebelum tido,sementara akak solat isyak dulu..
selesai solat..

adam : mama...tengok ni kepala adam darah...aik cuak jugak akak dibuatnya
mama : darah kenapa?
adam : adik ketuk dgn botol susu...

hahaha...terus akak tergelak dalam gelap tu..adrien la tu,ketuk kepala abg dgn botol susu,adoi la si kecik tu pun bukan main sekarang nih,bila abg tengah baring atau tido mula la dia mengaco abg dia tu,
kadang dipukul2 nya si abg..

nanti dah besar sikit ntah macam mana la pulak peel dua beradik nih..sabor je la akak.
sekarang ni adam je yg mulutnya riuh bercakap itu ini,nanti kalu adrien pun dah bole bercakap,mau tak cukup mulut akak nak menjawab...

wassalam

Friday, 8 February 2013

seribu langkah..bermula dengan satu langkah

Salam jumaat semua...
semoga semua berada dibawah lindungan Allah s.w.t selalu...
asyik dok citer pasal akak je,dah lama tak citer pasal anak nih...
hari ni citer pasal adrien lak..
yeyy..adrien dah terrer berjalan...
walapon masih tergedek-gedek dan kadang-kadang jatuh,tp dia tetap berusaha bangun dan jalan semula...
seronok dia dapat berjalan..
bila dia nak mula berjalan je..mulut dia sibuk la cakap.".tatih..tatih..."hehe sendiri yg cakap tu
tapi yang paling akak tak tahan..dia suka sangat panjat tangga..adohai  penat lorr akak nak mengejar.
dah la badan makin semangat..pantang tengok orang bawa makanan laju je dia datang,selagi tak dapat makan,bising mulut dia..selagi tak habis makanan kat tangan kita,jangan harap dia nak pegi jauh,kalu dah habis tp dia tak puas makan lg,mula la bising mulut dia tu.
penah satu pagi pukul 2.akak lapar turun bawah makan roti,selagi tengok en.azmi pun turun dukung adrien,rupanya dia nak join omaknya nih makan..hehe
makanlah nak asalkan sihat..
nak mendukung pun dah terasa berat,pipi tu pun dah macam dipam-pam je..
moga terus membesar dgn sihat ye sayang...
wassalam...